zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Što radi KLM u regiji?

KLM je prije par godina krenuo relativno skromno za Zagreb. Plan za sedam tjednih letova se tijekom zime smanjivao na šest, čak i pet, pa je čak i jedno ljeto kompanija letjela šest tjednih letova, bilo je tu oscilacija i zimskih otkazivanja letova, letjelo se sa najmanjim avionima flote. Kompanija je imala code-share na letove Croatie, koja je imala i više frekvencija i letjela sa daleko većim avionom (A319, no nemalo puta i sa A320).

I onda se desio Covid-19. KLM je tijekom Covida, za razliku od drugih kompanija u Europi i svijetu, nastavio letjeti relativno mnogo letova. Amsterdam je došao na sam vrh, nekoliko tjedana bio i broj 1, a potom je, po otvaranju Istanbula, dugo vremena bio broj 2, odmah nakon Istanbula. KLM je bio u samom vrhu Europe po broju letova. Letio je KLM se vrlo malim load faktorom, ali je imao visok broj linije i frekvencija.

I onda je najavio veliku ekspanziju u regiji. Zašto?

 

Tko je zapravo KLM?

KLM je najstarija kompanija na svijetu koja operira pod istim imenom, osnovana 1919. godine. Kompaniju je osnovalo nekoliko businessmena 9.10.1919. kao jednu od prvih kompanija na svijetu, da bi prvi let imala već 17.5.1920. na liniji London-Amsterdam sa De Havilandom DH-16. Te prve godine kompanija je prevezla 440 putnika i 22 tone carga. 1924. KLM kreće sa interkontinentalnim letovima i to prema Jakarti.

Za  vrijeme 2. svjetskog rata nekoliko aviona KLM-a je prebjeglo u Britaniju gdje su letjeli liniju London-Lisabon, a nekoliko aviona je pobjeglo u nizozemske karibe gdje su letjeli lokalne linije i prevozili izbjeglice. Nekoliko aviona je napadnuto od strane Nijemaca i Japanaca. Odmah nakon rata, već u VIII. mjesecu 1945. KLM je krenuo obnavljati letove iz Nizozemske. Već 1946. KLM je krenuo letjeti za New York sa DC-4.

Nizozemska je djelomično nacionalizirala kompaniju 1953. godine, preuzevši 2/3 dionica. No, 1966. broj dionica Nizozemske u kompaniji je pao na 49,5%. Nakon naftne krize 1973. Nizozemska ponovo preuzima većinski udio u kompaniji povećavši svoje vlasništvo na čak 78%. U ovom momentu Francuska u Air France-KLM ima 28,6% vlasništva, dok Nizozemska ima tek 9,3%, čak manje i od China Easterna (9,6%). No, Nizozemska je najavila da planira povećati svoj udio u kompaniji.

Već 1971. KLM uvodi u flotu Boeing 747-200. 1989. KLM ulazi u 20% vlasništva Northwesta. 1993. kompanije dobivaju dozvolu SAD-a za joint venture. KLM i Nortwest su imali prvu alijansu na planetu. Već iduće godine KLM povećava svoje vlasništvo u Northwestu na 25%. Air France i KLM se spajaju 2003. godine, a postupak je dogotovljen i odobren već iduće godine. Te 2004. KLM ulazi u SkyTeam. Suradnja sa Deltom se nastavlja i nakon što je Delta involvirala Northwest, a KLM se spojio sa Air Franceom, pa je Delta sada i suvlasnik Air France-KLM-a sa 5,8% vlasništva. 2010. KLM involvira Martinair u svoj sustav.

U 2019. kompanija je imala 11,1 milijardu EUR prihoda, te 449 milijuna EUR profita. Kompanija je bila profitabilna svake godine od 2011. osim 2012. i 2017. Te 2019. imali su 36.549 zaposlenih, load faktor od nevjerojatnih 89,4% i 229 aviona u floti. KLM ima code-share ugovore sa čak 50 kompanija.

Nakon Covida-19, KLM je ozbiljno porezao flotu, pa u ovom momentu ima tek 113 aviona u floti, od čega 61 širokotrupaca i 3 cargo aviona (B747-400ERF). Kompanija u floti ima isključivo Boeinge, izuzev 6 A330-200 i 5 A330-300, koji će iz flote izaći do 2025. KLM, naime, planira unificirati flotu oko Boeinga, dok će Air France unificirat flotu oko Airbusa (uz izuzetak 777 i 787). KLM ima naručenih 10 Boeinga 787-10. Uz to KLM-ove kompanije imaju: Transavia 40 aviona, KLM Cityhopper 53 aviona i 21 naručeni, Martinair 1 cargo avion, dočim KLM kao grupacija ima 207 aviona i 31 naručeni avion.

Kompanija je 100% vlasnik Transavie, Martinaira, KLM Asie i KLM Cityhoppera, te 4% vlasnik Transavie France. U prošlosti KLM je bio vlasnik ili suvlasnik Air UK, Braathensa, Buzza (prodao Ryanairu), KLM Alps, KLM Exel, KLM Helicoptersa, KLM UK i NLM CityHooppera. Kompanija zajedno sa Air France ima ff program Flying Blue

 

Koliko je KLM narastao u regiji?

Kao što sam već rekao KLM je vrlo skromno letio u regiju, za Zagreb, Split i Dubrovnik. No, ove godine kompanija je naglo najavila tri ogromna poteza.

Prvo je najavila drugi dnevni let za Zagreb, povećavši svoje kapacitete za Zagreb za duplo. Novi letovi noće u Zagrebu, tj. dolaze kasno navečer i vraćaju se u Amsterdam rano ujutro dočim je kompanija omogućila sve konekcije preko Amsterdama. Na isti način putnici iz Zagreba mogu obaviti posao u Amsterdamu u jednom danu, tj. otići u Amsterdam rano ujutro i vratiti se kasno navečer, bez potrebe noćenja. Uz to KLM je dodatno povećao i kapacitete obzirom da liniju obnaša isključivo sa Boeingom 737-800, a niz letova i sa 737-900.

Vrlo skoro po ovoj objavi KLM je najavio da će zamijeniti Transaviu na letovima za Beograda. Kompanija je i povećala broj letova iz Amsterdama na 7 tjedno. Iako su letovi planirani sa Embraerom E190, u VII. mjesecu kompanija leti ovaj avion tek utorkom i petkom, dok ostalim danima operira sa Boeingom 737-700, iako povremeno na liniju zna staviti i veći 737-800.

Za Split je kompanija povećala broj letova na čak tri dnevno, pri čemu i ovdje jedan let noći u Splitu, što omogućuje odlične konekcije, kao i mogućnost obavljanja poslova u jednom danu. Prvotni plan bio da dva od da tri leta operira sa E190, no sada dva leta leti sa Boeingom 737-700, a treći dnevni let sa 737-800, iako i na neka od ta dva leta leti sa 737-800. Za sada kompanija ipak neće imati po tri leta u petak (kada leti dva) i subotu (kada leti jedan dnevni let).

