zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

NAJAVE: Ryanair ove godine 7 letova više nego prošle za Zagreb

Ryanair je konačno definirao broj letova iz Zagreba ovog proljeća. Povećao je broj polazaka na slijedećim linijama:

 • Dublin 5 letova (3 u ljeto 2022)
 • Malta 5 letova (3 u ljeto 2022)
 • Charleroi 6 letova (5 u ljeto 2022)
 • Basel 4 leta tjedno (3 u ljeto 2022)
 • Malmo 4 leta (3 u ljeto 2022)
 • Oslo 3 leta (2 u ljeto 2022)
 • Sofija 3 leta (2 u ljeto 2022)
 • Corfu 2 leta, ali već od 27.3. (1 let ali tek od sredine VII. mjeseca)

 

Isto broj letova kao u ljeto 2022 imaju

 • Beauvais 2 leta
 • Bergamo 5 letova
 • Bratislava 3 leta tjedno
 • Brindisi 2 leta
 • Eindhoven 2 leta
 • Hahn 3 leta
 • Gothenburg 3 leta
 • Karlsruhe 3 leta
 • London Stansted 7 letova
 • Malaga 2 leta
 • Manchester 2 leta
 • Memmingen 3 leta
 • Napulj 2 leta
 • Paphos 3 leta
 • Podgorica 2 leta
 • Solun 2 leta
 • Weeze 3 leta

 

Kompanija ukida letove za Dortmund koji su se operirali 2 puta tjedno. Ryanair smanjuje i letove za Rim Fiumicino na 4 leta (prošle godine 5 letova).

U regiji se povlačilo tjednima da Ryanair ukida Hahn i neke druge linije iz Zagreba, pri čemu je zamaaero jasno naglašavao da ljetni red letenja nije gotov i da ne treba trčati pred rudo već pričekati sa takvim ishitrenim kvaziinformacijama.

Ovo znači da kompanija ovog proljeća ima 85 tjednih letova, 29 više nego prošlog proljeća i 7 više nego prošlog ljeta (od 18.7. do kraja X. mjeseca). Ovo je povećanje od 9% letova spram prošlog ljeta.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

96 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

A da li netko spominje cijene? Ili je to nevazno? Da li bi autor clanka mogao biti tako ljubazan i napraviti komparaciju cijena FR na pocetku operacija i bombasticnih naslova i FR danas. Komparacija FR i OU cijena na recimo liniji za Dublin? Ili FCO. Sa time da hand luggage nije isto na obje kompanije. Hvala.

Rim nije bio 5 prošlo ljeto nego 4. Petak, subota, nedjelja, ponedjeljak

Zanimljivo da Sofija dobro ide!

Ja sam prvi napiso da se DTM ukida,prije par mjeseci dok je Alen odg.
Da red letenja u fazi pravljenja i da je rano za takve najave …

Vi ste isto napisali i za Pafos i za Krf i za Hahn. I za sve ste u krivu bili.

Najfrekventnije linije u regiji (stanje 16.1. – 22.1.):
1. BEG – IST/SAW: 42pw (21pw TK, 17pw JU, 4pw PC)
2. BEG – TGD: 34pw (20pw JU, 14pw MNE)
3. BEG – VIE: 31pw (17pw OS, 14pw JU)
4. BEG – ZRH: 29pw (15pw LX, 14pw JU)
5. ZAG – FRA: 28pw (21pw OU, 7pw LH)
6. BEG – TIV: 21pw (14pw JU, 7pw MNE)

Visokofrekventne domace linije u Hrvatskoj nisu racunate jer su PSO i ne lete se komercijalno.

frekvencija je frekvencija, nema veze ako nisu komercijalne, linije postoje tako da ima mjesta za njih.

Kako god, upale bi na 6. i 7. mesto ove liste.

ZAG-FRA LH NIJE 7pw

U januaru jeste. Imate clanak o tome na ovom portalu, a slobodno mozete da udjete i na sajt bilo LH bilo OU i da prebrojite. Nije mnogo tesko. Prvo proverite pre nego me optuzite da pisem lazne brojeve!

Nisam pisao da lazete, samo nisam vidio da se radi o Sjecnju. Ima li razloga zasto ste uzeli bas najslabiji mjesec kao referencu, a ne prosjek cijele godine?

Uzeo sam sredinu januara, kada prodju praznici i letovi se vrate na uobicajene frekvencije. Nije relevantno pisati sada za period od sredine decembra do sredine januara jer je tada povecan obim saobracaja, dijaspora se vraca kuci za praznike, dok se od 15. januara sve vraca u standardne tokove.

