zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Cvijin razmišlja o nabavci ATR 42

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

Već smo na sredini IX. mjeseca i još nema naznaka kada će se pokrenuti PSO u Hrvatskoj. Hrvatska je najavila PSO, čak je i objavila da će isti koštati 78,7 milijuna EUR (54 milijuna Croatia i 24 milijuna Trade Air), no nikako da se PSO više pokrene. PSO je prolongiran dvije godine pod izgovorom Covida-19, iako se realno morao pokrenuti bitno prije Covida-19, još u II. mjesecu 2020. Dakle Covid je bio samo dobar izgovor Ministarstvu. Koliko je Ministarstvo krajnje aljkavo pokazuje činjenica da je PSO finaliziran u XII. mjesecu 2021. no Ministarstvu nije bilo dovoljno da do počeka V. mjeseca 2022. pokrene sam PSO. Zašto pobogu? Pa govorimo o vrlo jednostavnom administrativnom postupku za koji je jednom djelatniku Ministarstva potreban tek jedan radni dan. Majko mila!

Usprkos toga Croatia je nastavila letjeti PSO letove, samo je nešto malo smanjila broj letova na liniji Zagreb-Zadar-Pula. Ali Trade air nije mogao riskirati bez potpisanog ugovora i sve letove je prekinuo 1.5. Stoga se ovi bitni PSO letovi ne lete već skoro četiri i pol mjeseca. I ne znamo kada će se pokrenuti. Marko Cvijin mi je danas rekao da još uvijek nema naznaka da bi se ugovor mogao potpisati. On nije potpisan, a i kad se napokon potpiše Trade Airu će trebati petnaestak dana da pokrene letove. Znači prije X. mjeseca ništa, punih 5 mjeseci (a možda i više) bez letova. Nevjerojatno.

I tko je sada odgovoran da nam je propala sezona, da turisti i drugi putnici nisu imali letova, da je Osijek pao na 4 umjesto na 15 tjednih letova, te da je imao samo 3 umjesto 7 linija? Zar je nebitno za Rijeku da je imala 6 dodatnih letova uz 39 postojećih na 3 linije uz 20 postojećih. Malo li je? I tko će pokriti gubitak koji su imali Osijek i Rijeka radi toga? Hoće li država sada dati dodatni novac ovim aerodromima. Nije za zanemariti ni 2 leta iz Zadra i Dubrovnika, te 6 letova iz Splita.

A tko će pokriti gubitak novaca koji je imao Trade Air? On drži avion na stand by, plaća djelatnike koji se bave PSO-om i sada nemaju posla (administrativci, kabinci, operativci), ima dodatnu logistiku i infrastrukturu koja sada čuči nezaposlena. Nije to mali novac koji kompanija gubi već pet mjeseci, a drži je aktivnom radi budućeg posla. Do vraga! Tko će biti odgovoran za činjenicu da putnici nisu mogli letjeti i da se izgubila cijela ljetna sezona na kojoj se jedino mogao zaraditi novac za ove letove. Tko će biti odgovoran? Nitko, naravno. Radnici Ministarstva nisu obavili posao od jednog radnog dana, pa su bez ikakvog problema otišli na godišnji odgovor, a sve stoji. Radi njihove nevjerojatne aljkavosti i nesposobnosti.

Marko Cvijin nam je objasnio zašto toliko veći novac, čak 6 milijuna EUR umjesto 2,3 milijuna koliko su dobivali do sada. On naglašava da se taj novac neće potrošiti u cijelosti, da je on tu samo za „zlu netrebalo“. Naime, radi ogromnog povećanja cijene goriva pod kraj prošlog PSO-a koji je imao fiksne troškove, Trade Air je izgubio više od milijun kuna. Sa novim PSO-om to si nije htio dozvoliti i ostavio si je dovoljno rezerve da ima novaca ako se troškovi dalje ozbiljno povećaju.

Cvijin nam je rekao i da će velika većina novca otići na najam aviona Saab 340 poljskog Sprint Aira. I da ozbiljno razmišlja da pola godine operira ovaj avion, a da nakon toga uzme u dry lease ATR 42 na tri godine. Ovih aviona ima slobodnih na tržištu jako puno, gotovo nitko ih više ne uzima, a masovno se izbacuju iz flota. Uzeti neki avion 15-20 godina star i operirati ga još desetak godina bi bio pun pogodak. Ako bi se PSO produžio i nakon 2026. jednostavno bi se potpisao dry lease na još četiri godine.

