zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Zagreb u V. mjesecu 265.317 putnika, a Pula 31.679

MZL Zagreb je u V. mjesecu ostvarila 265.317 putnika (69.019 u V/2021). Ovo je tek 9447 putnika više nego u IV. mjesecu, tj. 85,2% putnika iz 2019. kada je zračna luka imala 311.368 putnika. Ovako mala razlika putnika između IV. i V. mjeseca se još nikada nije desila u Zagrebu. Aerodrom je u I. mjesecu imao 73,3%, u II. 82,2%, u III. 84,4%, a u IV. mjesecu 90,4% putnika iz 2019. pa je ovaj rezultat zapravo vračanje na stanje iz III. mjeseca. Jasno je da je ovo uvjetovano rezanjem 28,9% letova Ryanaira. Ipak aerodrom je dobio novu liniju, te je nekoliko kompanija obnovilo linija za Zagreb, a niz kompanija je i povećao broj frekvencija. Ipak rezultat je loš. Sve ispod 275.000 u V. mjesecu je za Zagreb loše. U VI. mjesecu rezultati će biti još lošiji radi rezanja Croatije Airlines, Ryanaira, ali i činjenice da je Ryanair već imao letova u VI. mjesecu 2021. MZL Zagreb je ovaj broj putnika ostvarila na 3722 operacije (1840 u V/2021). Aerodrom je u prvih pet mjeseci ostvario 1.006.473 putnika. Zagreb je u IV. mjesecu ostvario 1011 tona carga (839 tona u IV/2021). Aerodrom je u prvih četiri mjeseca ostvario 3900 tona carga (3383 tone u prvih četiri mjeseca 2021).

Aerodrom Pula je pak imala 31.679 putnika u V. mjesecu (3517 u V/2021). Ovo je tek 43,4% putnika iz V. mjeseca 2019 (73.009). Aerodrom je ostvario 820 operacija (464 u V/2021). Carga ovog V. mjeseca nije imao (prošle godine 0,3 tone). Aerodrom je u prvih 5 mjeseci ove godine ostvario 48.126 putnika i 2090 operacija.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

88 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Priština 257.770 u maju. Veliki skok za tri godine ali ipak ispod ZAG.

Sa sajta PRN, Google translate:
Preko 1 milion putnika je doletelo na i sa Prištinskog međunarodnog aerodroma tokom prvih 5 meseci 2022. U poređenju sa 5 meseci 2021. ova cifra pokazuje povećanje od 95% i u poređenju sa istim periodom 2019. pre pandemije, povećanje je 25%.
Samo tokom maja, 275.770 putnika je letelo na i sa Međunarodnog aerodroma u Prištini. U poređenju sa majom 2021. ova cifra pokazuje povećanje od 91%, dok je u poređenju sa istim mesecom 2019. povećanje od 41%.

Alene, ovo se zove rast aerodroma.

Na sajtu njihovog CAD-a, sorry

Žalosno je kako se komentatori iz našeg istočnog susjedstva naslađuju zbog ove vijesti, stvarno nikad sreće u ovim krajevima. Moram priznati da je Zagreb ispao veliko razočaranje, što je još gore čini mi se da će u cijeloj Hrvatskoj godina biti mnogo gora od očekivanja, uz možda časnu iznimku Splita.

U usporedbi s prošlom godinom neće biti loša, ali ipak se mnogo više očekivalo.

Hotelijerstvo i ugostiteljstvo će imati ne dobru nego predobru sezonu. Jedino ugostiteljstvo mora paziti da ne pretjera sa dizanjem cijena jer će im lokali biti prazni. Pitanje je što će biti sa zrakoplovstvom. Mi još nismo ni primirisali sezonu a već se stvaraju “‘čepovi” na aerodromima zbog manjka radnika, otkazuju se letovi zbog manjka posada – i to u zadnji čas, a prema informacijama koje posjedujem biti će i problema sa gorivom. Samo na FRA fali oko 1000 radnika, ukupno na njemačkim aerodromima oko 5000. Aerodromi Njemačke zahtijevaju izdavanje privremenih dozvola rada preko sezone za oko 1500 stranaca, mahom iz Turske. U Velikoj Britaniji je situacija još gora. U Austriji AUA traži pod hitno oko 200 kabinaca. Čak su i pokrenuli akciju među učiteljima skijanja da dođu raditi preko ljeta. Javilo ih se točno troje! Na VIE fali akutno oko 300 radnika. Upravo kroz tu prizmu Puli ne predviđam bajnu sezonu jer većina gostiju dolazi u Istru autom, ZAD bi mogao biti dobar pogotovo ako Ryan potegne (što je zbog manjka posada jednako tako upitno), SPU i DBV bi trebali biti negdje u prosjeku normalnih godina. U svakom slučaju čeka nas vruće ljeto – i to ne samo po temperaturama…

