zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Ode i Sarajevo pod koncesiju

Veleposlanik (ambasador) SAD-a u BiH Michael Murphy je napisao pismo premijeru Federacije BiH Nermanu Nikšiću i njegovim zamjenicima Vojinu Mijatoviću i Toniju Kraljeviću vezano uz koncesije aerodroma u Federaciji BiH. Istovremeno je i Europska Unija krenula sa lobiranjem za koncesije aerodroma u BiH. Veleposlanik je rekao da Federacija BiH treba dati prioritet uspostavi zakonskih okvira koji će omogućiti javno-privatno partnerstvo i koncesije te potaknuti privatna ulaganja. Veleposlanik je rekao da se konkretno koncesije za rad aerodroma ne mogu dalje racionalno odgađati. O moj bože, da se ne mogu racionalno (?!?!?!) odgađati???

I ovo nije bezveze. Koordinirana akcija SAD-a i EU može značiti samo jedno. Koncesije aerodroma u BiH su gotova stvar. Vidjeli smo na primjeru Zagreba, Beograda, Skopja, Prištine i Ljubljane da se tu malo što pita vlast i političare matične države i da kada vlasnici moći odluče staviti šape na neki aerodrom on ekspresno ode u koncesiju. Koliko god to bilo neracionalno, koliko god taj aerodrom donosio profita države i imao vlastita sredstva za ekspanziju. I u Zagrebu i u Beogradu, ali i na drugim aerodromima isti su imali sredstva da sami naprave terminale uz kredite koje je kasnije na isti način dobio koncesionar (najčešće uz garanciju države), ali to kod državnog vlasnika nije bilo prihvatljivo, ali kod koncesionara jest. Jednako tako aerodromi su stvarali velik profit koji je punio državne budžete. Zamaaero je dokazao da su aerodromi davali više u proračun nego se dobilo od koncesije. I zašto se onda daju aerodromi u koncesiju? Zato što su vlasnici moći tako odlučili i jer oni na tome žele zaraditi.

I stoga budite sigurni da su ti vlasnici moći stavili šape na Sarajevo. Nije njih briga za neisplative Mostar i Tuzlu gdje moraju ulagati brdo para, gdje je promet malen i rezultiran je subvencijama i gdje je profit neizvjesan, zapravo nemoguć. Ni Sarajevo ih nije interesiralo dok državnim novcem nije napravljen novi terminal i proširena stajanka, te se produžuje uzletno-sletna staza. Uz to je Bajić, najbolji direktor aerodroma u regiji, u samo tri godine napravio posao koji bi drugi radili 30 godina, sredio sve segmente aerodroma, sredio imovinske odnose i uknjižio se na svu zemlju još iz vremena Olimpijskih igara i posložio sve operacije. Naravno, koncesionar će tako dobiti kompletnu i dostatnu infrastrukturu, uhodan business, značajan broj putnika i instituciju koja je profitabilna, te će moći iz nje izvlačiti profit.

A hoće li pritom strateški važan objekt u BiH preći u vrlo dvojbene ruke privatnika kojeg nije briga za BiH i Sarajevo, nego samo gleda svoj profit, hoće li pritom Sarajevo imati isti kaos kao i Beograd ili loše upravljanje kao Zagreb i Ljubljana, ili se neće ispuniti obećanja kao u slučaju Skopja, ili će biti ekstreman sukob kakav je sa vlasti bio u Prištini, to nije bitno. Koncesionaru i vlasnicima nije bitno. A BiH i Sarajevo i ovako i onako nitko neće pitati ništa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

117 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

[…] i Evropske unije, otkriva najpoznatiji regionalni analitičar Alen Šćuric na svom avioportalu Zamaaero, a njegov komentar prenosimo u […]

Prisustvo turskih i arapskih aviokompanija u Sarajev je izgleda postalo zabrinjavujuce veliko.
Potreban je neki ,,medjunarodni predstavnik” da stvari drzi pod kontrolom.

Ja Vama reče pre nekii dan da su Marfi i Satler natrljali Nikšiću nos zbog koncesije SA i TZ, a Vi niste verovali.