Ovime si Trade Air ne bi samo smanjio ogroman trošak aviona i pojednostavio operacije, nego bi taj avion mogao iznajmljivati na slobodnom tržištu za ad hoc chartere. On je idealan za manje sportske klubove i druge manje ad hoc chartera. Mali je (42 putnika), ima dovoljan dolet za cijelu Europu, a vrlo je jeftin u operacijama. Većina nogometnih i drugih klubova bi i te kako koristila ovaj bitno jeftiniji avion. A avion ima prilično slobodnog vremena utorkom i četvrtkom, te je potpuno slobodan subotom i nedjeljom. Dakle ad hoc bi se mogao raditi čak 4 dana u tjednu, ili tijekom noći u ostalim danima u tjednu. Avion bi se vikendom mogao operirati i iz Prištine na nekim manje frekventnim linijama tijekom zime. Bila bi to odlična kombinacija za Trade Air i novi iskorak u businessu. Iskreno se nadamo da će kompanija taj iskorak i napraviti.

122 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Kojoj se državi isplati subvencija svakodnevno prevoz jednog do dva putnika iz Zagreba za Osijek

Off:

Alene, otvorio se natjecaj u OU za HR specijalistu.

Nije neophodno znanje iz avijacije!

Prijavite se sto pre! Mozda Vas zaposle.

No sad stvarno kajgotarite!

Zakaj? Ispunjava uslove.

Ne shvataju Alena za ozbiljno u Croatiji. Mislin da ga to najvise boli

Sto da ne?
Zar Vam ne bi bilo interesantno i izazovno provesti neko vreme u toj aviokompaniji?

❤❤❤😅

Dio Trade Air posada radi besplatno. Pay to fly. Imate kapetana i kopilota koji lete za 0 eura. Lako je tako smanjit troškove. Avion leti iz Ljubljane za Egipat, trošak kokpita 0, inače je cca 15ak tisuća eura mjesečno.
Alene, nemojte brisati ovaj komentar.

Da skupi nalet na a320, pa da kasnije mogu lakse naći posao. Stop pay to fly.

Ne znam kako je u Trade Air ali u Ryanair veliki broj kopilota koji „sakupljaju sate“ ne da lete bez para nego neki i placaju u zavisnosti u kojoj je drzavi baza. Mnogi su se tad šalili da ako nista vise makar u Ryanair nauce kako pod odredjenim uglom da slete i ustede kerozin. I kako to znanje vise nikada nisu primenili ni u jednoj drugoj kompaniji kada su presli.
Druga šala koja je vise neslana je ta da ukoliko se slabo prodaje na bordu pilot namerno naglo spusti avion pa podigne da bi putnici kupovali vise alkohol. Obe ove šale su istinite a ima ih jos.

Ima za Cvijina, jer mu đaba rade. Safety Non culture!

Ne, pitaj Cviju. Možda se ne zove p2f, nego komercijalno školovanje na liniji. Uglavnom dio posada za Trade rade za 0 kuna ili još plaćaju uz to. Kad dobiješ ATPL(f) CPL ME IR, s tim ne možeš bas ništa, nego je poželjno imati par stotina sati naleta na zrakoplovu transportne kategorije, pa su mladi ucijenjeni da odu kod strvinara kao sto je Cvijo ili slični, sami plaćaju školovanje na Airbusu, pa još plaćaju Tradu da lezi kod njih daba.

CTN i Air Serbia imaju kao nekad, sa faxa pa na simulator, pa imaš bonding sa 3,4 godne. CTN je imala jednu ružnu epizodu kad su radili p2f za vrijeme Kucka.

Neko ko napravi Type rating za Airbusa, pa se sam školuje za kapetana na način da plati Tradu da besplatno leti sa lijevog sjedišta. Pa nakon cca 500 sati ide tražiti posao kao kapetan. O tome pričam. Pitaj Cvijina, on s tim ima iskustva.

Zašto onda Trade ima pay to fly kapetane?

Marko Cvijin i humanista i čovjek sa vizijom i pomaže pametnima i siromašnima kao ja. NE MOGU DOPUSTITI DA NEKA ANONIMNA BUDALA, TU GA ZOVE STRVINAR??? Čak kad sam jedini put posumnjao u marka na ovu temu kako mi je ispričao kapetan Dražen Kovačić Hrvat koji je bio letio najviše zemalja svijeta i obišao najviše zemalja svijeta 153, verziju priče za svoga sina koje kratko radio trader je došao iz Hong Konga iz tvrtke koje preko noći propala, a nije dobio niti otpremninu, a bio je kapetan na velikom Airbus u dugolinijskom. Kod Marka je morao biti kopilot na Airbus 320, ali Marko je bio u pravu kad sam vidio i jedne i druge argumente. Žao mi je oca Dražena Kovačića i njegova sina Domagoja Kovačića , prvi iz Tajvana drugi iz Hong Konga koji su najveće žrtve kovida 19 u hrvatskom zrakoplovstvu, ali zato nije kriv moj Marko Cvijin!!!

pa obojica navedenih dijele sudbinu mnogih pilota u hr. jako puno ljudi je ostalo bez posla. srecom, avijacija se pomalo vraca, pa ce se svi prije ili poslije zaposliti.

