zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto se iz Zagreba na leti na primarne destinacije?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Od linija koje nije obnovila Croatia Airlines konkurencija je već preuzela dobar dio. Tako Milano i Oslo leti Ryanair, Lisabon leti TAP, Rossiya je letjela za St.Petersburg (do sankcija), Helsinki je letio Finnair do kraja VII. mjeseca.

No, sada se postavlja pitanje zašto kompanija nije obnovila i ostale linije? Zašto ne leti Stockholm, Prag i Bukurešt. Sve to su bitne linije, linija koje leti većina europskih kompanija, koje je već odavno obnovila konkurentska Air Serbia. Croatia je ove linije pokrenula iz Splita, i to je u redu, neka se razvijaju i drugi aerodromi, ali ne mogu dokučiti kako kompanija nije pokrenula te letove i iz Zagreba. Poglavito što iz Zagreba na ovim linijama nema konkurencije, za razliku od Splita gdje je konkurencija ogromna.

Croatia je od VI. do IX. mjeseca prebacila i Dublin u Split, dok će u ostatku godine liniju letjeti iz Zagreba. Ludost. Ovako je samo pustila da se Ryanaira potpuno profilira na liniji u kojoj tri mjeseca nije imao konkurenciju. Zašto Croatia nije zadržala dio letova iz Zagreba, a dio lotova pokrenula i iz Splita?

Iz Zagreba se više ne leti ni za Helsinki (od kraja VII. mjeseca). Zašto kompanija odmah nije preuzela ovo tržište? Ne leti se ni za Berlin, Hamburg, Genevu, Cataniu, Tiranu, Prištinu, Mostar i Cairo. I dok Air Serbia otvara linije za tercijarna tržišta poput Trsta, Bologne, Krasnodara, Lyona, Nuremberga, Salzburga, Sochia, Valencije, Venecije, Palma de Mallorce, Barija, Rostova na Donu… Croatia ne može pokriti ni osnovne primarne linije i poneke bitnije sekundarne linije. Katastrofa. Čeka li Croatia da i ove linije sa velikim potencijalima preuzme konkurencija? Nije više puno toga ostalo.

Inercijom je kompanija izgubila i linije koje je profitabilno mogla letjeti poput Manchestera, Sofije, Podgorice, Gothenburga, Malte, Rima (nonstop) a koje sve leti Ryanair, Atene (Aegean) i Dusselsorf (Eurowings). Sve ove linije su konkurentske kompanije pokrenule u zadnjih godinu dana, no Croatia ih je smatrala neisplativima. Kako to, pobogu?

163 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Рајанер претвара Загреб у викенд базу.

Jakov Fabinger napisao odlican clanak o tome na Simpleflying

Sad jos treba samo da vidimo koje rute ce biti otkazane a koje smanjene.

Danas zagreb brussel oko ccc 38 putnika
Zagreb zurich oko 35 putnika

I ispada da su Croatija i Lh u pravu. Odvezes tu sicu do LH huba i neka odatle idu kud im volja. Jedino tako mozes napuniti a319. I eventualno a320 u sezoni gastarbajtera.

Punela bi i Croatija, kad bi u medju lokalnim stanovnistvom u Zagrebu postojala kultura putovanja avionom 😉

Za razliku od ostatka regije u Hrvatskoj postoji.

Ti koji iz Hrvatske odlaze za Englesku i Irsku su putnici u jednom pravcu 😉

A ostali – dizlo njemacko i na Jadran i bog da te vidi! Ako neko nekada, u nekoj nuzdi i mora da putuje na Zapad – vazna je konektiranost preko Frankfurta! Svud se moze stici!

U Irskoj su mahom IT i ostali experti. A takvi ce svoj odmor pre iskoristiti da odu na Tenerife ili Ibicu a zimi na Tajland ili Bali. I nije im zamjeriti.
U Hrvatsku se vracaju oni sto na poslu nose posluzavnik ili mistriju. I to njemackim dizlo autom ako idu iz Beca ili Minhena, odnosno avionom aku su iz Frankfurta ili Malmea

A vi ste stručnjak za Hrvatsku?

