zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Ima li ruska avijacija budućnost pod sankcijama?

dopisnik: Dejan Radojević (Moskva), foto: S7

Nakon uvođenja sankcija protiv ruske avio-industrije, uključujući zabranu isporuke novih aviona, kao i ograničenja osiguranja i održavanja, strani avioni, koji čine najveći deo ruske avio-flote, suočeni su sa mnogobrojnim izazovima. Koji su to problemi i imaju li rešenja?

 

Ima li Rusija na čemu da leti?

Prema podacima Ministarstva saobraćaja, flota ruske civilne avijacije, uključujući teretne i privatne avione, broji oko 1200 aviona, od kojih je samo 470 proizvedeno u Rusiji ili bivšem SSSR. Većina putnika se prevozi stranim avionima, dok je Superjet 100 koji koriste neke ruske aviokompanije opremljen stranim motorima i komponentama. Na osnovu gore iznetog nastaje napregnuta i opasna situacija: na čemu leteti dalje kako ti inostrani avionu budu sve stariji?

I zaista, nakon 24.2.2022. godine, strani dobavljači aviona i komponenti za rusku avijaciju postepeno su prestali da sarađuju sa Rusijom zbog sankcija. Zabranjeno je i održavanje stranih aviona. Tada je gotovo odmah, prvi zamenik predsednika Odbora Državne dume za ekonomsku politiku, Denis Kravchenko, delimično razbio strah za budućnost industrije. U III mesecu 2022. rekao je da program zamene uvoza u avio industriji u Rusiji postoji od 2014-15 i da se isti aktivno sprovodi. Shodno tome, postojanje i jačanje sankcija predstavlja ujedno značajan podsticaj za dalje ubrzanje supstitucije i zamene uvoza. Prema rečima Kravčenka, u Rusiji su već napravljeni avioni kratkog dometa Superjet 100 (SJ100), domaći motori PD-8 za SJ-100, dizajnirani za letove od 1.500 do 2.000 kilometara trenutno prolaze kroz sertifikaciju. Već postoji savremeni avion MS-21 za letove do pet hiljada kilometara, opremljen motorima PD-14. I on prolazi kroz sertifikaciju. U toku je razvoj aviona Ladoga i Baikal. Osim toga, prema zvaničnicima, proizvodnja Il-96 u modifikaciji Il-96-400M mogla bi ponovo početi da zadovolji potrebu za avionom dugog dometa. Ponovno će se proizvoditi i Tu-214.

 

U kakvom su stanju avioni koji su trenutno u upotrebi?

Prema rečima predstavnika Federalne agencije za vazdušni saobraćaj, zapadni avioni ruskih aviokompanija mogu nastaviti sa letenjem do 2030 godine. Neki prevoznici koji poseduju mlađe avione tvrde da njihovi avioni mogu i duže da traju. Generalno, prosečna starost aviona u ruskoj avio industriji je 10-13 godina, tako da je leteti do 2030. godine u principu realno.

Napominje se da je kako bi ruski avioni zapadne proizvodnje nastavili leteti (do 2030. i po mogućnosti i posle tog datuma), potrebno je:

  • Koristiti neke avione kao izvor rezervnih delova za druge.
  • Aktivno uspostaviti paralelne kanale za zaobilaženje sankcija i isporuku potrebnih delova.
    Govoreći o paralelnim kanalima snabdevanja, šef ruskog ministarstva industrije i trgovine Denis Manturov rekao je da su radovi na restrukturiranju lanaca snabdevanja rezervnim delovima počeli odmah nakon uvođenja prvih ograničenja. Planirano je povećanje proizvodnje domaćih komponenti za Superjetove i, u konačnici, stvaranje potpuno domaćeg putničkog aviona.

 

Sigurnost letenja i finansijske potrebe da se to osigura

Problemi sa legalnom nabavkom rezervnih delova za avione i njihovim održavanjem doveli su do još jednog gorućeg pitanja: koliko je bezbedno leteti ruskim avioprevoznicima pod sankcijama i kako se možete koliko toliko zaštititi? Običnim putnicima se može savetovati da obrate pažnju na sigurnosne ocene aviokompanija. Kompanija može izgubiti bodove rejtinga iz više razloga, uključujući otkazivanja ili zabrane leta zbog kršenja sigurnosti. Ocena se takođe obrazuje na osnovu odsustva incidentnih i smrtnih slučajeva dotične avio kompanije.