Nema šanse da Beograd sazida ovo što je odradio Vanci, za 50 godina da al sta će biti za 50god hoće li biti uopšte aerodroma???
A Sarajevo, Podgorica … Tek oni
Koncesija da ali ugovor je problem, tu Srbija niestoji dobro, kao i ostali u regionu

Gradjevinari Srbije gradili po celom svetu, i to arhitektonske lepote, a ne bi sagradili ovakav aerodrom , koji podseca na obican hangar od armature i stakla . Ne potcenjujte Beograd .
Ali ste upravu u konstataciji koliko ce ovaj aerodrom ,ovako izgradjen izdrzati. Nemoze svojom lepotom i izgradnjom da pridje zgradi terminala 1. To se zove gradnja.

OT.
Zanima me komentar g Foglara na jučerašnji/današnja dešavanja sa letovima Sir Servis za Grčku.
Jučašnji let je odgođen zbog vremenskih uslova na ostrvu i pomjeren je za danas. Međutim i današnji i taj jučerašnji je otkazan i JU šalje avion za evakuaciju turista. Klasični evakuacioni let. Sa srpskim turistima izaći će još neki.
Šta sad raditi u ovom slučaju. Ko snosi posljedice, kakva su prava putnika.

Mislim da govorite o Skiatosu. Kako se radi o tzv. “Act of God” odnosno nepredvidljivim vremenskim poteškoćama i iz toga rezultirajućoj izvanrednoj situaciji, putnici nemaju pravo na odštetu. Tko će snositi troškove leta? Ako je to full charter, agencija koja ga je naručila. Ako je to redovan let, onda JU. Možda i podijele troškove leta. Zaista ne znam kakav im je ugovor. Putnici su u svakom slučaju morali dobiti besplatan smještaj i hranu do odlaska leta.
Bilo kako bilo, situacija na otoku nije dobra. I dalje je dio otoka bez struje, puno cesta je uništeno, nekih plaža jednostavno više nema. Prema prvim informacijama hoteli nisu tako stradali Moja kolegica je bila sa mužem na Skiatosu i vratila se u utorak. Veli da je u ponedjeljak bio smak svijeta. U utorak je AUA sletila iz VIE na vrijeme, ali zbog puno vode na pisti nisu mogli poletjeti (zato i pretpostavljam da JU jučer nije letila).

Mislim da sam negdje citao izjavu direktora aerodroma da su istrazivali i imali pripremljene opcije u obliku ”polu-koncesije”. Moram reci da mi nije jasno sta bi to u sustini znacilo ali mozda ne bude komplet sve islo pod koncesiju?

[…] Tekst regionalnog avio-portala ‘Zamaero‘… […]

Evo i jedne dobre vijesti, Air Serbia uvešće treći sedmični let na relaciji BG-BL od 29.10. (zimski red). Letovi će se sad obavljati ponedeljkom, petkom i nedjeljom.

Nema putnika na 12pw, a ni za 7pw.

Ma užas Alene. Air Serbia kao da je u vlasništvu ne Srbije nego nekog privatnika iz Emirata

Ovo je sve vise i vise povecanja Air Serbie za sledeci zimski period! Bravo JU!

Sa ovakvim tempom povecanja do kraja decembra Beograd ide na 8 miliona!

Džaba im. Dok ne uvedu dva leta dnevno tri puta sedmično, tek onda nešto znači. Nek se ugledaju na OU i liniju Zagreb Mostar

Pa se vi i dalje “zgražavajte” kako su “zli Sovjeti” politički kreirali avio-kompanije po istočnoj Evropi pre 75 godina i lažite sebe kako smo danas u “ravnopravnoj zajednici” gde “sami odlučujemo” o svojoj sudbini. Sve je isto samo su metode kontrole sofisticiranije. Sad ne moraju da uđu čizmom, posle izbora se skupe ambasadori, “sugerišu” kako da se sastavi vlada i onda “demokratski izabrana vlast” “samostalno” donese zakone koji im omoguće da ti uzmu kontrolu nad važnom infrastrukturom, da im prodaš svu industriju i da ekonomski sutra mogu da te ugase ako se pobuniš.

Potpisujem!

