zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Ima li Cerklje smisla

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Cerklje

Slovenija je početkom 2021. dovršila prvu fazu obnove zračne baze Cerklje na Krki, u blizini Novog Mesta. Radovi su obuhvatili novi kontrolni toranj, produženje uzeltno-sletne staze, platformu za parkiranje aviona, helidrom, novu aerodromsku zgradu, hangare, skladišta, vatrogasnu postaju i pogon za skladištenje goriva. Uzletno-sletna staza je sada duga točno 3.000 x 45 metara. Aerodrom ima paralelnu rulnicu, te glavna stajanka osim pozicija za male avione ima i tri pozicije za veće avione, a veličine je 325×245 metara. Uz to postoji i 50 pozicija za parkiranje manjih aviona, 7 helikoptera i 2 uzlatišta za helikoptere. U investiciji od 72,5 milijuna EUR sudjelovao je NATO sa 41 milijunom, te Slovenija sa 31,5 milijuna.

Cerklje je glavna baza slovenskog zrakoplovstva. Tijekom obnove plan je bio da Cerklje osim vojne funkcije ima i civilnu funkciju. Iskreno aerodrom bi bio savršen za LCC (Low cost carriere) obzirom da je autoputom na samo 50 km od Zagreba (pola sata) i 80 km od Ljubljane (45 minuta), koji do nedavno nisu htjeli LCC na svoje aerodrome. Dovođenjem Ryanaira i/ili Wizz Aira na aerodrom Cerklje se i te kako moglo pozicionirati kao LCC alternativa Zagrebu i Ljubljani koji tada nisu htjeli LCC na svojim aerodromima. No, nakon što je Ryanair objavio baziranje čak tri aviona u Zagrebu ovaj plan više nije realan. Obzirom na evidentne prednosti za LCC Cerklja ostat će nepoznanica jel upravo otvaranje ovog aerodroma bilo motivator MZL Zagreb da ubrza pregovore sa Ryanairom.

No, nedavno sam imao sastanak sa jednom kompanijom koja je izrazila želju da revitalizira Cerklje te postavi dva aviona koji bi opsluživali Zagreb i Ljubljanu na linijama koje je prije letjela Adria, a danas ih više nitko ne leti: Copenhagen, Prag, Manchester, Skopje, Sarajevo, Tirana, Bukurešt, Sofija, a uz to i Barcelona, Dusseldorf i Stockholm. Kompaniji mi je rekla da bi na Cerklju postavila montažni terminal i imala otvoren aerodrom samo u vrijeme operiranja svojih aviona, te da bi ponudila i ostalim kompanijama, poglavito LCC, da lete na aerodrom, te podijele troškove ljudstva i operacija. Kompanija je od mene tražila savjet i procjenu isplativosti projekta. Tada sam kompaniji rekao da sam siguran da slovenska vlada ne bi pozitivno dočekala da se operacije umjesto iz Ljubljane operiraju iz Cerklja, te isto ne samo da ne bi financirala, nego bi nastojala i spriječiti. Stoga ovaj projekt vidim tek kao zgodno premišljanje, ali ne i kako realan projekt.

22 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Šteta, što grad Zagreb, MORH te RH ne uviđaju da uz rubni dio grada postoji aerodrom Lučko, koji bi bio fenomenalan kao alternacija generalne avijacije!
Aerodrom Lučko ima povijest a sada je u derutnom stanju i više zatvoren nego otvoren, radi operatora AD Lučkog.
U periodu između Drugog svjetskog rata i 1959. godine služio je i kao zagrebački aerodrom. Lučko je nekada bila glavna zagrebačka međunarodna zračna luka , a kasnije je podržavala vojno zrakoplovstvo. Izgrađena je 1943. godine, a komercijalno je radila od 1947. do 1959. godine, nakon čega je komercijalni promet preseljen u novu Zračnu luku Zagreb s asfaltiranim uzletno-sletnim stazama na Plesu. Lučko je i nakon toga ostalo zračna luka vojnog i općeg zrakoplovstva. U prvoj godini komercijalnog rada imao je 1430 letova, 11 000 putnika i trideset tona tereta. Godine 1959., posljednje godine komercijalnog rada, zračna luka je opslužila 167.000 putnika i 1.500 tona tereta. Lučko je bilo mjesto održavanja niza aeromitinga i natjecanja, kao što je godišnji Zagrebački aeromiting Zagreb Cup ( natjecanje u preciznom slijetanju padobranaca ; Kup grada Zagreba ), kao i 2. Adria Air Race 2012.
Svjetske vojne igre održane su 1999. godine u Zagrebu, a natjecanje u padobranstvu održano je u Zračnoj luci Lučko.
Šteta za sve nas koji vole nebo 🙁

Dobar članak. Šteta. Prije svega i za Zagreb. Uvođenje nekih linija za nas česte putnike bi bilo idealno. Tirana ili Barcelona bi bili pun pogodak. Možda neka linija do Baltika. Zna li se zašto Mariborski aerodrom više nema uopće komercijalnih letova?

Što je uopće potrebno, tj.koji uvjeti i koliko linija 1,2,8? da zračna luka dobije međunarodnu licencu?

Pa mora valjda imati bar jednu aktivnu liniju ili?

PSS dužine 3 km neiskorišćena,šteta.

Sve govori to što je NATO finansirao izgradnju a Slovenija je vjerovatno dobila pare od EU za svoj dio. NATO plaća održavanje i to je to. Slovenija nema kapaciteta za drugi aerodrom osim Ljubljane. Sve ostalo je folklor i fikcija

A zašto neka alternativna hrvatska avio kompanija ne bi od tamo imala letove i koristila Cerklje kao zagrebačku bazu?
Mogla bi i Croatia osnovati svoju low cost avio podružnicu i od tamo letjeti?
Ljubljanu ne treba u to miješati.

Ja ništa ne očekujem od Croatije, ja očekujem od vas kad ste ovdje načeli tu temu da odgovorite bi li to imalo smisla za Croatiju?!

Uopće ne razumijem ove vaše odgovore. Dobro, svi shvaćamo u kakvoj je situaciji Croatiji. No isto tako (valjda) shvaćamo da postoji određeni tržišni potencijal te ga ima smisla iskoristiti.

Molim Vas odgovorite čovjeku ima li LCC podružnica ikakve isplativosti.

Kratko i jasno – NE 🙂

Apsolutno. Slovenija je fantastično razradila svoja tri civilna aerodroma da je četvrti sad već preka potreba.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!