zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Je li odlazak Wizz Aira iz Sarajeva krucijalan?

I da se odmah razumijemo odlazak Wizz Aira iz Sarajeva je ozbiljna stvar, on će Aerodromu smanjiti ozbiljan broj putnika, stvoriti velike probleme i troškove, Sarajevo svojim putnicima više ne nudi odličnu LCC opciju, putnici će sada ponovo koristiti Tuzlu, Banja Luku i uskoro Mostar za svoje LCC letove… No, budimo realni, to nije smak svijeta. Poglavito ako Aerodrom, kako je najavio, uspije iznaći alternativu.

 

Wizz Air u Sarajevu bio bajkovita priča

Da, dolazak Wizz Aira u Sarajevo je bila istinski bajkovita priča. Prije dolaska Wizz Aira Sarajevo je dobilo niz letova za Bliski Istok: Air Arabia (Abu Dhabi), Gulf (Bahrain), Jazeera (Kuwait), Kuwait (Kuwait), Salam Air (Muscat), Lufthansa je promijenila letove sa Minhena na Frankfurt, a niz kompanija je povećao broj letova. Nakon dolaska Wizz Aira došli su i Air Cairo za Hurghadu, AnadoluJet za Antalyu i Bodrum, Pegasus za Antalyu, LOT za Varšavu, Qatar za Dohu, TUI  za London Gatwick. Fascinantno.

Još 2020. Tuzla je imala 228.425 putnika, a Sarajevo samo 249.642 putnika, što je bilo tek 21.000 putnika razlike. Sarajevo je rapidno smanjivalo razliku koju je imalo spram Tuzle.

I onda grom iz vedra neba. Wizz Air uz tuzlansku bazu koja je tri godine ozbiljno stagnirala do tada, pokreće bazu iz Sarajeva. Vrlo pozitivan šok. Wizz Air je sa bazom krenuo 20.5.2021. Prve dvije linije bile su prema Dortmundi i Memmingenu, potom su krenuli letovi za Basel, Copenhagen, Gothenburg, Eindhoven, Charleroi, London Luton, te Beauvais. Ipak pokretanje baze nije išlo baš kao što je planirano. Vrlo brzo Wizz je smanjio broj letova na linijama, a prolongirao je i liniju za London Luton. No, tijekom VII. i VIII. mjeseca operacije su se stabilizirale i kompanija je krenula letjeti sa punim kapacitetom.

U XII. mjesecu Wizz Air je bazirao i drugi avion u Sarajevu. Od 14.12. kompanija je krenula letjeti za Treviso, Malmo, Hahn, Cologne, Sandefjord, Hamburg, Billund, te je povećala broj letova za Copenhagen, Dortmund, Memmingen, Eindhoven, Gothenburg i Stockholma Skavstu. Samim time Sarajevo je imalo 17 linija i 44 tjedna leta.

Ono, wow. Isti broj aviona kao i Tuzla, no više linija i frekvencija. Više linija i frekvencija Sarajevo je imalo cijelo vrijeme operiranja Wizz Aira, tj. tako ima do kraja X. mjeseca ove godine.

No, onda hladan tuš. U I. mjesecu Wizz Air opako reže u cijeloj svojoj mreži, a ovo se posebno odrazilo na regiju. Ogromna rezanja bila su i u Sarajevu, dakle samo tri tjedna nakon baziranja drugog aviona. Wizz Air je iz Sarajeva ukinuo letove za Hahn, Hamburg, Malmo, Cologne, Billund, Treviso i Sandefjord, te je smanjio broj frekvencija na drugim linijama. Rezanja su se na koncu protegla sve do IV. mjeseca. Wizz Air je operacije stabilizirao od V. mjeseca i ponovo krenuo letjeti sa punim kapacitetom iako je tijekom ljeta imao velik broj iznenadnih otkazivanja i ekstremnih kašnjenja. To je, nažalost, bio modus operandi kompanije diljem mreže, ne samo u Sarajevu.

