zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Bit će to jako teška zima – 1. dio

Nakon vrlo optimističnog VIII. mjeseca i hladnog tuša u IX. mjesecu, početak zimskog reda letenja pokazao je koliko je stanje teško. Ljubljana ima tek dva dnevna leta, velika većina zračnih ima vrlo lošu konektiranost, dobar dio njih je veći dio dana u tjednu zatvoren ostatak tek jedan do dva dnevna leta, samo pokoja zračna luka više od toga.

Ova analiza pokazuje nam stanje prvog tjedna u XI. mjesecu (2-8.11.), tj. sa početka zimskog reda letenja. Stanje je više nego loše, ono je tragično. No, ostatak zime će biti još gore. Niz kompanija već je najavio dalja rezanja, Lufthansa iz Zagreba, Sarajeva, Splita, Dubrovnika, Air France iz Ljubljane, Wizz Air iz cijele regije… Nešto više letova biti će oko nove godine, no to nikako neće poboljšati depresivnu sliku ove zime. A putnici će morati biti istinski čarobnjaci da ove zime doputuju na destinaciju bez puno sati, ili čak dana putovanja i velikog broja presjedanja. O konkurenciji i kompariranju cijena, te „povoljnijim“ putovanjima nema ni govora, osim iz Zagreba, Beograda i Prištine, a i tamo je tako što vrlo limitirano.

Evidentno je da su kompanije samo par dana po objavi zimskog reda letenja drastično smanjili broj frekvencija (primjerice Air France je za Zagreb ostvario samo 3 leta od 5 najavljenih), pa je iskreno bilo kakva najava duža od 15 dana upitna jer je pitanje što će se desiti i kako će kompanije reagirati. Nažalost, kompanije se prilagođavaju i mijenjaju planove doslovce svakodnevno.

Od ljeta regija je prepolovila broj letova, spram sredine IX. mjeseca izgubila je 354 leta. Regija sada ima u prosjeku tek 90-tak letova dnevno. Više od pola ukupnog broja letova imaju Beograd i Zagreb.

 

Svi aerodromi su opako pali

Apsolutno svi aerodromi su sa zimskim redom vrlo mnogo pali kako u broju frekvencija, tako i u broju linija. Niz prijevoznika je otkazao linije. Ni jedan tjedni let ove zime nemaju Maribor, Lošinj, Brač, Kraljevo i Mostar, dok je veći dio tjedna zatvorena Rijeka (letove ima tek 2 dana u tjednu), Banja luka (3 dana tjedno) i Ohrid (1 dan u tjednu). Niš nema ni jednog leta dva dana u tjednu, Osijek isto toliko, a po jedan dan u tjednu ni jedan jedini let nemaj čak i Ljubljana. Većina zračnih luka regije ima tek jedan, dva ili najviše tri dnevna leta.

U regiji samo Priština ima više letova nego je imala u IX. mjesecu, ali ima manje nego je imala u VIII. Skopje ima tek neznatno više letova sada nego u IX. mjesecu, ali isto tako manje nego u VIII. Beograd pak ima više letova nego u VIII. mjesecu, ali manje nego u IX. Svi ostali imaju bitno manje letova nego u 3. kvartalu ove godine.

Priština ovako ogroman skok u prvom redu može zahvaliti otvaranju Švicarske. U IX. mjesecu broj letova prema Švicarskoj je bio samo simboličan, tek 11 letova 5 kompanija (2 za Zurich, 2 za Genevu i 7 za Basel), dok je sada 48 tjednih letova čak 8 kompanija (20 za Zurich, 5 za Genevu i 23 za Basel).

Turistički aerodromi su doživjeli daleko najveći pad u usporedbi sa ljetom, no isto je bila praksa sezonalnosti i svih prethodnih godina, sada je ovaj trend samo još više istaknut. Sarajevo ima jedan let više nego u IX. mjesecu, što je u prvom redu zbog dolaska Lufthanse, koja, nažalost, liniju ukida 1.12.

