zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Bi li imalo smisla letjeti iz svakog hrvatskog grada za Frankfurt zimi?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: Lufthansa

U ovom trenutku dok Covid-19 još divlja i dok postoje restrikcije za putovanja, naravno da ne bi. I onda ima svog smisla da Croatia i Lufthansa lete u code-share preko Zagreba 32 puta tjedno (4,5 puta dnevno), a da svi ostali gradovi Hrvatske imaju konekcije preko Zagreba za Frankfurt.

Čak mislim da je i broj letova Croatia iz Splita prema Frankfurtu i Minhenu pretjeran u ovom momentu. Iskreno 5, najviše 6 tjednih letova za Frankfurt iz Splita, te najviše 3-4 leta za Minhen bi bila i više nego dovoljna. Ovdje je daleko logičnije bilo da Zagreb ima bar 12 tjednih letova za Minhen (radnim danom dva leta, vikendom po jedan), ili bar svakodnevni let (7 tjedno), a ne samo 5 tjedno kao sada, tj. da se dio letova iz Splita prebaci na Zagreb.

No, jednako tako bi bilo više nego logično da Dubrovnik ima tri tjedna leta za Frankfurt. I dok je prošle Covid-19 2020 imalo smisla da Croatia ne leti za Frankfurt, ove godine to smisla nema. Poglavito što Croatia, za razliku od Splita, iz Dubrovnika ne leti za ostale aerodrome (14 tjednih letova za Minhen i Rim). Ako Croatia leti 21 tjedni inozemni let iz Splita, minimum korektnosti bi bio da leti bar 3 tjedna leta iz Dubrovnika. Ovakvo stanje da Croatia nema  ni jedan jedini inozemni leti iz Dubrovnika zimi je krajnje neprihvatljivo. Croatia Airlines nije komercijalna kompanija, ona se financira ogromnim novcem poreznih obveznika (u zadnjih dvije godine 125 milijuna EUR) i ima obvezu povezati Hrvatsku. Samim time Dubrovnik je morao imati inozemnih letova ove zime, a Frankfurt je tu najlogičniji odabir.

Logičnije bi bilo da je Croatia pokrenula i letove iz Osijeka za Frankfurt nego da ih je pokrenula za Minhen. Ako su se već odlučili za letove iz Osijeka, Frankfurt je svakako bio logičniji i isplativiji odabir. No, logika nije česta pojava kod Croatie Airlines.

Kada Covdi-19 stane imalo bi sve logike ovog svijeta da Croatia uz Zagreb leti i letove iz gotovo svih aerodroma Hrvatske prema Frankfurtu. Croatia nikako ne smije prepustiti tržište Pule i Zadra Lufthansi, što je do sada radila. Dakle, svog smisla bi imalo da Croatia leti tri tjedna leta iz Pule i iz Zadra za Frankfurt cijele godine, te po dva leta iz Pule i Zadra za Minehn ljeti. Ovo bi značilo da Lufthansa i Croatia ljeti imaju 6 letova za Frankfurt iz Pule i 4 leta za Minhen iz Pule, te da Croatia ima zimi tri tjedna leta iz Pule za Frankfurt. Za Zadar bi istim Lufthansa i Croatia imali 7 tjednih letova za Frankfurt i za Minhen 5 tjednih letova, dok bi Croatia imala 3 tjedna leta za Frankfurt zimi.

Split ima odličnu povezanost i za Frankfurt i za Minhen i ljeti i zimi. Lufthansa i Croatia u ovom momentu ljeti lete 13 tjednih letova za Frankfurt i 16 za Minhen. Tu treba samo povećati broj letova za Frankfurt na dva tjedno (jedan leta više). Zimi Croatia leti 7 letova za Frankfurt i isto toliko za Minhen. Odlično, možda, kao što sam već napisao, i malo pretjerano. Iduće zime 2022/23 logičan broj letova za Frankfurt bi bio i dalje 7, ali Minhen se zimi ne bi trebao operirati sa više od 4 do maksimalno 5 tjednih letova.

Dubrovnik ljeti ima 14 tjednih letova Croatie i Lufthanse za Frankfurt, te 10 za Minhen. To je vrlo prihvatljiva brojka. No, zimi nema letova za Njemačku, što je krajnje neprihvatljivo. Bar 3 tjedna leta za Frankfurt bila bi minimum.