Kako se ko postavi, gospodine. Jel piše da mora pod koncesiju? Ne piše. I, šta bi to bilo da Zagreb nije otišao pod koncesiju, da ga ne bi možda bombardovali, uveli sankcije? Ništa ne bi bilo, osim što neki činovnik ne bi dobio neku poziciju u Briselu. Dakle, nije pitanje zašto strana zemlja pokazuje šta je njen interes, nego otkud među nama, i to na vlasti, ljudi koji će da interesu svoje pretpostave interes strane zemlje?! To je ključno pitanje, ostalo su budalaštine istok-zapad za one sa jeftinijim ulaznicama. Ko kaže da koncesiju treba da dobije neko iz EU kad čak u regionu imamo primer kineskog koncesionara? Dakle, bavite se pogrešnim pitanjem.

Ma kakvi, ne bi bilo. Stavite u fioku jednu veću nepodopštinu neke EU kompanije koja radi u Hrvatskoj, pa kad vas pozove neko za koncesiju, kažete: moramo prvo da vidimo šta ćemo sa ovim iz fioke, javite se za godinu-dve. OK, možda bi vam odužili dobijanje Šengena, ali onda morate da se podsetite da ste državu napravili da bi hrvatske pare bile u hrvatskom džepu, a ne da ne biste imali granicu sa Slovenijom jer to ste već i imali…

Kinezi su imali koncesiju Maribora, ne?

Upravo tako. Samo usporiti. Ali ipak iu nesagledive posljedice po privredu jer će te negdje udariti…

Ne moraju da idu u koncesiju, samo da ne bude kao u stilu Balkanskog Spijuna ” A ti ces se sada lepo izvinuti Djuri sto te tukao”

Zaboravljate kako se dolazi na vlast i ko se pita kad se sastavlja vlada. Ki daje pare za kampanju i ko kontroliše medije. Za aktuelan primer pogledajte malo Crnu Goru ovih dana. Nije sve samo do sitne koristi pojedinaca, ovakve strateške stvari ne mogu proći mimo želja velikih nigde. Jednostavno uticaj velikih je ogroman i ako bi neko probao da se pobuni jednostavno bi ga medijska mašinerija provukla kroz blato i leteo bi sa funkcije. Nivo kontrole je mnogo veći nego što mi smrtnici vidimo kao u ovom flagrantnom primeru gde ambasador javno iznosi ovako surovo petljanje u unutrašnje stvari zemlje. Zamislite šta govore u četiri oka?

Vi ste nedavno bili objavili da je vec ukinuto sto je bila apsolutna dezinformacija, jos jedna u nizu.

[…] i Evropske unije, otkriva najpoznatiji regionalni analitičar Alen Šćuric na svom avioportalu Zamaaero, a njegov komentar prenosimo u […]

Loša vijest za Sarajevo

Zašto moraju biti loše?

Ako će dovesti više LCC prijevoznika, nemam ništa protiv..

I? Koji je logičan zaključak!
Bosna je više nego banana država u kojoj ambasadori vode glavnu riječ. Na žalost i Crna Gora nije ništa drugo. I kod njih je skoro bilo pismo još goreg sadržaja. I kako nešto napraviti kad naše vlasti nisu ništa drugo nego poslušnici.

Zagreb i Beograd u koncesiju da ali vlasnistvo LJU – nikada!

A zasto su onda neki od najvecih evropskih aerodroma isto u koncesijama?

Gotovo nijedan aerodrom u tim drzavama nije u vlasnistvu drzave, vec neke privatne firme.

Nije istina, gdje ste vi bili po Europi pitam se sada, samo mali dio odnosno operator ostaje neprivatizovan, ostalo je sve pod koncesijom diljem Europe

Nabrojite nam te najveće europske aerodrome koji su u koncesiji.

Nisam ista osoba koja je tvrdila da su najveck europski aerodromi pod koncesijom, samo sam otisao na net i provjerio. Ako grijesim, siguran sam da g. Scuric moze da me ispravi.

Frankfurt i Atina su pod koncesijom Fraporta.

Fiumicio + Leonardo da Vinci pod ”Aeroporti di Roma ADR”.

Amsterdam pod ”Sipol”.

Lisabon,Gatwick, Lyon pod Vinci

Getvik i jos jedan aerodrom u Velikoj Britaniji su u koncesiji Vincija.

