zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Zagreb bolji XI. mjesec nego prošlih godina

Zagreb je u XI. mjesecu ostvario 164.278 putnika (u XI/2020 42.715). Aerodrom je imao 2917 operacija (u XI/2020 1556). U 2020. razlika između X. i XI. mjeseca je bila u 22,7%, u 2019. 25,3%, u 2018. 26,4%, no ove godine je samo 10,1%. Ovo pokazuje da je efekt Ryanaira ipak prisutan. Da nije bilo Ryanaira Zagreb bi imao tek  oko 137.000 putnika, što znači da je Ryanair akumulirao dodatnih 27.000 putnika. Još uvijek puno premalo spram očekivanja, no ipak se vidi određeni efekt. Konačno taj dodatni broj putnika znači 330.000 dodatnih godišnjih putnika.

Zagreb je od početka godine ostvario 1.224.896 putnika, što je bitno više nego prošle godine kada je ostvario 883.325. U svakom slučaju obzirom na dodatne linije Ryanaira od početka XII. mjeseca, te dodatne letove drugih kompanija za očekivati je da će u XII. mjesecu Zagreb imati oko 180.000 putnika, dočim će ukupan broj putnika u Zagrebu biti oko 1,4 milijuna, za oko 160.000 manje nego će imati Split.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

124 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sad bi bilo zanimljivo podeliti 27000 putnika na broj letova odnosno broj sedista koja su nudjena na tim letovima da bi dosli do LF.

Zanimljivo da nema vesti o otkazivanju Zagreba od strane Azur Air-a.

Izgleda da je vaznije sto na Bozic i Novu Godinu Aegean ne leti za Beograd sto nikad nije ni radio 🙂

Objavili ste da Azur prestaje sa letovima za Zagreb?

U gornjem desnom delu ekrana Vaseg sajta stoji mogucnost da se po odredjenim pojmovima pretrazi sajt. Utipkavanjem reci “Azur” ne izlazi nikakva vest o otkazivanju letova za Zagreb.

Dakle, ili vest nije obljavljena ili vam ova funkcija na sajtu ne funkcionise. Sklon sam poverovati u ono prvo.

Pa i nije bila vest vec je samo spomenuto u sklopu o vesti o Aeroflotu. Ipak je to suspenzija jedne aviokompanije.

A kako ima potrebe da cela vest bude o 2 (dva!) otkazana leta koja se nece odrzati 25.12 i 1.1. iako se to svake godine u to vreme dogadja?

Mislim da je vrlo očito da ovaj portal obavještava čitateljstvo o više manje svim otkazivanja. Obavješteni ste o otkazivanju Azura, kao i o otkazivanju Aegeana.

Vidite i vi ste pogresno razumeli bas iz razloga sto to nije jasno objavljeno, vec sakriveno.

Aegean nije otkazao letove za Beograd vec ih nikad nije ni bilo u njihovom rezervacionom sistemu posto su ta dva dana njihovi veliki praznici (sto ni autor nije znao) dok sa druge strane Azur jeste otkazao sve letove posle 2.1 za Zagreb ali to nije zasluzilo da bude pomenuto kao odvojena vest.
Valjda se autoru ne svidja taj podatak.

Nikako. Kad ga ne stavi u svoj sistem ne moze ga ni otkazati jer se nema sta otkazati.

Slazem se da je mentalitet vrlo, vrlo cudna stvar.

OMG neeee, kako je to mogao učiniti… ogromna stvar

Više ima Air Serbia nego celi Franja Tuđmana

Sad ce to Rayan pozlatiti. Evo vec krece… hm… evo sad ce… cek, upravo sad ce od XII mjeseca 🤭

Naravno jer se vecina hrvatskih aerodroma nalazi na obali mora koju Srbija nema.

Dakle, jedino je ispravno porediti Beograd i Zagreb.

Pa da isto kao sto Madjarska ima jedan pravi aerodrom, isto i Ceska itd.
Primera radi, Hrvatska daleko kaska za dzavama koje se bave turizmom kao Bugarska, Grcka, Malta itd.

U čemu kaska? Velika većina turista dolazi osobnim automobilom i autobusima.

