zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Sarajevo još građevinskih radova

Aerodrom Sarajevo nastavlja sa građevinskim redovima. Nakon što je izgradnja nove terminalne zgrade pri kraju, a najavili su i dogradnju stajanke za još četiri parkirne pozicije, sada najavljuju i izgradnju solarne elektrane jačine 800 kW. Ovime će Sarajevo uz Ljubljanu i Beograd imati solarnu elektranu koja će smanjiti troškove aerodroma za električnom energijom.

Aerodrom će izgraditi i rent’a’car City Park. Ovaj rent’a’car park će omogućiti rent’a’car agencijama bolje i jednostavnije poslovanje, a aerodromu će omogućiti dodatne prihode.

Do aerodroma će se graditi i 12. transverzala, prometnica koja će spojiti aerodrom sa centrom grada. Prometnica će imati četiri trake od Stupske petlje do entitetske linije. Radovi će se raditi u dvije faze. Prva faza obuhvaća prometnicu od Stupske petlje do novog kružnog toka na Dobrinji, a druga faza će produžiti prometnicu do entitetske petlje. Ovaj projekt će financirati Vlada Federacije i BiH, te Kanton Sarajevo.

Aerodrom radi i na dobivanju ACA certifikata (Airport Carbon Accreditation) koje će omogućiti pristup fondovima za razvoj. Uz to Aerodrom pregovara sa Vladom BiH oko bespovratnih sredstava za subvencioniranje aviokompanija kako bi i dalje povećao broj putnika i linija. Aerodrom je potpisao i sporazum sa USAID-om za izradu nove poticajne sheme. USAID je organizacija koja pomaže BiH na ekonomskom polju.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

132 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Šta je ovo drugi bazni Wizz air avion iz SJJ leti za GDN ,znaci SJJ spada na jedan bazni.
Ovaj let stoji na fr24

Tri ruske aviokompanije su se prijavile i dobile odobrenje od ruske Federalne agencije za vazdušni saobraćaj – Rosaviatsiya – za uvođenje letova iz Moskve za Sarajevo. Među njima su Nordwind i Red Wings Airlines, kojima je odobreno do sedam letova sedmično, kao i Ural Airlines kojem su dodijeljena prava za obavljanje do dva leta sedmično. Ruske avio-kompanije moraju prvo tražiti odobrenje od svog lokalnog regulatora prije nego što zatraže dozvolu za let iz zemlje svojeg odredišta

A kada ne dobio tu dozvolu. Na koji dan ?

Jedan kratki video koji prikazuje najbolje poziciju aerodroma.

https://www.youtube.com/watch?v=bIScmwMMg1w&ab_channel=MohammedAlsafar

Za ove kom da se treba novi aerodrom graditi, zbog cega?

Zbog max 10 dana magle, ako se to isplati 100mil. i više, onda smo za****li i Emirate😆

Za tek 10 dana magle i to ne cijele dane, u vrijeme kada i ovako i onako ima malo letova graditi novi aerodrom bi bila notorna glupost.

Sarajevo mora iznači načina da tih 10 dana smanji na 5 i to je to.

A šta mislite o ideji kada bi se u blizini aerodroma na nekoj od planina koje okružuju Sarajevo izgradili veliki ventilatori koji bi tu maglu sklanjali iz toga dijela grada. Takav projekat je bio u planu prije rata i raspada Jugoslavije, ali isti se desio, pa nikada nije realizovano.

Proces je rashadjivanje magle propanom, o tome smo komentarisali vise puta.

Za ventilatore nije realno, jer Igman je daleko a Mojmilo je pod maglom najcesce

Zato jer je to nadležnost Kantona. Trebalo bih nji pitati

Pa Kanton Sarajevo ima svoj Facebook profil. Šta god građane zanima pošalju poruku i oni odgovore. Znam iz ličnog iskustva, jer ih skoro svaki dan pitam o nekim projektima itd. Ali sumnjam da će to napraviti ova vlada, pošto su se oni bazirali na javnom prevozu i cestovnoj infrastrukturi najviše, kao i obnovi objekata kao za cilj smanjenja magle. Prošle godine su subvencionirali građane da pređu na obnovljive izvore energije, ali nigdje u svom planu i programu nisu naveli ovakav tip borbe protiv magle, tj: nema u dokumentima ništa o tkz ventilatorima koji bi se gradili ili da se magla rješava propanom

Bravo za Sarajevo. Tak se to radi. Ekipa iz Zagreba na edukaciju u Sarajevo.