Znam da si ljubomoran ali stvarno sori. Jednostavno je potražnja za Hrvatskom previše velika da bi ti sa paštetom i sendvičima došao ovdje. Pokušaj otići u Albaniju ili pak nezavisnu državu Republiku Kosovo.

Danas zagreb brac 47 putnika
Brac zagreb oko 60 putnika
5 ih nastavilo dalje za frankfurt…
zagreb frankfurt prilikom checkina i kupovine karata bio a 319,
Ali su zadnji tren promijenili vrijeme poljetanja za 15 minuta ranije,i smanjili na dash jer je bilo samo ccc 54 putnika na letu….

Zanimljiv(ij)a vest!

Air Serbia recorded its busiest month this July since its rebranding in October 2013, by handling over 400.000 passengers

Air Serbia spalionica novca.

dzabe ti hejt, susjede. Krecu letovi za Chicago, Peking i Havanu ove zime.

Од ЈУ барем има користи.

A Croatia je, pretpostavljam, štamparija novca?

Moze i susjed do Havane iz Zagreba. Preko Frankfurta.
Eh, sto je dobra stvar ta konektiranost 🤣

Преко Београда 😉

Inače, koja možda interesira kako izgleda nova post-COVID strategija s strane posada CTN koje bile u Splitu…
U hotelu Medena se ponovo pojavile stijenice, prvi puta je bilo u srpnju…
Tako da eto…. To je smještaj i uvjeti u kojima spavaju posade CTN… STIJENICE I BUHE

Croatia Airlines je počela koristiti uslugu Corporate Bull Shit Generator (CBSG) prva u industriji, očekuje se da će to potpuno promijeniti smjer komunikacije sa javnostima.
Posjetite i vi Corporate Bull Shit Generator stranicu i otkrijte što kvalitetno formulirana izjava može učiniti za vas i vaše klijente.
CBSG – budućnost korporativne komunikacije

Ne razumijem čemu još jedanput članak sa istom temom u kojoj se ništa novo ne doznaje. Već smo nekoliko puta čitali o vašem “wishlistu” destinacija i o ovome stvarno više nije potreba pisati. Također već svi ovdje znamo koji su problemi u OU i već svi znamo odgovor na vaš “zašto?”. Od prevelikog broja stranački ili rodbinski zaposlenih ljudi na beskorisnim pozicijama do slabe informatizacije i katasrtofalnog stranačkog menagmenta.

I zašto kritizirate OU zbog ne letenja za Helsinki? Finnair je pokušao i nakon niti 2 mjeseca operacija ukinuo liniju. Ne čini mi se baš da ovo možemo nazvati nečim što se treba preuzeti kada se očito nema ništa za preuzeti. I zanimljivo je to što ova linija savršeno prikazuje kako je vaša konstatacija o konkurenciji netočna. Jer da nije netočna Finnair bi nastavio uspješno letjeti za Zagreb gdje nema konkurencije, a ne za Split gdje imaju 6 tjednih letova bez obzira na 5 tjednih letova Norwegiana.

Zašto je onda finnair otišao ako je zarađivao?

Zatvorena je linija zbog loših rezultata, ne zbog ultraprofitabilnosti.

“Zašto je zatvoreno brdo linija koje su bile profitabilne, pune i sa visokim cijenama karata?”

Koja Finnairova linija?

Koja je superprofitabilna Finnairova linija zatvorena?

Da.

Dobro. Koja je to Finnairova linija? Jer ne vidim baš da Finnair zatvara profitabilne linije.

Kada pričamo o Finnairovom otkazivanju linija logično je da uzmemo neki primjer iz njihove mreže, a ne iz Wizzaira. I zato ja Vas lijepo molim, s obzirom da pričamo o Finnairovoj liniji za Zagreb, da iznesete dokaze da se u njihovoj mreži otkazuju superprofitabilne linije.