Na koncu kompanija je netom pred top sezonu, na iznenađenje struke, najavila da će letjeti i letove za Dubrovnik. Linija se obnaša svakodnevno sa Cityhopperovim Embraerom E190, osim subotom kada leti KLM-ov 737-700.

Ovo znači da KLM ima čak 7 dnevnih letova iz 4 najveća aerodroma regije. Do nedavno kompanija je letjela tek 2-3 dnevna leta. Uz ova brojna povećanja KLM-a u regiji još leti i Air France za Zagreb (svakodnevno, iako je prvotna najava bila 2 dnevna leta, no od toga su ipak odustali), Dubrovnik (svakodnevno), Split (6 tjednih letova), Ljubljanu (svakodnevno), te Beograd (5 tjednih letova). Ovo pak znači da Air France-KLM ima čak 78 tjednih letova za regiju (11 dnevno). Ogromno!

Air France-KLM-ovo LCC Transavia leti iz Pule za Rotterdam (2 tjedno, kasnije se povećava na 5), iz Rijeke za Eindhoven (2 tjedno, kasnije 4), iz Zadra za Paris Orly (2 tjedna leta) i Rotterdam (3 leta), iz Splita za Paris Orly (4 leta), za Amsterdam (3 leta) i Rotterdam (svakodnevno), dok iz Dubrovnika kompanija planira letjeti za Paris Ory (3 leta), Nantes (2 leta) i Rotterdam (2 leta). Za Ljubljanu Transavia će letjeti iz Amsterdama (3 leta tjedno), i za Tivat iz Paris Orlya (2 leta). Većina ovih linija prolongirana je sa početcima na sredinu VII. mjeseca. Transavia će dakle, krajem VII. mjeseca u regiju letjeti 40 tjednih letova.

Ovo znači da će grupacija Air France-KLM imati čak 117 tjednih letova u regiji (skoro 17 dnevno). Huge!!!

 

Zašto KLM to radi?

Lufthansa i KLM imaju sporazum o nenapadanju, kako bi se kompanije posvetile svom glavnom neprijatelju IAG-u (British, Iberia, Aer Lingus, Iberia Express, Vueling, Level). I dok je Eurowings Lufthansa Grupe otvorio bazu u Palma de Mallorci odakle ima niz linija pa i prema Velikoj Britaniji, te je Lufthansa otvoreno radila sa Flybmi u srcu Velike Britanije, a Air France-KLM je sa Deltom u talu sa Virgin Atlanticom koji ima hub u London Heathrowu i Manchesteru, te dvije grupacije ne udaraju na tržišta jedna druge. Čak je Transavia ukinula svoju bazu u Minhenu kako ne bi imala sukob sa Lufthansa Grupom, a Air France-KLM i njegov, također prešutni partner easyJet jedini nisu otvorili brojne linije i baze u Beču (za razliku od Ryanaira, Levela i Wizz Aira).

No, ovaj labavi sporazum se ne odnosi na otvaranja linija unutar Europe, poglavito na trećim tržištima. Stoga je ovaj potez KLM-a zapravo udarac na Lufthansa Grupu u regiji, poglavito Hrvatskoj. Imati 6 dnevnih letova za tri najveća hrvatska aerodroma, te letove za Beograd svakako nije slučajno. Konačno sva ta ekspanzija desila se tek ovog proljeća.

Lufthansa grupa u isto vrijeme stagnira u regiji. Imala je nešto povećanja u regiji, ali to je prilično malo. U Beogradu Lufthansa leti 4 dnevna leta. U Zagrebu tek 2 (jednako kao i KLM), a sa Croatiom Airlines ima 5 dnevnih letova. Iz Splita Lufthansa leti za Frankfurt 1 dnevni leta, za Minhen isto toliko, tj. sa Croatiom zajedno leti 29 tjednih letova. Ne puno više od KLM-a. Za Dubrovnik Lufthansa leti 8 letova za Minhen i 7 za Frankfurt tj. sa Croatiom leti tek 24 tjedna leta. Austrian je prilično skroman. Za Zagreb leti tek 5 tjednih letova, za Split 6 tjednih letova, a za Dubrovnik njih 7. Za Beograd leti 16 tjednih letova. Swissov Edelweiss leti 5 letova za Split, 2 za Dubrovnik, dok Swiss leti 21 tjedni let za Beograd.

Istime je evidentno da KLM pokušava naći svoje mjesto pod suncem i prvenstveno od Lufthanse preuzeti dio kolača, poglavito u Hrvatskoj.

Stoga ne bi začudilo da u doglednoj budućnosti KLM zamijeni Transaviu u Ljubljani, te otvori letove za Skopje, Prištinu, Sarajevo ili Podgoricu, kao i da poveća broj letova u Beogradu, Zagrebu, Dubrovniku, čak i Splitu, pa čak i da splitsku liniju produži na cjelogodišnju, naravno sa bitno manje frekvencija.

Posebno je začudilo struku da je KLM, za razliku od Air Francea, prekinuo code-share sporazum sa Croatiom Airlines i Air Serbiom. On još uvijek postoj na papiru, iako je evidentno da ni KLM, a ni ove dvije kompanije nemaju letove one druge u svojim redovima letenja. KLM je očito odlučio sam nastaviti ekspanziju, te smatra da je dovoljno moćan da mu ne treba pomoć lokalnih igrača. Ovo samo znači da KLM planira nastaviti ekspanziju u regiji, poglavito u Zagrebu, Beogradu i Splitu.

KLM je vrlo agilna kompanija, poglavito sada u Covid-19 krizi. Lufthansa se u Covid-19 krizi nije baš predobro snašla. Iako je dobila enormno puno novaca od Njemačke, Švicarske, Austrije i Belgije, kompanija vrlo skromno obnavlja linije i frekvencije, oprezna je u ekspanziji i nije ni sijena one Lufthanse iz 2019. Samim time, KLM je pronašao svoju šansu i nastoji preuzeti nešto putnika sebi. Za sve nas putnike ovo je odlična stvar. Dok se veliki tuku mi sam možemo profitirati na boljim konekcijama i nižim cijenama. Daj bože da isto ne samo potraje, nego i da se ovaj „sukob“ razvije u regiji, a da KLM otvori još linija i frekvencija, ali i da Lufthansa konačno odgovori.

203 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Svim anonimcima, jabuci te ostalom voću i povrću: dobro jutro i ugodan dan! Ja osobno ću današnji dan uživati: idem se prošetati, poslije se čujem sa sinom, sjesti ću sa mojom suprugom na terasu, … A vi gospodo brojite putnike i avione i pokušajte sami sebe uvjeriti kako ste u svemu najbolji. I ne propustite niti jednu temu bez obzira o čemu ona bila a da ne naglašavati vašu superiornost u svemu i svačemu. Ne mrzim ja vas, već mi vas je zapravo beskrajno žao!

Ja sam upravo obrao trešnju… I iako je samo rasla u Austriji, ipak je izvanredna, sočna i slatka!

+1

Cestitke Air Serbiji!

