zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Air Montenegro idući tjedan dobiva drugi avion

Crna Gora je Air Montenegru kupila dva aviona 4O-AOA i 4O –AOB, oba Embraeria E195. I dok prvi avion leti za kompaniju od 1.6. ove godine (prvi let za nogometnu reprezentaciju Crne Gore za Sarajevo), ova dugi, 4O-AOB kompanija nije mogla koristiti jer mu je nedostajao motor koji je bio predmet spora GECAS-a i Montenegro Airlinesa. Kompanija je najavila da će drugi avion biti u floti do 20.7.

No, problem se ni onda nije riješio. Na koncu je avion dobio druge motore, te je 22.7. imao probni let iznad Crne Gore, da bi 26.7. otišao u Bratislavu na bojanje i check. Avion bi trebao doći idući tjedan u Podgoricu, te započeti operacije, dočim bi se E190 German Airwaysa koji je uzet na wet-lease trebao vratiti vlasniku.

Uz to smo doznali da je Air Montenegro iznajmio dva motora za drugi E195, pa se postavlja pitanje cijene aviona od 10,9 milijuna USD? Zar je moguće da je kompanija platila toliko avion bez motora? I sa motorima ova cijena bi bila puno previsoka, a bez motora???

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

27 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ima li rep i krila

Ja imam samo jedno pitanje?
Pa kad će se već jednom završiti ta tema oko MA ili AM motora. Već dvije godine Non stop svako malo. Pa u ovom poslu u toku godine na smetlište se baci desetine vazduhoplova, drešina. A mi i dalje drobimo oko ta dva motora.
Ima li koga još ovdje da zanimaju ta dva motora i koliko je CG upucala love u staru ili novu kompaniju.
Isto teka BG i ZG aerodromi. Ili AS i CA. Pa zar nema nista vise da se dešava i stalno mjerimo čiji je duži.

Nikako da pročitam kvalitetnu analizu za Osjek aerodrom, ili Skoplje, Ohrid, Podgoricu, Tivat, Rijeku, Pulu. Daj malo nešto novo. I ako je spremno i čeka molim da objavite.
Pozdrav svima.

Stiže i treći avion.

40 AOC, koji je bio nabavljen 2010, Vlada je odobrila sredstva da bi AM isplatio ostatak duga.

Koliko sam razumio, plan je da se isplati ostatak duga u tri rate. Ne bih licitirao sumom.

G.Šćuric, Air Montenegro će za 4O-AOC brazilskoj banci BNDS isplatiti ukupno nešto preko 5,36 miliona dolara sa kamatom, u tri rate koje dospijevaju 5.januara 2022., 5.januara 2023. i 5.januara 2024.godine. I ne, neće se za to upumpavati dodatni novac u kompaniju, već će se avion platiti od već uplaćenog osnivačkog kapitala Air Montenegra.

Pobogu, odluka Vlade CG o kupovini 4O-AOC je javno dostupna već desetak dana. Može se naći za 2 minuta. I radi se o 5,6 miliona dolara, a ne eura i plaća se iz uplaćenog kapitala od 20 miliona evra.

Ja upravo gledam materijal sa sednice Vlade sa brojkama. Ne bih da se ljutite, ali više verujem zvaničnom dokumentu nego vama.

Najvažnije jeste da je 4O AOB stigao u CG

Jučer oko 16 h

Dragi g. Šćuric, ne razumijem zašto stalno napadate Air Montenegro a da prije toga, dobro ne provjerite ono sto tvrdite. Naime, oba E195 sa kojima kompanija raspolaže kupljena su od GECAS-a KOMPLETNI (dakle, svaki sa po dva motora). Na 4O-AOA motori su već bili reparirani nakon za to propisanog odrađenog broja sati naleta, dok to nije bio slučaj sa motorima na 4O-AOB. Dakle, da bi i on poletio, morali su se kupiti ili iznajmiti drugi motori sto je i ukradeno, ali to ne znaci da je AM ostao bez svoja dva originalna motora sa tog aviona koji su na reparaturi. Ni bivši Montenegro Airlines nije raspolagao sa ZAMJENSKIM (REZERVNIM) motorima za flotu E195 u sopstvenom vlasništvu već ih je iznajmljivao po potrebi, i oko toga niko nije pravio nikakav fuss, a Vi sad u nekoliko navrata već lansirati neravnu priču o navodnoj preskupih kupovini aviona bez motora. Nemojte to činiti jer si uništavate kredibilitet na stvarima koje je lako provjeriti.

Tipfeler u prethodnom postu: treba da stoji “URAĐENO” a ne “ukradeno” kako je greškom napisano.

Ali i za ta dva motora koji su na opravci kako vi kazete potrebno je izdvojiti mnogo novca da se osposobe,u medjuvremenu mora se placati najam za dva motora,tako da sustinski ovaj avion jeste preskup i jeste placen toliko koliko je placen a da nema motore.Cak i da je sa motorima kojima nije bio potreban u narednih par godina overhaul ili midlife platiti avion tipa E195 koji je prozveden 2009 preko 10 miliona je preskupo i to na duze staze jeste los potez koliko god je drzavi CG nametnut zbog prethodno lose napravljenog ugovora o lizingu izmedju MA i Gecasa.

Oba sada u vlansištvu Air Montenegra, originalna motora „General Electric GE CF34-10E“ sa 4O-AOB su na midlife remontu kod proizvođača – General Electrica. Tamo su poslati još dok je avion bio u leasingu Montenegro Airlinesa. Remont jednog je plaćen i on je u završnoj fazi te bi se uskoro motor trebao vratiti u Podgoricu, dok se za remont drugog tek treba platiti. Jesu li sada stvari jasnije ?

Da ,samo nam kazite kad se zavrsi remont oba motora ,koliko ce to platiti Air Montenegro dodatno na 10 miliona za koliko je AOB otkupljen od Gecasa?

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!