zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Wizz Air u ekspanziji na Beogradu

Wizz Air je stagnirao u Beogradu posljednjih godina. No, sada je u malo više od godine i pola zamijenio sve Airbuse A320 za bitno veće A321, pa je uveo treći, a sada i četvrti avion u beogradsku bazu. Svaka čast i bravo za Beograd. No, koja je pozadina ovih poteza Wizz Aira?

Ovdje se moramo prisjetiti da je Wizz Air u regiji prvo došao u Zagreb, još 26.3.2006. Bio je to dio strategije tadašnjeg CEO Boška Matkovića da poveća LCC prisutnost u Zagrebu na razinu kakvu imaju druge zračne luke slične Zagrebu, a obzirom da je postotak LCC linija bio daleko ispod prakse takvih zračnih luka. Prva linija je bila za London Luton, a vrlo kratko kompanija je iz Zagreba letjela i za Dortmund tijekom 2010. godine. Kompanija je već prve godine operiranja najavljivala baziranje dva do tri aviona sa preko dvadeset linija i preko milijun putnika iz Zagreba. Početkom 2011. Wizz Air naglo prestaje sa letovima za Zagreb i to zbog nezadovoljstva uvjetima koje je imao u Zagrebu, a koje je postavio novi management na čelu sa Tončijem Peovićem neposredno prije davanja aerodroma u koncesiju.

Wizz Air stagnirao u Beogradu

Wizz Air je fino napredovao u Beogradu. Prvo je pokrenuo letove za Beograd (VI. mjesec 2010.), a onda je vrlo brzo 1.4.2011. pokrenuo bazu sa prvim A320. Potom je brzo u bazu došao i drugi A320 nakon samo dvije godine operacija (V. mjesec 2013). No, nakon pokretanja projekta Air Serbia Wizz Air kreće sa salvom nezadovoljstva i objavljuje niz napada i press materijala kojim se obrušava na Air Serbiu i Aerodrom Beograd.

Čak štoviše država tuži bivšeg CEO Aerodroma Beograd Velimira Radosavljevića radi popusta koje je davao Wizz Airu, naglasivši da je kompanija „uštedjela“ u Beogradu 5,4 milijuna EUR u tri godine poslovanja. Ovo je to čudnije jer su popusti koje je do 2013. imao Wizz Air bili bitno manji nego je 2014. dobila Air Serbia:

Činjenica je da je Jat bio ruina od kompanije i da je CEO Aerodroma Beograd nakon ukidanja viza građanima Srbije za Europsku Uniju (2009.) morao posegnuti za brzim i efikasnim metodama povećanja broja putnika. I to je učinio, a broj putnika je sa Wizz Airom naglo krenuo gore.

Zbog silnih popusta i subvencija koje je Air Serbia dobila od Aerodroma Beograd i Republike Srbije, Wizz Air je u V. mjesecu 2014. u Beogradu izbacio jedan avion, tj. smanjila kapacitete za 50% i ostala na samo jednom avionu.

Wizz Air je 19.5.2017, nakon tri godine, vratio 2. avion u beogradsku bazu. No, nakon toga Beograd stagnira sve do sredine XII. mjeseca 2021. kada konačno bazira i 3. avion, a sve postojeće A320 mijenja za bitno veće A321 (A320 ima 186 sjedala, A321neo 239 sjedala). Dakle, još u jesen 2021. Wizz Aira je imao isti broj aviona i linija kao i 2013. što znači da punih 8 godina baza nije napredovala, čak štoviše, tri godine od toga je i 50% nazadovala.

No, i dolaskom 3. aviona Beograd nije previše napredovao. Jednostavno, treći avion nije akumulirao broj letova, linija i frekvencija koje su se očekivale, pa je Beograd idućih dvije godine imao bitno manje letova od kapaciteta tri bazirana aviona. Već u I. mjesecu 2022, manje od mjesec dana od baziranja 3. aviona Wizz Air opako reže u Beogradu, doslovce desetkuje letove. Ovo je potrajalo sve do IV. mjeseca. No i tijekom ljeta broj letova nije napredovao kako se očekivalo, iako je porastao. Ove zime Wizz Air donekle povećava broj letova, on je bitno veći nego prošle zime, no još uvijek je ukupan broj razočaravajuć.

U zimskom redu letenja 2022. Wizz Air je opako porezao u regiji, pa tako i u Beogradu. Kompanije je ukinula linije iz Beograda za Hahn, Vaxjo, Billund i Sandefjord. Čak 5 linija je ukinuto.

Zašto smatram da je Wizz Air stagnirao u Beogradu i da je sve to išlo vrlo sporo? Imati tek jedan ili dva aviona u bazi punih 10 i pol godina svakako nije način operiranja Wizz Aira. Baza u Skopju je otvorna godinu i pola kasnije (1.11.2012.) no danas ima 5 aviona, a iduće godine će doći i 6. avion. Zagrebačka baza Ryanaira je napredovala do 3. aviona u samo šest mjeseci. U Bukureštu Wizz Air ima baziranih 13 aviona, u Sofiji njih 7, u Beču 5, u Milanu 6, u London Lutonu 11, u Tirani 9, u Budimpešti 16. Dobar dio ovih baza kompanija je otvorila bitno nakon Beograda. Wizz Air iz Srbije operira 24 linije, dok iz Poljske operira 181 liniju, iz Rumunjske njih 167, Italije 145, Velike Britanije 83, Mađarske 76, Bugarske 60, Albanije 42, Makedonije 38.

Vrlo često slušamo kako Wizz Air raste tamo gdje nema konkurencije, dok u Beogradu ima vrlo jaku konkurenciju Air Serbie. Neosporno je točno da je Air Serbia ozbiljna konkurencija Wizz Aira. No, budimo realni Wizz Air ima neusporedivo jaču konkurenciju u drugim svojim bazama šire regije. Tako u Bukureštu ima vrlo jaku bazu najvećeg europskog prijevoznika Ryanaira koji je 26 puta veća kompanija od Air Serbie. Uz to u Bukureštu operira TAROM, Animawings, Air Bucharesta, a do prije tri mjeseca letio je i BlueAir. Wizz Air ima konkurenciju Ryanaira i u Milanu, Rimu, Beču, Budimpešti i Sofiji. U Beču uz Ryanair ima konkurenciju Austriana i Eurowingsa. U Rimu uz Ryanair ima konkurenciju i ITA-e, Neosa i Vuelinga. U Milanu Ryaniara, Neosa i easyJeta. Sve su to velike kompanije sa velikim brojem aviona stacioniranih u tim gradovima. I svejedno Wizz Air daleko brže napreduje od Beograda u tim bazama.

