zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Bajićevi plusevi i minusi

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

U ponedjeljak smo obavili članak o plusevima i minusima Jirija Mareka, pa je red da sada objavimo i isti članak o Jasminu Bajiću, direktoru Croatie Airlines. Nažalost, za razliku od Mareka čijih pluseva ima bitno više nego minusa, kod Bajića je situacija suprotna.

Najveći minus Bajića svakako je gubitak tržišnog udjela. Prije desetak godina Croatia je imala preko 34% tržišnog udjela u Hrvatskoj, dok je 2019. taj udio pao na samo 16% u top sezoni i 19% na razini cijele godine. Croatia gubi tržišni udio i dalje na svim svojim tržištima, a u zadnjih dvije godine rapidno gubi tržišni udio i u Zagrebu gdje je imala bitno preko 50% udjela.

I tu dolazimo do drugog minusa. Croatia zanemaruje svoj hub u Zagrebu, još uvijek nije obnovila 8 linija iz 2019, broj frekvencija u Zagrebu pada, a kompanija nije napravila baš ništa da se usprotivi Ryanairu. Kompanije koje se uspijevaju hrvati sa Ryanairom (Aegean, airBaltic, Aer Lingus, Air France, LOT…) to čine otvaranjem linija koje ne leti Ryanair, te povećavanjem frekvencija na linijama gdje je konkurencija Ryanaira. LCC na to ne može odgovoriti, pa su zato ti legacy carrieri i uspješni u ratu s LCC. No, Croatia ima drugačiju logiku, ona nije napravila doslovce ništa i samo šaptom prepušta tržište Ryanairu.

Croatia ima katastrofalan sustav valova u Zagrebu u kojem se očekuje da putnik iz Zadra (2,5 sati vožnje do Zagreba) ili Pule (3 sata do Zagreba i do Venecije) čeka konekcije po 7-8 sati u Zagrebu. Valovi nemalo puta mimoilaze konekcije za samo desetak minuta, pa i prema Splitu i Dubrovniku. Po četiri-pet letova dnevno za Split i Dubrovnik često kada imaju razmak od par minuta (5 do 60 minuta) a onda po 8 sati nema drugog leta. Zadnji val iz Zagreba odlazi oko 22 sata, zimi oko 21 sat, iako bi bilo logično da odlazi po zadnjim letovima iz Frankfurta i Minhena, tj. u 23 sata.

Kompanija potpuno zanemaruje migrante. Jako je velika populacija stanovnika iz Dalmacije u Zagrebu (studenti, radnici, obitelji koje žive u Zagrebu i imaju roditelje u Dalmaciji, političari, estrada, sportaši, odlazak u bolnice…). Ova populacija jako često putuje u Dalmaciju. Nažalost automobilom, autobusom i vlakom, što je notorni nonsens poglavito zimi kada je kaos sa snijegom u Lici i Gorskom Kotaru, a put traje i po 7-8 sati. Da bi privukli te migrante kompanija bi morala imati let za Split, Dubrovnik, pa i Zadar oko 18:00 sati iz Zagreba petkom i oko 21:00 sati u nedjelju za povratak. No, to se godinama ne dešava. Jednako tako kompanija ima po 3 do 5 letova dnevno za Split i Dubrovnik, ali nema mogućnosti putovanja poslovnjaka i drugih putnika ujutro za te gradove i povratak isti dan po obavljenom poslu nazad. Notorni nonsens na tu količinu letova. Ovako se očekuje od putnika da ili potroši dodatna sredstva na hotel ili da putuje automobilom.

Jednako tako se ne ide u korist ogromnoj dijaspori na zapadu, poglavito Njemačkoj. Kompanija nema letove za Berlin, Hamburg, Dusseldorf, Stuttgart i druge njemačke gradove. No, nema ni povećanje kapaciteta za povećanu potražnju petak-ponedjeljak prema Minhenu i Frankfurtu. Kompanija čak ni za velike blagdane (Božić, Uskrs, Sisvete) ne povećava kapaciteta (sa Dash 8-400 na A319) ili broj frekvencija. Notorni nonsens.

Croatia se još uvijek drži letova iz vremena SFRJ, tj 1980-tih, a to su letovi Zagreb-Split-Rim, Zagreb-Dubrovnik-Atena i Zagreb-Zadar-Pula. Ovo je zastarjelo bilo prije 30 godina i nitko tako nešto više ne leti. Ovo nepotrebno troši resurse kompanije, poskupljuje operacije (dodatno slijetanje i aerodromski troškovi), te produžuje vrijeme letova putnicima na neprihvatljive, a i ozbiljno ih inkomodira. Tako ne mogu konkurirati nonstop letovima Ryanaira za Rim i Aegeana za Atenu.

