zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

BiH treba Komisiju za dodjelu koncesije

Zahuktava se scena sa koncesijom aerodroma u BiH. OK, to je realnost, veleposlanici SAD-a i Europske Unije su to tražili od BiH, dakle to je gotova stvar. Po izjavi veleposlanika ministar Forto ja više puta jasno isticao da je koncesija jedina opcija za BiH. Je li? Nažalost je. Tuzla i Mostar su na koljenima. I lokalne vlast i stanovništvo bi bili presretni da aerodromi odu pod koncesiju. Gore od ovoga ne može biti, a koncesionar bi bar nešto napravio.

Aerodrom Sarajevo je razvijen aerodrom i jedini koji je samoopstojan. No, i on ima ogromne subvencije koje daje za linije, vlast je dala značajan novac za terminal koji će vrlo skoro biti premalen. Naime već ove godine Sarajevo će vrlo vjerojatno imati 1,6, možda čak i 1,7 milijuna putnika, a to znači da u najviše 2-3 godine Sarajevo će doći do 2 milijuna putnika, tj. do maksimalnog kapaciteta novog i starog terminala. I što onda? Treba graditi još jedan terminal, treba produžiti uzletno-sletnu stazu, treba proširiti stajanku, treba povećati parkiranje i otvoriti rent’a’car kompleks. A to košta više desetaka milijuna EUR. Ima li BiH to nakon što je tek investirala u terminal B?

Stoga koncesija i nije glupo rješenje u BiH. Konačno tamo aerodromi nisu toliko bitni strateški objekti kao u turističkoj Crnoj Gori ili pak Beogradu ili Zagrebu. U prvom redu zato što su mali i relativno nebitni za tokove putnika. Koncesionar bi investirao u aerodrome, on bi doveo nove kompanije, on bi stabilizirao poslovanje. Svi znamo da sam ja protiv koncesija no u BiH je malo drugačije stanje.

Osobno smatram da država treba inzistirati da se istovremeno sa Sarajevom koje je meta koncesionara, moraju u koncesiju dati i aerodromi Tuzla i Mostar. Konačno to i koncesionaru odgovara. Koncesionari uvijek uzimaju sve obližnje aerodrome u koncesiju, u prvom redu zato da im ne postanu konkurencija. Što mislite zašto je Vinci uzeo pod koncesiju sve aerodrome u Portugalu i one minijaturne? Time bi se država i lokalna zajednica riješila vrućeg krumpira, ne bi više bilo potrebe tako velikih iznosa novaca za subvencije, aerodromi bi dobili svoju svrhu i razvijali se. To je pozitivna strana možebitne koncesije.

Stoga smatram da BiH mora hitno napraviti Komisiju koja bi procijenila treba li koncesija ili ne, te ako treba kako je provesti, koja bi napravila natječaj, te koja bi ga provela, tj. savjetovala Vlast o tome. U toj komisiji trebaju biti stručnjaci iz BiH i inozemstva, ona mora biti neovisna o politici, već mora biti stručna, ona mora biti dobro plaćena da ne padne pod utjecaj potencijalnih koncesionara. Takva komisija bi bila dobar „protivnik“ koncesionaru i mogla bi sa njim pregovarati na istom nivou. Jer koncesionar ima izuzetno jak tim stručnjaka koje plaća i preko 100.000 EUR mjesečno. Oni su premazani svim mastima. S druge strane uvijek pregovara sa demotiviranim, nisko plaćenim djelatnicima ministarstava kojima je jedina opsesija otići kući sat dva prije kraja radnog vremena. I onda nam se dese koncesijski ugovori koji su loši po državu, koji znače ogromne gubitke i negativnosti po državu. Takva visokostručna i dobro plaćena komisija bi to spriječila. Iskreno bolje je da država plati neki dobar novac toj komisiji, nego da izgubi desetine milijuna na koncesiji ili kasnije milijune kompenzacija i manje koncesijskih naknada u poremećajima.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

29 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

BiH nema nadležnost nad aerodromima Srpske, tj. aerodromom Banja Luka, tako da ta komisija može da se zove samo federalna komisija za koncesije

Tuzlu treba dat u koncesiju,jer direktori pojdose pare a nista se ne radi…

Sigurno bi bilo dobro, samo da li bi neko htio

Vi stvarno mislite da bi to neko tako uradio da placa komisije i to? Vi stvarno nemate pojma kako Balkan funkcionise, ako neko ima interes da uzme aerodrome (neka strana kompanija) to ce se i desiti i to veoma lako bez komisija i sl. Taj politicki uticaj zapada je uredu ali ako ima neka firma koja he vec dogovorila poso (obzirom da su stranci to nije korupcija nego “lobi”) Ali obzirom da 30 godina nismo zanimljivi ne vidim da cemo biti ni u narednom periodu.
Poenta ili je neko dogovorio posao da stranim politicarima ili ce dogovoriti sa nasim, ali tek kad mi budemo zanimljivi mozda nekad u EU ako budemo.

Nažalost tako je.
Uzet ce SJJ a TZL i OMO će nastaviti kao i do sad jer jednostavno strancima nisu zanimljivi a lokalnim politicarima odlicno sluze kao baze za uhljebljivanje.