Konačno, Beograd nije baš raj za LCC. U posljednje vrijeme izgubio je linije Vuelinga i easyJeta (2 od 3 linije), dok je Eurowings ozbiljno porezao svoje frekvencije. Za Beograd ne lete Ryanair, Transavia, Volotea, Play, Flyr, Jet2, Smartwings, a u zadnje vrijeme stagniraju Norwegian, flyDubai i Pegasus.

 

Baziranje 4. aviona kao iznenađenje

I kada smo konstatirali da Beograd ozbiljno stagnira, da ove zime opako reže i da 3. avion nije polučio zadovoljavajuće rezultate, te smo vjerovali da će ponovo proći par godina prije nego baza naraste, desilo se ogromno iznenađenje. Naime, Wizz Air je objavio da će u Beogradu bazirati i 4. aviona i to samo godinu i osam mjeseci od baziranja 3. aviona. 4. avion će prve letove na novim linijama imati u zadnjim danima VII. i prvim danima VIII. mjeseca. Kompanija će povećati broj frekvencija na postojećim linijama, ali će istim povećati broj linija za njih 5 i to Berlin (4 puta tjedno) i Copenhagen (4 puta tjedno) od 31.7, Lisabon (2 puta tjedno) i Zakynthos (2 puta tjedno) od 1.8. i Bergamo (5 puta tjedno) od 26.9. Opako. Linijama za Berlin, Bergamo i Copenhagen kompanija direktno udara na Air Serbiu. Wizz Air će ovime operirati čak 23 linije iz Beograda.

Uzevši ovo u obzir nije čudno da je kompanija od 26.3. konačno odlučila maksimalno iskoristiti 3. avion, te će povećati broj letova iz Beograda u usporedbi sa IV. mjesecom prošle godine i to za Memmingen sa 3 na 7 tjednih letova, Barcelonu sa 1 na 4, Dortmund sa 4 na 6, Abu Dhabi sa 2 na 4, Basel sa 2 na 4, Larnaca se 2 na 4, Malta sa 2 na 4, Rim FCO sa 2 na 4, Eindhoven sa 4 na 5, London Luton sa 4 na 5, Beauvais sa 3 na 4, Malmo sa 3 na 4, Gothenburg sa 2 na 3, Hamburg sa 2 na 3 i Nicu sa 2 na 3 tjedna leta. Isti broj letova imat će Karlsruhe (2), Stockholm Skavsta (3 tjedna leta). Kompanija više ne leti za Oslo, Waxjo i Hahn (sve je letjela 1 let) i Billund (letjela je 2 leta). Prošlog IV. mjeseca Wizz Air je u Beogradu imao 48 tjednih letova, ovog IV. mjeseca planira 69 tjednih letova, 21 više nego prošle godine. Ovo je i 8 letova više nego u VIII. mjesecu 2022. usprkos činjenici da kompanija leti isti broj aviona. Tri bazirana aviona znače oko 75 tjednih letova, a to znači da Wizz Air ovog IV. mjeseca planira operirati skoro pa maksimalan broj letova sa toliko baziranih aviona.

Air Serbia je nakon manje od dva sata od najave Wizz Airove ekspanzije u Beogradu, objavila odgovor. Kao odgovor na Wizz Airovu liniju za Berlin koju će operirati 4 tjedna leta, Air Serbia će povećati broj frekvencija za Berlin od 1.4. sa 6 na 7 letova, a od 4.5. će broj letova povećati na 8. Kao odgovor na liniju za Copenhagen koju će Wizz Air operirati 4 puta tjedno, Air Serbia će istu povećati od 17.5. sa 5 na 6 letova tjedno, a od 31.5. i na svakodnevne letove. Jednako tako kao odgovor na liniju za Bergamo koju će Wizz Air operirati 5 puta tjedno, Air Serbia će svoju liniju za Milano povećati sa 7 letova tjedno od 2.5 na 8, pa 19.5. na 9 i konačno od 26.5. na 10 tjednih letova. Istinski agilan odgovor kompanija. Kompanija je uvijek ekstremno agilno odgovarala, no ovo je istinski rekord.

Uz to kompanija nastavlja rat sa Wizz Airom na liniji za Larnacu. Kompanija trenutno operira liniju 6 puta tjedno, no već sa početkom ljetnog reda letenja povećava ju na 7 tjedno, od 16.4. na 9 tjedno, od 8.5. na 10 tjedno, od 15.5. na 11, od 22.5. na 12, od 29.5. na 13 tjedno, no tjedan nakon toga smanjuje broj letova na 11 tjedno. Prošlo ljeto kompanija je letjela 9 tjednih letova, a u IX. mjesecu je liniju povećala na 11 tjednih letova. Wizz Air planira liniju operirati 4 puta tjedno. Air Serbia sa Wizz Airom ratuje i na linijama za Barcelonu, Beauvais/Paris, Dortmund/Dusseldorf, Eindhoven/Amsterdam, Gothenburg, Hamburg, London, Maltu, Rim, Stockholm. Na svim ovim linijama borba je ogromna, a Air Serbia na većini linija ima daleko više letova od Wizz Aira.

Wizz Air nema konkurenciju u Air Serbiji samo na linijama za Karlsruhe, Malmo, Memmingen i Nicu, iako na prve dvije linije Air Serbia leti na aerodrome koji su manje od 100 kilometara udaljeni.

I sad se postavlja pitanje odakle odjednom tako nagla ekspanzija Wizz Aira? Odakle dva dodatna aviona u malo više od godine i pola, nakon 10 godina stagnacije? Je li Wizz Air shvatio da Air Serbia abnormalno raste, pa je odlučio odgovoriti? 43 nove linije Air Serbie u dvije godine, duplo više linija nego prije dvije godine. Nešto što Wizz Air ne može ignorirati. Uzmemo li u obzir ogromno povećanje Lufthanse (povećava sa 4 na 6 dnevni letova ovog proljeće), pa povećanja Austriana, Swissa, LOT-a, te novu liniju airBaltica (Riga), možemo li zaključiti da je konkurencija došla do točke u kojoj je krenula odgovarati i spriječiti da se Air Serbia razmaše i postane ozbiljan igrač na koji neće više moći utjecati? Nažalost takav scenarij smo toliko puta vidjeli u Europi. A ako je to tako hoće li Air Serbia imati snage, resursa i novaca da odgovori ovim prejakim europskim igračima? Već sama vrtoglava ekspanzija u samo dvije godine znači ozbiljan udarac na novac i resurse Air Serbie. Pojačane aktivnosti konkurencije to su još samo bitno više zakomplicirale i otežale Air Serbiji.