Sarajevo je zbog Wizz Aira izuzetno mnogo povećalo broj putnika. U VIII. mjesecu ove godine Sarajevo je imalo čak 217.253 putnika, što je bilo 121,4% putnika iz 2019. U IX. mjesecu aerodorm je imao čak 136,5% putnika iz 2019. Jedan od najboljih rezultata u regiji. Istinski respect! Milijuntog putnika Sarajevo je proslavilo 3.9. a već sada ima više putnika nego 2019, što znači da će u idućih 3 mjeseca svi putnici biti samo ekstra na brojke 2019. Sarajevo bi trebalo do kraja godine imati bitno preko 1,3 milijuna putnika. I u tom bajkovitom broju putnika Wizz Air je i te kako sudjelovao u ozbiljnom broju. Dva bazirana aviona, čak i sa svim rezanjima, trebala su ostvariti pola milijuna putnika. To je više od 1/3 ukupnog broja putnika Sarajeva.

Zbog Wizz Aira Sarajevo je zaposlilo 90 dodatnih radnika i 81 sezonskog radnika. I te kako se postavlja pitanje što će Sarajevo sa tim radnicima ako ne iznađe alternativu za Wizz Air. No, to nije jedini problem.

Ne samo zbog Wizz Aira, ali ipak i djelomično radi njega Sarajevo je krenulo u ogromno proširenje kapaciteta otvaranjem novog terminala, izgradnjom nove stajanke za 4 parkirne pozicije (sada će imati 11 parkirnih pozicija), te ostalim infrastrukturalim radovima. I neosporno aerodrom to treba sa i bez Wizz Aira, no ipak odlaskom Wizz Aira aerodrom će imati broj putnika koji je mogao hendlati i sa starim terminalom i starom stajankom. Istina na granici tih kapaciteta, ali je mogao. Tako da je Wizz Air i te kako bio razlog proširenja kapaciteta koji su pucali po šavovima ovog ljeta.

 

Zašto je Wizz Air otišao iz Sarajeva

I onda šok. Wizz Air je prvo najavio ogromna rezanja u Sarajevu za ovu zimu. Kompanija je najavila ukidanje letova za Charleroi, Bauvais, Treviso, Oslo Sandefjord, Gothenburg, Malmo, Saarbrucken i Stockholm Skavstu, te smanjenje letova za Copenhagen, Basel, Cologne, Dortmund i Endhoven. Kompanija je istim trebala letjeti tek na 8 linija i 19 tjednih letova, bitno manje od kapaciteta jednog baziranog aviona, što znači da je drugi avion trebao otići iz Sarajeva.

I dok se još nismo oporavili od šoka. Kompanija iznenada i bez prethodne najave ukida bazu u Sarajevu. Wizz Air će bazu ukinuti 1.11. a nastavit će operirati tek dvije linije iz Sarajeva, onu za Abu Dhabi (4 puta tjedno) i za London Luton (2 puta tjedno), dakle samo 6 tjednih letova. Kompanija će svim putnicima naknaditi uplaćen novac u cijelosti, ili, ako tako odluče, uplatiti će im 20% uvećanu cijenu u vidu kredita aviokompanije.

I ovdje je iznenadno i neplanirano profitirala Tuzla. Ona će sada dobiti novu liniju za Eindhoven (2 tjedna leta), a povećati će se letovi za Basel (sa 3 na 4 leta), Dortmund (sa 3 na 4) i Memmingen (sa 3 na 4). Ovo je 5 dodanih letova i samo 5 letova manje nego tijekom ljeta (trebali su imati 10 letova manje). Kada na to dodamo i 3 linije Ryanaira koji pokreće letove za Tuzlu, sa 6 tjednih polazaka, Tuzla nikada nije imala ovoliko letova zimi. Konačno prestaje četverogodišnja stagnacija Tuzle. No, Tuzla se ovime riješila i glavnog konkurenta koji joj je istinski godinu i pola odvlačio ogroman broj putnika.

Ono što je najgore u svemu je što Aerodrom Sarajevo nije znao za odlazak Wizz Aira, oni to nisu mogli nikako pretpostaviti. Aerodrom je informaciju od Wizz Aira dobio nakon što je objavljen press materijal i nakon što su mediji izvijestili o istome. Istinski bezobrazno i krajnje neprihvatljivo. Aerodrom je znao da u načelu postoji takva mogućnost, ali ponašanje Wizz Aira ničime nije pokazivalo da bi se to moglo desiti tako skoro.

