zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Hrvatske zračne luke 325.000 putnika

Hrvatske zračne luke u VI. mjesecu su ostvarile preko 325.000 putnika. Do sada je najviše putnika ostvarivao Zagreb, no ovaj mjesec po prvi puta najviše putnika imao je Split, a što će biti pravilo iduća tri mjeseca:

  • Split je ostvario 116.596 putnika (u VI/2020 tek 26.150)
  • Zagreb je ostvario 100.933 putnika (u VI/2020 44.402), sa 2426 operacija (VI/2020 1138), dok mu je cargo u VI. mjesecu bio tek malo veći spram V. mjeseca i to 900 tona (u VI/2020 659 tona)
  • Dubrovnik je ostvario 59.566 putnika (VI/2020 10.592), na 2021 operaciji (VI/2020 1352), te je ostvario 3,1 tonu carga (VI/2020 0,5 tona)
  • Zadar je ostvario 25.015 putnika (VI/2020 2992) na 1048 operacija (VI/2020 526)
  • Pula je ostvarila 19.704 putnika (VI/2020 1318), na 898 operacija (VI/2020 368)
  • Rijeka je imala 2388 putnika (VI/2020 1828) na 430 operacija (VI/2020 292)
  • Osijek je imao 1053 putnika (VI/2020 96) na 184 operacije (VI/2020 44)

Brač i Lošinj nam nisu, kao i uvijek, poslali podatke.

Nešto lošije rezultate ima Dubrovnik kome se čak i Zadar približio na 50% brojke, a isti zaostaje 50% spram Zagreba i Splita. Zagreb je po prvi puta u posljednjih 16 mjeseci (od III/2020) prešao 100.000 putnika. Napokon.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Split

43 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

U usporedbi sa 2019 (bez Osijeka) kad je na 6 najvećih bilo 1 561 366 putnika to je 20,7% prometa.
Zanimljivo bude pratiti promjenu ovog postotka u narednom razdoblju.

Autor je skoro napisao da ce prosek evropskih aerodroma u 2021 biti vise od 50% saobracaja ostvarenog u 2019.

U tom slucaju Hrvatska sve sa obalom stoji jako, jako lose.

Hrvatska ne može biti ni blizu tom postotku jer našu veliku brojku generira turistička sezona pa je to nerealno očekivati. To se vidi na pojedinačnim postocima gdje ovako loš Zagreb ima čak 30% dok su recimo Dubrovnik i Pula na tek nešto više od 14%.

Ako ce prosek u Evropi biti kao sto autor kaze 50-70% saobracaja iz 2019 onda taj procenat ukljucuje i aerodrome sa obalom i turitistickim potencijalom.

Bice da je neki drugi uzrok razlog tako loseg oporavka avio saobracaja u Hrvatskoj.

Ja nigdje nisam napisao da se slažem sa tom pretpostavkom i da obalni aerodromi ne ulaze u taj postotak. Ja mogu imati svoju pretpostavku, autor svoju, vi svoju… Svako se sa njom može složiti ili ne. Legitimno je da i otvorite svoj portal i tamo napišete svoju pretspostavku.

Zasto moram svoju pretpostavku pisati na svom portalu a ne ovde? Da nije zabranjeno?

Jesam negdje napisao da morate ili da je legitimno? Što bi značilo da možete, a ne da morate (da vam prevedem, odnosno pročitam sa razumijevanjem što bi trebali i sami)
Sad kad gledam vi ju čak niste ni napisali, vi samo ne možete sakriti sreću koja vas je obuzela autorovom krivom pretpostavkom.

Izgleda da vas ovo licno pogadja.

Nije ni legitimno, niti moram.

I ja se slazem da je autorova pretpostavka pogresna. I na vase veliko iznenadjenje to nema blage veze sa Hrvatskom i slabim avio prometom u vasoj drzavi.

Uopće me osobno ne pogađa, ja se također s pretpostavkom ne slažem. Pogađa me ne čitanje se razumijevanjem gotovo svakog komentara, a ni riječ legitimno vam očito nije poznata, jer legitimno naravno da je.
Avio promet u Hrvatskoj je slab u odnosu kakav je bio 2019, slab je i u odnosu na to kakav bi mogao biti, međutim nikad ne bude u brojkama slab kao u Srbiji koja ima 75% veću populaciju. Utjeha je da od nas tolko slabih postoji i netko slabiji.

Mogu se složiti, da. Mala je to utjeha.

To vas ton ne pokazuje.

Nemam nameru nastavljati diskusije jeste-nije. To je nivo obdanista.

Da, zaista postoji neko slabiji ali to nije vas istocni sused. Mozda vas severozapadni jeste ali ste se onda posvadjali sa geografijom.

A navodjenje velicine populacije pokazuje samo vase neznanje. Hajde da javimo Kipru ili Majorci da je to od presudnog znacaja u vasoj bajci.

