zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Ekonomska klasa na europskim letovima: Lufthansa

Sa Lufthansom sam istinski puno letio, nakon Croatia svakako kompanija sa kojom sam imao najviše letove, čak više i od Air France-KLM sa kojima dosta često letim. Prvi let Lufthansom mi je bio tamo negdje 1992. godine. Iako je Lufthansa nekada istinski imala odličan proizvod, danas je to tek blijeda slika, postali su skoro pa nivo LCC, niti smrdi niti miriše.

Za razliku od LCC kod Lufthanse se ne morate checkirati kod kuće, ali ipak velika većina putnika se checkira online. Jednostavnije, brže, efikasnije. A onda odlazite direktno na gate, bez posjeta šalteru, ako imate samo ručnu prtljagu, što većina putnika ima. U avion prvo ulazi business klasa, pa invalidi i mala djeca, a u većini slučajeva kod većih aviona prvo ulazi zadnji dio aviona, pa prednji.

Lufthansa dozvoljava gratis koferčić koji ide u kabinu dimenzije 55x40x23 cm, težine do 8 kg. U slučaju skuplje ekonomic classic i flex tarife putnik uz ovaj ručni koferčić može predati i kofer u prtljažnik težine do 23 kg i 158 cm kada se zbroje visina, širina i dubina. Ovaj kofer mogu unijeti i putnici light tarife uz doplatu. Ako skupite dovoljno bodova na svom Miles & More statusu možete dobiti i kofer sa oznakama Lufthanse koji sigurno unosite u kabinu bez dodatnih kontrola, a isti možete i kupiti online ili u Lufthansinim trgovinama u Frankfurtu i Minhenu. Jedan takav ima i pisac ovih redova.

Avion je oku ugodan u sivim ili plavim bojama sa diskretnim žutim detaljima, te obveznim logom na uzglavlju. Razmak sjedala je ne baš velikih 30-31 inch. Ovo je tek 1-2 incha više od LCC. Osoblje ništa posebno, korektno, ali nemaju vremena baviti se putnicima. Osoblje govori engleski jezik.

Svi putnici gratis dobivaju čokoladicu. Za letove od 30 do 60 minuta dobiva se i flašica vode. Za letove preko 60 minuta putnici dobivaju snack, te hladne i tope napitke. Putnik može kupiti sendviče i snackove na samom letu, a može unaprijed naručiti niz jela među kojima sendviče, salate (čak i Caesar salatu sa piletinom), topla jela, te deserte. Na letu se može kupiti jako velik izbor parfema, satova, nakita, cigareta, igračaka i drugih potrepština.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

32 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ovo ljeto sam imao neplanirano noćenje u FRA jer je u dolasku bilo kasnjenje, pa nisam ulovio zadnju konekciju, prebacili me na jutarnju i sve ok prošlo, ali nije to poanta mog komentara, već.ponasanje dežurne i odgovorne osobe na gateu (kako se zove to radno mjesto ako mi netko može reći jer ja ne znam). Ukratko prethodni MUC – FRA je otkazan i bio je kaos na gateu, kasnili smo na polasku i bilo je očito da.ja i još 2 putnika ne lovimo konekciju, i sami smo se ponudili da nas ostave u MUC odmah, da ne idemo.u FRA.jer smo smo mogli nastaviti i iz MUC sutradan, ali ta odgovorna osoba je to s gnušanjem odbila s odgovorom da nam ona neće potpisat kompenzaciju (kao da je neće platiti u svakom slucaju?!?!). Evo to me baš iznenadilo,mogla je 2-3 senatora ubaciti.na let sat vremena kasnije (pozivali su ih tko se.hoce.downgradeat ali limitiran broj mjesta) ali zbog pitanja potpisa kompenzacije je ona to odbila. Service desk na MUC je bio neupotrebljiv tih dana (sredina srpnja) jer su zmije od reda bile doslovno 50 metara. Ima li tko ovdje od zemaljske operative da objasni što je tako problem bio ta činjenica da će ona biti “kriva” za kompenzaciju (je li to za nju neki performance KPI?).

Nakon svih ovih izljeva mržnje prema LH, ajmo spustiti loptu na zemlju. Niti je LH tako loša kako vi pišete, a niti su tako dobri kako se reklamiraju. LH je jedna sasvim prosječna europska kompanija sa prosječnom uslugom (ili ne uslugom) u toku leta. Jednako tako i cijene: niti su previsoke, niti su preniske. One su apsolutno u zapadno-europskom prosjeku. Naravno da ima primjera gdje su skuplji, ali ima i primjera gdje su jeftiniji. Ono što ja ovdje već dugo pokušavam objasniti je:
a.) Treba se oprostiti od, djelomično nerealno, niskih cijena prije 2020. godine. One su prošlo svršeno vrijeme i neće se više ponoviti
b.) Neprestano uspoređivati cijene legacy vs. LCC. To nema nikakvog smisla jer su troškovna struktura i način poslovanja kompletno drugačiji. Uz to imate i veliku sigurnost da ćete stići tamo gdje ste bukirali čak i uz najveće probleme u prometu, dok vas LCC u 99,9% slučajeva ostavi sjediti.
I last but no least: LH ulaže izuzetno puno u sigurnost aviona i u obučenost posada. Fućkam ti ja na najfiniju hranu i najprofinjenija pića, ako kompanija ne ulaže dovoljno u sigurnost i u obuku.
Ja sam letio zaista nebrojeno puta sa LH, i nikada, ali baš nikada avion nije bio prljav. U nekima se vidjelo da su dugo u upotrebi i da jedna nova kabina ne bi škodila, ali prljavi nisu nikada bili!
Stoga ponavljam: oni nisu ni bolji ni lošiji, ni skuplji ni jeftiniji od konkurenata koji posluju u istim uvjetima. A da je FRA katastrofa za presijedati, poznata je stvar i to nije krivnja LH.

