zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Air Serbia ozbiljno gubi od LH grupe

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

Air Serbia je kompanija koja se želi pohrvati i pritom je prilično uspješna. Nemalo puta je istisnula Wizz Air sa linije, ali uspješno se bori i sa easyJetom, Air Franceom, Aegeanom, TAROM-om, Aeroflotom, Vuelingom, pa i Turkishem. No, sa Lufthansom ne da nije uspješna nego totalno gubi bitku prema njenim hubovima. I dok je do 2019. još koliko toliko uspijevala parirati Austrianu i Swissu, no ne i Lufthasi, sada je izgubila na svim poljima.

Naime, Lufthansa za Frankfurt leti 19 tjednih letova, a iste od 12.7. povećava na čak 22 tjedna leta (svaki dan po 3, petak 4)*. Air Serbia leti samo 4 (od sredine VII. mjeseca 5) tjednih letova. To je razlika od čak 17 tjednih letova u korist Lufthanse. Lufthansa leti i za Minehn 13 tjednih letova (svaki dan 2 osim nedjelje kada leti 1), liniju koju Air Serbia ne operira.

Austrian je pak povećao broj svojih tjedni letova za Beč na čak 16 letova tjedno (svaki dan po 3, osim utorka, petka i nedjelje kada leti 2, te srijede kada leti 1 let). Air Serbia za Beč leti tek 4 tjedna leta, a od 12.7. povećava broj letova na 7. To znači da je razlika u borju letova 9 u korist Austriana.

Swiss trenutno leti 19 tjednih letova, no idući tjedan kreće sa 21 tjednim letom (3 leta dnevno). Air Serbia leti na ovoj liniji 11 puta tjedno, a od 20.7. povećava broj letova na 13. To je 8 letova više u korist Swissa.

Jedino gdje Air Serbia ima letove, a Lufthansa Grupa nema je Bruxelles gdje Air Serbia leti simbolična 2 tjedna leta. Čak i Eurowings ima 2 tjedna leta za Stuttgart koje od 2.8. povećava na 3 tjedno, dok Air Serbia Stuttgart leti sa 2 tjedna leta.

Ovo pak znači da Air Serbia prema Lufthansinim hubovima ima tek 27 tjednih letova, a Lufthansa grupa njih čak 73, tj. ogromnih 45 letova više. Iako to nije tako bilo do 1.7. novim povećanjima do sredine VII. mjeseca za Beograd, ali i smanjenjima za Zagreb, Lufthansa grupa će imati više letova za Beograd nego za Zagreb koji ima 64 tjedna leta, tj. Beograd će imati 9 tjednih letova više.

*kasnije ponovo smanjuje na 15, pa na 14.

133 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Evo ga i 6E 9450 DEl IST BEG. Ocekuje se sletanje u 00.05, A320.

DEL-IST je trajao 06.43… da im nisam u kozi.

DEL, pardon.

Evo danas je objavljeno da je prosek obima avio saobracaja u Evropi na nivou od 30% onog saobracaja koji je bio u 2019.

To samo potvrdjuje moju tezu da je autorova izjava o sadasnjem proseku od 50-70% iz 2019 nerealna.

Istovremeno BEG se nalazi na 70% saobracaja iz 2019 u junu mesecu.

Ne, regiju niste spominjali.

Isto se vidi da ce BEG otvoriti veliki broj bus izlaza. Mnogo lepo izgleda sve do sada, posebno mi se svidja sto ce aviomostovi biti od stakla.

Novi dodatak ce imati pet novih bus izlaza:

C10a
C10b
C10c
C10d
C10e

Plus

A4a
A4b
A7a
A7b

Dakle to je 9 plus verovatno jos nekoliko kod novih A avio-mostova. Ja iskreno ne znam koliko ocekujete da ih bude.

Znaci da je BEG imao oko 300.000 putnika u junu?

Jesu ali ste obrisali komentar.

Ne smem zbog poslodavca.

Inace izgleda da se nesto naglo promenilo. Znam da je plan bio da LH poveca BEG od 12.07 ali sada gledam odlaske:

Danas ima 3: 06.00/ 12.10/ 13.55
Sutra ima 4: 06.00/ 10.05/ 12.10/ 13.55

Da li su to dodali naprasno letove pre 12.07

Oho vidi ti to, Bravo za BEG.

I hoce li nam neko reci te objavljene brojke bez da se navede izvor?