Direktor Aerodroma Sarajevo Alan Bajić nam je rekao da je svjestan koliko putnika je akumulirao Wizz Air i da je to istinski loše po aerodrom, te da će se isto i te kako odraziti na poslovanje Sarajeva. No, ipak ne smatra da je odlazak tragedija. Gospodin Bajić je naglasio da je uprava vrlo odgovorna, da su znali za moguć scenarij i da već imaju pripremljen odgovor na odlazak Wizz Aira.

Zamaaero je prvi objavio da Sarajevo pregovara sa Ryanairom i nizom drugih kompanija. Par dana kasnije jedan veliki zrakoplovni portal je prenio ovu informaciju, no on je uzdigao informaciju kao da su pregovori u završnoj fazi i skoro da je dolazak Ryanaira u Sarajevo gotova stvar. Nije. Pregovara se, no to je daleko od dogovora i veliko je pitanje hoće li se desiti dolazak Ryanaira i kada. Aerodrom Sarajevo je krenuo u pregovore sa Ryanairom i bez da je znao da će Wizz Air otići iz Sarajeva, ti pregovori traju već duže vrijeme i oni nisu povezani sa Wizz Airom. Vrlo je mala vjerojatnoća da se dolazak Ryanaira desi vrlo skoro. No, budimo realni, Sarajevo je sada ekstra motivirano i sigurno da će ponuditi Ryanairu vrlo mnogo i učiniti će sve da Ryanair dođe što prije u Sarajevo.

Bajić naglašava da će uskoro biti vrlo dobrih vijesti. Rekao mi je da će mi za par dana ekskluzivno dojaviti te dobre vijesti. Marketinški potez očajnog CEO-a? Pa i ne. Sarajevo sa ostalim prijevoznicima koji će letjeti ove zime i idućeg ljeta svakako nije očajno. Neke kompanije već su poduzele akcije za preuzimanje putnika Wizz Aira. Naravno ovdje i opet prednjači Air Serbia koja je pokrenula akcije jeftinih karata iz Sarajeva od 1.11, te je najavila mogućnost povećanja kapaciteta sa ATR 72 na A319 i A320 iz Sarajeva, te možebitno povećanje broja frekvencija.

Ipak odlazak Wizz Aira i njegovih dvadesetak tjednih letova sa velikim avionima i velikim load faktorom jest udarac na aerodrom. Wizz Aira je i nakon najavljenih rezanja trebao imati oko 117 letova mjesečno više nego što će ih imati sada (uključeno preostalih 6 tjednih letova), što je kapacitet od 21.762 putnika mjesečno ili realno stvarnih 19.500 putnika mjesečno. Do kraja godine to je skoro 40.000 putnika. Ako pogledamo kapacitete dva bazirana avion što je bio originalni plan, onda je Sarajevo izgubilo kapacitet od 73.656 putnika mjesečno ili realno oko 66.000 putnika mjesečno. Ogromna brojka.

Aerodrom Sarajevo naglašava da financijska stabilnost odlaskom Wizz Aira nije dovedena u pitanje niti je ugrožena. Uprava je financijsku stabilnost osigurala, čak i u ovom scenariju. Odluka Wizz Aira neće utjecati na dalji razvoj prethodno planiranih infrastrukturalnih i razvojnih projekata, što ima za cilj dugoročno osigurati kontinuirani rast prometa na Aerodromu.

I da budemo jasni, nije Sarajevo jedini aerodrom gdje Wizz Air zatvara, ovo je, nažalost, postala praksa kompanije. U zadnjih godinu dana Wizz Air je zatvorio čak 7 baza (dvije u Velikoj Britaniji i Norveškoj, te po jedna u Njemačkoj, Italiji i Latviji). Ipak, treba postaviti pitanje zašto baš Sarajevo? Wizz Air zatvara baze, ali zašto je baš Sarajevo u klubu neslavnih poteza kompanije.