LH odlaze MUC ZAG

Pa ne znam da li je napisana, mozda nije, mozda ce tek sada

Pa hajde necu verovati dok se ne objavi nocas, ovo je ipak OGROMAN udarac za ZAG. Ipak se radi o legacy prevozniku

Kako nije postojalo kada je postojalo. OU je nebitan brend u poredjenju sa LH. Veliki udarac jer se gubi brend, globalni brend.

Kako nema?! Ima I te kako pocev od cinjenice da OU salje omrazeni propelerac. Drugo izgleda da LH smatra da nema dovoljno kruha u Zagrabu. Ocigledno je da je FR novi serif u gradu

Ovdje sam imao komentar pa mi ga nesto pojelo. Evo pisem samo da se zna 🤣

Magla su Sarajevu nije problem od juče. Generalno, kao i svi i gradovi koji su u dolini ima probleme sa maglom, međutim kod Sarajeva je komoplikacija nastala izgradnjom nebodera i naselja na putu vjetrova koji su dodatno onemogućili strujanje vazduha.
Kategorija IIIb bi bila najbolja za sarajevo ali se tu dolazi do proširenja aerodroma koje je mnogo komplikovano. _Druge dvije varijante je pomjeranje aerodroma ka visokom, ali tu je tvrdi lokal patriotizam iz Sarajeva koji to neda, i druga varijanta da se aerodrom pomjeri na romaniju , ali tek je to problem, jer možete misliti da se iz Sarajeva mora na aerodrom u Republiku Srpsku.
Kako su ta dva problema suviše velika stanje će biti narednih 20/30 ovako kako jeste. A ni Sarajevu za taj period neće trebati veći/bolji aerodrom, E pa za 30 godina… ko živ ko mrtav. Mada u Evropi se planira šta će biti i za 50 ili 100 godina, ali kod nas je ipak bosna.
Najbolje rješenje je da tuzla dobija CAT IIIb kao rezervni aerodrom i za BNX i SJJ. Mostar se i ovako ne računa da postoji.
Ali opet kako to da drugi kanton dobije… problem.
Ono što je još interesantno da 95% građana BiH trebaju čestiti putevi a ne aerodromi jer ih i ovako ne koriste.

Skoro ništa od ovoga nema smisla što si napisao. Prvo, magla, kao što si i sam rekao, nije od jučer i to nema nikakve veze s visokim zgradama i tkz. utjecaju strujanja vjetra u kotlini. Sarajevo nema nebodere od 200 metara da utječu na kotlinu: ima 1-2 iznad 100 m i ostali do 22 kata. Magla je postojala u Sarajevu i prije izgradnje visokih zgrada. Drugo, aerodrom se nalazi na nižoj nadmorskoj visini nego centar grada i kvartova gdje su visoke zgrade: cijela Ilidža ima par objekata viših od 5-6 katova.
Proširenje aerodroma je moguće i u postojećem prostoru, ali to zahtjeva dogovor s urbanim općinama u Istočnom Sarajevu (primarno Istočnom Ilidžom) i s općinom Ilidža koja je u Kantonu Sarajevo.
Pomjeranje aerodroma odnosno potencijalno izmještanje u Visoko nema veza ni s kakvim patriotizmom već s logikom i racionalnim razmišljanjem. Uostalom, ideja za izmještanje je prije 25 godina došla iz Sarajeva prema tome govoriti o tome kako nekakav lokalni sarajevski tvrdi patriotizam to neda je zaista besmisleno.
Romanija je također bila ideja koja je došla iz Sarajeva, a ne iz Republike Srpske ili nekoga drugog. Romanija je poznata po vjetrovima koji pušu cijelu godinu i planinskim cestama koji vode prema Sarajevu. Super ideja, ha? Također, uz postojeće opstrukcije koje dolaze iz Republike Srpske suludo je predavati jednu uspješnu kompaniju nekome ko će potencijalno koristiti aerodrom za nove ucjene.
Potcjenjuješ značaj avijacije u BiH, taj sektor se ubrzano razvija (već sada imamo tri sasvim uspješna aerodroma koji su dugo spavali) i ne trebaju se razvijati putevi nauštrb aerodroma: potrebno je razvijati i jedno i drugo. Građani koriste aviopromet sve više, a to ti pokazuju i brojevi koje jesu i dalje skromni, ali rastu.

