zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Croatia 69,4 milijuna EUR gubitka i 232 milijuna EUR pomoći

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Croatia Airlines

Izvukao sam neke brojke na zahtjev RTL Direkta, pa ću ih onda i objaviti jer su više nego „fascinantne“. Croatia je u zadnjih tri godine akumulirala nevjerojatnih 520,4 milijuna kuna gubitka (69,4 milijuna EUR) i to:

  • -82,2 milijuna kn 2018.
  • -79,8 milijuna kn 2019.
  • -358,2 milijuna kn 2020.

 

No, ni prije 2018. Croatia zapravo nije bila pozitivna iako financijski izvještaji pokazuju da jest jel je za takvu minimalnu pozitivu prodavala motore, avion, Pleso prijevoz i slotove na London Heathrowu. Tako je 2017. iskazala profit od 24,9 milijuna kuna, u čemu je bila i prodaja slotova na Heathrowu od 138 milijuna kuna. Da toga nije bilo kompanija bi u 2017. bila u minusu čak 113,6 milijuna kuna. U vrijeme dok su svi bili financijski pozitivni zbog vrlo niske cijene goriva.

Istovremeno kompanija je dobila:

  • 108 milijuna EUR dokapitalizacije 2012.
  • 33 milijuna EUR hitnog zajma za puko preživljavanje (bila je već nelikvidna) 2019.
  • 11 milijuna EUR pomoći za Covid-19 2020.
  • 80 milijuna EUR (600 milijuna kuna), od čega 350 milijuna kn dokapitalizacije i 250 milijuna kn vlasničkog zajma 2020.

To znači da je kompanija u zadnjih 2 godine od države dobila enormnih 124 milijuna EUR, a u 9 godina čak 232 milijuna EUR (1,8 milijardi kn), na što treba dodati i 94,5 milijuna EUR PSO-a u zadnjih 9 godina, tj. sveukupno je od države dobila 326,5 milijuna EUR (2,5 milijardi kuna).

58 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Alene, u svjetlu ovog Croatiinog priopćenja, da li oni imaju ikakav leverage kak se veli u pregovorima s MZLZ? Oni naravno ne mogu ucijeniti odlaskom ko Ryan, pobjeći iz svog huba, ali imaju li što drugo na raspolaganju?

Evo priopčili su da njih nitko nevoli i da je njima ko Ryanairu da bi bili u plusu.

Stvarno ne vidim po kojem su pitanju upravu u tom priopcenju.

Zračna luka Zagreb je tek ove godine uvela poticaj za rast prometa, prijašnjih godina nije ga bilo. Ovaj poticaj nije specifično namjenjen ni Ryanu, ni Wizzu već svim prijevoznicima sa AOC-om EU-a. Ryan je iskoritio ovu priliku i uveo linije iz Zagreba koje nisu bile operirane jer su to bili uvjeti za poticaje. Croatia Airlines je također mogla iskoristiti ovu priliku te otvoriti nove regionalne feeding linije poput Podgorice, Sofije, Tirane, Ohrida, Prištine ili za tržišta Rige, Vilnijusa, Manchestera, Geneve, Valencije, Nice, Napulja, Marseillea, Nurnberga, Hannovera, Edinburgha i uz to dobiti poticaje ali nije već je odlučila srezati 10 linija i sa 100 milijuna € kovid pomoći kukati kako je ZAG nepošten prema njima.

good point, ali pitam se da li je taj poticaj ili popust toliki da bi mogli otvorit na pr. Manchester za 60-70€ povratno. I da li imaju slobodnih kapaciteta za ovaj program?

oni se ustvari žale da je na pr. frankfurtsko tržište već opsluženo i da Ryan nije trebao dobit ispomoć za Hahn, ne znam da li je Alen na to mislio ali ja se s tim mogu složiti. Međutim, zašto nisu reagirali čim je program tako raspisan? Sjedili na ušima, zaboravili čitat? Drugo, kad bi MZLZ uvažio te argumente i dao Croatii jednak popust kao Ryanu na nekim ili svim linijama, ili recimo samo na onim di ih Ryan napada, da li bi se onda Ryan imao pravne osnove žalit? I u šta bi taj popust bio investiran, nižu cijenu karata da budu konkurentniji ili u nekakva šuplje-prazna pretakanja i nadoknade gubitaka? Drugim riječima, da li bi putnik to osjetio na cijeni karte?