Ocekuje se da BEG ima 421.800 u junu.

Ohohoho, autor nam rece da ce 300.000 biti optimisticno. Jel to opet vise nego svi hrvatski aerodromi zajedno?

Bravo Beograde!

Bitno više uprkos tome što Zagreb ima BA i bolje je konektovana, možda bi bolje bilo da se “raskonektuju” kao Beograd i protjeraju BA pa im krene bolje.

Hahahahaha kako je ovov carski… raskonektuju 🙂

Sacekacemo, ali podaci nece biti bitno drugaciji.
💪

Koliko je to putnika?

Oko 420.000 , ali psst!

Samo nemoj glasno nikom da kazes. Odmah ce da te proglase za provokatora.

Pa jesu li to objavili ili je to prepostavka?

Objavljeno je iz relevantnog izvora da Beograd ima 70% saobracaja iz juna 2019.

A tad je u Beogradu bilo 600.000 puntika.

Nije tesko, zar ne?

Znaci još nisu objavili konkretne brojke.

Hajde da zivimo u vestackom neznanju jos 7 dana. Manje boli.

Polasci sutra (svima najjaci dan u nedelji)

BEG 91
SKG 79
BUD 77
SOF 52
TIA 52
ZAG 40

Impresivno je da je Tirana stigla Sofiju po dnevnin polascima, to je ranije bilo nezamislivo. Svaka cast. Aerodrom ce jos brze rasti sada kada je Vizer doveo i peti A321.

SPU 49

Bravo? Pre bih rekao katastrofa jer ima manje od Tirane.

Ma kakvi, 49 letova petkom kada je svima udarni dan je jako lose. To je svega 9 letova vise od Zagreba koji uopste nije turisticka destinacija kao SPU.
Split bi morao imati barem 70 letova na dan da bi bio istinki bravo trenutak. Ovako je iskljucivo ok posebno jer je bila jako mala razlika sa Zagrebom proslog meseca.

To je tek onako ok.

”Dobro, tu se apsolutno ne slažemo. Za Split je 65 dnevnih letova istinski velika brojka. Istinski velika. Vi imate drugačije mišljenje i to je OK.” Skreću Vam pažnju susjedi da je loše trenutno u Splitu jer je Split prije korone uredno uzimao mjeru Beogradu u 7.mj. što se tiče broja putnika…. Vjerovatno im je taj gorak okus u ustima ostao još uvijek pa sad jedva dočekali da mogu podbadati

Ne zaboravite UK…

To je onda katastrofa za Tiranu. Aerodrom glavnog grada od 600.000 na tržištu od 3 milijuna stanovnika i obližnjom obalom u Draču.

Danas niste u raspolozenju da brisete brojeve polazaka iz aerodroma regije?

Nije istina.
Jucerasnje brojke su bile 100% tacne ali vam se njihov izgled nije svideo. Za koji aerodrom tvrdite da nije bila istina?

Koji aerodrom nije bio tacan?

Zašto nema smisla objavljivati svakog dana ako ne sada u špicu sezone? Kada će biti interesantnije ako ne sada? Da nije možda u 2. ili 3. mesecu redovno utrokom i sredom brojati?

Zagreb malo mrda od začelja. Čak ni špic sezone mu ne pomaže.

Iskreno ne znam. Vidim ga zacementiranog na dnu već nedeljama. A ta priča o Rajanu već počinje da biva malo trula. Pomeranje, otkazivanje za 8. mesec pa opet dodavanje, slab LF, karte po 10 eur dan pre polaska… ne sluti na dobro.

Pre bih leteo trulom Croatiom nego Ryanairom. Tom tlacitelju treba oduzeti dozvole za rad.

I na kraju krajeva bnroj putnika jeste porstao malo ali to ga opet svrstava na začelju jer drugi aerodromi daleko brže rastu.

Gde li lete svi ti ljudi? To su uglavnom tranzitni putnici.

LH grupa nudi dobre veze ka Indiji i Kini.

JU i TK su proširili kodšer ka TLV, ODS, AMM, KBP i CAI. A od JU mreže ka BNX i TIV.

SRB regulator im može ograničiti letove prema BG. Nešto slično su uradili u borbi sa turskim prevoznicima.

Meni je najveci hit sto se Austrian i Lufthansa ovih dana iskljucivo parkiraju na novoj E platformi i puno busevima. Evo samo je A321 za FRA isao sa A9 dok su VIE i MUC sa stajanke.