170.413 putnika u junu a samo se jos vise i bolje moze ocekivati u julu i avgustu.

💪💪💪

Preko 200.000 u julu!

I kakve ovo ima veze sa KLM-om? Da li morate ali baš svaku temu zagađivati postovima koje sa temom nemaju nikakve veze?

Izvinite, nećemo više.

Dakle po vama je tema o Beogradu ravna zagadjivanju? Gospode boze.

Nevjerovatno, koliko netrpeljivosti u tonu dotičnog gospodina.

Koliko ljubomore i otrova kod tog coveka.
Uzas.

Tema je KLM u regiji koliko vidim.

Iz toga sto doticni gospodin vrlo dobro zna da neretko (a kao sto je bio slucaj sa ovom temom) neka vest je prvo objavljena u komentarima ovde cak i pre nego sto se napise vest o tome.
To je bio slucaj sa JU i brojem putnika. Posto na vasem sajtu nema foruma onda nam samo ostaje ovako da prokomentarisemo nesto novo kada se objavi. Eto cim ste objavili vest sva diskusija se prebacila tamo. Nazivati nas zagadjivacima je jako neukusno.

Svim anonimcima, jabuci te ostalom voću i povrću: dobro jutro i ugodan dan! Ja osobno ću današnji dan uživati: idem se prošetati, poslije se čujem sa sinom, sjesti ću sa mojom suprugom na terasu, … A vi gospodo brojite putnike i avione i pokušajte sami sebe uvjeriti kako ste u svemu najbolji. I ne propustite niti jednu temu bez obzira o čemu ona bila a da ne naglašavati vašu superiornost u svemu i svačemu. Ne mrzim ja vas, već mi vas je zapravo beskrajno žao!

JU u maju 170.400 putnika

Izvinjavam se, to su cifre za jun.

LinkedIn

U junu 170.413

Samo Air Serbia ima 70% vise putnika nego ceo Zagreb u junu? Ili ti vise nego ZAG i DBV zajedno?

Pa ovo je neverovatno.

Objavljeno na LinkedIn

Air Serbia

Objavljeno je da je prevezeno 170413 putnika i da je to 54,1% od svih prevezenih putnika aerodroma Beograd

Ista objava, Air Serbia

Evo sad ga vidite.

In June, with operated up to 38 destinations in our scheduled traffic, we carried 170,413 passengers which is an increase of 68 percent compared to May this year.

Prošle godine ste kukali da ste pod restrikcijama koje u HR nisu postojale pa se nije smilo usporediti Split sa Beogradom ili OU sa JU. Sada kada je Hrvatska pod restrikcijama no. 1 aviotržišta to vas baš i ne zanima. Mislim ovo nije baš ni fer ni korektno uspoređivati od vas.

Ne znam ko je kukao, možda niko nije ni kukao nego samo govorio kakva je situacija realno. Na kraju krajeva procentualno gledano i prošle godine je aerodrom Beograd imao manji pad nego aerodromi u Hrvatskoj, tako da uspoređujte šta hoćete, nama svejedno.

Nije baš bilo tako. Split je imao više putnika od Beograda pa se nije smijelo to uspoređivati po mnogima.

Govorilo se ovdje i na ex yu. Pogotovo oko usporedbe Croatije i Air Srbije. Calm down…

Analitičar bi to trebao znati.

Restrikcije prema no. 1 aviotržištu postoje što je veliki udarac za hrvatske aerodrome.

Vidite da neuspesno pokusava porediti letove iz Hrvatske prema UK sa 12 mesecnom zabranom srpskim drzavljanima da lete u EU.

Nebo i zemlja. Ni blizo za porediti.

Restrikcije prema no. 1 tržištu su kobne svejedno. Htjeli vi to ili ne.

Da, jeste. Vaznija je jedna zemlja nego sve EU zemlje zajedno.

Ne sumnjam da je u vasem svetu tako.

Govorim o situaciji sada.

Koliko bi ih tek bilo da nije bilo zabrane? Nije krivica Srbije sto hrvatski aerodromi nisu iskoristili priliku koja im se ukazala.
A pogotovo sad. Nikad se nije desilo da razlika izmedju BEG i ZAG bude 3,5 puta veca!

That’s my point.

Koja se to prilika ukazala hrvatskim aerodromima, a da nije iskorištena?

Postoje no ne utječu previše zbog karaktera tržišta.

Nije samo radi Britanije. I Azija je tu. No da nema restrikcija samo prema Britaniji SPU i DBV bi imali i do 25% više letova.

Nije loš s obzirom na situaciju.

Koja je poenta ove provokacije na ovu super objavu? Ako vec komentarisete valjda je red cestitati.

Zašto bi to bila provokacija?

Pa onda čestitajte nam.

Možete pojasnit zašto bi to bila provokacija? hvala.

Čestitati kome? Pa niti jedan od vas anonimusa nije aviokompanija. Mislim svaka čast Air Srbiji ali zašto bi vama čestitao ne znam.

Lh1717, vi ste?

Pa nama čestitajte, biće više para u budžetu i iako nismo aviokompanija biće za kafane koji dinar više.

Evo ja sam leteo 4 puta u junu te sam direktno doprineo tom rezultatu, svi letovi su bili sa JU.

To je uspjeh aviokompanija, a ne kafana.

Autor knjiški gleda sve i ne shvata neke stvari. Hajde probaću još jednom da objasnim, kako to izgleda iz ugla biznisa.

Giganti poput LH grupe, AF/KLM, BA i slični se kreću na skroz drugačijem segmentu tržišta od firmi poput JU ili OU. Imaju za početak ogromna domaća tržišta, koja treba zadovoljiti.
Njima je dovoljno da prodaju nekoliko skupih karti svojim poslovnjacima i let je na nuli ili pozitivan. Da bi to uradili, oni moraju da nude izvrsnu konektiranost. Oni moraju svojim ciljnim klijentima let od i do svake tačke svaki dan da ponude. Sve kada se sabere njima je isplativo da im pola aviona leti poluprazno po ceo dan unaokolo. Oni imaju jako tržište poslovnih putnika.

Sa druge strane zemlje poput Srbije i Hrvatske nemaju puno globalno aktivnih firmi. U stvari nemaju nijednu. I njihovi prosečni putnici su dijaspora, turisti i tu i tamo neki poslovnjak. Oni ne mogu da našu par poslovnjaka za svaki let, koji skupi plaćaju karte. To je naša realnost.
Glavni cilj im je da budu optimalni, dakle da naprave balans između konektiranosti i profitabilnosti. JU to ne radi loše sa svojim letovima pon-čet-pet-sub-ned.
OU je odlučio da bude fider LH grupe I pretpostavljam da sigurno ima neko u Hrvatskoj ko zna zašto je tako najbolje.

BEG je zaista dobro povezan, po meni.
Možda može i bolje, ali ovo je sasvim dovoljno. Gde god da krenete interkontinentalno ima mnogo ponuda od velikih igrača, a JU lepo pokriva region i Evropu. Tu i tamo su našli neku nišu. JU takođe deluje i kao fider AF na aerodromu CDG. Valjda to dobro naplaćuju.