Kompanija gotovo da ne leti charter letove (za razliku od Air Serbie) iako i te kako ima rezona letjeti ih iz Jadrana. Ovo tržište je gotovo potpuno prepustila strancima.

Kompanija ima izuzetno visoke cijene karata daleko više od konkurencija i ozbiljno je nekonkurentna. Upravo radi toga joj je i LF jako loš za razliku od konkurencije na linijama poput KLM-a, Lufthanse, Air Francea, Ryanaira, Air Serbie, Britisha, Vuelinga, Austriana, Norwegiana, Wizz Aira, Transavie, easyJeta…

Kompanija nema dodatnu zaradu od karneta (kupovina više letova unaprijed odjednom za zimu, proljeće i ljeto), marketinga, ali čak ni od dodatnih usluga. Air Serbia je to dovela do savršenstva jer nudi uz nadoplatu prioritetan prolaz, VIP ložu, tortu, pjenušac i cvijeće na letovima…

Konačno kompanija je naručila 12 puno preskupih Airbusa A220. Ovaj avion je puno preskup za Croatiu (alternativa je bila 5 do 10 godina stari A319 i A320) i kompanija si ga ne može priuštiti. On je prevelik za niz linija na kojima je trenutno prevelik i pola manji Dash 8-400 poput linija iz Zagreba za Sarajevo, Mostar, Skopje, Zadar, Pulu, Brač, Minhen, Zurich, Beč, Bruxelles, iz Splita za Rim, Milano, Prag, Beč, Minhen, Bukurešt, Osijek, Skopje, iz Dubrovnika za Osijek, Rim, iz Osijeke, Rijeke, Zadra i Brača za Minhen, te iz Pule za Zurich… Uz to on je daleko žedniji od vrlo ekonomičnog Dash 8-400. Končano avion ima probleme sa motorima radi čega je ogroman broj ovih aviona prizemljen kod renomiranih aviokompanija. Notorni nonsens koji će kompaniju još više približiti bankrotu.

Na koncu kompanije se potpuno podredila Lufthansa Grupi i samo je običan feeder ovoj kompaniji. Doslovce svi potezi su usmjereni na zadovoljavanje Lufthansa Grupe. Otvara se brdo letova iz svih gradova Hrvatske za Minhen i Frankfurt (doslovce iz svih 8 aerodroma osim Lošinja), Lufthansa najčešće ima jeftinije karte na Croatijinim letovima od nje same, tolerira se Lufthansin dumping za treće aerodroma gdje Croatia ima nonstop letove, tolerira se Lufhansino dupliranje letova u razmaku od tek par minuta prema daleko prije otvorenim letovima Croatie, ni u ludilu se ne otvaraju linije koje leti Eurowings, sustav letova je prilagođen Lufthansinim valovima pa čak i makar to znači da nema konekcija za Split, Dubrovnik, Pulu, Zadar, Sarajevo, Mostar i Skopje.

Dok je ogromna većina kompanija Europe imala promet preko 100% spram 2019 već prošlog ljeta, a ove godine to ide značajno preko 100%, Air Serbia i daleko više od toga, Croatia je još daleko ispod brojki 2019. i izjavljuje da će na brojke 2019. doći tek 2024.

Na pozitivnoj strani svakako treba istači nabavku back up aviona A320. Iskorak kakav ne vidimo u regiji, čak ni kod Air Serbie kojoj daleko više treba takav avion nego Croatiji. Avion se plaća samo kada leti, ne i kada je prizemljen (power by hour), pa nije velik trošak kompaniji. Upravo radi ovog aviona Craotia ima vrlo malo kašnjenja, a točnost joj je oko 80%. Uz to avion se povremeno koristi za ad hoc chartere.

Pozitivno je i pokretanje velikog broja linija iz Splita, ali i iz ostalih krajeva Hrvatske (Dubrovnik, Brač, Osijek, zimski letovi iz Pule, Rijeke i Zadra). Ima logike da se razvijaju ove linije, no kompanija ovdje ekstremno griješi. Naime, ona ima frekvenciju od 1-2 leta gdje daleko jači prijevoznici imaju 10 i više letova. Time nije konkurentna.

