zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

IZ ARHIVE: Smješna strana avio svijeta – 2. dio

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric (easyJet)

A evo i drugo nastavka smješnih priča iz zrakoplovstva.

 

Biseri kontrolnog tornja

Pan Am let 727 čekao je svoj red u Munchenu, kada se u slušalicama čulo pitanje Lufthansinog pilota na njemačkom.

Ground: „Ako želite odgovor morate govoriti engleski!“

Lufthansa (na engleskom): „Ja sam Nijemac, letim na njemačkom avionu, nalazim se u Njemačkoj. Zašto moram govoriti engleski?“

Na što se čuo glas iz nekog od aviona uz savršen britanski naglasak: „Zato što ste izgubili prokleti rat!“

 

U Frankfurtu je pilot Britisha pokušao doći do gatea, ali nije imao ni najmanje ideje kako to napraviti. Call sign mu je bio Speedbird.

Ground: „Speedbird, zar ne znate gdje trebate ići“

Speedbird 206: „Stand by, Ground, upravo tražim lokaciju našeg gatea“

Ground (arogantnim tonom): „Speedbird 206, pa zar do sada nikad niste bili na Frankfurtu“

Speedbird 206: „Jesam, dva puta 1944., ali sve je bilo zamračeno, i nisam sletio“.

 

Eastern 702: „Toranj, Eastern 702 switching to Departure. Uzgred, nakon polijetanja smo primijetili neku mrtvu životinju na samom kraju piste“

Toranj: „Continental 635, jeste li kopirali ovu izjavu Easterna 702“

Continental 635: „Spremni smo za polijetanje, i da, kopirali smo Eastern. Već smo obavijestili naš katering“.

 

DC 10 je vrlo kasno napravio tuch down, te je produžio slijetanje do samog kraja piste.

San Jose Tower: „American 751, napravite oštro skretanje desno na kraju piste, ako ste to u stanju. Ako to ne možete izvesti, produžite autocestom 101 do prvog izlaza, skrenite desno i vratite se na aerodrom“.

 

Cherokee 180 je čekao uz pistu na svoj red za polijetanje, dok je DC-8 slijetao. Nakon što se DC-8 spustio, okrenuo se na pisti i taksirao nazad, te prošao uz Cherokee, jedan od pilota je rekao: „Koji slatki mali aviončić. Jeste li ga sami napravili?“

Pilot Cherokee je ledeno odgovorio: „Napravio sam ga od dijelova DC-8. Još jedno slijetanje poput vašeg i imat ću dovoljno dijelova za još jedan aviončić“.

 

Dok je taksirao na London Gatwicku US Air za Ft. Lauderdale je pogrešno skrenuo i našao se direktno nos u nos sa Unitedovim 727. Potpuno iziritirana zemaljska kontrolorka obrušila se na pilote US Aira, urlajući: „US Air 2771, kamo ste vi to, do vraga, otišli? Rekla sam vam da skrenete desno na taxiway Charlie! Vi ste skrenuli desno na Deltu! Stanite tamo gdje jeste! Vidim da vam je teško shvatiti razliku između C i D, ali do vraga to ste morali napraviti kako sam vam rekla!“.

Nastavivši izljeve bijesa kako bi još više ponizila posadu, nastavila je još histeričnijim urlanjem: „Isuse bože! Sada ste sve poremetili! Trebat će mi cijela vječnost da sredim nered koji ste napravili! Da ste ostali tamo gdje jeste, i da se niste pomakli ni milimetra dok vam se ponovo ne odlučim obratiti. Možete očekivati da ću vam dozvoliti dalje pomicanje za otprilike pola sata, a tada ćete ići točno onamo gdje vam ja kažem, kada vam ja kažem i na način kako vam ja kažem. Jeste li me razumjeli US Air 2771?“

