zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Wizz Air ukinuo 9 od 45 baza

Wizz Air je u prošlih godinu dana zatvorio čak 9 od 45 svojih baza i to u Doncasteru i Cardiffu (Velika Britanija), Oslu i Trondheimu (Norveška), Palermu (Italija), Dortmundu (Njemačka), Rigi (Latvija), Kišinev (Moldavija) i Sarajevu (BiH). Ovo je 1/5 baza baza kompanije. Ogromna brojka! Kompanija je prije zatvarala bitno manje, primjerice u Pragu, Košicama i Lublinu.

Evidentno Wizz Air ne uspijeva na zapadu. Tijekom Covida-19 jako se trudio preuzeti tržišta u Velikoj Britaniji i Italiji. No u Velikoj Britaniji je zatvorio 2 od 4 baze i leti samo iz Londona (Luton i Gatwick). U Italiji je kompanija zatvorila jednu od sedam baza. Kompanija je napustila i tržišta Njemačke i Norveške koje je bombastično najavljivala. Ni u Beču joj ne ide dobro jer je ozbiljno porezala linije i frekvencije, te smanjila broj baziranih aviona, za razliku od Ryanaira koji značajno povećava broj baziranih aviona.

U mom intervjuu CEO Ryanair Grupe Michael O’Leary je rekao da Wizz Air nema šanse na zapadu jer se ne može prilagoditi zapadnim tržišnim uvjetima. I evidentno je da je tako. Šteta, kompanija je tijekom Covida-19 imala dobre planove razvoja prema zapadu uz želju da preuzmu što veći dio tržišta dok su ostali igrači na koljenima, oslabljeni radi pandemije, no sada je sve to stalo.

Jedino rješenje za Wizz Air je da se spoji sa easyJetom koji u prvom redu ima baze na zapadu i to njih 27 (8 u Velikoj Britaniji, 6 u Francuskoj, po 3 u Italiji, Portugalu i Španjolskoj, 2 u Švicarskoj, te po jednu u Njemačkoj i Nizozemskoj). I O’Leary je rekao da je to jedini način da ove dvije kompanije prežive i postanu konkurencija Ryanairu, u protivnom će ili propasti ili će ih netko kupiti.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

20 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Nema se šta dodati. Jednostavno je tako

Da, žalosno.

g.MOL je izgleda u pravu. Wizz i Easy zasebno imaju probleme. Zajedno možda budu konkurentni ili će propasti slavno.

I ja se slažem.

‘Michael O’Leary je rekao da Wizz Air nema šanse na zapadu jer se ne može prilagoditi zapadnim tržišnim uvjetima’

Jel znate šta bi ovo značilo, koji su to uslovi kojima Wizz ne uspeva da se prilagodi na zapadu?
Malo mi je to nategnuto, firma je iz Budimpešte, sa američkim kapitalom, nije da dolaze iz nekog kineskog sela, pa imaju kulturološki šok.

Nema Americkog kapitala.

OL je mislio na zakone o radu.

Koliko imaju u vlasništvu? Ni 10%.

Da da, secam se Rayanovog radnog prava od pre nekih 10ak godina. Toliko su rabili ljude da su izasli cak u jednom dokumentarcu o avijaciji. Tako da su se mozda stvarno sad promenili na bolje, ali nisam radio tamo pa ne bi znao sigurno da li su njihovi uslovi bolji ili lošiji od Wizza

Da izvinite na izrazu – “serem” se ja u taj biznis gde ti je glavna diferencijacija od konkurencije to koliko si uspesan u izrabljivanju zaposlenih.

Welcome to liberal capitalism. Pre neki dan jedan otpusti pola firme, drugi skrati listu isplata za 11000.

To nema veze sa ovim slucajem. Svi ti ljudi su bili fenomenalno placeni sa vrhunskim uslovima rada.

Košice su u Slovačkoj, a Kišinjev je u Moldaviji.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!