Ne nadu svi posao, ako nemaš iskustvo.

onaj koji nema Type rating, teško. jedino u Air Serbiji ili CTN u regionu. naravno, kada budu novi konkursi.

Il114 je idealan avion za hrvatski PSO.

Još samo da ponovo uđe u komercijalnu uporabu….

Uci ce kod nas ako Bog da.

Ma kaj Il114. Ja sam za AN-24!!! To je aviončuga i pol. Bolji je od svih dašenko i ATR-ova zajedno… Iako bi recimo za Brač bio idealan u zimi o AN-2.

An-2 je odlican. S njim bi se moglo letit iz Otoćca i Sinja, a nije ni skup. Dobar je An24 ali Il114 je strojcina!

Da, da! Iz Sinja uz slijetanje u Kninu i Udbini da pokupi putnike. A kada je već tamo, neka naprave i pauzu kod Macole. U stvari bi bilo genijalno napraviti tamo HUB…

ATR42 je idealan avion za PSO. Najbolji koji se moze uzeti!

Da li ATR 42 moze sletiti na Cres?
Takodje, Trade Air bi mogao otvoriti regularne letove za lokacije koje nisu pokrivene PSO-om npr Brac

Teško Cres, nema tamo aerodrom

Npr minhen brac
Viena brac
Ljubljana brac u suradnji sa slovenskim relaxom..oni imaju jako puno svojih gostiju na bracu…
Beograd brac

Занимљиво…

Kakav Cres tako ti svega🤦‍♂️

Mislio sam na Losinj, greska.

Teško Lošinj sa ovom stazom. Atr od ctna je išao 90ih, al sa max 20 putnika.. Dash 7 je išao tamo 80ih. Adria, Tyrolian..

ATR može na Lošinj, mislim sa nešto ograničenim brojem putnika, ako se ne varam bilo je govora o 35. Što je za PSO za Lošinj dovoljno. Ako se zaista PSO povuče LSZ-PUY-ZAG o BWK-ZAD-ZAG, na LSZ-PUY neće ionako biti nikada više od tridesetak putnika…

Ne moze na Losinj, dajte vise zapamtite. Barem ne sa isplativim brojem putnika

Kakav isplativ broj putnika za PSO? Pa tu je poenta da je neisplativo.

Šta nije bilo da je tlaka gosp. Cvijinu taj PSO, da stvara probleme, da je jedva na nuli, evo čak su i izgubili milijun kuna, ako je tome vjerovati, a evo razmislja se o nabavci ATRa?
Neke čudne priče tu kolaju, da jedan tako uspješni manager i vizionar kako ga vi nazivate, i dalje se hoće time baviti, a nema dobitka nego je evo i zgubio novce.

Kojim slobodnim terminima? Novi schedule ostavlja jedan prazan dan! U tome ce zaraditi nekakve novce i to s avionom koji je u osijeku? Glupost.

Kapetani i kopiloti lete bez plaće, naime Cvijin ima pay to fly šemu, pa ljudima koji imaju TR na Airbusu 320 daje mogućnost da rade za 0 kuna i skupljaju iskustvo godinu dana. Ne kažem da su sve pisade tako rade, al dio tako rade. Svi drugi su plaćeni kikirikijem. CTN je imala prije 7, 8 godina tu gnjusnu foru sa pay to fly, al nije dugo trajala i nije bilo ga kapetane.
Alene, molim Vas pitajte prijatelja Cvijina za to? Alene kakvo je vaše mišljenje za p2f?

Zagreb 92.6% putnika u odnosu na 2019

A govoreno je ovde da ce ici u avgustu i na 100% jer se FR potpuno vratio.

U poredjenju sa tim ocekivanjima ovo je lose, jako lose, ako je podatak tacan posto ne vidim da je objavljen na njihovom sajtu.

AKo je tacan onda je to tek nesto malo bolje od jula gde je FR jos uvek otkazivao letove i smanjivao frekvencije…

Ma dajte. 92.6% za kontinentalni aerodrom je dosta dobro.

Nije dobro na osnovu prognoza koje je autor davao kao i na osnovu punog povratka Ryanaira u Zagreb.

Pa i Beograd je kontinentalni pa je imao 99% u julu.

