zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Bi li LOT mogao otvoriti baze u Zagrebu i Ljubljani

LOT je pokrenuo bazu u Budimpešti sa tri Embraera E195 i jednim Boeingom 787 uz velik broj letova prema Europi i svijetu. Jednako tako LOT je pokrenuo minibazu u Tallinnu, te u Krakowu. Zemlje Višegradske skupine (Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska) dogovorili su načelnu ideju da bi LOT postao nacionalni prijevoznik ove četiri zemlje. On to već jest u Poljskoj i de facto u Mađarskoj, Slovačka nema nacionalnog prijevoznika, a u Češkoj je ČSA pred bankrotom.

I sad se postavlja pitanje bi li LOT mogao pokrenuti bazu u Zagrebu ili Ljubljani. Ljubljana nema nacionalnog prijevoznika, jedan E195 i manji Dash 8-400 bi pokrili sve potrebe za letovima prema Skopju, Sarajevu, Prištini, Dubrovniku (ljeti), Copenhagenu, Pragu, Manchesteru, Barceloni, Bukureštu, Sofiji, Tirani i Varšavi.

U Zagrebu inertnost Croatie Airlines je i više nego poticaj LOT-u da pokrene bazu. Jedan do dva E195 i jedan Boeing 787 za letove prema SAD-u i Kini bi bili i više nego prihvatljivi, te bi mogli operirati bez imalo rizika.

Ipak postoji i jedan veliki demotivirajući faktor za ove dvije baze, a to je baza u Budimpešti. Ona je na tek 345 km od Zagreba i 465 km od Ljubljane. Vrlo je upitno bi li LOT postavio baze tako blizu jedna drugoj. U svakom slučaju Ljubljana je tu bitno izvjesnija kao baza od Zagreba.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: LOT

60 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Mislim da baza u ZAG nije realna.. Prvo zbog Croacije, a posle zbog velikog broja letova prema LH bazama.. Dok za LJU su i bili neki pregovori? Dosta sam leteo sa LOTom, imaju veliki problem sa Dashom, stalno ispadaju iz reda letenja.. ali uglavnom sam imao pozitivna iskustva, posebno sa kabinskim osobljem. Jos ako progovorite rec poljskog, oduseve se..

“Zemlje Višegradske skupine (Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska) dogovorili su načelnu ideju da bi LOT postao nacionalni prijevoznik ove četiri zemlje.” Ovo baš i nije točno. V4 zemlje žele kreirati novog centralno-europskog nacionalog avioprijevoznika u kojem će većinu udjela držati Poljaci. Nije u planu pretvoriti LOT u zajedničkog prijevoznika.

LOT je nacionalni avioprijvoznik isključivo u Poljskoj, ne postoji pojam poput “de facto” nacionalni avioprijevoznik.

U Budimpešti je prijevoznik sa bazom, kao i Wizz i Ryan.

Država ga ne smatra nacionalnim avioprijevoznikom. Mađarska navodi da oni nemaju nacionalnog avioprijevoznika, kao i Slovačka.

Mađarska ne želi da im LOT postane nacionalni avioprijevoznik kao i ostatak V4. Oni žele novog zajedničkog avioprijevoznika sve četiri države gdje će većinu držati Poljaci.

Još uvijek nije nacionalni avioprijevoznik Mađarske.

Znam stav V4 o LOTu, gore sam ga naveo.

To što je LOT legacy i ima bazu u Budimpešti ne znači da je nacionalni avioprijevoznik. Njime ne upravljaju Mađari, ako se nešto dogodi LOT neće Mađari plaćati državnu pomoć, nemaju nikakve riječi kada je u pitanju upravljanje. Ta kompanija nema niti AOC u Mađarskoj, niti sjedište već je sve u Poljskoj.

U zrakoplovstvu ne postoji pojam ” de facto” nacionalni avioprijevoznik. Zna se dobro što je nacionalni avioprijevoznik, a što legacy carrier sa bazom u toj državi.

Znači sve može biti nacionalni avioprijevoznik?

Evo najednostavnije da ovo riješimo. Nacionalni avioprijevoznik je onaj koji država smatra da je nacionalni. Hrvatska smatra da je to OU, Latvija da je BT, Litva tvrdi da ga nemaju ali ga žele uspostaviti, Mađarska tvrdi da ga nema, Japan tvrdi da je nacionalni isključivo JAL.