Drugim rečima, prepisivanje operativnohg modela velikih igrača nije preporučljivo i nije zdravo. Svaka mala firma mora svoj put da nađe.

Nadam se da ovime možemo završiti sa dogmom da je konektiranost najvažnija i da operativni model velikih igrača treba prekopirati na male.

Ništa onda. Šta da Vam kažem… 🙂

Ko ne zeli da vidi taj sigurno nece videti.

Ovo najbolje pokazuje stanje u regiji.Za Zagreb Luthansa ima bitno više letova nego za Beograd, KLM ima 3 puta više kapaciteta nego za Beograd, Air France ima bitno više letova prema Zagrebu, lete British, Iberia i TAP koji ne lete za Beograd. Veliki igrači leta daleko više za Zagreb nego Beograd.

Kada tome dodate još i ostale hrvatske gradove, Srbija je debelo iza.

I to vam je referenca za usporedbu? Srbija? Ko ima većeg?
Ne bi li bilo bolje da se usporedimo sa razvijenim zemljama i vidimo šta možemo bolje napraviti.

Bravo.

Za ZAG Lufthansa ima vise letova nego za BEG? I jos bitno vise? Hahahahahahah pa gde vi zivite? Kako li je na tom oblaku?

Za divno cudo niste pomenuli Swiss, Austrian, Luxair, Tarom, FlyDubai, Qatar, Turkish, Aegean, Aeroflot. Pitam se zasto a u stvari znam odgovor 🙂

A kakve benefite ima Hrvatska od tih velikih igrača kada su brojevi plačevni, za prvih 6 mjeseci avio saobraćaj nije ni na 20% u odnosu na 2019 dok evo uzmimo primjer Srbiju gdje su brojevi i bez tih velikih bolji nego u Hrvatskoj. To mi liči na priču o dolasku EK na aerodrom Zagreb koju znamo kako je završila.

Konačnom cilju, većem broju putnika i prometu aerodroma u Zagrebu očigledno ti benefiti ne pomažu. Priča o EK je završila tako što danas iz Zagreba uopšte nema leta za Dubai, tj to što je EK jedno vrijeme bila prisutna u Zagrebu ništa pomoglo nije, u Sarajevu EK nije dolazila a letove za Dubai imaju.

Pa jasno je da najveći europski prijevoznici nisu bitno prisutni u Beogradu ili ih uopće nema u Beogradu. Beogradska ekspanzija se temelji na Air Serbiji koju forsira i sa ogromnim sredstvima financira Vučić, dok pravi igrači tu nisu kod kuće.

Za razliku od toga Zagreb ima bitno više letova Lufthanse, Air Francea, KLM-a i Eurowingsa, te letove koje Beograd neam: Britisha, Iberie i TAP Portugala.

Konačno, Zagreb ima i najvećeg prijevoznika u Europi, Ryanair, što Beograd može samo sanjati. Pametnom dosta!

Hajde prebrojte letove Luftanse u Beograd i u Zagrebu pa se vratite ovde posramljeni.

Eurowings je bitna kompanija. Ali ono bas.

Ryanair moze da ima ko god hoce. Samo da smanji aerodromske takse kao sto je to ucinio jedini “prestizni” aerodrom u regiji jer mu je dosla voda do grla.

Zaista pametnom dosta!

Kao što znate Croatia i Lufthansa imaju najbliži mogući code-share i cijelo vrijeme Covida19 Croatia je letjela umjesto Lufthanse. To je bio dogovor dvaju kompanija.

Na liniji Zagreb-Frankfurt Lufthanasa i Croatia u ovom momentu imaju 35 tjednih letova. Prema Frankfurtu 5, to je 40 letova. Za Beograd Lufthansa u ovom momentu leti 27 tjednih letova, 13 manje. I ko je sada posramljen?

Eurowings je velika i bitna kompanija. Ako vi smatrate da nije onda nešto jako ne štima sa vama.

Ryanair je došao sa dva avione. To je isti broj koliko Wizz Air ima u Beogradu.

A zašto ste zanemarili Air France, KLM, British, Iberiu, TAP?

Vi ste rekli Lufthansa a ne Croatia ili Zagreb. Dakle, niste u pravu. Cak jos LH ne leti ni iz MUC za ZAG. Uzas.

Eurowings je LCC. Nista bitniji od Wizza koji u BEG ima bazu.

Wizz u BEG posluje po cenama koje vaze i za Lufthansu, jer trziste to podrzava. Da li se to moze reci za FR u ZAG? Naravno da ne.

British nam ne treba. To sam vam vec jednom rekao ali vi to ignorisete i kao papagaj nastavljate ponavljati isto. A ne treba nam jer nismo prodali slotove na LHR pa nasa avio kompaija moze tamo leteti kao i pre a imamo i Wizz koji sa A321 pokriva London. British bi iz Beograda mozda mogao posluziti samo kao transferna linija i to samo za SAD i Kanadu posto je srpskim drzavljanima za sve ostale transferne destinacije potrebna tranzitna viza cak i za aerodrom koja cini celo putovanje odmah manje isplativim. Dakle realne potrebe za Britishom nema pogotovo sto sa daleko manje komplikacija i vizne procedure njihove tranzitne destinacije nude KLM, Swiss, Austrian, Lufthansa, Turkish, Qatar, FlyDubai, Air France itd.

Na Vasu zalost KLM je dosao u Beograd, leti svakodnevno i vec pocetkom juna je podigao kapacitete sa E90 na B737/738/739.

Air France je ocigledno izgubio utakmicu sa JU posto je srpski nacionalni avio prevoznik daleko vise prisutan na BEG-CDG trzistu gde je AF vec nekoliko puta do sad odlagao saobaracaj sa BEG. Takodje imaju i dobar code-share koji omogucava srpskim putnicima da se konektuju na AF letove. Povrh toga, Wizz leti za P2P za BVA sa A321.

Nego, izgleda da ste vi zanemarili iz mog posta Swiss, Austrian, Luxair, Tarom, FlyDubai, Qatar, Turkish, Aegean, Aeroflot. Tu su jos i Norwegian i Pegasus. Sta je sa njima? Lete li za ZAG i u kojim frekvencijama, kojim tipovima aviona? Jeste li za ove kompanije napravili poredjenje?

Takodje bilo bi lepo da prokomentarisete cinjenicu da je samo BEG imao vise putnika u maju ove godine nego li svi hrvatski aerodromi zajedno. Kako li se u tom svetlu onda vidi to sto BEG nema BA ili IB?

Bas me zanima vas odgovor.

bravo!

Bravo majstore! Ali nemoj rušiti snove Zagrebu, trebao si biti malo blaži.

Ja govorim o najvećim kompanijama Europe, Britishu, Air France, KLM, Lufthansi, Iberiji, a to svakako Austrian, Luxair, TAROM, Aegean i drugi ni izblizu nisu. Jedino što je ovdje u redu je Turkish i Aeroflot koji imaju više letova iz Beograda, no i te kompanije su iza Britisha, Air France-KLM i Lufthanse.