Problem vjetrova odnosno strujanja vazduha u Sarajevu napravljen je 60 i 70 godina. Izučavano je na par fakulteta u Evropi i USA. Ako lažu prof dr Bakarić Sulejman ili prof dr Demić Velibor sa PMF (predavali prije 90′) u čijim radovima možete naći ove podatke onda i ja izmišljam.
Ljudi kažu da su naselja građena pogrešno.

I još jedna stvar, pošto govoriš o nekom lokal patriotizmu: o aerodromu ne odlučuje ni Sarajevo ni Kanton nego Federacija jer je razvoj aerodroma u nadležnosti entiteta. Sutra da Federacija odluči aerodrom Sarajevo tu ne može ništa uraditi. Kanton Sarajevo može samo s Federacijom podržati razvoj avijacije, ali ne i odrediti u kojem smjeru. Grad Sarajevo pogotovo nema utjecaja na aerodrom.

Ustavno uređenje BiH je takvo da je pitanje avijacije entitetska nadležnost osim kontrole avioprometa što je u nadležnosti države. Gradovi i kantoni imaju utjecaja na građevinske dozvole i slično za aerodrome, ali nikakav utjecaj na razvoj avioprometa.

Gde prestaje razum počinje Bosna.
Sarajevo je po svom tek specifično, to je takva lakrdija da to nema smisla.

Ali pare predstavljaju najmanji problem, jer u BiH imamo osim državne i entitetske i kantonalne vlade, a u neki veliki projekat poput izmještanja aerodroma sigurno ne bi učestvovala samo BiH, nego sigurno i europske banke, sama Europska Unija, strani investitori ili bi sve išlo pod koncesiju. Naravno da ne možemo dati nekoliko milijardi maraka za izmještanje aerodroma, ali na duži vremenski period možemo, kao i sve države Europe, ali za tim stvarno nema potrebe. Na ovom prostoru gdje je sad aerodrom može se izgraditi terminal dug cak 1 km, samo bi se trebalo srušiti desetak kuća i tjt, ali za tim nema potrebe, jer nemamo promet kao London ili Dubai, pa da nam trebaju toliki terminali. Mislim da je jedini problem oko izgradnje CAT-a sistema i produženje piste, pošto je prostor za tu namjenu u drugom entitetu, ali mislim da bi se to moglo rješiti, kada bi bilo političke volje. Da nama entiet RS da taj dio pod FBiH, a mi njima neki drugi, ili da BiH uđe u EU, ali to se neće desiti prije 2030, tako da je to daleko.

Ne treba se vršiti razmjena teritorija među entitetima, nema potrebe da se ide tako daleko. Dovoljan je sporazum da je dio infrastrukture aerodroma u oba entiteta. Kad je već statističko naselje Sarajeva u oba entiteta (nevezano za administrativnu podjelu) može biti i aerodrom. A pritom da se dio prihoda da Istočnom Sarajevu i problem riješen.

Naravno da ne može dati toliki novac odjednom, ali kroz kredite ili koncesije bi mogla. Tako i autoput pravimo, dignemo novac od europskih banaka na kredit, koji u prosjeku traje 15-20 godina, a dobili smo mnogo bezpovratnog novca od EU, čak 250 miliona KM, iako još nismo članica. A nisam znao da više EU ne ulaže u aerodrome, ali politika se mijenja, a jako glupa odluka za ne ulaganje u aerodrome

A objasnite mi ako BiH nema novac kako gradi autoput koridor Vc koji košta više od 3 milijarde KM, a na jesen kreće graditi dva tunela od po 10 km dužine. Kako će izgraditi, ako nema novca ?

