zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

EKSKLUZIVNO: Trade Air pokreće PSO letove

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Sprint Air

Kao što smo u petak napisali Trade Air planira početi sa PSO letovima sredinom VI. mjeseca. Zimski red letenja će biti identičan kao i onaj proteklih 6 godina, osim što su vremena letova neznatno promijenjena. Tako bi iz Osijeka za Zagreb kompanija išla u 5:00 i u 18:30, a nazad u 6:35 i 20:05. Jedina bitna promjena je što će se letovi obavljati sa Saab 340 poljske kompanije Sprint Air. Trade Air je već imao sporazum sa mađarskim BAS-om za Embraer EMB120, no BAS nije mogao osigurati dovoljan broj posada.

Sprint Air je osnovan 2007. godine. Kompanija se prvenstveno bavi cargo letovima i charterima. U floti ima 10 ATR 72 i 12 Saabova 340. Saabovi su im stari od 32,7 do 37,7 godina (prosječna starost 35,2 godine). Dva od ovih Saabova su im u putničkoj varijanti, a još tri su u quick change varijanti (brza transformacija iz cargo u putnički i obratno). Ovi avioni im imaju 33 ili 34 sjedala.

U ljetnom redu letenja kompanija planira letjeti iz Osijeka za Zagreb u ponedjeljak, četvrtak i nedjelju. Jutarnji let bi im išao iz Osijeka u 4:30, a iz Zagreba bi se vračao u 5:55. Popodnevni let bi išao iz Osijeka za Zagreb u 13:15 i stizao u 14:05 (u nedjelju u 14:20), a ne više u 18:30, a iz Zagreba bi išao u 19:00, a ne više u 20:05. Za Pulu i Split iz Osijeka kompanija više ne bi išla ponedjeljkom i petkom, već ponedjeljkom i četvrtkom. Za Rijeku-Split-Dubrovnik kompanija više ne bi letjela utorkom i četvrtkom, već utorkom i petkom. Logična izmjena.

Uvodi se i novi let Osijek-Zadar-Rijeka-Zadar-Osijek koji bi letio samo jednom tjedno, nedjeljom. Ovime bi iz Osijeka za Rijeku broj letova bio povećan sa dva na tri (jedan sa 1stop). Nije jasno za koga će se jednom tjedno letjeti Zadar-Rijeka-Zadar, gradove koji su udaljeni tek 238 km ili 2:45 sati automobilom, dakle put se brže obavi automobilom nego avionom.

Naglašavam da je ovo tek prijedlog i isto nije do kraja definirano sa Ministarstvom. Ugovor još nije došao do finalne verzije. Na koncu ugovor mora odobriti i CCAA. Sve se još može na koncu izmijeniti i sam rok početka letova je u zraku. Sjetimo se koliko je u III. mjesecu Trade Air čekao odobrenje CCAA-a.

Kako god PSO letovi Trade Aira će biti u prekidu mjesec i pola, a možda i duže. Ovo je vrlo loše po potencijalne putnike, ali i državu koja će izgubiti ogroman novac na ponovnoj uspostavi letova i manjem broju putnika na prvim letovima. I tko će biti odgovoran za isto? Ovo je još gore za zračne luke, poglavito Osijek i Rijeku, male zračne luke koje su izgubile značajan broj svojih putnika. Hoće li im država naknaditi izgubljenu zaradu radi svoje inercije?

135 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Evo danas su na sjednici Vlade RH izglasali odluku o PSO za razdoblje počevši od 4.07.2022. https://www.youtube.com/watch?v=u3ZYhG3MmD4 (od 28:36 min se može vidjeti Plenkija u čudu pogledava ministra nakon što pročita najavu za početak PSO-a od 10/2021 a danas već 06/2022 hah)

Opatija moja draga vas pozdravlja i dosta mi je auto rumunska Dacia s kojom sam nakon punih 5 godina, došao autom do Opatije.