Pozitivno za kompaniju je i naplata letova za manje zračne luke, što već godinama radi Ryanair i druge kompanije. Kompanija naplaćuje po pola milijuna EUR za letove iz Mostara za Zagreb, iz Osijeka, Zadra i Rijeke za Minhen, iz Pule za Zurich, iz Dubrovnika za Frankfurt, a dobiva i novac Splita za reklamu.

Jednom sam rekao da je Bajić dobri starčić iz susjedstva kojem nikada ne bih povjerio da mi hrani psa ili zalijeva cvijeće dok me nema. I to je istinski tako. On je jednostavno nesposoban za vođenje kompanije i ogromna je greška premijera što ga je na tu poziciju postavio. No, u jednom je Bajić doktor znanosti, ma ne, i više od toga, akademik. Bajić opako žica novac države. Kompanija je u 10 godina uspjela izvući skoro 400 milijuna EUR državnog novca ili u prosjeku skoro 40 milijuna godišnje. Samo po osnovi PSO-a Croatia dobiva 13,5 milijuna EUR godišnje. Respect!

80 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Kada je planirana dostava A220 i hoće li oni zamijeniti A320 ili Dashove?

Ogromna lova a ništa skoro nisu napravili

Čestitamo, gospodine Alen, na velikom, ali Sizifovom trudu. Da li znate gdje se može kupiti slavna knjiga koju su izdali Jasmin Bajić tada još niti doktor iz Banjaluke, doktor Ivan Mišetić , doktor iz osporavanoga ekonomskog fakulteta Osijek jer u Zagrebu mu je odbijen doktorat, jedini pravi doktor Mirko Tatalović. Da li ste vi možda kupili primjerak te slavne knjige , pa nam možete reći što njih troje kažu kako treba voditi avio kompaniju? Da li slučajno znate kako stoji sudski proces je Ivan mišetić tuži svog prijatelja Jasmina Bajića da mu isplati devet miliona kuna naime duševni boli i oduzete zarade , kad je izguran iz Croatia Airlines. Mišetić više nema utjecaj na premijera Plenkovića, još od kada mu je kćer Tena Mišetić morala doslovno pobjeći u Brisel u strahu od afere vjetroelektrane i svjedočenja gradonačelnice Knina koja je teško optužila vatrenu da je svugdje bila prisutna i umiješana!! A nije niti pritvor vidjela ,kao svi , oko nje jer sve u svim transkriptima i ona pojavljuje. Stjuardese i piloti su pametniji od Uprave. Sjetite se kako su najavili štrajk i htjeli su dovesti Boška Matkovića , dok je Jasmin Bajić okolo plakao, da ga ruše vlastiti piloti i stjuardese. Jer oni bolje vide i bolje razumiju što gospodin Alen napiše u ovom tekstu nego ovi iz uprave u Buzin Bani, vjerujte nam.

Ima Mišetić itekako utjecaj na premijera jer ga doslovno drži na jajčeka. Tenica je možda i zbrisala, ali priprema teren za Plenkija u Brüsselu… Sve je to jedna složna familijica gdje se ništa ne događa slučajno i spontano!

Razocaravajuci rezulat Zagreba u avgustu:

2019: 376.026
2023: 383.618

+2%

Hoce li neko snositi odgovornost za ovako porazavajuce rezultate?

Alene zašto dozvoljavate ovako glupe komentare

Najveći krivci za stanje u CA su svi premijeri RH u zadnjih 20 godina, svi oni su mogli na čelo CA dovesti kvalitetan management, a to su propustili napraviti. Nije dogovoran samo Plenković, jednako su svi predsjednici vlada odgovorni. I svi su novcima iz proračuna pokrivali gubitke CA. I to traje od osnivanja CA do danas (pri čemu moramo izuzeti prvih nekoliko godina poslovanja CA kad je država morala pomoći da se od ničega stvori nacionalna avio kompanija).

