zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Morava, Bihać i Trebinje nemaju baš nikakvog smisla

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wikipedia

Kako mi je na Tango Six bilo zabranjeno pisanje o promašajima aerodroma Morava i Trebinje, a što je i bio glavni razlog mog odlaska sa Tango Six, došlo je vrijeme da se pozabavimo i ovom temom.

U regiji je u zadnjih dvadesetak godina predstavljeno čak 15 projekata za nove aerodrome koji nisu imali baš nikakvog smisla. Na sreću većina njih tek su bili predizborni trikovi lokalne vlasti u kojima je dovoljno pred medijima položiti kamen temeljac, ili su pak mokri snovi lokalnih političara zapeli na troškovnicima i realnostima buđenja.

I pritom su se potrošili silni milijuni društvenog novca na planove, projekte, analize održivosti, analize utjecaja na okoliš, analize izvedivosti, prezentacije, polaganja kamena temeljca, da od tih aerodroma ne bi bilo baš ništa. Bačen novac. No, negdje se samo stalo na manjim iznosima utrošenog novca na neracionalne planove. U slučaju Kraljeva, Bihaća i Trebinja utrošeni novac je ogroman, zaposlili su se ljudi, a projekti su i dalje doslovce mrtvi.

 

foto: Air Serbia

Morava kod Kraljeva – 30 milijuna EUR bačeno u vjetar

U prvoj fazi 22 milijuna EUR investirano je u aerodrom kod Kraljeva, od čega je 10 milijuna investirala Turska. Uz civilni aerodrom leži vojni aerodrom „Lađarevci“. Ideja je bila da se iskoristi blizina Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Čačka i Vrnjačke Banje, te infrastruktura vojne baze. Prostor je relativno dobro razvijen za srpske relacije, no još uvijek ima vrlo mali BDP u europskim relacijama, svakako ni izbliza dostatan za pokretanje aerodroma. Drugi problem je što na tom prostoru živi samo 900.000 stanovnika, od čega neki dijelovi gravitiraju Beogradu i Nišu. Puno premalo za aerodrom.

No, najveći problem je što je aerodrom na samo 140 km do Beograda, a krajem prošle godine dogotovljen je cijeli potez autoputa od Surčina (Aerodroma Beograd) do Čačka, dočim će putnici iz tog kraja trebati samo malo više od sat vremena za doći do Aerodroma Beograd.

U obrani investicije javljaju oni koji kažu, da aerodromu gravitiraju i oni koji su i još dalje od Čačka na jugozapad, a njima treba više do Beograda. Naravno, pobogu, ali zar se stvarno aerodrom gradi na svakih stotinjak kilometara zato jer ima par tisuća stanovnika kojima je veliki aerodrom udaljen 200 ili čak 250 km? Znači li to da u Srbiji treba hitno sagraditi još bar 7 aerodroma u Somboru, Subotici, Kikindi, Vršcu, Negotinu, Vranju, Užicama (Ponikve). Treba li istom logikom u Crnoj Gori sagraditi aerodrom u Pljevlji, u Makedoniji u Gevgeliji i Delčevu, u Hrvatskoj u Požegi, Virovitici, Čakovcu, Hrvatskoj Kostajnici, Gospiću, Pločama, a u BiH u Bihaću, Trebinju i Livnu. No, ovo posljednje zapravo i nije dobar primjer jer genijalci slične provenijencije pokušavaju upravo to napraviti, uz četiri aerodroma koji imaju preskroman promet oni bi gradili još dva nepotrebna. No, o tome nešto kasnije.

Kojeg smisla ima graditi aerodrom ako potencijalni putnici mogu za sat vremena doći na aerodrom koji ima desetke linija, stotine dnevnih polazaka i preko 6 milijuna putnika? Koja linija iz Morave može konkurirati Beogradu i koliko bi tjednih frekvencija morala imati da bude konkurentna? Odgovor je kratak i jasan: ne postoji takva. Zašto bi putnik koristio liniju za Beč koja ide tek tri puta tjedno i time imao limitiranost boravaka u Kraljevu ako iz istog tog Beča ima 6 dnevnih polazaka za Beograd, tj. put može idealno prilagoditi? A zbog par možebitnih charter letova mjesečno ne može se graditi budućnost aerodroma, to jednostavno niti je isplativo, niti logično.

Branioci ove ideje govore o turizmu koji gravitira ovom aerodromu. Spominju Vrnjačku Banju i ostale turističke resorte. Svi ovi resorti imaju skroman broj turista, a velika većina njih je domaćih, koji neće koristiti aerodrom. I ono nešto malo stranaca su zapravo turisti iz BiH, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske, a ni oni neće koristiti aerodrom. Kažu oni, ali ako se napravi aerodrom doći će i stranci. Klasično pitanje „što je prije, kokoš ili jaje“. Turista u Vrnjačku Banju će doći i preko Beograda, pa potom dva sata autobusom. Dva sata za turista nije niše neuobičajeno, niti pretjerano. Koliko puta sam sletio na aerodrom koji je bio udaljen dva sada vožnje autobusom, na Tenerifima, Grand Canariji, Tunisu, Martiniku, Kubi, Kini, Borneu… i jel me to ubilo, jesam li bio nezadovoljan? Naravno da ne. To je savršeno normalna situacija na koju kao leisure putnik pristajete. Pa na godišnjem ste odmoru. Konačno, zar se stvarno netko zanosi da će otvaranjem aerodroma biti dovoljno turista, dakle bar 150 po letu, za charter letove iz Rusije, Njemačke, Velike Britanije, Francuske… Uostalom današnji turisti najčešće borave na više destinacija odjednom, a takvi turisti će onda i ovako i onako sletjeti u Beogradu, a onda obići Srbiju, pa čak i par okolnih država. Njima Morava baš ništa ne znači.

Koliko putnika ima ZL Brač (25.000), a turistički potencijali Brača su neusporedivi spram onih koji gravitiraju Kraljevu. Je li novi terminal Mariboru pomogao da mu dođu turisti? Neovisno o veličini grada, razvijenosti kraja koji mu gravitira i skijalištima u okolici. Zašto Aerodrom Mostar ima tek 32.000 putnika iako su mu na svega par kilometara turističke meke Međugorje i Mostar? Guši li Aerodrom Mostar upravo deleko veći Split i Dubrovnik? Naravno da je upravo to razlog, iako ni Split, ni Dubrovnik nisu veliki kao Beograd, i treba više vremena iz njih za doći do Mostara, nego iz Beograda do Kraljeva. Zašto je propao jadranski aerodroma Ploče? Kako to da riječki aerodrom na Krku ima jedva 200.000 putnika iako mu je na par kilometara zavidan broj velikih turističkih gradova? Konačno, zašto po otvaranju Morave nisu nahrupile charter kompanije?

Projekt je za 22 milijuna EUR dobio suvremen 3.000 m2 velik terminal, cargo skladište, pistu 2.265 x 30 metara, napravljene su pristupne ceste, parkirališta. Vlast je ovaj terminal koristila u dnevnopolitičke promotivne svrhe, puno obećavala, nekoliko puta je prolongirano otvaranje, no nakon utrošenih sredstava i promo leta Jat-a terminal je zjapio prazan punih 8 godina.

I potom se prošle godine projekt izvukao iz mrtvih. Naime, vlasti je potrošila dodatnih 8,5 milijuna EUR za rekonstrukciju uzletno-sletne staze i opremu terminalne zgrade. I zaposlila nevjerojatnih 50 zaposlenika? Za što, pobogu? Za koje putnike? Zračna luka Brač ima tek 18 zaposlenika i servisira zrakoplove Airbus A319. Zašto tolika megalomanština i tri puta veći broj zaposlenika. Trebalo je zaposliti 15-tak ljudi i potom, ako projekt stvarno saživi, a nije, dalje zapošljavati.

Obnovljena pista je produžena na 2500 metara i proširena na 40 metara. Resorna Ministrica Zorana Mihailović obećala je da će na novu pistu slijetati Airbusi A320 obitelji i Boeinzi 737. No, nakon što se pista obnovila ustanovili su da ne može podnije opterećenje uskotrupnih aviona, tj. da je 8,5 milijuna EUR bačenih u vjetar jer na pistu i dalje može slijetati samo ATR 72 i slični avioni. Majko mila! Pa zar je stvarno moguće da nitko od inženjera nije obavio izračune prije investicije? Zar je stvarno moguće da je netko navlačio asfalt i pritom nije znao što radi, te je bacio više milijuna EUR? Tko će odgovarati za ovako flagrantan diletantizam?