Alen ima ključ rješenja ove situacije jer ima mobilni od premijera Plenković a, a ja imam samo od ministra prometa Olega koji se strašno ljuti kad ga zovem sa raznih brojeva a javlja se samo kad ga zovem sa slovenskog ili makedonskog broja ili srpskog broja!!!

Hzzo opatija Marko Ćorić također ima mobilni broj od premijera plenkovića pošto on lijetuje u Opatiji. Za vrijeme izložbe 100 godina od rođenja Franje tuđmana ne samo da Ivan mišetić došao do mene pa sam imao monolog s njime nego je došao i ministar policije Davorin božinović ali smo imali dijalog. Ja sam mu rekao ministre dragi. ” Da li vi znate da sve zemlje oko nas i gotovo sve zemlje evropske unije imaju civilno organizaciju za sigurnost cestovnog prometa, a nigdje to ne radi ministarstvo unutrašnjih poslova kao kod nas”” i on je potvrdio da to zna!!! Ja sam mu rekao da sam član takve udruge vodeće u Hrvatskoj sigurnost u prometu sup i tamo se bavim problemima sudske prakse za najgore prometne nesreće te utjecaj nevinog i noćnog svjetla na najteže prometne nesreće. Ministar Božinović rekao pa to nisam znao , ja sam čuo da ste vi stručnjak za avijaciju. Evo koje prokletstvo mene progoni a profesor Željko Marušić je stručnjak za sve grane prometa nastupa na televiziji više od davanja o čemu god treba i on je pričao avionskoj nesreći kod Rakovice u svakoj cestovne seći on govori kad pukne vodovodna cijev na Slavonska avenija evo ti njega opet u studiju on je putujući sveznajući profesora ja ću zvati cijeli život biti samo stručnjak za avijaciju.

Pa tako sam i za ovaj model letenje jer sam to napisao u studiji ko je od mene naručila Hrvatska gospodarska komora 2005 godine i dao sam norveški i grčki model otočna zračnog prometa koji su dijametralno suprotni..

“utjecaj nevinog i noćnog svjetla na najteže prometne nesreće.” Ovo sa nevinim svjetlom me jako zanima…
Šalu na stranu: ne znam o kakvim vi strukturama pričate. Za zakone u prometu zaduženo je ministarstvo prometa a policija je tu da ih provodi i kontrolira. Kao uostalom i u svim drugim zemljama Europe. Jedini dio koji je riješen na komunalnoj razini je parkiranje gdje općina ili grad zapošljava vlastite “politese” koje pišu kazne za krivo parkiranje.

SUP se zove vodeće hrvatsko društvo za sigurnost u cestovnom prometu većinom su to top profesori sa fakulteta ne samo profesor Željko Marušić nego profesor u Ljubljani Zagrebu mladi profesor doktor Marko Ševrović koji predaje i u Zagrebu i u Ljubljani sigurnost cestovnog prometa. MUP treba samo provoditi što mu civilna vlast naredi kao što se to radi u rumunskoj Bugarskoj u vašoj Austriji i po doktoru Georg u lisicin u svim zemljama evropske unije nigdje policija ne kreira politiku sigurnosti cestovnog prometa. Ah nee nee wenn du sehr teuer sind diktieren. A nije nevino svjetlo jer sam diktirao dnevno svjetlo i noćno svjetlo. Baš sam dao primer poginulog pešaka kod hotela Ika pred osam godina vozačica zaslijepilo jako sunce ujutro. A druga vozačica u poznatom slučaju samoboru švabo vidjela jer je bio dan pada vukovara sve za mračno svugdje su bili lampioni i sa brzinom od 45 km na sat u minijaturnom smartu ubila dijete na pešačkom prelazu kojeg nije vidjela. However however pošto je vozačica u opatiji tad imala 59 godina a vozačica u Samoboru, čak 70 godina odmah se kritika javnosti stručno na njihove godine ali to nije glavni razlog.. kao što ja vozim najnormalnije razne vrste automobila koje mi poklone i ako ima dvije godine parkinsonovu bolest po desnoj strani pa sam bio s dostavnih vozila na vrhu vršić a i u kranjskoj Gori za Neda onog svjetskog kupa a juče sam bio iz opatije brz koncert on došao do tebe tornja naučiti također dosta onim autom sada rumunska Dacia jedini problem imam sa razbijenim ramenom Pa u nekim tipovima automobila teško mijenjam brzine iz prve u drugu i rikverc što su najbolnije za moje rame.