Japanski nacionalni avioprijevoznik je isključivo JAL. Nigdje se to ne navodu za ANA-u.

Kako god bilo, zna se tko je nacionalni avioprijevoznik i tko nije. Zna se da ga Litva nema jer njihova vlada tako tvrdi, zna se da Estonija nema jer njihova vlada to kaže, zna se da Mađarska nema jer njihova vlada tako kaže.

De facto nacionalni avioprijevoznik ne postoji. Da postoji, po vašoj definiciji to bi u Hrvatskoj bio i Ryan i Trade Air, u Srbiji i Wizz, u Italiji EasyJet, Wizz, Volotea, Ryan, Air Dolomiti, DAT, Vueling…

Odakle vama gdje se navodi ANA? Japan kaže da im je nacionalni avioprijevoznik ili flag carrier JAL. I to se može pročitati i u mnogim tekstovima koji navode. Možete li mi navesti gdje se to navodi za ANU?

Da, to su njihovi nacionalni avioprijevoznici. To definitivno nije Eurowings ili EasyJet koji tamo imaju poprilično velike baze.

“Lithuania’s government intends to establish a new national airline later this year or early in 2021.

The ministry of transport and communications says it will “initiate establishment of a virtual Lithuanian national airline” to restore air links from the Baltic state “in a post-Covid-19 situation”, without reliance on external operators”

Vrlo je očito da Litva tvrdi da ga nemaju i da ga žele uspostaviti. Air Baltic, Ryan i Wizz to definitivno za njih nisu. Mogu vam još tekstova navesti gdje vlada Litve to tvrdi.

Sada ja vas pitam, gdje se navodi da je LOT nacionalni avioprijevoznik Mađarske? Ima li neki tekst koji to potvrđuje.

Ako je de facto nacionalni avioprijevoznik Litve Air Baltic, a nema tamošnji AOC, nemaju sjedište, nije uspostavljen uz pomoću Litve, nema niti jednog Litvanca kao shareholdera, ne dobija novac od Litve i Litva ga ne smatra nacionalnim, ali zato tamo ima bazu, zašto to onda ne bi bio Ryan u Hrvatskoj? Pa Ryan isto ima baze u Hrvatskoj?

“JAL was established in 1951 and became the national airline of Japan in 1953.” Ovo je sa npr. Wikipedie. Japan Airlines se uvijek navodi kao nacionalni flag carrier Japana. Što ANA nije. Možete naći još tekstova o JALu gdje se ovo potvrđuje.

Litva kaže da ga nemaju.

Gdje se navodi to da je de facto nacionalni? Nigdje. Kao što se ne navodi ni sa Wizz i Ryan u Mađarskoj, Ryan u Hrvatskoj.

JAL je nacionalni flag carrier. ANA to nikad nije bila.

De facto nacionalni avioprijevoznik po vama može biti bilo koji prijevoznik koji ima bazu u toj državi. Znači nama je Ryan postao de facto nacionalni.

Je bi uopće “mogao” LOT otvoriti bazu u Zagrebu gdje je hub njihovog Star Alliance partnera?

Ne. Kao sto je i podjednako amaterski napisati da bi mogli u Zagrebu jedan B787 stacionirati za letove prema USA i Kini. Ono, ni sa uskotrupnim ne znaju sta ce koji su veci od Q400 (Rajan je primer) pa ces B787 puniti u Zagrebu 😂

U sustini OU je spasila TK da baci kamaru novca u Zagrebu.
Posle milion godina je jedva jedan LCC stacionirao avione pa ne znam koliko bi se TK zaleteo i to sirokotrupcima.

Punio se 787 i 777 u Zagrebu prije pandemije. Nemojte podcijenjivati potencijal Zagreba na temelju pandemijske godine.

Naravno da da, jer tako dugo dok OU feeda LH hubove, njima se živo fućka tko kaj radi u ZAG i tko ima ili nema stacionirane avione. I ruku na srce: ako LOT ostavi OU letove za FRA, MUC, ZRH i BRU, mogu sve drugo vrlo brzo i lako preuzeti…

Ajte se uozbiljiti, Ryan leti prazan za 9,99 iz ZAG, a letece LOT. Kad pustis LCC u golmanski prostor, sudija moze da svira kraj.