Pilot je vrlo ponizno odgovorio: „Jesam gospođo!“

Naravno, nakon ovog verbalnog proljeva svaka komunikacija sa zemaljskom kontrolom je prestala i osjećala se samo neugodno tišina. Nitko, ali nitko nije želio riskirati i dodatno iritirati isfrustriranu kontrolorku, te na bilo koji način komunicirati uz njeno trenutno stanje uma. Osjećale su se tenzije u baš svim kokpitima oko Gatwicka, a atmosfera je žarila do nebesa. Nakon par minuta nepoznati pilot je prekinuo tišinu i pitao: „Nisam li ja bio oženjen sa vama?“. Kontrolorka je bijesno zaurlala: „Da ste se odmah identificirali!“, a pilot je kulerski rekao: „Nije mi ni nakraj pameti, toliko glup ipak nisam!“.

 

Biseri kabinaca

Većina duhovitih najava dolazi iz američkog Southwesta, afričke Kalule i europskog easyJeta, kompanija koje motiviraju posade da se šale, čak i u najozbiljnijim objavama.

„Dobro došli na Southwestov let 245 za Tampu. Da bi zakopčali svoj pojas, ubacite metalnu dio u kopču i zategnite pojas. Ovaj pojas funkcionira kao i svaki drugi pojas, i, ako ne znate kako ga prikopčati, mislim da ne bi trebali biti u javnosti bez nadzora“.

„Zategnite vaše pojaseve oko vašeg struka, na istu poziciju gdje moja baka zateže svoj grudnjak“.

„U slučaju naglog gubitka tlaka u kabini, maske sa kisikom će ispasti iz plafona. Tada prestanite vrištati, uhvatite masku i stavite je preko lica. Ako sa vama putuje malo dijete, prvo stavite masku sebi, a potom pomognite djetetu da stavi svoju masku. Ako putujete sa više od jednim djetetom, morat ćete odabrati koje vam je najdraže“.

„Za one koji putuju sa svojim djetetom – zašto? Za one koji putuju sa dvoje i više djece, gdje vam je, za ime božje, bila pamet?“

„Ako putujete sa nekim kome treba pomoć, prvo stavite sebi masku, a potom pomognite drugom putniku, osim ako to nije moj bivši dečko, u kom slučaju se nemojte truditi“.

Dok je demonstrirala postavljanje maske sa kisikom stjuardesa je rekla: „Za razliku od Billa Clintona, vi ćete morati udisati“.

„Vaša sjedala se mogu uporabiti za plutanje. U slučaju slijetanja u nuždi na vodu, molimo vas da ih zadržite kao poklon kompanije“

„U slučaju slijetanja na vodu, vaše sjedalo funkcionira kao osobna plutača, uz dodatni naslon za glavu. Stoga možete odspavati i moliti se da domoroci nisu kanibali“.

„U slučaju malo vjerojatnog prisilnog slijetanja na vodu, razmislite koje fascinantne priče čete moći pričati svojim unucima“.

„Ako se vaš pojas za spašavanje ne napuhne, to znači da je pokvaren. U tom slučaju oooops. Stvarno nam je žao“.

„Pušenje na ovom letu nije dozvoljeno, čak ni u toaletima. Ako prekršite ovo pravilo, kazna je 2.000 dolara, a da imate tolik novac, letjeli bi Unitedom, a ne Southwestom“.

„Sada ćemo ugasiti svjetla radi polijetanja. Ako se bojite mraka ili babaroge, ne brinite se, babaroga leti samo sa American Airlinesom“.

„Upravo smo dostigli našu visinu krstarenja. Molim vas budite slobodni kretati se po avionu. No, molim vas, ostanite unutar aviona dok ne sletimo. Vani je poprilično hladno, a ako ćete šetati krilima to može utjecati na odmak od rute“.

„Počeli smo se spuštati. Ako Chicago nije bilo vaša današnja planirana destinacije, uskoro će biti“.

easyJet: „Poštovani putnici, sletjeli smo na 5. pisti Amsterdamskog aerodroma što znači da smo u Belgiji i taksirat ćemo cijelu vječnost.“

„Molimo vas ostanite sjediti i zadržite pojas zavezanim dok je znak obaveznog vezivanja uključen. U suprotnom slučaju biti ćemo prisiljeni premjestiti vas na krilo i potom gledati našu verziju ‘Zameo ih vjetar’ (Gone with the wind)“.

