zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Pala letjelica u Zagrebu

U Zagrebu je jučer, 10.3. oko 23 sata pala neidentificirana letjelica. Letjelica je pala na području gradskog naselja Jarun, nedaleko od studentskog naselja i tramvajske pruge. Pritom su oštećeni automobili i druga imovina. Da je letjelica pala samo malo dalje izazvala bi daleko veću štetu i vjerojatno ljudske žrtve. Letjelica je napravila krater od 3 metra.

Navodno se radi o ukrajinskom zastarjelom dronu Tu-141 Strizh. Prema pisanju stručnjaka Rusija više ne koristi ove dronove, ali koristi ih Ukrajina. Prije par dana još jedan Tu-141 je pao u Ukrajini. Letjelica je prilikom pada aktivirala dva padobrana. Na mjesto pada prvo su došli policija i vatrogasci, mjesto pada je okruženo i zabranjen je prolazak osoba, a vrlo brzo civilnu policiju i vatrogasce zamijenila je vojna policija i časnici Hrvatske vojske.

Letjelica je došla iz pravca Mađarske i letjela je na visini od 1300 metara. I sada se postavljaju dva pitanja. Kako je letjelica uspjela proći zračne prostore Mađarske i Hrvatske a da to nitko nije primijetio ili ako je primijetio zašto nije reagirao? Ako su hrvatske protuzračne snage srušile letjelicu zašto su to napravili iznad gusto naseljenog gradskog prostora? I drugo pitanje, što je Ukrajinske letjelica radila iznad prostora Hrvatske?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

163 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Evo potvrde onoga sto su neki komentatori ovde juci rekli.

Hrvatska nema PVO a odmah se narucuje “Patriot”.

Hehe, ne nije providno 🙂

HRVATSKA TRAŽI ‘PATRIOT‘
Od SAD-a ćemo zahtijevati da kod nas razmjesti jedan od najboljih protuzračnih sustava
Hrvatska u ovom trenutku nema nikakvu protuzračnu obranu srednjeg dometa

Najnovija izjava iz vojske Hrvatske u dnevniku 1.
Izgleda da je bilo exploziva u njoj .

Netko lupeta, kakvih 120kg eksploziva. To da je zaista eksplodiralo pod zemljom kako piše stvar bi bila puno drugacija.
Da sumiramo izjave stručnjaka iz morha: Letjelica je prenamijenjena sa do 120kg ali je imala crnu kutiju da se zna otkud bomba ide, plus aktivirali su se padobrani na bombi. Argh sramota me za njih.

Koliko sam čitao o dronu – u slučaju pada raznese svoje podatke da ih se ne bi neprijatelj dočepao (a kažu naši 120kg eksploziva).
Ali ove idiotske izjave iz MORHa nitko ne može opravdati.
Ili je maksimalno modificiran dron, ali zašto bi onda uopće ostavili padobrane koji zauzimaju ozbiljan prostor a i težinu?!?
Jako puno rupa u priči MORHa, konzistentno sa kadrom koji je tamo zaposlen.

Dobro me nasmijala ova tvrdnja da je pronađena.”crna kutija”…
Jer je opće poznato da vojni avioni i vojne bespilotne letjelice imaju crni kutiju. I pogotovo jer je Rusija sa otpada uzela te letjelice, uložila ogromne resurse u osposobljavanje i onda ih lansirala na Zagreb ne zaboravivši prije toga namaljati na trup crvenu zvijezdu da bi odmah svi znali od kuda dolazi (sarcasm Off).

Meni najlogičnije objašnjenje je da Ukrajinci lansiraju te stare dronove kao mamce za Rusku PZO. A ovaj baš nije bio ispravan sa 50g starosti pa je otišao.

Na drugoj temi sam napisao da ce Balkan u narednom periodu biti u fokusu svjetskih desavanja zajedno sa Ukrajinom. Napisao sam da nije slucajno sto je EU poslala dodatne vojne snage u Bosnu i sto je avion NATO saveznika obavljao izvidjacke letove iznad grada Banja Luke i posebno aerodroma u Mahovljanima.