Pa dobro, kažite nam svoje mišljenje, a ne u odnosu na autorove prognoze. U odnosu na ostale aerodrome i prosek Evrope, po vašem mišljenju, kakav je ovo rezultat?

Los.

Radi se o aerodromu koji je dobio bazu ULCC-a, koji sa te baze leti u maksimalno planiranom broju jeftinih letova, koji ima sve domace linije pokrivene PSO-om i koji je prestonica EU i NATO drzave sa jakim turizmom.

Dao sam Vam primer Beograda koji nije u EU, koji nije u NATO, koji nema PSO letove (sem onog nesrecnog za Nis), koji nije prestonica mahom turisticke drzave a da ne govorimo o Tirani koja je do pre pandemije bila ispod Zagreba a sada je svetlosnim godinama ispred glavnog grada Hrvatske.

Eto, slažem se sa ovim što ste napisali, dobro ste argumentovali stav, nema hejta ni otrova i tako bi trebalo uvek da razgovaramo.

Ni EU ni NATO nisu nešto novo, pa zašto bi to imalo utjecaj u usporedbi s 2019.? U Zagrebu jednostavno fali turista iz Azije i to je to. Aerodrom neće biti iznad 100% dok se oni ne vrate.

Objavljen je podatak na njihovom sajtu. Ovog avgusta 348.381, dok je 2019. godine bilo 376.026. To je 92.6% iz 2019. godine.

To su samo puste želje i zatvaranje očiju pred potencijalnom i mogućnostima Zagreba, jednom riječju “navijanje” bez osnove.

Samo???
A totalni povratak Ryanair.
Mislio sam da ce tu negde oko 100% biti. Manje vise 2%.

rezultat MZLZ je potpuno u skladu sa realnim ocekivanjima

Što se tiče nogometnih klubova, sumnjam da bi itko na duža putovanja koristio ATR 42. Nisam siguran da bi bilo dovoljno mjesta i da bi stala cjelokupna prtljaga koja ide popratno. Prije bih rekao da bi koristili Fokker ili čak A319 za takva putovanja.

Okej, slažem se za rukomet i vaterpolo, ima smisla obzirom na manji broj igrača i manje budžete pa se ne putuje u velikom broju.
Ovo za L410 je tužno. Nadam se da nisu išli na daleki put jer ako je meni prosječnom dosta 2h u ATR-u, mogu misliti kako je nekome visokom ili jakom u Let 410.

Kad pocnemo da citamo misli, onda smo zaista napredovali

Кома

Ne znam cijene niti leasinga niti održavanja, ali ako je približno ista, zašto ne Q300? Ima sa 48 putnika otprilike isto ili tek neznatno više od ATR-42, ali je puno brži i tiši a time i ugodniji za putnike. Iskreno: ako uzimam charter, radije ću platiti nešto malo više za brže i udobnije putovanje.

Zato sto je Q300/400 koncept koji je pregazen na trzistu od strane ATRa.
Atr daleko manje trosi, ima bolju dostupnost delova i jeftiniji je u eksploataciji.
Iza ATRa je Airbus. Pametnom dovoljno.

Drzite se vi Fogleru prodaje aranzmana i karata. Ovde vam ne ide bas najbolje.

Koliko košta leasing jednog ATR42 15 godina star i da li se moze reći ugrubo operativni troškovi za takav avion po satu naleta dry lease?Hvala unaprijed

Mislim da niko ovde ne zna te stvari. To su podaci kojima raspolazu profesionalci u avio-kompanijama, i finansijski strucnjaci. Ovde su uglavnom povremeni putnici avio prevoza…

@anonimac 08.28 Dajte se skulirajte i prestanite vrijedjati… Ja sam napisao da ne znam cijene već promatram to kroz stanovište putnika.

Čemu ova poslednja rečenica, arogancija i bahatost?
Pritom, nipodaštavanje sagovornika njegovom profesijom – uostalom, jel neka sramota to što čovek prodaje karte?
Da krade i laže, verovatno bi bio u redu, a još verovatnije da bi dobio neku sinekuru u nekom ministarstvu ili državnom preduzeću.

“Prodavač karata” zna čitati izmedju redova…

Tacno! Niko ozbiljan ne bi uzimao u lizing ovakav prevazidjen avion, uz o star i preko 20 godina! Ne znam odakle Fogleru ovakva ideja…

???

Nije upućeno g. foglaru, nego ovom tipu što konstantno provocira.
Oprostite na nepreciznosti, ali me baš iznervirao.

Da je doktor, potpisiva bi se kao Dr Foglar.
A da je pilot, sad bi ispijao sampanjac u sobi sa stjuardesom i ne bi mu padalo na pamet da bleji na nekom portalu

Da je pilot znao bi koliki su troskovi za ATR 😉

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!