Eto SPU i DBV su bili povećali, a u ZAG otkazali. eto primjera u istoj državi gdje je profitabilno

No Finnair je otišao brže nego što je planirao što znači da dovoljno tržišta nema.

To što je mala aviokompanija ne znači da mora letjeti linije koje su drugima ne profitabilne.

Voloteje?!

Alene ne uspjeti popuniti 100-seatera sa minimumom za profitabionost nije nikakvo zarađivanje. Ne zaboravite da na prvom letu LF nije bio ni 45%.

Ali zato jest 200-seatera prema Splitu i Dubrovniku.

Ako nije lako popuniti 100-seatera prema HELu OU tu nema što raditi. Bolje da iz Splita i Dubrovnika povećaju letove.

U Zagrebu je problem da što god otvorili ne možete biti uspješni. e

Kao što se može iz Splita i Dubrovnika uspješno letjeti samo 3 mjeseca, tako su i sve aviokompanije sa Zagrebom ne zadovoljne i odlaze.

Pa sto nije bolje zarađivati barem ta 3 mjeseca( iako je vise od toga) nego nikad kao u Zagrebu?

Zapravo nije loše da OU pokrene letove za HEL. DBV i SPU imaju potencijala definitivno.

Teško Helsinki iz Zagreba bez nešto azijskih transfera. Ali ARD je šteta što ne lete, meni neshvatljivo.

Ali eto. Očito je to sve ne važno jer se letovi ne isplate.

To nema veze sa OU već sa AY koji nije uspio u superiornom ZAGu zadržati 3 tjedna leta.

Je li vi shvaćate što želim reći?

Želim reći da je Finnairova linija za Zagreb bila za njih neuspjeh i zato su je srezali.

Eto. I zato OU nema tu šta raditi.

I Aegean nije mala kompanija. Veći su od Finnaira.

I kako je sad Aegean mala kompanija, a Finnair ne? I koliko ono putnika te kompanije prevezu?

Pa i Aegean je skratio sezonu u ZAG, isto kao AY.
Ocito nema emitivnog trzista dovoljno.
Eto, Aegean leti DBV usporedo s OU i V7, a u ZAG skracuje sezonu.
Za AY i ZAG je ocito, linija bi mozda radila da ima presjedanja iz Azije, point to point putnika nema, za Jadran ocito ima.

Skratio je za 2-3 tjedna sezonu nedavno

Pa ne može jer mora da puni Lufthansine avione. Pa šta mislite kakav ugovor imaju sa Lufthansom. Nije sigurno da povezuju HR i ZG sa primarnim destinacijama

Pa nije badava bivši i jedini direktor CTN bio u boardu City Line-a i slao A320 po određenog direktora da idu na jahtu na jedrenje… Dobro su se dogovorili kako će porezni obveznici HR indirektno slati novac LH… Uz malu proviziju (lokalna sajmišna prevara).

Mislim da će se većina ovih linija sigurno otvoriti ubrzo. Zagreb je sasvim OK povezan s Europom i neće se zapostaviti navedene destinacije. Može se letjeti na sve strane Europe bez problema.

Mislim da ovo pitanje treba postaviti Sarajevu. Ono stvarno ima previše ograničenu ponudu prema Europi.

Sarajevo, tj: BiH nema nacionalnu aviokompaniju, pa mi ne možemo imati taj luksuz da uspostavljamo gdje nam je volja i tako će biti sve dok se ne osnuje aviokompanija. Sada zavisimo od drugih, a Zagreb i HR imaju Croatia Airlines, pa opet po ovom pitanju stagniraju

Naravno da nemamo toliki luksuz, ali ni Sjeverna Makedonija nema kompaniju, pa pogledajte gdje sve možete letjeti. Od Malte do Finske, čitava zapadna, sjeverna i centralna Europa su pokrivene, a i dobar dio južne.

