zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Air Serbia u I. mjesecu 269.725 putnika

Air Serbia je u I. mjesecu imala 269.725 putnika. Ovo je 23% više od 2023. Najbolje destinacije su Zurich, Paris, Beč, Milano, Rim, Moskva, Istanbul, Barcelona, Atena, Podgorica i Tivat.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

33 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pa neka izadju na berzu sa inicijalnom javnom ponudom akcija IPO na primer Londonskoj berzi i da se skinu sa grbace poreskih obveznika.
Ehhh kad bi to tako mogli u Srbekistanu.

Opako dobar rast, svaka cast.

Btavo za Air Serbiu. Samo jako!

A koliko bilo 2019.?

I koji je Vas komentar na ovaj rezultat? Je li isti dobar ili nije?

Kakva je situacija u odnosu na 2019 i da li više ima smisla to upoređivati?

Kako sad toliko putnika sa svim tim opakim rezanjima,smanjenjenjima,i ukidanjima o kojima već danima pišete?

A kako stoje Kairo i Marsej?

Dobro stoje. Jedan u Egiptu, drugi u Francuskoj.

UNWTO (UN World Tourist Organisation) je objavio da je prosle godine Srbija bila prva detinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu.

U 2023. godini je prema preliminarnim rezultatima Narodne Banke Srbije stvaren rekordan prihod od stranih turista u iznosu od €2.5 milijarde sto je oko 80% vise nego 2019. godine.
Srbija je zabelezila 2.1 milion stranih turista.

1. Srbija +79%
2. Pakistan +77%
3. Turska +59%
4. Rumunija +48%
5. Portugal +38%
6. Mauricijus +36%
7. Maroko +24%
8. Letonija +33%
9. Tanzanija +28%
10. Meksiko +24%
11.Spanija +17%
12. Italija +17%
13. Slovenija +15%
14. Brazil +15%
15. Grcka +12%
16. Francuska +12%
17. Kipar +11%
18. Indija +7%
19. Samoa +5%
20. Mongolija +4%

Mongolija kao 20. drzava je imala rast od 4%. Mene iskreno cudi da Hrvatska nije na ovom spisku. Doduse i Albanija nedostaje imajuci u vidu ogroman rast broja putnika koji su imali 2023. godine.

Kako objasnjavate nedostatak ove dve drzave sa spiska? Kako je TIA prebacila 7 miliona putnika a da joj prihod d turizma nije bio veci da bi bila u top 20? Da li to znaci da su to uglavnom gasto putnici ili da su ti turisti tako skromnog prihoda da Albanija nije uspela da udje na spisak top 20 trizista koje je objavila United Nations World Tourist Organisation?

Posebno je zanimljivo da su se na spisku nasle Italija, Slovenija, Portugal, Spanija, Kipar, Grcka… ali ne i Albanija, Hrvatska, Bugarska i Crna Gora koje su sve okrenute turizmu.

Imajuci u vidu ovakav rast u Srbiji nije ni cudo sto JU uspesno napreduje i nezaustavljivo koraca napred. Sa Embraerima ova godina ce im siguno biti rekordna.

Turska, Portugal, Grcka, Italija, Spanija…imaju malu bazu? E sada ste stvarno svasta rekli.

Hrvatska ima ogromnu bazu iz 2019. tako da je logično da nemaju ogroman rast, ali Albanija jeste čudna. Mogu jedino da pokušam da objasnim niskim cenama pa prema tome i niskim prihodom ali mi je pre verovatno da Albanija nema tu statistiku. Za Srbiju je super da ima ovakav rast, i bilo je vreme da se malo zabavi turizmom.