Ja nisam rekao da BiH ima više kilometara autoputa od HR, nego sam rekao da nas izgradnja koridora Vc kroz BiH dužine 338 km košta 3 milijarde KM, a cijeli projekat će biti gotov 2028. A gdje su tu drugi projekti poput autoputa Sarajevo – Beograd 300 km kroz BiH, Banja Luka – Prijedor itd. Ako imamo pare da vraćamo kredit za to, onda imamo i za aerodrom, ali opet kažem da je bespotrebno premještanje Aerodroma, a niti će se to minimalno do 2050 desiti. A i Hrvatska je svojih 900 km izgradila pomoću kredita, koncesije i podrške Europske unije. A moramo naglasiti da je Hrvatska za vrijeme Jugoslavije imala preko 300 km autoputa, dok je Tito u BiH napravio 0 km. Prva dionica autoputa u BiH otvorena je 2000 godine, a u HR 1970-tih. A BiH je puno kompleksnija država što se reljefa tiče, ma da je valjalo i kroz Dalmaciju graditi dionice, posebno prelijepi tunel Sveti Rok koji je siguran sam ponos Hrvatskog građevinarstva, kao što će akoBogda nama Bosni i Hercegovini biti tunel Prenj kada se izgradi. Pozdrav iz ledenog, ali bukvalno ledenog Sarajeva u kojem je trenutno -15. 🥶❤️

Ne, taj autoput će biti gotov 2028. Sredstva su obezbjeđena od europskih banaka, s tim da je 250 miliona eura bespovratnih sredstava Europske unije, a kredit će se vraćati do jedno 2040/2045 godine. To vam je isto kao kada kupite stan na kredit i otplaćujete ga jedan vremenski period, jer niste u mogućnosti da iskeširate novac odmah.

Pa jeste, ali šta da se radi, ne može niže, ne daju banke

Pa nisam ni rekao da bih BiH odmah iskeširala 300-400 miliona eura, nego na kredit. Pa naravno da nema odmah, jer nije samo problem u BiH magla u Sarajevu i izmještanje aerodroma. Moraju se novci izdvajati i za druge projekte. Niko na Balkanu ne može odmah dati toliki novac

E to nije probelm u slučaju Bosne i Hercegovine. Mi smo jedna od država koja je najmanje zadužena u Europi. Samo 18% našeg BDP-a iznosi zaduženost BiH, dok naprimjer u Hrvatskoj to iznosi 80%, a i Crnoj Gori čak 120%

Ali može. Budžet FBiH je 44 milijarde KM RS-a 24 milijarde KM, Brčko Distrikta 1 milijardu + svaki Kanton ima bužet, a najveći je u Kantonu Sarajevo – 1 milijarda 250 miliona KM, a državni ne znam koliki je, pošto ga još nisu usvojili. BiH može vraćati kredite, jer je jako malo zadužena država. A najčešće kada država diže kredite, rok otplate bude 15 godina, kako bi se moglo sve uskladiti sa drugim potrebama.

Budzet federacije za 2021. je manji od 5,5 mlrd. konvertibilnih maraka.

Nije čovječe. Neki dan su ti izašli podaci. Za 5, 5 milijardi ne možeš dati svima plate, penzije i na ostale osnovne stvari, a kamoli da praviš nešto. Pogrešan podatak si našao, ali to je problem interneta, danas na svakom portalu drugačija vijest

Budzet kantona Sarajevo za 2021 je usvojen na cca 947 miliona maraka, a citave Federacije BiH na manje od 5,5 mlrd maraka za 2021.g. Treba 15 sekundi za izguglati ovo.