Dragi Alene,

Nakon ovoga članka ne mogu napisati “poštovani gospodine Šćuric”, nego samo “Dragi Alene”.
Ispod ovoga članka, ne ispod svake riječi, nego ispod svakog slova i zareza, stavio bih svoj potpis.
Ovaj članak zapravo predstavlja sve ono loše u OU na što i ja pokušavam ukazati.
Jedina razlika je što ja direktno prozivam politiku i ljude koji te promjene onemogućuju i koji su zapravo i postavili Jasmina da bude tamo gdje je i radi ono što radi.
Danas sam, još jednom, na ex-yu napisao zašto je single type fleet, pogotovo A220 greška.
Strašno bi želio da OU preraste iz feedera LH u respektabilnu kompaniju i da ZAG postane pravi hub te se barem približi BEG-u, ako ga već ne može prestići. Uostalom, da nisam tako nešto želio, ne bi bio član posade na prvom OU komercijalnom letu 06.05.1991.
Priznajem, nekada sam u svojim kritikama preoštar, pregrub, valjda i neodmjeren, pa se onda znam ljutiti na Vas jer tako nešto ne objavite, a možda Vas nehotice i uvrijedim, za što Vam se sada ispričavam.
Ovaj tekst ne pišem da biste ga objavili, naprotiv, molim Vas da ga ne objavite.
Pišem, nakon današnjeg članka, da li možda, možda, želite da nas dvojica “udružimo snage” i probamo promijeniti stvari u Croatia Airlines-u? Ne na blogovima, ne virtualno, nego u stvarnom životu.
Znam da je potencijalno rizik, znam da se treba “udarati visoko”, znam da bi bilo jako teško i zahtjevno.
Ali ovo što rade od Croatije i od ZAG jednostavno više ne mogu podnijeti.
Možda bi zajedno mogli nešto učiniti?
S poštovanjem,
Vladimir Mirković,
“Pozdrav iz Rijeke”
vm.longrange.51@gmail.com

A nekada ste pljuvali po Alenu da je wannabe OU uhljeb…

Pa koga on nije kritizira!

Evo. Pogriješio sam. Normalni, zreli i pošteni ljudi u stanju su priznati grešku koju naprave. Tada mi se činilo da je tako. Sada uviđam da nije tako. Zato sam i napisao to što sam napisao. I nadam se da nemate problema s time.

A šta ćete konkretno napraviti? Croatia Airlines je godinama (desetljećima!) zapostavljana. Izgubila je tržište i ne može ga vratiti. Izgubila je ljude i ne može ih vratiti. Ima ogromne dugove koje ne može vratiti i silnu radnu snagu koju ne može otpustiti. HDZ neće nikada priznati da je uništio Croatiu Airlines. Jedini šta možete raditi je sramotiti ih javno. Pišite svoja iskustva Indexu i 24 sata i Dnevniku Nove TV. Nek se dozna za to kakva je situacija.

Može. Na razne adrese 😃

Tržišni udio se može povećati. Tržište nije “izgubljeno i ne može se vratiti”. Pogledajte samo “preko plota” i usporedite Jat Airways pred 10 godina i Air Serbiu danas. Velika većina dobrih ljudi koji su otišli (neskromno pod ove dobre ubrajam i sebe) bi se vratila kada bi u OU vidjeli pozitivan razvoj događaja, strategiju razvitka, i bolje međuljudske odnose. Dugovi se mogu reprogramirati ili čak i otpisati. Problem Croatije nisu postojeći dugovi nego svakodnevno stvaranje novih dugova koji ne služe razvitku i stvaranju nove vrijednosti, nego pokrivanju tekućih i operativnih troškova. Sa A220 i sa neširenjem dugovi će samo biti veći i veći dok jednog dana…. Adria… Zato i mislim da je ovo zadnji prijelomni trenutak, nakon kojega više nema nazad, i ako se sada nešto ne promijeni, kraj dolazi, prije ili kasnije, pa čak i sa Kradezeom na vlasti. Što se tiče “radne snage koja se ne može otpustiti”, reći ću samo jedno : HAC, ukidanje fizičke naplate. Po čemu je OU drugačija ili “bolja” od HAC-a? I zadnje, javno sramoćenje. Koliko vidim, do sada nije dalo rezultata u brojnim drugim primjerima, pa ne vidim zašto bi ovdje. Croatia Airlines i ono što se u njoj radi, nije predmet za medije, nego predmet za Ured Europskog Tužiteljstva u Zagrebu. Toliko od mene. Pozdrav iz Rijeke.