Alen je sve to minimizirao a ja sam mu samo porucio da prati situaciju.
Letjelica koja se srusila u Zagrebu je samo pocetak onog sto slijedi. Zato, pratite situaciju.

Dobar početak sve do ove gluposti sa letjelicom koja se srušila.
Proučite malo kako i sa čime se “navodi” tu-141, i koja mu je svrha. Taj se izgubio puno stotina km od Zg.

Ajde ti nemoj biti pametan posle bitke nego nama reci sta to sledi ako znas.

Ako ne znas cuti i pokrij se usima.

Bitka jos nije pocela stoga ne stoji vasa primjedba da sam “pametan posle bitke”. Interesantne stvari tek slijede.

Ova cijela priča je vrlo čudna. Ja postavljam jedno logično pitanje: ako, ponavljam: ako, je NATO uopće tu letjelicu detektirao, zašto ju je pustio tako dugo letjeti? Kao što netko dolje reče, nitko nije mogao znati da li je ona “samo” špijunska ili je “oštra”. Ta letjelica je po svemu sudeći prolazila blizu Budimpešte, te je i taj grad mogao biti cilj. I stoga je morala biti oborena najkasnije na prilazu Budimpešte. Naravno AKO je uopće bila otkrivena! Stoga, po meni, ili se radi o totalnom fijasku NATO-a ili se radi o ciljanoj provokaciji za koju se želilo optužiti Ruse ali je ta provokacija tako traljavo napravljena da u to više nitko ne vjeruje. Hrvatsku PZO se ni u čemu ne može opteretiti. U tih 7 minuta koliko joj je trebalo od granice do Zagreba, nije se moglo ništa učiniti bez prethodne najave – koje nije bilo…

Nema ovde mnogo pameti
1. NATO nije primjetio letjelicu – to je jedan ozbiljan problem i opomena za sve “male” zemlje koje se uzdaju u euro-atlanske partnere da od kolektivne bezbjednosti nema ništa. Kao što je prošlo ovo sutra će proći balistička raketa.
2. NATO je primjetio letjelicu ali nije htio da reaguje. Zašto? Znači da su znali šta je u pitanju. To je onda bilo planirano. Hrvatskoj a i drugim malim (novim) člasnovima ne preostaje ništa drugo nego da pokupe krpice i da kažu HVALA.
3. NATO je primjetio kasno kad je bila već blizo Hrvatske i rekli su ma ode ovo dalje neka se drugi snalaze.

Nije istina da je ovo hrvatska PVO vidjela tj trebala da vidi zadnjih 7/8 minuta leta. HR raspolaže sa dovoljno dobrim radarima da su ovo mogli da vide od pola Mađarske. možda je iz početka radar i brisao šumove ali ako nešto leti pravo bez skretanja i prilično brzo mora pokazati. Letjelica nema nikakve manevre nego leti pravolinijski i tačno se može vidjeti preko čega prelazi.
Služio sam 9 mjeseci na P12 i P35 radarima i znam o čemu govorim. Ovo su operateri morali vidjeti. Nije ovo mala visina.

HR pokazalo se i ne znam zašto se ne bune javno barem sad, nema slojevitu PVO i nema uopšte PVO za ovakve objekte. Imaju topove i Strele sa kojima se na ovo baš i ne može dejstvovati ako nisu u zoni očekivanja i ako nemaju neku najavu.

Ovde je karakteristično što NATO ćuti, strane TV kuće ćute, Milanović se nešto tiho buni, Plenković ćuti…

Jutros se javljaju experti koji kažu da su to rusi namjerno, a sinoć se poneki javio da to rusi kao provjeravaju bojevu gotovost NATO-a. Što je glupost. Da je bila provjera ovo čudo bi se i vratilo nazad, a da ne kažem da bi poslali nešto mnogo mnogo sofisticiranije. A da ne kažem da vjerovatno više nema nikog u ruskoj vojci ko zna sa ovim da upravlja. Skoro 32 godine oni ovo ne koriste.

Po meni je ovo bilo iscenirano da se optuže Rusi. Daj bože da griješim, ali je to tako.