Rijeka ljeti ima jedan let Lufthanse za Frankfurt i 4 leta Lufthanse i Croatia za Minhen. Ja bi to svakako okrenuo. Te stavio tri tjedna leta Croatie za Frankfurt, uz motivaciju Lufthanse da pokrene još bar jedan let tjedno, tj. da obije kompanije imaju bar 5 tjednih letova za Frankfurt. Isto tako motivirao bi Lufthansu da ima bar dva tjedna leta za Minhen, ili bi Croatia trebala zadržati jedan let za bavarsku metropolu. Time bi Croatia imala svakodnevne letove za Njemačku iz Rijeke ljeti (7 tjedno, 5 za Frankfurt i 2 za Minhen). Zimi bi obavezno zadržao tri tjedna leta za Frankfurt.

Za Osijek dva tjedna leta za Njemačku tijekom cijele godine imaju smisla. No, umjesto Minhena ja bi svakako letio za Frankfurt. I ljetni letovi iz Brača za Frankfurt (2 puta tjedno), te za Minhen (jednom tjedno) imaju svog smisla.

103 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ono kad ideš protiv tržišne potražnje…

Dobra ideja za članak i da ne mogu vjerovati da Croatia ima više letova iz SPU nego što bi trebala imati. Možda bi bilo logičnije smanjenjem Munchena i Frankfurta, Amsterdam otvoriti, London zadržati i sl jer ogroman broj ljudi gravitira Splitu pa bi se ovako izbjegle neke konekcije. Kako to da nakon skupe strategije BCI-a Croatia nije napravila značajne promjene u redu letenja??

Da nažalost!

Jeste li dobili potvrdu koliko radnika radi u ZLO? 40 ili 56?

Sjetite se molim vas čim dođete u Zagreb, nemojte da bude kao sa AS. “Javljam u ponedeljak”

Nestrpljivo cekam vas odgovor.

Znaci otpustili 6 radnika? Zanimljivo.
Mora da je razlog tome finansijske prirode posto su radnicima u najgoroj mogucoj godini za avijaciju podigle plate za 10%.

Naravno. Vrlo je cudno da znate koliko zaposlenih ima Morava a da gresite kod Osijeka, da govorite o troskovima infrastrukture za Moravu a ne znate o povecanju plata radnika aerodroma u vasoj drzavi i to u najgoroj godini po vazduhoplostvo itd.

“Dvije djelatnice su dobile otkaz, a treća, kojoj je također prijetio gubitak radnog mjesta, sindikalna je povjerenica pa je za sada u njenu obranu stao sindikat. Preostalim djelatnicima, njih ukupno 56, plaće će rasti u prosjeku za 10 posto.”

Posto je ocigledno bilo 59 radnika pre nego sto su 3 dobili otkaz vrlo neuverljivo zvuci cifra da ih je sad samo 50. No i to je mnogo vise od brojke koju ste vi prvobitno izneli.

Ovo nije svaki detalj, vec bitna stavka. Radi se o aerodromu koji bez PSO-a ne bi imao letova. Takodje se radi o aerodromu koji je prosle godine zabelezio gubitak a i pored toga radnicima koji inace nema bas puno posla jos povecava zarade za 10%. Dakle, radi se o aerodromu koji ima vestacki saobracaj, na koji se baca ogromna svota novca za PSO (OSI-ZAG 600 EUR po sedistu!) a gde se troskovi jos i povecavaju povecavanjem plata.
Da, to je stavka koju biste itekako trebali znati pogotovo kad pisete o slicnim stvarima ali u susednim zemljama i kako vi kazete o “razbacivanju novca”.

Hrvatska nema 23 aerodroma sa redovnim putnickim saobracajem vec mnogo manje. Agencije i ministarstva nisu preduzeca koja bi trebala praviti novac i profit za razliku od aerodroma i zato je neverovatno da poredite babe i zabe.

Uzevsi u obzir koliko se grcevito sindikat ZLO-a borio za tu jednu radnicu da ne dobije otkaz vrlo cudno zvuci da su u roku od samo 8 meseci ukupno 9 radnika dobili otkaz. Vi izvolite verujte…

Razlika od minimum 20% radne snage je ogromna.

