zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Ima li logike long-haul Wizz Aira sa A321XLR?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

Wizz Air nabavlja čak 47 Airbusa A321XLR. Uz to ostale kompanije IndigoPartnersa nabavljaju još 32 A321XLR i to JetSmart 14 i Frontier 18 ovih aviona. A321XLR dolaze od 2023. I sad se opravdano pita što će IndigoPartners sa ovim avionima?

Wizz Air je objavio da neće letjeti preko Atlantskog oceana nego samo iz Londona prema Abu Dhabiu i drugim dalekim destinacijama. Kajgot! Za to im ne bi trebala tolika masa ovih aviona.

Upravo zato sam siguran da će Wizz Air koristiti ove avione za daleke letove iz Abu Dhabia prema Istoku (Kina, Japan, Filipini, Singapore…), ali i preko Atalantskog oceana, o čemu pišem već pet godina (i prije narudžbe prvog A321XLR). Jasno on to neće učiniti dok neće imati kritičnu masu ovih aviona. Zašto preko Atlantskog oceana? Zato da poveže svoje europske baze sa američkim bazama. Upravo zato Ryanair već godinama širi broj letova za Raykjavik odakle može dobaciti do cijelog SAD-a. To znači da će putnik iz bilo koje zračne luke sa jednim, dva ili najviše tri presjedanja moći stići bilo gdje u SAD. To čini i sada (npr. Zagreb-Frankfurt-Newark-Cincinnati), no sada će to činiti za 350 EUR, a ne za 1100 koliko to iznosi sa legacy carrierima.

Long-haul LCC sa širokotrupcima u prvom redu nije uspio jer su širokotrupci imali velik cargo prostor koji je zjapio prazan. Putnici su putovali sa malim koferima, a LCC ne trpe cargo. To je značilo dodatnu nepotrebnu potrošnju goriva i gubitak novaca. Uz to širokotrupci imaju veliku business klasu koje LCC ne uspijevaju prodati. A321XLR tako što nema. On nema cargo prostor, čak štoviše dio prtljažnog prostora se pretvorio u tankove, dakle imat će taman prostora za prtljagu putnika. On ima i vrlo malu business klasu, a i ne mora je imati.

Konačno širokotrupac znači i dodatni model aviona u floti. A321XLR to ne znači. Njega će letjeti iste posade, maintenance je isti, isti su rezervni dijelovi i način servisiranja. Znači jedan model za duge linije i za kratke linije. Ovaj avion nakon prekooceanske rotacije može obaviti i jednu kraću short-haul rotaciju, i protom neće gubiti novac. A to pak znači daleko bolju utilizaciju aviona nego kada nakon long-haul linije avion mora stajati u bazi i čekati iduću rotaciju.

Širokotrupac troši daleko više goriva, ali on više košta za takse na aerodromima jer treba veći servisni box. Uskotrupac koristi samo 50% boxa širokotrupca, tj. dva ova aviona stanu na isto prostor na aerodromu. Širokotrupac je bitno skuplji u nabavi.

Uzmemo li u obzir sve gore navedeno jasno je da će Wizz Air i ostale kompanija IndigoPartnersa i te kako uspjeti sa ovim avionom. Te će napraviti novu revoluciju u zračnom prijevozu planete. Kada još na to dodamo da Wizz Air pokreće bazu u Indiji sa kojom će moći doći bilo gdje u Aziju, te LCC kompaniju u Kanadi i Australiji (već je zatražio AOC) jasno je da će kompanija imati pokriven cijeli svijet osim dijela Afrike (dio će se pokrivati iz Europe i Abu Dhabia). Opako. Biti će to zadnji čavao u lijesu legacy carriera koji sada žive na long-haul letovima.

Stoga ne treba čuditi da su američke kompanija toliko žestoko reagirale na traženje dozvola Wizz Aira za letove za SAD, što je bilo tek probni balon pod izgovorom cargo letova za SAD sa A330F. Tako žestoku reakciju još nismo doživjeli u zrakoplovnom planetu, a jasno je da to nije radi jednog-dva cargo leta za SAD tjedno, već upravo radi plana IndigoPartnersa.