Rusi su najposteni i najmiroljubiviji narod na svetu. Je li tako 7. anonimce?

@anonymous 09.42: od kuda vam taj zaključak? Ja nisam nigdje u postovima A7 to vidio ili pročitao. Ili pak tako shvatio njegov komentar. Činjenica je da se vodi bjesomučni propagandni rat, i da se više ničemu ne može slijepo vjerovati. Evo ja sam primijetio na Večernjem listu da se stalno objavljuju fotke jednog te istog razorenog objekta: prvo kao neka navodno razrušena škola, pa onda se pretvara u razrušenu tvornicu da bi na kraju to bila razorena bolnica. Stoga ne vjerovati ukrajinskoj propagandi ne znači automatski opravdavati poteze Rusa! I zato i dalje tvrdim da se kod ove drone ili radi o totalnom tehničkom “black-out”-u ili o smišljenoj provokaciji Ukrajinaca da se NATO uvuče i direktno u sukob. Skloniji sam u ovom trenutku ovoj drugoj tvrdnji…

Je li vi to gosp. Foglar mislite da Rusi nisu posten i miroljubiv narod?

Ma jasno da ga nisu uopće pratili, ignorirali su ga (ili sam radar ili ljudi). Plus svašta leti bez transpondera sada.

A baš da je iscenirano sumnjam, ovo je prastara analogija koja ima drugu svrhu, da poslika neki teritorij i vrati se u područje gdje se može korigirati kurs da kolko-tolko sleti. Čak i da hoćeš bilo bi ga nemoguće podesiti da ostane bez goriva da se sruši baš na Zagreb iz takve daljine (predaleko za korekcije).
Ovaj se jednostavno pokvario ili izgubio iz dometa.

Pa u HR štampi imate niz tekstova.
Pogledajte.
Hrvatska nešto krupno mora promijeniti.

Za početak hrvatska mora kupiti neki radarski navođen pvo sistem.

Prica o tome” branicemo svaki pedalj Nato teritorije ” jednostavno pada u vodu.
Ko je god ovo uradio slucajno ili namerno rezultat je isti;
Ogromna sramota Nato-a i njihova slabost .

Trebali – da. Ali očito je nekome bilo u cilju da ta letjelica – bez obzira što ona bila ili ne bila – dođe do Hrvatske i tu se sruši. Da će doći baš do Zagreba i pasti tu gdje je pala, vjerojatno se nije moglo znati… Da je prošlo bez ljudskih žrtava, pravo je čudo!

Ja ne bih stavio ruku u vatru za to!

Zato cemo nabavit 2500 komada s400, 75 su57, kanadere cemo prefarbat u maslinaste zelenu i stavit ćemo 12.7mm strojnice na krila i pretvori ih u lake bombarder. Pa nam ni ptice vise nece neovlašteno ulazit u zracni prostor

Komentar godine.

Kaj ne razumijete ironiju?

Vidite da mene nitko ne razumije na ovoj stranici. Jedino ste vi i g.Šćuric prepoznali. Veliki pozdrav za vas.

Hrvatska nema ozbiljniji pzo sustav. A i da ima sta moze Hrvatska protiv dronova kad im ni Rusi ne mogu nista. Njima jos lete iznad protuzracnih sustava unistavaju ih.

Pa to znaju i ptice na grani. Sa Boforsom koji imaju mogu samo da se skidaju jabuke prilikom venčanja

Zamaero se bavi kulturnim manifestacijama, mažoretkinje i to.

Nema sta ja da kažem Pzo Hrvatske NE POSTOJI, to su činjenice, proverite pa se onda javite da komentarišete.

Obriso čak i izjavu Hranja: “Hrvatska ima protuzračnu obranu, ali da ona ima ograničenja te da je u planu intenzivna modernizacija i na listi je prioriteta…”

Ne smes nista da kazes negativno u vezi Hrvatske. Ona je clan NATO-a, najjace vojne sile pored koje ni muva ne moze da proleti a da ne bude primecena i identifikovana…

Oh, wait.

Vicekomentar godine.