Govorimo konkretno o sigurnosnoj oceni, ali ponekad je potrebno sagledati i informacije o finansijskom stanju prevoznika, iako je saznanje kreditnog rejtinga avioprevoznika relevantnije za finansijske stručnjake, ono se ne tiče  sigurnosti života i zdravlja putnika.

Govoreći o finansijama konkretno, mnogo novca je takođe potrošeno za podršku vazduhoplovnoj industriji od početka SVO. Dato je 1,09 biliona rubalja (oko 12,07 milijardi dolara) u obliku subvencija i kredita. U poređenju sa iznosom od 547 milijardi rubalja koji je ruska vlada izdvojila za industriju tokom pandemije COVID-19 (2020-21), razlika je više nego značajna.

Kada analiziramo budućnost ruske avijacije pod sankcijama, prikladno je osvrnuti se i na termin „kanibalizacija“. Termin podseća na alarmantne prognoze koje su se pojavile 2022. da će ruske aviokompanije demontirati otprilike trećinu svojih flota za rezervne delove za druge avione. To se ipak nije desili – barem ne u takvim razmerama kako se predviđalo. Što se tiče pregleda procesa kanibalizacije koji su sprovedeni, oni nisu imali neki negativan uticaj na opštu situaciju letenja u Rusiji. Rasklopljeni su avioni koji trenutno ne mogu da lete u inostranstvo, jer mogu biti zaplenjeni, kao i oni avioni strane proizvodnje čije su isporuke u Rusku Federaciju obustavljene.

U ovom trenutku, iako se situacija sa rezervnim delovima prilično izjednačila u odnosu na 2022. godinu, još uvek postoji nestašica za određeni broj artikala. Mnogi potrebni rezervni delovi se moraju dugo čekati (s obzirom na poteškoće sa novim uvoznim kanalima). Međutim, avioprevoznici imaju i stratešku rezervu procenjuje se za period od dva meseca do šest meseci.

 

Od Bermuda i Irske do domaćih registracija

Veliki problem je preregistracija aviona. Ranije su bili registrovani u ofšor jurisdikcijama kao što su Bermuda i Irska. Vlasti civilnog vazduhoplovstva Bermuda i Irske su u III mesecu 2022. godine poništile sertifikate o plovidbenosti nekoliko stotina aviona ruskih avioprevoznika, što znači automatsko oduzimanje prava na letenje. Proces preregistracije u ruski registar tekao je prilično brzo, ali avioni nisu odmah povučeni iz stranih jurisdikcija, kako bi ruska strana to želela. Zapadni registri odugovlače proces brisanja aviona iz svojih registara, što dovodi do problema dvostruke registracije aviona. A neke zemlje, poput Kine i Turske, zabranjuju let takvih aviona iznad svojih teritorija.

 

Gradimo, kupujemo i nadamo se najboljem; t.j. kako se sankcije protiv ruske avijacije minimiziraju?

Ako dajemo prognozu zbivanja tada možemo reći da bi 2024. godina mogla biti odlučujuća za rusku avijaciju. Problemi će se ili kritično pogoršati ili će početi postepeno da nestaju. Na primer, rešen je problem sa zapadnim zakupcima oko preregistracije velikog broja aviona u rusko vlasništvo. Za to je izdvojeno 300 milijardi rubalja iz Fonda nacionalnog blagostanja,  ali je novca ponestalo u XII mesecu 2023 i poslednji iznos potrošen je na 35 aviona Aeroflota, 45 aviona S7 i 19 vazduhoplova Ural Airlinesa. Ukupno je 2023. godine, prema RBK-u, kupljeno 165 aviona od stranih zakupaca.