Kada se uvidjelo da su napravili jedan od najvećih fijaska u povijesti regionalnog zrakoplovstva, data su dalja obećanja kako bi se „oprao obraz“, pa je vlast obećala i drugu pistu. Direktor Aerodroma Srbije, Mihajlo Zdravković, je najavio pistu od 3.000 metara i širine od 60 metara. No, ovo je tek biser. Pista za širokotrupce u Moravi? Stvarno netko očekuje širokotrupce u Moravi? Tako dugu pistu nema ni Split (3,3 milijuna putnika), Priština (2,4 milijuna), Skopje (2,4 milijuna), Podgorica (1,3 milijuna), Sarajevo (1,1 milijun). Da skratimo, pistu takve dužine u regiji ima samo Beograd, Zagreb, Dubrovnik i Ljubljana. A uskoro, eto i Morava. Kaže Zdravković da su sredstva već osigurana. Takva pista košta bar 80-100 milijuna EUR. Nazdravlje.

A 60 metara širine? Za što? Svi aerodromi u regiji, pa i oni najveći poput Beograda imaju pistu široku standardnih 45 metara. A Kraljevo će imati 15 metara širu? Ili direktor ne zna što govori ili netko ovdje opako mulja sa krajnje nepotrebnim troškovima.

Iako je ministrica Mihalović najavila da će do kraja godine na aerodromu biti 20.000 putnika, isto se nije desilo. Ni par mjeseci nakon otvaranja (28.6.2019) nije bilo ni jedna jedine kompanije koja je imala komercijalni interes pokretanja letova iz Morave.

Da bi još jednom spasila obraz Vlast je odobrila enormnih 5,6 milijuna EUR za tri godine operacija na samo tri tjedna leta cijele godine iz Morave za Beč i tri sezonske leta tjedno za Solun, sve sa minijaturnim ATR 72 koji prima tek 66 putnika. Za Beč je predviđeno 300 povratnih letova uz 3,3 milijuna EUR, ili 11.066 EUR po rotaciji. Za Solun je predviđeno 184 leta i 2,3 milijuna EUR, ili 12.228 EUR po rotaciji. Auuuu…. Tu je i 50.174 EUR za pokretanje operacija.

Obećala je ministrica Mihailović u 2019. 20.000 putnika, a u 2020. 150-200.000 putnika. Kako pobogu sa prosječno 4,5 tjednih letova sa ATR-72? I da svi letovi budu 100% popunjeni, maksimalno je moguće 30.000 putnika. Tko je to trebao akumulirati dodatnih 170.000 putnika, kako i kojim avionima i linijama?

I onda se desio Covid-19, odličan izgovor za sve. Više nitko ne pita ministricu zašto se nije desilo niti izblizu 20.000 putnika u 2019? Više nitko ne pita zašto nema ni jednog jedinog leta iz Morave. Nitko ni ne pita koliki je trošak hladnog pogona aerodroma (zaposlenici, energija, komunalije, održavanje, potrošni materijal…). Ministrica se neće izblamirati kada bi umjesto obećanih 200.000 putnika kroz Moravu prošlo manje od 20.000 u 2020.

I da rezimiramo. Uzalud je bačeno 30,5 milijuna EUR za izgradnju, od čega je Srbija bacila 20,5 milijuna, a da bi na aerodrom mogao i dalje slijetati tak ATR 72. Da se nije desio Covid-19 tom broju bi se trebalo dodati još 5,6 milijuna PSO-a, iliti 26 milijuna EUR za tek 60.000 putnika u tri godine. I sam bog zna koliko još novaca za 50+ zaposlenih, komunalije, energiju, potrošni materijal, logistiku i infrastrukturalne investicije. Nimalo pogrešno nije za zaključiti da govorimo o preko 30 milijuna EUR Srbije i 10 milijuna EUR Turske za tek 60.000 putnika u tri godine. Nazdravlje.

Ako se već trebao graditi neki aerodrom onda su to trebale biti Ponikve kod Užica, koje su udaljene od Beograda 220 km i 260 km od Niša, te koje nisu povezane autoputom. Za dovršenje ovog aerodroma, koji također ima novi terminal, bilo je potrebno samo 2,3 milijuna EUR, četiri puta manje od Morave. Ovako bi ljudi u okolici Čačka koristili sat vremena udaljen Beograd, oni istočno od njega Niš, a oni južnije Ponikve. Uz to Ponikve bi privukle i dobar dio putnike istočno i jugoistočno od Sarajeva, te iz sjeverne Crne Gore, dakle privukle bi inozemni novac. Za daleko manje novaca stvorio bi se sustav aerodroma na svakih 250 km koji bi imao smisla. No, smisao i logika u ovim krajevima? Ma hajte…

 

Bihać – potrošeno 9 milijuna EUR za nepostojeći aerodrom

Iako postojeća četiri aerodromi u BiH jedva prelaze 1,9 milijun putnika, a samo Sarajevski uspijeva raditi na komercijalnim osnovama, 2015. je lokalna vlast prezentirala aerodrom u Bihaću i pokrenula Javno poduzeće Aerodrom Bihać. U pripremnoj fazi projekta lokalna vlast je investirala milijun EUR, a isto toliko i Federacija BiH. Aerodrom je tada zaposlio i CEO-a. Iako su radovi trebali krenuti u II. mjesecu 2016, isto je prolongirano radi nedostataka sredstava. Aerodrom planira imati pistu od 2.200 metara, novi kontrolni toranj i terminal, no za 2 milijuna EUR je realizirana samo vrlo loša grafička prezentacija aerodroma.

I onda je krenulo dalje bezvezno trošenje novaca. 2017. je za aerodrom odobreno 2 milijuna EUR, 2018. dodatnih 2,6 milijuna. Te 2018. je obećano da će se aerodrom izgraditi do 2021. u Golubiću. Istim je započeta eksproprijacija zemljišta od čak 26 hektara. Na koncu je za toliko ogroman novac napravljena bitno kvalitetnija kompjuterska prezentacija aerodroma. Bravo!

A onda je u 2019. potrošeno još malo uzaludnog novca. Pa je smišljena umotvorina koja se nazvala „testna staza“, 300 metara asfaltirane staze koju je za 1,1 milijun EUR napravio Euro-Asfalt. Ideja CEO-a Aerodroma Bihać, Elvedina Sedića je da se za 1,1 milijun testira izgradnju, pa se nakon toga odluči kako će se graditi uzletno-sletna staza. „A-je-to“ princip. Više nego originalan, balkanski način izrade staze.  Da bi se izgradila testnih 300 metara koji baš ničemu ne služe, Federalna vlast je izdvojila dodatnih 1,8 milijun EUR. Dobio je aerodrom i pristupnu cestu, pa mora uprava imati asfalt po kome će dolaziti do testnih 300 metara piste i ostatku pustopoljine. I rok za otvaranje se pomaknuo sa 2021. na 2023.

Testnih 300 metara je dovršeno u 2020, a Federalna vlast je izdvojila još 256.000 EUR za kupovinu zemljišta. Da stvar bude još tragičnija, tih četvrt milijuna EUR je namijenjeno kupnji zemljišta od Grada Bihaća, koji je jedan od suosnivača aerodrom?!?! Pa majko mila, zar nije logično da Bihać daje zemljište gratis za aerodrom?

Uprava Aerodroma Bihać se nada da će cijeli projekt, koji je greenfield završiti sa samo 25 milijuna EUR, uključujući uzletno-sletnu stazu, spojnice, stajanku, terminal, parkiralište, kontrolni toranj, ostale potrebne zgrade i infrastrukturu, potrebnu tehniku i opremu za terminal i manevarske površine… Vrlo optimistično. Realno bi bilo bar 4 puta toliko, a u „balkanskim“ realnostima gradnje i više.

Nikako nije jasno koja je logika da Bihać, gradić sa samo 56.000 stanovnika dobije aerodrom. Ovom aerodromu bi gravitiralo područje od 270.000 ljudi, puno premalo. Prostor je vrlo siromašan bez značajnih gospodarskih subjekata. Na samo 150 km su aerodromi u Zagrebu, Banja Luci i Zadru (malo više od 2 sata vožnje). Zbog svega ovog jedva da ima potencijala za omanji sportski aerodromčić, a ni izblizu za međunarodni aerodrom.