“…Hrvatska u sustavu PZO-a koristi Samohodni PZ top 20/3 mm M55 A4/M1 te SLRS S-10CRO A1 (Strijela), raketni lanser hrvatske proizvodnje za zaštitu oklopno-mehaniziranih vojnih postrojbi kopnene vojske te objekata na zemlji od zračnih napada s malih visina…
…Na koncu Hrvatska za obranu zračnog prostora posjeduje i “XY” borbenih zrakoplova MiG-21BisD…”

Je li od ovog išta ozbiljno???

Bofors vam je top dobar za pešadiju a Stinger za Ramba
Bez šalje ovo je 0 bodova. Treba nešto sa radarom. Sa ovim se može braniti u slučaju masovnih napada ali pojedinačni cilj … treba mnogo mnogo sreće da bi se pogodilo.

Bofors je sa radarom. U pravilu sa tzv Žirafa radarom. Ali da bi se na taj način nešto srušilo objekat bi baš morao da vas preleće. Posebno ograničenje što takve jedinice nikad nisu u dežurstva. Da bi se one pokrenule potrebno je… u HR uslovima barem pola sata. Ako ne i više.
I što je najvažnije. Ovakav leteći objekat u ovim – mirnodopskim uslovima ne smije se rušiti sa zemlje. Potrebno ga je prvo identifikovati.

Neki minimum, kratki domet, kao francuski Crotale ili izraelski Spyder SR.

Kratkodometno i u nocnim uvjetima neupotrebljivo.

Ok

Skandalozno! Mađarsku je duže preletao i nisu ništa preduzeli i pogledom ga otpratili do hrvatske granice. Jaki su vam saveznici.
Dok je ta letelica bila u vazduhu, niko nije mogao znati dal je bez ili sa bojevom glavom. Šta da je u njoj bilo par desetina kg eksploziva.
Srećom pa je dobro i prošlo.
Hrvatskoj svakako treba ozbiljniji pvo sistem. Barem da pokrije grad Zagreb i okolinu. Ako se neće štititi najgušće naseljeni region u državi, šta hoće?

Hrvatska i nema ozbiljan PVO sistem.

Da znam. Znaju to svi koje zanima RV I PVO.
Hrvatski problem sa PVO nije od juče. O tome se javno govori. Prosto nema slojeviti PVO

A što Vi kažete? Da Hrvatska ima ozbiljan pzo sistem? Sad ste ekspert i za vojnu avijaciju?

A što bi u ovom slučaju trebao raditi PZO? Pucati po svakoj neidentificiranoj letjelici u prvu minutu?
Jedino mađarska je imala dovoljno vremena da ga presretne i identificira.
NATO ima sliku svih radara i trebao je alarmirali na vrijeme.
Hr kao zadnja u lancu nije mogla ništa za tih 7min sve da ima ne znam kakvu PZO. Ne pucaš po svakoj točkici na radaru.

Pa nije kod nas (još) ratno stanje da rušimo sve šta dolazi, mora se prvo identificirati o čemu je riječ.
Uostalom trenutno je u zraku poprilično “prijateljskih” letjelica bez transpondera, ne želite valjda srušiti neku NATO?
Zato je NATO sustav potpuno zakazao jer je bilo dovoljno vremena i sredstava da ga se identificira.

Zaboravio sam napomenuti da mi.ni nemamo čime identificirati letjelice, ministar je odlučio da MIGovi ne znaju letjeti noću 🙂
(kao osveta SDPu za svađu oko remonta).

Sta da se kaze? Hrvatska je to pa se moze svasta i ocekivati.

Ministar čija kruna dotadašnje karijere je bio resor kulture i turizma u Vinkovcima, gradu od 30-ak hiljada stanovnika. Yep.

Ma to je neka svađa još iz doba kolinde. Ne mogu se sjetiti jel to bio Krstičević ili koji. Ideja je bila pokazati da remont MIGova ne valja kako bi se dobili politički bodovi. Kao rezultat te političke odluke kad padne mrak hrvatska nema s čime identificirati letjelicu.
A ovog sad i njegove izjave bolje da ni ne komentiramo.

