zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Koja je alternativa Amsterdamu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Amsterdam

Nizozemska vlada godinama tlači kompanije na Amsterdamu raznim ograničenjima i banovima. No sada su donijeli odluku po kojoj će smanjiti broj operacija sa 500.000 na samo 440.000. Kompanije već godinama pokušavaju na Amsterdamu dobiti slotove i iskreno Amsterdam je aerodrom na kojem je iste daleko najteže dobiti, zapravo nemoguće. A tek sada će biti problem. Istovremeno Amsterdam je ukinuo letove 24 kompanije koje nisu imale djedovska prava slotova (slotove stare više godine), među kojima i JetBlue-u zbog čega se napravila ogroman halabuka, a DoT će limitirati broj letova KLM-a za SAD jer smatra da je ovima prekršen open skies sporazum. Amsterdam je porezao i letove kompanijama koje su imale djedovska prava. Niz kompanija je odlučio tužiti državu.

I sad se postavlja pitanje je li ovo stvarno nužno. OK, zelena agenda je stvar pomodarstva u Europi, ona u načelu ima smisla. No, limitirati pravo na letenje, te smanjivati broj slotova je istinski glupo, nema nikakvog rezona. Umjesto toga KLM je jasno rekao da smatra pravilnijim načinom funkcioniranja da se motivira (cijenama) korištenje novijih i ekološki bitno prihvatljivijih aviona, a demotivira korištenje starih aviona koji su veći zagađivači. KLM je predložio i niz drugih mjera smanjenja emisije štetnih plinova, te pozitivnog utjecaja na okoliš. Ništa od toga Nizozemska vlada nije uzela u razmatranje, već je jedina opcija smanjenje slotova. Jako glupo.

Zbog svega ovog će Amsterdam i te kako zaostajati za ostalih četiri najveća aerodroma u Europi. On je sada na četvrtom mjestu, no već iduće godine će sigurno pasti na šesto mjesto, a godinama će ga sustizati i drugi aerodromi. KLM je jasno rekao da će ovime potpuno uništiti njihov sustav konekcija. I jasno, putnici će koristiti druge luke, London, Paris, Frankfurt, Madrid, Barcelonu, Minhen, Rim… za konekcije, a ne više Amsterdam. Nizozemska će ovime izgubiti ogroman novac. Jako glupo.

Konačno, nije jasno zašto Nizozemska nije prihvatila jedan vrlo logičan prijedlog KLM-a i Schiphola. Naime, oni su još prije dvije godine predložili da se aerodrom u Lelystadu, koji je također u vlasništvu Schiphola, pretvori iz isključivo business jet aerodroma u LCC i charter/leisure aerodrom. Time bi se svi letovi Transavie (79 linija), easyJeta (53 linije), TUI Flya (47 linija), Corendona (21 linija), Vuelinga (16 linija), SunExpressa (7 linija),  Pegasusa (6 linija), Eurowingsa (3 linije), Norwegiana (3 linije), Air Arabie (3 linije), Anadolujeta (2 linije), Ryanaira (2 linije), te po jedna linija Arkie, FlyOne, Iberie Expressa, Sun d’Ora i Playea, prebacili na Lelystad. Ukupno čak 247 linija sa nekih 1000 tjednih letova, što je oko 50.000 letova godišnje, taman brojka koliko se smanjuje. Istim bi se otvorio prostor za povećanje broja linija i letova iz Amsterdama legacy carriera, pa i KLM-a.

Lelystad ima pistu od 2700 metara dakle tu ne treba ulagati, aerodrom ima paralelnu rulnicu, za business jetove prilično veliki terminal i omanju stajanku (za 4 uskotrupca). Schiphol je bio voljan brzo povećati stajanku za velik broj operacija, te proširiti terminal. Lelystad i Schiphol su udaljeni 66 km, što znači da bi se onečišćenje zraka i te kako podijelilo i razdvojilo, te oba aerodroma ne bi imala utjecaja jedan na drugoga. No, Nizozemska vlada se nije očitovala na ovaj prijedlog i potpuno ga je ignorirala.

Dakle, opcije su postojale, sve je bilo bolje od ovog smanjenja i silovanja avio kompanija i putnika. Glupo i krajnje nepotrebno. Svi će na ovome izgubiti, nitko dobiti neće. Konačno, sada će avio kompanija koristiti samo najveće avione, a oni više zagađuju zrak. I to smanjenje od 12% operacija neće rezultirati smanjenjem zagađenja. Upravo suprotno. Bravo genijalci!