Glup argument. Neko ko hoce da ide u DBV iz Nemacke ce ici avionom, isto i sa Bugarskom. Jedina razlika je u tome sto za Grcku ide platezno sposobnije stanovnistvo pa im nije problem da plate avion.

Nije glup argument. Naravno da svi koji dolaze u Dubrovnik to rade avionom i većina koja posjećuje Split dolazi avionom no to nisu jedine Hrvatske destinacije privlačne inozemnim turistima. Ogromna većina turista koja dolazi u Istru i Kvarner to radi autom jer je riječ o kratkim relacijama.

“Jedina razlika je u tome sto za Grcku ide platezno sposobnije stanovnistvo pa im nije problem da plate avion.”

HHahahha. Vrlo je očito da niste nikad išli na odmor ni s autom, ni s avionom kada izvaljujete ovakve komične izjave. Je li vi znate koliko uopće avionske karte koštaju? Je li vi znate koliko uopće cestarine koštaju? Je li vi znate koliko gorivo uopće košta?

“Prvo za Split ogromna većina turista dolazi automobilima, autobusima i vlakom.”

??? Kao netko tko živi u Dalmaciji vam mogu potvrditi kako je ovo apsolutno netočno. Pogotovo da se dolazi vlakom i autobusom, a ne avionom. Imate kojih 7 tjednih polazaka inozemnih vlakova, autobusa ima poprilično malo, eventualno 2 dnevna prema inozemstvu. Split je prvenstveno aviodestinacija te za ostvaruje 3.1 milijun putnika u turističkoj sezoni.
Odakle vama uopće informacija da Split nije aviodestinacija?

Gdje su te brojke?

Da malo je naprema 60 dnevnih aviona.

To baš i nije istina. Većina ih dolazi avionom i kruzerima. Rijetko tko potegne do Dubrovnika autom, pogotovo iz Njemačke. Autobusom nikako.

Split je aviodestinacija o čemu vi. Split ima 3.3 mil. putnika i velika većina ih dolazi avionom.

Kakva je ovo kalkulacija? Ovo nema veze s vezom. Gdje je to potvrđeno da tek 1.3 milijuna putnika su turisti? Nigdje. Izmišljate brojeve bez ikakvih dokaza.

I pričamo o Splitu, a ne o cijeloj Splitsko-Dalmatinskoj županiji koja uključuje i neke autodestinacije.

Vaša kalkulacija nema veze s vezom. Ona je čista izmišljotina. Vi mi pričate o broju turista na Korčuli i to dokazuje da je Split autodestinacija? Ovo je komično.

Što je pogrešno?
Hajdmo ovako,
pod broj 1: pričamo o Splitu kao destinaciji, a ne Šibensko Kninskoj županiji
pod broj 2: ne možete izračunati koliki je udio domaćih, a koliko stranih putnika na temelju množenja i djeljena brojeva turista i aerodroma. Ili imate službenu informaciju koliki je udio stranih, a koliko domaćih putnika na aerodromu ili nemate ništa. Vi u ovom slučaju nemate ništa već izmišljate
pod broj 3: uz to što mislite da ćete izračunati broj aviogostiju u Splitu sa djeljenjem broja turista dvije županije sa brojem putnika (logika 0 bodova), ignorirate postojanje aerodroma Dubrovnik i Zadar koji utječu na Split i često se kombiniraju u putovanjima.

Zadnje da kažem, Split je prepoznat kao aviodestinacija u Hrvatskoj. Njegovi turisti većinom dolaze avionom, a u to se možete i uvjeriti razgovorom s nekim turističkim djelatnikom u Splitu. Split nije aviodestinacija samo u vašoj glavi.

Alene koje veze uopće ima okolica Splita i Šibensko kninska županija sa Splitom? Nema, to su drukčije destinacije. Pobogu zar to ne shvacate? Karakteristika Makarske kao destinacije nema apsolutno nikakve veze sa Splitom kao destinacijom. Ako želite gledati statistički jednu destinaciju (Split), no možete u izračun stavljati brojeve turista cijelih županija. Molim Vas, malo logike.

Pokažite ih onda. Ali za sve 3 zračne luke naravno.