“SUP se zove vodeće hrvatsko društvo za sigurnost u cestovnom prometu…” Dajte neki link jer Google ne daje nikakav rezultat na “hrvatsko društvo za sigurnost u cestovnom prometu “…

U ožujku 2022. godine zahtjev za odobrenje zakupa od Trade Air-a Agencija je zaprimila 22.03., a isti je odobrila 25.03.2022. godine; dakle unutar 2 dana i daleko unutar rokova predviđenih ZoUP-om.

Alene, ne skreći s bitnog, optuižio si Agenciju da je nešto kriva zbog čekanja pa citiram” Sjetimo se koliko je u III. mjesecu Trade Air čekao odobrenje CCAA-a”. Dakle, izrekao si potpuni neistinu, jer su “čekali” dva radna dana.

Ne znam čemu to negiranje činjenica koje su vrlo lako provjerljive. Ne govorim o ministarstvu već o Agenciji koju neistinito optužuješ za nekakvo kašnjenje. Naime, u tom članku tvrdiš: “Potom je sve odmah podneseno Agenciji i čeka se njihovo odobrenje koje još nije stiglo”. Podsjećam još jednom Agencija je zaprimila zahtjev za odobrenjem 22.03., a isti je odobrila 25.03.2022. godine. Ako imaš neke druge datume kad je Agencije zaprimila predmet te kad ga je odobrila, slobodno ih navedi, sigurno se sve može brzo i lako provjeriti. Nadam se da si kontaktirao i Agenciju i tražio informacije kad već pišeš o njoj.

Znaci opet samo Trade i Croatia lete PSO?

Zasto odmah na Srbiju?

“Ne, to u Srbiji nije PSO”

U Srbiji je tender nesporno namešten, to smo već konstatovali kad ste nas ubeđivali da to u EU ne može tako. A ovde sad nema ni javnog obaveštenja o ishodu konkursa, ne zna se ko je dobio posao, a posao kreće??? Jako loše.

Pa kako vi znate rezultate ako nije gotov? To je protivno pravilima EU.

Da, bilo je malih problema kako odabrati Croatiu, ali i to je rijeseno, izaci ce vijest kroz 5-10 dana.

Tako je, ovisi o par starih godisnjih odmora u ministarstvu, tj. o povratku s istih 🤷🏽‍♂️

Sviđa mi se sto imaju dosta nove zrakoplove.

Hahahahahaha 😀

“???”

Milenijski skok iz TAMića na FAP…

🤣🤣🤣

Ja bih od navedenih, maknuo Rijeka-Zadar i na tu liniju produžio Dubrovnik (OSI-ZAD-DBK). U PSO bih obavezno dodao ZAG-BWK (gdje bih avion pozicirao preko OSI-ZAG) i ovisno o mogućnostima Lošinja, ZAG-LSZ, barem sezonski.

Naravno, samo pitanje je ima li ZL Lošinj mogućnosti za primati Saab i koliko bi to bilo isplativo. Lošinj nije blizu turističkim, a ni populajciskim brojkama Braču.

Ima mogućnosti a kao PSO bi se svakako isplatilo. Osim toga Lošinj baš i nema daleko manje stanovnika no Brač…

Lošinj: 7.565
Brač: 13.931
Duplo više.
(2021)

Da, naravno da imaju potencijala. Ne vjerujem da će produžiti pistu. Brač ne bi nikad preskočio.