Pošto Wizz još nije stavio u prodaju letove iz Sarajeva za Stockholm i Oslo, a Norwegian leti ove linije samo sezonski, da li je stvarno toliki izazov managementu u Sarajevu bio produžiti ugovor za 4 sedmična polaska ka Oslu i Stockholmu na year-round (2 puta sedmično za ARN i OSL)? Naravno, ima i do odluke kompanije, ali ovo se moglo već dogovoriti, jer nisu u prodaju karte već 14 dana. Pričamo o 4 leta, ništa posebno i pretjerano.

Gotovo čitava LH grupa leti za Sarajevo (Austrian, Lufthansa, Eurowings, Swiss), ali zašto nema Brusselsa. Naravno, pošto Wizz još ne prodaje Charleroi, Sarajevo je moglo početi pregovarati s Brusselsom oko direktnih letova. Ne samo što lete za glavni aerodrom Zaventem, već bi letjeli s daleko više frekvencija i otvorili mogućnost konektiranja preko Brisela. Na to sve, uzmimo u obzir da je LH grupa jedna od vodećih u Sarajevu. Sigurno bi im godilo još letova do Brisela i hiljade konektiranih putnika ako bi se ponudila šansa.

Beauvais se ne prodaje, zašto već odavno nema Transavije ili Vuelinga za Orly? Razumijem, Air France sigurno neće još dugo htjeti letjeti za Sarajevo, ali Transavia (Air France-KLM grupacija) i Vueling su LCC prijevoznici i oni hvataju svaku priliku za otvaranje novih ruta.

Jasno je da je lakše napisati nego uraditi, ali da sam na mjestu direktora, sigurno ne bih dopustio da mi ovako mala Europska mreža ovisi 60% o jednom prijevozniku. Također, tržište je promjenjivo i dinamično i ne smije se samo gledati kako linije i kompanije odlaze i ne uraditi ništa, a evo, za Stockholm i Oslo konkretno nisu uradili ništa da ih spase, a mogli su, bar pokušati.

Isto se s previše malo informacija izlazi u javnost, što je jako loše. Koliko je direktor aerodroma Banja Luka, Milan Račić, izlazio u javnost na intervjue, pa u zadnjih godinu dana bar 5-6 puta, što za portale, što za televizije. Koliko je Alan Bajić izašao? Na televiziji niti jednom, a na portalima 1-2 puta.

Zadnja najavljena linija iz Sarajeva je bila u 3. mjesecu i to LOT za Varšavu. Znači, već 5 mjeseci nemamo informacije o novim linijama. To je loš znak.

Prošle zime im je Wizz također otkazao 2. bazni avion i došao je s 3-4 mjeseca zakašnjenja. Znači, znali su da Wizz nije pouzdan partner, a oni su opet dopustili isto.

Air Serbia je primjer kako se “igra igra”. Jedan dan najave da uzimaju 1 A319 u wet-lease, već u narednih 14-21 dana stiže novost kako će ipak uzeti još 3 Boeinga. Na posljetku, oni vole eksperimentirati i to se također isplatilo.

Priština kao aerodrom još bolji, imaju tržište koje su odabrali na gotovo svaku od destinacija lete bar 2-3 kompanije.

S druge strane, Sarajevo ide na “siguricu” s Wizzairom i Arapskim zemljama. Uvedi dodatne letove do Arapskog poluotoka zbog turista, dodaj malo Njemačke, Švedske, Danske za dijasporu, malo 2 leta sedmično do Pariza, Brisela reda radi i to je to. I sada im je to propalo. Nekada se mora žrtvovati profitabilnost da bi se rezultati primijetili, pa je to uradila Air Serbia s New Yorkom i danas su profitabilni, a nisu bili. Air Serbia od onakvog JAT-a 2013. je mogla davno propasti i ne letjeti.

Ne radim u avio-industriji i nemam iskustva, ali znam da se za taj posao zahtjeva agilnost i fleksibilnost, a onaj tko to nije, onda ne treba pokušavati na toj poziciji.

Vi Makedoniju tj.Skoplje racunate kao dobar primer gde nemaju ni jedan jedini let za CDG, AMS, LHR itd. Gde na glavne aerodrome uglavnom moras da sletis jedno 50-100km od njih pa prevozom da dodjes da bi presedao.