Nema dovoljno avio-mostova. Vinci nije ocekivao ovakav boom u saobracaju pa su poceli sa renoviranjem A1-A4. Upravo grade sprat iznad koji ce se koristiti kako bi se razdvojili dolazeci i odlazeci putnici. To je prvi korak ka centralnoj KD kontroli koja se vise nece vrsiti na gejtu/izlazu.

FZ koji isto tako stize u spic vec nekoliko dana se puni busom i parkira se na E poziciji. Wizz Air takodje. Dodatni problem im je napravio SU koji stize u spicu i to sa A333 za koji su potrebna dva izlaza.

Evo situacija jutros:

C1 TIV A319
C2 CFU A319
C3 AYT A319
C4 CDG A319
C5-6 JFK A332

A5 DLM A319
A6 BJV A319
A7 JSI A319
A8 HRG A320 SM
A9 FRA A321 LH
A10 GOT A321 W6

A4a VIE OS E95
A4b TGD JU ATR

A7a MUC LH CRJ

To je sve u jutarnjem spicu, u nekih 60-90 minuta

Mora da je uzas od pretrpanosti kad dodje A321 na A9.

Pa koliko sam cuo JU je umesala prste, malo im vracaju zbog loseg tretmana na FRA.

Zapravo A10 je jos gori, prostor tu je tako mali da se jedva stane kada ide ATR. Ovaj gejt je valjda naknadno dodat nakon renoviranja i zato je takav mali i nikakav. Da nisam u kozi ljudima koji su isli za GOT sa Vizerom.

A10 se retko koristi, tj samo kada bas moraju jer je tako mali. Koliko sam video u proslosti vecina letova su bili regionalni avioni.

I Qatar i KLM su u poslednje vreme često na E platformi, za Qatar mi baš i nije najjasnije. Za Wizz je jasno da bude na remote-standu i verovatno će tako i ostati. Easy Jet na primer retko ide na remote-stand kod nas, da ne kažem da nisam do sada nikada primetio.

Broj stajanki je ogranicen u ovom trenutku jer se B platforma renovira tako da se ne moze koristiti u potpunosti.

Da li je manja taksa koja se placa aerodromu ako avion koristi bus gate?

Qatar ne ide redovno, mozda jednom ili dva puta je bio. On sedi valjda dva sata u Beogradu tako da ga vrate na aviomost za povratak.

Verujmo aerodromu Beograd. Juce Qatar sa A8 a danas sa A7, dakle ne ide sa E platforme.

Da, nije Qatar uvek na E platformi, ali se dešava. U nedelju na primer je bio na remote-standu

Ne zaboravimo jednu jako bitnu stvar, LH je lobirala da JU ne dobije slotove u FRA koje je trazila. JU je htela da ima letove svaki dan u podeljenom redu letenja, dakle polasci u 07.30 i 17.30. Naravno Lufthansa je lobirala da se to ne desi tako da je JU samo mogla dobiti te jutarnje zimi kada je inace manja guzva u FRA.

LH Group je podivljala u Beogradu i njima istinski dobro ide. Moram napomenuti da njima JU nije toliki problem koliko drugi kao SU, LO, AF-KL koji sve bolje i bolje posluju i odvlace im putnike.

Na kraju krajeva, kao Beogradjaninu, to mi je jako drago jer znaci da je ovo trziste dosta lukrativno za ove kompanije cim se toliko bore za njega.

Zato sada gospodare E platformom <3
To im je inace JU priredila. 😀

Pa generalno smanjuje uzivanje celokupnog putnog iskustva. Zamislite da se ukrcavate na E platformi u 13.30 kada je napolju 38 stepeni.

Naravno ali ovde su bas zaredjali u Beogradu.

U septembru bi trebalo da se otvori C dodatak gde ce biti, valjda, jos 4 bus izlaza sto znaci da ce ih ukupno biti 8. To je onda sasvim ok cifra.

Aerodrom ce imati 20 avio-mostova i 8 autobuskih izlaza kada se sve zavrsi. Doduse svi renovirani A izlazi ce imati i mogucnost punjenja busa iako je avion parkiran pored.

Zanimljivo da ce BEG imati vise aviomostova od ATH.

I to lete kombinacijom A319/320/321.