Da, Hrvatska ima jako dobru bazu, pa je teško očekivati silovit rast. Ove brojke Srbije su i dalje jako skromne i moraće mnogo da se radi na tome. Mi svakako ne možemo biti neka turistička velesila, ali potencijala ima. Mislim da fokus treba staviti na banjski turizam. Uz ozbiljna ulaganja u hotelsku infrastrukturu mogli bi privući jako puno turista. Čoveče odem u Sloveniju, ljudi izgradili akva park nasred livade 2000. i neke, pored malog sela i ubijaju sa banjskim turizmom, mi imamo banje sa kupatilom starim 150 godina, gde su se odmarali kraljevi, pored njega dvorac i park sa stoletnih stablima, uz prelepe vile iz međuratnog perioda, ali nemaš hotel sa 5 zvezdica, nemaš velike moderne bazene i spa centar. Sa izgrađenom infrastrukturom to bi mogao biti turistički hit. Ima tradiciju i istoriju, ono što ne možeš da kupiš i izgradiš brzo i lako. Malo se to mrda sa mrtve tačke ali ima još puno da se radi.

@anon 07.36: Nevjerojatna mi je negativna energija botova koji doslovno pretrazuju svjetske medije ne bi li nasli nesto gdje je Srbija u plusu a Hrvatska je ili manje u plusu od Srbije ili se ne spomnje. I onda, kao i obicno te bez i trunka znanja pozadine toga, na sva zvona vjese te podatke uz uobicajene floskule.
Hrvatski turizam raste konstantno i jedan je od rijetkih u svijetu, ako ne i jedini, kojemu plandemija gotovo da i nije nastetila. Zahvaljujuci samo blagim mjerama, Hrvatska je privukla ogroman broj turista koji su bili sretni da provedu nekoliko bezbriznih dana u slobodi daleko od korona-terora koje su njihove maticne drzave provodile nad vlastitim stanovnistvom. Kako su u tome Austrija i Njemacka prednjacile, a te zemlje su ionako najjaca emitivna podrucja za hrvatski turizam, nije ni cudo da je bilo toliko turista.
S druge strane jako sumnjam u te podatke, jer je hrvatski turizam u 2023. u odnosu na 2022. porasao za oko 15% (2022. bilo je 17,8 milijuna turista, 2023. 21 milijun), pa je i prihod shodno tome morao porasti za barem 15%. (konacnih podataka za 2023. jos nema, ali 2022. je prihod bio oko 13,1 milijardu i stoga ako racunamo +15% i ovdje, onda je ukupan prihod bio oko 15 milijardi)
Srbija sa svojih 2,1 milijuna turista ostvaruje tocno 10% hrvatskog broja turista. S druge strane sumnjam u ispravnost podataka da je Srbija ostvarila 2,5 milijardi eura od turizma, jer Hrvatska je sa 10x vise turista ostvarila oko 15 milijardi sto bi prevedeno znacilo da turist trosi u Srbiji vise od 60% onoga u Hrvatskoj…

Mene be cudi Taj podatak jer Kinez ili Turcin koji dodje u Srbiju sigurno potrosi vise nego neki Ceh, Bosanac, Madjar…koji odseda u privatnom amestaju ili kampu I koji verovatno donosi svoju hranu sa sobom.

Ovo je UN izbestaj I vi stvarno sumnjate u njega?!?!

Ja ne sumnjam u izvještaj, ja sumnjam u podatke koje su im iz Srbije dostavljeni…

Sumnjajte vi u vaš rasudak jer postoji očigledno ogroman problem kada se stvari tiču Srbije, srbofobija rekao bih.

Govorili su nam ovde kako će zbog “ogromnih” otkazivanja januar biti loš za JU kad ono porast od ni manje ni više nego 23%!
Otkud sad pa to?

Pokusavam naci negaitvnu stranu ove vesti ali mi ne ide. Ima li ko ideju kako naci negativnu stranu?

Možda da u sebi pokušate naći pozitivnu stranu, umjesto što tražite negativno u svemu oko Vas?

Slabo kapira neko ovde

Коментар је био више реторичке природе. Ваљда је то свима јасно.

Komentar je ocigledno ironican jer mnogi komentatori odmah traze neku negativnu crtu kad je u pitanje Air Serbia.

alene ovo su budalastine…iz beograda sam i svakodnevni pratim Vas sajt…ljubitelj sam sadrzaja jos iz vremena T6….izuzetno objeltivno i profesionalni

Претерасте.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!