Ma samo sam bezveze napisao podatak za Kanton Sarajevo, pošto je centar države. KS ne bi ni učestvovao u izgradnji, jer nije nadležan za aerodrome, a i sam ima prećih projekata i probelma koje mora rješiti

Taj autoput nece biti gotov do 2028. I nema sanse da se izgradi za samo 3 mlrd. eura. Autoput se gradi vec 20g. i izgradjeno je do sad trecina potrebnog. Trasa je prepuna brda i planina te potrebe gradnje tunela i mostova. Jedna dionica od samo 20tak km za koju je nedavno potpisan ugovor o zaduzenju kosta cak 470 miliona eura a vec od ranije je mjerenjem saobracaja ustanovljeno da autoput nema potreban saobracaj kako bi bio samoisplativ.

Na tu temu evo nešto zanimljivo:
https://katera.news/lat/bozovic-razgovarao-sa-direktorom-aerodroma-sarajevo

“… Rukovodstvo Opštine Istočna Ilidža ugostilo je delegaciju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, koju je predvodio direktor Alan Bajić, i održalo radni sastanak na kojem se razgovaralo o planovima razvoja ove međunarodne vazdušne luke.

U skladu sa Master planom razvoja, planirane su značajne investicije u proširenje aerodromskih kapaciteta i osavremenjivanje opreme, kako bi se povećao obim prometa i kvalitet usluge, saopšteno je iz ove opštine.

U toku je proces prikupljanja neophodnih informacija za realizaciju druge faze pomenutog Master plana koji je usvojen 2009. godine, a uslov za potpunu realizaciju planiranog proširenja kapaciteta je i zaključivanje sporazuma o saradnji sa rubnim lokalnim zajednicama, uključujući i opštinu Istočna Ilidža. ..”

“… Iz opštine Istočna Ilidža ističu da će se o detaljima sporazuma o saradnji govoriti u narednom periodu, kako bi se iznašla optimalna rješenja za razvoj Međunarodnog aerodroma Sarajevo i zaštite interesa ove lokalne zajednice i građana Istočne Ilidže…”

Svi ovi projekti su extra. Ali ja kao čovjek koji živi u Sarajevu jedva čekam da se završi ova transverzala, pošto taj dio pravi problem cijelom južnom dijelu grada, ne samo aerodromu. Ogromne su gužve 24/7. Nadam se da će se njenom izgradnjom gužva barem upola riješiti, a i popravit će prvi dojam ulaska stranih gostiju u Bosnu i Hercegovinu, pošto sada trenutno nije lijepo. To je mana kod gradova kada imaju aerodrom u samom urbanom dijelu, ali šta je tu je. Mi ne možemo nigdje u blizini izgraditi aerodrom, jer nema ravnice, a da se na Igmanu gradi, to niko ne bi dozvolio. Ne daju da se šuma posječe, a kamoli da se gradi novi aerodrom, koji bi svakako morao biti veći od postojećeg.

a sta je s lokacijom u visokom. nije tako blizu ali nije ni predaleko, a puno bolja situacija s maglom. ja zimi ne letim u SJJ vise nikad, previse sam puta nagrabusio.

Jastaradi, kao gradic u dolini rijeke Bosne, Visoko ima situaciju da nema maglu kada je Sarajevo ima, koliko puta ? 2x godisnje? Ako i toliko…I ravnica je sve, nema tamo brda i planina… Mislim ko vise gura te bajke ? Cengic ? Umro je, sta bi sad, zemlje hektara besplatno ? Ni u ratu kada se nista nije moralo placati nisu stigli nidokle,a ne sada…

Jel’ mi mislimo da mi znamo i mozemo vise i bolje nego sto je to ona drzava, sa onim mogucnostima, politickim i ekonomskim mogla manje lose locirati aerodrom? Ko bi nam to uradio? Asim?

Za pocetak, imamo li barem 30 godisnju statistiku predominantnih vjetrova za (bilo koju) novu lokaciju aerodroma? A i 30 god. je za takve projekte malo, obicno se trazi i 50 ako je ikako moguce…

SJJ ima taj problem, i imace ga i dalje kada su vremenski uslovi nepovoljni. Cak i ZAG i BEG imaju takve probleme (puno rjedje), ali par puta godisnje i oni uz ravnicu i ILS Cat. III imadnu problem. Zimi je rizicnije putovati, bilo kojim prevoznim sredstvom, osim mozda sankama.