U regiji je sve zajedno bilo 203 linije u prvom tjednu XI. mjeseca. Od toga je najviše imao Beograd, njih 53, pa Priština njih 30, te je 3. Zagreb sa njih 27. Evidentan je značajan pad broj linija na svim aerodromima regije osim Priština (porast od čak 10 linija). Pad je ekstremno velik na Jadranskim zračnim lukama, čak bitno veći nego sezonski prošlih godina. Ističe se ogroman pad broja linija u Ljubljani, te neuobičajen pad u Tuzli, Ohridu i Nišu.

Po broju prijevoznika koji operiraju iz aerodroma regije, uvjerljivo je prvi Beograd, dok je Priština došla na isti broj prijevoznika kojeg ima i Zagreb. Sarajevo ima fascinantan broj prijevoznika za ovaj relativno mali aerodrom, njih čak 7, isti broj kao i Skopje, koje ima bitno više linija i putnika, no, većinu od toga i dalje drži Wizz Air. Relativno velik broj prijevoznika ima i Podgorica, dok svi ostali imaju vrlo skroman broj prijevoznika, samim time je i konkurencija, pa i konektiranost na vrlo niskoj razini.

Po prosječnom broju frekvencija po liniji na prvom mjestu su Zadar i Tivat, no oba imaju tek dvije linije. Od gradova koji imaju više linija na prvom mjestu je Zagreb, pa Beograd, i treće je Sarajevo. U kategoriji „neprihvatljivog“ broj frekvencija su Pula, Osijek, Skopje, Niš, Banja Luka, Rijeka, a poglavito Tuzla i Ohrid, što znači da u ovim gradovima prijevoznici imaju vrlo malo letova po linijama.

Najbolju povezanost sa regijom ima Zagreb koji na 7 linija ima 64 polaska, potom Beograd sa 8 linija, ali bitno manje polazaka (45), te Split koji je povezan sa 5 destinacija i 30 tjednih polazaka.

 

Prijevoznici vrlo oprezni

Najviše letova je cijelo ljeto imala Croatia Airlines (čak i u IX. mjesecu), no sada je prvo mjesto zauzela Air Serbia. Treći je Wizz Air, četvrti Turkish, a peto mjesto dijele Lufthansa i Austrian.

Gotovo svi prijevoznici regije su izgubili značajan broj letova u usporedbi sa ljetom. Iako je easyJet uvijek bio vrlo sezonalan u regiji, ipak je ovolika razlika istinski ogromna (sa 161 na samo 7 letova tjedno),  a kompanija je doslovce desetkovala letove i iz Beograda i iz Prištine iz kojih je prošle godine imala značajan broj zimskih letova. I Ryanair ima ogroman pad, u prvom redu radi toga što je ostao tek simbolično prisutan u regiji (sa po 3 leta u Podgorici i 2 u Banja Luci na ukupno 3 linije). Neuobičajeno velika rezanja ima Eurowings, LOT, Austrian, Lufthansa, British i Air France, dok se Transavia potpuno povukla sa tržišta. Wizz Air je, za sebe vrlo netipično, prepolovio broj letova. Broj letova je prepolovila i Croatia, no to je uobičajena praksa sezonalnosti kompanije, poglavito na Jadranu, iako je ova godina, naravno, u tome još više naglašena.

Ipak ima i pozitivnih primjeraka. Tukish je povećao broj letova spram ljeta za 10%, isto toliko povećanja ima i Swiss/Edelweiss (u prvom redu zahvaljujući Prištini i Beogradu), a broj letova je povećao i Montenegro, u prvom redu zahvaljujući letovima prema Beogradu, dok je sve ostale linije maksimalno srezao.

U IX. mjesecu najveći postotak letova u regiji imala je Croatia sa 17,6%, no ona je sada pala na 16,1%. Istime je Air Serbia skočila sa 17,2% na 18,2%. Wizz Air je usprkos pola manjeg broja letova, povećao udio sa 12,6% na 13,9%.

Po broju linija koje operiraju i dalje je uvjerljivo najbolji Wizz Air, slijedi Air Serbia, a treća je Croatia. Najveći pad imaju easyJet i Ryanair (većinom radi svoje sezonalnosti u regiji, ali i zbog daleko većih rezanja nego inače), te LOT koji je ozbiljno osakatio broj linija u regiji, a uz to ovog ljeta je imao i velik broj sezonskih leisure linija prema Jadranu.