Kao što se često dešava, prognoze zvaničnika i političara, nažalost, odstupaju od stvarnosti. Rokovi isporuke ruskih aviona i dalje kasne. U 6 mesecu 2022. godine usvojen je sveobuhvatni program razvoja avio industrije Ruske Federacije do 2030. godine, prema kojem su prvi potpuno domaći avioni trebali biti pušteni u promet krajem 2023. godine. Ali i pored svih obećanja oni još nisu predati svojim vlasnicima. Na primer, dva “čisto ruska” SJ-100 Superjet sa motorima PD-8 umesto francusko-ruskog PowerJet SaM146 nisu prebačena u Rossiya Airlines kako je to bilo planirano za 2023 godinu. Tu-214 dobija novi život u Kazanju; KAZ (fabrika aviona Kazanj) je posvećena isporuci do 115 aviona do 2030. godine. U 2024. godini planira se proizvodnja njih sedam, a od 2027 treba dostići stopu od 20 letelica godišnje. Međutim, kapaciteti za takve ambiciozne planove tek su nedavno počeli da se šire. Istovremeno, izglede samog Tu-214 neki stručnjaci skeptično ocenjuju kao “moralno zastarele”.

Generalno može se napomenuti da se uprkos zaostajanju najavljenih planova od realnosti (što je razumljivo zbog previsoko postavljene lestvice) budućnost ruske avijacije pod sankcijama i dalje može nazvati pozitivnom, a ne negativnom kako bi to voleli zlomišljenici svega Ruskog. Prioritet trenutno je hitno povećanje kapaciteta za proizvodnju ruskih aviona, no istovremeno izuzetno je važno održavati plovidbenost aviona inostrane proizvodnje rešavanjem problema u nabavci rezervnih delova i potrošnog materijala. Takođe, u narednim godinama, hitni zadaci za civilno vazduhoplovstvo Ruske Federacije biće aktivan razvoj ruskih sistema vazdušne navigacije, programi jačanja autonomije industrije i pokretanje dodatnih kapaciteta za proizvodnju domaćih aviona, pre svega avion MC-21, kao jednog od najkonkurentnijih u odnosu na strane analoge.

57 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Za nekoliko godina će se to izravnati. Imaju sad kineske a kasnije i svoje. Neće plakati za Airbusom i Boingom. Nego će biti suprotno. Kratkoročno imaju problem ali dugoročno će sve riješiti. Mislim da će ih Airbus i Boing uskoro moliti za kupovinu njihovih aviona.

Ni Kinezi nemaju kineske..

Kineski avioni imaju američke motore i tonu druge američke opreme, tako da ne mogu imati kineske avione, pišete gluposti. Iz ove situacije se moraju izvući sami, vjerovao sam da će uspjeti, sad više nisam tako siguran.

ali vi ni na početku niste vjerovali kolko se sjećam

Rusija u vazduhoplovstvu jeste inferiorna spram zapadnih država, ali polako napreduje.

Zapravo zelio je reci da je upravo ta inferiornost njihova najveca prednost.

Ruska avijacija sigurno ima budućnost.
Sve se svodi na to na kojoj ste visini.

Kako brodovi postadoše podmornice, tako i avioni postanu autobusi, to ste htjeli reći. Samo se visina mijenja.

Zlomišljenici svega Ruskog. Jesu li to svi protivnici agresije na drugu državu?
Što točno predstavlja ova jezična konstrukcija?

Prije ili kasnije će rat završiti i sankcije maknuti. Ponovi razvitak ruske komercijalne avijacije jača konkurenciju i dobar je za tržište iako je to sve izgledno tek iza 2030. godine….

Prema rečima Kravčenka, u Rusiji su već napravljeni avioni kratkog dometa Superjet 100 (SJ100), domaći motori PD-8 za SJ-100, dizajnirani za letove od 1.500 do 2.000 kilometara trenutno prolaze kroz sertifikaciju – je li ovo neka greška ili? Dolet 1500 – 2000 km, pa to je katastrofa, originalni SSJ100 (s poluzapadnim motorima) ima dolet 4500 km, E175/E190 slično toliko.

Domet SJ100 je do 4320km (Дальность полета – одноклассная компоновка= 4320km), Kravcenko je verovatno aludirao da ce se avion najvise koristiti na razdaljinama do 1500-2000km a nije rekao da mu je to max. dolet.