Naravno da ne mozete sve znati ali je za ocekivati da znate ipak puno vise o svojoj zemlji i dogadjajima u istoj nego u susednoj pogotovo sto se izdajete za vrsnog analiticara.

Morava je i ove godine kao i prosle imala prometa a tek ce ga imati u vecem obimu.

Vi ste osoba koja se hvali da odrzava komunikaciju sa svojim citaocima a kad ti citaoci ukazu na nesto sto vi niste znali vi ih nazivate napornim. Zaista neshvatljivo.

Jednak interes sem kad intervjuisete CEO Ryanair-a. Onda nema niti jednog pitanja o tom istom regionu vec samo o Hrvatskoj…

Tacno tako. Kao sto ste i naveli, Morava je imala letove i u 2020 i u 2021 imace ih mnogo vise i u 2022.

Dakle, vasa izjava “Ali i te kako znam da je nonsens da Morava ima 50 zaposlenih i NEMA PROMETA…” nije tacna.

Nije mi jasno da je broj aviona Wizzaira u njegovoj floti globalno vazniji od tema koje interesuju region a vi se prvi predstavljate kao analiticar regiona.

Cestitajte virusu a ne aerodromu!

I sami ste svesni cinjenice da je Morava bila na samom svom pocetku razvitka kad je dosla pandemija i da je Srbima u mnoge zemlje bio (a i sada je) zabranjen ulaz. No, to medjutim ignorisete i samo se drzite jednih te istih brojki koje su samo posledica okolnosti i nista vise.

Da nije bilo pandemije Morava bi imala daleko vise letova a kao sto i sami znate tek ce ih u 2022. imati. Itekako ce se leteti sa Morave!

Alene, pre neki dan kad smo diskutovali o Osijeku, rekoste da u Hrvatskoj nema korupcije i to posebno ne sa EU fondovima, šta ovo danas radi evropski javni tužilac?

Bolje da je rekao “korupcija ne prolazi” u sto ce se uskoro uvjeriti uhiceni. Svaka cast za tuzilca, neka love bagru, sto vise ih uhvate, to bolje za Hrvatsku.

Apsolutno. Samo je pitanje da li se uhvati svaki korumpirani političar ili svaki deseti. Ali bez svake sumnje, to je odlično za Hrvatsku.

A sad čitam da je upravo ova uhapšena Žalac bila zadužena upravo za apsorpciju evropskih fondova za Slavoniju 😀 Kaže Plenković da je to izvrsno uradila.

Nema nikakvog smisla ovog svijeta teza da ako već gubimo novac da ga gubimo sa stilom, što se ovdje želi reći. Ako su linije neprofitabline (A DBV za FRA zimi to svakako je) onda ne vidim zašto bi se letio. Svi očekujemo neki pomak, smanjenje minusa, bolje linije, bolji vozni red, da se barem nešto pozitivno dogodi u tom gubitašu, a onda bi letili neprofitabilne linije. Nema smisla.

Zato sto je znalo biti po 10 putnika u avionu, otkuda vama da je profitabilan, zasto mislite da nitko ne želi letjeti tu liniju ako ima potencijala?

Ne znam gdje je anonimac dobio taj podatak no to je opća poznata činjenica. Pisalo se i na različitim forumima o slabom LFu, jedan radnik DBVa je čak ovdje to izjavio, a i znam ljude koji su letjeli tom linijom pa bi zatekli poluprazan avion.

Pokušajte informaciju nabaviti iz OU kad ste izjavili da dobijate podatke za LF.

“zime, a Frankfurt je tu najlogičniji odabir.

Logičnije bi bilo da je Croatia pokrenula i letove iz Osijeka za Frankfurt nego da ih je pokrenula za Minhen. Ako su se već odlučili za letove iz Osijeka, Frankfurt je svakako bio logičniji i isplativiji odabir.”

A jeste tvrodoglavi Alene. Više puta vam je putem službenih podataka i logike objašnjeno zašto ova teza nije točna. U Munchenu ima najviše hrvatske dijaspore i najviše gravitia Munchenu. Također broj konekcija iz MUCa je i više nego dovoljan da pokrije sve potrebe i dijaspore i domaćih.