Wizz Air i dalje ima najviše tjednih polazaka iz Skopja, potom iz Beograda (u IX mjesecu bio je 3.), dok je po broju tjednih polazaka na 3. mjestu Priština, a po broju linija Tuzla (po oba kriterija u IX mjesecu Tuzla je bila 2.). Definitivno najveća rezanja Wizz Air je imao u Tuzli.

Croatia Airlines kao i svake zime maksimalno reže broj linija i frekvencija sa Jadrana, dok Zagreb rezanja ima u manjem opsegu. Ove godine to je i još izražajnije. I dok iz Zagreba kompanija leti 15 linija sa 94 tjedna leta, iz Splita leti samo 4 linije sa 23 leta, a iz Dubrovnika samo liniju prema Zagrebu sa 22 leta. Uz to kompanija ima trijangl liniju Zagreb-Zadar-Pula-Zagreb 6 puta tjedno.

Air Serbia ima 28 linija iz Beograda sa 112 tjednih letova, te 1 PSO liniju (Hahn) iz Niša sa 2 tjedna polaska. Air Serbia i dalje ne leti iz Kraljeva.

Montenegro leti 1 liniju sa 7 polazaka iz Tivta (Beograd), dok iz Podgorice ima 5 linija sa 19 tjednih polazaka (po jedan tjedni let za Zurich, Frankfurt i Paris CDG, te dva za Beč). I dok je linija za Beograd prihvatljiva, a i za Beč u code-share sa Austrianom (4 tjedna polaska), ostale frekvencije nisu prihvatljive. Iskreno, kompanija je trebala letjeti za Frankfurt bar 3 tjedna leta i to u dane dok ne lete Beč, te bar 2 tjedna leta za Zurich u dana kad Austrian leti za Beč. Time bi se broj frekvencija prema Lufthansa grupi povećao na više od svakodnevne (sada je nedostatnih 6 puta tjedno). Na ovaj način bi konektiranost bila zadovoljavajuće jer bi tri puta tjedno bila konektiranost preko Frankfurta, a 4 puta tjedno preko Beča, čija bi se osjetno slabija bečka konektiranost povećala sa Zurichom 2 puta tjedno. I za Paris CDG bi trebali letjeti bar 3 tjedna leta radi minimalne konektiranosti na ovog velikog prijevoznika, te konkurentnosti Lufthansa Grupi.

Najfrekventnija linija jednog prijevoznika je Croatijina Zagreb-Dubrovnik (22 tjedna polaska), pa Zagreb-Split (20), potom Zagreb-Frankfurt (17), slijedi Air Serbia na liniji Beograd-Zurich (16) i Montenegro na liniji Podgorica-Beograd (14). Najviše tjednih polazaka svih prijevoznika ima linija Beograd-Zurich (24 tjedno, 2 prijevoznika), pa Priština-Basel (23 tjedno, 5 prijevoznika) i Zagreb-Dubrovnik (22 tjedno, 1 prijevoznik).

A kakva je situacija u aerodromima regije, čitajte u nastavku ove analize idućeg utorka…

 

 

101 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji Najbolje ocijenjeni
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Odličan članak gospodine Šćuricu!

Imam jedno pitanje za vas, jeste li ikad planirali napisati članak o novoosnovanoj Air Albaniji? To možda nije prijevoznik ex-yu prostora, no definitivno je najnoviji regionalni nacionalni avioprijevoznik. Navodno je vlasništvo sumnjivo, no vidim da prijevoznik raste i povećava udio u tržištu. Definitivno bi (i možda drugi čitatelji) htio saznati više o tom prijevozniku.

Hvala na odgovoru.

Kad ide nastavak?

Beograd i Er Serbia su u svemu broj 1 to se vidi iz statistike. I niko to ne može da ugrozi.