Najveće kompanije imaju daleko najviše konekcija, utječu na cijene, stvaraju image destinacije i povećavaju potencijale iste.

Opa neko je preskočio jutarnju terapiju

Pa mozete vi stati na njegovu stranu ali to znaci da niste procitali njegov komentar ispravno. On je govorio o Lufthansi a ne o Zagrebu i code share u svom prvom postu.

Dakle, citiram:
“Za razliku od toga Zagreb ima bitno više letova Lufthanse, Air Francea, KLM-a i Eurowingsa, te letove koje Beograd neam: Britisha, Iberie i TAP Portugala.”.

Moja reakcija je bila na ovu netacnu izjavu o Lufthansi. Lufthansa kao sto je u njegovom postu navedeno nema vise letova za Zagreb nego za Beograd. I to je cinjenica.

Sto se tice code-share pa on se moze onda brojati kod svake linije a ne samo kod ZAG-FRA trzista a to nije nigde radjeno sem tamo gde je vasem sunarodniku to odgovaralo.

Vi iz vaseg ugla ili necete ili ne mozete da vidite situaciju u Beogradu sa BA. On jeste istinski nepotreban bez obzira koliko konekcija imao. Navedite mi koju to evropsku konekciju bi British mogao ponuditi brze i jeftinije (uzimajuci u obzir i cenu UK tranzitne vize sto nikako ne skida cenu niti jednoj drugoj kompaniji) nego li kompanije koje vec sad lete za BEG. Hvala unapred.

Koliko je KLM imao frekvencija kad je dosao u ZAG? Ni manje ni vise nego BEG danas. Cak su prve zime smanjili frekvenciju letenja sa planiranog svakodnevnog na 5 nedeljno. Izgleda da se to zaboravlja.

Da, toliko su jedna kompanija da kad LH vraca letove za ZAG onda ih vraca u tajmingu kad leti OU. Bas onako partnerski kao da su jedna kompanija.

Za interkontinentalne linije Britisha postoji jako velika konkurencija u zavsnosti od toga gde lete. Azija i Australija je pokrivena sa Aeroflotom, Qatarom, FlyDubaijem / Emiratesom, Turkishem. Tu nemaju sta da traze pogotovo sto ni za jedan od ovih aerodroma srpskim drzavljanima ne treba viza za transfer a i geografski su mnogo blize krajnjoj destinaciji nego li London.

Za severnu Ameriku ima pregrst konkurencije iz Beograda a za juznu opet nisu konkurentni zbog viza.

I u krajnjem slucaju sta je vase misljenje zasto ih nema u BEG? Sigurno nisu odlucili da ne dodju jer nema traznje posto lete na daleko manje aerodrome u regiji, vec su svesni da za njih zbog specificne situacije u Beogradu nema profita. Pa oni su BEG ukinilu dok j raspali Jat jos leteo a vratice se sad kad imaju mnogo jaceg konkurenta u Beogradu?

Tako je. KLM je jedna od retkih kompanija koja trenutno ima vise frekvencija u ZAG nego u BEG. I tu nema govora, samo situaciju treba sagledati iz pravog ugla.

Nije konektiranost sve.

Nesto se krije i u ceni karti kao i ceni vize, ali i vremenu letenja.

100% ste u pravu, pristrasnost putem podataka koji im odgovaraju, tako se često spominje kako jedna kompanija ima mnogo letova više od druge a tu se zanemari koji avioni se koriste, naravno da 1 let sa q400 nije isto kao sa a330 i onda se na takve članke priljepe ovakvi kao Zagreb i likuju a to što aerodrom u Zagrebu ima plačevne rezultate to nije važno. Isto tako i autor često bez nekih podataka voli osokoliti publiku kao na primer nedavno, kada je izjavio da će Hrvatska imati “bitno veći broj putnika id Srbije u 6 mjesecu” pa na kraju izgleda da ispade ćorak. I onda se ljute kada ih ovde demantujemo i spočitavaju nam da nekog veličamo. Kako god rezultati se vide.

Gledajte možete vi tu ludit koliko hoćete ali činjenica je da su najveći prijevoznici u Zagrebu daleko više prisutni nego u Beogradu. Neusporedivo više.

I ko što vam je Alen lijepo rekao takvi veliki prijevoznici ne samo da povećavaju konektiranost, otvaraju daleko veće mogućnosti putovanja, nego i snižavaju cijene.

I tu je Zagreb daleko ispred Beograda.

I očigledno smanjuju broj putnika

Nisu. Evo bas mi je zao da vam razbijam iluzije ali izgleda da drugacije nece moci.

Konektiranost je bitna ali nije najvaznija. Mnogo drugih stvari su daleko ispred te konektiranosti sto je masa ljudi ovde i dokazala.
Sta je bolje imati dobru konektivnost i uhvatiti transferni let u roku od 90 min u FRA ili imati direktan let do te destinacije? Koliko je vama dobra ta konektiranost iz Zagreba za letove do DXB, AUH, SOF, OTP, BER, OSL, ARN, LED, SKG, TIA? Eto, vidite da nije tesko. Tu vam nigde ne pomazu “najveci prijevoznici”.

Daleko je bolje imati siroku mrezu destinacija sa svog aerodroma pa onda i sacekati sat dva vise na neku konekciju gde nema diektnog leta nego li leteti bezumno na svakih 60 min kod macehe povecavajuci joj promet, puniti joj avione i stvarati laznu sliku o izvrsnoj konektiranosti.

To sto je autor to zakucao kao najvazniju stvar je samo njegovo subjektivno misljenje koje zaista na mnoge zdravorazumske ljude ovde nece imati ama bas nikakvog uticaja.

Potpisujem, pokušavam već dugo to dokazati, ne ide. Očigledno ne znaju šta bi od sebe oa izmišljaju neke performanse, jedva čekam kada će kao prednost Zagreba početi govoriti o ljepoti novog terminala a do tada Bg 400 hiljada Zagreb 100,život ide dalje.

Znam da se ne slazete. Ne slazem se ni ja da je konektiranost nesto najvaznije.

Cena je uglavnom na prvom mestu velikoj vecini putnika i to za sve one kojima firma ne placa let.

Zbog velike dijaspore na zapadu ima puno mladih ljudi koji su se tamo odselili iz Srbije ali i iz Hrvatske. Kada im njihovi roditelji dolaze u posetu, dakle ljudi starije dobi da li mislite da ce radije birati “dobru konektiranost” na ogromnom FRA ili direktan let?

Vi ukoliko poredite BEG sa velikim aerodromima i frekvencijom letenja tamo onda ste potpuno fulali. Za potrebe grada kao sto je Beograd njegov aerodrom nudi izuzetno zadovoljavajuci broj frekvencija kao i destinacija pogotovo kad se tu uzmu u obzir i direktni letovi LCC kompanija koje Zagreb do juce nije imao.