Lisabon, Porto i jos 8 aerodroma u Portugalu su u koncesiji Vincija.

Lion i jos 11 aerodroma u Francuskoj su u koncesiji Vincija.

14 aerodroma u Grckoj su u koncesiji Fraporta.

St Petersburg je u koncesiji Fraporta.

Varna i Burgas su u koncesiji Fraporta.

Frankfurt je u koncesiji Fraporta.

U svetu je i Delhi u koncesiji Fraporta.
Tu je i Antalija u koncesiji Fraporta.
Tu je i JFK koji je u koncesiji Fraporta osim T4.

Amsterdam je u vlasnistvu Royal Schiphol Group, a oni imaju vlasnistvo i nad JFK Terminal 4.

Firma Groupe ADP ima procente vlasnistva nad Sangaj Pudong aerodromom i Peking Daxing, zatim u Kairu, Nici, Bordou, Teheranu, Dohi, Dzedi, Seulu, Abu Dabiju i Dubaiju.

Je li Vam to dovoljno?

@anon 14.30: ne nije, jer kao prvo bilo je riječ o europskom aerodromima a kao drugo najveći dio aerodroma koje vi navodite.ž nisu ni među top 10 europskih aerodroma.

Jedan od tih Londonskih aerodroma nije pod koncesijom, već je Vanci kupio dionice i ako se ne varam to je ako ne 90% i to se desilo pred koronu. Mrzi me da tražim ali se sjećam neke drame kako su pukli dvije milijarde za privatizaciju i došao Covid. Lol

Tako vam to ide kad žarko želite nezavisnost na krilima demokratije zapadnog svijeta koji podržava vas i vaša ljudska prava a onda ustvari shvatite da vi uopšte niste nezavisni i nikoga nije briga za vaša ljudska prava nego samo njihova.

Da, zato cijela Europa i cijeli svijet čekaju u redu da se usele u Bosnu, Srbiju, Albaniju i Rusiju.

Cek… jel to Rusija taj centar moći ili divna EU i Amerika o kojoj pisete hvalospeve i veličine u zvezde. Samo da razjasnimo

To sto ste nabrojali NE postiji! POSTOJE diolar, jen, funta, franak….A najmocnije “drzave” sveta su Apple, Goolge, MS, IBM..Zaboravite na koncepte iz 17. veka…uradite mali update.

Dajte molim vas, rezultati Sarajeva nisu dobri i menadžment je napravio niz ogromnog propusta nedavno

Mozda trosenje vremena pregovaranjem sa Jordan Aviation koji ni u snu nije mogao da dobije dozvole da leti iz Sarajeva za EU trzista.

Nelogicno je potpisati ugovor sa njima. To sto je direktor vas prijatelj i vi sada opravdavate svaku budalastinu je druga prica.

Potpisan je ugovor sa kompanijom za koju se znalo da ne moze da leti iz Sarajeva ka drugim gradovima Evrope a CEO je najavljivao da baziraju avion u Sarajevu. Nije rec o pregovorima vec o potpisanom ugovoru i laznim obecanjima.

Kako nisu, BHDCA je napravila haos sa taksom od 3KM koje su se pridržavali jedino u Federaciji i izgubili Wizz i Ryanair dok su isti ostali u Banja Luci jer se taksa nije naplaćivala (a pogotovo ne retroaktivno kao u Tuzli???)

Sve ostalo je dobro odrađeno, renoviranje, pista, imovinski odnosi, diversifikacija kompanija koje lete itd. Još da se otvori restoran i pista produži do kraja godine

Najrealniji tekst,koji ste napisali,sve u suštinu.Bravo!

Tuzna je drzava gdje amasador jedne drzave ovako odlucuje… I to trecerazredni politicar koji nista nije mogao u svoj drzavi pa dodje u BiH da bude bitan…

Upravo tako, on samo prenosi poruku. Sve je vec odluceno, treba samo jos namesteni tender da se odradi.

Nažalost potpuno ste u pravu. Otkako smo rasturili Yugu, svi smo banana države.

Nosi tu jugu doma

@anon 09.16 a zar vi zaista vjerujete da bi dana u Jugi, da je kojim nesretnim slučajem preživjela, bilo drugačije? Jednako bi nas guzili kao što nas i sada guze.