Eto vidite da i od vas slabijih na istoku ima netko još slabiji na sjeverozapadu. Nije sve tako sivo 🙂

Nije. Samo pogledamo na zapad i utesimo se.

Ti brojevi putnika ne da ne bi trebali da vam budu utjeha nego potpuno razočarenje u svijetlu podatka da Hrvatska ima 1000 kilometara morske obale. Zahvaljujući tome što se tješite pogrešnim stvarima niko ništa ne preduzima i zato ste u situaciji u kakvoj jeste.

Dzaba im pricate. Oni to ne cuju jer to ne zele da cuju.

Tuzno ali je tako.

Dobro je ovo. Biti ćemo na razini Srbije u 2019. ove godine. Na 4 mil. stanovnika oko 3 mil. putnika.

Odmah na početku: vi ste u svemu naj!!! Stoga je i svaka usporedba Hrvatska vs. Srbija za Hrvatsku od početka izgubljena, bez obzira u kojem pogledu: Zagreb je samo provincijski gradić u odnosu na velegrad Beograd, ZAG samo malo bolje opremljena livada u odnosu na velebni BEG, Hrvatska je ekonomski i politički daleko iza Srbije! Eto to smo sada riješili. A sada malo situacije u hrvatskom turizmu, koji se, usput rečeno, ne može usporedjivati sa turističkim gigantom kakva je Srbija. Htjeli mi to priznati ili ne, Hrvatska je pretežno auto-destinacija jer su glavna emitivna područja u relativnoj blizini: Austrija, Njemačka, Italija, Slovenija, Madjarska, Ceška, Slovačka, Poljska, pa čak i Nizozemska. Avio-gosti su pretežno iz skadinavskih zemalja, kao i Britanci, plus gosti iz azijskih zemalja te sjeverne Amerike. U ovoj situaciji je turistima daleko lakše odlučiti se na putovanje autom, a to pokazuju i aktualne brojke turista u Istri, na Kvarneru te u okolici Zadra. Split je granica, južno od Splita je vec lošije, dok Dubrovnik za sada zaista kaska. Kako azijskih gostiju nema dok su Britanci i Skandinavci još jako rezervirani, jasno je da je i broj avio-gostiju vrlo nizak. S druge strane hrvatski gradjani se s obzirom na blizinu njima interesantnih destinacija lakše odlučuju na putovanje autom nego avionom. Hrvatska dijaspora tradicionalno daleko više koristi auto nego avion, što dodatno pritišće brojeve prema dolje. I stoga me niti najmanje ne čude relativno loše brojke hrvatskih aerodroma, ali me niti najmanje ne zabrinjavaju jer su na neki način logične. Isto je i sa ZAG: LH grupa (VIE/FRA/MUC) sa letovima za ZAG feeda vlastite duge linije pa je jasno da, kako nema putnika, smanjuje frekvencije. Isto je i sa EK i QR koji sa ZAG feedaju svoje letove iz DOH odnosno DXB prema Aziji i Australiji. Pustimo iz ove priče Beograd jer to tu nije tema, a i usporedba je zbog gorenavedenih razloga ionako bespredmetna!

Srbija turistički gigant. Hahahaha… svaka čast.

Stvarno vam je ovo smiješno? Ovo ni sarkazam nije niti je tema diskusije, glupo u najmanju ruku a vi crkoste od smijeha. E ta reakcija je za smijeha i podsmjeha čak.

Moramo odati pocast Zagrebu.
U VI. mjesecu konacno se priblizio broju putnika kao Air Serbia sto je imala sama u Beogradu u V.mjesecu.

Zrno po zrno, pogaca.

Kamen po kamen još jedan aerodrom radi povećanja kapaciteta.

Boze me sacuvaj, pa na Vasem portalu sam procitao tu vest. Vest je objavljena 07.juna u 02:05.

I to je Air Serbia sama objavila na svojim drustvenim mrezama.

Bitno više je koliko? Vi znate promet u Srbiji u 6 mjesecu?

Činjenica je da Hrvatska ima 325.000 putnika u VI. mjesecu što je bitno više od putnika Srbije.

Još uvijek ovo tvrdite? Izgleda da samo Beograd ima bitno više putnika nego cijela Hrvatska u junu.

Generalni direktor ACI Europe je izjavio da je u junu Beograd na -30% od brojeva u 2019, tada je BG imao 602 hiljade, sve ostalo je matematika.

Zar nije logicnije uporediti sa 2019.?

Pa jeste ali bi to pokazalo dubiozu hrvatskih aerodroma koji ni 20% prometa nemaju u odnosu na 2019 godinu, a očekivanja su bila velika.

Joj, samo kad se setim onih silnih najava.

One koje ste pisali u 3. i 4. mesecu… Kompanije su najavljivale i najavljivale brdo letova još za kraj 4. meseca pa na kraju ništa. Mućak.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!