Najveći problem je u tome što za veliku većinu konekcija iz MUC ne mogu kupiti karte već se mora uzeti posebno OSI-MUC pa onda posebno recimo MUC-JFK… I to je i će biti najveća prepreka da ta linija bude uspješna. Jer ovako je ona interesantna samo za P2P putnike. A koliko njih stvar o ima u 11. i 12. mjesecu do kratko prije Božića, upitno.je…

Dokazao sam nekoliko puta sa službenim brojkama da daleko više hrvatske dijaspore gravitira Munchenu nego Frankfurtu.

Jesam Alene. Ubrzo ću vam ponovo izvuči podatke.

Koje to linije da ne postoje u Munchenu, a ima ih u Franfurtu, a da treba Osječanima.

Odakle vi izvlačite podatke? Ovo je teška laž.
Za Bangkok i Thai Airways i Lufthansa lete cijele godine.
Za Atlantu leti Delta iz Munchena. A i Atlanta je svejedno više nekakvo čvorište u Americi, nemaju što Slavonci tamo raditi niti ih ima u kao dijaspore u Georgiji.
United leti za Houston. Lufthansa i Emirates za Dubai. Air Dolomiti lete za Veneciju. Naravno da nemate iz Munchena za Salzburg, Nurnberg i Friedrichshafen kada je to pre blizu, a imate i odličnu brzu željezničku vezu. Iz Munchena imate za Rigu i to čak 2 dnevna sa Air Balticom. Za Bolognu ito Air Dolomiti lete. Iz Munchena nemate za Toronto? HAHAHA svaka vam čast Alene na ovolikoj pogrešci, ali AC leti. Neda mi se ovu listu još prepravljati iskreno.

Moje pitanje je bilo, za gdje to iz Munchena vi možete, a iz Frankfurta ne, a da to Slavoncima zapravo treba. Abuja, Adis Abeba
Agadir
Alžir
Almaty
Amman
Bahranin
Baku,
Bangalore
Bari
Beirut
Bogotá
Bologna,
Bordeaux,
Bristol
Bydgoszcz,
Cancún,
Channei
Chisinau
Damman
Erbil
Funchal,
Iași,
Jakarta
Kuvajt
Lagos
Luanda
Malabo
Male
Mombasa
Nanjing,
Nur-Sultan
Pamplona,
Panama City,
Port Harcourt,
Qingdao,
San José de Costa Rica,
Santiago de Compostela,
Sevilla
Yereven i Zanzibar su destinacije koje su apsolutno bespotrebne Slavoncima. Tamo nema nikakve dijaspore i to im je samim time apsolutno bespotrebno.

Iz Munchena imate za Berlin, Frankfurt, Toronto, Paris, Hamburg, Dusseldorf, Bruxelles, London, Dublin, Stockholm, Oslo, Milano… Sva važna središta Europe i svi gradovi sa našom dijasporom su i više nego dobro povezani sa Munchenom. To Slavoncima treba, a ne veza za Kišnjev ili Alžir koje eto, u Munchenu nema.

A Swiss nije partner Lufthanse? A Thai? United? Dajte molim vas, preko LH možete kupiti karte ovih kompanija za MUC.

Swiss leti za Munchen, kao i United i Thai. Apsolutno je netočno da Munchen nema ove aviokompanije.

Napisali ste da nema letova za Houston, Genevu i Bangkok iako ga te kompanije operiraju.

Ja još uvijek ne vidim ni jednu liniju potrebnu Slavoncima ili našoj dijaspori, a da je nema u Frankfurtu

*Munchenu.

Ako je to interes nek se raspiše PSO. Ne mora OU da pokriva sve rupe. Dokle god je mreža OU iz Zagreba očajna a iz drugih gradova gotovo nepostojeća, ima smisla da se leti u hab sa drugih hrvatskih aerodroma. Ali možda je bolje lečiti uzrok umesto posledicu.

Linija za Dubrovnik ima jedino smisla ako je subvencionirana dovoljno da pokrije gubitke. Dobro se zna da na toj liniji LF je poprilično loš.