Naravno, svi držimo palce Air Serbiji. No, i te kako nam mora biti jasno kroz što kompanija trenutno prolazi i da je rizik istinski velik. 4. avion Wizz Aira je odlična stvar za koncesionara Aerodroma Beograd, te za putnike iz Beograda. No, za Air Serbiu to je najgora moguća vijest u vrlo zahtjevnim danima njihove ogromne ekspanzije.

Pozdrav čitateljima iz Ivanca, gdje je ovaj članak pisan.

230 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zamisli da ryan er otvori samo 5 linija iz bg. Lis, man i 3 kavkaz…. to bi bio kolac u srcE JU

Bukvalno nijedna od ovih destinacija ne bi bila kolac u srce JU 🙂

Zato sto je lagao, pa mu smeta istina

Tokom leta biće i više letova nego što ste napisali. Od avgusta BCN ide svakodnevno, a i Rim se povećava na dnevne letove 3X FCO i 4X CIA

cene karti za Nicu su po 10e za celu godinu!?
sledi ukidanje linije sigurno…

pa discount club cena je 1179 din (9 evra) …. ima čak i u julu i avgustu jedan pravac

Ma o cemu vi govorite? Za celu godinu? Nonsens!

Ima samo 2 leta u julu po redovnoj ceni od 20 EUR u jednom pravcu…Ostale se cene krecu do 170 EUR po pravcu za letove koji ce se obaviti za 6 meseci….

Sta vam iz mog posta nije jasno?

Cena je 20 EUR za samo 2 leta u julu sto je 6 meseci unapred! I da uglavnom su ostale cene tokom leta jako skupe.

Najbolji primeri za to su London, Pariz, Bazel…

Pa i nema.

Ovde je minimalna cena 20 EUR.

Dajte se malo smirite i pogledajte stvarno stanje stvari. Wizz Air prodaje karte na liniji BEG-NCE cijele godine za 20 eura.

30.01. (dakle za dva tjedna i jedan dan) 20 eura
23.01. (dakle manje od deset dana) 27 eura
06.02. 20 eura
06.03. 20 eura
13.03. 20 eura
29.03. 20 eura

U suprotnom smjeru NCE-BEG
27.01. 20 eura
03.02. 20 eura
03.03. 20 eura
10.03. 20 eura
17.03 20 eura
24.03. 20 eura
29.03. 20 eura

Zašto bi to bila sramota? Zašto se ljutite kad vam netko kaže da Wizz Air u Beogradu prodaje jeftine karte?

Da se razumijemo, ovo nisu Wizz discount klub cijene. Ovo su redovne cijene.

Evo sad sam pogledao i isto je za BEG-FMM i FMM-BEG. Skoro svi letovi u u naredna dva mjeseca su 20 eura.

Konacno jeftiniji letovi na relaciji Berlin – Beograd.
Eir Srbija jeste nasa kompanija,al cene koje je drzala naovoj relaciji i poslednju neprijatnu situaciju koju smo imali sa njima svakao po meni nije za nikakvu preporuku.

Sta se to tako neprijatno dogodilo?

Letos je lumiwings otkazao let sat vremena pre poletanja i niko iz JU se nije javljao na telefon preko 12 sati. Do danas nisu ljudima vracene pare za taj let, niti refundirano to sto su sami morali da rebukiraju let.

Ovo ne mogu da verujem.

Dakle nije otkazao let Lumiwings nego Air Serbia posto su oni za JU leteli.

Meni je u proslosti Air Serbia u roku od 7 dana vratila novac za otkazani let a tek za rebukiranje ne mogu da poverujem.

Da vi niste kupili karte preko neke agencije koja nije vama jos vratila novac?

Nije otkazao Lumiwings, nego Air Serbia. Lumiwings je samo bio operator, dok je Air Serb nosilac svega. Ne branim Air Serbiu, ali, ko se nije odazivao na telefon, i koji telefon (koje sluzbe, call centar, aerodrom, head office..?), i koji je razlog bio otkaza ? Navedite preciznije detalje otkaza i da li je zaista u toj meri bio pokazan javasluk.. Sada samo spominjemo Berlin kao pandamski odnos Air Serb i Wizza, ali da li je moguce , kakva god da je nesuperiorna Air Serbia?

Evo Wizz zatvara još tri baze u Europi i to samo tri tjedna unaprijed. Standardna procedura. A šta će sad putnici?

Da, jedna je čak u okruženju: Bacau, Bari, Cardiff. Bakau nakon sloma Blue Aira praktično ostaje bez letova.
Putnicima su ponudili 120% refund ili zamenu za let sa najbližeg aerodroma sa kog lete tu destinaciju.

Wizz air je toliko bio očajan i bezobrazan prema putnicima, da će ljudi dobro razmisliti da li će leteti sa njima.

Stoji

OT

Air Serbia povecava Bec na 18 nedeljno od letnjeg reda letenja!

🤣🤣🤣

Da, da

Ko to navija za AirSrbija? Ocajni su u svakom smislu. Na linijama gde nemaju konkurenciju, deru sa cenama. Uz to zar veca konkurencija ne daje bolji kvalitet? Trebao sam da se vratim sa njima iz Istambula, pocetak korone. Otkazali su pun avion zato sto nisu imali putnike iz Beograda. Turkis Airlines je tog dana imao dva leta za Beograd. I treba da propadnu, jer su ocajni!

2,75 miliona putnika ne deli vase misljenje.

Da, velika vecina.

Због Борис01 неће пропасти. Узгред, послују као и већина авиокомпанија којима се, такође, дешавају, отказивања лета. Није за похвалу, али се дешава.

Smešan komentar.Jesu očajna aviokompanija. Stigao polomljen kofer, podnela odštetni zahtev u Julu 2022,zaveli pod nekim brojem, još uvek ništa! Sramota!Klasično poslovanje a la Serbia!

