zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Airbus konverzije putničkog A320 u cargo

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Airbus A321P2F

Obzirom na veliko smanjenje putničkog prometa, te prizemljenje tisuća aviona, od kojih 2000 nikada neće poletjeti, te velike potrebe za cargo avionima, Airbus je iznašao rješenje da dio tih prizemljenih aviona ipak ostane u zraku. Stoga je ponudio konvertiranje putničkih A320 i A321 u P2F cargo varijantu. Ponuda je dostupna već ove godine.

Ovime Airbus ulazi u cargo segment sa bitno manjim i jeftinijim avionom od sada ponuđenih A330F i konvertitanih A330P2F.

Modificirani A320P2F i A321P2F iz putničke kabine izbacuje sve sjedalice, kabina gubi sve prozore i većinu putničkih vrata (ostaju samo jedna na prednjoj lijevoj stani koja su manja od onih na putničkim avionima), kabinske pretince za ručnu prtljagu, WC-e, osim jednog za posadu, galley i ostale dijelove aviona za putnike. Na podu se postavlja oprema za manipulacijom i osiguranje tereta, te se pod ojačava kako bi mogao podnijeti veću težinu. Avion dobiva i velika cargo vrata u prednjem dijelu aviona za utovar paleta i kontejnera.

A321P2F će primati 14 velikih kontejnera u kabini i 10 LD3 kontejnera u prtljažnom prostoru. Avion će primati 27,9 tona tereta i imati dolet od 4.260 km. Smatra se da će avion imati najniži trošak u klasi i biti bitno isplativiji operaterima.

2 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Mozda nepotrebno za nase prevoznike, zbog gubljenja mogucnosti lakog i jeftinog povratka u putnicki, ali ocigledan znak da je vec potrebno pretvoriti makar jedan avion u preighter. Ne znam zasto se sada oni vode Croatiinom ,,jos je rano za reakciju” i zanima me sta je potrebno da se desi da oni tako nesto urade. Transport vakcina (i jos uvek traje i rasce humanitarne pomoci) se blizi, a mi ga docekujemo nespremni.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!