Ma da, tako kratak maksimalni dolet stvarno ne bi imao smisla.

Jel rekao mogu li napraviti nekoliko stotina komada u narednih par godina koliko im je potrebnoa. Do sad su napravili koliko ono?

” izglede samog Tu-214 neki stručnjaci skeptično ocenjuju kao “moralno zastarele”.”
Koji stručnjaci i što ova verbalna akrobacija znači?

Tu-204/214, je zaista zastario. Treći član posade u današnje vrijeme? Diskutabilan motor PS 90…. Avion jednostavno nije imao svoju šansu. Nije se čak ni očistio dečijih bolesti. Nepraktično je nastavljaju njegovu proizvodnju. Prije će se sankcije ukinuti nego proizvesti predviđeni broj Tu-214. I šta onda sa njima? Ko će ih koristiti? Mislim da se treba fokusirati na moderne MS-21 i SJ-100.

Možda ste u pravu, ali birati “zastarjeli” Tu-214 s tri člana posade ili avion koji masovno ubija ljude ili mu tijekom leta otpadaju vrata….

Da, svi su naprosto ludi za tim avionom. Nema govora o političkim pritiscima, svi hrle kupiti i eksploatirati taj avion. Vidim i ex CEO je u toj kategoriji. Mješamo ovdje babe i žabe….

Mjesate B737 u osnovi i sadašnja smeća koja izlaze iz Boeinga. Sramota je da se profit stavlja ispred sigurnosti.

Aeroflot je iskazao ineresovanje za Tu-214. Nesto zbog pritiska vlasti a i zbog nemogućnosti izbora. Međutim, iskazali su i uslove koje taj avion treba da ispunjava da bi ga kupili. Njegova modernizacija, bez trećeg člana posade, moderniji motor…Otprilike, to bi bio avion nešto slično Tu-204 SM. Ali, tako nešto nije moguće. Ne tako brzo. 5-6 godina bi trebalo da se avion modernizuje i pogoni pripreme za ozbiljniju proizvodnju. To bi bilo uzalud potrošeno vrijeme i novac. Za to vrijeme, već bi počela proizvodnja modernog MS-21. Kome bi onda bio potreban Tu-214. Čak i da se krene sa proizvodnjom i ovakvog Tu-214, biće potrebno vrijeme. Pogoni u Kazanju, gdje se proizvodi Tu-214, nema mogućnosti ozbiljnije proizvodnje. Dosadašnja proizvodnja se odnosila na mrcvarenje jednog, eventualno dva aviona godišnje, koje su kupovale vladine institucije. Da će ozbiljnije proizvodnje Tu-214 biti, hoće sigurno. Za to se vrše pripreme, ali mislim da ce to biti samo bacanje para.

SVO? Mislite brutalnog napada na Ukrajinu? Budućnost pod sankcijama je pozitivna?

Odličan tekst. Sve lepo sumirano. Lestvica je apsolutno postavljena previsoko a politika je preoptimistično najavila rokove. Kako se stvari odvijaju videćemo do kraja ove i početkom sledeće godine. Flota je dosta mlada pa imaju sigurno još 5-6 godina do ozbiljnih problema. Svakako treba da razmotre i nabavku kineskih letilica ili komponenti. Proizvesti sam sve za jedan moderan civilni putnički avion u jednoj državi je ekstremno teško. To danas mogu samo SAD. Ako to uspeju stvarno kapa dole.

Sreća u nesreći im je da imaju relativno mladu flotu zapadnih aviona. Svejedno, situacija će im se pogoršavati još barem nekoliko godina prije nego počne ići na bolje.

Hvala! Eto neki su citali sta ja napisano kroz politiku pa im se nije dopalo…
Ma svuda su politicari preveliki optimisti i malo pitaju struku te otuda i postoji jaz izmedju realnog i nerealnog.

Ovaj tekst je umjesto komentara o avijaciji na kraju postao čisti politički pamflet, i potpuno neprofesionalan za ovu stranicu.

Jedan od najvećih bisera je “Običnim putnicima se može savetovati da obrate pažnju na sigurnosne ocene aviokompanija”. Mjesecima, već godinama se nabavljaju false dijelovi za zapaddne letjelice a putnicima je savjet pogledati reviews upitnog cenzuriranja i letjeti stranim avionima, pomoliti se da baš oni neće biti prvi koji će imati katastrofu zbog kemijanja.

