zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Power by hour rezervni avion

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Croatia Airlines je pribavila rezervni aviona Airbus A320. Ovaj avion je star 18,9 godina i ostavljen je u bojama Star Alliance no sa bijelim repom i crnim znakom na repu, jer je tako kompaniji bilo jeftinije obojati ga. Ovaj avion je trebao doći u flotu prije ljetnog reda letenja, ali je imao problema u Croatia Tehnici, pa je u flotu došao tek 17.11.2022. Avion leti power by hour, tj. kompanija ga plaća samo kada sa njime leti, a ne košta je ništa dok je avion na zemlji. OK, nešto troška ipak ima dok je avion prizemljen, ali to je istinski zanemarivo u usporedbi sa benefitima koje ovaj avion daje.

Prvo da riješimo zašto lezor daje ovaj avion u power by hour, zašto ga ne iznajmi u dugoročni dry lease? Vrlo jednostavno. Kompanija je na avionu u lizingu nakon 10 godina došla na break even, on je isplaćen. U idućih pet godina avion donosi čisti profit. Takve avione stare 10 do 15 godina lezor često iznajmljuje kompanijama poput Air Serbie. I lezor je nakon 15 godina zadovoljan, avion je već odavno isplaćen, donio je profit i sada ga mogu prodati za mali novac ili na njemu još nešto zaraditi u idućih 5 ili čak 10 godina. Pa je kompanija spremna avion dati pod bilo kakvim uvjetima, pa i na power by hour. A imati avion star 18, 20, čak i 22 godine kao rezervni backup aviona je i više nego prihvatljivo. On ne leti stalno, on leti samo povremeno kada se za time pokaže potreba.

Drugo što moramo riješiti je za što kompanija koristi takav avion. Vrlo jednostavno, on kompaniji služi isključivo kao backup, tj. avion koji uletava kada je neki drugi avion ispao iz flote (pokvaren, klimatski uvjeti, štrajkovi, problemi sa manjkom zaposlenika na aerodromima isl.). Ako kompaniji neki avion ispadne iz flote onda joj ostaje samo da ljeti otkazuje letove jer je vrlo malo vjerojatno da će u prezaposlenom ljetu kada ima manjka kapaciteta uspjeti naći zamjenski avion na ACMI tržištu. Čak i za enormne svote novaca kapaciteta jednostavno nema. A ako kompanija otkazuje letove ili koristi vlastite kapacitete nakon dovršetka operacija oko 21:00 sat pa ima enormna kašnjenja, to ju košta ozbiljnu svotu novaca za kompenzacije. Koristiti power by hour avion u tom slučaju je daleko jeftinije. A kompanija već ima posadu za isti, posadu koja ne može letjeti u pokvarenom avionu.

Konačno takav avion kompanija može koristiti za ad hoc chartere. Croatia ima ugovore sa nekim sportskim asocijacijama poput Hrvatskog nogometnog saveza pa ako treba za njih odraditi let tijekom ljeta to može samo sa takvim avionom pošto su joj ostali avioni prezaposleni i nema viška kapaciteta. Takav avion može odraditi i neki komercijalni ad hoc charter tijekom ljeta. Naručioci su tada voljni platiti enormno visoke iznose novaca za charter koji onda opravdava i visoke troškove power by hour leta.

Upravo zato ovaj primjer Croatie Airlines je i više nego pozitivan. Kompanija ističe da ima prilično staru flotu A319/320, koja je stara 21,6 godinu u prosjeku i stoga je prilično kvarljiva.

Na isti način trebala bi backup avion imati i Air Serbia. Kompanija ima 20 aviona u floti, ove godine imat će ih i 25. Na taj broj aviona kompanija bi morala imati bar jedan, ako ne i dva backup aviona u power by hour. Sjetimo se ovog ljeta kada je Air Serbia imala ogroman broj otkazivanja i ekstremno dugih kašnjenja. Velik broj kašnjenja je bio i preko sedam sati, neka i preko 12 sati. Da je Air Serbia imala power by hour backup tih kašnjenja ne bi bilo ili bi bila bitno manja. A kompanija bi uštedjela ogroman novac na operacijama i kompenzacijama. Čak i ove zime Air Serbia je imala problema sa ogromnim kašnjenjima aviona iz JAT Tehnike. Da je imala takav power by hour backup ne bi morala uzimati avion u wet lease, a svoje posade držati na zemlji.

14 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sve što pišete je jako logično ali bez brojeva samo nagađamo, šta se isplati a šta ne možemo znati kad bi vidjeli prave brojeve i sabrali i oduzeli sve…

Ono što hoću reći da se logika i predviđanja često ne poklapaju sa brojevima.

ErSrbija se oslobadja A319 po dolasku A320. Mogu sa lezorom dogovoriti Power by hour i tako im ostaje avion sa liverijom.

Za Er Srbiju definitivno 2 aviona u back up! Desilo mi se da sam čekao 3 sata na aerodromu u Frankfurtu raspali lizovani grčki avion gde usluga nije bila ni blizu Er Srbijine i stigao oko 1 posle ponoći u BEG. Alene da li je racionalno držati A320 kao back up, imajući u vidu region ?! Ili je bolje jedan ATR72 i jedan A319 možda ?!

Nevjerojatno je što ste napisali vezano za amortizaciju aviona, uzevši u obzir kako za DH8q400 ide već druga linija leasinga… Tamo gdje se nalazi firma koja daje Dash u leasing nakon jednog ciklusa leasinga avion knjigovodstveno ide na na 0(nula) kompanije ga tada uglavnom kupuju. Možda bi bilo interesantno da Vi istražite okolnosti pod kojima se u CA uzima Dash u leasing; firma, vlasnici, sestrinske firme….

haha, a tamo je velika sloboda komentiranja.. možete vidjeti svoj komentar već nakon 10tak sati ako je prošao cenzuru 🙂

Odlično

Da li postoji ugovorna obaveza na minimalan broj sati letenja mesečno/godišnje?

Gotovo sam siguran u to, a posebno bi bilo zanimljivo vidjeti uvjete i moguće penale ako se ne ostvari određen broj sati letenja.

Znam da to nećemo saznati, ali sigurno da se ne radi o ponekom ad hoc letu nego će trebati iskoristiti avion. Nisam siguran koliko je to isplativo za OU. Za Air Serbiju apsolutno jer imaju veliki broj linija i rotacija pa je daleko veća vjerojatnost da se nešto dogodi gdje je potrebno upogoniti backup

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!