Nakon što je Air Serbijina stjuardesa zamolila da svi ostanu sjediti dok se ne ugasi znak obveznog vezivanja, a avion se već odavno zaustavio (ni jedna kompanija na svijetu ni izbliza toliko dugo ne čeka od momenta zaustavljanja do momenta gašenja znaka vezivanja), neki putnici su počeli ustajati. Stjuardesa je još jednom ljubazno zamolila da putnici sjednu. Svi su poslušali, osim jednog prosjedog putnika koji očito nije čuo ponovljen zahtjev, te je nastavio skidati svoje stvari. Na to je stjuardesa zapovjednim tonom naredila: „Gospodine, sjednite ODMAH!“. Čovjek je ispustio svoje stvari i zacemetirao se za sjedalo, uz poglede ostalih putnika. Nakon par sekundi tišine, prozborio je: „Hvala vam za ovaj flashback, na moment sam pomislio da sam se vratio u školsku klupu“.

„Narode, stvarno je bio velik užitak imati vas danas na našem letu. Ali kao što je moj tata rekao na moj 18 rođendan: uzmite svoje stvari i izađite van“.

„Molim vas budite sigurni da ste uzeli sve vaše stvari. Ako ipak odlučite nešto ostaviti, molim vas da ostavite stvari koje mi želimo“.

„Dok izlazite iz aviona, budite sigurni da ste uzeli sve vaše stvari. Sve što ostavite razdijelit će se među kabinskom posadom. Molim vas da ne ostavljate djecu i bračne drugove.“

„Dok izlazite iz avione molimo da obratite pozornost na niski okvir vrata. Ako na to zaboravite, molimo da pazite na način izražavanja“.

„Hvala što ste odabrali Southwest Airlines za vaš današnji let. Ako ste imali bilo kakve probleme tijekom leta, sjetite se da ste putovali sa Deltom“.

 

Pilotski biseri

„Delte Airlines je sretna što u svojim redovima ima najbolje stjuardese u zrakoplovnoj industriji. Nažalost, ni jedna od njih nije na ovom letu!“

„Upravo su me obavijestili da je moja punica prošla kontrolnu točku i da će uskoro ukrcati u naš zrakoplov jer koristi jednu od mojih crew pass. Ako svi brzo sjednete, uspjet ćemo pobjeći sa gatea prije nego što stigne.“

„Dame i gospodo dobrodošli na Southwestov let do Denvera. Krenut ćemo čim je pročitam stranicu 10 flight manuala“.

„Dok taksiramo, molimo sve putnike koji sjede na desnoj strani zrakoplova, da približe lice prozoru. Želimo pokazati ostalim avio-kompanijama kako izgleda pun avion kao što je naš“.

Nakon što je zrakoplov vrlo dugo taksirao: „Ako gledate na vašu desnu stranu to je bio terminal koji smo napustili prije sat vremena. Nadam se da ste uživali u ovom dugom turističkom obilasku aerodroma. Trebali bi ga napustiti u skoro vrijeme“.

Objava pilota tijekom turbulencije: „Nema mjesta panici, narode, to je zvuk vaše prtljage koju smo upravo izbacili iz zrakoplova“.

„Za one od vas koji se pitaju kakvo je vrijeme na našoj destinaciji, Honolulu je objavio da je vrijeme sunčano, a temperatura je 30 stupnjeva celzijusa. Nažalost, naša destinacije je Nome na Aljasci, gdje je temperatura 3 stupnja ispod nule uz snježnu mećavu“.

Dok je avion taksirao do gatea pilot je objavio: „U ovom momentu regrutiramo osobe za čišćenje aviona. Ako želite volontirati u čišćenju, molimo da ustanete prije nego što zaustavimo avion“.

„Za vašu informaciju stigli smo 10 minuta ranije. Stoga kada ćemo slijedeći puta kasniti 2-3 sata, smatrat ćemo da smo kvit“.

