zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

IZ ARIHIVE: LOT tiho ali efikasno raste u regiji

analiza napisana: 22.2.2018; analitičar: Alen Šćuric; foto: LOT

I dok smo svi primijetili kako je u par godina vrtoglavo narastao broj linija i frekvencija Turkisha, Wizz Aira, Eurowingsa, Qatara, Flydubaia, easyJeta, Ryanaira, Norwegiana, TUIflya pa čak i Transavie, Aegeana i Voloteje, gotovo neprimjetno je svoju ekspanziju izvršio poljski LOT. Reklo bi se “regija je pala šaptom”.

A LOT je definitivno postao jedan od najvećih prijevoznika regije koji ima brojne letove i brojne linije diljem cijele regije. Veći i od nekih koji naočigled izgledaju da imaju veću ekspanziju u regiji.

 

Tko je zapravo LOT

LOT, poljska avio-kompanija nastala je daleke 1928. godine, a prvi let su ostvarili 1.1.1929. na domaćoj liniji Bydgoszcz-Katowice. Iste godine pokrenuli su i prvu međunarodnu liniju za Beč. Prvi avioni u floti su im bili Junker F-13 (4 putnika) i Fokker F-VII (8 putnika).

Danas imaju flotu od 58 aviona od čega 19 Boeinga 737 (400, 800 i MAX8), 10 Bombardiera Q400, 5 Bombardiera CRJ-900 (lete za Nordicu), te Embraere i to 6 E170, 12 E175 i 6 E195. U floti ima i 8 širokotrupaca Boeinga 787-8. Naručenih ima čak 14 aviona i to 4 Boeinga 737 MAX8, 6 Embraera E-195 i 4 Boeinga 787-9. Za sva tri modela isporuka je u tijeku.

Kompanija ima hub u Varšavi (Chopin), sekundarnu bazu u Tallinu (Estonija), i fokus grad Krakow iz kojeg lete četiri linije od kojih i jednu širokotrupnu (Chicago). Iz Varšave lete 87 linija, od čega 9 širokotrupnih u Aziji i Sjevernoj Americi. Lete i 6 interkontinentalnih sezonskih charter linija. Iz ostalih gradova imaju 10-tak linija. Kompanija je član Star Alliance, a ima čak 22 code-share ugovora.

49% su vlasnici Nordice koja ima 16 aviona i hubove u Tallinu i Groningenu (u Nizozemskoj), te su 100% vlasnik charter kompanija LOT Charters sa bazom u Varšavi. 2016. su imali 6,9 milijuna putnika.

68% vlasnik LOT-a je Republika Poljska, 25% regionalni investicijski fond, a 6,93% djelatnici LOT-a. Kompanija je 2015. proizvela 11,2 milijuna EUR gubitka, dok je 2009. uspjela napraviti enormnih 52,9 milijuna EUR gubitka. U periodu od 10 godina samo je tri godine bio profitabilan. 2016. su prikazali minijaturan profit od 52.000 EUR, no pokazatelji za prvu polovicu 2017. govore da će profit u prošloj godini biti ozbiljan.

U ambicioznom programu do 2020. zacrtani su ciljevi profitabilnosti, jačanje i dalje širenje Varšave kao huba i otvaranje brojnih novih linija (i izvan Varšave), među kojima i ove u regiji.

 

Prvi letovi LOT-a u regiju

I dok je LOT još 1991. letio na liniji Varšava-Beograd dva puta tjedno (utorkom i subotom) sa ATR-om, a zimu prije toga sa Tupolevom TU-154, političke turbulencije, ratovi i sankcije u regiji maknuli su LOT sa tržišta.

Nakon ovih nesretnih događaja LOT se vratio na tržište tek 28. listopada (oktobra) 2001. sa šest dnevnih letova za Zagreb, avionom Embraer ERJ-145. Linija je već idućeg ljeta smanjena na pet tjednih letova i LOT ju je sa tom frekvencijom održavao do 28. listopada 2006, uz izuzetak zime 2003/04 kada je letio tek tri tjedna leta.

