zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Gibraltar konačno ukida cestu preko piste

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Gibraltar

Britanska kolonija na Gibraltaru je istinski „natiskana“ tj. prostora za širenje prema Španjolskoj više nema. Sam aerodrom na Gibraltaru je postavljen uz samu granicu sa Španjolskom. I aerodrom je bio prihvatljiv za operacije sve do prije par godina. Naime, jedina prometnica između španjolskog dijela grada i ovog engleskog, Winston Churchill Avenija, prolazi uz samu zapadnu stranu aerodromskog terminala i potom prelazi preko uzletno-sletne staze. Kada bi avioni slijetali promet se zaustavljao par minuta prije slijetanja i potom bi bio zaustavljen sve dok avion ne sleti, pa se potom okrene na stazi, jer aerodrom nema mjesta za paralelnu rulnicu, te se vrati po stazi do terminala. Istim je promet bio zaustavljen pet do deset minuta po svakom slijetanju. Kako je 2010. aerodrom imao 3346 operacija i 305.325 putnika isto je značilo oko sati i pola zaustavljanja prometa. No 2019. aerodrom je imao 491.405 putnika i 4382 operacija, što je značilo preko 2 sata prekida prometa.

Već prije 15 godina je isto bilo ozbiljan problem, pa je 2008. godine počela izgradnja tunela sa četiri trake ispod uzletno-sletne staze. Tunel se trebao dogotoviti do 2009. no nije bio gotov sve do 2016. No, prometnica ni te 2016. nije dobila uporabnu dozvolu, nego se koristila samo za posebne i hitne prijelaze ispod staze. Potom su izvođač radova i vlast dogovorili cijenu od 24 milijuna GBP za dogotavljanje tunela uz rok do 2018. Rok se i ponovo prolongirao i sada je plan da se tunel konačno otvori do sredine ove godine (2021.). Istim će Gibraltar biti jedan od posljednjih aerodroma na svijetu koji su imali cestu preko piste.

Nakon što se završi tunel, krenut će se raditi i prometnica koje će od Winston Churchill Avenije odmah nakon granice skretati lijevo, pa proći ispod terminala i prolaziti sjeverno od uzletno-sletne staze uz samu granicu sa Španjolskom. Potom prometnica skreće desno za 90 stupnjeva na samom rubu obale i prolazi tunelom ispod samog istočnog praga 27 uzletno-sletne staze. Na koncu će se prometnica spajati na East Beach ulicu koja je sada slijepa ulica.

Gibraltar u ovom momentu ima letove Britisha za London Heathrow (2 dnevno), easyJet za London Gatwick, Bristol i Manchester, Helitya za Malagu, te Wizz Aira za London Luton. No, ove godine letove pokreće Eastern za Birmingham (od 28.5.) i Southampton (od 24.5.), te easyJeta za Edinburgh (od 4.5.). Već 2022. očekuje se preko 500.000 putnika iz Gibraltara, te više od 12 dnevnih operacija sa aerodroma.

15 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zasto sam bio ubedjen da na Krfu put isto prelazi PSS…

Pozdrav gospodine Alen,

dva kratka pitanja.

1. Imate li u planu neku analizu vezano uz predstojeće razdoblje za CA i borbu (ako se to može tako nazvati) s LCC?

2. Znam da ste nedavno napisali da imate spremne neke intervjue. Imate li u planu razgovor s menadžmentom CA? Iznimno me zanima kako oni gledaju (jesu li svjesni da je kraj blizu ili će i dalje svim mazati oči i moliti novce) na novonastalu situaciju i općenito budućnost kompanije.

Lp

Gospodine Alene, citam vase predloge za sinhronizaciju letova Air Serbia sa TAROM.
Uopste nije neverovatno sto se nisu suglasili oko reda letenja. Za JU to je transfer linija i naravno da ce uskladiti red letenja sa udarnim danima tj.talasima a ne da bude komotnije P2P putniku (kojih jako malo ima) ili TAROM-u.

Kazete logicnije da Air Serbia leti ponedeljkom ili petkom te utorkom, cetvrtkom, subotom i nedeljom. Zasto bi propustila ponedeljak ili petak kad su udarni dani? Naravno da ce ponedeljkom biti dva leta jer nedelja vece i ponedeljak jutro su im udarni tasali (kao sto je i petak vece). I vise nego logicno je sto OTP ide nedelja podne, ponedeljak ponoc te ponedeljak podne.

Pitanje i ovo da li ce se ostvariti ali primetio sam, kao i za TIA kad ste komentarisali, da uopste ne pratite udarne talase. I opet ono cudjenje „Nevjerovatno je kako kompanije nisu sinkronizirale redove letenja“ ili „zasto dva puta ponedeljak a utorkom i cetvrtkom nijedan“.
Ne igra menadzment pikado pa dva puta pogodi ponedeljak a nijednom utorkom. Postoji ocigledan razlog koji je svima jasan. Dovoljno je samo pogledati red letenja ka Evropi i JFK.