No, najgore je što je Wizz Aira bazu ukinuto samo 24 dana prije samog zatvaranja. Ovo istinski nije prihvatljivo ni prema putnicima, ni prema aerodromu. Zatvaranje manje od mjesec dana prije ne ostavlja aerodromu mogućnost da se snađe, stvara mu enormne troškove i probleme. A tek putnicima? Gdje će tisuće putnika pronaći alternativu? I koliko će ih ta alternativa sada koštati? Više neće nabaviti karte po stotinjak EUR, nego ovako kasna promjena će značiti ogromne izdatke putnicima. No, boli briga Wizz Air. Pa njima su putnici i aerodromi i ovako i onako nužno zlo i potrošna roba. Wizz Air je otkazao put više od 15 dana prije leta, ne plaća kompenzacije i to im je jedino bitno, a za putnike ih boli ona stvar.

Tu je i pitanje posada. Wizz Air je kabincima i pilotima ponudio da lete iz Tuzla i drugih okolnih aerodroma u regiji (Beograd, Skopje, Budimpešta, Beč). Super. No, tko ovdje razmišlja o ljudima koji imaju život u Sarajevu, obitelji, prijatelje, nekretnine. Koga briga za njihove dodatne troškove letenja iz drugih baza (stan, hrana, putovanje kući), inkomodaciju, pretumbavanje života. Pitao sam jednog kopilota u Croatiji sa vrlo mnogo naleta zašto ne ode u Ryanair (Laudu) koji ima bazu u Zagrebu sa istim avionima (A320) gdje bi odmah postao kapetan. I rekao mi je: „Stari, kod njih nikada ne možeš znati što će biti sutra, danas jesi, sutra nisi. Oni u jedan dan mogu skupiti krpice i pokupiti se iz Zagreba, i što ću ja onda? I zato ostajem na bitno nižoj plaći i desnom sjedalu u Croatiji“. Takvo ponašanje Wizz Aira i Ryanaira svakako ne pridonosi zadovoljstvu potencijalnih posada i odbija ih od posla u ovim kompanijama. U vrijeme kada se do posada jako teško dolazi. Ekstremno teško. To najbolje zna Wizz Air koji je kemijao ove godine sa avionima ogromnog broja drugih kompanija da koliko-toliko održi mrežu. I pritom baš i nije uspijevao, upravo radi nedostatka posada otkazivali su brdo letova i imali enormna kašnjenja.

Kako god, aerodrom sada ima enormnih problema. Nabavio je brdo robe jer je bio uvjeren da će imati daleko više putnika, ima višak zaposlenih, investirao je u logistiku i infrastrukturu ogroman novac. I ovime će iznenadno i neplanirano izgubiti vrlo značajan novac. Prije neki dan sam objavio primjer gdje je Sarajevo kupilo šleper cigareta i sad se boji da će se cigarete presušiti i da će dobar dio morati baciti u kalo. A takvih primjera ima jako puno.

I sad se postavlja pitanje zašto je Wizz Air otišao iz Sarajeva. Direktor Bajić mi je rekao da razlog nije load faktor, tvrdi mi da je Wizz Air imao izuzetno jak load faktor u Sarajevu, da je to bilo na razini load faktora cijele mreže i da kompanija tu nije bila nezadovoljna.

Nije problem ni u subvencijama. Sva što je Aerodrom dogovorio oko poticaja sa Wizz Airom nije se promijenilo, nisu se smanjili poticaji, niti je Wizz Air tu bio nezadovoljan.