Da, vidi se da ne radite niti imate veze sa avioindustrijom. Toliko provaljenih stvari svakodnevno. Evo dovoljno danas sto ste pisali da treba dozvoliti Turkishu da leti do Moskve, Sankt Peterburga i Kazanja… ne znam koje kriterijume ima Alen kad uzima nekog za dopisnika…

1. Ja nisam dopisnik.
2. CDG, AMS i LHR sada nisu realni jer su ti aerodromi pred kolapsom, u budućnosti jesu i vjerujem da će letjeti za Skoplje. I uzeo sam ih za primjer jer im je direktna konektiranost daleko bolja i zato što imaju dobar broj letova legacy carriera i napravili su balans s Wizzom.
3. Da, letovi iz Rusije do Crne Gore se za dobro njihovog turizma trebali obnoviti što prije. A za petu slobodu se slažem da je nerealna.

2. Ne nužno legacy, već svih prijevoznika.

Šteta, ako je to tako, no, ponadati se do 2025. bar 1 od njih da bude na mapi.

Ti aerodromi imaju problema ali i pre toga ih Skoplje nije imalo na mapi.
Ma koji balans sa Wizzom kad je on predominantan. Kakav je to aerodrom kad vi sa 50 i kusur linija nemate do AMS, CDG ili LHR? Sreca pa je u Berlinu sada jedan aerodrom jer ni do Tegela nisu imali.
Iz regije iz Skoplja mozete samo do Beograda i Zagreba i to je. Cak ni to nemaju pokriveno.
Uzeti primer kao neceg dobro a da je Skoplje je potpuno pogresno.

Crnogorci da su mislili na turizam ne bi uvodili sankcije Rusiji i pre konflikta. Ne razumem zasto sada kukaju za njima? Nije to od februara ove godine problem.
Jos se nadate da ce im opet doci a Crnogorci gledaju da im konfiskuju sve sto su Rusi kupili kod njih. Drzavna javna pljacka!

Da, nego sam Skoplje uzeo kao primjer da je neko pokušao (tko je planirao) spojiti Skopje sa što više zemalja, pa možete letjeti od Turkua u Finskoj pa sve do Malte na jugu. To Sarajevo uradilo nije. Zato se iz Skopja leti za većinu Europskih zemalja. Naravno da su AMS, CDG, LHR, FRA i slične neophodni i to stoji.

Da, nažalost. To je Crnogorcima napravila vlada i sve su veće šanse da se više nikada ne vrate da ljetuju tamo.

Ali Karlo ne letite do Helsinkija nego do mesta za koje nismo culi dok Wizz nije krenuo leteti – Turku. Isti biser kao Palanga.

Skoplje godinama posluje sa Wizzom. Sarajevo tek od ove godine. Ne moze se sve preko noci. Do tog Sarajeva makar Lufthansa leti za FRA.
Sarajevo jeste bilo slepo crevo a glavni grad je. I jos uvek je ali stvari idu na bolje. U jednoj godini su svasta nesto dobili tj.uspeli da naprave.
Ima i jos jedan momenat a to je da Sarajevo mnogo vise gleda prema Ankari (u politickom smislu) i istocnim zemljama nego prema Evropi.

Crnogorci i jesu zasluzili da im se Rusi nikada vise ne vrate. Nazalost posle svega, posle cak i konfiskovanja imovine oni im se vracaju.

Meni ali i mnogim drugima nije problem ako aviokompanije lete na manji aerodrom koji je dalji. Na velikim aerodromima sve duže traje, redovi, kontrole, dosta hodanja po terminalu tako da u konačnici nema razlike osim kod snobova. U to ne BiH da ulazim

Sada sam cool down, pa mogu normalno odgovoriti.

Iz Skoplja se može transferirati preko: Atene (Aegean), Beč (Austrian), Zurich (Edelweiss/Swiss), Varšava (LOT), Istanbul (Turkish), Zagreb (Croatia), Beograd (Air Serbia). To je otprilike kao i Sarajevo. Nije dobro, ali ne možemo reći da nema letova ka ozbiljnim hubovima.

