zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

U BiH 190.000 zračnih operacija u prvih šest mjeseci

U prvoj polovini 2021. bilo je oko 75.000 zračnih operacija iznad BiH, a u istom periodu ove godine je preko 190.000 zračnih operacija. Ovo je ogromno povećanje i BiH je na putu da ima više operacija nego 2019. godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: BHANSA

25 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Eurocontrol dnevno objavljuje ove podatke na public delu sajta

BREAKING svi letovi iz Tuzle za Milan otkazani do kraja ljeta

Da iako su odkazali onda bi bilo bolje da vrate EIN
Milano krece ponovo 30 Oktobra

Malme-BL smanjili na 2x sedmično. Jučer kupio kartu za 13.7. A danas otkazano

Da Malmo je smanjen na 2x Cetvrtak i Nedelja
Gothenborg Ponedeljak i Petak
Velika sramota od ove kompanije

Međunarodni Aerodrom Sarajevo krenuo je u proširenje platforme za avione, a ovo su izjavili na svojoj stranici:

Započeli radovi na proširenju platforme

U skladu sa planiranim aktivnostima vezanim za proširenje kapaciteta Međunarodnog aerodroma Sarajevo početkom sedmice su započeli radovi na proširenju platforme – manevarske površine za parkiranje zrakoplova. Riječ je o I fazi projekta koja podrazumijeva i sanaciju parking pozicije 1.

Postojeća platforma je pravougaonog oblika ukupne površine 38.000 m² (uključujući stazu za vožnju / taksiranje zrakoplova po platformi) i može primiti do 7 zrakoplova kodnog slova C (zrakoplovi čiji je max. raspon krila do 36 m) kao što su Airbus A321, Boing B737-800 i sl.

Cjelokupan projekat je vezan za proširenje platforme sa postojećih 7 za dodatne 4 parking pozicije zrakoplova, te će sa okončanjem ovoga projekta platforma sarajevskog aerodroma imati 11 parking pozicija za zrakoplove tipa C, što predstavlja povećanje kapaciteta za cca 60%.

Osim građevinskih radova vezanih za asfaltne i betonske podloge (planirana je ugradnja cca 3.500 m3 betona), riječ je i o obimnim elektro i hidro radovima koji će pratiti realizaciju ovog značajnog projekta. Izvođač radova je kompanija Strabag d.o.o., a završetak radova je planiran krajem tekuće godine.

Ko vam je dao podatak ako nije problem da kažete ? A da li bi mi mogli na nekim stranicama pratiti te statistike kao što naprimjer pratimo avione na flightradaru ili ipak ne možemo ?

Respect

https://youtu.be/msx2X4Y_EaQ
G. Alene, predlažem vam da pogledate ovaj video, ako već niste. U videu se navodi koliko prosječno košta prelet iznad zračnog teritorija Bosne i Hercegovine i ova suma novca koja se zaradi na godišnjem nivou je ogromna. Mene samo zanima gdje ovoliki novac završi ? Volio bih da pokušate organizirati sastanak sa glavnim ljudima iz Uprave MAS, BHANSE, BHDCA i vidjeti gdje sve ide ovih 145 miliona KM ( 77, 5 miliona € ) godišnje. Kada bi svake godine ovu sumu zarađivali, to znači da bi za 7-8 godina zaradili preko 1 milijardu KM ( 500+ miliona € ). Sa ovim novcem bi mogli sve projekte realizirati bez ikakvih kredita, povećati plate radnicima i zaposliti nove, davati subvencije aviokompanijama itd.
Lp
PS: Ovo je samo moje razmišljanje, ako negdje griješim, volio bih da me ispravite

BHANSA kao i svaki drugi ANSP je manje vise neprofitna organizacija. Novac se može iskljucivo trositi na pruzanje usluga u zracnoj plovidbi. Odnosno oprema, place zaposleni itd. Novac koji se ne potroši se “vraća” nazad aviokompanijama.

Ne sjećam se da su bilo šta finansijski pomogli BNX

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!