Jedan od razlog moglo bi biti pokretanje letova Wizz Aira iz Mostara koje je najavljeno. I da, tada bi Wizz Air imao letove iz sva četiri BiH aerodroma, koji su vrlo blizu jedan drugome. A Sarajevo je tu u sredini između preostalih aerodroma koji će imati letove Wizz Aira. Sarajevo je udaljeno samo 112 km od Tuzle (2:00 sata vožnje), 130 km od Mostara (2:10 sati) i 239 km od Banja Luke (3:00 sata vožnje). Izbacivanjem Sarajeva iz jednadžbe dobivamo udaljenost aerodroma Tuzla-Banja Luka od 158 km (2:20 sati), Tuzla-Mostar 228 km (4:00 sata) i Banja Luka-Mostar 261 km (4:40 sati). Iskreno, po ovome je logično izbacivanje Sarajeva iz jednadžbe, a sarajevski putnici imali bi alternative u prvom redu u Tuzli i Mostaru, ali i Banja Luci. No, direktor Bajić mi tvrdi da Mostar nije razlog. Prvo mostarski letovi Wizz Aira kreću tek na ljeto, stoga kompanije ne bi rezala sada nego tek za pola godine, poglavito što bi to značilo i kontinuitet putnika poglavito iz Hercegovine, ali i onih putnika koji će tražiti alternativu iz Sarajeva. Uz to direktor Bajić tvrdi da Mostar neće imati velik broj letova, te bi eventualno smanjenje broja letova iz Sarajeva, pa čak i smanjenje jednog baziranog aviona moglo biti opravdano time, ali ne potpuno ukidanje sarajevske baze. Stoji.

Je li razlog povećanje subvencije Tuzle, moguće je Tuzla nekim dealom uvjetovala Wizz Airu odlazak iz Sarajeva koji ju je istinski gušio. Iskreno ne znam, ali ne vjerujem. To bi značilo vrlo ogromne financijske izdatke Tuzle koji bi bili motivirajući za Wizz Air, a iskreno ne vjerujem da je Tuzla takav novac uspjela dobiti od lokalne zajednice. No, to ćemo vrlo skoro provjeriti kada ću se čuti sa direktorom Aerodroma Tuzla.

Direktor Bajić mi je rekao razlog koji on smatra da je bio glavni za odlazak Wizz Aira, no obećao sam mu da isto neću objaviti, a ja povjerenje svojih sugovornika nikada nisam prekršio. To što je on rekao smisla ima, a ako je istina onda aerodrom na to utjecati nikako nije mogao i to je svakako bitno veće od samog aerodroma.

 

Što dalje?

Direktor Bajić mi je višekratno i jasno naglasio da aerodrom intenzivno radi na alternativama i da ne doživljava odlazak Wizz Aira tragično i krucijalno. Bajić mi tvrdi da ima alternative za Wizz Air i da će uskoro biti jako dobrih vijesti.

Bajić mi je rekao da je aerodrom do sada pokazao kako je sposoban prilagoditi se, te ovo smatra najvećom prednosti Sarajeva, i kako ima potpuno drugačiji način razmišljanja nego ga je imao do dolaska ove uprave i nego što ga imaju drugi aerodromi regije. Aerodrom se istinski bori za svakog putnika. No, ono što je više nego bitno aerodrom je odmah po odlasku Wizz Aira izmijenio politiku poticaja za koju smatra da će biti motivirajuća za dolazak Ryanaira i drugih kompanija.

Ono što mi je Bajić naglasio je da je Wizz Air učinio ogromnu uslugu Sarajevu, jer je stvorio navike putovanja sarajlija. Upravo radi toga po odlasku Wizz Aira aerodromu se javljaju druge kompanije koje žele pokriti gap odlaska Wizz Aira i zadržati te putnike. Aerodrom je u visokoj fazi pregovora oko linija za Skandinaviju, Belgiju i Nizozemsku. Bajić je radi toga vrlo optimističan.

Ipak Bajić je svjestan da je sada zima, da kompanije ne žele sada riskirati, već u prvom redu gledaju prema ljetnom redu letenja kao daleko realnijem. Jasno je da se otkazivanje Wizz Aira desilo samo 24 dana prije prekida operacija, a jako je malo kompanije koje su voljne i koje maju mogućnosti reagirati u tako kratkom roku.

Ovdje treba istaći i letove TUI-a iz London Gatwicka koji kreću od 20.12. za Sarajevo i koji su letovi namijenjeni za skijaše. Ogroman iskorak Sarajeva koji bi u budućnost mogao dovesti i te kako bitne putnike zimi. Nicha koju ima jako malo aerodroma u regiji.