Upravo to je problem: Ryanair dobije popust pa putnik leti iz Zagreba za London za 40 eura. Croatia Airlines dobije milijune eura od države pa putnik leti iz Zagreba za London za 160 eura. Ryanair će letjeti svaki dan, Croatia četiri puta tjedno a ljeti tri. Da Croatia Airlines živi bez državne potpore onda bi priopćenje imalo težinu ali ovako je samo poluistinito. U Zagrebu nema prave tržišne utakmice (nema je skoro nigdje).

Pa nitko ne brani Croatiji da otvori Manchester za 60-70 € povratno ali za njih to ne bi bilo profitabilno. Ali još uvijek mogu otvoriti Manchester, imati povoljne cijene poput npr. Aegeana ili Air Baltica zbog poticaja te tako imati prednost naprema KLMom ili Air Franceom koji prevoze transferne prema Manchesteru.

Da imaju dodatni kapacitet za ovakvu ekspanziju ove godine, dodali su novi A319 u flotu prošle godine koji je zbog niske potražnje odradio tek nekoliko letova, a sada je konzerviran u Zagrebu.

Pročitao sam članak i da, žale se i na to uz to što se žale zašto oni nisu dobili popust na linijama koje lete. Iskreno mi to nema previše smisla jer Hahn nije Frankfurt, točnije niti je u istom gradu, niti je u istoj saveznoj državi. Hahn je bliže Luxembourgu, Saarbruckenu ili Koblenzu nego Frankfurtu. To što je managment Hahna dao uz ime “Hahn” i ime “Frankfurt” je sasvim druga stvar. Isto tako nije ni Charleoi Bruxelles, a ni Sandefjord Oslo. To je isto kao da kažete Splitsko tržište je već opsluženo, ne možete otvoriti Zadar. Svaka EU kompanija ima jednake uvjete u Zagrebu, niti jedan od uvjeta nije stvoren specifično za jednu kompaniju. Svaka EU kompanija je mogla iskoristiti ovu priliku i prilika je još uvijek tu. Tako da mi nema smisla takva žalba.

Ovo po pitanju definiranja koji aerodrom je u kojem gradu je komplicirano. London Heathrow primarno servira London (administrativno Greater London) i nalazi se u Londonu (Greater London). London Stansted primarno servira London ali se nalazi u Stanstedu (Essex). Znači nije isto. Jedina opcija u pisanju pravila za poticaje na novim linijama da bi se izbjegli ovakvi slučajevi serviranja istog grada ali na drugim lokacijama je da se napiše “za poticaj se treba otvoriti linija prema aerodromu koji nije manje od (npr.) 70km udaljen od aerodroma koji je već opslužen”.

Ali sada je već sve napisano i legalno je i svaka kompanija ima isti uvjet. Nitko sada Croatiji ne brani da uvede ZAG-LGW, a letove prema Heatrowu prebaci u Dubrovnik ili Split. I tako dobije poticaje. Ili da se vrati u Milano ali ne na Malpenesu već na daleko bliži Linate za koji već leti dobar dio legacy prijevoznika.