Uzmimo pretpostavku i da su sve pretpostavke o obnovi i održavanju flote istinite (što je sigurno daleko od istine), kakva je to banana država koja dugoročno planira potpuno izolaciju sa ostatkom svijeta. Iz te činjenice vidiš koliko su na “dobrom putu” ne samo po pitanju avijacije nego svega ostalog. A eto imamo rusofile i među autorima članaka na ovom portalu, bravo Alene.

Alene iako sam stopostotno prozapadno orijentisan, uzivanje je citati tekstove gospodina Dejana.

Nazalost vidim da i da prozapadnjaci i prorusi na ovom sajtu ne shvataju da je ovo sto vi dozvoljavate na svom sajtu (uz cini mi se brdo potrosenih zivaca) najveca tekovina moderne civilizacije – demokratija i sloboda da se izrazi misljenje i da nema boljeg prakticnog primera kako to treba da funkcionise od zamaaero.

“Ne slažem se s onim što govoriš, ali ću braniti do smrti tvoje pravo da to i jasno i slobodno kazivaš”.
To moto g. Alen prakticira u našem mikrosvijetu na Zamaero, ali na žalost na Zapadu to postaje skoro nemoguće. Politički protivnici se ne pobjeđuju već ih se zabranjuje. I na žalost ova zrakoplovna tema ne može bez primjese politike, ali neću dalje…

slažete se s klasifikacijom invazije kao SVO?

tako je, to je bilo pitanje za vas

samo Rusija klasificira (a ne kvalificira) odnosno naziva invaziju SVO. I ovaj tekst kojeg očito niste pažljivo pročitali. Zapadni i prozapadni mediji ne. Meni ne smeta da se razumijemo, jer mi je savršeno svejedno da li je go**o ili se pas pos**o

nema rasprave niti je je ikad bilo, samo sam pitao da li se slažete s terminom SVO koji koristi samo Rusija, rekao sam vam već da je meni svejedno

hvala na odgovoru

Valjda misli na Specijalnu Vojnu Operaciju.

Mislis na drzavu koja proizvodi Boeinga? Izolira se od koga? Nitko na africkom i juznoameruckom kontinentu nema sankcije. U Aziji samo oni koji moraju, citaj: j. Koreja i Japan. Dakle tko je izoliran? Papagajsko ponavljanje lazu s HRT-a, tuzno!

Ne vidim sta je ovde politicki obojeno i zao mi je da nista niste zasnali o avijaciji. Sto se tice stava ako Vi imate pravo na svo, tada ja isto i te kako imam pravo na moj, a Allen samo dolazuke koliko je veliki profesionalac kada se ne mesa u neciji stav pa objavljuje i Vas i moj komentar i za to zaista Bravo Alene. Kao dopunu, samo jos da dodam radi Vase informacije 80% covecanstva je shvatilo sta se desava iza zavese i nije sankcionisalo RF!

Ako ne vidite sto je tu politicki obojeno, ponovno procitajte svoj tekst pa ako vam ni tada ne bude jasno, procitajte ga jos jedanput.

Jedino politicki obojano je vasa predrasuda u shvatanju ovog teksta sto se vidi iz vasih komentara. Procitajte ih pa ako vam ne bude jasno procitajte ih jos jednom.

Upravo zbog toga nemojte pisati SVO nego rat u Ukrajini. Jer to je rat, pravi pravcati. Bez milosti i s užasnim posljedicama. Imate pravo na svoj stav, ali ne na stranici o avijaciji. Doduše, ovaj Zamaaero portal služi za sve i svašta, ali ako ste napisali tekst o ruskoj civilnoj avijaciji, ili ste imali takvu namjeru, nemojte namontiravati svoje stavove. Izazvali ste buru reakcija, umjesto konstruktivnog razgovora. SVO ostavite za politička napucavanja na takvim forumima. A 80 posto svijeta nije uvelo sankcije jer im se rat ne dešava u dvorištu, niti ih zanima.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!