 

Najave nakon teškog slijetanja

Po vrlo teškom slijetanju American Airlinesa u Amarillo (Texas), rezultiranog jakim vjetrom, gdje se kapetan doslovce hrvao sa avionom, stjuardesa je izjavila: „Dame i gospodo, dobro došli u Amarillo. Molim vas da ostanete na svojim mjestima, te zadržite pojaseve vezane, dok kapetan dovrši taksiranje do gatea onog što je preostalo od našeg aviona“.

Po vrlo teškom slijetanju koje je izazvalo paniku među putnicima: „Ovo je bilo opako. Za vas koji ste preživjeli, sada očekujemo da ćete održati sva obećanja na koja ste se upravo zarekli“.

„Dobro došli u San Francisco. Naši fequeant flier putnici će dobiti dodatne milje za 3 slijetanja koje smo upravo imali“.

Nakon teško slijetanja easyJeta: „Poštovani putnici, ispričavamo se radi teškog slijetanja. Molim putnike u zadnji redovima da se jave kako bi provjerili je li avion još u komadu“.

„Dame i gospodo, upravo smo napali Los Angeles“.

Nakon što je doslovce opako zabio avion u pistu, kopilot je, prema politici kompanije, trebao stati uz vrata i smješkajući se pozdravljati putnike uz zahvalu za korištenje njihove aviokompanije. No, kopilotu je ovo palo izuzetno teško jer zbog katastrofalnog slijetanja nije mogao putnicima pogledati u oči bojeći se da će netko imati neki provokativni komentar. Nakon što su već gotovo svi putnici bez komentara izašli, kopilot se ponadao da se izvukao od neugodnosti, kada je majušna starica sa štapom došla do vrata i rekla: „Gospodine hoćete li mi zamjeriti ako Vas nešto pitam“.

Kopilot je odgovorio: „Ali nikako gospođo, izvolite.“

Majušna starica je rekla: „Jesmo li mi to sletjeli, ili nas je netko oborio?“

 

Legendarni kapetan easyJeta

EasyJet motivira svoje posade da budu duhoviti, čak i na račun kompanije. Vrlo često sam u LCC doživljavao duhovite komentare koji su put činili ugodnijim, ali easyJetov kapetan na letu London Gatwick – Toulouse 18.4.2012. u 6:30 ujutro nas je doslovce oduševio.

Čovjek ima nekih 60 godina, sjede glave, naočale vise na uzici, plavi džemper, misliš da je neki presimpatični djedica, kad tamo kapetan. Naime, stao kapetan ispred nas, uzeo mikrofon u kabini (ne iz kokpita) i nasmijavao nas do suza nekih 15 minuta. Počeo je sa: “Znam da vam nije uobičajeno gledati kapetana da se obraća, no ja sam jako samodopadna osoba a kako više ne uspijevam šarmirati ljude svojim izgledom ovo je jedini način da ispadnem faca…”

Nakon što je ispalio par odličnih i originalnih šala rekao je purseru “a što se ti toliko smiješ, pa ovo si čuo od mene bar 30 puta”. I onda je krenulo “Eto letimo iz Londona za Toulouse, nažalost moram vam reći da je i tamo vrijeme jednako šugavo kao i u Londonu, ali tamo čete bar jesti daleko finije nego u Engleskoj. E baš vam zavidim. Kad se sjetim kakva me hrana čeka kad se vratim najbolje da i ja ostanem sa vama. Nadam se da će među putnicima koji se trebaju vratiti iz Toulousa biti neki pilot, inače su u ozbiljnim problemima.”

Potom nas je upozorio na promjenu vremenskih zona: “Nemojte smetnuti sa uma da je Toulouse u drugoj vremenskoj zoni nego London, a obzirom koliko je rano bit će da ćemo u Toulouse sletjeti negdje oko jučer”.

Najjači je bio dio sa prodajom hrane easyJeta: “Između ostalog tijekom leta dobit ćete predivnu ponudu za vrlo raznolikim i osvježavajućim pićima, te izvrsnom hranom. Hrana je više nego ukusna, a obzirom da i moja plača ovisi o prodaji ove hrane nemojte pitati zašto sam ja uzeo sendvič od kuće”.