Sarajevo se i prije najave odlaska Wizz Aira trudilo dobiti letove prema Zapadu, obzirom da prema Bliskom Istoku i Turskoj ima i te kako mnogo letova i linija. Odlaskom Wizz Aira ovo je još bitnije. U prvom redu Sarajevu sada trebaju letovi za Paris i Amsterdam (Air France-KLM, Transavia). Ove letove Sarajevo je trebalo prije, no ukidanjem letova Wizz Aira za Beavuvais i Eindhoven ovo je još bitnije i realnije.

Odlaskom Wizz Aira sa leta za Memmingem bilo bi logično da Lufthansa pokrene letove za Minhen. Lufthansa je prije letjela iz Sarajeva za Minhen, a još prošlog ljeta je imala planova pokretanja drugog dnevnog leta za Frankfurt, što je i najavila, iako se u konačnici isto nije desilo. No, ukidanjem Wizz Airovih letova za Hahn i Memmingen, za očekivati je povećanje frekvencija Lufthanse za Frankfurt, pa čak i obnova letova za Minhen.

Eurowings bi svakako mogao povećati broj letova za Cologne, odlaskom Wizz Aira sa ove linije, kao i letova za Stuttgart radi ukidanja Wizz Airove linije za Saarbrucken. I te kako bi bilo realno da kompanija sada pokrene letove za Dusseldorf nakon što je Wizz Air prekinuo letove za obližnji Dortmund. Wizz Air je prekinuo i letove za Hamburg, je li i ovo prilika da Eurowings pokrene tu liniju?

Wizz Air ukida letove za Billund, Copenhagen, Oslo Sandefjord, Stockholm Skavstu, Gothenburg i Malmo. Ovo je svakako prilika da Norwegian produži sezonske linije na zimu, obzirom da je ovog ljeta letio za Copenhagen, Oslo i Stockholm, a ne bi bilo nerelano da pokrene i letove za Gothenburg. Konačno, Bajić je najavio vrlo skore letove za Skandinaviju. Realno to može biti Norwegian i SAS, daleko manje vjerojatan je Flyr koji je ove zime porezao više od 50% letova.

Bajić je najavio i letove za Belgiju. Brussels nije realan, a tu bi alternativa mogao biti jedino novi partner Aerodroma TUI ili pak Ryanair za Charleroi. Letovi za Basel (alternativa jedino easyJet) i Treviso (alternativa Ryanaira ili easyJet i Volotea za Veneciju) jedini nemaju realne alternative Wizz Airu.

Iz ovoga je vidljivo da Sarajevo istinski može pronaći jednostavne alternative za Wizz Air, u većini slučajeva među svojim sadašnjim partnerima. Za to je potrebno vrlo malo napora (pretvaranje sezonskih linija u cjelogodišnje Norwegiana, te nove linije Eurowingsa, Norwegiana, Lufthanse i Transavie), a te kompanije bi i te kako trebale biti zainteresirane da pokrenu letova zimi, u mrtvom periodu godine, te preuzimanje putnika Wizz Aira. OK, nije vjerojatno da će se pokriti sve bivše linije Wizz Aira, pa nisu realne čak ni tolike frekvencije koje je imao Wizz Air, ali određena kompenzacija linija i frekvencija kod navedenih prijevoznika svakako jest racionalna i realne.

Od ostalih linija koje nemaju veze sa Wizz Airom realni su letovi SAS-a u doglednoj budućnosti, ITA-e ili nekog LCC za Rim (Ryanair, Vueling, easyJet), te kada se ukine ban za Rusiju letovi S7, Nordwinda ili Aeroflota za Rusiju, od kojih su prve dvije kompanije već najavile letove za Sarajevo. Sarajevo bi trebalo dobiti i još pokoju charter i leisure liniju za Grčku, Egipat i Tursku.

Sarajevo se nada da će se srediti i problemi sa stikerima za vize putnika iz Bliskog Istoga što bi značilo povratak broja letova flynasa, Air Arabie i flydubaia na brojke iz 2021, ili čak povećanje tih brojeva. Aerodrom radi i na dodatnim letovima sa Bliskog Istoka.