A neralanog li komentara od A330

Alene, da li postoji mogucnost komentarisanja vesti u rubrici “novosti iz regije”? Bilo bi zanimljivo a moze posto Beograd danas ima 23 leta a ne kao sto ste napisali 21 let

Letovi sa BEG danas

Turkish x 2
Air Cairo x 1
Montenegro x 3
Qatar x 1
Air Serbia x 8
Lot x 1
Austrian x 2
Lufthansa x 2
Edinburg charter (dovozi tim Skotske na fudbalski mec sa Srbijom) x 1
Wizz air x 1
Ural airlines x 1

Ukupno 23 leta

Kaj Predrag, teško je prihvatiti da je Beograd jednom ispod Zagreba?

Ok, to je sad jasnije. Hvala. Nisam ranije naisao na informaciju da su u pitanju odlasci.

Danas u odlascima

BEG 28
ZAG 12

Da li je AF1561 otkazan?

Ja se vodim internet stranicom aerodroma ZAG. Tamo stoji za danas

OU ==> AMS, CDG, 2xFRA, ZAD, 2xDBV, FCO, SPU
LH ==> MUC
KL ==> AMS
LO ==> WAW

Ukupno 12 letova

Mozete li je vi upotpuniti molim vas?
Potpuno isto stoji i na flightradar

Zanimljivo

Zanimljiv clanak.
Drago mi je da se i pored Vasih sumnji obistinila moja prognoza da Lufthansa iz Frankfurta nece smanjjivati frekvencije za Beograd (9 x nedeljno) uvedene sredinom oktobra i pored lockdown-a.

Kao odgovor za Alen Šćuric.

Vase reci:

“Ako su nedavno ukinuli Minhen, nakako mi je nerealno da će povećati broj letova za 220% i to u listopadu (oktobru) kada će svi smanivati. Kad se ostvari biti će zabilježeno u idućem članku u Covid-19 vremenu u regiji (plan je početak 11. mjeseca sa zimskim redom letenja).”

Trebalo je biti 10 letova nedeljno a sad ih ima 9. U svkom slucaju veliki skok u odnosu na 3 nedeljna leta koliko je bilo do sredine oktobra.

Tako je, otkazani su letovi za Minhen i po mom misljenju to je jedan od velikih razloga zasto je FRA ostao na 9 pw. To sam vam krajem septembra i naveo:

“Kao sto ste ispravno zakljucili Minhen jeste ukinut i to je losa vest medjutim mnoge letove iz Minhena za Beograd Lufthansa prebacuje na Frankfurt i tu mozemo videti jedan od razloga zasto se planira toliko povecavanje LH frekvencija iz Frankfurta za Beograd.”

Oprostite ali ja nigde nisam video da se linkovi ne smeju stavljati, to mi je potpuno nova informacija. Naravno razumete da sam time hteo potvrdti izvor vasih reci a ne praviti problem vasem sajtu.

Evo ja sam pogledao sledecu nedelju i tu ima 9 letova iako je sredina novembra (da su hteli tu nesto otkazati vec bi to uradili). Nadam se da ce tako i ostati i pored lockdown-a u Nemackoj i da se necemo vracati na 3 nedeljna leta.

Broj letova Lufthanse za Beograd se svakako smanjio ukupno prema kolovozu.

U avgustu je bilo najvise 5 nedeljnih letova Lufthanse za Beograd iz Minhena i 3 iz Frankfurta.
Sledece sedmice (novembar 2020) je planirano 9 LH letova za Frankfurta za Beograd.
Ne vidim kako se broj letova Lufthanse smanjio u odnosu na avgust.

Diskutant je govorio o tome da se broj letova smanjio sto nije istina.
Poslednji put kad sam proverio 9 je bilo vise od 8. To sto se prosle sedmice jedan let smanjio ne znaci da ce to biti pravilo i sledece.

LH1411 ==> 6.11.; 7.11; 8.11; 9.11; 10.11, 12.11
LH1407 ==> 6.11; 9.11; 11.11

Ukupno 9 letova od petka prosle sedmice.

🙂

😉

Bravo za još jednu vrhunsku kolumnu.

Cestitke na clanku. Istinski ga je gust citati. Bas sam nesto primjetio. Zapravo su najvise letova povukli LCC: easyJet, Ryan Air, Transavia, Eurowings i Wizz Air. Tocno kako ste predvidjeli da ce se desiti.