Vi zaista pricate o necemu sto se dogodilo pre tri godine? Air Serbia je od tada dozivela transformaciju, tada je tek pocinjala da leti za IST i letela, cini mi se, samo 4pw. Ovog leta ce leteti 21pw+4pw, dakle 25pw. Sitnih 6 puta vise.

Ne stoji.

Kako je ta situacija razrešena?

Od jutros ste mi obrisdali 7 komentara. A sasvim jednostvo pitanje

Kako bi vi drugačije napisali kad neko iznese netačnu tezu i onda je ponavlja u nedogled.

¯\_( ͡❛ ͜ʖ ͡❛)_/¯

Alene, dajte ukinite mogucnost pisanja komentara u sličicama…

Ono kao sličicama fudbalera? 🤣

Pa ove sličice kakve koristi samo ova jedna komšinica. Ono da ju svi razumeju…

Bukvalno!!! 🤢🤮

Ja sam uvek mislio da će sa rastom dohotka u Srbiji Wizz postati najveći leisure prevoznik. Oni su taj trenutak preskočili i tu ste vi u pravu da je Ryan taj koji zna da uvede i proda takvu destinaciju. Wizz nažalost ostaje specijalac za dijasporu.
Šta bi flydubai trebalo da uradi da ne stagnira u BEG?

Da leti na svaka 3 sata za DXB 🤣

“Zbog silnih popusta i subvencija koje je Air Serbia dobila od Aerodroma Beograd i Republike Srbije, Wizz Air je u V. mjesecu 2014. u Beogradu izbacio jedan avion, tj. smanjila kapacitete za 50% i ostala na samo jednom avionu.”

Ovo je notorna neistina.

Wizzair je iz protesta ukinuo jedan avion u bazi jer su im sa smenom direktora AB ukinute neopravdane povlastice koje su tad imal i automatski porasli troskovi.

Evo i sta kaze stampa u to vreme

“Niskobudžetna aviokompanija Wizz Air je saopštila da smanjuje beogradsku flotu zbog preskupih aerodromskih troškova.

Zbog povlačenja jednog aviona, Wizz će prepoloviti svoje kapacitete u Beogradu gašenjem niskotarifnih linija prema Oslu (Torp) i Briselu (Šarlroa) kao i smanjenjem broja letova ka drugim destinacijama. Wizz Air takođe ovog leta neće imati sezonske letove za Rodos i Krf, kao što je to bio slučaj prošle godine.

Predstavnici ove avio kompanije kažu da su aerodromski troškovi porasli za 40 posto.”

Ne, nije istina.

Niko nije rekao da su se Air Serbiji povecale privilegije. One su ostale iste. Jedino su cene postale skuplje za Wizzair jer su nelegalno dosli do popusta koji su ranije imali a koji je ukinut.

Da su imali putnika koliko i JU imali bi isti popust.

Imate li dokaz za to što pišete ili kao i za mnoge druge stvari donosite paušalne zaključke?

Ma o cemu vi pricate?

U vreme kad je Wizz povukao svoj jedan avion nikakvih novih pogodnosti nije bilo za Air Serbiju.

U TO VREME Wizz nije spadao u istu kategoriju i zato je dobio losije uslove kao sto je Republika Srbija u to vreme i propisala.

Dakle, sad vec krencemo na generalizaciju i uopstavanje, jel?

Ne znam samo da li se pravite da ne razumete ili zaista ne razumete…Sta god da je porazno je.

Air Serbia je imala beneficije koje je Repuvlika Srbija kao vlasnik aerodroma propisala po jasnim pravilima. Nije JU imala ni manje ni vece povlastice u trenutku kad je Wizzu ukinut, nelegalno dodljen, popust.

Dakle, njihovi troskovi su opravdano porasli dok su prihodi aerodroma od Air Serbije OSTALI NEPROMENJENI.

Majko mila. Jedan aerodrom, za koje vi kažete da se ne može uspoređivati sa Zagrebom, i koji je kao neki hub regije daje ovolike popuste. Pa meni to nije normalno. Da se jedan renomirani aerodrom spušta na tako niske grane i daje ovakve popuste?

Razumem da za vas to nije normalno, jer je to normalno u svetu.

Svugde se placa po prometu a jedino u Zagrebu ide po principu:

-“Dobar dan zelim”
-“Dobar dan”
-“Mi smo veliki i mocni Ryanair. Dosli smo na vas mali aerodrom kako bismo vam ucinili uslugu podizanja broja putnika”
-“Jao kako je to krasno sto ste dosli, bas vam hvala”
-“Letenje sa vaseg aerodroma ce biti maltene besplatno a mi se nicim necemo obavezati da cemo odredjeni broj putnika prevesti”
-“Ma da, nije problem, sve ce biti kako vi kazete”
-“Onda dogovoreno, mozemo na pres konferenciju”
-“Mozemo, samo recite jel na presici da skinemo gace ili odmah ovde ispred vas”?

Ali vi naravno znate da to vazi samo za prvu godinu i ne vise a u Zagrebu je to neograniceno za FR!

Razlika nebo i zemlja!

Ma nije velika razlika…Tri godine gore dole 🙂

Gospodine Šćuricu, nemojte molim vas koristiti riječi poput treće od ozada. Ne priliči ovom maestralnom portalu i vrijednom čovjeku koji je to stvorio. Srdačno

Ko o čemu, ___ o poštenju…

Na kolenima je BEG, nema drugog zaključka 🙁

Porazno je neprihvaćanje opće poznatih činjenica i negiranja stvari koju su se očito dogodile.
Ovo je nešto u rangu filma Denial koji govori o negiranju holokausta…

Upravo tako. Zato su i pokusali da ucenjuju aerodrom ali nisu uspeli.
Za razliku od Sarajeva gde su pokupili kofere u Beogradu su prihvatili trzisne uslove jednake za sve.

Tacno tako.

Potpuno ste u pravu.

Da, ali su do toga dosli jer su ostvarili odredjeni uspeh. Nisu skinute gace pred njima, kao sto su neki to uradili.

Naravno da je obrisao.

Takodje ignorise cinjenicu da je u celom svetu najnormalnije da avio kompanija koja ostvaruje najveci promet ima i najveci popust dok je Ryanair to u Zagrebu dobio samo zato jer je zakucao na vrata aerodroma. Bez ikakve zasluge. Zero.