Da, tacno tako. Ljude sa zdravim razumom koji misle svojom a ne tudjom glavom.

A ljudi koji misle svojom glavom oni svojom kompanijom se povežu sa što više destinacija a ne hrane besomučno par velikih aerodroma objašnjavajući to da je dobro zbog konektovanosti. Očigledno to ne daje dobre rezultate u konačnici, brojevi putnika govore mnogo.

Samo kad se sjetim kako su neki proglasili dolazak EK, zamislite sletanje jedne kompanije na aerodrom, većim projektom od osnivanja AS, rezultate već znamo, EK dovozi 0 putnika trenutno AS stotine hiljada mjesečno. Toliko o tome.

Za mene je to vrhunski biser. Jednostavno neponovljiv!!!

Ma stari, ne isplati se sa njima raspravljati. Oni su jednostavno slijepi za činjenice, dalje od BEG ne vide, BEG im je centar ne svijeta nego svemira, i sve argumente savijaju tako da im odgovaraju. Zato tu ponavljam kaj sam već pisal:
“Odmah na početku: vi ste u svemu naj!!! Stoga je i svaka usporedba Hrvatska vs. Srbija za Hrvatsku od početka izgubljena, bez obzira u kojem pogledu: Zagreb je samo provincijski gradić u odnosu na velegrad Beograd, ZAG samo malo bolje opremljena livada u odnosu na velebni BEG, Hrvatska je ekonomski i politički daleko iza Srbije! ”
Netko tko minimalizira važnost jednog British-a i to samo zato jer ne leti za BEG, ….

Nikada niko nije minimalizirao BA, izmišljate, naprotiv aerodrom u BG se potcjenjuje zbog toga i kako bi neki rekli debelo je iza Zagreba a sve ostalo tipa “Bg centar svijeta” i ostale nebuloze su plod vaše mašte što mnogo više govori o vama. Za razliku od vas mi nikoga ne potcjenjujemo nego samo iznosim činjenice koje vama izgleda smetaju. Ako vam je lakše evo reći ču vam, Zagreb je velegrad i centar svijeta. Može, lakše?

Evropski Singapur za Beograd može izjaviti samo neko lud ili kao provokaciju. Nisam od tih, realno ja stvari gledam.

Jos kad bi imali argumente za British sem ponavljanja istih fraza bilo bi dobro.

I dalje niste odgovorili na moje pitanje sta po vasem misljnju sprecava British da dodje u BEG?

Srbija i Britanija imaju baš loše političke odnose. Ekonomski isto vrlo niski. Pa nama još uvek treba viza ta Britaniju.
Uopšte mi nije jasno gde pronalaze putnike za onoliko letova ka Londonu.

Vi to tek sad shvatate a ja vam o tome govorim vec u minimum 5 postova?

I ne samo za ulaz u UK nego i za svaki TRANZIT za svaku zemlju sem za SAD i Kanadu. Ta viza kosta min 100 EUR i onda nam se ovde prodaju price kako British utice na smanjenje cena karata ostalih prevoznika? WTF?

I posle se pitaju ljudi koji o Srbiji pojma nemaju zasto Britisha nema u Beogradu. Pa i nek se pitaju kad nece da citaju argumente.

Dobiti SAD vizu je formalnost u odnosu na UK vizu kako po proceduri tako i po ceni.

Sto se tice iberisjkog poluostrva poznato je da tamo nema puno srpske dijaspore a ono malo poslovnjaka i turista je uspesno prevozila Air Serbia koja je eto i u pandemiji opet otvorila BCN a pre nje letela i za MAD.

I koga prevoze?
Pradedu iz juzne Amerike?

Eto vidite.

Srbija nema porodicno stablo iz Juzne Amerike a takodje nije ni turisticki zanimljiva Spancima i Portugalcima koliko je Hrvatska.

I onda je jasno zasto ne lete za BEG pogotovo sto Air Serbia pokriva potencijal srpskog trzista za Spaniju.

To pokriva JU.

Na Air Europa ima!

Naravno da nije. To su sve fraze koje obicnog coveka ne zanimaju.

Dakle konkretno:

– Sta moze da ponudi sto ne nude ostale kompanije (AF, KL, SU, QR, FZ, OS, LX, LH) za BEG?
– Da li mogu po vremenu letenja biti konkurentni MEB3 ili SU za letove ka Aziji i Australiji?
– Koliko gnjavaze treba da se izvadi samo tranzitna viza iako se ne napusta aerodrom?
– Koliko kosta viza da se ide preko LHR i kako to utice na konkurentnost BA?

Pa da nije potencijala za te silne transfere ne bi za BEG leteli kao pre pandemije FlyuDubai, Qatar, Turkish, Lufthansa a posle mnogo godina se vratili i AF i KL dok direktne letove za London obavljaju Air Serbia (4 x nedeljno) i Wizzair sa A321 (4 x nedeljno sa po 230 sedista) i to u doba pandemije.

Verovatno zato sto nema potencijala.

Nema te destinacije koju BA moze uspesno ponuditi a da je ne nude vec kompanije koje lete za Beograd pogotovo pod boljim uslovima usled politicke i vizne situacije.

Tako je, niko nije konkurentan MEB3 za Aziju i Australju. Dakle, veliki broj BA linija za ovo trziste vec otpada sto se tice konkurentnosti iz BEG. Ostaje im samo Severna Amerika koja je takodje jako dobro pokrivena vec sa svim ostalim kompanija.

Zasto mislite da srpskim drzavljanima samo za transfere ka SAD i Kanadi ne treba UK tranzitna viza? Pa svesni su da jedino tu mogu ostvariti neki saobracaj sa putnicima iz BEG i pored globalnog broja destinacija na kojima lete a to ocigledno nije dovoljno.

Taodje ne zaboravite da ni politicki odnosi nisu sjajni i da su delimicno kumovali odlasku BA iz BEG 2010 godine.

Svi ovi razlozi dolaze daleko pre potencijala trzista.

– Koje su to destinacije?
– U Severnoj Americi nude isti broj destinacija kao Lufthansa.
– Znate li da je saobracaj izmedju Beograda i Juzne Amerike skoro nepostojeci? Zarad tog trzista uvoditi liniju je neisplativo. To je video i TAP i budite sigurni da to zna i British.
– Afrika je odlicno pokrivena sa Turkishem (koji uzgred samo dodaje nove frekvencije za BEG) koji je prevoznik sa globalno najvecim brojem destinacija sa kojima se cak ni British ne moze porediti. Dakle skoro da nema onog sto uspesno moze ponuditi British a da nema vec Turkish a za Tursku naravno da ne treba viza kao bitan faktor.
– Za Aziju i Australiju ste vec rekli da niko ne moze konkurisati MEB3 a tu su jos jaki i Aeroflot (pogotovo Kina) kao i Turkish.

Da postoji interes za Južnu Ameriku davno bi Vinci nekoga privukao da leti za Bg, jer su koncesionari u Lisabonu i Portu.

Ne kaže ali se spominje u priči pa iznesoh svoje mišljenje o tome.