Dobar clanak Alene kao i uvijek uzivam citajuci i sve pohvale za novi portal puno uspjeha, krajem 9 mj brat mi je doletio iz Stutgarta Eurowingsom u Split za samo 8 eura nisam mogao vjerovat, a nazalost zivim 20 ak km od Mostarskog aerodrom mislim da je u zadnja 2 mj imao 1 ili 2 leta lijep pozdrav:)

To bas i nije praksa kod Eurowingsa da ima tak niske cijene. I dokaz koliko su ocajni.

Pa i nemaju alternativu ako žele išta letjeti.

Air Serbia pretjeruje kao i uvijek. A i zašto ne bi, sve će to Vučić platit. Samo ne razumijem zašto tako nešto dozvoljava Europska Unija. To je definitivno nelojalna konkurencija na samom rubu EU.

Malo smo ljubomorni, ha komšije? Beograd rastura, pomirite se.

Ne radi se o ljubomori nego o nelegalnu konkurenciji, ono za što se zalaže Europska Unija i ako Croatia mora poštivati pravila onda bi Europska Unija morala zaštititi Croatiu od takve nelegalne konkurencije.

Nelegalna konkurencija u vreme kad OU dobija 33 miliona EUR pre pandemije od svoje Vlade?
Ma dajte malo realnosti.
Avio kompanije zemalja clanica EU imaju odredjena prava koje drugi nemaju ali to nosi i odredjena ogranicenja. Ne mogu se imati se imati istovremeno prava koje imaju ne-EU clanice a biti u EU. Nije nego.

Air Serbia nema pravo da bez posebnih dozvola otvori liniju na primer LJU-CDG. Croatia airlines moze to bez problema uciniti i cak su i planirali da naprave bazu u LJU. Mogucnosti EU avio kompanija su vece, ali je drugo pitanje da li se iskoriscavaju.

Mislim da ste sa svojim projekcijama novca koje je Air Serbia dobila malo preterali. Na odredjenim portalima je demantovana vasa projekcija da je Air Serbia dobila sve zajedno 500 mil EUR a to su cifre kojim nazalost mnogi diskutanti ovde i danas operisu. Ako samo malo potrazite siguran sam da cete i sami na to naici.

Takodje Croatia Airlines je u 2012 dobila oko 106 mil EUR pre nego sto je Hrvatska usla u EU a nikakav napredak u poslovanju nije bio vidjen.

Znate, kad bi se EK vodila pravilima koje ste vi naveli niti jedan avion Aeroflota, Turkisha, Qatara, Belavie, Emiratesa ili Etihada ne bi sleteo u Evropu, jer po Vasim recima nemaju iste uslove kao evropske kompanije. A opet lete.

Sta cemo sa velikim novcem koje su zemlje clanice EU dodelile samo svojim drzavama kao ispomoc za pandemiju a ove deo toga koriste za ulaganje u avio sektor? Koliko je tu prisutna indirektna nelegalna konkurencija jer zemlje van EU nemaju pristup tom nastampanom novcu ili se pred tim zatvaraju oci?

Predrag o kakvom tiskanju novca vi govorite? Gdje ste čuli takvu kajgotariju? Ne vjerovati baš svakoj propagandi. Banalna logika vam govori da je to nemoguće i kakve bi posljedice to imalo po europsko i planetarno gospodarstvo.

Za koga kog da je smisljeno svi ga mogu koristiti, ukljucujuci i OU koja je to i nameravala uraditi iz LJU. Dakle, ocigledna prednost EU avio kompanija nad onim koje to nisu.

Diskutabilna je ta cifra do 2017. Ja sam takve analize nasao a vi ako niste ja tu ne mogu pomoci.

EU pritisnula? Mozda su zabranili neki dodatni let ali Emirates na primer je do pandemije leteo 3x dnevno za FRA i to 2xA380 i 1xB777 dok je LH imala jedan stidljivi let i to sa A333 dnevno za DXB.

Pomoc koju je Hrvatska dobila zbog pandemije od EU u iznosu od 132 mil EUR za avio sektor ne mora vratiti.