Upravo tako. Žrtvovati profitabilnost prvu zimu i dati im da lete po najnižim taksama. Bolje je imati cjelogodišnje letove Norwegiana ka Oslu, Stockholm i Copenhagenu, nego tu liniju u potpunosti zatvoriti, izgubiti putnike jer je Wizz ne želi/ne može letjeti.

Brussels ne leti za Zagreb jer Croatia leti 2 puta dnevno skoro svaki dan i ima codeshare s njim, kako je isti (Brussels) u LH grupi član Star Alliance. Za Beograd Air Serbia leti samo 2 puta sedmično jer nemaju codeshare s Brusselsom, a ona je sada isključivo za P2P putnike. Za Skopje svakako ne leti niti jedna kompanija LH grupe osim Austriana. Zašto Brussels ne pokrene Beograd, iskreno, nije mi jasno. Brussels u Sarajevu ima najviše šanse jer nema nikakve konkurencije (u Skopju W6 za Charleroi, u Beogradu JU za Zaventem, u Zagrebu OU i FR za Zaventem i Charleroi).

S obzirom kakvo su Vam obrazloženje poslali prije par dana za otkazane letove, da se naslutiti da ih ne interesira baš mnogo što Wizz otkazuje i što gube linije (među njima Stockholm i Oslo).

“Svjesni smo činjenice da postoji mogućnost otkazivanja najavljenih avio-operacija jer prolazimo kroz izazovna vremena u sektoru avio-saobraćaja, gdje se dešavaju brze i česte promjene radi efikasnijeg prilagođavanja tržištu”. Za sada mi ne djeluje da se efikasno prilagođavaju potencijalnom gubitku, iako za njega znaju 3 mjeseca unaprijed.

Lufthansa, FlyDubai i Eurowings su veliki plus i slažem se s Vama, ali Qatar i Norwegian lete samo sezonske letove i ne nude baš dobre opcije konektiranja (radi se o nekoliko sedmičnih polazaka ka svakoj destinaciji, da su bar year-round, imalo bi daleko više smisla).

Ok, hvala na informaciji, nisam znao.

Pa…
Zagreb: Croatia, 10-12 puta sedmično, Ryanair, 4-5 puta sedmično
Beograd: Air Serbia, 2 puta sedmično
Ljubljana: Wizz, 2 puta sedmično od oktobra, Brussels već leti 4-5 puta sedmično
Podgorica: Ryanair, 2 puta sedmično
Skopje: Wizz, 3 puta sedmično

Iz Sarajeva će letjeti opet Wizz samo 2 puta sedmično (26.3.2023.). Realno, tu se Brussels mogao “ugurati” s 4-5 sedmičnih polazaka, kao u Ljubljani. U Podgorici baš LH grupacija i nije zastupljena, pa ga još ne možemo očekivati. Baš da sam se provalio, ne vjerujem, ovaj put.

Posebno ako nemate džabe kartu pa morate busom na šahovski turnir

Pa nije bolje tako. Znate vi odlicno da je mnogo bolje da se Croatia razvije i samim tim aerodrom nego da ga Ryanair „razvija“.

zasto kasne brojevi za jul sa MZLZ ?

U petak je bio državni praznik Dan zahvalnosti pa vjerojatno zato

ima smisla, hvala

Prosječsn hrvatski građanin je sirotinja, jede ručak u pekari (pan pek, dubravica..).

Rajan je uzeo strane turiste koji vole doći na City brake u istočnu Europu, uzeo je dio ljudi iz radijusa od 200 km od Zagreba koji idu nekam na City brake.

Poslovni ljudi ne putuju sa Rajanom i sličnim kompanijana. Senator sam sa preko milion milja na miles&more programu, svega ssm se nagledao.

LCC su rak rana avijacije. Trenutno se čine da su OK, baš kao i pekare po gradu, al već srednjoročno loše za sve. Radnike koji rade u njima, lokalnu zajednicu..