I sami znate da vam vise od pola nije tacno sto ste napisali i svi zivi su vas demantovali. Tako da ono…

Imas pravo, svi zivi su ga “demantovali” , nisam primjetio da je itko demantirao ili bilo koju drugu inacicu te rijeci. Ne kuzim cemu ratovanje zbog takvih banalnih stvari, citavo vrijeme pobijas ciste cinjenice koje su preuzete sa beogradskog aerodroma. Znači ne mogu biti ništa bolje, samo gore. Ispričavam se ako nije ista osoba kroz više ovih komentara, takav sam dojam stekao.

Da, znam da se pravite da ne razumete.

U redu je.

Naravno da se prave da ne razumeju. Podatak o maksimalnom iznosu popusta su verovatno slučajno izostavili pa su tako došli do zaključka da možda aerodrom doplaćuje kompanijama da lete sa njega.

Nema na to popuste. Plaća 9 EUR putničku taksu za neke letove, za neke veću. Na to dodatno plaća neputničke takse i usluge sa značajnim popustom (a nešto dobija i besplatno).

I kome sada vjerovati?

Визер укида три линије у регији:

OTP-VIE
TIA-FKB
DBV-FCO

Јесте, укида, то и пише

“ Već u I. mjesecu 2022, manje od mjesec dana od baziranja 3. aviona Wizz Air opako reže u Beogradu, doslovce desetkuje letove. Ovo je potrajalo sve do IV. mjeseca.”

Ni reci o tome da je bilo zbog poslednjeg veceg talasa korone. Bravo, Alene, samo tako.
Spin bolji nego teniseri sto prave. Kurir pro!

Nitko i ne kaže da vi tvrdite da nije radi Covida, tako da se ne morate po tisućiti put braniti od nečega što nitko nije tvrdio. Ljudi vam ukazuju da ste propustili da pojasnite da su letovi bili porezani radi Covida. Ovako kako ste napisali, doima se da je Wizz porezao letove eto tako, jer im je došlo da porežu.

“ Ovdje se moramo prisjetiti da je Wizz Air u regiji prvo došao u Zagreb, još 26.3.2006…. Prva linija je bila za London Luton, a vrlo kratko kompanija je iz Zagreba letjela i za Dortmund tijekom 2010. godine. Kompanija je već prve godine operiranja najavljivala baziranje dva do tri aviona sa preko dvadeset linija i preko milijun putnika iz Zagreba. Početkom 2011. Wizz Air naglo prestaje sa letovima za Zagreb”

Hocete da kazete da je od 26.03.2006. do 2010. samo jednu liniju imala? I posle uvela DTM koji je vrlo brzo ukinula?

E to se zove skolski primer – ne stagnacije nego katastrofa! Jedna linija 4 god.
Jedna jedina a onda uvodjenje druge i pakovanje kofera.
Mislim da goreg primera u regiji nemamo.

Cak 3? I to u jednom momentu? Znaci ne sve vreme?

To je katastrofa.

Oo da, itekako ima…

flydubai stagnira sa 14 letova nedeljno?!
14!!! Ne znam da li vam se ucinila broja 4 kao sto je negde ali vi 14 nazivate stagnacijom?

Kako Pegasus stagnira ako ne moze da ima veci broj letova po bilaterali? Salje najvece moguce avione koje ima u floti.

Jet2? A za gde to da leti Jet2? Kakva je to vrsta kompanije? Koliko ima letova u Evropi sa drzava koje nisu u EU a geografski se nalaze u Evropi? Gde to leti ta kompanija pa je cudo da je nema u Beogradu?

Koji koncept ima Volotea? Koliko puta ste napisali sa Volotea sigurno nece doci u Beograd jer nema takvu politiku? I sad na spisku da cak ni toga nema u Beogradu?

Flyr??? Mora da se salite.

Transavia je povucena kada je KLM objavio 2 dnevna leta za AMS. I to je bilo sasvim logicno.

Ryanair nece doci. Niti ima baze van EU u Evropi, niti ce mu aerodrom dati 5€ da placa po putniku.

Kako ne razumete da bilateralni ugovor Srbije i Turske stiti Air Serbiu i Turkish, te da ne dozvoljava ostalim kompanijama da povecaju frekvencije. I to je opste poznato.

OK, to Vi tako tumacite, ali u bilaterali jasno pise da samo TK i JU smeju da povecaju. Pegasus je doslovno blokiran od strane JU i TK i to je opste poznato. Procitajte ugovor pa cete videti sta pise. Politicari su to izdejstvovali kako bi zastitili JU i TK. Ni Vucica ni Erdogana ne interesuje Pegasus, vec ih interesuju JU i TK.

Kako stagnira ako su povecali na A321neo a ranije su imali manje?

Da, u Beogradu LCC nemaju prodju. Wizz uskoro sa 4 A321, flydubai sa 2 dnevna polaska, Pegasus sa 4x A321neo te ostali… bas nemaju prodju…

Niz iz smanjuje? Ma nemoj. Otisao samo Vuelieng, a to nadoknadili JU i W6 sa cak 16pw za Barselonu. Otisao je i easyJet iz Bazela, Wizz nadoknadio povecanjem. Dakle, to je 4 leta manje, dok je samo Wizz dodao preko 20 novih. Dakle, to nije stagnacija vec napredak.

Molim Vas da mi kazete u kojoj recenici sam Vam se obratio sa ‘ti’. Ja sam kulturno vaspitana osoba i persiram ljudima koje ne poznajem. Ako mislite na ovo ‘ma nemoj’, to se u Srbiji kaze i kad nekome persirate. Vise kao fraza, nema rod i lice.

Izvinjavam se ukoliko ste to tako shvatili, nije bio cilj. Jednostavno ceo zivot govorim ‘ma nemoj’, nevezano da li persiram ili ne.

A koliko je tek Berlin nadoknadjen!

Wizz uveo letove a Air Serbia povecala frekvencije.

Hahah pa niko ne koristi easyjet konekcije covece!

Em su jako skupe em su vremena cekanja ogromna. Jednostavno ne isplati se.

Vise ima JU konekcija preko BER neko U2 sto je imao!

Ako Legacy carrieri povećavaju broj i frekvencije letova, a LCC ne, jel to onda znači da u Beogradu raste broj bolje platežnih putnika?

Nego ljudi sad veći deo svog disposable income daju na putovanja?

Zato sto ih JU i W6 oduvali. Najbolji primer su Barselona i Bazel.

Ma za gde da leti Play? Molim Vas navedite mi linije.
Ne znam da li Play uopste ima na mapi region a tek Beograd.