Lokalni avioklub je zatražio dozvolu za pistu i manevarske površine obližnjeg i napuštenog vojnog mega-aerodroma Željava, od kojeg je jedna uzletno-sletna staza i dio manevarskih površina u BiH, a koji je samo 14 km od Bihaća. Ako se već ide u suludu ideju osnivanja aerodroma zašto se nisi ta pista i manevarske površine obnovile i podigao minijaturni terminalčić za stotinjak putnika, te uz investiciju od desetak milijuna EUR napravio sportsko-putnički aerodromčić? Za novac koji je već sada potrošen na kupnju zemljišta i umotvorinu nazvanu „testna pista“.

I sada je situacija slijedeća. Do sada se potrošilo najmanje 8,7 milijuna EUR, za što su zaposleni CEO i djelatnici, te sagrađena cesta do 300 metara testne piste koja ničem ne služi. Novac se troši već intenzivno 5 godina, ovim tempom aerodrom će se izgraditi za nekih 40-50 godina, od aerodroma još uvijek nema ni traga, a jedino što postoji su obećanja, prolongirani rokovi, nerealni planovi i „nada“ da će se prikupiti novac dostatan za izgradnju aerodroma koji nema baš nikakve perspektive. A Javno poduzeće koja je potrošilo bar 8,7 milijuna EUR nema izlistan ni broj telefona na koje ih se može nazvati.

 

Trebinje

I ako mislite da su ova dva aerodroma vrhunac balkanskog zrakoplovnog ludila, u krivu ste. Još je luđi projekt Aerodrom Trebinje.

Lokalna zajednica i Republika Srpska su uložili 820.000 EUR u projektnu dokumentaciju, te nedefinirana sredstva u studije isplativosti (austrijski konzultant), plaće zaposlenika (u jednom momentu su imali 5 zaposlenih) i administrativno-uredske troškove javnog poduzeća koje su 2008. osnovali sa svrhom pokretanja aerodroma. U jednoj godini troškovi javnog poduzeća su bili oko 180.000 EUR. Iz svega toga proizlazi da je za nepostojeći aerodrom potrošeno bar 2 milijuna EUR. Aerodrom je imao za cilj preuzeti dio putnika Dubrovnika i Tivta, za tu nakanu napraviti pistu od 2.600 metara, te terminal početnog kapaciteta 260.000 putnika godišnje. 2014. javno poduzeće Aerodrom Trebinje ispisano je iz sudskog registra.

Potom je dvije godine kasnije iz naftalina ponovno izvučena priča o ovom aerodromu kada je buisnessmen Rodoljub Drašković zatražio da kupi od Trebinja zemljište (o čemu je gradska vlast i izglasala odluku) i da sam investira u aerodrom. U 4. mjesecu 2016. je najavio izgradnju aerodroma u roku od godine dana. No, i ponovo je sve palo u vodu, te se nije desilo ništa.

I tada su svi konačno mislili da je ova suluda ideja trajno otišla u zaborav. No, ne. U VIII. mjesecu ove godine Vlada Srbije je izjavila da će financirati izgradnju Aerodroma Trebinje. Greenfield. I najavila se piste od 2500 metara, terminal za 260.000 putnika, pripadajuća stajanka, kontrolni toranj i ostala infrastruktura, te oprema. Dakle investicija od bar 200 milijuna EUR.

Predsjednik Vučić je najavio izgradnju aerodroma u čijem neposrednom okruženju živi tek 40.000 ljudi, koji na 45 minuta udaljenosti ima najsuvremeniji Dubrovnik (38 km), te u krugu od sat i pol do dva sata vožnje ima još tri aerodroma, Tivat (62 km), Mostar (108 km) i Podgorica (126 km). Trebinje ni sa pola milijarde EUR ne može konkurirati Podgorici i Tivtu, a kamoli Dubrovniku.

Tko će letjeti iz Trebinja? Trebinju gravitira puno premalo i to vrlo siromašnog stanovništva. Gradić i okolina gotovo da nema proizvodnje, turizam je potpuno nerazvijen. Čak ni Banja Luka ne uspijeva ostvariti dostatan promet za Beograd, a subvencioniraju se letovi Ryanaira da bi uopće bilo putnika. Banja Luka je uz subvencioniranje Air Serbie imala tek 20-tak tisuća putnika. Tek po ozbiljnom subvencioniranju Ryanaira putnika je bilo nešto više, no još uvijek tek 149.693. Za ogroman novac. A govorimo o gradu koji je neusporedivo veći od Trebinja, koji ima daleko veću gravitacijsku zonu, koji ima neusporedivo bogatije stanovništvo i razvijenije gospodarstvo, koji u neposrednoj blizini nema velikih aerodroma.

Trebinje se nada privući dio putnika Dubrovnika i Tivta. Koja bi se to kompanija odlučila za Trebinje, aerodrom koji nije u Europskoj Uniji, za razliku od Dubrovnika, dakle ima daleko veće administrativne i druge probleme kod pokretanja linija. Uz to putnici bi tada morali prelaziti dosta tvrdu granicu što im produžuje putovanje za bar sat vremena, u top sezoni i više. Na koncu, potencijalni putnici doživljavaju ovaj prostor na razini Afrike, zaziru od njega, dobar bio njih misli da se u BiH još uvijek vodi rat. No, Dubrovnik, za razliku od toga ima odličnu reputaciju svjetske destinacije. I onda neka mi netko pametan kaže zašto bi se kompanije odlučile za tako lošu alternativu i koliki popusti bi trebali biti da se tako što desi. A ako se daju abnormalni popusti i subvencije kako će investicija poreznih obveznika Republike Srbije donijeti benefit Srbiji i povratiti investiciju u 25 godina?

Na koncu, zar su tvorci ove ideje mislili da će Zračna luka Dubrovnik stajati prekriženih ruku i neće napraviti ništa. Ona ima i te kako ozbiljne i moćne metode da se othrva neafirmiranom Trebinu, od popusta za LCC, preko marketinških i lobističkih akcija, do administrativno-birokratskih, pa čak i navigacijskih prepreka. Europska Unija je u ZL Dubrovnik uložila ogroman novac, nije vjerojatno da svoju ogromnu investiciju neće i sama zaštititi. Jednako tako i Crna Gora će poduzeti mjere za zaštitu Tivta i Podgorice. Jel moralno koristiti takve metode? Zašto bi dubrovački turizam koji investira desetke milijuna EUR svake godine u promociju i dovođenje turista, te je uložio par stotina milijuna EUR u svoju destinaciju, sada to tržište prepustio nekome tko nije uložio apsolutno ništa? Jel moralno koristiti benefite tuđe ogromne investicije? U poslovnom svijetu moralnost nije osnovni princip, konačno sama moralnost u poslovanju je uvijek dvojbena i stvar je kuta gledanja, te gotovo nikada nije crno-bijela.

I nije to sve, Vlada Srbije je obećala da će aerodrom biti izgrađen do 2021, a prvi letovi u III/2022. Iako se prije par dana tek odabrala lokacija, a na istoj nema apsolutno ništa. I opet nam se ministrica Mihajlović zaigrala sa brojkama. Kaže ona da su studije pokazale da će aerodrom biti profitabilan i u prvoj godini imati 50.000 putnika. Optimistično? Ma što god. Bajka! Aerodrom sa 50.000 putnika ne može biti profitabilan, on to ne može biti niti sa 300.000 putnika, a što se u Trebinju ni ne planira čak i u ovom nerealnim planovima. A 50.000 putnika u prvoj godini? Jesu li to iste one studije koje su pokazale da će Morava imati 20.000 putnika u prvoj godini, a 200.000 u idućoj? Iako je maksimalan kapacitet linija prije Covida-19 bio 30.000 putnika godišnje. Bojim se da ministrica ima neke čudne analitičare u timu.

A onda su Aerodromi Srbije postavili Mladena Stankovića, djelatnika Aerodroma Niš, za CEO-a Aerodroma Trebinje. Novi management je pronašao lokaciju (Mionići), te izbacio još nerealnije planove. Naime, novi planovi su za uzletno-sletnu stazu od 3,5 kilometra, rulnice od 4,5 kilometra, te 7000 četvornih metara terminalne zgrade. Ovime će uz Beograd, Ljubljanu, Zagreb i Dubrovnik, još samo Morava i Trebinje imati pistu za širokotrupce. Čak štoviše, Trebinje će imati najdužu pistu u regiji, dužu i od Beograda. I sve će se to izgraditi u 4 godine. No, prvi komercijalni let bi se trebao desiti u XII/2021. za Beograd. Zar itko stvarno vjeruje u ove bajke?