Drago mi je da ste Vi ovo napisali. Da sam ja to bi bilo pogrešno shvaćeno. HR nema mogućnost letova noću i po lošim metro uslovima. Ovo su radari morali vidjeti na pola mađarske. Operater je morao shvatiti putanju i odmah dići dežurni paru lovaca da sačeka objekat na ulazu u HR. HR ima problem male teritorije i nema šanse da se ako se bilo šta identifikuje u samoj HR stigne ili presretne osim ako ide iz pravca Srbije prema Sloveniji. Za sve ostalo mora se raditi unaprijed.

Iz svega vidjenog u javnosti teško mi je vjerovati u sposobnost ministra. Osim toga samo ova činjenica da je taj dron uletio bez ikakve reakcije je odgovornost ministra, tj njegove organizacije resora. Ima avione koji su mogli presresti dron ali iz čisto političkih razloga ne lete. Ima skupe i moderne radare koje zbog politickog kadroviranja nema tko koristiti.
Direktna odgovornost za takvo stanje je na ministru.

Ovo sa 7 minuta je jeftina propaganda, Toliko je letio iznda hrvatske, ali ako leti na preko 1000 m hrvatski radar ga je uočio još debelo u Madžarsko i mogao je vidjeti pravac kretanja i pravovremeno alarmirati. Druga stvar je što unatoč toj pravovremenosti u praksi nije bilo mogućnosti da se cilj identificira (presretne lovačkom avijacijom) i uništi. ovdje ni PZO ne koristi jer se nemože u mirnodopskim uvijetima srušiti nešto što neznaš što je. A možda najgors od svega je što je prema putanji cilj moglo biti i NE Krško a nitko nije mogao sigurno znati da nije. E to bi tek bilo veselo i HR i SLO.

Ja koliko gledam reakcije politicara samo sto otvoreno ne kazu da i nemaju sa cim je gadjat .Tako mi Milanovic delovao .
Sreca promasi ovaj dom studenata.
Au koja je katastrofa izegnuta , ovo cudo je tesko 6 tona.

Prijavljena bomba na letu BEG – SVO

Sve gore o goreg, nismo ni svesni koliko smo blizu ovom haosu u Ukrajini.

Nije Purger izdrzao morao im je napraviti drek.

Sad sam gledao izjave MORH-a vezano za ovaj slučaj. Tamo nekog treba streljati. Ili su tolike budale ili im je neko javio da moraju ispasti budale. Treće nema.
Nije mi jasno šta ljudi rekoše.

Rekli su da je
Letjelica je došla od strane Mađarske i zadržala se u zraku nešto manje od 7 minuta pri brzini od 700 km na sat na visini 1300 metara. Bojna zračnog motrenja i navođenja HRZ-a utvrdila je smjer kretanja letjelice od ulaska u Hrvatsku do trenutka pada
Što je ili smiješni ili žalosno. Jel moguće da pustite nepoznat objekat koji je veličinom sličan MIG 21, a isto toliko i brz, da leti po hrvatskoj i da vi gledate gdje će udariti ili pasti.
Sramota. POo meni je ovde mogu biti dva problema. NATO je uštopovao i nije javio Hrvatrskoj, ili nije htio da javi što je ozbiljan ozbiljan problem +HR nema potrbnu tehniku za zahvat praćenje i obaranje ovakvih objekta.
Što treba reći. NATO nas je ZAJEBO. A mi se uzdamo u njih. Potrebna su sredstva da se nabavi tehnika. Srbija ima a mi nemamo.
Druga mogućnost da je ovo bilo sa nekom namjerom. Političkom. Ovo je sreća. Palo je Zagreb gdje niko nije povrjeđen. Da je palo 100-200 metara gore dole moglo je biti na desetke mrtvih.

Nekom ovde glava mora ići.

Da.

Odakle vama da je NATO ovo detektirao? i

Sad ih pilot Selak sve posla gde i treba ….
Cove lepo govori ovo je vise krstareca raketa a nekakav dron.