Flyr leti sezonski gde prevozi turiste. Gde bi mogao da leti za Beograd?

Za Transavia vam je objasnjeno. Umesto par letova nedelino dobili smo KLM.

Ma dajte molim vas koji Smartwings i Jet2. Pogotovo Jet2 specijalista za leisure koji uglavnom leti izrazito sezonski.

Gde su svi ti prevoznici cele godine u regii? Zasto nema Jet2 u Zagrebu? Zasto nema nikoga u Ljubljani koja gotovo da ima prejadan nivo saobracaja? Sto te kompanije ne lete za Skoplie, Podgoricu?

Inace od tih navedenih kompanija poput Jet2, Play, Smartwingsa koliko lete za Sofiju, Budimpestu i ostale gradove koji su u EU?
Da li se salite za flydubai? Pa sta treba da leti? 21x nedelino?
Da li znate da za Emirate imamo i Wizz sa A321?

Jednom sam napisao. Odakle vama treci put i odakle ovaj komentar ovde kada sam dole napisao?

Fly dubai takodje dere sa cenama!

@ Anonymous 11.01.2023. 21:50

Ne da deru, nego šure. 🙂 Prosečna cena je oko 450 evra, ako je to “LOW COST”, šta li je onda skupa tarifa?

Wizz je mnogo povoljniji, u proseku duplo su jeftiniji za Abu Dabi.

Alene, brzo DEMANTIJ!
Najpopularniji I najcitaniji regionalni sajt iz vazduhoplovstva vas je upravo prozvao. Nadam se da ce urednistvo ZAMA kao I njeni saradnici Alen Fongler, Maja Mrkus… munjevito odreagovati.
Ja prosto ne mogu da verujem da bi neko kao vi lazirao cifre o posecenosti!

———
Naravno, većina će primetiti da jedan navedeni sajt iz Hrvatske konstantno laže o podacima svoje čitanosti i da mu se vlasnik ne može pohvaliti osnovnim parametrima psihičke stabilnosti.

Nije izostavio.

Vidi vam se ime tamo itekako.

Zasto vi ne napravite screenshot vasih rezultata i javno ih objavite?

Gde ih citaoci mogu videti, na kom nezavisnom sajtu? Dakle, ne ono sto Vi objavite, vec ono sto je vidljivo svima. Recite nam gde?

Neka taj sajt objavi podatke o posećenosti dok je Alen pisao za njih i kasnije.

Kako je to bedno: jel Tango Six specijalizovan za psihijatriju ili avijaciju? Sramotna opaska. Čak i da je tačna!

Frankenstajn protiv Fredi Krugera 😀

@Anonymus 10:47, moram se složiti s vama kako je uistinu jadno da se jedan portal služi tim diskursom čak ako se i slažemo s navedenim. Sramotno. I sve skupa dolazi na razinu Indexa, 24sata, Kurira, Informera etc

Pa dokažite da nije u pravu pa objavite zvanične podatke o broju poseta. Jednostavno je.

E to je vec malo teze.

Kada cete objaviti?

Koliko to vremena treba da se izvrti program sa podacima, skrinsotuje i postavi zvanicno?

Zasto ne objavite odmah danas demant?

Па нека “скен” уради неко из уредништва, ваљда то није тешко.

To mnoge čitatelje zanima…

Zašto Maja ne može to napraviti, ne vidim problem. Platite je dodatno kada već nemate vremena

Alene, zar mažoretkinje nastupaju i na komemoracijama? Istinski prečudno.

Ok, hvala za info.
Znači Vi osobno ste režiser tj producent komemoracije?

Teret dokaza obično ide na onoga tko optužuje a ne na prozvanog. Ja prvi imam zamjeriti Alenu tisuću i pol stvari, no ipak ću radije posjetiti njegov portal nego čitati nekog narcisa koji svoje frustracije činjenicom da nije rođen zapadno od Beča liječi na posjetiteljima svojeg portala. Alen je makar iskren u svojoj pristrasnosti, što je ljudska osobina. Uz to Alen dopušta da mu se isporuči oprečno mišljenje. Onaj još uvijek nije prevazišao osmatranje svijeta kroz Top Gun očale, odnosno canceliranje svakog tko razmišlja drugačije od njega.

Objavite Google google analytics pdf da se može preuzeti i svi mirni.

možemo li zaključiti da je konkurencija došla do točke u kojoj je krenula odgovarati i spriječiti da se Air Serbia razmaše i postane ozbiljan igrač na koji neće više moći utjecati?
——————
Те компаније првобитно повећавају летове јер је потражња ту где јесте. Ове зиме Луфтханса је одлично пословала у Београду а из Франкфурта не шаље било шта мање од А319.
Бројке аеродрома то и доказују, од када су укинуте рестрикције број путника је нагло кренуо да расте.
Исто и са Визером. Српска привреда је стабилна и добро се држи. Није као да смо прешли на евро па да је све поскупело за 30%.

На крају крајева, Ер Србија у Београду је јача него конкуренција Визера у Софији, Букурешту или Будимпешти и то у смислу броја путника тамо и броја авиона.
Зар нисте јуче у коментару написали да Визер реже Беч? Зар не стагнирају у Будимпешти иако Рајанер реже?

Ер Србија је постала опасна јер је средила финансије и то до мере да у 2023. години држава не планира издатке из буџета за њу.
Никола Тесла је исто тако јако, јако профитабилан и зато су Французи платили €500.000.000 за њега. То није био политички потез већ пословни.

Lufthansa je u januaru povecala Beograd na nacin kako u poslednjih bar 10 godina nije letela.

Ryanair ima vise letova u Sofiji od Air Serbije u Beogradu? Ma nemojte biti smesni!

Ryanair najveca kompanija na svetu? Auuu sad ce Delta i American Airlines da se uplase opasno!
A tek Emirates i Southwest! Auu tesko njima, mora neko da im javi da je FR bolji od njih…

Eno United vec krenuo da zatvara, kazu nemaju sanse protiv Ryanaira…

Sve je ovo inverzivno. Kao da se slusa Pink, hvalospevi i setovani vokabular. Malo ozbiljnosti i realne komunikacije

Ne portal nego botovi koji ga prljaju ili da bi skupljali bodove ili jer to rade profesionalno!