Split ne gravitira Zadarskom aerodromu? Ni Šibenik? Ovo je tragikomično. A turisti ne posjećuju Split i Dubrovnik u jednom putovanju i ne slete na jednom aerodromu pa nastavljaju prema Splitu ili Dubrovniku?

Molim vas zaključite malo neke stvari.

Putnici iz tih destinacija putuju iz Zračne luke Split i Zračne luke Zadar. Zar ja tvrdim drukčije? Ne.

Da to je Splitsko gravitacijsko područje s toga da posjetitelji ili stanovnici tih krajeva kombiniraju zračne luke. Turisti znaju posjetiti Split, a sletjeti u Zadar i učiniti “tour” po Dalmaciji. Ili sletjeti u Split ili Dubrovnik pa učiniti isto. Zar ja tvrdim drukčije? Ne.

Ne možete baš izračunati tako točan broj turista koji dolazi avionom, al’ ajde, kažimo da 1/4 putnika u 4 dalmatinske županije dođe avionom. Zar ja tvrdim da Dalmacija u cijelini nije većinska autodestinacija? Ne.

Sa ovim komentarom niste dokazali apsolutno ništa o temi rasprave. Tema je; “je li Split (Grad Split) aviodestinacija” , a ako ćemo pričati o turistima u Gradu Splitu onda je apsolutno ne važno koliko turista ide u Makarsku, Šibenik ili Primošten. I apsolutno je ne važno koliko Hercegovaca koristi Zračnu luku Split. Možda Dalmacija u cijelini nije pretežno aviodestinacija, ali Split je jer većina turista dolazi u Grad Split avionom, a to i potvrđuje lokalna turistčka zajednica. Možete se i sami uvjeriti da turisti u Split dolaze pretežno avionom ako posjetite sam grad i popričate s nekim hotelskim radnikom.

Split je prepoznat od strane HTZa kao aviodestinacija, te je ovisan o aviovezama. Valjda HTZ zna bolje od nas dvojice, zar ne?

Uredu.

Koliko ja vidim nitko nije tvrdio da je Dalmacija isključivo avio, ili isključivo auto destinacija.

Nitko ne ustvrđuje da se u Split isključivo dolazi avionom, već da se većino dolazi avionom. Kao što nitko ne tvrdit da se u Makarsku dolazi isključivo autom već da se većinom dolazi autom.

Ne znam u kojem je “dokumentu” prepoznat? no Split je kao i Dubrovnik smatran kao aviodestinacija u hrvatskom turizmu.

HTZ se bavi turizmom, vi se niti bavite turizmom niti radite u nekakvoj turističkoj organizaciji niti živite u nekoj od navedenih dalmatinskih turističkih destinacija. Oni ipak znaju najbolje, a i imaju brojeve za to. Kažite mi zašto su Amerikanci, Francuzi, Britanci i Skandinavci glavne turističke grupe u Splitu, a njihovih registraciskih tablica gotovo ni nema u Splitu. Ima tek nešto njemačkih?

Ako nije kompetentna privlačiti avioprijevoznike to ne znači da lažu kada kažu da su Split i Dubrovnik aviodestinacije. Ipak oni imaju uvid u brojeve.

Oni su turistička organizacija i naravno da posjeduju brojeve. I naravno da znaju tko je pretežno aviodestinacija, a tko nije.

Ne može Split ne biti aviodestinacija ako su glavne turističke skupine Francuzi, Britanci, Skamdinavci i Amerikanci koji dolaze isključivo avionom. Posjetite Split i viditi ćete kako gotovo da ni nema stranih registarskih tablica iz dalekih tržišta poput Skandinavije ili Francuske. A bome ih ni nema previše iz Njemačke ili Austrije. Poznajem djelatnike u turizmu u različitim dalmatinskim destinacijama i mogu vam potvrditi da se u Split daleko više dolazi avionom nego ostalim prijevoznim sredstvima. To naravno nije slučaj za destinacije poput Makarske rivijere ili Zadra gdje turisti većinom dolaze svojim osobnim automobilima.

Split je također okarakteriziran kao aviodestinacije od strane Hrvatske i lokalne turističke zajednice.

Brojke govore da je Split aviodestinacija. To smatraju svi turistički radnici u Splitu.