Da ali imate problem vlasnistva zemljista na kojem su aerodromi prvenstveno TZL. Takodje problem nadleznosti nad aerodromima Sarajevom upravlja FBiH, Mostarom grad mostar, Tuzlom Tuzlanski Kanton dok u RS to pripada republičkom nivou.
Sto ce reci potrebno je staviti Aerodrome na isti nivo kontrole a to nije moguce ni u Federaciji a kamoli u RS.
Mislim da i Vi i ja možemo do sutra pričati o ovome ali na kraju će se desiti ili situacija BG ZG i slicno ili se nece dati koncesija, sta god se desilo Aerodromi ce raditi a u kojoj mjeri i kako to je stvar diskusije za druge postove.

Sve je to divno i krasno što se rekli, dao Bog da tako bude ali realno to se neće desiti. Pojedini političari će dobiti nepoznatu svotu novca u koverti da potpišu nekakav ugovor o koncesiji koji će se predstaviti javnosti i u medijima kao što se obećavalo pred rat i nakon rata da ćemo jesti zlatnim kašikama ako damo te aerodrome pod koncesiju posebno SJJ.
Iako se napokon nešto zakotrljalo u vezi Mostarskog aerodroma ipak mislim da bi neka kompanija uradila puno ozbiljnije i bolje poslove oko dovođenja novih avio prijevoznika u Mostar. Jer Mostar ima nevjerojatan potencijal.

Ok. Shvatili smo. Nadaš se da će te Bajić ilio već tada bude generalni direktor zvati u tu komisiju. 🤭

Sarajevo je poprilična turistička destinacija čiji potencijal se tek ostvaruje posljednjih 5-10 godina, ne znam zašto nije realno da se bori za Splitom i Dubrovnikom po broju putnika, a to ga odmah stavlja u nezgodan rang po Vašoj analizi Alene?
Jasno da ima još posla da se dođe do Prištine ili Tirane, prevashodno jer su to jedini aerodromi u tim državama (dok se Valona ne izgradi i izuzimajući blizinu Skoplja), ali građani BiH mogu putovati i u EU i u Kinu i u Rusiju i u Tursku i u Brazil bez viza što mogu još samo građani Srbije.

Sarajevo se ne može porediti sa Splitom i Dubrovnikom, jer su to gradovi ba moru, i to je jedini razlog zašto aerodromi imaju mnogo putnika. Da nemaju more, imali bi putnika kao tokom zimskih mjeseci.

Teško za definirati, u odnosu na Dubrovnik možda i ne, ali Split da.
Sarajevo je vjerovatno najinteresantniji glavni grad od svih na Balkanu, ako ne računamo Istanbul kao Balkan. Beograd se promovira kroz party turizam, Zagreb kroz Advente, Ljubljana kroz ekologiju…

No komentar je bio vezan za broj putnika, tu se definitivno može takmičiti sa oba aerodroma kroz nekoliko godina.

Tačno je da nemaju putnika kao Priština, ali imaju li veći turistički potencijal? Imaju
Imaju li bogatije stanovništvo u prosjeku i manje nejednakosti u primanjima? Itekako
Priština jedino ima nešto veću dijasporu, ali nema sumnje da su kosovske i bh. dijaspore daleko najbrojnije.

Da, Sarajevo trenutno ima 59% manje putnika od Splita, odnosno Split ima 2.45 puta više putnika. No kod Dubrovnika se varate, tu je DBV ispred za 36%, odnosno ima 1.56 puta više putnika. Vidjet ćemo kakva će situacija biti 2026, ja nemam sumnje da će Sarajevo voditi borbu sa Splitom do 2030.

Alene,zar vi niste prije par mjeseci pricali da ni pod razno ne treba davati areofrome u BiH pod koncesiju?Sta je sad ovo?Da nije i vas ambasada kupila?

Zašto ne bi mogla, aerodrom je profitabilan i vlast na federalnom nivou je pokazala da im nije problem da dodaju novac ako ga aerodrom treba, do sad je i sam aerodrom imao dovoljno za proširenja. Pistu šire veoma brzo, meni je problematična lokacija ovog dodatnog sprata koji je dostupan samo prije security provjera.

Aerodrom Sarajevo je sam investirao u terminal i stajanku a ne vlast. Ministar Forto nema nikakvu nadležnost niti Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.
Vlada entiteta Federacije BiH je nadležna kao i federalno Mnistarstvo komunikacija i prometa.
To su dva različita ministarstva.
Inače Vlada Federacije j2019 godine ili bi 2018 godine uzela je dobit Aerodroma Sarajevo cc 15 miliona eura i proslijedila Autocestama Federacije BiH za projekte autoputeva a Aerodrom Sarajevo je podigao kredit za proširenje terminala i adaptaciju, kao i proširenje stajanke. Pojavom Covid19 situacije kao mjeru podrške aerodromu Vlada Federacije za vraćanje kredita, oslobodila je plaćanja buduće višegodišnje dobiti kao i direktnom podrškom od 3miliona eura. Tad su i Mostar i Tuzla takodjer dobili po 500k eura podrške u Covid19 periodu.

Koja paradigma demokratije: SAD i EU poslanici nešto traže i odmah to postaje državna politika “suverene” zemlje… 🙄

Zvane kolonije

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!