” Za Beograd ne lete Ryanair, Transavia, Volotea, Play, Flyr, Jet2, Smartwings, a u zadnje vrijeme stagniraju Norwegian, flyDubai i Pegasus”

A gde to u okruženju lete Play, Flyr, Jet2 i Smartwings? Potpuno nevažni igrači za ovaj region. FlyDubai stagnira? Sa 14pw? Majko mila. Isto važi i za Norwegian. Pegasus leti na maksimalnom kapacitetu i frekvencijama dozvoljenim po bilateralu i ne pada mu na pamet da smanjuje ili se povuče.

“Ako su Turkish i Air Serbia povećali kapacitete za duplo, zašto Pegasus ne poveća kapacitete?”

Jeste li culi za bilteral ili se pravite naivni?

Pa na šta da poveća flydubai broj letova, na 3-5 dnevno? Već sa dva dnevna leta su na vrhu regije, plus imate Qatar i Turksih, koji će enormno povećati udeo svoj u Beogradu, “stagnacija”….

Vi cete milion puta lupiti nesto, pa glumiti opste nepoznavanje vazduhoplovstva kada Vas ljudi, vise nego opravdano napljuju u komentarima, ovo nije analiza, vec nabrajalica, milion puta ponovljenih “argumenata” koji su se pokazali potpuno bazirani na subjektivnoj percepciji Vaših želja. Dosta više.

Transavia je letela za Beograd, zamenio ju je KLM, uopste nije nuklearna fizika. Smartwings je češka leisure kompanija, šta će da rade u Beogradu, da kupaju Čehe na Adi? Bože me sačuvaj, što ne leti Eurowings Discover za Zagreb? Aha, jer mu to nije strategija, jer nije takva kompanija. Isto i sa Jet2, Britaniji je Beograd nepoznato tržište, odlazni saobraćaj je ograničen vizama, MILION puta je objašnjeno na lep način i Vi opet sa trabunjanjem.

Play? Bože dragi…

Tako je..jasno kao dan….

Jel mogu ja? Jel mogu ja? Molim vas prvi sam se javio!

Nijedna od ovih kompanija ne leti za Zagreb 🤣

Naravno da svi znamo da ove kompanije lete samo na obalu i naravno samo sezonski. Vidi i on, ali se nada da nece videti citaoci.

🤣

Ma za gde da leti Play? Molim Vas navedite mi linije.
Ne znam da li Play uopste ima na mapi region a tek Beograd.

Flyr leti sezonski gde prevozi turiste. Gde bi mogao Flyr da leti za Beograd?

Za Transavia vam je objasnjeno. Umesto par letova nedeljno dobili smo KLM.

Ma dajte molim vas koji Smartwings i Jet2. Pogotovo Jet2 specijalista za leisure koji uglavnom leti izrazito sezonski.

Gde su svi ti prevoznici cele godine u regiji? Zasto nema Jet2 u Zagrebu? Zasto nema nikoga u Ljubljani koja gotovo da ima prejadan nivo saobracaja? Sto te kompanije ne lete za Skoplje, Podgoricu?

Inace od tih navedenih kompanija poput Jet2, Play, Smartwingsa koliko lete za Sofiju, Budimpestu i ostale gradove koji su u EU?

Da li se salite za flydubai? Pa sta treba da leti? 21x nedeljno?
Da li znate da za Emirate imamo i Wizz sa A321?
Ako u Beogradu flydubai stagnira sta onda radi u drugi gradovima? Tipa u Zagrebu?

A ovo za Pegasus ne zelim ni da komentarisem.

Apsolutno nema smisla da Play leti do Beograda. To je neverovatni nonsens.
Play doslovno nema Balkan na mapi sem Atine. Nema ni Sofiju, Bukurest pa cak i Budimpestu. Pogledajte na kojim destinacijama leti. Kakav crni Beograd. To nece bukvalno doci nikada. Budimo realni.

Flyr nema nikakvog smisla da leti do Beograda. Za gde da leti? Beograd mu nije ni na mapi niti se verovatno bave time.
Gde jos oni lete u regionu?

A za gde da leti Transavia? KLM je porezao sa 2 na 1 za BEG. Uskoro vraca taj porezani. Air Serbia ima ogranicenje kapaciteta za AMS.
Sa druge strane Air Serbia vec leti za Pariz 14x nedeljno a uskoro ce dodati jos par letova i ima kodser sa AF. Takodje JU leti za Lion i Marsej.
Jedino ako zbog nedostatka kapaciteta Transavia uvede Roterdam ali je sansa gotovo minimalna. Takodje iz Beograda vec jedan LCC leti za Pariz.

Posto je to cerka KLM a prosla tek godina i nesto kako su sa par letova Transavia presli na 2 dnevno KLM ovo je i vise nego dobro iz te kompanije.

Nema veze velicina grada vec ponuda. Jet2 bukvalno nema koga da vozi za Beograd. Nit ima more, nit neku planinu u blizini. Nista.
Jet2 najvise leti iz Britanije. Tesko da ce Britanci do Beograda na letu koji je cist leisure.

Sem BUD koja koliko ima putnika i turisticka je meka zasto ne lete za OTP, SOF, ZAG, LJU i slicno? Mislim na Jet2 i Smartwings.

Kazite mi sta da uradi flydubai sa 14x nedeljno? Do sada sam mislio i da ce smanjti na 12 ili 10 a ne da povecavaju. Pogotovo u mrtvim mesecima. Za te Emirate leti i Wizz sa A321.

Da, Srbija i Turska imaju takav sporazum kakav imaju. Pravo i Srbije i Turske izmedju sebe da rade sta hoce.
Obe stite svoje nacionalne kompanije a i sam Pegasus ima 4x A321neo za Beograd sto uopste nije malo.

U pravu je Alen, BEG je izgleda teški fail, gde sve lete ovi prevoznici, a Beograd im nije ni na mapi 🙁

Zato što je BEG fail 🙁

Ni u kom kontekstu Play i Flyr nece leteti za Beograd. Niti su zainteresovani niti bi imali putnike.
To sto neko leto preko leta, sezonski ka moru ili centrima poput Budimpeste je jedno. Ali Beograd nazalost tu ne spada.
Ovo ste napisali tek tako da biste se uhvatili necega cisto da unizite.

Napisao sam i ja vama zasto Transavia ne leti i da je zamena Transavia za KLM sa 2 dnevna leta ogroman napredak za aerodrom.

Jet2 spada u pricu sa Play i Flyr. To u Beogradu necete videti. Niti u EU, niti toliko turista a ne znam koga bi drugoga mogli oni da prevoze.