To bi trebao biti nedostatak? Što u Hrvatskoj postoji nekoliko konkurentnih aerodroma?

Ima konkurentnih zbog geografije, ne zbog sposobnosti menadzmenta. Velika razlika prijatelju. Kada je geografija malo drugacija onda imamo aerodrome poput OSI ili one koji hronicno kaskaju za ostatkom kao RJK.

A Beograd ima putnika zahvaljući stanovništvu, a ne sposobnosti managmenta. Zar ne?

Velika? Mislite minijaturna u poredjenju sa velikim evropskim aerodromima

Malen mozda jeste ali smesno malen nije. Eto da nije bilo korone presao bi komotno 7 miliona sto je vec ok cifra posebno jer postoji trend rasta. U Zagrebu ce se cifre negde stabilizovati na 4 do 4.5 miliona i to je to.

Pa, kad se Beograd i uspoređuje s Budimpeštom i Pragom tek tad se vidi koliko je zapravo neuspješan.

Step by step one gets far. Beograd je ove godine uspeo da pokaze da moze da se nosi sa BUD a u buduce razlika ce se samo smanjivati posebno kako JU povecava broj transfernih putnika, jedan segment koji BUD i PRG jednostavno nemaju.

10.000.000 putnika razlike moj prijatelju. Jedina šansa Beograda da se imalo približi je bilo kompletno zatvaranje države od strane Orbanove vlade.

Madjarska ima 3 miliona vise putnika i skoro cela Slovacka leti sa BUD.

Što znači da BUD radi dobar posao ako privlače putnike i iz drugih zemalja.

U poredjenju sa stanovnistvom

Mislio sam na Hrvatsku i Maltu, naravno. No nema veze, bacajte iskompleksirani hejt na Beograd. To nema veze jer su cifre sve bolje i bolje <3333
Kako ono kazu, psi laju, karavani prolaze.

A sto se Debrecena tice, pa INI je 2019. imao preko 400.000 i to sa SOF i SKP pored. Debrecen nema nikoga tako da je tih 600.000 istinski pateticno.

No ovdje se prica o tome kako je JU pretekla jedini aerodrom u kontinentalnoj Hrvtaskoj.

Gdje to vi vidite iskopleksirani hejt? Počmete se smijati i izruguvati s Hrvatskom, pa kada vam netko uzvrati činjenicama to nazivate mržnjom?

Debrecen na 2:30 sati vožnje ima Budimpeštu koja je gotovo 2 puta veca nego Sofia i Skopje zajedno.

Tako je. Kaskamo za Maltom. Inače, na Maltu se, osim avionom, lako može stići i modernim autoputom iz Minhena za manje od 6h, pa budući da je način dolaska turista na Maltu izrazito diverzificiran, svakako se onda može usporediti sa Hrvatskom. Isto je i sa Grčkom i Bugarskom. Kad ćete već jednom shvatiti, a već je 100x puta ponovljeno ovdje da su sve ove spomenute države neusporedive sa načinom dolaska turista u Hrvatsku. Jedini pravi pokazatelj su financijski podaci koji ostvare svaka turistička zemlja za sebe. Recmo da je i broj posjetitelja i količina ostavrenog noćenja bitan pokazatelj popularnosti zemlje ili destinacije, ali svakoga prvenstveno interesira ”krema za ruke” 🙂 🙂

Pa nije bas.

Vecina putnika iz Hrvatske a pogotovo iz primorskih delova lete sa aerodroma koji se nalaze u Hrvatskoj. Niko ko dolazi u Dalmaciju na more koje je najveci magnet za broj avio putnika ne leti na obliznje aerodrome vec koristi aerodrome u Hrvatskoj dok u Srbiji onaj ko iz jugoistocne Srbije ne zeli leteti iz Beograda ima Sofiju a sve severnije od Novog Sada moze bez problema leteti iz Budimpeste.

Dakle, Beograd jeste najveci aerodrom u Srbiji kao sto je do skora i Zagreb bio u Hrvatskoj i posto se oba nalaze u kontinentalnom delu Hrvatske a i prestonice su svojih zemalja itekako su uporedive za razliku od njihovih drzava.