2010. LOT je pokrenuo letove za Beograd, koje je par godina vodio kao sezonske, a par kao cjelogodišnje. 26. listopada 2014. ponovo kreće sa letovima za Zagreb. No, obije linije LOT je prekinuo na par mjeseci od 30.6.2015. do 2.1.2016. kao rezultat restrukturacije kompanije.

 

LOT-ova ekspanzija u regiji

Od tada LOT se ozbiljno širi u regiji. U ožujku (martu) 2016. LOT je pokrenuo liniju za Ljubljanu, te u travnju (aprilu) sezonske linije za Split i Zadar. Prošle godine LOT je pokrenuo sezonske letove za Podgoricu i Pulu.

Ovog lipnja (juna) LOT pokreće letove između Varšave i Skoplja sa čak 6 tjednih letova. Od 3.5. LOT kreće i sa sezonskim letovima za Dubrovnik u tri tjedne frekvencije, koje će se u top sezoni povećati na čak 6 tjednih letova (od lipnja).


Najveći broj frekvencija ovog ljeta imat će linija Zagreb-Varšava gdje će LOT od lipnja povećati frekvencije sa 10 tjedno na dva dnevno, uz korištenje većih aviona, dočim su kapaciteti istinski ozbiljno povećani, a LOT postaje 8. prijevoznik po kapacitetima iz Zagreba. I beogradsku liniju LOT od srpnja (jula) povećava sa 9 na 11 letova, uz korištenje većih aviona. Veliko povećanje ima i linija za Podgoricu gdje će ovog ljeta letjeti čak 6 tjednih letova, 5 više nego prošlog ljeta.

letovi iz Varšave za

period letenja

tjednih frekvencija S18

povećanja prema S17

Zagreb

cjelogodišnja

14

+4

Beograd

cjelogodišnja

11

+2

Ljubljana

cjelogodišnja

9*

+3

Podgorica

sezonska

6

+5

Skopje

sezonska

6

+6

Dubrovnik

sezonska

6

+6

Split

sezonska

2

0

Zadar

sezonska

2

0

Pula

sezonska

1

0

*uključujući i code-share letove Adrie


Kako su samo Zagreb, Beograd i Ljubljana cjelogodišnje linije, a nakon tolikog povećanja frekvencija u Podgorici, te pokretanja letova u Skopju sa čak 6 tjednih frekvencija, mislim da bi LOT trebao ozbiljno razmisliti da Skopje i Podgoricu zadrži preko zime sa bar 3 tjedna leta, možda u trijangl opciji Varšava-Skopje-Podgorica-Varšava.

Obzirom na ogromnu sezonalnost Dubrovnika, koji tijekom zime ima tek 20-30.000 putnika mjesečno zadržavanje frekvencija od bar tri prihvatljiva tjedna leta tijekom zime svakako ne bi bilo financijski razumno. No, kako LOT ima široku code-share suradnju sa Croatiom Airlines, svojim partnerom u Star Alliance, zimska veza moguća je preko Frankfurta i Zagreba gdje će potencijalni putnici imaju opciju od čak 17 tjednih letova prema Varšavi. Na ovaj način zagrebačka linija pojačava svoje zimske potencijale i ima mogućnost zadržavanja svih ili većinu ljetnih frekvencija. Ostale sezonske jadranske linije (Split, Zadar i Pula), obzirom na malo ljetnih frekvencija nemaju razona postati cjelogodišnje.

Obzirom na toliko veliku ekspanziju za očekivati je pokretanje letova za Sarajevo u bliskoj budućnosti, kao 10. liniju u regiji. Nisu nevjerojatni i letovi za Prištinu nakon što se skopska linija ustali, no oni uz tek par desetaka kilometara udaljeno Skopje nisu vjerojatni u skorijoj budućnosti. Jednako tako mogući su sezonski letovi za Tivat (iako manje vjerojatni obzirom na letove za obližnju Podgoricu i Dubrovnik), te za Brač i Ohrid (i opet manje vjerojatno obzirom na letove za obližnje Skopje). U svakom slučaju za očekivati je povećanje frekvencija prvenstveno u Splitu, a potom i u Zadru i Puli. Obzirom na broj poljskih katolika koji redovno hodočaste u Mostar ne bi bilo nerealno otvaranje sezonskih letova sa manje frekvencija za ovu destinaciju, iako ove putnike trenutno servisiraju linije za Split i Dubrovnik. U svakom slučaju pokretanjem letova iz obližnjih Zagreba i Ljubljane, te Splita i Zadra, svakako pokazuje da LOT pokreće i letove iako ima linije za obližnje aerodrome, pa sve gore spomenute potencijalne linije nisu toliko malo vjerojatne.