A onda su krenule još i bajke kako će Trebinje biti istovremeno cargo centar. Pritom nitko nije primijetio da jedan Dubrovnik koji ima 2,9 milijuna putnika i jedan od najpoznatijih turističkih resortova na svijetu, ima tek 179 tona carga godišnje. Čak ni Sarajevo, centar gospodarstva BiH nema preko 2500 tona carga godišnje. Za ikakav ozbiljniji cargo promet potrebno je bar 10.000 tona carga, što u regiji imaju tek Beograd, Zagreb i Ljubljana. Kakav crni cargo u Trebinju? I za koju industriju, trgovinu, stanovništvo, poduzeća?

Neosporno je da ovaj turbulentni prostor treba graditi obrambene objekte i to bi mogla biti jedina realna funkcija aerodroma Trebinje. U slučaju, ne daj bože, ponovnog ratnog sukoba na ovim prostorima, a svi znamo da je on i te kako moguć, Republika Srpska istinski treba strateški bitan vojni aerodrom na ovom udaljenom, izdvojenom i „okruženom“ prostoru. No, za tako što ni u ludilu ne treba aerodrom te veličine i tolika investicija. Tada bi bilo dovoljno napraviti pistu od oko kilometra, a u tom slučaju bilo bi i te kako razborito uz nju staviti minijaturni terminalčić za 70-tak putnika kako bi se mogla uspostaviti veza Trebinje-Banja Luka-Beograd par puta tjedno. Nije nevjerojatno da ovdje postoji i interes Rusije, jer bi ovo bio najispupčeniji aerodrom koji bi štitio ruske interesne zone, na samo par kilometara od NATO-a (Hrvatske i Crne Gore), najbliži Italiji. A ako je Rusija ta koja bi zbog toga investirala u aerodrom i ja bih tada rekao da mi treba aerodrom sa ogromnom pistom i terminalom za pola milijuna putnika. Why not, ako netko drugi plaća? No, nitko ne spominje geostratešku važnosti, čak ni eventualnu vojnu funkciju aerodroma, još manje eventualni interes vojnih sila. Pa je ovo čista spekulacija. Realna? Jest, no ipak je daleko realnije da se ovdje samo radi o predizbornim obećanjima ili ludilu poput Morave u koji će se ukucati nekoliko desetaka milijuna EUR radi političke promocije, potom još 2-3 milijuna EUR godišnje da se plate radnici, komunalije, energija, potrošni materijal, logistika i subvencije kompanijama da bi itko uopće odradio pokoji let.

E sad, za razliku od Morave, ovdje Covid-19 ne može biti izgovor, jer su svi planovi i analize napravljeni nakon koronakrize.

 

Ovi prostori su i prije imali puno previše aerodroma, njih čak 23, od kojih većina nema dostatan promet da bi bila komercijalna, velika većina mora plaćati ogromne iznose kompanijama da na njih lete. Kojeg smisla u tom kontekstu ima gradnja dodatnih aerodroma, poglavito na tek 150 ili manje kilometara od postojećih? Kojeg smisla ima upucavanje stotinjak milijuna EUR u tri aerodroma koji potom neće imati prometa i gutat će bar 5 milijuna EUR godišnje svaki da bi ostvarili bar nekakav minimalni, nedostatan promet, koji nikada neće raditi ni izbliza na komercijalnim osnovama? I to za minijaturno stanovništvo koje gravitira tim aerodromima. Sva ova tri primjera ne graniče sa ludilom, ona jesu ludilo. Potpuno ludilo. Bez ikakve racionalne osnove. Ni najmanje. Ludilo kojim se troše istinski skromni potencijali na nepotrebnu megalomanštinu, političke promocije i istim zapostavlja niz drugih bitnijih segmenata života u koje bi se taj toliko potreban novac mogao utrošiti.

Ne treba svakom minijaturnom mjestašcu aerodrom, ne može svaki kutak zemlje biti povezan aerodromima, te ih se graditi na svakih 150 km. To ne rade ni daleko bogatiji, a kamoli si to može dozvoliti najsiromašniji dio Europe.

121 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Корупција која свуда постоји… Само је питање процента.

А ја се питао где је Ален нестао…

Додуше, ни ја нисам посећивао Т6 јер доста мојих коментара није објављено.

Елем – сви знамо зашто се граде аеродроми на 50км (утицај на економију, нарочито она предузећа која граде), пуни су их и Шпанија и Јужна Кореја, додуше, имају нешто више новца.

На правом месту… И џепу.

Корупција

Alene svaka čast na članku, sve do detalja opisano i slažem se da nema nikakve ekonomske računice za gradnju aerodroma u Bihaću, Trebinju i ostalim navedenim mjestima, jedino možda neki mali sportski ili vojni aerodromi drugo sve je “bacanje novca” ili pranje para. Trebinje ima nesto turizma ali sve su to većinom domaći ljudi iz BiH Srbije Crne Gore… i većinom automobilima dolaze, ako se gleda ekonomska računica potpuno neisplativo, zanimljivo zaživi priča uvijek pred izbore, koja slučajnost 😉

Postovani Alene, mozda me se secate sa portala T6 bio sam redovan citalac Vasih kolumni i ponekad uzimao ucesca u diskusiji.

Samo zelim da izjavim da me je sramota sopstvene zemlje, na kraju krajeva pa nije ni taj Vucic kriv za sve, autocenzura je mnogo gora od cenzure, mnogo toga ima do nas samih i sto smo ostali zarobljeni u periodu od pre 30 godina.

Bas mi je drago da ste otvorili svoj portal i da cete pokrivati sve teme. Pa ako su neke i neprijatne, Boze moj, bez rasprave nema napretka, tako funkcionise moderno drustvo.

Veliki pozdrav iz Nisa!

Pošto se ne mogu pisati komentari na svaku vijest, evo ovdje Vam čestitam na velikom uspjehu ovoga portala! Svaka čast, ovo je daleko najbolje mjesto u regiji za rasprave s drugim zrakoplovnim entuzijastima!

A u Švajcarskoj ima smisla, svako malo veće mesto ima pistu.

Sve sto se prikazujeprofitabilnije i jeftinije kosta nas ko sv.Petra kajgana i opet corak nema para-vazno je slikati i reklamirati to sto nemamo.-mudrosti najvise.

Ne znam za druga 2, ali Kraljevo u 100km ima Kopaonik, Zlatibor, Goč, Studenicu, Žiču, Vrnjačku, Lukovsku i još nekoliko banja, 5-6 gradova srednje veličine i mnogo ljudi koji žive i rade u inostranstvu…

U maju sleću na “Moravu” prvi komarci

Evoga expert da nam kaze .svaki ajadrom ima svoje prednosti za turizam i promet robe cargo. I Sombor bi otvorio i sve druge .inace za privatne avione i halikoptere manji ajadrom su super. Tebinja super.bice to samar hr.

Ne bih se za Trebinje slozio, ako se napravi dobar dogovor , bice i slijetanja i polijetanja, samo treba sto vise jeftinih kompanija i aranzmana, to ke idealno mjesto

Mostar ima jako lošu geografsku situaciju, brda, planine slaba preglednost kod slijetanja i aviokompanije ne žele da koriste taj aerodrom. Jednostavno neće da preuzimaju taj rizik kad ima drugih aerodroma u blzini.

Za Moravu i Bihać neznam ali Trebinje vapi i biti će bum destinacija .a zasto pa jeli jedna od najvećih destinacija turističkih Dubrovnik samo 20 kilometara udaljen jeli pola sata voznje Bola kotorska a gdje je samo Trebinje sa okolinom Bileća Gacko Foča Niksic.

Krivokapic Zeljko Posebna je prednost što će putnici na Ivanici/Brgatu čekati prelazak granice 3 sata za tih 20 km. Vremenski jako zanimljivo…

Ma jasno, ja se samo nemoćno šalim na općenitu ludu situaciju, u kojoj se može stvoriti i ideja o gradnji još jedne međunarodne zračne luke u kraju koji ima manje stanovnika nego jedna malo veća ulica u Londonu. O gospodarskom potencijalu da ne govorim. Otvoriti ozbiljnu zračnu luku nije posao kao kupiti FAP kamion, položiti (platiti) vozački pa – vozi Miško! Niti se plan potencijalnih putnika može temeljiti na otimanju tuđih…

Jarboli, fontane, aerodromi. Ma ima se može se. I u bivšoj Jugi je svako selo htelo fabriku pa su propala jer nisu bila ekonomski održiva.