Nema potrebe ici ispod svog nivoa. Ja znam, a jasno je i vama. LOT ima sansu u Puli i eventualno Rijeci od maja do oktobra. Istra je puna turista iz Poljske, a ta voznja nije bas kratka. Zagreb … ne, makar jos godinu do dve.

Za pet godina evropsko vazduhoplovstvo nece ni podsecati na period do 2019. godine. A sta ce biti sa kompanijama velicine LOT-a videcemo.

Ali to je Lufthansa radila i njoj se moze a ne LOT.

Znaci LOT vec ima aerodrome Visegradske grupe pa bi trebalo da se siri na ZAG i LJU? Jedna LH pa leti sa dva hub-a pa ce LOT na svakih 300-400km otvarati po jednu bazu.

Iz koliko od tih baza LH grupa ima longhaul letove? Pa uporedite aerodrom sa najmanje putnika pa vidite koliko jos fali Zagrebu da pije mleka da bi dosao na taj nivo. Takodje ne znam da li ste mislili da u Zagrebu fizicki ima mesta da se parkiraju cetiri sirokotrupca ili stvarno mislite da ima dovoljno “mesa” da ih je cetiri bazirano u ZGu? Ako je ovo drugo, rekao bih da su to samo pusti snovi. Ja znam da je tesko biti objektivan, ali takvih gradova kao sto je Zagreb ima na desetine po Evropi, i uz svo duzno postovanje prema Zagrebu, ja jednostavno ne vidim prostor za ne znam kakav rast, osim organskog.

I letovi su usaglaseni sa Allience-om. NPR Pre pandemije Austrian je prebacio let za Toronto u Montreal a tu je uskocila AC sa 787-900

Ono sto cemo gledati u bliskoj buducnosti je rat LH grupe i Ryana u ZAG. OU ce verovatno nestati vrlo brzo ili ce u najboljem slucaju sa nekoliko aviona postati Eurowings Croatia i leteti do najvecih hubova LH grupe (5 do 6 max). A fantazije sa LOT, Aegean i slicne, su samo fantazije, Svakodnevni letovi sirokotrupcima baziranim u Zagrebu su tresnjica na slagu mastanja.

Ako Ou misli da ne propadne onda bi trebala poći putem Air Dolomita.

Ako tako bude niko u Zagrebu nece biti presrecan. U Veroni od Air Dolomita ostale samo uspomene.

Jasno je i vama da od toga nema nista. OU moze biti samo deo LH grupe ili nece postojati. Aegean moze uzeti mozda tehniku i pilote/kabince/mehanicare, a ostalo ne vredi nista ukljucujuci i trziste koje je uzeo Ryan u ZAG, a morski aerodromi su vrhunskom gluposcu prepusteni odavno.

Vec vam je napisano sta Aegean moze da zanima u OU. Uostalom i vi biste se tako ponasali kao privatna i odgovorna kompanija. Celokupna OU (kao i JU ili YM) ne zanima vise nikoga. Ako pored svega i dalje verujete u deda mraza … dobro sve pet.

Znate da je u Hrvatskoj moguće da više kompanija sudjeluje na jednom tržištu i na jednoj liniji? Što znači da ako jedna kompanija leti određenu liniju može i još jedna. I obe će uspjeti. Možda vam zvuči to apstraktno, možda tamo odakle ste vi često vladaju 1 ili 2 kompanije, no takva je situacija u Hrvatskoj. Čak na liniji poput Dubrovnik-Nantes imate 3 aviokompanije, a kamoli to neće uspjeti na linijama Zagreb – Pariz, Zagreb- Rim, Zagreb- Stockholm. Jednostavno vam je u Hrvatskoj gotovo ne moguće preuzeti tržište za samo sebe na određenoj liniji.

Obala nije prepuštena. OU je bila no.2 aviokompanija na obali u 2019., imala je tek nemalo putnika od no.1 EasyJeta. Ove godine će zasigurno biti no.1. Evidentno je da je OU još uvijek značajni igrač na dalmatinskom tržištu.

Croatia je bila br. 1. u državi i Zagrebu, br. 2 u Dalmaciji, Splitu i Dubrovniku. Ove godine je zasigurno br. 1 u svim kategorijama. Daleko je obala od prepuštene jer je na obali ona još uvijek poprilično dominantan avioprijevoznik. To je činjenica.

Koje ce linije obavljati OU ove zime iz Zagreba i sa koliko frekvencija?

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!