Potpisujem.

Engleski: city break. „Brake”, kako i pišete je- kočnica.

Imate pravo. Auto correction, pa nisam provjerio.

Čime lete ako npr legacy ne lete na neku destinaciju. Ne voze se autom. Pitam se bi li poslovni ljudi putovali sa LCC da im firme ne plaćaju karte. Bi i te kako

Ne putuju. Bilo koja veća korporacija ima korporativni standard, od smjestaja u hotelima do zračnih prijevoznika.

Rajan je zlo. Napisat će bilo što. Što prije nestane to bolje za cijeli svijet. Nažalost neće tako brzo.

Standard multinacionalnih kompanija je network carrier, Star Alliance, One world ili Sky team. Letovi unutar Europe su economy class. Izvan EU, a do 6 sati leta je Preumim ili bolje. Preko 6 sati je Business class.

Što se tiče hotela su konfekcijski 5 star hoteli. Shereton I slični.

To govorim iz iskustva supruge koja radi za jednu MNK, pozicija middle management.

Upper management imaju naravno bolje uvjete.

Rajan i poslovna putovanja su oksimoron.

Sve do sredine osamdesetih godina, avioprevoz je bio svojevrsna privilegija bogatijih slojeva stanovništva. Sa pojavom lcc kompanija avio prevoz je postao dostupan običnim smrtnicima.

Najveća korist lcc kompanija je u tome što su naterali legacy kompanije da se prilagode tržištu, a ne da se tržište prilagođava njima.

Bravo za komentar. Pravo u metu. Zagreb je pogresio sa Ryan-om na srednji rok. LCC su grobari civilne avijacije koju pamtimo.

HAHAHAH. Armensko i bjelorusko zrakoplovstvu u prosperitetu, a EU u grobu!!!!

Bogami da nije EU uvela sankcije Belorusiji njihova Belavia bi jos vise rasturala. Prvi jos tokom prvog talasa korone su se vratili i povecali svuda broj letova. Bili su sto bi se reklo na krilima…

Mozete da se spradate koliko hocete ali i samo znate da je Belavia bila jako dobra kompanija pre sankcija.

Kad vi budete osnovali kompaniju vjerovatno će biti bolja od Belavia, siguran sam.

Cudi me da vi kao analiticar postavljate ovo pitanje. Trebalo bi da vec znate odgovor.

Zna Alen sve odgovore. Treba samo da ga Croatia i Aerodrom Franjo Tudjman pozovu i sve ce biti reseno vec za tjedan-dva

pa ako su vas vec pozvali, sto niste vec rijesili problem svojim analizama. Prometa u Zagrebu nema onoliko koliko biste vi i uprava aerodroma zeljeli. Nece ga biti ni u buducnosti i to je odgovor koji ste vec trebali znati a da ne postavljate pitanje.

Verovatno po stoti put ovo pisem. Jednostavno nema dovoljno domicilnog stanovnistva koje leti, a OU je nesposobna da generira inbound turiste, tj. i ima zelje, ali to nije nimalo jednostavno. Po drugoj strani, ako je iko sposoban da generira promet je FR pa vidimo da ni njima nije bilo sve idealno. Jednostavno, i dalje smo finansijsko slepo crevo Evrope, i trebace jos dosta vode da protece da smo finansijski, kulturno i mentalno naviknuti na letenje kao ostatak Evrope/civilizovanog sveta.

“Civilizirani svet” sve manje leti zbog klimatskih promjena. Croatia Airlines je skupa i normalno da ljudi putuju autom gdje mogu i stignu.

Ma bravo: civilizirani svijet leti sve manje zbog klimatskih promjena. I onda odmah velite da ljudi idu autima… Nadam se da se šalite!

Koji civilizirani svet manje leti? 2019. rekordna godina u avijaciji, onda par loših godina zbog korone (ne zbog klimatskih promena), a sad se svi vraćaju ili prevazilaze brojke iz 2019, uz najave daljeg rasta.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!