Kako god stvari ne izgledaju toliko crno kako su izgledale odmah nakon najave odlaska Wizz Aira. Ako novi program poticaja istinski bude motivirajuć, ako se aerodrom potrudi da kod postojećih partnera postigne dodatne letove, linije i pretvaranje sezonskih letova u cjelogodišnje, ako aerodrom privuče i nekog novog prijevoznika na krilima novih putnih navika putnika iz Sarajeva, mogao bi anulirati većinu bivših putnika Wizz Aira.

Obzirom na dosadašnja postignuća Aerodroma istinski u to ni ne dvojim, a uvjeren sam da će aerodrom već ove zime imati dodatnih letova, a da će na proljeće naknaditi većinu toga što je izgubio Wizz Airom.

57 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pa jasno je da je fejkovan broj poseta. Pa ne moze ZAMA da ima poseta kao B92 ili BLIC! Ne znam zasto je autoru potrebno ovo llazno predstavljanje

Dobro, zašto su otišli? Mora postojati neki razlog. Kakvi je bio LF?

Kako se vama može pristojno zamotati g*** u celofan, to nisu istine. Malo zagrebite u te “mogli bi pokrenuti odlaskom wizza” pa ćete vidjeti da se praktički ništa neće pokrenuti. Nećeš ti ogromnog tržišta Sarajeva pa sad drugi čekaju u redu, pogotovo pred zimu. Kad ovi nisu mogli poslovati sa niskim cijenama kamoli će doći Lufthansa, koja je također mogla doći sve ove godine da je htjela. Eurowings povećati letove?? U kojem planetu i funkcionirate… pa ti smanjuju Zagreb i Beograd zimi, daleko veća tržišta, ali će zato pojačati jedno Sarajevo.

Ma kakav gap će popuniti EW molim vas, ne nasmijavajte me

Kao prvo EW uopće ne smatra da postoji ikakav “gap” jer da misli, sami bi prije wizza dodali frekvencije.
Kao drugo, EW uopće ne funkcionira na takav način, pogotovo u ovoj regiji. Oni imaju svoju nišu gasto putnika i nju njeguju bez imalo preuzimanja rizika. Uvijek su im letovi dobro popunjeni ali praktički nikad ne rade neka značajna povećanja. Pa pogledajte redukcije koje rade po 4,5,6 tjedana zimi samo da ne odrade par rotacija upitne isplativosti.
I vi od takve kompanije očekujete da popuni “gap” (koji upitno je li i postoji) u Sarajevu. Niste novi u avijaciji da dajete takve prognoze.

Znači, niskobudžetne putnike Wizzaira pokupiće visokobudžetna Lufthansa. Svašta…

Moj analitičaru, niskobudžetni putnici Wizzaira će se uglavnom vratiti raznim “Mujo-Rajzen” autobuskim prevoznicima ili će putovati iz Tuzle i Banjaluke loukosterima.

Lufthansa nema šta da traži na niskobudžetnom tržištu, odlazak Wizza iz Sarajeva može da nadomesti samo drugi loukoster (Ryanair).

Alene, stvarno mislite da će niskobudžetni putnik olako da plati 200-300 evra avionsku kartu, koju je kod Wizza plaćao 50-100 evra? Nije to tako jednostavno, 100 evra je “velika para” u zemljama poput Bosne, Srbije, Makedonije, Kosova itd.

Mnogi od tih putnika će radije da plate Muji iz Kalesije 100 evra za autobusku kartu i da se zlopate do Nemačke ceo dan u raspalom autobusu. Još u autobusu mogu da ponesu neograničeni prtljag bez doplate, npr. 20 kila ajvara, 20 litara domaće rakije, da im se nađe u hladnim zimskim noćima u dalekoj Nemačkoj, Skandinaviji itd. 🙂

Stvarno obozavam da citam vase analize, hvala Vam na trudu!

Iskreno mislim da ne moze baza biti profitabilna gdje LCC kompanija plaća aerodromu 1200EU za landing/lightning/handling + 12.54EU departure passenger tax + avio gorivo ?!Dok na drugim aerodromima sve platiš 5 EU i jos ti daju subvencije za marketing.