A kakav je to poticaj za novu liniju Zagreb-Rim, Zagreb-Frankfurt, Zagreb-Pariz, Zagreb-London. Po čemu su to nove linije. Problem je u Anex-u koji je potpisao SHD u kojem država plaća ako CA smanji broj linija ili ode u stečaj. Business plan je jednostavan. Gurneš CA u stečaj, i država ti zbog toga plati a putnike će ionako preuzeti netko drugi i platiti naknadu (bez obzira kolika je ona je njima “šlag na torti”)

Kao prvo iz Grada Zagreba imate 0 linija i 0 zračnih luki. No imate aerodrom u Velikoj Gorici koji se zove MZLZ “Franjo Tudjman” sa IATA kodom ZAG. Sa aerodroma ZAG imate liniju za aerodrom FCO u Fiumicinu kraj Rima, ali nikad se nija otvorila linija sa aerodroma ZAG u Velikoj Gorici prema aerodromu Ciampino u Rimu koji nosi IATA kod CIA. Zato je Ryanova linija ZAG-CIA nova.

Osim toga Ryan Air iz Zagreba nije nikad najavio linije za Pariz, London ni Frankfurt.

Zar dokapitalizacija i restrukturiranje u 2012. nije koštalo 140 mil. €?

“Agencija je tako odobrila državnu potporu za restrukturiranje u iznosu od 1,181 milijardi kuna sadržanu u Programu restrukturiranja Croatia Airlines. Konkretno, riječ je dokapitalizaciji temeljem pretvaranja duga u vlasnički udjel po protestiranim jamstvima Ministarstva financija u iznosu od 1,020 milijardi kuna, pretvaranju duga u vlasnički udjel po neplaćenim obvezama prema Zračnoj luci Zagreb u iznosu od 46 milijuna kuna te subvenciji Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za obavljanje usluge od općeg gospodarskog interesa u 2012. u iznosu od 115 milijuna kuna.”
Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture kaže da je državna potpora za restrukturiranje sve ukupno iznosila 1.181 mlrd. kuna što je tada bilo oko 140 mil. €.

Ovo je sa stranice Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Naslov teksta vam je “AZTN odobrio program restrukturiranja Croatia Airlinesa”. Zelite da vam stavim link?

Nekim slucajem nudi mi se samo link za printanje teksta no članak je još uvijek tu:
https://mmpi.gov.hr/print.aspx?id=16324&url=print

Zapravo su dali manje za postupak dokapitalizacije i restrukturiranja, oko 140 mil. €. Ostatak oko 15 mil. € Vam je uplaćen za PSO usluge u 2012. godini.

LH1727,
Lepo je sto ste zapamtili podatke i izvore koje sam vam svojevremeno dao u raspravi oko finansiranja OU.

Ne vidim razlog zasto ima uopste potrebe da Croatia nesto potvrdi kad se ima sve crno na belo na dokumentima.

Vi ste bar osoba koja kaze da se vodi dokumentima i cinjenicama.
Ako imate zvanican hrvatski izvor koji to potvrduje zasto ga ignorisete?

A evo sta je Croatia potvrdila u svom finansijskom izvestaju iz 2012

Dokapitalizacija od strane Vlade RH kroz pretvaranje duga u kapita = 652 mil HRK
Dokapitalizacija od strane Vlade RH pretvarenje duga u kapital – kamate na protestirana jamstva = 210 mil HRK
Dokapitalizacija od strane Vlade RH kroz pretvaranje duga u kapital 2 rate BLB kredita u 2013. = 150 mil HRK

Ukupno 1060 mil HRK = 140 mil EUR

Sem cinjenica koje, iz samo vama poznatog razloga, izbegavate.

Kod Air Serbije naduvavate brojke i uzimate one koje sa vazduhoplovnim poslovanjem bivseg Jata nemaju blage veze i gde vam je dokazano koliko gresite.

Sa druge strane ovde zatvarate oci pred dokumentima objavljenim od strane same Croatie, gde nedvosmisleno priznaju iznos od 140 mil EUR a ne 114 kako vi tvrdite.

I to je onda objektivno izvestavanje?

Podseticu vas da su se brojke koje ste vi objavljivali menjale u poslednjih samo 6 meseci.

Vi ste 13.11.2020 napisali sledece: “Država je posljednji puta dokapitalizirala Croatiu na Skupštini u XII/2012. sa 652 milijuna kuna (86,9 milijuna EUR), a prošle godine je kompaniji odlučila „posuditi“ 250 milijuna kuna (33,3 milijuna EUR) za likvidnost koja je bila ozbiljno narušena.”