Da da

E da

“Letjelicu nismo mogli detektirati jer nije imala transponder”

mole se Rusi da instaliraju transpondere na bombardere i rakete 🙂

Zezate ili… Ko je ovo izjavio?

Ma novinarske gluposti u naslovu, ali i dalje je smiješno.
Zapravo su pitali kontrolu zračne plovidbe za dron pa su dobili takav odgovor.

Naslov je iz 24 sata, ovo dolje je moj komentar da bi trebalo zamoliti Ruse da stave transpondere…

Ovo su izjavili iz HKZP (Hrvatska kontrola zračne plovidbe). Mislim da je njihov zadatak da prate samo letjelice sa transponderom, a ove vojne baš i ne.

Pišite o ovome često, zanima nas. Lp

Ne spominjanje Zorana M. je stvar mentalne higijene.

Unaprijed hvala, građanin R.H.

Rosavi je nasa maskota.

Ljudi ovo nije za zezanje uopste. Ako je mogao dron da doleti do Zagreba a postoji mogucnost da se rat prosiri i na zapadni deo Ukrajine onda cemo svi biti u problemu. Sta ako tako nekontrolisano krenu da prelecu i rakete. Mozda je sreca u nesreci (jer ipak nisu ljudi stradali)to sto ce sada svi na ovim prostorima ozbiljnije shvatiti ovu apokalipsu na istoku a PvO sistemi bi trebalo da prekinu svojë “:odmore” i “nerad”” i malkice se ukljuce u ove i ovakve dogadjaje. Ono sto zabrinjava je to sto su visine od 1000 i 1500 metara problematicne i tu je tesko uociti ovako nisko letece “projektile”a mogu da stradaju i avioni koji su u fazi spustanja ili poletanja sa civilnih aerodroma. Takodje, ako se borbe premeste duboko na zapad onda Moldavija automatski ispada iz preleta civilnih aviona a vazdusni prostor iznad Rumunije kao i njen juzni deo iznad Crnog mora koji sada podseca na korzo(setaliste puno ljudi) se automatski pomera vise ka zapadu odnosno tacno iznad nasih glava……a tek smo 2 nedelje od izbijanja ove apokalipse.

Od Donjeg Miholjca do ukrajinske granice (preko Mađarske) cestom samo 522 km. Zračne udaljenosti još i manje.

Jedina dobra stvar je što nije pala na stambene zgrade. Sve ostalo je baš loše, čak i ponižavajuće.

I ja se slažem.

Ima teorija da su ga poslali na Jarun umjesto Yarun kod Kijeva.

Iduce “mete” bi mogle biti Zitomir ili Kijevo. :p

Znaci da je i beogradsko naselje Kijevo u velikoj opasnosti!?

Pazite, Rusi imaju grad Belgorod jaaaako blizu ukrajinske granice

Ima Kijevo i u Bosni i Hercegovini , pa mogu birati .

Da ne pogode trajekt Kijevo… Taj vozi izmedju Biuograda i Tkona…

A Mošorin, Pančevo, Kanjiža i Martonoš – da li da se spremaju na “najgore”?! Beogradsko naselje Kijevo je ipak najugrozenije?! 🙂

Šta bi tek bilo da su umjesto JARUN ukucali JARAN! Šta bi bilo sa mnogo dobre raje u Bosni? Ma ne smijem ni da pomislim.

Ova glupost je došla čak do novina.
A dron je čista analogija, kakvo ukucavanje cilja.

NATO na 1300m ne vidi objekat koji preleti vazdusni prostor Madjarske i Hrvatske… jako uliva poverenje…

Možda je namještaljka. Ne bi me čudilo da se ispostavi da je dron ruski pošto su oni krivi za sve. Ali nije to problem ako može dron može i kalibar

EKSKLUZIVNO
Nato je pratio let objekta! Kakvi cirkusanti.

“Videla” ga je i vidovita Zorka.. ta ima “trece oko” 🙂

Vi znate kada je Mujo otisao kod vidovite Zorke i kuca na vrata, a sa druge strane pita Zorka “Ko je?”
Kaze Mujo “J te vidovitu kada ne znas ko ti kuca na vrata!”, okrene se i ode 🙂

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!