Da, nažalost se na T6 strašno osjeti cenzura u zadnje vrijeme. Kroz nekoliko Vaših članaka se nije smjelo spomenuti ništa što ne podržava mitove o velikim uspjesima vladajucih i njihovim najmudrijim odlukama. A kamoli napisati da su ulaganja u ove aerodrome suluda. Ne objavljuju se čak ni komentari koji ne idu uz te mitove a sve je više komentara po službenoj dužnosti. Još na civilnim temama kako-tako. Nevjerojatno mi je da se čak na usko specijaliziranim portalima toliko osjeti duga ruka medijske kontrole.

Alene, evo clanka iz danasnjih Nezavisnih novina. Propao i projekat u Bihacu.

BIHAĆ – Premijer FBiH Fadil Novalić boravio je danas u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu te se tom prilikom sastao sa premijerom USK Mustafom Ružnićem i njegovim saradnicima, a sastanku je prisustvovao i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Najvažnija tema o kojoj se razgovaralo bila je izgradnja aerodroma u tom gradu, kao i poboljšanje cestovnih komunikacije koje povezuju Unsko-sanski kanton s ostatkom države. Inače, izgradnja aerodroma je započela prije nekoliko godina i daleko najveći dio sredstava za njegovu realizaciju izdvojen je iz budžeta Federacije BiH.

“Mi smo do sada u ovaj projekat uložili 13 miliona maraka i imamo određene rezultate. Međutim, neke projekcije govore da će ukupna vrijednost projekta iznositi oko 65 miliona eura, što je dvostruko više u odnosu na prvobitne projekcije”, kazao je Novalić.

Istakao je kako se radi o vrlo skupom i zahtjevnom projektu, čija realizacija nije moguća bez sinergije svih nivoa vlasti i institucija koje su uključene u njega.

“Dogovorili smo se da svi zajedno podijelimo zadatke, grad Bihać, kantonalni i federalni nivo, te da sagledamo koji je to realni format ovoga projekta. Uradili smo mnogo posla do sada, izgradili dio piste, ishodovali neophodne dozvole i odobrenja i sada smo u situaciji da moramo razmišljati kako osigurati ukupnu finansijsku konstrukciju cijelog projekta”, kazao je Novalić.

On je dodao kako je sazrelo vrijeme da se eventualno pokuša pronaći model koncesioniranja ili privatne investicije kako bi se aerodrom izgradio u najkraćem mogućem vremenu.

Mustafa Ružnić, naglasio je kako projekat aerodroma ima veliku važnost kada se radi o komunikacijskom povezivanju USK s ostatkom zemlje, ali i značajan ekonomski aspekt, jer može biti motor razvoja Bihaća i cijelog kantona. Smatra se kako će realizacija ovog projekta imati veliki privredni značaj, doprinijeti značajnom razvoju turizma i povećati broj posjeta Nacionalnom parku “Una” te drugim turističkim destinacijama na ovim prostorima.

Alane, čestitam na otvaranju ovog portala. Nadam se da će to biti mjesto za stručnu raspravu i tematsku, vezano za zrakoplovstvo a ne za politička prepucavanja kakvim smo svjedočili na prijašnjem portalu.
Nije asfaltirano 300 m testne piste, nego je samo dovezen šljunak visine 1 m i razvučen na tu dionicu, a asfalt ostaje za kasnije kad se bude asfaltirala cijela dužina. I da, postavili su nekakve “mjerne uređaje” odnosno betonske blokove da mjere opterećenje staze a samim time i slijeganje i uništavanje.
Prema zadnjim informacijama pripremljena je odluka o prenosu vlasništva preduzeća sa Grada Bihać na federalni nivo, kako bi se moglo lakše pronaći investitore.

Ne, nije asfaltirano barem do jučer. To ne znači da možda neće biti kasnije asfaltirano ali sada nije.
Ako se promijeni vlasnik možda će se viši nivo vlasti lakše pronaći investitora kroz javno – privatno partnerstvo. Tako barem oni to zamišljaju.
Kako mi se čini ovdje nitko neće naglas da kaže a svi znaju da je ovo promašeni projekat, nego i dalje guraju po svom. Izbori su prošli (lokalni), za 2 godine su opći i do tada će ovo životariti a onda ponovo se aktivirati pred izbore. Nešto poznato, zar ne?

Umalo da zaboravim. Jedino što je asfaltirano, a to ste i naveli u članku je pristupni put za cargo centar, ma šta to značilo, u dužini od oko 300 m.

Koliko je to ozbiljna priča, govori vam i slijedeće:
Pored “mase” drugih ljudi koji bi to mogli da rade imenovan je za direktora JP čovjek koji je stalno zaposlen u Sarajevu, mislim u JP Auto ceste ili Ceste F BiH, a u JP Aerodrom Bihać ima menadžerski ugovor. Kako je osoba stalno angažirana u Sarajevu na svojim ipak legalnim poslovima možete misliti kako “radi” posao menadžera u Aerodromu. Najveće njegov uspjeh je da postavlja slike i sličice, te razne obavijesti na FB stranicu aerodroma, ali ga to ne sprječava da uzme oko 250€ mjesečne plaće. Da nije smiješno bilo bi žalosno.
Može on vama prezentirati taj projekat, podatke ali neka odgovori samo na jedno pitanje: kad po njegovom mišljenju se može očekivati početak operacija na tom aerodromu? Sudeći po ovom podacima iz teksta za jedno 40 godina.
A o ozbiljnosti projekta govori vam i podatak da su “zaboravili” u prvobitni projekat postaviti benzinsku pumpu pa su onda radili izmjenu tog projekta i dodali poziciju pumpe, jer bi ipak trebalo da je imaju na aerodromu. Možete misliti kakva je onda ostala dokumentacija, koja se mijenja svaki put kad se pokaže. A ovi biseri sa kružnim tokovima, mostom, cargo centrom iputem do njega…. stvarno napredne ideje. Možda za 22 stoljeće, ko zna.
I jeli vam potvrdio da li je asfaltirana ta testna staza?
Pozdav.

Odite na portal bisce.ba i možete vidjeti neke dokumente od JP koje su dostavili na usvajanje, kao što je završni račun i ostalo. Kao i komentare o procesu izgradnje.
Ima toga još mnogo.

Slobodno se javite kad budete dolazili. Čujemo se.
Sticajem okolnosti znam nešto o toj temi pa vam može biti od koristi.

Alene,

ovo će biti prvi put da ostavljam komentar na neki Vaš članak, moram priznati da mi je bilo čudno kako ste samo nestali sa T6, obzirom da sam bio vrlo zauzet i nisam ispratio sva dešavanja u poslednjih par meseci.

Ja sam iz Kraljeva, i leteo sam na letu JU 2602 KVO-VIE, tako da se može reći da imam iskustva sa Moravom. Slažem se sa Vama da je 50 zaposlenih previše, obzirom na 2 leta nedeljno zimi i 6 u sezoni. Uloženo je previše para od kojih su mnoge bačene u prazno kao što ste i sami pomenuli. Moram još i da dodam druge probleme koji tu postoje. Vatrogasni kamioni su pozajmljeni sa INI, odledjivanje piste koje mora da radi vojska, problemi sa maglom u ovom području zbog čega su jutarnji letovi odlagani više sati i pregršt drugih stvari.

Ali, ne slažem se da Morava promašaj. Prvo, potencijala za putovanje itekako ima, pored 900 000 ljudi koji gravitiraju ka aerodromu (od kojih je značajni broj mnogo bogatiji nego što mislite), ceo šumadijski kraj ima previše ljudi koji su se odselili u inostranstvo, prvenstveno u Austriju Nemačku i Švedsku. Tako da bi linije ka tim zemljama bile isplative (u slučaju da može da sleti uskotrupac). Takodje, linije ka Turskoj, zbog Novog Pazara, Tutina i Sjenice bi bile isplative i jedan je od razloga zasto je Turska ulozila 10 miliona. Naravno, sve ovo važi u nekom lepšem vremenu nakon korone.

Drugo, ovaj region ima veći kargo potencijal nego bilo koji drugi region u Srbiji, najviše zbog malina i drugog voća koje se već godinama izvoze u velikim količinama u EU i Rusiju.

