zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

BREAKING NEWS: 1,3 milijardi cjepiva u 2021.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

 

Farmaceuti Pfizer i BioNTech će proizvesti 50 milijuna cjepiva protiv Covida-19 u 2020. i 1,3 milijarde u 2021. Cjepivo je završilo postupak testiranja i sada se provode zadnje kontrole i certificiranje istog. Kako se svaka osoba mora cijepiti 2 puta, ovime će se tek 17% populacije uspjeti cijepiti iduće godine. No, jasno je da će tih 17% u prvom redu biti bogatije zemlje poput SAD-a, Europske Unije, Japana, Južne Koreje, Australije… Jednako tako malo je vjerojatno da će Kina koristiti ova zapadna cjepiva obzirom da su i njihova cjepiva u zadnjoj fazi testiranja. I Rusija ima svoje cjepiva u poodmakloj fazi razvoja.

Zdravstveni radnici naglašavaju da je izuzetno bitno da se cijela populacija planete cijepi vrlo brzo, jer u protivnom virus bi se mogao ponovo proširiti planetom bez obzira na cijepljenje određenog broja stanovnika.

Michael O’Leary, CEO Ryanair Grupe je izjavio da će, u slučaju da se obistine najave Pfizera i BioNTecha, ljeto 2021. akumulirati 80% broja putnika iz 2019.

Isto znači i vrlo zahtjevnu cargo operaciju diljem planete radi prijevoza ovog osjetljivog cjepiva koje se mora čuvati na niskim temperaturama. Niz aerodroma već je izgradio distributivna skladišta (Frankfurt npr. od 14.000 četvornih metara), a niz kompanija već je pribavio nove kontejnere za prijevoz i ostalu logistiku. IATA je procijenila da će biti potrebno 8000 letova Boeinga 747F da se preveze planirani broj od 5 milijuna cjepiva.

Nakon Pfitzerove objave da je cjepivo spremno dionice avio kompanija su naglo porasle.

4 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Alene, ima li vesti hoce li iti jedna avio-kompanija regovati na ovo? hoce li iko prilagoditi svoj(e) avion(e) cargo operacijama, bice to priliv para cim rastu deonice naglo, ali i jako bitno za nase drzave?

Hvala! Ceo svet je intertan po tom pitanju, a regija kao starac bez refleksa. AirSerbia je imala par odlicnih i pravovremenih odluka, a sada kao da citiramo Croatiu: ,,Jos je rano za reakciju”. Jos je AirSerbia dobila dva aviona koja jos uvek nisu poletela, vec stoje i kostaju umesto da se iskoriste kao sto ste rekli, a verujem da makar jedna osoba iz uprave prati Vas rad i cita analize. Tuzno!

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!