Broj putnika za Juznu Ameriku nije dovoljno veliki da se pored konkurencije za koju ne treba viza British moze uspesno probiti.

Znate li vi da vizna procedura SVAKI let BA iz BEG za trzista van Severne Amerike poskupljuje za bar 100-150 EUR po karti? Ko je lud ili dovoljno mazohisticki raspolozen da to sebi radi? I zasto? Da bi rekao da je leteo kompanijom sa “dobrim sustavom”? Ma dajte, budimo ozbiljni.

Ova tema nije ono sto vasu naciju pogadja i to vi ne vidite kao veliki problem jer ga i ne osecate ali ne mogu razumeti da ga ne shvatate jer zaista nije preterano tezak za razumevanje. A potenciranje na Britishu jako dobro pokazuje da ga ne shvatate ili jos gore ignorisete.

Kako moze BA konkurentan za Aziju i za Australiju kad vam treba duplo vise vremena iz BEG da stignete na zeljenu destinaciju sto naravno jos i znacajno poskupljuje cenu karte? Ali i da pretpostavimo da krenu sa nekim cenovnim dampingom, vremenski nikako ali bas nikako ne mogu biti konkurentni MEB3, Turkishu ili Aeroflotu. Setimo se samo vasih izjavi o “konektiranosti” i koliko su bitni sat ili dva cekanja. Ovde se radi o mnogo, mnogo duzem vremenskom cekanju do dolaska na zeljenu destinaciju.

Ne, treba imati sto vise avio prevoznika i BA bi bio ovde dobrodosao da nema jako restriktivne vizne politike koju vi zaboravljate. Dakle, niti za jednu zemlju od kompanija koje ste naveli (Lufthansa, LOT, Aegean, Turkish, Aeroflot) za srpske drzavljane ne treba ni ulazna viza a kamoli skupa tranzitna viza i zato se niti jedna od njih ne moze porediti sa Britishom koje je Beogradu zbog toga nepotreban.

Uzimate pogresne pretpostavke. Za putovanje iz Beograda se moraju uzeti u obzir pravila koja vaze za obicne nosioce srpskog pasosa iz prostog razloga jer su oni najbrojniji i na njih se mora skoncentrisati poslovna politika odredjenog prevozioca a nikako na manju populaciju.

U pravu ste kad kazete da je pandemija i ogranicenje za ulaz u EU pokazala da odredjeni (velika manjina!) broj putnika moze leteti, ali ste u velikoj zabludi ukoliko mislite da oni svi poseduju strane pasose. Veliki broj onih koji su putovali u to vreme su putovali jer imaju dozvolu boravka u EU koja im je potpuno bezvredna ukoliko zele da putuju u Veliku Britaniju. Dakle, za te putnike koji imaju EU dozvolu boravka ne postoje nikakve pogodosti za ulaz u UK, odnosno tretiraju se isto kao i srpski drzavljani bez EU dozvole boravka.

Sto se tice onih koji imaju strane pasose trebate znati da najveci broj njih ne zivi u Srbiji tako da iz BEG kao polaznog aerodroma ne bi ni leteli a samim tim ni koristili British.

Za cenu karate od 1000 EUR ste bas preterali. Sasvim nasumicnom pretragom manje od mesec dana unapred (dakle u avgustu kad su najcesce godisnji odmori) se moze leteti preko AF/CDG za 520 EUR iz BEG za JFK. Za iste dane ORD kosta jos i manje. I sad na tu cenu dodajte da jos morate dati recimo u proseku 130 EUR za tranzitnu vizu ispada da izuzetno velikih 25% karte samo placate nepotrebnu birokratsku proceduru UK Vlade da biste leteli preko LHR. Pa nisu ni Srbi toliko blesavi. Zna i British to zato i ne lete za BEG a ne zbog potencijala trzista.

Vi ste rekli da je kod Zagreba bolja konektiranost jer u FRA mogu hvatati sve LH talase dok Beograd zbog frekvencija moze stici na 2 ili 3. A razlika izmedju 2 talasa u FRA je oko 2-3 sata.

Vreme trajanje letenja je bitno koliko i vreme cekanja na presedanje i racuna se u ukupno vreme trajanja leta sto utice na konkurentnost kompanija. Iz BEG vi svaki dan imate letove FZ koji se kace na ogromnu mrezu EK letova iz DXB, takodje imate svakodnevno QR sa kojim se preko DOH ostvaruje izuzetna veza za celu Aziju i Australiju a da ne govorimo da TK za BEG leti vise nego jednom dnevno (nekad cak i sa sirokotrupcem) sto putnicima iz Beograda otvara siroki izbor TK destinacija pre svega u Aziji i Africi. Preko svih ovih aerodroma se daleko brze i jeftinije moze stici na zeljene ciljeve nego preko skupog, vizom opterecenog LHR-a i Britisha.

A da ne govorimo o nivou usluge koji je daleko bolji na EK, QR ili TK letovima nego li na Britishu.

Gresite. Radi se o ljudima koj i su prvenstveno imali EU dozvolu boravka a ne strane pasose. Na njih je bila koncentracija i to samo u vremenu pandemije.

British ne leti od 2010 za Beograd. Tad nije bilo govora o pandemiji i ona je u ovom slucaju potpuno irelevantna jer govorimo o normalnom vremenu poslovanja.

Vrlo ste mastoviti to vam se mora priznati ali da ce neko da sa stranim pasosem da leti za Beograd na odmor i provod a odatle direktno poslovno u Ameriku a ne da se vrati kuci na primer u Holandiju (kako bi British imao opravdanje da leti za BEG) je vrlo tesko zamislivo.

Vi ste rekli u vasem postu za cene preko bare. I JFK je preko bare. Niko nije pominjao Air Serbiju vec sam rekao da je najjeftinije sa AF preko CDG. Tesko da bi BA tu ponudio bolju cenu.

I ORD je preko bare a udaljen je 1300 km zapadno od JFK pa ima malo manju cenu jos od JFK iz BEG preko CDG.. No dobro vi zelite uzeti najdalju mogucu destinacju preko bare kao sto je LAX ili SFO. Evo nasumicno SFO 02.08-16.08 830 EUR preko AF sajta. Hocemo li LAX? Isti dani 780 EUR, opet AF. I sad bi neko trebao platiti vise BA iz razloga da bi reao “leteo sam sa Bristish”. Bolje doplatiti za neku eventualno bolju uslugu nego se maltratirati i gubiti vreme u UK konzulatu i placati im papreno nepotreban list papira.

Tako je. Slazem se. Cena je bitna. A ona je najcesce mnogo skuplja ako idete sa istoka na zapad pa opet na istok nego ako nastavljate istim pravcem bez odlaska na zapad.

Ja samo komentarisem Aziju jer ste je vi pomenuli. Sva ostala trzista su sem Severne Amerike bolje pokrivena konkurencijom (za Juznu Ameriku nema dovoljno potencijala) a i za Severnu Ameriku Lufthansa nudi isti broj destinacija kao i BA. Dakle, imaju puno ogranicenja na trzistima za letove iz BEG a skoro nigde prednosti pa cak ni u pogledu usluge.