Ma nije u Visokom bolja situacija oko magle, skoro je ista… Pritom se čitavo brdo mora srušiti. Mit oko premještanja sarajevskog aerodroma u Visoko je nastao u ratu jer je tada aerodrom bio pod kontrolom UN-a i vatrom VRS-a i od tad ljudi maštaju o nekakvom premještanju aerodroma. Pritom na to treba dodati izgradnju cesta, željezničke konekcije i sl., ne samo aerodroma. Nema tu baš mnogo racionalnih argumenata niti država (entitet) ima pare za nešto gdje benefit nije bog zna kakav, a pritom i dalje ostaju dva problema, magla i brda.

Gdje cete srusiti piramidu zarad jednog aerodroma 🙂

Ma bezveze, nema tu dovoljno racionalnih argumenata. I zbog nekoliko otkazivanja u zimskom razdoblju (pa i neka je par desetaka letova godišnje) nema smisla graditi novi aerodrom.

Sarajevo nema prostora za CAT III u naseljenom podrucju je CAT I
Tuzla je jedina u FBIH sto moze imati CAT III
Ali Tuzli i ne treba toliko CAT III jer nemaju maglu kao SJJ

Tuzla nema maglu?!Otkud onda ne tako rijetka zimska divertiranja na drugi aerodrom?!Nedavno smo o tome ovdje čitali.

Svi osim Mostara imaju problema s maglom. Čak je i u Banja Luci bilo odgoda zbog magle, naravno ni blizu kao Sarajevo, ali rizik postoji.

Ja nisam rekao da TZL nema maglu
Nego nema maglu ni blizu kao SJJ

Da a tih gradjevina ima bas dosta i one znace

Koštalo bi puno to su kuće dvorišta domovi porodice putevi parkinzi kružni tok drveća ima svega

Da vidjet cemo kako ce SJJ to izvest

Ne bi bio probelm novac za rušenje, ali mentalitet naš je katastrofa. Narod bi se bunio i ne bi dozvolio. U sarajevskom naselju Grbavica treba se srušiti samo jedna zgrada, kako bi se izgardio jedan dio južne longditudinale od 500 metara, ali stanari su podijeljeni oko rušenja, a Vlada bi im dala besplatno nove stanove u novoj zgradi koja bi se izgradila u blizini. Jako smo težak narod po pitanju rješavanja bitnih stvari

Da a kod Tuzle je samo šuma i ništa više

Da rijesit ce nekako ali
Sarajevu treba novac i za CAT III i da obezbjedi stanove za porodice
Dok je Tuzli lakse

Naravno
Gledao sam intervju sa direktorom Ahmetbegovicem na RTV TK pripremaju neke projekte pa cemo vidjet

I da dodam MAT je potpisao sporazum o saradnji sa PMF Prirodno Matematičkog Fakulteta

Iskreno ne znam rjesavat ce nekakve probleme npr sa pticama…

Ma da svašta novo je dobro došlo

Da nova uprava zeli dovesti aerodrom na noge a kako ce ako nece infrastrukturom

WIZZ je opet najvise orjentisan prema TZL
Za BNX kako radar pokazuje nije bilo letova danas
TZL I SJJ po 1
Sutra ne znam da li BNX ima letova WIZZA
SJJ ima jedan Abu Dabi
Dok Tuzla ima 2

Ovde su putevi ako ne skuplji onda barem jednako skupi. Pretpostavljam da dobro poznajete Sarajevo. Put iz grada prema Ilidži je taj koji smeta, a gde ga premjestiti.

Nije prepreka ali CAT I je pored puta svjetiljka je pored puta ali ne predstavlja problem
Ne znam na sta je mislio Gospodin

Nema se gdje s njim

Put se ne može pomeriti. Nema prostora. Opet bi se nešto moralo rušiti, prekrajati… mnogo je skupo.

Ima kompletna studija koja je objavljena o uslovima za CAT III. Problem je taj sto bi trebali da pomerite threshold za sletanje ka Lukavici zbog naselja na pragu (Radio Altimetar). E tu sada nastaje probme go-arrounda u CAT III uslovima zbog blizine Mojmila, Trebevica i Igmana

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!