Iskrene cestitke Beogradu. Odlican znak da se raspidno obnavlja saobracaj.
Ne zaboravimo da su Srbi imali nenormalne blokade i zabrane putovanja jos od marta prosle godine.

CA pobijedila LH u Hrvatskoj pa oni prebacili kapacitete na Srbiju, vjerovatno je to razlog.

Haha, to! Ko sme stati Kroaciji na crtu? Poljuljala je LH ka FRA ali zato unistila je potpuno ka MUC! Bravo Kroacija!

Poruka za Er Srbiju: Pogledajte diletanti drzavnog aparata kako je Kroacija unistila LH u Zagrebu! Ucite od najboljih.
😉

CA connecting with the world.

…via FRA

Partnerstvo nije kad si ti mali od palube a on gospodar tvog zivota!
Koji je manevarski prostor Croatije ako bitnim ljudima u Lufthansi padne na pamet da krenu direktno za Hrvatsku sa 2-3 dvevna leta. Zagreb, Split i Dubrovnik.

Recimo, krene Ryanairu u Hrvatskoj dobro i prikljuci se Wizz sa letovima ka Becu, Memingenu, Berlinu i Fra.
LH odluci da odgovori i krene direktno iz Fra i MUC iz sve snage.
A OS iz Beca takodje krene ka ZAG, SPU i DBV.

Sta se onda desava sa CRO?
Na kolena i nemojte – molimo vas?
Ili postoji neka strategija za takvu kriznu situaciju?

Kakav je profil obrazovanosti upošljenika koji rade u OU?

Zanimljivo je da nisu obradjeni letovi ka Diseldorfu, to je takodje hub Eurowings-a (Lufthanse), cak imaju i terminal A u Diseldorfu koji je za Eurowings i Lufthansu rezervisan..

Lufthansa i Eurowings ne lete na relaciji Diseldorf-Beograd ,dok Air Serbia ima 3 nedeljna leta.
Ukoliko racunamo Diseldorf, AS ima 30 letova ka Lufthansinim hubovima,a Lufthansa grupa njih 72,ne 73 kao sto pise u analizi..
(Frankfurt 22, Minhen 13, Bec 16,Cirih 21) to su 72 leta..

I sami ste naveli da je broj od 22 leta na liniji Frankfurt-Beograd samo sledece nedelje.
Od 19 jula broj nedeljnih letova koje nudi LH je 15 na datoj liniji.
od 26 jula broj nedeljnih letova koje nudi LH je 14 na datoj liniji.
Dakle od 19 jula LH grupa smanjuje FR-BG sa 22 na 15 a Swiss sa 21 na 20 ,znaci da je brojka od 72 leta samo tokom sledece nedelje,od 19 jula ta brojka je 64 leta nedeljno…

Da, nije nigde ovde navedeno da je tih 22 leta FRA-BEG vrlo, vrlo privremeno.

Cudno, u najboljem slucaju.

Ili nije?

Onda tom logikom moramo uracunati i STR gde EW ima bazu…

Mada moramo sagledati i indirektnu konkurenciju u smislu Wizz za DTM i FKB. Toga za FRA nema tako da su ljudi primorani da lete za taj aerodrom.

Da ukazem na sitnu gresku,verujem da vam se slucajno potkrala.

Napisali ste da Swiss od sledece nedelje leti 21 let nedeljno(3 dnevno) sto je tacno.
Ali isto tako od sledece nedelje,12 jul Air Srbija povecava broj letova na 13 ( pon1x ,uto 2x, sre 2x ,cetv 2x ,pet2x,sub 2x , nedelja 2x) sto ukupno cini 13 nedeljnih letova.
Razlika je 8 letova,ne 10.

Umesto od 12 jula izlistali ste letove AS od 20 jula i naveli od tog datuma povecanje.
Ali isto tako trebali ste da izlistate te nedelje (19pon-25ned) i letove Swiss-a kad ste vec bili azurni i listali letove AS.
Dakle od 19 jula, Swiss smanjuje sa 21 na 20 letova nedeljno ,odnosno ponedeljkom ne leti 3x vise vec 2x…
Razlika je 7 letova te nedelje.
od 26 jula do 1 avgusta (pon-nedelja) razlika je takodje 7 letova u korist Swiss-a,

Dakle ni u jednoj nedelji tokom jula meseca Swiss nema vise od 10 nedeljnih letova od AS kao sto pise u vasoj analizi..

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!