Ne brinite vi za Emirates. Videcete uskoro.

Nema ih manje. Broj LCC linija kao i frekvencija je veci nego prosle godine.

I svi su u EU ili destinacije povezane sa morem, planinom ili masovnim turizmom. Nista od ta tri nema Beograd a ove kompanije znaju za Beograd samo ako neka od njih radi prelet preko Srbije. Nista vise.

Play na cijelogodišnjoj bazi leti u Irsku, UK, US, Dansku, Francusku, Njemačku i Španiju. Sezonski lete u zapadnu i južnu Europu budući da im je hub na KEF i očito im je biznis model zasnovan na tome da prevoze zapadnoeuropske turiste na Island i pruže nešto malo cijelogodišnjih konekcija onima što žive na Islandu.

Najdalje što dobacuju na istok je PRG gdje očito postoji nekakva sezonska tražnja u oba smjera. Ne lete čak ni u Poljsku, u Švedsku lete sezonski a Norvešku su ukinuli. I vi zbilja zamjerate Beogradu što nema Play? Nema ga Budimpešta, nema ga Sofija, nema ga Bukurešt, ali ga mora imati Beograd?

Flyr sve isto, samo na još manjoj razini i sa hubom u Oslu kojeg su drugi prijevoznici odavno povezali sa BEG. U regiji lete jedino u Zadar iz očitih razloga. Ništa Poljska, ništa Češka, ništa Mađarska, Rumunjska, Bugarska… Niti oni niti Play ne mogu dobaciti do Finske, a vi biste ih htjeli u Beogradu? Majko mila.

Zadar i Dubrovnik, u redu. To ništa ne mijenja niti postavlja obavezu pred Beograd da im Flyr mora doći.

Još jednom ću vam ponoviti da niti jedan od ta dva prijevoznika ne leti u Budimpeštu, Sofiju i Bukurešt. Vodite li njima to kao strategijski propust, ili samo Beogradu?

Da li ce Wizz dobiti neke bolje popuste na BEG sa obzirom da ima vise aviona i vise putnika?

Takodje, ne vidim da Wizz moze izaci iz ovoga kao pobednik, naprotiv. JU ima bolju uslugu, slotove, frekvencije i uglavnom konkurentne cene. Takodje ima transferne putnike o kojima W6 moze samo da sanja, kao i stampariju novca u vidu letova za Rusiju i Kinu. Da su pametni u W6 kao sto znamo da nisu, drzali bi se linija gde nemaju konkurenciju, ovako idu samo dalje u minus. JU svakako moze da istrpi da bude jos godinu dve u minusu jer ima jaku podrsku drzave koja ekonomski jača i jasno joj je zašto je dobro trošiti novac na nacionalnog prevoznika u ekspanziji.

Ер Србија је паметно пословала ове године и мудро искористила €15 милиона које добила од државе. Те паре је уложила у свој раст и зато су постали профитабилни. То и јесте цела поента ове приче. На лето 2023. ЈУ би по броју авиона требало да буде негде на 45% Остријана.

Nema bolju uslugu?

Mogucnost koriscenja lounga, FF program, usluga u avionu (minimalna ali ipak bolja od 0 koja se dobija u Wizzu), mogucnost transfera, sletanje na glavne aerodrome (LHR, CDG, AMS) sto nije slucaj sa Wizzom itd.

Kakve veze za putnika ima to sto avion Air Serbije nije u njihovom vlasnistvu?

Alene, molim Vas. Naravno da ima bitno bolju uslugu, manje kasnjenja, vecu udobnost i perkove, ipak je u pitanju Legacy carrier, po kojoj god tarifi se vozili, to je svim putnicima jasno. Ne znam kakve veze ima vlasnistvo aviona ali znam da to sto se W6 oslonio na zaista veliki A321 im moze biti kamen oko vrata ukoliko ne popune letove. Za JU je LF od 70% skroz ok, dok je za W6 to ubitačno ako potraje i oni tu liniju zasigurno ukidaju. JU pritom moze relativno lako zameniti letelice.

Moje misljenje je da se Wizz ovim potezima zaleteo u strahu od jacanja JU, ali mislim da ce se samo jos dublje ukopati jer su nepromisljeni kao i do sad.

Ne uvek.

Tokom pandemije (a za neke avione i sad) su lizing rate povoljnije nego krediti koje su uzeli pred pandemiju da kupe avione.

Takodje te rate su u rangu velikih popusta koje su avio kompanije dobijale za velike naruzdbe svojih aviona.

Nije li izjava Mareka da sad prelaze na A320 najbolji dokaz toga za one koji to zele videti?

Jos jednom dakle – govorilo se o usluzi a ona nema ama bas nikave veze sa vlasnistvom aviona pogotovo kad se uzmu u obzir gore navedeni faktori.

Pa i malena OU je dobila A320 avion za koji nista ne mora da plati ako sa njim ne leti. Gde cete jeftinije od toga?

Mene kao putnika na prvom mestu zanima usluga jer nisam u menadzmentu firme da odlucujem o poslovanju avio kompanije.

14:14 Kao prvo, primarno se govorilo o profitabilnosti, ali se netko drzi usluge kao pijan plota. Razlika u usluzi se definitivno vidi, i ona je bolja samim time sto je JU legacy carrier, znaci ima sve te navedene pogodnosti.
A kada se prica o profitabilnosti onda itekako utjecaj ima struktura vlasništva aviona. Za sve one koji ne razumiju ocito da banaliziramo, najam auta se cini privlacan na kratke staze i povoljnija opcija od kupovine samog auta, no na neki duzi period sto se vise isplati, najam ili kupovina?

Sve su vam vec naveli a ona najbitnija za putnike je ta sto W6 ostavlja putnike na ulici kad otkaze let.

Pa kako je onda W6 bolji sa uslugom od JU?

Ne bih rekao. Pocevsi od razmaka sedista, preko toga da niko u JU ne siluje putnike prodavanjem parfema i slicno, do toga da ipak se dobiju kolaci i voda. O tome da je JU vrlo liberalna sto se tice prtljaga unetog u avion i da ne pravi dramu oko tockica sto trce, 200-300g viska da ne pricamo.

Ko zna šta će se od planova W6 na kraju i ostvariti. Podjednako je izvesno da ukinu 50% letova koliko i da ih izvedu prema trenutnom planu…

Mala ili Velika Ivanca?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!