Treće, ovo je način Srbije da uloži u vojni aerodrom bez velike pažnje NATO. Nakon debakla Ratnog Vazduhoplovstva 1999., Srbija dosta više ulaže u vojnu infrastrukturu. Da podsetim da je Amerika odmah zapretila sankcijama ukoliko Srbija nabavi S-400 od Rusije za PVO. Ovo je malo suptilniji (čitaj skuplji) način da se uloži u vojsku. Aerodrom Morava (Ladjevci, ne Ladjarevci) je sedište 98. vazduhoplovne brigade, i očajnički mu je trebala obnova piste.

Izvinjavam se na dugom postu i Alene hvala još jednom za duboku analizu.

Pozdrav

Moje laicko misljenje je da svim tim ljudima iz Sumadije nije problem da lete preko Beograda, jer je razdaljina od aerodroma do najdalje tacke Sumadije kratka, a jos kraca od kako je otvoren autoput. Koliko god to ljudi bilo tu, oblast oko Morave je isuvise blizu Beograda, ali i Nisa da bi se Morava sa skromnom ponudom frekvencija, destinacija, ali i cena mogla progurati ispred njih. Putnici iz Novog Pazara i Sjenice mislim da bi pre odabrali Pristinu, nego moravu jer Pristina i te kako ima letova za Tursku, ali i onaj drugi razlog koga ste vrlo verovatno svesni i koji nas je sve upropastio.

Stvarno mislite da Morva ima veci kargo potencijal od Beograda i Vojvodine? Koliko god to malina bilo, a nema ih preterano, nije to daleko od Beograda za prevoz do Rusije, a ne verujem da ce se prevoziti maline avionom jer nista od prehrambenih proizvoda se do Rusije nije redovno prevozilo avionom, koliko sam ja obavesten. I plasim se da su i te maline labav posao, jer nisu Rusi jednom zabranili nase voce zbog podmetanja i neadekvatnog tretiranja pesticidima i ostalom hemijom.

Vazduhoplovci definitivno jesu profitirali od svega ovoga na Moravi, ali stvarno ne mislim da je to bila namera ove vlasti, skoro sam pa siguran da nije uopste, vec je namera bila samopromocija i skupljanje poena jer sledece godine su bili izbori. Pogledajte u kakvom je stanju RV, pitajte pilote koliko imaju naleta, pitajte pilote skole koliko imaju naleta, mizerno malo, vise preleti prosecan gradjanin u civilnom putovanju, nego oni, na moju ogromnu zalost. A ne verujem da NATO nije svestan sta je Morava znacila za 98., ali ipak nista preterano posebno, nije njih bas lako nadmudriti, a jos teze nesto sakriti od njih.
Veliki pozdrav

Poštovani Alene,

Ja sam pre oko dve – tri godine krenuo da čita Vaše kolumne (kako sam krenuo više da putujem avionom). Kao ekonomista i zaposlen u industriji koja nema veze sa avio industrijom, Vaše kolumne su mi bile otkrovenje i krenuo sam da razumem određena kretanja i zašto se nešto dešava. Čak sam prateći dešavanja u Vašim kolumnama uspeo u potpunosti da refundiram karte koje su bile za letove koji su otkazani zbog pandemije. Kao što je spomenuto u nekim komentarima, uz malo istraživanja našao sam Vaš novi sajt i uživam u necenzurisanim tekstovima :). Ono što morate da razumete o današnjoj Srbiji jeste da postoji mašinerija koja čim nekome nešto ne valja kako je napisano/rečeno angažuje ceo svoj arsenal da se ta osoba ponizi. Tako da su se neki ljudi dosta promenili, što nije opravdanje da se ne završi saradnja prijateljski.

U svakom slučaju, želim Vam puno uspeha sa zamaaero, a ja ću se potruditi u znak zahvalnosti da ljudi koji još nisu otkrili sajt, a vole Vaše kolumne, to uskoro saznaju.

Sve najblje, stay safe i samo napred.

Veliki pozdrav iz Novog Sada!

Wow, 8k dnevno? Možemo li vidjeti screenshot iz analitike za tu tvrdnju, budući da je impresivna ali i malo vjerojatna….

Onda bravo!

Na internetu sam pronašao članak pod nazivom “Treća sreća sa trećom pistom u Taleži”. Članak je napisan u 9. mjeseci te uključuje u kartu plana aerodroma u Taleži, te sam primjetio neke stvarno zanimljive planove.

Ja ne radim na zračnoj luci i nikad nisam radio u zrakoplovnoj industriji, samo sam entuzijast, pa nije baš da sve znam u o aerodromskoj infrastrukturi. Primjetio sam na toj karti da planiraju izgraditi “poziciju u slučaju najave bombe” i ja prvi put čujem da to uopće postoji. Sada me zanima, jeli to stvarno postoji na nekim (možda vojnim) aerodromima ili je ovo notorna glupost? Nije baš da će avion išta spasiti osim ukopanog betonskog hangara nakon pada bombe, a ovo je samo komad stajanke podalje od glavne stajanke.

Također, rulnica više nije 4000m već 645m, a terminalski objekat se proširio sa 7000m2 na 12800m2, a i koliko vidim “planiraju” izgraditi najveću garažu aeeodromske opreme u regiji, te najveću aerodromsku vatrogasnu postaju.

@LH1717
Pozicija za slučaj najave bombe bi verovatno bila neka udaljena pozicija na koju bi se poslao avion u slučaju dojave da je u njemu bomba ili nekog drugog terorističkog akta – po principu, šta god da se desi, da bude daleko od aerodromskih objekata i izolovano.

@Alen
Poštovanje Alene, imao sam sreće da sam pročitao Vaš pozdrav na T6 pre nego što je uklonjen, pa pratim Zama Aero od početka. Sve najbolje želim i puno sreće u radu!

Da, naravno – slažem se, nego sam samo hteo da pojasnim šta je “domišljati” projektant hteo da kaže. Tako nešto je potrebno recimo na Frankfurtu gde je preskupo zatvarati pistu na par sati zbog nečijeg prank poziva, ali svakako ne na nekom mini aerodromu sa jednim dnevnim letom. To su priče čija je jedina svrha politički marketing, pronevera ogromnog novca i uhlebljavanje pogodnih. Angažuje se neki entuzijasta sa taman onoliko znanja koliko ga i ja imam (samo verovatno nešto manje moralnih ograničenja), malo guglanja, nečiji klinac koji zna drndati Photoshop i eto projekta. Što je najbolje, kao što vidimo, aerodrom se lako može i šetati tamo-vamo. I kad kuću parviš, treba da dođe neko da ispita zemljište, ima li podzemnih voda i šta sve ne, a kamoli aerodrom… Ali očigledno takve priče uspešno prolaze kod raje… Jedni izvoze ATR-om maline, drugi otimaju putnike Dubrovniku, jedni su regionalni kargo centar, drugi postaju glavni hub za letove iz Kine… Za to vreme ja popravljam trap na kolima na svakih par meseci jer su nam drumovi ko da ih je Marko Kraljevic orao, disem najzagađeniji vazduh u Evropi i država me cedi do poslednje pare. Uh… šta god da pričam odem u politiku. Izvinjavam se 🙂

Hvala na odgovoru i ponašnjenju!

Odličan članak gospodine Šćuricu! Poprilično zanimljivo i edukativno.

Svaka ti je na mestu majstore. Ne razumem se puno ni u avione, ni u aerodrome, ali prosta pamet i logika kazu da ne mozes u siromasnoj zemlji( govorim o Srbiji , a mislim i na sve druge u regionu) imati aerodrome na svakih 100 kilometara. Odnosno mozes, ali oni ni za milion godina nece biti rentabilni.Problem su politicari.Kod njih nema ni elementarne pameti, ni logike. A pare koje bacaju ionako nisu njihove. Pozdrav iz Cuprije, koja ce takodje mozda jednog dana dobiti aerodrom. Bar za one uskotrupne avione. Kad mogu drugi…..