Ima cjenovnik za bazne avione u SA,aerodrom je krajnje profesionalan,tako da je sve javno,dok za ostale BiH aerodrome se ne moze bas u potpunosti tako reci.

Gdje se moze pogledati taj cijenovnik?

sarajevo-airport.ba pa odete na usluge i u padajućem meni imate cjenovnik i poticaje

Nisam od onih koji pljuju kad neko ode , ali mi je drago što je WizzAir otišao . Prvi sam ih znao braniti , ali poslije ovog ljeta mogu im želiti samo najgore zbog odnosa prema putnicima . Šta su sve radili ljudima , pa to je užas . Ne znam kakavi su ostali “jeftini” prevoznici prema putnicima , ali ne vjerujem da ovakvi klošari mogu biti . Ni ja nimalo ne sumnjam u upravu aerodroma , i veoma mi je drago što nisu pristali na ucjene WizzAir-a .

Za Sarajevo, obzirom na Bjelašnicu i Jahorinu (olimpijske staze) zima nikako ne bi smela da bude mrtva sezona

Pa i nece biti mrtva sezona za navedena skijalista samo sto kao i do sad gosti nece dolaziti avionima vec automobilima.

Točno to.

Iz istog razloga sto nisu dolazili ni do sada. Gosti navedenih skijalista su pretezno iz Dalmacije, Zagreba i Srbije te domaci. Sve je to u 4-5 sati voznje automobilom max.

Magla/smog od novembra do januara, puno otkazanih letova. Btw bude dana kada svi letovi budu otkazani. Period do 12:00 i nakon 16:00 su baš nezgodni za SJJ u sezoni smoga.

Možda tako dodje ako se gleda period od 12 mjeseci. Ako se uradi analiza samo za XII-II mjesec procenat otkazanih letova je sigurno nezanemativ. Uostalom to će vrlo brzo pa možemo izračunati 🙂

Jahorina? Jeste realni? Okej preko zime mozda, ali otidjite sad, sredina oktobra (bio sam pre tri dana). Radi jedna mini prodavnica do 6. Rade dva restorana u sklopu Termaga i Vucka. Razvaljeno, prljavo, razruseno, sve u kranovima. Prasina. Prljavstina. Psi lutalice.
I to je dodatna ponuda sarajeva? Ne budite smesni

Realno rupu odlaskom Wizza može popuniti samo Ryanair. Igrač iz drugog plana bi mogao biti Eurowings koji u regionu bazu ima još u Prištini. Transavia, Volotea, Vueling su više orjentisani na Mediteran, Norwegian nije pravi LCC, EasyJet je u problemima i više orjentisan na UK.

Problem sa Ryanairom je taj što sve mora da bude kako oni kažu, a i tada se desi da se pokupe i odu preko noći. Iskreno, mislim da će Wizz pokriti letove prema Sarajevu iz svojih baza koje ima u zapadnoj Evropi.

Kojih baza? Pa pokrio je iz baza Luton i Abu Dhabi. I to je to. Nema drugih baza među linijama.

Vratiće se vjerovatno na proljeće.

Da, ali van sezone cijene neće biti na nivou Wizzaira. U sezoni svakako i nema neke razlike u cijenama.

Zna li se kakva je politika poticaja bila u Sarajevu do sada,i sto se sad mijenja u njoj?

Zar te informacije ne bi trebale biti javne.?
Ili pak svakoj kompaniji daju razlicite uvijete?

Odlazak Wizza jeste loše za SJJ ali ne i katastrofa. Sigurno će tu doći drugi LCC

Dominacija LCC koncepta je najvece zlo koje se desilo civilnoj avijaciji Evrope !

To je, po svemu sudeci, samo privremeni benefit, pitanje je da li ce tako biti kad se unisti konkurencija. Iako za sada nema vise safety incidenata (ili se u dosluhu kapitala sa regulatorima uspesno kriju) bonusi za brze rotacije, letenje sa minimumom goriva itd sve nas u industriji treba ozbiljno da zabrine.

Uskoro i analiza za Tuzlu?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!