Let FRA-LIS sa LH trajao oko 3 sata, dobili smo čokoladicu od 10g i flašicu danske vode (u nemačkoj nacionalnoj kompaniji!) od 150ml. Sve ostalo se moglo kupiti ali isključivo karticom. Izbor je veoma skroman: https://www.lufthansa.com/de/de/onboard-delights
Avion prljav, osoblje neljubazno. Ista priča na letu BEG-FRA i FRA-BEG gde sam čak i slikao prljavštinu (hodnik, toaleti, sedišta) jer nisam mogao da verujem da je Lufthansa toliko nisko pala. Jako moram pohvaliti njihov online ček in, te sajt i aplikaciju. To bi ovi naši regionalni trebalo da poprave…

Apsolutno usluga je prosečna a i starost kabinskog osoblja je prilična. U poslednje vreme ne pamtim da sam video člana posade ispod 50 godina. Ako pogledate najbolje kompanije stjuardese i stjuardi su uglavnom prilično mladi ljudi. U Lufthansi gerontologija.

I to su ljudi koji znaju svoj posao. Prosli mjesec na letu ORD – MUC, jedno od ugodnijih osoblja s kojima sam letio, izrazito usluzno a nenametljivo. Miljama ispred LOTa, recimo.

Čak i da je to istina, svi oni imaju fit to fly i prema su 100% sposobno. Hoćete reći da su svi 45+ starci koje je najbolje otpustiti?

Ovo je jako ružan komentar.

O Lufthansi bi se dalo raspravljati ali,

pod 1 imaju i dosta mlađeg kabinskog osoblja ( ne tinejdžera, ali recimo u 30-im godinama)

pod 2 za kabinsko osoblje nisu bitne godine dok su zdravstveno sposobni nego da generalno drže do sebe ( frizura, šminka, uniforma)

pod 3 možda je to sto ima dosta “starog” kabinskog osoblja znak da su im uvjeti rada dobri npr da ne dobiju otkaz ako zatrudne ili ne pobjegnu od tamo prvom prilikom. Većina kabinaca su lokalni njemcki rezidenti (premda imaju i članove posade bazirane u Aziji koji lete “obrnuto”) pa im je ok da žive sa obitelji, blizu rodbine, prijatelja a ne u kampu na rubu pustinje

Ne želim da se vadim ali ceo moj komentar se odnosio na to da u tim svojim godinama nemaju baš previše motiva da se trude oko putnika. Pošto prilično letim Lufthansom imao sam jako puno situacija da se uverim u tako nešto.

Koji snack? Let Istanbul-Frankfurt čokoladica i voda! Kafa pišaćka 3€ za dobit dijareju. I glavna nagrada kašnjenje pola sata na poletanju i presjedanju za Zagreb. Trci s kraja na kraj Frankfurta. Nikad vise sa Trashhansom i Fuckfurt.
Ma ne da su smeće i usluga im je smeće i karte su im basnoslovne. Ma nula su šta su bili. Ništica

kako to mislite, da nemaju vremena da se bave sa putnicima?

Sorry rista, ali navedi mi i jednu kompaniju na europskim letovima gdje se posada bavi sa putnicima. Niti jedna jedina kompanija ne leti sa više kabinaca od zakonskog minimuma i oni jednostavno odrade posao, neki sa više, a neki sa manje šarma. I to je to! Pa i na dugolinijskom se uglavnom sve svodi na “chicken or beef”… Barem u Y.

A koje su te neke druge kompanije???

Ovdje se ne slažem s tobom. I oni samo odrade posao, neki sa više, a neki sa manje šarma, i to je to.

Apsolutno! Leteo sam pre 3 nedelje sa Turkišom na letu od 3 sata i to jednom sa A330-300 i jednom sa B787. Usluga je fenomenalna!

Vi obojica miješajte uslugu sa brigom o putnicima. To su za mene dvije potpuno različite stvari. Naravno da se kroz bolju uslugu kakvu imaju moraju više brinuti o putnicima…

U prevodu jad i beda, od tolike kompanije. Drmaju sa cenama, a usluga nula.

Žalosno je da iz Berlina nema letova njihove nacionalne aviokompanije sem prema FRA i MUC!

Nije i neće nikada biti. Ja sam već odavno napisao da je Berlin slijepo crijevo Njemačke i da će to i ostati. Kao što vidiš, imao sam pravo.

Значи радничка права и профит долазе пре услуге искрено речено монополисте?

Definitivno jedna od najgorih kompanija u Evropi. Izbegavati u sirokom luku.

Врло занимљиво.

Троугао квалитет услуга за путника – радничка права – профит.

Први и последњи су најпрофитабилнији (Виз има друге проблеме) – лоша радничка права и/или лош квалитет услуге за путнике.

У средини је великим делом слично уз субјективни утисак и статистичку грешку од вероватно +/- 10%.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!