Sve može samo koliko košta, a košta puno da bi Croatia bila konkurentna, rasla i davila konkurenciju, treba dočekati da neko veći propadne pa da bi se ukazala šansa što nije nemoguće

Opaaa, pa “Pozdrav iz Rijeka” zna stvarno pristojno i Kulturno pisati. Sasvim drugi stil nego kad piše kod onog drugog Portala. Poštovanje! Inače na Ex-Yu nekoliko vas čitati., previše agresivno, za mene

Za ono što se dešava u Croatia Airlines, moje objave, i na ex-yu i ovdje, su čaj od kamilice. Za takva nedjela potrebne su višegodišnje zatvorske kazne, a ne nekoliko redaka pisane kritike. To je što se tiče “agresive” prema OU. Što se tiče “agresive” prema drugim pratiteljima bloga, nikada prema nikome inicijalno moj post nije bio agresivan. Ali ako je netko bahat, ako se obraća “sa visine”, ako misli da je popio svu pamet svijeta a barata pogrešnim podacima ili nema informacija o tome o čemu priča, ako svoje teze zasniva na predrasudama, ako je etnički zadrt, sa bilo koje strane, i ako brani korupciju i kriminal, u tom slučaju dobiva zasluženi odgovor i zasluženi stav i odnos, koji Vi smatrate agresivnim. Više puta sam se, i na ex-yu, ispričao, kada sam napisao nešto pogrešno ili kada nisam bio u pravu. Griješiti je ljudski, naravno da i ja ponekad pogriješim, i mislim da i ovaj moj stav govori da sam daleko od agresivnog. Možda je nekome već i dosadno čitati moje kritike na račun OU, ali oprostite, dosadno nikada ne može biti poistovjećeno sa agresivnim. Puno puta sam na ex-yu napisao da uvijek uživam u civiliziranom razgovoru. Dakle, ono što je za Vas moja “agresija”, za mene je samo adekvatni odgovor onima koji su prije toga zaista bili agresivni ili prema onome što sam napisao, ili prema meni osobno, gdje nisu rijetke ni uvrijede, ni govor mržnje ispod svakog civilizacijskog nivoa. Žao mi je što to do sada niste uspjeli shvatiti. Pozdrav iz Rijeke.

Kao što sam rekao, ovdje pišete sasvim drugom silom. Ja sam samo rekao moje mišljenje ono kako ja osjećam. To ne znači da sam ja u pravu. Ja većinom djelim vaša mišljenja ali mi se ne sviđa način debate i kako ste do sada reagirali ako netko ima drugo mišljenje od vas. Kod EX-Yu mi se ponekad čini da sam u nekoj balkanskoj birtiji gdje svi pametuji.

Zato puno hvala zamaaero za moderaciju ovog bloga!

A već kad je gospodin Šćuric pisao za drugi avio portal vidilo se iz aviona da nije OU Fanbon i sasvim realno i kritično prati OU.

Kritike meni deluju utemeljene, samo za deo oko fidanja Lufthanse na sopstvenu štetu jako sumnjam da ima ikakve veze sa direktorom. To može biti samo posledica političke odluke i pritisaka. Ne vidim ni jedan jedini razlog da bi neko na čelu kompanije lično doneo takvu odluku. Lufthansa nema načina da zvanično utiče na odluke Croacije i njenog menadžmenta jer nije u vlasničkoj strukturi, ali vlada Nemačke verovatno ima poluge pritiska na vlasnika UO. Mada verovatno fantaziram, oni su jako posvećeni fer tržišnoj borbi i žele samo da se manje evropske države što pre ekonomski razviju i bolje žive pa makar i na njihovu štetu. 😉

“Kakve veze ima vlada Njemačka sa poslovanjem Lufthanse?”

Ma nema nikakve, kao što ni Vinci nema sa vladom Francuske, kao što ni američki ambasador ne naređuje vladi u Sarajevu da sprema koncesiju pošto ni njegova vlada “nema nikakve veze” sa globalnim kompanijama koje pune budžet tih istih vlada. Verovatno sam kao što rekoh sanjao. Imamo pošteno slobodno tržište gde svi posluju pod istim uslovima, nego eto neki loš direktor u UO baš zapeo da fida neku random kompaniju iz Nemačke na štetu sopstvene države. Ima tako čudnih ljudi sa čudnim sklonostima i nekako igrom slučaja obično završe na bitnim pozicijama

Propustili ste popiti tabletu

Ovdje nitko iz lufthanse ni ne mora raditi neki pritisak, niti čak razmišljati šta radi neka tamo Croatia. Upravi Croatije se jednostavno tresu gaće od pomisli da bi napravili konkurenciju bilo kome, a kamoli jednoj Lufthansi.

Jedina zadaća tog dobrog starčeka je da osigura da nitko u kompaniji ne talasa te da ormari sa Mišetićevim kosturima ostanu dobro zatvoreni. Njegove organizatorske sposobnosti su dostatne za organizirati seniorski šahovski turnir u mjesnoj zajednici ali nikako za vođenje ovakve kompanije. U kompaniji ima mlađih, dobro obrazovanih kadrova koji imaju dobrih ideja ali dobri starček sve “reže” u samom začetku (jedina značajna ideja koja je do sada prošla se taj Back Up 320 ali ne jer je Bajić shvatio kaj to znači nego je pustio kako ništa ne košta ako ne leti, zašto ne).