To što je aviokompanija gubitaš ne znači da bi trebala gubiti još više novaca već manje. Treba se letjeti da bi se ostvario profit i kompanija održala na životu, a ne da bi se letjelo. I Latvijci plaćaju Air Baltic poprilično pa nisu ludi da forsiraju ne profitabilne linije, već se novac uložen u avio-kompaniju treba logično iskoristiti da bi ona postala veća i profitabilnija. A dok se leti iz svakog grada za Munchen ili Frankfurt, i to čak ponekad i sa istim frekvencijama preko zime kao i preko ljeta, ova kompanija ne ide nigdje nego u propast. Tijekom zime kada je manjak putnika, treba se razmišljati logički i sve više putnika forsirati da idu preko Zagreba i tako imati manje letova sa više putnika. Ova ideja sa feedanjem LH sa obale cijele godine je jedna od gluposti zbog čega ova kompanija i je ovakva kakava je. Postoji razlog zašto A3 ne leti cijele godine u inozemstvo iz Krfa, Chanie, Herakliona, Rodosa…

A kakve to po vama croatia nudi konekcije po europi s braca?
Koji konekcijski let mozete kupiti i po kojim cijenama kada vam je glavni cilj da sve ide preko zagreba?
Subotom nije moguca nijedna konekcija,utorkom da gdje morate cekati u zagrebu oko 3 sata na sljedeci let za frankfurt…a povratna karta vise od 400 e …i to je vama u redu i ok?
Na taj nacin cete stimulirati ljude da lete preko zagreba?

Ne razumijem poantu vašeg komentara. Nisam ni spomenuo Brač, a ni kvalitetu konekciju već napisao kako stvari trebaju biti i kako se kompanija treba voditi. Bolje konekcije definitivno na koje će se forsirati više putnika i više profitirati tijekom zime. Letovi iz svakog grada za MUC i FRA nikako nisu logični.

Croatia sa 12 letjelica može napraviti itekako zanimljiv letni red u kojem će ponuditi konekcije u jutarnjem valu. To što oni to ne rade već godinama, ne znači da se ne može, nego da se jednostavno ne želi.

To smo već jednom raspravljali sa autorom, kad je bio članak o uspostavljanju linije Osijek-Munchen. U postpunosti se slažem s vama, OU da ima ikakvu logiku upravljanja, prvo bi razmišljala o hubu u ZAG, logičnijem letnom redu sa 2 do 3 dnevna vala i pojačavanju prisutnosti u regiji.
A ne ovako, kompanija sa 12 letjelica bi iz 6 destinacija trebala letjeti prema Frankfurtu i Munchenu, year round, u državici od jedva 4 milijuna ljudi. Za nepovjerovati.

E pa onda treba poboljšati konekcije prema Zagrebu, a ne otvarati letove za Frankfurt iz svakog obalnog grada.

Ovo što ja govorim je logika kojom se vode uspješne kompanije, a vi meni pričate o sistemu kojim se koriste propali feederi. Veći je i Frankfurt od Rige i Atene, pa ipak Air Baltic i Aegean ne lete sa svakog aerodroma u državi za Frankfurt.

Bolje je poboljšati hub i konekcije nego uvoditi feeder linije iz svakog grada na obali.

Alternativa je poboljšati vlastiti hub sa boljim valovima, širom mrežom i višim frekvencijama, a ne feedati ostale. Nije se Aegean, a ni Air Baltic ili Belavia razvili tako što su rekli “mali smo, što će nam razvijanje huba trebamo feedati ostale”, već su malo po malo gradili svoj hub i napravili uspješnu kompaniju. Ono što vi želite da OU još više feeda LH i zanemari vlasiti hub i da postane Luftičino feedersko kopile kao Air Dolomiti.

Loše razmišljate. Ako ćete raditi progres po pitanju novih linija i frekvencija tijekom zime to se treba napraviti putem jačanja huba i poboljšanja konekcija, a ne feedanjem drugih putem letenja iz svakog grada za inozemstvo. Broj letova A3a prema inozemnim hubovima iz Herakliona, Chanie, Rhodosa, Mykonosa, Santorinija i Krfa je 0 iz razloga da tijekom zime prevezu više putnika na manje letova, samim time jačaju LF i svoj hub. Isto rade ostale uspješne kompanije, definitvno ne feedaju Lufthansu iz svakog aerodroma.

Zašto? Ne znam.

Postoji opcija 2. uvođenje boljih konekcija iz Zagreba.