Januar nije najslabiji mesec, vec je to februar. Nisam uzeo prosek cele godine jer je to em pretesko izracunati jer niko nema popisane letove za celu godinu, njih nekoliko hiljada, em nije relevantno jer su neke linije dobile drasticna povecanja u proslih par meseci, a takodje nije relevantno jer je u prvim mesecima bilo jako puno ogranicenja za putovanja.

Januar je sredina zimske sezone i treba tada raditi racunicu, kao i na sredini letnje sezone sto mu dodje u julu. Tokom leta je najfrekventnija linija BEG-TIV sa oko 60 nedeljnih letova dva prevoznika.

Super. Vidio sam da FR dosta povecava iz Zadra iduce lijeto. Napr. ZAG-CGN/NUE/VIE idu na 6/7 tjedno. Ostale frekvencije isto idu dosta gore.. Mozda ZAD iduce godine ide na 1,3 milijun putnika.?!

zato vecinom svi letovi pocinju tek od lipnja, cak i London und Dublin

Ovo jednostavno nije istina. Red letenja nije definiran i ne ukida se Dortmund nego se mjenjaju dani letenja.

Da citiramo nam Autora u diskusiji o ukidanju linije Vuelinga:

Alen Šćuric
Author
Odgovori Anonymous
06.12.2022. 09:51
Pa i ne. Za aerodrom je bitno da ima što više prijevoznik, posebno velikih prijevoznika. Uz to Vueling je plaćao punu cijenu, Wizz Air i Air Serbia imaju ogromne popuste. To svakako jest gubitak za aerodrom.
Odgovori

ZAKLJUCAK:
Ovo sto radi Ryanair je tragedija. Umesto da dodje neki drugi prevoznik i pokrene nove linije ili neki stari poveca broj letove mi imao Ryanair koji placa nekonkurentnih 5€ po putniku.
Drugim recima: Za aerodrom je bitno da ima sto vise prevoznika, posebno velikih prevoznika. Uz to bi druga kompanija platila punu cenu, Ryanair ima preogroman popust. 5€ po putniku (2 vise nego u Nisu sto se placa). To je svakako gubitak i tragedija za aerodrom Zagreb.

Molim lepo… kriterijumi za sve da bude jednaki!

A jeste gubitak za aerodrom Beograd ka mu JU i W6 uplacuju taksu koja je mnogo visa nego sto Ryanair uplati Zagrebu?

100% kao i Wizz Air.
I JU i W6 bi bile presrecne kad bi placale 5€ po putniku.

JU ima popust, ima i WIZZ imaju i druge kompanije koje prelaze određen broj putnika. Tačno po pragovima.

Tako je. Koga zanima na sajt pa nema gleda.

Zasto bih vama napisao? Imate na sajtu pa proverite.

Nisam ja, vi ste.

Kako mozete da kazete da pricam nonsense ako vam kazem da znam 100%?

Drugo, BEG je jako transparentan po tom pitanju. Odite na njihov sajt i videcete skalu. A posto vi napamet znate broj putnika i JU i W6 pa onda preracunajte.

I JU i W6 placaju vise od 5€.

Pa onda znate i koliko plaća. Zavisi od linije, ne plaća isto za Brisel, Prag i Malagu. Za Brisel plaća full cenu, za Prag dobija popust samo za putnike na novim frekvencijama, a za Malagu dobija popust za sve putnike. Pri tom je popust značajno veći za direktne putnike i prilično simboličan za transferne putnike.
Ne plaća parking nijednog aviona (ni JU ni Wizz) i dobija godišnji popust na količinu na ukupan broj putnika što nije lako obračunati po putniku, bar dok se godina ne završi – ovo dobijaju svi koji imaju preko 50.000 putnika godišnje, po različitoj skali.
Ali zaista sve cene i svi popusti vrlo transparentno stoje na sajtu tako da nema misterije.

Taksa za putnika na aerodromu Beograd je 16,91 euro, stimulacija za kompaniju koja preveze preko 900 hiljada putnika što je slučaj sa JU je 6,5 eura tako da eto koliko plaća JU, duplo više nego FR u Zagrebu.

WIZZ je u najboljoj godini imao do 900 hiljada i popust od 6 eura tako da oni takođe plaćaju duplo više od FR u Zagrebu. Sad vi vidite koliko ko zarađuje i šta je isplativije. Velika je greška što je Zagreb dao FR toliki popust bez obzira na broj putnika i to će se vidjeti u finansijskom izvještaju ove godine.