Plus dodajmo i TSR koji u manjoj meri odvlaci putnike. I pored svega toga Beograd i dalje uspeva da raste i da se siri and the best is yet to come.

Haha koje usporedbe – dva lokalna regionalna aerodroma za koje nitko ni ne zna da postoje. Zagreb koji ima neku sicu putnika ili Beograd kojem vlada osigurava poziciju jedinog aerodroma u zemlji (Ciganin, ali najljepši).
Daj se malo spustite na zemlju – oba su zadnja rupa na svirali. Nešto slično kao usporedba CA ili AS – ne znaš koje je veća financijska rupa bez dna (dobro ajd zna se).
Jedino su Slovenci pametni koji su to sve pogasili i koriste pare za pametnije svari.

I svaki put ste bili ispravljeni da to blage veze sa realnoscu nema. Pravila u EU vas dematnuju sto vam je ovde i dokazano.

Ih da mi je videti sta to ima da ponudi vise Graz, Zadar, Rijeka, Trst, Pula, Banja Luka, Ljubljana, Tuzla sto nema Zagreb.

Ili se ponovo ide u preterivanje kao i obicno.

Zaboravljate da u kontinentalnoj Hrvatskoj živi tek 2.8 mil. putnika što je daleko manje od gravitacijskog područja Beograda. Ako nema smisla usporedba na relaciji Hrvatska- Srbija zbog turizma, onda nema ni smisla usporedba Beograd- Zagreba zbog daleko većeg gravitacijskog područja Beograda.

Osijek je najveca tragedija base regije, njega bibtrebalo pod hitno ugasiti

Morava ima potencijala i to ce se videti kada se sredi pista. Cak i pod ovim uslovima dobija sve vise letova.
Pa da, Slavonije izumire i prazni se, koga ce voziti na kraju? Ko hoce da leti ima Beograd, Tuzlu pa cak i Banja Luku. OSI je crna rupa bez nade.

Znate 2+2 je 4. Malo logike vam ne bi loše došlo.

Ako je slavonska dijaspora sve veća, zar ne bi onda trebalo biti što više putnika? Tako je u Rumunjskoj, Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Albaniji, BiH, Srbiji itd.

Za Osijek sve ovisi kakav dogovor se postigne sa avio-kompanijama. Ima tu određenog potencijala.

A Srbija ne izumire? Demografski trendovi su u Srbiji dvaput gori nego u Hrvatskoj.

Znaci Zagreb ima Beograd u blizini ali Beograd nema Zagreb u blizini.

To je bas cudno.

A Beograd ima daleko jače gravitacijsko područje od Zagreba. Po tome ni usporedba Zagreb-Beograd nema smisla.

Beogradu pola Vojvodine odvlaci Budimpesta.

To su uglavnom naslabije razvijeni regioni Hrvatske dok BUD Beogradu odvlaci najbogatije delove njegove zemlje.

To je onda problem Beogradskog managmenta.

Naravno da nije ispravno usporediti Beograd i Zagreb. Kad neki strani turist želi posjetiti neku lokaciju u Srbiji on bira Beograd kao zapravo jedinu opciju (96% putnika Srbije), a kad želi posjetiti lokaciju u Hrvatskoj ima mogućnosti koliko želi zbog rasprostranjenosti aerodroma u Hrvatskoj. Sve drugo, osim da Beograd ima tolko više putnika od Zagreba, bi bilo potpuno nelogično i neočekivano. Ako k tome dodamo i duplo veći broj stanovnika Srbije (koji usput rečeno gotovo svi putuju iz Beograda jer nemaju druge opcije) i duplo veći broj stanovnika metropolitskog područja Beograda usporedba ova dva grada je potpuna besmislica.
Ista takva besmislica je i usporedba broja putnika Hrvatske i Srbije, odnosno Hrvatske i Beograda koji u tolikom postotku dominira brojem putnika iz Srbije.

Zasto onda vi na prvom mestu poredite broj putnika Srbije i Hrvatske?

Zato što vi volite usporedbe. Pogotovo ne usporedivog poput Aerodrom-aviokompanija.

Da, autor nesto ovde radi zbog nas 🤣.

Sta je bilo kad ste vi probudili?

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!