Molim Vas o tim kodserovima. Pa savrseno znate koliko su OU i LH bliske i sta radi sa redom letenja LH u Zagrebu. I to Kroaciji koja dalje od nosa ne vidi i koja redovno trci u skute Lufthanse. Vec smo pisali o tome.

Drugo, uporedjujete sistem LH koja ima jedan od najvecih hubova u Evropi sa sistemom JU u Beogradu koji se sveo na petak vece, nedelja vece, ponedeljak ujutru i koji tek sada polako gradi ponedeljak vece i cetvrtak ujutru.

Dalje ogroman broj ljudi je P2P FRA-BEG kao sto je i ogroman broj transfera i to trziste uopste ne moze se uzeti u obzir kada Vi meni objasnjavate osnove zrakoplovstva i to u sred pandemije i kako treba rasporedjivati broj letova. Uzeli ste bas los primer da bi mi objasnili kako BEG-OTP treba da bude optimalnija.

Znaci JU treba da propusti petak ili ponedeljak a onda da leti utorkom gde moze svih 5 P2P putnika da pokupi! I taj let sto pisete subotom je posledica talasa petak veče pa ce svakako imati dva leta i to u razmaku od 13-14h.

A sta mislite da osoba odgovorna za optimizaciju reda letenja ne zna „osnove zrakoplovstva“? Ili mozda ima analize ispred sebe koje tacno daju podatak koliki broj transfera ide kao i odakle poticu.

Red letenja RO kao i koja je njihova logika prema BEG ne znam, ali JU je i vise nego odlicno postavila red letenja prema OTP. I to cak smatram da je preoptimistican.

Upravo tako.Bravo.Nemam sta dodati.

Da, evo bas ce RO koji je u SkyTeam da prepusti transferne putnike JU a zaobici ce partnere preko AMS, CDG i da vodi racuna o tome da svi lete po min. jednom dnevno pa tek kada to ispune da krenu da dopunjavaju.

Da, da, LH je bila jako kolegijalna prema OU dok i sama nije krenula da povecava broj frekvencija. Zasto onda nije OU ostavila FRA (koji joj je glavni razlog opstanka) a ona preuzela MUC? Nego ajde da je jos satremo i postavimo letove u 10-20 min. razlike. Drugo, OU i LH su daleko povezanije i u istom timu dok JU i RO nisu.

A sto se hvatam za LH? Pa zato sto je uvek navodite kao primer da mi objasnjavate kako se gradi red letenja.
Evo divnog primera iz Finnair koji je imao LF ka JFK 5%, da lepo ste procitali 5%, dok je JU dodala let ponedeljkom. Ocito je da taj zna u JU sta radi sa frekvencijama.

Poveznica je bila dokaz da taj neko ko donosi odluke u JU za red letenja ocito ima mozga sta radi. A onda i zasto gura najveci broj letova od petka do ponedeljka. Uhvatili su nišu koja njima ocigledno donosi rezultate.
Tek kad povecaju broj linija ka zapadu i severu onda ce usput sigurno i broj ka regionu povecati.
Ono sto je Vama logicno, ne znaci da mora i njima biti i da je najispravnije ono sto Vi napisete.

Dalje, spomenuli ste letove ka TGD i TIV (u pretposlednjem komentaru). Sta fali njima? Bio je cilj najpre 14x nedeljno ka TGD i 7x ka TIV. To su ispunili. Idu sada dalje.
Uglavnom ka Crnoj Gori imate u tri talasa po jedan let. Ako ide ujutru i u podne TGD onda uvece ide TIV. Ili obrnuto. Da je podgoricki aerodrom malo pametniji i dozvoli nocne letove bilo bi jos bolje i za njih i za JU. Makar petak na subotu i nedelju na ponedeljak da im dozvole.

Letove za TGD i TIV ne mozete porediti sa TIA i OTP. Ove prve dve akumulisu najvise P2P putnike dok druge dve najvise transfera. Zato TIA u aprilu nije uopste imala smisla leteti utorkom kako ste predlagali jer JU ima simbolican broj letova tog dana.

Taj tunel se gradi kao Skadar na Bojani 🙂 gotovo da su gori i od nas. U međuvremenu je završen i novi terminal, a od tunela i dalje ništa. Iskreno, biće mi malo žao kada konačno zatvore prelaz preko piste. Uvek imam neki osećaj ushićenje kada sam nasred tarmaca, a čak i kada zatvore prelaz ispred nosa, možeš da gledaš sletanje aviona iz neposredne blizine. Dodatan gušt je kada se baš desi da je u pitanju RAF-ov Herkules, Tornado ili Crvene strele… Na sve to, produžiće mi put do kancelarije koja je odmah desno u marini. Ali, šta da se radi, to definitivno moraju da naprave, ovako neće ići još dugo. Ne znam koji je plan, ali možda ostave prelaz za pešake/bicikle/trotinete.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!