Za našu državu ne bih uskoro to očekivao. Zašto bi preskočio Brač, pa Brač ima puno više stanovnika, turista, hotela, tvrtki…

Znači Lošinj otpada? Koji drugi 30-seater ima dovoljnu pistu? Ne mogu se sjetiti nijednoga.

Hvala za info.

Treba reći i kako je ovaj Saab nekako taman veličine i puno bolja opcija od L410 (+ dosta je brži)
Doduše, i on bude prazan na puno linija van sezone, međutim u sezoni bude dude super ovaj višak mjesta u odnosnu na Turbolet. Nama bi idealan scenarij bio 20 mjesta u zimskom redu letenja, a 40 u ljetnom (što naravo nije izvedivo).
Godine svih ovih zrakoplova nema potrebe komentirati, naravno da bi svi htjeli nove, ali uzmi što se nudi.

Ovo je sve trebalo složiti preko Zagreba.Krenem u Zagreb i nakon kratkog čekanja presjednem za Osijek, Brač, Pulu….

kakvo przenje novca poreskih obveznika za vrlo limitiran benefit (ako izuzmemo poljskog prevoznika i trade air) !

Zašto nema linije PUY-SPU ili PUY-DBV? U ex YU su postojale….

PUY-DBV u ex-Yu nije bila linija kao linija nego je AGX pozicionirao avione ali tako da je ujutro letio PUY-DBV, preko dana rotacije iz DBV i navečer natrag za PUY. Mjesta u avionu su se prodavala isključivo kao jednodnevni izlet za turiste. Avion je uvijek bio krcat. Znam da je izlet 1988. koštao 200 DM.

Iskreno: pitanje je cijene. Onda je 200 maraka bilo kao danas 300 eura. Ako bi se za 300 eura to moglo ponuditi, išlo bi ko ludo. Sve što bi bilo preko toga, sumnjam…

Nije tu bio samo let. Bio je transfer u grad, vođenje po gradu (bez zidina), te transfer natrag na aerodrom. Jedne godine su to fakat cool napravili: gosti su mogli birati između povratka na aerodrom busom pri čemu je bilo više vremena u Dubrovniku te povratka brodom do Cavtata, tamo sat vremena za šetnju i onda kratki transfer do aerodroma. Ne vjerujem da bi se sve to moglo prodavati za 180€. Troškovi su veći. Realnije je oko 259€

Ovo je ponovo sprdnja Hrvatske sa Dalmatinci a prvenstveno otočanima. I ovo je vjerovatno jedan od razloga animoziteta između njih.
Umesto da po PSO spoji one aerodrome koji nemaju komercijalne letove ili aerodrome koji ne pružaju dovoljnu povezanost stanovništva sa središtem države oni povezuju dva aerodroma koji imaju i više nego potreban broj letova.
Veze s vezom nema.

Brac bi trebao biti 2 puta dnevno povezan sa zagrebom manjim avionom..jedan jutarnji let i jedan vecernji let… s time sa bi bilo dobro da hvata konekcije u zagrebu,a ne kao sada da na konekcije cekata po nekoliko sati…
A subotom uopce nisi ni moguce…
Da ljudi mogu ic npr u doktora obaviti preglede i vratit se isti dan nazad..kao i za posao…na taj nacin bi trebalo povezati i hvar brzin brodom sa bracom pa da i hvarani mogu koristiti te letove…

Uz put svi oni koji “moraju2 ići u Zagreb trebalo bi da imaju izuzetno povlaštene karte. Recimo neko ko ide u ZG na zračenje ili hemioterapiju koju ne može priomiti u splitu. Studenti koji nemaju isiti fakultet u Splitu ili dubrovniku.

@Anonymous7 11.29: Španjolska vlada subvencionira letove između Kanarskih otoka i između Baleara te letove između otočja i španjolskih gradova za građane sa stalnim boravkom na otocima. To bi i tu trebalo uvesti bez obzira radilo se o posjeti rodbini ili kemoterapiji. Koliko znam trajekti za otočane su puno jeftiniji nego što plaćaju turisti.