Uglavnom umrli smo od smijeha, a onda se potpuno promijenio, kleknuo je i rekao “vjerojatno nikada niste vidjeli kapetana kako kleči pred vama, no, eto iskreno vas molim, na koljenima, da sada pogledate upute za slučaj opasnosti, jer one su napravljene za vas i služe vašoj sigurnosti. Molim vas, molim pogledajte ih pažljivo”. Majke mi, u zadnjih 10 godina nisam ni jednom pogledao ovu prezentaciju, a sad sam gledao kao na prvim letovima.

Potom se ispričao i rekao da bi on dalje sa nama radije pričao, ali neto mora upravljati avionom. Uz ovacije putnika otišao je u kokpit. No, za par minuta je ponovo izašao iz kokpita i osobno nam se obratio: “biti ću pošten prema vama i sve ću vam reći jer vas ne mogu ignorirati, iako znam da je to praksa većine kapetana”. Potom se našalio se da avioni mogu bez kapetana, ali bez kompjutera ne mogu i umirio nas time da sigurno nećemo poletjeti dok kvar ne bude 100% otklonjen. Nakon toga je iz kokpita doslovce prenosio sto tehničar radi, a nakon 20 minuta se našalio da je “tehničar došao sa ogromnim i vrlo moćnim čekićem, udari par puta i sve sredio”, objasnio nam da je sve 100% sigurno i provjereno, da će dati sve od sebe da bar djelomično nadoknadi gubitak. 3 puta se tijekom leta i na ispraćaju putnika ispričavao sto smo zakasnili 15 minuta na odredište. Na koncu se osobno pozdravio baš sa svakim putnikom.

Iskreno mene je teško fascinirati, ali ovaj kapetan me toliko fascinirao da sam se prvi puta obratio kompaniji i nahvalio ga. Šef pilota mi je odgovorio na mail, zahvalio mi se u svoje ime i ime kapetana, te mi poslao podatak na koji način (pa i financijski) će nagraditi kapetana radi moje reakcije. Ne postoji novac koji može platiti ovakvu reklamu i toliko zadovoljiti putnika, čak i kada avion kasni 15 minuta.

 

Poznate izjave u zrakoplovstvu

Kada let protječe nevjerojatno dobro, nešto ste zaboravili.

(Robert Livingston „Flying The Aeronca“)

 

Jedini puta kada avion ima previše goriva je kada ga je zahvatila vatra.

(Sir Charles Kingsford Smith, nešto prije smrti 1920)

 

Nikad nemojte letjeti u istom kokpitu sa nekim tko je pametniji od vas.

(Richard Herman Jr. „Firebreak“)

 

Zrakoplov može razočarati bilo kojeg pilota, ali nikada neće iznenaditi dobrog.

(Len Morgan)

 

Pilot DC-9 koji je krenuo školovanje na „glass cockpitu“ A320:

Sada znam kako se pas osjeća dok gleda TV.

 

Samo dvije stvari su potrebne za let – airspeed i novac.

 

Koja je sličnost između kontrolora leta i pilota? Ako pilot pogriješi, pilot umire. Ako kontrolor leta pogriješi, pilot umire.

 

Razlika između stjuardese i mlaznog motora je što motor obično prestane grintati kada stignete na gate.

 

Bez municije USAF je zapravo samo još jedan preskup letački klub.

 

Ako se nešto još uvijek nije slomljeno na vašem helikoperu, budite sigurni da će se upravo slomiti.

 

Ocijeniti ću ovo slijetanje sa „9“… na Richterovoj ljestvici.

 

Bojnik/major Edward Aloysius Murphy Jr., tijekom jednog od pokusa za svog asistenta je rekao:

„Postoji li ma kakav način da se to uradi krivo, on će to uraditi krivo“ (danas poznat kao Murphyev zakon)

2 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Procito sam oba clanak na dah. Predobro.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!