zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

EKSKLUZIVNO: Ad hoc chateri u regiji

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ETF

Igrom slučaja sam došao do nekih brojki pa sam išao opako kopati da dođem do drugih brojki, i eto nastao zanimljiv članak. Dakle usporedimo ad hoc charter iz Mostara za Amsterdam uz ostanak u Amsterdamu jedan dan. Svi prijevoznici koje smo kontaktirali dali su nam informaciju o cijeni bez putničkih i aerodromskih taksi koje su 78 EUR po putniku za povratno putovanje. Kompanije su uključile i ferry let iz Hrvatske do BiH.

ETF bi sa Boeingom 737-800 (189 putnika) takav let odradio zimi za 39.000 EUR kada bi avion ostao u Amsterdamu. No, ako bi let bio ljeti kada bi se avion morao vračati nakon leta da obavi ugovorene operacije onda je cijena 78.000 EUR. Em su cijene ljeti više, em avion treba dvije rotacije. OK, dva lega su nešto jeftinija jer ja avion prazan, no ipak cijena je skoro duplo veća. Naručilac mora platiti 20% bespovratnog depozita, 80% ukupne cijene 30 dana prije puta, i 100% cijene 20 dana prije puta.

Trade Air bi sa Airbusom A320 (180 putnika) takav let odradio za 52.000 EUR kada bi avion ostao u Amsterdamu. No, ako je let ljeti kada mora odraditi dvije rotacije isto bi koštalo 85.000 EUR. Naručilac mora platiti 20% bespovratnog depozita i ukupnu cijenu prije leta.

Croatia pak za taj let traži 44.200 EUR ako je let zimi i ako imaju kapaciteta za ostanak u Amsterdamu (što dio zime nemaju). No, ako se avion mora vračati to je 87.700 EUR. Dakle više od ETF-a, no manje je od Trade Aira zimi, ali više ljeti, uz napomenu da Croatia leti sa Airbusom A320 (174 putnika) koji ima 15 putnika manje nego ETF i 6 putnika manje nego Trade Air. Uvjet Croatia je da avion leti samo popodne ili tijekom noći. Kompanija traži 20% akontacije koja je bespovratni depzit, dok se ostatak novaca mora uplatiti sedam dana prije leta.

To znači da ovi letovi zimi koštaju po putniku za ETF 284 EUR, Croatia 332, a Trade Air 367 EUR, dok ljeti oni koštaju 490 EUR za ETF, 550 za Trade Air i 582 EUR za Croatiu po putniku. Daleko više nego su karte na redovnim letovima. Bilo je za očekivati da bi puni charter trebao biti jeftiniji od isto toliko karata na redovnim letovima, no eto nije, on je duplo skuplji.

25 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Štef je bio jučer u Otvorenom. A voditelj je jednog drugog gosta pitao gubi li Evropa svemirsku trku!!! Na HRT-u!!! Nečuveno!

Dajte cijene iz Zagreba!

A cijena kod flyair41?

Sad vidiš zakaj je 737 bolji 🙂

Ono što sam čuo je da Trade Air ima dogovor da vozi košarkaše Partizana na svim njihovim gostovanjima po Evropi.

To je istina. Ali nema tu nekog dogovora, klub plati uredno čarter i to je. Još KK Partizan prodaje aranžmane za svoje navijače, koje uključuju let, smještaj i kartu za utakmicu kad igraju u gostima.

S obzirom da stalno lete Trade Air-om nije baš da nema nikakvog dogovora. Sumnjam da može da se desi da angažuju Trade Air i da im on kaže da nema slobodan avion.

OT:

TAROM prodao slotove na LHR. Ukupno je za 7 pari slotova placeno 22 miliona £. Kupac je Virgin Atlantic.

TAROM ujedno ukida liniju OTP-LHR.

Negdje sam pročitao da je ETF promjenio “bussines model” te više ne leti u vlastitom aranžmanu (charter) već isključivo za druge kompanije (Transavia i sl.) te je tako izbjegao moguće troškove koji nastaju usljed otkazivanja ili večeg kašnjenja leta (to snosi kompanija za koju lete, a ne oni što bi bio slučaj kod njihovog chartera). Tako da mi nije jasno kako to da i dalje šalju ponude za vlastite charter aranžmane?

Mislio sam na charter, kad lete pod svojim call sighn-om LI/EZZ.

Cinjenica da etf ne daje parking od jednog dana usred ljetne sezone, kao ni tdr ocito, je dobra naznaka; kompletno su bukirani. Bravo za hrvatske privatnike!

Ferry letovi su ti koji te letove tako poskupljuju. Uz to ako stoji cijeli dan na AMS i to košta. Zapravo mi se cijene čine OK prema onome što ja znam, odnosno ono što su mene tražili za 2 puta po 2 rotacije ZRH-LJU.

Jel vam sad jasno da je cijeli zrakoplovni sektor na neki nacin subvencioniran, samo se malo izokrene priča. Počinje vec sa proizvođačima aviona, motora, nav opreme i svega ostalog.
Inace kome bi se isplatilo za 100 eura do npr. Londona davati karte kad vas i autostopom skuplje kosta.

Teško je reći jer kod redovnih linija imaš milijun tarifa koje se mijenjaju s vremenom, nisu sve karte po istoj cijeni. Kod chartera jesu.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!