Vidite, vi se bavite RTS-om a ne onim sto sam vam ja naveo i sto se EU clanicama deli sakom i kapom stvarajuci kako vi kazete nelegalnu konkurenciju. Ali izgleda da iz nekog razloga bas smeta kad se to pomene.

Gospodine Scuric, molim Vas, kako mozete porediti stanje u srpskoj ekonomiji 1993 koja je bila pod sankcijama celog sveta i u ratnom okruzenju sa stanjem u EU ekonomiji? Ono sto malim drzavama nije dozvoljeno velikim jeste, isto kao i avio kompanijama. Da li vi mislite da svaki EUR ili USD ima zlatnu podlogu? Naravno da ne i oni sebi mogu priustiti stampanje, i to stampanje novca bez pokrica a da to ne proizvede efekte hiperinflacije.

Ovo vam je naslov (ili kao sto vi kazete “dokaz”) sa Reuters-a iz marta 2020 koji mozete ubaciti u google posto se linkovi ne mogu postavljati

“ECB to print 1 trillion euro this year to stem coronavirus rout”

a posto se volite pozivati na srpske medije izvolite i deo teksta Politike iz marta ove godine. Verovatno su sve to izmislili kao sto to radi i RTS.

“​ECB doštampava 1.000 milijardi evra”
Evropska centralna banka (ECB) doštampaće 1.000 milijardi evra da zaštiti evro i evropsku privredu od sve razornijih posledica širenja potencijalno smrtonosnog virusa korona. Ova odluka, o nezabeleženom usijavanju evro-kovnica novca, kakvo je izostalo 2008. godine u vreme izbijanja najveće globalne finansijske krize od Drugog svetskog rata, doneta je u noći između srede i četvrtka u Frankfurtu, na vanrednoj sednici Upravnog odbora ECB.

Nije valjda da su vam na Tango Six zabranili da pišete o izveštajima Air Serbia? Jedva čekam da pročitam Vaše nove izveštaje na tu temu!

Da Vučić plati pa da se i ne brinemo toliko. 😀

Glede EU i nelojalne konkurencije to se može diskutovati. Mislim da većina zemalja na ovaj ili onaj način ulaže u svoje nacionalne kompanije. Da u Srbiji se to radi na ne toliko transparentat način u odnosu na EU. Mislim da je recimo Turkish mnogo, mnogo veća nelojalna konkurencija EU prevoznicima pa opet sve funkcioniše.

Da li i koliko preteruje isto je upitno. U nekim segmentima sigurno da, ali ja imam utisak da je ovo puno bolja kompanija u odnosu na stari JAT tako da kao bivši poreski obveznik u Srbiji nisam imao problem sa tim dotacijama kompaniji. Više me je nervirala netransparentnost.

Er Srbija ne dobiva nikakve pare vise nego ostali. Cak dobiva i manju paru nego Kroacija kad uzmemo PSO. Sad ce da dobije zbog kovida veliku paru. Ali jos uvek manje nego ce da dobiju drugi u Evropi.

Možete to da dokažete?

A koji lik je ovaj A330

150% da ja glasao za Vučića na zadnjim izborima. Kompleksi na treću.

Jako dobar članak, užitag ga je čitati. Jedva čekam nastavak.

Zagreb i Croatia Airlines već tri desetljeća ne koriste šansu koju imaju, a Beograd i Air Serbia razvaljuju iako imaju lošije potencijale. Sramota. Gdje mi živimo?

Naši ne koriste što bi mogli, ovi pak financiraju svoju megalomaniju.

A to kao vaša vlada ne financira Kroaciju sa golemim parama, više desetina miliona?

Financira, kako kroz 140 milijuna EUR pomoći u posljednjih 8 godina, tako i kroz 80 milijuna za PSO. Ali Srbija je u isto vrijeme svojoj kompaniji dala preko 500 milijuna. Zar je to usporedivo?

Neusporedivo je koliko je Srbija dala AS, prema onom sto je dobila OU. A tko zna koiko je jos dala a da se ne vidi.