Ne, ne i ne. Stimulaciju isplaćuje aerodrom kompaniji na kraju godine u iznosu od 6.5e po putniku. To je iznos popusta u odnosu na osnovu cenu, ne iznos koji se plaća.

Upravo to i govorim, od osnovne cijene koja je 16,91 popust je 6,5 i po putniku ispada 10,41 euro taksa.

JU plaća oko 6.5€po odlazim putniku.
Normalna cijena bez popusta je nešto više od 19€. E sad na ovu cijenu imaju popusti prema pragovima. Znači JU plaća kao što bi plaćale sve kompanije sa preko 800000 putnika. Imaju popuste i kod sletanja, avio mostova i sl.
Takođe sve kompanije imaju popust na nove linije, povećavanje frekvencija i sl.
Naravno da JU ima još Benedikta kod parkiranja aviona, noćenja i sl jer je BEG njihov matični aerodrom kojem oni prave veliki posao.

Evo ga linkovi za one koje zanima
https://www.beg.aero/lat/poslovno/cenovnici

Nije istina da plaća 6,5 eura nego mu je popust od osnovne cijene 6,5 eura.

Upravo tako. Dodatno, ukupan popust ne može biti veći od 9 eura (čak iako je suma popusta/podsticaja veća), dakle minimalni fee po putniku (i to za novu destinaciju/frekvenciju) je oko 10 eur.

9 nije daleko od 5? Naravno da nije samo 80%

Baš nije velika razlika,samo 80%, prevoznik koji u Beogradu preveze milion putnika uplati samo za putnike 10,4 milona eura a FR u Zagrebu uplati 5 miliona, stvarno nije velika razlika, samo malo više od duplo. Ostali popusti za sletanje, korištenje mosta i slično su zanemarivo tako da je razlika ipak ogromna.

Nije istina za popuste od 100% to ste izmislili, 80% na sletanje, 70% na infrastrukturu i 50% na cute ima JU popust a to znači sljedeće pri sletanju jednog aviona popust je 200 eura, korišćenje avio mosta 100 eura i cute naknada 0,35 eura po putniku. Pri popunjenosti a319 od 80% dolazimo do brojki dopunskog popusta od 2,6 eura po putniku plus 0,35 eura cute i konačno je to 3 eura. Na to moramo dodati to što plaća a to je 50 eura za sletanje 30 eura za korišćenje mosta i 0,35 eura cute. I tako dolazimo do računice da za jedan a319 AS plat oko 8,5 eura po putniku sa svim popustima a to je i dalje ogromnih 70% više nego što plati FR u Zagrebu. Da ne govorimo o tome da je u Beogradu pametniji sistem popusta koji zavisi od broja prevezenih putnika.

Da, da
Ja sam okrenuo.imare još jedan moj komentar koji čeka objavu jer je sa linkom

Koji ostali?

Da li je moguće da vi ne znate koliko plaća JU u Beogradu a savjetodavni ugovor imate sa AB!?

S obzirom da je zamaaero jasno naglašavao da ljetni red letenja nije gotov i da ne treba trčati pred rudo – kako taj isti zamaaero 7.12 zna da je i ovo konačan red letenja i da se neće uvesti još neke linije, s obzirom da su neke ukinute i da se svake godine uvede barem nešto novo?

Pa ako može uvesti dodatno ili otkazati, po čemu je sad ovaj članak relevantniji od naklapanja od prije 2 tjedna kad ni ovo nije očigledno konačno?

Je li sada rečeno da je red letenja konačan?

Zanimljivo da ukidaju liniju za Njemacku dok npr Maltu povećavaju. Jednom sam išao iz Dortmundu za Zagreb, bio je krcat avion.

to je onda vec 4. kompanija, koja je ukidala DTM-ZAG
1. Eurowings pocetkom, kad su bazirali avion na DTM
2. Wizzair
3. easyJet i sada 4. Ryanair

Da. Jedino Split je ostao. Caj i Zadar je bilo samo jedne sezone

*Čak

Znaci nije do kompanija problem nego do destinacije.
Mada mogla bi Croatia da proba 🙄

Eurowings nikad nije letio ZAG DTM.

Imate uvijek problema sa ove godine, prošle godine itd….
Točan naslov je “Ryanair sljedeće godine 7 letova više nego ove…”

Kajgot

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!