Jesu. Oni imaju jeftiniji prevoz brodovima. ali recimo ako ja imam nekretninu na otku npr Braču plaćam punu kartu jer nemam stalan boravak na otoku i strani sam državljanin.

@Anonymous 10.54: Zato je ovdje gospodin Šćuric ne jednom napisao da treba onu “ostavštinu” iz JAT-ovih vremena, večernji ZAG-ZAD-PUY i jutarnji natrag, promijeniti u večernji ZAG-ZAD-BWK te ZAG-PUY-LSZ… I ja sam nekoliko puta o tome pisao kao i o potrebi uvođenja veze na letove katamaranom Bol-Jelsa-Bol. Stoga ta ideja ovdje nije nova. Nažalost ona još nije došla do nesposobnih uhljeba u odgovarajućim službama…

Vi izričito tvrdite da bi bili sposobni uhljeb u odgovarajućoj službi i sve bi teklo glatko?

Promašili ste “ceo fudbal”! Pitam vas što rade zastupnici iz Dalmacije u Saboru, što radi ona masa zaposlenih Dalmatinaca u raznoraznim ministarstvima, stručnim službama, državnim poduzećima? Na koncu konca, gdje su i otočki političari i firme da lobiranju za to? Zašto na primjer “Jadrolinija” -državna firma – ne uvede na zadnji večernji iz ZAG za SPU i na prvi jutarnji katamaran Divulje- Bol-Jelsa sa odgovarajućim busom dalje po otocima? U Divuljama postoji mol a od terminala je to busom dvije minute. Najlakše je optuživati “Zagreb” za nekakvi antagonizam, da ne velim mržnju, prema Dalmaciji! Zaboga: Zagreb je u međuvremenu najmanje zagrebački i daleko više dalmatinski… Nemojte za vlastite neuspjehe uvijek tražiti krivnju u drugima, već počnite od sebe! I još da vam nekaj velim kao pravi purger (iako već odavno ne živim u Zagrebu, ali bil sam i uvek bum purger ostal): sva ta kolportirana navodna mržnja “Zagreba” prema Dalmaciji i Dalmatincima izmišljotina je prvog reda i dolazi isključivo iz Splita uglavnom da bi se opravdala i sakrila vlastita nesposobnost. Ali nažalost znamo, da laž ponovljena sto puta postaje istinom…

Nisam iz Dalmacije. Mada imam korjenja otuda :-).
Antagonizam koji spominjem ne znači nužno da je od “purgera2 prema dalmatincima. Može biti i obratno.
Ali definitivno postoji.
Ne kažem za dalmatinske ali da neko sa otoka ima bilo kakav utiacaj…
I kako napisašte… ne leže vam dalmatinci 🙂

Oni pravi izvorni mi itekako leže, ali oni “vlajski” dotepeni, ne!

Dolazi od obje strane, od Zagreba više. Za drugi dio komentara se potpuno slažem.

🙂

Ma da, ali onda treba organizirati neki golf cart koji će prevesti prtljagu.

A kaj kod nas nije problem?

Eto u zagrebu su svi sposobni . Razvoj grada Zagreba se oslanja na drzavu i u zadnjih 20 godina Bandicevu kleptokraciju . Prezaduzio je grad da bi njegova svita spremila te novce , a Vama je prodao smijesno neisplative projekte koje su vam dizale ego . Umjesto da je rjesavao staru infrakstrukturu on je preplacivao nekakve snjezne kraljice . I sad su svi u cudu sta ovaj momak reze troskove jer kad pukne cijev nema se novaca. Al bez brige tu je drzava sa svojim skoro najvecim porezima u odnosu na plateznu moc gradana pa ce uskociti glavnom gradu .

Pod “Zagreb” nisam mislio na grad Zagreb, nego na ono što Dalmatinci kažu kada govore o državi! O Bandiću ne bih, jer to ovdje nije tema.