Ако желите да будете објективни, и наши суседи су се, неретко, наслађивали пословно лошијим вестима из Србије. А тај инат, свакако, не треба подржавати, с које год стране да долази.

A šta je sa Pulom?

Pa nema ni pola putnika iz 2019, to je verovatno najgori rezultat u regiji. Otkud to?

Ko tu fali, Rusi, ko još?

Samo Rusi su napravili ovoliku razliku? Pa Pula je onda u gorem položaju od Tivta. Iznenađen sam, nisam nigde video da je to tema…

Kolko je sad Zagreb smanjio zaostatak za Beogradom hohohohooho

Jel dosao Lavrov:)))

To morate njega pitati ako vam je vec toliko do njega stalo.

Није било слободног места на ЈУ летовима из Москве;)

Pa nije lose generalno. Ocekivano. Moze bolje ali nije strasno.

niko ne pominje Pulu, a to je jednako zalosno kao MZLZ

Pa nije katastrofa,nije ni dobro ali ne znam gdje se izgubilo toliko pitnika u odnosu na 2019-tu s obzirom na 54 nove linije ryana koje su donijele dosta novih putnika znaci da je poprilican broj izgubljen kod ostalih…

nizak LF

Nije tu ni LF glavni krivac, u odnosu na 2019 godinu, putnika je manje za 17,36% a letova 13,54%, onako u grubo LF je približan i shodan situaciji, problem je u drugom, jednostavno to je potencijal aerodroma koji ke takav kakav je, ne vode ga baš mudro i nema razgranatu mrežu letova i konekcija koje bi privlačile putnike, te linije ja koje se leti sa aerodroma Zagreb nisu dovoljne za privlačenje velikog broja putnika a sudeći po “uspjesima” FR nema putnika ni za backpack putovanja.

Ma kakvi novi putnici? O čemu pričate? Te priče o bekpekerima i akumulaciji putnika su iluzija. Sve da su normalna vremena Zagreb bi imao nešto malo više putnika nego 2019 sve sa FR, u skladu sa rastom broja avio putnika na godišnjem nivou ništa više. Pogledajte šta radi recimo Sarajevo, to se zove privlačenje novih putnika, ovo u Zagrebu nije to ni blizu i to se vidjelo od samog početka, samo ostrašćeni to nisu vidjeli. I da vam kažem još nešto, dalje će biti samo još gore.

Ryanair je stvorio brdo novih putnika, i oni su nadomjestili ogroman broj turista koji su 2019. dolazili iz Australije i Azije.

Sa 26 novih linija i 76 sedmičnih letova aerodrom Zagreb je morao imati minimum isto putnika kao i 2019 sve bez turista iz Azije, njegov maximum je bio 90 i to nije dobar rezultat, kao potvrda tome imate rezanje od 30% kod FR, prebacivanje linija CA i brojeve putnika u padu, dalje će biti još gore, zima će biti hladan tuš i otrježnjenje za najveće navijače.

Anon 21:28 bukvalno! Svaka cast! Ovo se zove objasnjenje u dve recenice.

Istina , nedostaje japan , kina , koreja , australia, novi zeland , takoder nema ni rusa i ukrainaca. Sve u svemu s obzirom na stanje u svijetu (corona , rat ) i inflaciju nije to toliko ni lose.