Pozdrav iz Bihaca 🙂
Nisam strucnjak iz ovih oblasti, ali cu napisati ono sto.sam vidio i sto.znam.
Dakle, sto se tice aerodroma u Bihacu ja mislim da ima smisla.
1. Dijaspora
2. Blizina Plitvickih jezera ( 30 min voznje )
3. Nacionalni park Una
4. Ostalo
Moram prvo reagovati na konstataciju da ni bogatiji ne bo pravili u ovim uslovima, a pogotovo mi siromasniji.
Posto sam bio u Americi – Kaliforniji, pored najveceg aerodromu u LA ( LAX ) postoji nekolicina ma njh aerodroma u sirem obimu. Tako aerodrom plstoji u Palm Springsu, koji, eto slucaja ima samo 40 hiljada stanovnika. Uglavnom, aerodrom radi. Koristio sam ga.
Kazete da turisti koriste vec postojece aerodrome za Plitvice ! Da, al zato sto nema u Bihacu. Iz bihaca je autom pola sata do Plitvica, a iz ZG 2 sata ( google map ). Dakle, po vasem misljenju turisti rado slijecu u ZG pa se voze do Plitvica ! Ne znam zasto onda ne bi slijetali u Ljubljanu ili jos dalje pa se jos duze vozili i uzivali !
Iskreno, voio bih da se napravi, da bih potvrdio ove svoje pretpostavke.
Zaboravio sam spomenuti udaljenost autom iz Sarajeva do Bihaca. 5 sati ! Dakle, i za to bi se koristilo. A da ne pricam da je turizam poceo da se desava. Naravno, sve ovo govorim ne racunajuci na KORONU. Korona ce proci i valjda cemo se vratiti u normalu.
Tolkko od mene i AERODROMA U BIHACU 🙂
Volio BIH da bude. Pozzz

Vaš portal sam našao prije par dana. Iskreno začudilo me je otkud to samo tako da nestanete sa T6. Prvo što sam pomislio da ste dobili Koronu. Pa hate što ste preskočili jedan utorak, pa onda drugi, pa treći… rekoh j.. da se čovjeku nešto desilo valjda bi napisali. Tad sam spazio da je sa vašeg zadnjeg članka na T6 skinuti komentari. Traži malo po malo na net-u nađoh zamaaero.
Ne treba nikad pljuvati u izvor iz kojeg ste vodu pili (ne mislim konkretno na vas nego uopšteno), zbog toga vjerovatno ni vi ne želite da komentarišete T6.
I sam sam primjetio da su poslednje vrijeme postali opasno politički sajt. Stvarno ne znam zašto. Nekad naginju na jednu stranu nekad na drugu, ali da uvode cenzuru… to je po meni nešto naj naj najgore. Svako ima pravo reći što misli. Dal je to OK, dal je to po društvenim normalama nije bitno, ali svako ima pravo na svoje mišljenje.
Što se tiče konkretno ovog članka imao bih par opaski.
1. Aerodrom Bihać nikao ne može imati smisla. Svako ko je bio u Bihaću, išao putem prema Ličkom Petrovom Selu mogao je da vidi da bilo kakav civilni aerodrom je nemoguć iz najjednostavnijeg razloga – Plješevica i vremenski uslovi. Civilni saobraćaj nije isto što i vojska. Područje koje bi pokrivao aerodrom ima oko 300 000 stanovnika, sa isto toliko stanovnika vani. Ali su to ljudi uglavnom slabijeg imovnog stanja i jako slabe kulture letenja. – AUTOBUS JE AUTOBUS. To je stanovništvo koje uglavnom putuje sa 3 do 5 kofera (što većih). Doduše znam par primjera gdje porodica dođe avionom a babu ili dedu šalju autobusom jer im je tako jeftinije donijetu brdo stvari.
2. Aerodrom Trebinje je sve samo ne realna opcija. Kako ne kogu ostaviti link, probajte nađi na YT kanal Nebojše Vukanovića. Lokalnog političara koji je obišao sve lokacije aerodroma. Bruka.
3. Mislim da ne stoji vaša teza da to ima veze sa ruskim uticajem, a još manje sa nekim ratnim aerodromom. Realno to je potpuno besmisleno.
4. Ono što nije baš istina da je Trebinjen nivou Afrike i turistički nerazvijeno. Trebinje ima jako jako dobro razvijen turizam. Postoji obimna saradnja između turističkih radnika Trebinja i Dubrovnikas. Nije ni granica tvrda Velika je fluktoacija ljudi tamo ovamo. Pola Trebinja radi u Dubrovniku. Dubrovčani su skoro svakodnevno u Trebinju zbog cijena… ali da je aerodrom glupost… teško da ima veća. Za veliku sreću je samo to što od toga ništa biti neće jer su prošli izbori, dodik polako pada pa će se i ovo zaboraviti.
PS. Odobrite linkove u wordpressu i mislim da vam je joomla bolja varijanta za sajt.

Ljubomora govori iz svih vas. Gradjani Trebinja su zasluzili da imaju vezu sa prestolnicom. I to im nitko ne sme i ne moze da oduzme. Srbija se pobrinula za njih i to joj je posao. A oni ce da uzmu turiste Dubrovniku koji ce da lete preko Trebinja, tak ce da zarade, a i aerodrom ce da bude profitabilan. I tu nista ne mozete da uradite. Malo boli sto je neko pametan pa ce da uzme deo para od vas. Boli to?

Autor je u vezi aerodroma Bihac izostavio nekoliko bitni stvari brojna BiH dijaspora sa Usk-kantona blizina NP Una i svjetskog brenda NP Plitvicka jezera

Ni to što ti napisa ne može dovesti do isplativosti.Dijaspora i sada dolazi preko Zadra,Zagreba i Banjaluke,ako hoće avionom i to uglavnom niskobudžetnim letovima.Što se tiče Plitvica,u Udbini ima aerodrom koji bi se mogao koristiti a turisti uglavnom slijeću u Zagreb ,kojeg obiđu pa onda autobusom do Plitvica za sat i pol (ako si pažljivo čitao) tako rade turisti na odmoru.

Ex Yu i T6 brisem iz mojih favorita… Jadno je i prejadno da se i kako se provodi cenzura… Jedino se ne slazem sa tvojim vidjenjem Prpuse; nema niti jedan aerdorom u regiji koji je u stanju prihvatiti svih 50 A380 od Dalmatian.com-a na dolasku iz Azije i Australije te na putu za Sjevernu i Juznu Ameriku i obrnuto. Plus naravno onih 100+ uskotrupaca koji ce opsluzivati sve europske aerodrome!!!

A šta fali ex yu aviation? To je ubedljivo najprofesionalniji portal na našim prostorima.

Cenzura većine komentara koji se ne uklapaju u sliku JU kao idealne uspješne aviokompanije, te kašnjenje objavljivanja većine dobrih vijesti iz država koje nisu Srbija.

Bolje rečeno, jedna kvalitetna rasprava je praktički nemoguća jer čim netko ima dobre argumente koji ne idu u prilog poslovanju JUa, admin ih odmah izbriše.

Za komentare se slažem sa Vama. To je gomila budala i ponašaju se kao najobičniji navijači.

Sajt kao ex-yu i treba da prenosi vesti bez kritičnosti. Na Vama je, kao analitičaru, da dublje obrađujete teme kao ovu i da te analize objavljujete na portalu namenjenom tome.

Zaboravljate da je ex-yu bio jedan od prvih regionalnih sajtova koji je preneo vesti o Emiratesu i Korenu i sličnim pozitivnim stvarima. Kada ovako napišete deluje kao da je admin sajta zlonameran prema Vama i ostalim Hrvatima a stvarno mi je teško da poverujem u to. Pogotovo posle godina profesionalnog rada…

Nisam siguran koliko je ovo tačno. Air Serbia se tamo pljuje najstrašnije, i kad treba i kad ne treba. I sam sam nekoliko puta pisao kritike na račun kompanije i nikada mi nije obrisan komentar.
Sam administrator sajta piše veoma objektivno o svim kompanijama pa i o JU.

Ja baš i ne idem na taj portal često, više se držim hrvatskih portala i onih inostranih, no često vidim da se mnoge rasprave o negativnosti JU miču. Danas sam vidio da je netko iznio informaciju o brojkama carga prema JFK koje baš i nisu idealne kako ih Vučić opisuje. Taj komentar je maknut. Možda je nekom iskustvo drukčije, no koliko ja znam većinom se miču rasprave o Beogradu i JU, dok kada su teme rasprave ostale države, komentari koji su grubi ostaju.

Alene, nije ti tacna ova informacija za Aerodrom u Trebinju. Od Mionica se odustalo pa su odabrali novu lokaciju Teleža za aerodrom.Lokacija je na Granicnoj liniji RS i Federacije, te bi pista dijelom usla u federaciju. Takodje ta lokacija je pod velim brojem mina iz prethodnog rata, pa se sada radi razminiranje.Evo lika sa podatcima i video prilogom.
http://nebojsavukanovic.info/potpuno-ludilo-taleza-i-federacija-treca-lokacija-aerodroma/

Bas me interesuje sto cete da kazete za godinu dana kad ce prvi avion da poleti iz Trebinja prema prestolnici.