Pa ne radi ni letove iz svakog grada za Frankfurt.

Ako već preporučate progres po pitanju linija, daleko je logičnije razvijanje vlastitog huba nego feedanje Lufthanse iz svakog grada. Vašom idejom samo još više štetite Croatiji koja je već nekoliko godina u poziciji gubitaša.

Zašto mislite da putevi svih Hrvatskih gradova treba da vode u Frankfurt?
Meni je to fascinantno. Još malo pa će se iz Zagreba za splkit preko Frankfurta.

Po meni je mnogo veće pitanje za OU da li bi ljeti trebali da lete na skoro sve manje aerodroma u Ukrajini, Poljksoj, Slovačkoj, Češkoj… Britaniji… dobili bi neku subvenciju od aerodroma a sigurno bi punili avione sa turistima.

Lufthansa nije partner nego zla maćeha koja je godinama cijedi.

Važno je graditi vlastiti hub, a ne usred zime kada nemate ni 100.000 putnika na obali letjeti iz svakog grada za FRA i MUC. Ovo bi samo još više naštetilo OUu.

Zato treba poboljšati konekcije i napraviti hub jačim, a ne odlučiti zanemariti ovaj sistem koji sve uspješne kompanije koriste i kanibalizirati svoj hub sa uvođenjem feeder linija iz svakog aerodroma.

Na temelju čega tvrdite da se taj MUC iz Splita treba reducirati, ovako po dojmu ili na temelju stvarnih podataka? Jer Split i okolica imaju itekako dovoljno veliku gravitacijsku zonu da imaju ta pišljiva 2 dnevna leta za Njemačku zimi (ne računajući EW). Da ne spominjem da za MUC let operira Q400. Svakako ne slažem se sa vama po ovom pitanju, kao da pričamo o znam kakvom kapacitetu pa bi to sad reducirali.

Dalje, općenito komentar na povezanost svih ostalih ZL sa MUC/FRA, nisam siguran da temu ima smisla obraditi na ovakav način bez analize kako bi trebali izgledati domaći letovi tj konekcije prema ZAG. Po meni, puno više prostora za napredak/optimizaciju operacija ima po tom pitanju nego što su nam sad potrebne razne veze Pule, Zadra i sl, na Njemačke hubove.

U vašem odgovoru možete vidjeti smisao mog prvog odgovora. Veze na LH hubove je trebalo analizirati u kontekstu domaće mreže letova iz SPU/DBV/ZAD/PUY/OSI prema ZAG.

Također, kad se već ovako radi “na divlje” bez hub modela, onda ne mora značiti da ZAG mora imati veći frekvenciju prema MUC od SPU. Uostalom, bitna je ukupna konektiranost a ZAG ima puno veću vezu prema FRA (i ostalim huboima) dok ponavljam, SPU je na samo 2 dnevna leta prema FRA/MUC. Također, ZAG je puno bliže autom Munchenu nego SPU, nije zanemariv parametar u ovoj priči, vezano za P2P putnike.

Split je duplo manji u kontekstu gravitacijske zone zračnoj luci. Također putnici iz Zagreba konekcije ostvare preko puno više letova za FRA, AMS, CDG, WAW, CPH, LHR…. dok ponavljam SPU ima isključivo ta 2 dnevna leta prema hubovima. Nikako mi nije jasno kako vam to ne sjeda.

Split je duplo manji? Prije bih rekao da je Split 1/4 gravitacijske zone koju ima Zagreb.

I kakve konekcije bi SPU trebao imati dalje? Neće valjda netko preko SPU ići u Munchen, niti je takvih putnika puno u ZAG. Iz SPU/ZAG se preko MUC ide na treće destinacije u valjda 80% slučajeva.

I da Vam opet repliciram, ne možete govoriti da bi nešto imalo smisla zbog dojma nego dajte podatke. Ja iz više izvora znam da su letovi iz Njemačke prema Splitu uvijek puni, što uistinu nije teško pretpostaviti jer ostalih letova uopće nemaju zimi.

Moji izvori nisu piloti, i nebi ovdje pisao tko su. Svakako, ne mislim da su ti letovi lošije punjeni nego ZAG letovi prema LH hubovima.

Naravno.
#dankedeutschland

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!