Saab je izuzetno brz, gotovo dvostruko od L410. To bi trebalo iskoristiti: zna da zvuči u prvi trenutak glupo, ali: zašto se ne bi, recimo 4x tjedno operiralo ovako: nakon jutarnjeg dolaska iz OSI avion ide u trokut ZAG-BWK-LSZ-ZAG i to 2x a onih drugih 2x ZAG-LSZ-BWK-ZAG. I navečer opet. Time bi otočno stanovništvo imalo dobre veze i brze veze sa ZAG bez obzira na jedno međuslijetanje. Na otocima možeš pri tom malom broju putnika avion okrenuti za 15 minuta i time put na primjer BWK via LSZ za ZAG opet ne bi trajao više od sat i 40…

No risk no fun ..

Mislio sam u okviru POS-a

Ha, ha, ha, tek sam sada skužio da je mobitel PSO “ispravio” u POS… Autokorektura… 🙂

PSO je sramota za državu. Vidi se da u vladi misle da mora biti nekakav PSO pa su navrat nanos napravili ovaj užas od linija.

Opet nema Brača i Lošinja. Do kada će nastaviti izolirati otoke od ostatka države? Saab može sletjeti na te aerodrome i operativnih poteškoća nema.

Pa sto je ovdje ekskluzivno?

Pa za osi zad rjk se zba otkad je natjecaj raspisan. Avion od 30 sjedala je raspisan. Jedino vi niste znali da je saab pa ste provjeravali info u trade airu. Jedino novo je da ste ranije rekli da su dobili ugovore na potpis, a sada da jos razgovaraju s ministarstvom o ugovorima.
Ali realno nista nije ekskluzivno u clanku.

Ekskluzivno nije nista od toga, to su nove informacije, ekskluzivitet treba biti neka jaca informacija koja nesto mijenja znacajno.

Zasto ce drzava izgubiti novac na ponovnoj uspostavi letova? Pa ustedila je u ovih mjesec dva neprometovanja ozbiljan novac

Jer je naš PSO koncipiran da bude beskoristan, svima je bolje da ne lete.
Jedinu korist ima Trade Air i tih 3-5 putnika kojima porezni obveznici plaćaju papreno troškove..

Ova vremena polaska iz osijeka su nonsens. U 4:30 ujutro?!? Cca 2 h prerano je let. I onda imas konekciju u zg koju cekas 3+ sati. I cijeli dan si jadan jer si ustao u 2 ujutro

Ako se gleda cestovna udaljenost onda dionice Zagreb-Osijek, Zagreb-Zadar, Zagreb-Pula i Rijeka Zadar nemaju nikakvog smisla. Sve se prođu za manje od 3 sata i to sa jednim zaustavljanjem od 15 min. Ja razumijem da ne mogu/žele svi putovati autom, međutim dobra cestovna povezanost ove linije čini besmislenima.

Rijeka – Zadar se mogu složiti, iako će u sezoni biti putnika sigurno. Međutim za Zagreb se ne slažem. Ne moraju svi putnici biti p2p, i ako ostvare konekciju za dalje, onda linije itekako imaju smisla.

Da postoji kvaliterno željezničko rješenje, linija ne bi imala apsolutno nikakvog smisla, međutim ovako čak i ima.

I da postoji kvalitetno željezničko rješenje linije “poprečki” kao što su OSI-DBV/SPU/ZAD/RJK/PUY imaju itekako smisla. Uz to smisla ima i ona “uzduž” PUY-SPU/DBV i RJK-SPU/DBV. Sve ostalo je glupost. Osim ZAG-BWK koji bi trebao biti u PSO-u…

Split-Zadar?

Ne moraju svi biti p2p, ali i oni koji nisu biraju da ih netko vozi na let (jer ih ionako vozi na Pleso pola sata ili sat vremena, ovisno di žive). Isto tako ih vozi još sat i pol dalje i ne plaćaju dnevne parkinge i kartu i do Zagreba. Kažem, nije to uvijek tako, ali kod nas je to u većini slučajeva upravo tako.

ima li neke sanse za pso na losinj?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!