Vi stvarno vjerujete u to ili? Jer po planovima oni su osigurali 50 milijuna € za aerodrom sa pistom od 3.500m, širokom 45, rulnicama od 4000m, terminalom od 7000m2 i sve to u roku od 2 godine (i manje). Iako se toliki aerodromi grade u pravilu 6 godina i više uz buđet od 300 milijuna €.

Pa gledajte, možda je Vučić učenik s Hogwartsa, pa možda on to nekom čarolijom izgradi za toliko novaca i toliko vremena.

Poštovani Alene, Sjajan i realan članak, samo ste situaciju dosta ulepšali. Još je gora nego što ste napisali. Šalim se, naravno, ali zaista mislim da je situacija još gora nego što ste napisali. Naime,ti projekti i nisu za diskusiju na vazduhoplovnim portalima, već za druge portale, shvatićemo svi koje.
Zgrožen sam cenzurom na T6. T6 prate ljubitelji vazduhoplovstva, znači najnebitniji likovi za političare u svim zemljama, benigni entuzijasti. Kamo sreće da mi imamo moć da menjamo vlasti i politike. Žao mi je za T6 ali mi je drago za Zamaaero. Imate novog redovnog čitaoca, ljubitelja vazduhoplovstva. Nadam se da ćete uvesti rubriku o vojnom vazduhoplovstvu, možda rubriku o aerodromima.

Zar vi niste napisali na kraju tog istog poslednjeg clanka na T6 koji je obrisan da je rastanak planiran jos pre godinu dana i da nije bilo nikakvih nesuglasica?

Alene čitam i ne mogu da vjerujem! Pa zar je taj Petar toliko ispao nekorektan prema Vama? Zašto pobogu, zašto!

A mislisla sam sve najbolje o njemu. Sada jedino ostaje da mislim da je ovako lepuškast…

Poštovani Alene, fantastična analiza i sjajan tekst! Ja živim u Novom Sadu ceo život i volim svoj grad i prvi bih želeo da imamo aerodrom nadomak Novog Sada ali znam da nije realno jer svakome iz Novog Sada do aerodroma u Beogradu ne treba vise od 1h vožnje i da je gužva na auto putu. Živeći u Srbiji već smo se odavno navikli na bacanje dimnih bombi i bajke! Što se tiče Srbije dovoljna su joj dva aerodroma Beograd i Niš, tako da vlast treba samo da se koncetriše na Niš i da ako ima potrebu negde da ulaže novac da to bude taj aerodrom. A da manji deo novca ulože u sportske aerodrome i klubove kako bi ih sačuvali od korova!

Slažem se sa Vama u vezi aerodroma Ponikve. Najveći problem je to što je na Balkanu pogotovo u Srbiji bitna UGRADNJA a ne GRADNJA. Na 2,5 miliona EUR se niko ne može ugraditi a na 100 miliona može vec par ljudi. To vam je kao anegdota kad kažu male pare se ne mogu sakriti a velike mogu, jer kad se male pare podele ne ostane ništa ali kad se velike pare podele one ostanu “sakrivene”.

Bravo Alene, izvrstan članak! Uživanje Vas je čitati doista!

Fantastican clanak!
Stvarno sam iznenadjen cinjenicom da su Vam zabranili kritiku poteza i odluka vlasti na T6, nisam to ocekivao, no to govori o njima.
Slazem se sa apsolutno svime, ali (kod nas uvek postoji neko ali) ipak ti politicari treba da vode neku kampanju, da skupe politicke poene, da podignu rejting ili da skrenu paznju u medijima sa neke teme koja im ne odgovara. I sto se tice Morave, kao sto uceni ljudi kazu, istorija se ponavlja, otvoren je aerodrom i napravljen spektakl, a potom stajao pust i evo sad, otvoren ponovo, napravljen spektakl, obavljeno par letova i, kao sto vidimo, stoji i stajace prazan. Istorija se ponavlja, a pogotovo kada ne sagledavas prethodne greske i teras glavom kroz zid. Moram da dodam jos jednu suludiju za projekat, Morava radi samo sredom (radila) i to tipa od 11 do 15/16! Ima tu jedna dobra stvar, od celog projekta profitirali su samo piloti 98. i 63. padobranske od sređivanja piste.
Komentar za Trebinje je samo trosenje vremena.

Stvarno sam zgranut. Nisam ocekivao da se uvodi cenzura na portal koji i nije uticajan po javno mnjenje, jer okuplja samo uzi krug entuzijasta. Mada, pre par dana je objavilo da je Ex-yu uveo premium news letter i u jednom delu teksta je napisao i naveo linkove nekih od portala iz Hrvatske i Slovenije i ja sam komentarisao kako su zaboravili zama.aero (ali sam posle video jos jedan takav komentar) i, pogodite, obrisan je posle kraceg vremena. Ali znam da je u jednom trenutku na Vasoj poslednjoj analizi stajao link Vaseg portala, jer sam tako i saznao za njega, i kasnije je bio obrisan kada sam proveravao komentare.

Moram da se delimicno ispravim. Aerodrom je do proslog novembra radio samo sredom, a posle toga nismo dobili obavestenje o radnom vremenu, ALI, koliko se secam, oni letovi za Bec zaista jesu bili sredom.
,,Međutim, za razliku od Nikole Tesle, koji radi non stop i Konstantina Velikog, koji radi šest dana u nedelji, Morava će prema planu koji važi do novembra za civilni saobraćaj biti otvorena sredom i to samo na dva sata – od 12 do 14 časova.”
sa linka: https://www.blic.rs/biznis/vesti/aerodrom-kod-kraljeva-dobio-radno-vreme-sletanje-na-moravu-samo-sredom-od-12-do-14/0tdgwgn

A na pitanje sta rade, mislim da svi znamo da je odgovor nista, jer nikada nista i nisu, vrlo malo. Za poslove koji su u administraciji (svi sem fizickog posla na stajanci) mogu da potpisem da rade ljudi iz nizih redova partije ili sinovi i cerke nizih cinovnika partije, posao obecan pred izbore vrlo verovatno. Tuzna realnost nase drzave. A aerodrom ce vlast izdrzavati dok to i jeste jer to je njen projekat isto kao i AirSerbia, koja je ispunila svaki zakonski uslov za stecaj, na zalost, zbog neodgovornog vodjenja.
https://www.danas.rs/ekonomija/petrovic-neodrzivi-rashodi-za-drzavna-preduzeca-er-srbija-ispunila-uslove-za-stecaj/ –> za slucaj da niste videli

Sugestija za linkove prihvacena, nisam znao za to, ali svaki dan se nesto novo nauci.

Ja, iskreno, samo donekle mogu shvatiti jer izbegavanjem takvih tema je, na zalost, dosao do toga da mu se vecina vesti svodi na da li je neki Turkeministan dobio helikopter ili ne. Znam da kad bi iznosio kritike, vrlo verovatno ne bi imao ni jednu od onih reportaza iz H145m i bilo koje iz MUP-a. On je ipak glavni i odgovorni i njegova je odluka kakva ce politika portala biti, smatrali mi to pogresnim ili ne.

Ukoliko bi postojala nagrada za najbrojnije partijsko zaposljavanje i korupciju, Srbija bi bila neprikosnoveni pobednik. Na zalost (ili mozda na moju srecu) nemam jos uvek pravo glasa, ali bez dileme bih glasao protiv svega ovoga. Ali necu vise nista komentarisati ovde o politici, stanju u medijima i glasacima kako Vam ne bih doveo ove komentare u sukob izmedju pristalica i nepristalica vlasti, jer ovo je jos uvek (i nadam se zauvek) portal bez takvih konflikata i predrasuda i bez sto Vi rekoste skoro ,,moj je bolji” komentara kao sto imaju neki portali.

Poštovani,
U potpunosti se slažem sa Vašim tekstom, osim za aerodrom Nikšić.
Aerodrom Nikšić je namijenjen za generalnu avijaciju iako je kritični avion prema kojem je projektovan DASH 8 400.
Što se lake avijacije tiče, ove godine aerodrom je imao preko 3000 operacija.
I ovaj aerodrom neki ludaci (uticajni) žele da pretvore u saobraćajni, čemu on nikako nije namijenjen.
Za to ne postoje ni ekonomski ni geografski, ni orografski uslovi.
S poštovanjem, pozdrav iz Nikšića

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!