Naravno, vasa tvrdnja stoji za one koji zive u Severnoj Americi. I samo za njih, a to nikako nije dovoljno za Britishev let za BEG pogotovo sto i kod njih cena igra glavnu ulogu a kao sto vidimo AF je vrlo konkurentan.

Uzeo sam neke najcesce aerodrome preko bare. Ne moze se svaki traziti. Ni oni najudaljeniji nisu reper.

Datume sam vam dao pa sami pogledajte cene koje sam napisao. Lako se da proveriti. I ako dvoje lete na te cene baciti u vazduh 250 EUR bukvalno za nista je krajnje nepotrebno.

Vidite, imam puno letova iza sebe i jako dobro znam sta je pravilo a sta izuzetak u avijaciji. Pravilo je da ne treba da budu jeftiniji kao sto najcesce i nisu a izuzetak ovo o cemu vi govorite. Pogotovo na duzim interkontinentalnim relacijama i tu poredjenje sa evropskim letovima nije od pomoci.

Svaka kompanija hoce da privuce transfernog putnika a daleko je lakse da to uradi onoj koja transferni hub ima na putu ka destinaciji a ne suprotno od istog.

Da, slozili smo se da ima tih putnika ka S.Americi. Takodje da ima i konkurencije koja nudi bolje uslove onima koji nemaju strani pasos (bez viza) kao i onima sa stranim pasosem. Dokazano.

Opet pominjete Aziju, Australiju i Afriku a tu ste cak i sami potvrdili da niko ne moze ni prici MEB3 odnosno Turkishu kao kompaniji sa najvise destinacija. I tu BA nije nikako konkurentan. Ni cenovno ni vremenski. To su cinjenice koje vase ponavljanje nece promeniti

Konstantno ignorisete cinjenicu da ono sto vazi za na primer hrvatsko trziste ne vazi i za srpsko. Ogromna razlika u viznom rezimu odnosno nepostojanju viza i nepotrebno bacanje para za onog ko bi i hteo da leti sa Britishem. To je takodje cinjenica iako vi odbijate da je vidite.

Devijacije nisu bitne na evropskom nivou, to sam i ja vama rekao. Na interkontinentalnom jesu. To valjda nije toliko tesko shvatiti. Ne leti se iz Evrope za Argentinu preko Japana.

I na kraju krajeva, Beograd je grad sa najvise avio putnika u celoj bivsoj Jugoslaviji + Albaniji. Da li zaista mislite da bi British uporno odbijao da leti za takav Beograd da mu nisu poznate sve ove cinjenice koje sam vam nekoliko puta naveo?
Ili mislite da se eto bas inate kako bi dokazale vasu nepostojecu tezu da za Beograd nema potencijala na letovima za Beograd London i pored nedeljne ponude od 1350 mesta na toj relaciji?

Meni je ovo kristalno jasno. Onome kome nije zalim slucaj.

Plod moje mašte??? Gospodine, dajte pročitajte SA RAZUMIJEVANJEM, dobar dio postova raznih anomimusa pa možemo onda raspravljati…

Obraćate se ovde nama dvojici, ni jedan od nas ne glorifikuje Beograd

Ovaj ugovor o ne napadanju između LH i KLM, jel to nešto javno poznato? Mislim jel takav ugovor uopće legalan u EU?

Druga stvar čini se da i dalje postoji nekakav code-share sa Croatijom. Nedavno sam baš uzeo kupio kartu i letim sa Croatijom do AMS i onda dalje KLM. Cijena je bila mrvu veća nego jutarnji KLM ali ne podnosim letove u 6 ujutro

KLM u Zagebu razvaljuje.

U Beogradu 7 letova sa E190 i 737-700, u Zagrebu 14 letova sa 737-800 i 737-900. To je zapravo tri puta više kapaciteta u Zagrebu nego u Beogradu. Ajmo Zagreb!

Jel si ovo pisao u toku orgazma?!

Zasto ste izbrisali komentar o LH FRA BEG 21x

Nije 21, nekim danima ima 4 leta.
Fasxibantno

Zagreb naprosto ubija, c’mon Zg

Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej, idemoooooo Zagreb!

Idemoooooooooooooooo Zaaagreb!

U 7. mjesecu mozda doguramo do 110.000 i makar Air Serbia preskocimo, posto Beograd svakako necemo!!!

Ma kakvi! Sad kad KLM ima 3x više kapaciteta nego u Beogradu, biće 175.000 bez problema! Verujmo u Zagreb i liku “Zagrebu”!

Ma šta je Vama? Naravno da vjerujem! Gde ste to videli da sumnjam?

Bilo bi interesantno da ste napisali nešto više i o osnivačima KLM-a. Ali to već ne bi bilo politički korektno 🙂 Holandija je sa čudnih mjesta dolazila do novca.

KLM ili LH dođe isto, birate samo manje zlo.

Vecina letova za BEG za sledecu nedelju je rasprodata.

Pa tom logikom bi isto morali reci za OS i LH u ZAG pa eto letovi nisu puni i smanjuju se ucestalosti.

Inace na sajtu FR prodaje se BGY-ZAG za avgust iako ste napisali da se ukida linija u tom mesecu

easyJet leti Zadar- Berlin, mislim utorkom i subotom … i ne čini mi se da su loše popunjeni

easyjet je “neformalni saveznik KLM-a”, a leti liniju u “Lufthansinom dvorištu” …
Samo zbog toga. sorry, nema puno smisla moj komentar 🙂

Da su puni LH I OS un ZAG ne bi smanjivali letove.

AF-KL je opako napao LH Group kartel u ex-YU. To smo videli i po nedavnim smanjenjima LH i OS u ZAG. U LJU se dobro pozicioniraju vec duze vreme gde je nakon pada JP jedino opstala LH.

Jedino im ide teze u Beogradu jer LH Group jako dobro posluje a i JU se ne da. Bice zanimljivo sta ce se desiti ove zime i ko ce se kako postaviti.

Pa da ali svi su povecali kapacitete u poslednje vreme u Beogradu sto znaci da potraznja raste jako brzo. Nisu porasli na ustrb drugih. Lufthansa je povecala FRA na double daily A321, MUC je sada A319/320 13x nedeljno, OS je podigao na 17 letova, Swiss na 21, easyJet digao GVA na 4, BER na 3 krajem meseca, LOT povecava na 6x, Aegean na 5x, TK na 12 i to sredom sa A333 …

Ok, ispoštovat ćemo vas sve do 15:26.

“Vrlo skoro po ovoj objavi KLM je najavio da će zamijeniti Transaviu na letovima za Beograda.” Ovo se već desilo pre par meseci

Ovde nešto ne štima “Kompaniju je osnovalo nekoliko businessmena 9.10.1919. kao jednu od prvih kompanija na svijetu, da bi prvi let imala već 17.5.2020”

Da, istinski nesto ne stima tu. Nadam se da cemo dobiti pojasnjenje.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!