Ponudili su nam da nas guze 1990te ali naše budale odbile. I onda su nam ga bas zatjerati da se medjusobno pobijemo pa da nam ga sad bas trpaju. I ne vade

Guzili ili gazili ?😞😟

SFRJ je bila veca ekonomija od recimo Madjarske, i, da je kao SFRJ usla u EU sigurno bi bolje prosla. Malo toga strateskog u Madjarskoj je privatizovano, i uz malo preterivanja SFRJ je proizvodila sve od igle do mlaznog aviona.
Ako se ne varam, MOL je vlasnik INA-e

Sa tadasnjim drzavama od 20plus miliona se postupalo malo drugacije, malo bolje, ako su imale iole sposobne politicare.

Kako god, desilo se drugacije, pa nek sad svako izvlaci najbolje sto moze za sebe.
Nadam se da ce BiH skupo dati svoj aerodrom.

Ne bi sigurno. U krivu ste

Ali bi nas mnogo teze, kako vi kazete, guzili. Nije to bila sacica jada, kao sto su danas ove isparcane drzavice, vec ozbiljna drzava, bez obzira na nasa licna uverenja, i teritorijalno, broju stanovnika, infrastrukturi za to doba,resursima, geopolitickom i geostrateskom polozaju, samo da je bilo pametnih i postenih da to vode, ne bi bila ono sto smo svi mi danas , ako bi smo bili posteni prema samima sebi.

Kao i kod drugih. Nista novo, vec vidjeno. Balkan , nazalost, postaje ono sto su nekada Afrika i deo Azije bile, kolonija zapadne oligarhije. Prvo su nas zavadili, napravili rat, osiromasili, stvorili zavisnost od njihovih para, postavljaju nam rukovodstva , sa njima upravljaju kako im se prohte, prevarama i ucenama otimaju nam imovinu, zemljiste, prirodne resurse, a uvode prljavu tehnologiju. Uskoro necemo znati ni ko smo ni sta smo, a jos manje , gde smo. Nimalo lepa perspektiva zivota jednog Balkanca.

Kakva država takvi i ambasadori. Kuvaju i petljaju se gdje ne treba. A u stvari njima je najbolje kod nas. Imaju ogromne apanaže i sve diplomatske povlastice, dodatke na platu jer se klasifikujemo kao rizična zemlja. A jeftino im kod nas. Dobra hrana, piće, priroda. Kad im je do mora i sunčanja Hrvatska je pred po nosa. Njima je ovde raj. Kad trebaju nešto u vezi posla i spajanja sa stranim kompanijama nisu nizašta. Petorazredne birokrate. Sad se i pročulo kako je u BiH dobro pa rade jedni drugima iza ledja samo da neko drugi ne dodje umjesto njih.
Ako vam kazem da ambasador iz jedne EU zemlje mislim da rekoše ima 18000 eura platu.

Što se ekonomskog ropstva tiče nikakve to veze sa eventualnim opstankom Jugoslavije nema. Jednostavno ako nemaš 100+ miliona stanovnika i atomsku bombu postaješ lovina ovima koji gorepomenute stvari imaju. Isto bi danas prošla i neka eventualna Jugoslavija. Činjenica je jedino da države od preko 10 miliona još i koliko toliko imaju makar u EU nekakvu težinu mi ostali smo baš beda i boranija kojom brišu pod, ali to su nijanse.

Otkud vam ovaj zakljucak?

Nema tu iskustva vec samo vase neargumentirane tvrdnje.
Sarajevski aerodrom nece pod koncesiju iz dva razloga:
1. Sadasnji vlasnik to ne zeli
2. Gradit ce se novi aerodrom na potezu izmedju Sarajeva i Zenice

Zato nemojte se baviti teorijama zavjere i realno sagledajte situaciju.

1. Naravno da ce se pitati vlasnik, mora staviti svoj potpis na ugovor o koncesiji. Pa vi ste pravnik trebali biste to znati.
2. Da, sadasnji nece moci ostati na mjestu na kojem se nalazi.

Visoka korupcija u jednoj zemlji ne cnaci da ista postoji i u drugoj.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!