LOT je ove godine broj letova povećao skoro za duplo, što ga je lansiralo u sam vrh među kompanijama koje lete u regiji.


LOT je uspio istisnuti Air Serbiu sa linije Beograd-Varšava, koju je Air Serbia prestala letjeti 30.10.2016, dok Adria i dalje konkurira na identičnoj liniji sa 6 vlastitih tjednih polazaka. Air Serbia, Croatia i Adria imaju code-share na LOT-ove letove, a posljednje dvije kompanije su zajedno sa LOT-om u Star Alliance dočim imaju i širu suradnju. LOT ima code-share na Adrijine letove iz Ljubljane, kao i na brojne Croatijine letove u Središnju Europu sa konekcijama na vlastite letove za Varšavu.

Najveću konkurenciju za Varšavu LOT ima u Splitu, gdje lete još i četiri jaka konkurenta, no konkurenciju ima u Dubrovniku i Podgorici, te Ljubljani, gdje usprkos direktnim letovima Adrie, koji oduzimaju dio potencijalnih putnika, sa njom ima suradnju preko code-share na većini tjednih frekvencija, dočim ovo i nije potpuna konkurencija, već kompanije sinergijski djeluju.

Linija gdje LOT ima konkurenciju

Konkurent za Varšavu

Napomena

Split

SmartWings

Wizz Air

oba prijevoznika uz Varšavu leti još i za Katowice

Enter

Travel Service

redovni charteri za Varšavu
Dubrovnik

Travel Service

sezonska linija za Varšavu

Enter

ne leti za Varšavu, ali leti za Katowice

Podgorica

Enter

uz Varšavu leti još i za Katowice i Poznan

Wizz Air

uz Varšavu letjet će još i za Katowice

Ljubljana

Adria

code-share sa LOT-om

Na svojim sadašnjim linijama u regiji LOT može dobiti konkurenciju prijevoznika koji imaju baze ili fokus u Varšavi, a njih ima čak 6. Ovo se posebno odnosi na charter i leisure kompanije za letove prema Jadranu, te Wizz Air koji ima baze u Beogradu, Skopju i Varšavi, kao i dvije linije za Ljubljanu, pa je dosta vjerojatno da upravo Wizz Air reagira na LOT-ovu ekspanziju u svojim bazama i fokus gradovima. Ovo je to vjerojatnije jer upravo Wizz Air smatra ovu regiju svojom zonom ekspanzije, te je i najveći prijevoznik regije uz Lufthansa grupu.

Prijevoznik sa bazom u Varšavi

Vrsta prijevoznika

Broj aviona u floti u WAW

Broj linija iz Varšave

Broj linija u regiji

Enter Air

charter, redovne

19

50

6

Small Planet Poland

charter, redovne

10

21

0

SmartWings

LCC

0*

3

2

Sprint Air

charter, regionalne

6

2

0

Travel Service Polska

charter

1**

41

2

Wizz Air

LCC

8

46

4

*lete avioni bazirani u Pragu

**no iz Poljske lete i neki od aviona matične firme u Pragu, kao i iz baza u Mađarskoj i Slovačkoj

Uz letove za Krakow i Varšavu, od početka svibnja (maja) ove godine LOT iz Budimpešte leti dvije širokotrupne linije (za New York JFK i Chicago). Ovo je ogroman iskorak za LOT, a linije neće samo privući putnike iz Mađarske, nego i one iz okolnih zemalja, pa tako i iz Slovenije, Hrvatske i Srbije. LOT je najavio da će interkontinentalne linije pokretati i iz drugih gradova izvan Poljske, a izjavio je da razmatra takve linije i iz regije.