Zagreb rapidno stiže Beograd, 54 novih sedmičnih letova od strane FR plus nove linije ostalih avio prevoznika, plus povećanja postojećih bla bla bla bla. A tek mogu misliti kakvi će finansijski rezultati da budu aerodroma. FR i aerodrom Zagreb= tužna priča, ni para ni putnika. Bekpekeri kojih je pun Zagreb zakazali . Sad se jasno vidi koliko ste ostrašćeni i nerealni, čisti navijački stavovi bez pozadine i ozbiljne analitike. Čestitam.

Aerodrom je profitabilan.

Profit ce biti mnogo, mnogo nizi nego u 2019.

I to daleko ispod 15%.

Niste me razumeli.

Profit ce biti manji ali ne samo 15% manji koliko manje ima putnika nego ce biti ispod tog procenta jer su do pola 2019 svi placali punu cenu koristenja aerodromskih usluga i nije bilo u toj meri povlascenih kao sto je to sad slucaj.

Kako moze biti profit veci sledece godine ako bude bilo isto putnika kao 2019 kad su svi placali punu cenu i 2023 kad ce veliki broj putnika otpasti na FR koji placa daleko manju cenu?

Mozda ce biti isto putnika ali ce prihod po putniku biti mnooogo manji.

Logika i matematika.

Vrlo prosto.

Opet opterecenost brojevima. Puno veće pitanje je kolika je zarada aerodroma, Zagreb je FR dao velike popuste, a nakon toga je slicno morao dati i CA. I sada još ima manje putnika, a zarada je puuuuno manja, to je pravi problem, a ne tih par tisuca putnika. Za istu zaradu bi trebao utrostruciti broj putnika, a za to nema sanse ni u ludilu. I nemojte opet o potrosnji u dutycima i kaficima, jer je to kikiriki

Zagreb je morao dati,i dao je CA povoljnije ugovore, zbog toga su bili sastanci sa Butkovicem, ili zelite reci da ministar prometa laze?
Kako ima vise putnika,ako ima 85% putnika u odnosu na 2019 ( mislim da 20 i 21 nema smisla uzimati u obzir). Znaci u odnosu na 2019 ima 15% manje putnika,onda treba vidjeti koliko je od tih 260000 putnika, bilo putnika FR i CA, i koliko su oni manje taksi platili. I odjedanput tih 15% manje putnika je znacajno manje dobiti za Zagreb.
Uostalom, sve ce biti jasnije kada Zagreb bude pokazao svoje prihode za 2022,pa ćemo vidjeti tko je u pravu.
Ako 42% prihoda Zagreb dobija od 4 kafica, 1 Tiska, i 2 duty free onda je to stvarno jadno i puno govori o samom aerodromu.

Kad se setim koliko je bio ismevan Nis zbog takse od 3 eur a sad imamo glavni grad EU drzave sa jakim turizmom i jos boljom citybreak ponudom koji za nove linije naplacuje celih 5 evra takse po putniku!

Od kog datuma je Rayan rezao? Ako je ceo mesec, onda rezultat nije loš. Ako su smanjenja krenula kasnije tokom meseca onda rezultat nije dobar.

10.000 gore-dole i nije strasno na ovu brojku.
Veci je problem taj sto u odnosu na 2019. ima tek 85% i pored baze Ryanair. Vec uveliko bi trebalo preci 100% kao sto je slucaj sa npr. SJJ koje je zbog nove baze izbilo iznad 100%.

Nije sad ne znam koja razlika, ali meni je ispalo 85.2101051%

Samo po sebi 85% nebi bilo lose, ali s obzirom da je to pad u odnosu na prosle mjesece, onda je lose. Ocekivali smo barem 275 000.

ja bih pre rekao ocekivano los, a nazalost ce jun biti slican

Da, da, brojevi operacija za 6. mesec ne obecavaju

Mislis da RA nista ne zna kada otkazuju letove. Nema domacih nema ni stranih osim u snovima analiticara.

Putnika.

Problem je sto se brojevi ismanjuju. Sa koliko sigurnosti mozete tvrditi da sljedece godine Zagreb nece imati manje od 265k putnika u maju?

Jednostavno nemate dovoljno putnika ni za CA ni za FR. Sa koliko ste novca sada dotirali CA?

Pokusacu ponovo koliko polovnih aviona koji ne bi leteli poluprazni je mogla kupiti CA za bacene pare.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!