Kako su “komšije” slijepe. Neka, ima se može se. Istina nema se za bolnice, vrtiće, škole, penzionere, kulturu… ali za Air Serbiu (čitaj JAT) se ima par stotina milijuna. Sitnica.

Odakle vi znate da za bolnice i vrtice nema? Zivite u Srbiji?

Ne živim u Srbiji, ali imam predstavništvo u Srbiji sa 4 zaposlenika. Te plaćam poreze i sva davanja za zaposlenike u Srbiji, čime i moj novac ide za Air Serbiu.

Bice da ste ljubomorni

Mislim da smo promašili temu komentara.
Mene kao hrvatskog državljanina živo briga koliko Srbija dotira u AS.
Mislim da je puno veći problem što CA umjesto da zarađuje novce ili je na 0 … služi isključivo za uhljebljavanje mamimih i tatinih sinova. Uz prosječno sposoban management, CA bi svakako mogla uspješno egzistirati u turističkoj zemlji sa velikom dijasporom kao što je HR.
A to što Vučko baca milijune u AS je problem onih koji će to vraćati “kad banket završi”, a to su građani Srbije.

Što se tiče kolumne…Profesionalno i na visini … kako ste nas i navikli 🙂

Obzirom na to koliko ju tlače svi, a posebno Air Srbija, pa čovječe ovi imaju 35 tjednih letova iz Hrvatske i još na to dodati Sarajevo i Skopje, a sve to mogu jer dobivaju 50 milijuna EUR i više svake godine. Tko tome može konkurirati? I zašto Europska Komisija tako što dozvoljava. Da je to u dvorištu Lufthanse ne bi se tako što toleriralo.

Nesposobni dinosauri u Croatiji. I politika koja ih trpi. Na moj račun i račun ostalih u Hrvatskoj.

1. Slažem se da Croatia nema prosječno sposoban management, imho sramota je to uopće nazvati managementom. možda nisam dovoljno jasno napisao 🙂
2. Kao laik ne usudim se komentirati koliki je utjecaj dotacija na Sarajevo-Zagreb-Bukurešt i sl. ili na letove iz jadranskih zračnih luka za Beograd, vjerovat ću stručnjaku.
Jedino, dopustit ćete da sumnjam kako Croatia (uz preduvjet dobre i brze konekcije u Zagrebu/Muenchenu/Frankfurtu) ne bi mogla napuniti 78 sjedala na letovima iz Ljubljane, Skoplja ili Sarajeva.

Uz rizik da se blamiram… ali evo kao laik mogu bubnuti ideju – zar nije Croatia mogla lobirati kod Uniteda da poveže Zagreb s Chicagom? Da Croatia ponudi da prilagodi svoje letove prema takvom teoretskom odlasku Uniteda, uz kratko vrijeme konekcije u ZG, bez obzira na dumping AS, mislim da bi onda i linije za Bukurešt, Sarajevo, Skoplje, Prištinu, pa možda i Lavov? Zašto Aegean može surađuvati s Unitedom, a Croatia gleda?
Ili pokušati ostvariti suradnju sa Singapore, Asianom po nekom sličnom scenariju?
(znam da su ovo ideje i mentalne akrobacije potpunog amatera iz vremena prije Corone…, ali kvragu pa vrijeme je da nešto pokušaju, a ne samo da čekaju kad će ih Lufthansa ugasit).

A da Kroacija krene da leti za Beograd pa da se povezuje na Njujork sa Er Srbijom? Ili da Er Srbija ko nekad leti Beograd-Zagreb-Njujork a Kroacija na to da leti Split-Zagreb, Dubrovnik-Zagreb, Pula-Zagreb i Zadar-Zagreb? Moglo bi tako i Zagreb-Beograd-Peking.

Ma sve je to iz straha od Er Srbije, kad ne može drugačije onda uvodite birokratske mere.

Vi to stvarno ili ste samo sarkastični?

Možda je A330 uvjeren da je Europska unija uvela ovo pravilo samo zato da se Hrvatska zaštiti od giganta Air Serbie.

Možda naučiti osnove pa onda komentirati!

da, naravno komentar je bio na A330, a ne na vas Alen

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!