zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Što je sve Tata napravila u Air Indiji

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air India

Tata grupa je osnovala Air Indiju prije 90 godina (1932.). Indija je kompaniju nacionalizirala 1953. godine, nakon čega Tata grupa više nije bila u vlasništvu iste. No kako je kompanija stvarala ogromne gubitke, poglavito posljednjih godina Indija je višekratno pokušala kompaniju prodati. Na koncu ju je prodala ponovo Tata grupi 8.10.2021. Uz Air Indiju Tata je kupila i LCC Air Indiju Express, te 50% AISATS, hendling kompaniju. Tata je za ovaj posao platila 2,3 milijarde USD, a Indija je preuzela ogromnu većinu dugova Air Indije. Na koncu je kompanija predana Tata Grupi 27.1.2022. Tata grupa nije nova u aviobusinessu obzirom da je 51% vlasnik Vistare (49% je suvlasnik Singapore), te 83,67% vlasnik AirAsia Indije.

Od tada Tata grupa radi punom parom da promijeni postulate rada kompanija, da Air Indiju iz tromog i nefunkcionalnog mastodonta i gubitaša napravi uspješnu, modernu i profitabilnu kompaniju, te istinsku konkurenciju najvećem indijskom prijevozniku IndiGo. Tata ne skriva ambiciju da Air Indija postane broj 1 prijevoznik Indije.

Prvo što je Tata najavila još dok je tek bila jedan od dva kandidata za preuzimanje Air Indije (drugi je bio SpiceJet) je da će spojiti svoj LCC AirAsiju India sa Air Indijinim LCC Air India Express. Od tada Tata intenzivno kupuje dionice AirAsie Indija i sa 51% je došla do 83,67%, uskoro će imati svih 100%. Potom će se dvije kompanije spojiti u LCC koji će imati 57 aviona (i 4 naručena) i 11 baza. Nimalo beznačajno. Upravo suprotno. Biti će to ozbiljna konkucrencija IndiGo, GoFirst i SpiceJetu.

Potom kompanija nastoji spojiti Vistaru i Air Indiu. O tome pregovara sa Singaporeom. Vrlo vjerojatno će Singapore dobiti dio dionica u novoj spojenoj kompaniji. Nedvojbeno će Tata u tome i uspjeti i možemo očekivati da će vrlo brzo u Indiji biti jedna kompanija Tata grupe. Takva kompanija će imati 166 aviona i 32 naručena aviona. To znači da će cijela grupacija (Air India i njen novi LCC) imati 223 aviona. Najveća indijske kompanija IndiGo ima 277 aviona. Ovo znači da će Air Indija istinski zaprijetiti najvećemu. Iduća konkurencija SpiceJet ima 102 aviona i to je nova Air India otpuhala.

Prvi potez po preuzimanju kompanije je bio obnova svih aviona koje je Air Indija prizemljila radi nedostatka novaca i nije ih letjela. Radi se o 25 Airbusa A320, te Boeinga 787 i 777. Postupak obnove ovih aviona je pri samom kraju i do kraja godine će i posljednji biti obnovljeni. Kompanija je interventno naručila 6 Boeinga 777-300ER za svoje operacije koje je uzela u lizing.

Kompanija je iz flote izbacila stare i neperspektivne aviona, među kojima i 4 Boeinga 747-400, a prodaje i tri B777-200. Air Indija nastoji unificirati flotu, modernizirati je i tako daleko kvalitetnije i isplativije raditi.

Air India je objavila da kani naručiti 200 novih aviona. Kako je stara Air India zadnji puta avione naručila prije 16 godina (2006.) dio ovih aviona svakako će ići kao zamjena za najstarije modele no dio će povećati flotu. IndiGo ima naručenih 578 aviona.

Potom je kompanija objavila da planira otvarati nove hubove po Indiji i da će biti indijski prijevoznik sa najviše baza. Kompanija vrlo brzo nastoji povećati broj inozemnih letova, poglavito prema Europi.

Kompanija je odlučila smanjiti 3000 od 12.000 radnika koje zapošljava. Naravno, ovdje se radi o višku radnika u administraciji. Za odlazak kompanija nudi visoke otpremnine. No, ovo se ne odnosi na pilote i kabince, te mehaničare. Čak štoviše, kompanija je odlučila pozvati umirovljene pilote nazad u kompaniju. Pozvala je 55 takvih pilota, a 45 ih se odlučilo vratiti. Kako u Indiji piloti odlaze u mirovinu sa 58 godina, a mogu raditi do 67, pozvali su sve mlađe od 65 godina koji će potom raditi još bar 2 do 9 godina. Kompanija zapošljava i mlade perspektivne osobe na poziciji srednjeg i nižeg managementa koji bi trebali izmijeniti samu kompaniju. Kompanija zapošljava i nekoliko osoba u višem managementu. Kompanija je preselila i dio visokih managera iz Tata Grupe i Vistare u Air Indiju.

Kompanija je digla plaće djelatnika. Iako su te plaće bila od 10 do 45% smanjenje radi Covida-19, sada su se primakle iznosima od prije Covida. Najugroženiji administrativci su dobili 100% plaće nazad, kabinci 95%, piloti 85%, a management 75% plaće iz 2019. Respect! Ovo jesno pokazuje da su radnici bitni Tata grupi i odličan je motivator svima. No, kompanija je izbacila djelatnike iz korporativnih stanova koje će potom prodati. Kompanija smatra da se djelatnici moraju sami pobrinuti za svoj smještaj.

Zadnji potez koji je kompanija napravila je bila odluka novog Air Indijinog CEO-a Campbell Wilsona koji je dao nalog svom IOCC (Integrated Operations Control Center) da mu svakodnevno dostavlja podatke o kašnjenjima letova. Svi izvještaji o vremenu letova idu direktno Wilsonu, a Wilson je zatražio od IOCC da hitno i kvalitetno pripremi prijedlog za smanjenje kašnjenja. Wilson smatra da je kašnjenje letova bio jedan od glavnih problema Air Indije. Kompanija je objavila i da joj se load faktor poboljšao sa 60 na 80% u posljednjih 6 mjeseci.

Tata grupa je evidentno odlučila brzo i efikasno promijeniti poslovanje Air Indije, te ju napraviti broj 1 kompanijom Indije. Svi potezi koje su napravili su izvrsni. I sve se radi brzo, kvalitetno i efikasno. U malo više od pola godine Tata je napravila enormno puno i juri prema gore. Svaka čast.

4 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

E kad bi se neka Tata pojavila i htjela uzet Croatiju. Za badave, za 1 euro. Ma sta Tata, moze i Mama, ali 50 posto stvari sta su napravili u AI treba napravit u OU

Hvala za ovakve tekstove. Osim sto ih je uzitak citati, takodje prija za oci totalno odsustvo komentara u stilu “moj djokica protiv vaseg pimpeka i protiv njihove ćune”.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!