Dakle, prvo je bilo 86,9 mil EUR, nakon toga danas pisete da je bilo 108 mil EUR, potom dolazite do cifre od 114 mil EUR dok na kraju ZVANICAN dokument Croatije iz 2012 gde navode 140 mil EUR svesno ignorisete.

Ja ne govorim da vi abolirate Croatiju vec da iznosite netacne brojke sto sam vam i dokazao. Da li razlog netacnih brojki lezi u vasoj sujeti ili u necem drugom vi najbolje znate. Analiticar vaseg formata bi ovakvu informaciju morao pre svega snazno prigrliti jer dolazi iz zvanicnih izvora a ne ignorisati recima “Mislim da smo na tu temu sve rekli”. To vam zaista ne prilici.

Iznos od 30 mil EUR nije mali. Da nije bilo tog iznosa krajem 2019 i pocetkom 2020 danas Croatia ne bi ni postojala.

Kako komentarisete ove vase reci?

“Država je posljednji puta dokapitalizirala Croatiu na Skupštini u XII/2012. sa 652 milijuna kuna (86,9 milijuna EUR)…”

asto tad niste rekli da je bilo 108 mil EUR vec 86,9?

*Zasto

“13.11.2020 13:07

BREAKING NEWS: Država daje Croatiji novih 47 milijuna EUR”

To je istina, no to nije sveukupna cifra dokapitalizacije i restrukturiranja.

Ili bolje receno, to je samo jedan deo pomoci koju je tad Croatia dobila.

Evo da se i ja negde sa LH1717 slozim. Dao vam je covek kad i gde ste to napisali.

A još se ne slažete da prodaja vlastite imovine nije dobijanje pomoći😉?

Ne secam se da su morali ista da prodaju da bi dobili 33 mil EUR pred pandemiju.

Mislim da smo imali raspravu (ako ste to bili vi) o prodaji slotova, motora i aviona.

Podatak ste izneli vi i nigde niste naglasili da je to samo deo pomoci koji je OU primila 2012.

Vas citat jos jednom:
“Država je posljednji puta dokapitalizirala Croatiu na Skupštini u XII/2012. sa 652 milijuna kuna (86,9 milijuna EUR), a prošle godine je kompaniji odlučila „posuditi“ 250 milijuna kuna (33,3 milijuna EUR) za likvidnost koja je bila ozbiljno narušena.”

Dakle, dokapitalizacija je iznosila 140 mil EUR a ne 86,9 mil EUR kako ste vi pre 6 meseci pogresno izvestili. Cak i da vi niste izvor te vesti trebali ste znati da prenosite nepotpun podatak.

Ja stvarno ne vidim da itko zatvara oči pred ovime, Alen je iznjeo podatke od Croatije i hrvatskih medija, ja sam iznio podatke od Ministarstva i vrlo je očito da se govore drukčije cifre.

„Od 27.5. planira letjeti četiri tjedna leta ponedjeljkom, srijedom, petkom i subotom, a od 14.6. dodaje i let srijedom, dočim će u top sezoni letjeti 5 tjednih letova, manje nego prošle godine kada je imala i 6 tjednih letova.“

Neki dan ste ispustili. Dva puta sreda ponovljena.

“LOT je trebao letjeti za Ljubljanu, Skopje i Podgoricu od 29.4. No, Ljubljanu je prolongirao na 29.4. kada će letjeti dva tjedna leta…”

Prolongiranje sa 29.4. na 29.4! Zanimljiva vest.

Ima li negde analiza koliko je LH u međuvremenu profitirala od CA? Koliko su im putnika prevezli do LH habova i po kojoj ceni?
Što ne zovu LH Consulting u pomoć?

Mnogo JBT, ajde što je dobijala pomoć nego je prodavala osnovna sredstva. I na sve to se smanjivala i gubila udio u tržištu – što je glavni i osnovni problem.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!