zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

ETF bi bazirao avion u Dubrovniku

ETF želi svoj avion Boeing 737-800 bazirati u Dubrovniku. Direktor tvrtke, Stjepan Bedić je godinama radio upravo u Dubrovniku, u Dubrovnik Airlinesu gdje je odradio svoje prve ozbiljne zrakoplovne zadatke, pa čak i operativno-upravne. Zeno Singer je bio mentor Stjepana Bedića kojeg ovaj i danas cijeni i žestoko brani. Bedić je osam godina živio u Dubrovniku.

Bedić je izjavio da još uvijek nema potpisane ugovore za letove ovog ljeta u Hrvatskoj, te ga isto ne čudi jer potencijalni naručitelji čekaju da vide što će biti sa Covidom-19. No, izjavio je za zamaaero da je jedan avion bukiran i to cijelu sezonu, ali izvan Hrvatske.

Bedić je objavio i da će u kompaniju doći i drugi Boeing 737-800, koji bi htio da je baziran u Dubrovniku. Bedić naglašava da kompanija mora letjeti bar 3 leta dnevno da bi joj operacije bile isplative. No, to baš i nije tako. Ogromna prednost ETF-a je u dvije bitne stavke. Avion je vrlo vjerojatno nabavljen na power by hour (bilo bi čudno da nije), a ako je onda on košta jako malo ako ne leti, tj. plaća se samo za legove koji su obavljeni uz neznatne operativne troškove dok je prizemljen. Druga bitna stavka je da su tri suvlasnika kompanije piloti (i Bedić sam), pa u načelu što god oni odletjeli prihod je i za kompaniju i za njih. No, ako ne lete, a što sad? Samo gube svoj rad, suvlasnici su, strpit će se do boljih vremena. Nije to isto kao kad zaposlite pilota pa mu morate plaćati plaču. Stoga ETF ima racionalnu opciju preživljavanja čak i ako će ove godine letjeti malo ili ništa. Bedić tvrdi da je zaposlio dovoljno osoblja da operira dva aviona.

Bedić smatra da bi ETF donio Dubrovniku jako puno. Stoga smatra da bi svi akteri dubrovačkog turizma morali pomoći da se kompanija postavi i stabilizira: „Ovo je poziv svima za suradnju da probamo zajedno stvoriti jednu priču“. Nije neracionalno. Kako god, ako se avion i bazira u Dubrovniku, operirat će letove i iz ostalih hrvatskih priobalnih aerodroma, Splita, Pule, Zadra i Rijeke.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!