55 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Krajnje je vrijeme da se pojektuju i proizvedu putničke jedrilice . Daleko bi se manje zagađivalo a pametnim rješenjem gdje bi jedan snažni avion vukao više jedrilica koje bi se odvajale za usputne destinacije 😉

“Konačno, sada će avio kompanija koristiti samo najveće avione, a oni više zagađuju zrak.”

Mala korekcija – veci avioni po cistim brojkama zagadjuju vise, npr. jedan A330 u poredjenju sa jednim A320.
Ali kad se gleda po putniku, veci avioni trose mnogo manje goriva nego uskotrupci, tj. – neki A330 ili B77W je po potrosenom gorivu po putniku efikasniji nego A320.

Ista logika vazi za druga prevozna sredstva i time objasnjava recimo zasto su vozovi najefikasniji metod prevoza ljudi

Pa pitanje je je li zagađenje manje ili veće, teško je napamet to tako reći bez neke analize. Biti će manji broj letova sa nešto većim zrakoplovima. Bez brojki je besmisleno naklapati, jer sigurno je da neće baš svi povećati zrakoplove niti za to imaju uvjete i flotu.

Koja je alternativa? Jednostavno – Roterdam.

Taj aerodrom je također u vrlo naseljenoj zoni i nisu ga željeli širiti. Donedavno je bilo planirano aerodrom suršiti i tamo izgraditi stambene zgrade no od toga se hvala bogu odustalo. U svakom slučaju, još jedna glupost.

Rotterdam i Eindhoven su na punom kapacitetu i ne smiju dodati jedan jedini let vise. Radi se o ogranicenju vlade i lokalne politike, a ne o infrastrukturi.

Greenwashing i zelena agenda, jedini razlog.

Kakve pizdarije oni rade. Umjesto da im bude u interesu čim više destinacija oni uvode restrikcije. Ali kao što je netko već dolje i spomenuo. Rotterdam. Jednom sam ispod Shippola sjeo na TGV. Bio sam na Rotterdam central za 19 min.

Šteta za AMS, meni je to ubedljivo najbolji aerodrom za transfere u Evropi.

Da znate da je i meni. I nekako prost aerodrom, nije uopste tesko otici sa jednog na drugi Gate. Ima onaj Starbak tamo ima par drugih dobrih radnji, udobne one fotelje sa wifi dok cekate konekciju. Bas dobar aerodrom.

zelenaška sekta

nije ovo zbog vazduha…sve sto sam citao odnosi se na smanjenje zagadjenja bukom…kompletni retardi…malo su se previse zaigrali

Imali su protest u Torontu svojevremeno protiv Portera i od buke sa autoputa nisu čuli Q400 kada je sletio

Alternative Amsterdamu su Rotterdam i Eindhoven. Nizozemska je mala zemlja, gusto naseljena sa izvrsnim javnim prijevozom i željeznicom, jako lagano se dolazi iz jednog djela zemlje u drugi, tako da za putnike kojima konačna destinacija u NIZ nije Amsterdam mogu koristiti Eindhoven i Rotterdam.Isto vrijedi i za lokalno stanovništvo. Ako iz Londona ima 10 dnevnih letova za AMS, 4 mogu ići u Eindhoven ili Rotterdam.

Zbog te zelene agende sada doživljavamo svjesno samouništavanje dijela Europe, prije svega Njemačke. Koliki je to apsurd pokazuje i samo ovo: Njemačka je do nedavno proizvodila struju u CO2 čistim te dobro održavanim i sigurnim nuklearnim elektranama da bi ih onda isključila te u pogon ponovno pustila elektrane na smedji ugljen koji su ogromni zagadjivači zraka. Do isključenja NE Njemačka je struju izvozila da bi je sada morala uvoziti. A ta uvozna struja najvećim cijelom dolazi iz francuskih, švicarskih i českih NE koji planiraju gradnju daljnjih! Kako Njemačka više nema dovoljno struje za vlastite potrebe, cijena uvoza je nenormalno porasla, što je opet uzrokovalo enormno povećanje cijena za krajnje potrošače a što opet uzrokuje da je dio industrije već otišao (barata se brojkom od oko 15%) a dio razmišlja o tome ili već planira (tu se pak govori o oko 30%). O velikom broju vjetrenjača koje se grade da i ne govorimo: one su dokazano štetne i za okoliš, i za životinjski svijet, pogotovo ptice, a mnogi stručnjaci upozoravaju da su opasni i po regionalnu klimu!
Protiv zaštite okoliša nema nitko ništa, ali ono mora biti provodjeno planski i razumno na razini cijelog svijeta a ne stihijski i kompletno politički obojano kao u Njemačkoj ili ovo u Nizozemskoj!

Zbog zelene agende su isključene nuklearne elektrane i vratilo se na termo elektrane?