U svakom slučaju LOT se ozbiljno širi u regiji, pa možemo očekivati u doglednoj budućnosti ne samo povećanje frekvencija, nego i nove linije, a ne bi bilo nevjerojatno da neki od 12 Boeinga 787 polete i iz aerodroma regije prema prekooceanskim destinacijama, po budimpeštanskom modelu. LOT je konstantnom i tihom ekspanzijom postao jedan od najvećih prijevoznika regije, a iz svega vidljivog jasno je da ovo nije kraj njihove ekspanzije, te je LOT regiju prepoznao kao svoju značajnu feeding opciju.

14 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Letili su 2022. za RJK ali su ih uspjeli izgleda otjerati kad više nelete tamo

Da je barem samo LOT kojega su otjerali. Uspjeli su iz RJK otjerati i Easyjet koji je u HR prvo došao u RJK i započeo sa 7 tjednih frekvencija za London i Bristol, a u cijeloj ex-yu RJK im je bila druga, odmah nakon LJU. Želio je Easy preko RJK pokrivati i Istru, Kvarnerske otoke, Trst, Slovensko primorje, Gorski Kotar i Liku, Zagreb i Sjever Dalmacije. Pa su ih otjerali. Otjerali su i Air Baltic. Otjerali su i Norwegian. Otjerali su Voloteu. Otjerali su Condor sa Dusseldorfom (FRA jednom tjedno je ipak ostao ali bojim se ne zadugo. Croatia više nema Barcelone i Londona koje je nekad imala. Ryanair nema više Bergama, Frankfurta i Osla koje je imao, Eurowings nema više Hannover. Otjerali su i Arkiu sa Tel Avivom. Gospodin Alen se ljuti da sam dosadan kada govorim “potaracat i iskoristit teren za ispašu ovaca i pobiranje šparoga”. Ali što drugo reći na sve ovo gore navedeno?

Radi pojedinac koji kao vodi to sve. Gdje gospodin prođe tu ni trava ne raste više, dali će se neko sjetiti da ga smjeni i dovede nekoga da pokuša nešto pokrenut

Odlični za prekooceanske letove, i najbrže uplaćena kompenzacija ikad. Samo naprijed LOT!

Postoje baš suprotna mišljenja, nekima su odlični a nekima je užas u 3-3-3 konfiguraciji.

Pa 3-3-3 konfiguracija nije specifičnost samo LOT a. Ima je masa kompanija, uglavnom na Dreamlineru ili “gustoj” verziji 330-ce. Da li onda treba izbjegavati i Qatar, Lufthansu, KLM i mnoga druga poznata imena koja lete long haul u 3-3-3?

Da, a bilo je i gorih konfiguracija kao npr. 3-4-3 u B747. Kod širokotrupaca je najbolja konfiguracija sjedala u B767, ali meni se osobno najviše dopao A340-600 sa 4-2-4 konfiguracijom pri čemu je najbolje od svega onaj podrum gdje se čovjek može razgibati, nešto popiti i na miru i komforno otići na WC. To nema niti jedan drugi avion pa čak niti kraća verzija A340-300. Od uskotrupaca je dobra ova ideja 2-3 kod A220 i kod starih Fokkera100.

Lapsus, typo ili permutacija kod konfiguracije A340 : ne znam ni jednu kompaniju koja ih je letjela sa 4-2-4. Valjda ste mislili 2-4-2. Uskotrupci : bilo ih je još dosta sa 2-3 : DC-9, MD-80, BAC S1-11…
A što se “podruma” tiče, uljepšali ste mi i osvježili dan 😂😂😂

Naravno, lapsus. 2-4-2 konfiguracija u A340. Malo me zanijelo u nogometne postave. A taj “podrum” u A340-600, kako sam ga nazvao je zbilja jedinstven. Još da smjeste bačve s dobrim vinom…pola putnika bi bilo stalno u podrumu. Samo što taj model polako odlazi u prošlost zbog znanih nam razloga iako nije prestar.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!