A sto se ovde ne pise o Miseticevim kosturima?

Ko sprecava novinare da o tome istrazuju i pisu? Strah od politicara?

Kada ide obecani clanak o letovima Zagreb-Antalya?

Zasto nema analize statistickog izvestaja za Zagreb?

Eurostatovog izvestaja. Zasto o tome ne pisete?

Tu ima podataka o Zagrebu. Dakle zasto o njima ne pisete?

Budem ja napisao komentar sa svim podacima. Nadam se da cete ga objaviti.

Zasto? Pa ostavicu lepo link ka podacima gde se mogu proveriti. To su dva klika i videcete da je sve istinito.

Bajicu se mora odati priznanje jer je OU odrzao u zivotu. Da je umjesto njega neko drugi vodi kompaniju (kao neki diletanti koji predlazu otvoren sukob sa Ryanairom) ona sada ne bi postojala.

Je li u Rigi taksa za Ryanair 5€, a za Air Baltic 17€?

Kako možete onda uspoređivati odnos prema Ryanairu Croatije i Air Baltica ako ne znate taj podatak?

Dajte nemojte me zezati. Naravno da govorimo o aerodromskim taksama jer su one presudne u tržišnom natjecanju.

Naravno da utječu. Nitko nije lud se natjecati pod uvjetima gdje imate 240% veće takse od LCCa.

A koja to tvrtka na matičnom aerodromu ima 240% veće takse od konkurirajućeg LCCa?

Zato sam i napisao da je sva sreca da na celu OU nisu neki diletanti jer bi kompaniju odveli u bankrot svojim ludjackim potezima.
Bajic je napravio genijalnu stvar, resurse je prebacio na obalu gdje je moguce oatvariti mnogo veci profit, a Ryanairu je prepustio neperspektivni Zagreb da tu radi sta god zeli dok ne uvidi da u Zagrebu kruha nema.

A mogli bi trošiti i više da idu napadati Ryan u Zagrebu.

@anon 08.27: Bajić i “genijalni potezi” u jednoj rečenici…. Ali to više dokazuje vaše znanje o problematici…

Zagreb nije neperspektivan. Zagreb i Beograd su dva aerodroma u ex-yu sa najvećim potencijalom. Air Serbia i država Srbija čine sve moguće, i više od mogućeg kako bi taj potencijal i perspektiva bili iskorišteni. S druge strane, Croatia Airlines i država Hrvatska ne čine apsolutno, ali apsolutno ništa kako bi se ta perspektiva realizirala i potencijali ostvarili, naprotiv, čine sve kako se to ne bi dogodilo (davanje ZAG u koncesiju i odlazak Boška Matkovića, nereagiranje na kriminal i korupciju u OU, bolje rečeno realiziranje kriminalnih i koruptivnih radnji kroz OU, predavanje tržišta strancima, konkretno Lufthansi, propadanje ZAG kao hub-, umjesto razvitak hub-a, neiskorištavanje transfernih potencijala JI-SZ……..). U ZAG ima ne samo kruha nego bi moglo biti i pogače. Problem nije u kruhu nego u pekarima. Nema pekara koji bi mogli ispeć dobar kruh. A potencijal je takav da bi uz kruh mogli peći i kolače. Pozdrav iz Rijeke.

Njegova strategija je…
Ako čekaš dovoljno dugo, rijeka će donijeti truplo tvog neprijatelja

Postavljate tezu kao da on ima neki legitimitet pa se sad diskutira… Ta osoba je došla na tu poziciju iscrpljivanjem kadrova. Mišetićev kadar. Mišetića nema – živio Mišetić.

Zaboravili ste usporediti diplome Mareka i Bajića. Siguran sam da je Bajićeva mukom stečena diploma iz BIH dodaje jedan ogromni plus na renomiranosti i respektabilnosti Croatije. Pa postoji li ijedan drugi flag carrier sa CEO-om koji si je kupio diplomu?! Po tome su inovativni!

Ma, ne. Citatelj je sugerirao da je Marekova diploma kupljena.

Procitajte jos jednom.

Sugerirao sam da je Bajićeva diploma sa “Panevropskog Univerziteta Aperion” kupljena.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!