Pa koje to logike ima?!?

To morate pitati zelene genijalce na čelu sa Robertom Harbeckom koji kao ministar privrede ne zna što je bankrot…

I to ne samo da Cesi, Madjari i drugi grade nove nuklearne elektrane, nego cak i dobar deo njih gradi niko drugi nego Rosatom, uprkos sankcijama.
Potpuno podrzavam osnovne principe borbe protiv globalnog zagrevanja, ali su ovi potezi u Nemackoj, isto kao i ovi iz Holandije, potpuna glupost

A Rotterdam-Haag?

Uvek mi se taj aerodrom cinio potpuno neiskoriscenim.

Genijalnost vlade je jos veca, kada se zna da je ta ista vlada pred par godina ulozila 100 milijuna eura u izgradnju terminala na Lelystadu, sa svom pratecom infrastrukturom (cak i self service kiosci su instalirani). Sada taj terminal zjapi prazan vec godinama, kao grad duhova.

Ovo ima dublju pozadinu, ali niko nece da kaze ko je kome seo na zub.

Obzirom da su tako krenuli, onda bi trebaili ukinuti letove privatnim avionima koji po po putniku imaju mnogo vece zagadjenje, ukinuti Formulu 1 koja zagadjuje ne samo bukom nego mikrocesticama koje otpadaju sa guma, ukinuti pusenje trave i cigareta jer znatno povecavaju CO2 i uticaj stetnih materija na teritoriji.

Mi u Kanadi imamo premijera koji je uveo taksu na plin za grejanje, ali zato zna da skoci avionom iz Ottawa-e do BC-a ( 4 sata leta) da bi se bukvalno slikao i da sedne nazad u avion. U jednom mesecu 20 ili 22 dana je ukljucivalo i putovanje avionom.

To je za političare tako tipično propovijedanje vode dok sami loču najfiniji šampanjac… Kao kada je zelena ministrica vanjskih poslova Njemačke letila sa privatnim 340 za Australiju na polufinale ženskom nogometnog prvenstva jer ona kao vodi “feminističku vanjsku politiku”. Da nije bilo onog neslavnog završetka putovanja u Abu Dhabiju kada se avion pokvario i dva puta (!!!) morao ispustiti puni tank goriva, javnost za to ne bi ni saznala…

mislim da nikom nije jasno zasto je ovako glupo. KLM ocigledno misli da je alternativa CPH, i ne gube vrijeme da to operacionalizuju.

sam KLM kao brend ce vjerovatno stagnirati ako AMS stvarno krene da smanjuje broj operacija, ali cijela AFKLM grupa ako uspjesno prigrli SAS moze da tako nastavi da raste jer CPH nema prepreke kao AMS. o tome govorim. nece se dogoditi preko noci ali ako se DL krije iza dijela investicije u SAS, onda je to prilicno izgledno. u medjuvremenu, ako se popravi situacija na AMS, to je super, ali “contingency” plan mora da postoji jer nije CDG neki spas.

ako jer su izbori za 12 dana. vidjecemo da li ce ko god dodje na vlast utvrditi ovu politiku ili je razmontirati. ova odluka je politicka i ne znaci da se narodu svidja. klm je ponos nacije, i tako ga unistavati (a dosad su bili bolji dio afklm) za holandjane je no no.

CPH je malo daleko, ali alternative za putnike (ne KLM) su BRU i DUS (ovisi u koji dio Nizozemske se želi stići), to su već razvijene luke

CPH bi bio za transfere ocito. Tako je svejedno nekome iz Hr, Sr, Bug, Rum da ide do USA preko cph ili ams. Preusmjeriti ce tokove putnika, izmijenjati redove letenja.

Ako je board AF-KLM stavio brojke na papir i izračunao da više dobivaju sa 20% vlasništva u SAS (i korištenjem CPH kao transfernog huba) negoli što gube sa ovim smanjenjem kapaciteta na AMS, tada imamo odgovor. Sad me ne bi začudilo da je iznenadan ulazak u SAS zapravo i odgovor AF-KLM na problem koji imaju na AMS. Taj odgovor svakako nije idealan, no bolji očito nemaju. Naveli ste u članku da su nudili posve logična riješenja nizozemskoj vladi no ovi ih nisu udostojili čak ni odgovora. U komentarima vidimo da Rotterdam i Eindhoven ne smiju dodavati kapacitete, i tako ispada da ne postoji riješenje koje se nalazi na teritoriju nizozemske. Slijedeće riješenje, makar nekakvo, mogao bi biti CPH i eto ulaska u SAS.

Ne zaboravite EIN.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!