29 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Long haul bez prtljage = contradictio in adiecto
Iz mog iskustva, cijena karte kod LCC-a s nekim minimalnim kuferom je značajno veća nego samo “letenje s torbicom na ramenu”, jer kako rekoste oni ne trpe cargo, a mrze prtljagu. Putovati u SAD s kuferićem 40 x 20 x 25 cm meni se ne čini logično.
Baš me zanima koliko će LCC naplatiti kartu s 2 kufera od 20 kg? Hoće li to biti dodatak od 11 EUR po kilogramu? Letjeti u “autobusu” 8+ sati, bez zaustavljanja svaka 3 sata na “puš/piš pauze”, može biti privlačno djedici koji odavno leti privatnim jetom. Davno se on vozio busom.
Na kraju, legacyji trenutno mogu srušiti cijelu karte toliko da pokriju trošak letenja, a zaradu ostvariti u prijevozu cargo-a. Sad kad Volga-Dnjepar ne leti na zapad, Cargo će donositi još više zarade.

Slazem se. Pogotovo jer je logika LCC cim vise sektora obaviti tokom jednog dana, da cim vise puta napunis avion. Ovako dva sektora u danu, mi bas ne drzi vodu. Cargo i biznis klasa, to je zarada na long haulu.

Dobro za putnike ali robija za radnike u avijaciji je ovaj pravac u kom se ide

Postaje profesija sve slicnija autobusu a sve dalja od aviona.

Jedva čekam da krenu sa ovim letovima

Sada mi je konačno jasno zašto su uskotrupci profitabilniji na long haul letovima. Mislim da legacy prijevoznici neće tako lako dopustiti da im LCC uzme tržišni udio, sigurno će se adaptirati, Lufthansa prva.

“Bit će to zadnji čavao u lijes lagacy carriera”.

Alene kako možete napisati nešto ovako neozbiljno?!?!?!?!

Da se nadovežem na svoje pitanje. Jučer argumentirate kako niti jednom LCCu nebi dali preko 100EUR i da bi uvijek odabrali legacy – i to pričali smo o kraćim relacijama po Europi.

Danas planirate u Cincinnati sa LCCom koji btw još nije ni dobio letjelice.

I vi ste već pokopali legacye.

A da se dogovorite sa sobom ?

Pokopati legacy je različito od natjerati legacy da se korjenito izmjeni. Legacy je itekako preživio.

Malo tko će putovati long haul ako mora na pola puta odrađivati self transfer. To je problem i po kraćim relacijama a kamoli da na Islandu radiš transfer za drugi let prema USA. p2p iz glavnih EU središta preko Atlantika itekako mogu funkcionirati i LLC će tu uzeti dio tržišta, ali za sve ostale scenarije nemaju odgovor na legacye – od presjedanja, udobnosti, hrane, skupljanja milja i sl. Jedno je ići u Barcelnu a drugo u Atlantu. Ovo drugo sigurno ne ideš na vikend break.

Vi niste svesni da sve sto potrpate u kofer mozete kupiti za 50 evra i pola baciti na putovanju. Putovao preko Atlantika tako pre 17 godina.

Pa onda možete i platit legacy ta tu razliku i putovati kao gospodin.

Razlika neće biti veća od 50EUR i ne zamišljajte ako je LCC na kratkim relacijama 3 puta jeftiniji da će bit i na long haulu. Letjelica košta i što je dulji let, razlika u cijenama LCCa i legacya je manja. Uostalom sami možete provjeriti po Aziji kako to ide, sa AirAsiaX, Scoot i sl… osnovna cijena bez prtljage je jeftina, ali čim počne nadoplaćivati prtljaga/hrana vrlo brzo se približi cijeni legacya.

Hoce li biti letova iz regije sa A321XLR

Za početak iz BUD svakako, koja nam nije daleko, ali cena bi trebala biti baš baš pristupačna jer u suprotnom se može ići iz BEG za JFK za oko 550 do 650 EUR ko gospodin bez cimanja i mrcvarenja.
Ta cena može biti i manja preko Air ITA ili Air France 400 do 500 EUR ali uz tranzit od 2 do 4 sata.
Biće interesantno svakako…

Eh, sve će to uspjeti ako aerodromi prihvate spustiti cijene usluga. Ali moram priznati da ne znam da li npr na istočnoj obali USA ima regionalnih aerodroma ili nešto u dubini teritorije gdje bi letjeli LCC letjeli i akumulirali milione putnika. I da li bi neka “administracija” dozvolila tako nešto. Sa strane putnika putovati letećim autobusom na kraj svijeta uz dobar sendvič i koka kolu za manje peneza zvuci bajkovito. Sa strane struke i operativno, ovo je projekat na veoma dugom štapu.
Ako europski LCC imaju tu ideju i pocnu je sprovodit u djelo, radoznao sam kakav bi tek potez uradio Soutwest Airlines sa svojih 1000 aviona… zvuci mi na svjetsko krljanje do bola. Ahahahahhaha

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!