zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Dubrovnik 28 tjednih letova

Dubrovnik je krajem XII. mjeseca imao 20 tjednih letova za Zagreb Croatie Airlines, i 2 tjedna leta Trade Aira za Split-Rijeku-Osijek, 3 tjedna leta Turkisha za Istanbul, te 2 tjedna leta Vuelinga za Barcelonu i 1 za Rim.

Kako je prošle godine nije imao ni jedne inozemne linije (ove godine 6 letova na 3 linije), a imao je i manje letova za Zagreb, ovo je ipak stanovito i ne baš zanemarivo povećanje. Ipak nevjerojatno je da Croatia nije iznašla snage za bar dva tjedna leta iz Dubrovnika za Frankfurt.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb); foto: ZL Dubrovnik

74 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Prije ovog s.anja sa covid 19 koristio sam zimi liniju Vuelinga za Rim i uvijek je bila puna . Plaćao sam povratnu kartu oko 500 Kuna, Rim u Siječnju ima puno sunčanih dana , Nisam tip od zimskih radosti. Snijeg sam volio samo ispod Kostelićevih skija.

Zar je bio samo jedan let za Rim? Kad sam bookirao bilo ih je više. Letio sam sam 19.12 iz DBV za Rim, bilo nas je cca 30 putnika. Šteta.

Alene to je ono što vam ja uporno govorim, jednostavno nema interesa za zimske letove iz Dubrovnika… Ne radi se tu samo o koroni, tako je bilo i prije korone.

Naravno da nije bilo tako prije korone, treba se informirat malo bolje kako je npr. bilo u zimskom redu letenja 2018. i 2019.

I od toga je preživjelo gotovo ništa i prije početka pandemije.

Znam ja dobro tko je sve pokušavao letjeti zimi za DBV prije korone i kako je to prošlo, i sam sam bio na mnogim od tih letova (LOT, Vueling, Iberia…). Za putnika super jer imaš osjećaj da si u private jet-u, za aviokompanije baš i ne zato ih je većina i jako brzo odustala. Jedino Vueling ne odustaje iako mi nisu jasne njihove računice, LF im nikada nije bio bajan u zimskim mjesecima, uz njih još i Turkish, ali oni stalno otkazuju letove pa ih se baš i ne može računati.

Prije pandemije odustali su LOT i Iberia, British je pokušavao nešto sa jednim tjednim letom (planirali su 3) pa su za vrijeme pandemije odustali, Turkish je konstantno otazivao letove.

Slaba je potražnja za međunarodnim letovima iz Dubrovnika tijekom zime.

To je prije pandemije.

Onda znate i kakav je bio LF na tim linijama?

Čovjek živi u Dubrovnik i putuje avionom. Naravno da se u Dubrovniku zna koliki je LF na linijama.

Ne samo to, nego imam prijatelja koji radi na DBV na check-inu pa za praktički svaki let znam koliko je bilo putnika. Ukratko, LF je većinom bio očajan. Na dosta letova na kojima sam bio zapravo i komičan. Za Vueling Rim – DBV ne znam jer nikad nisam letio niti sam se nešto raspitivao o toj liniji.

Alene u DBV zimi ni ne radi vise od jednog saltera, pa za koga ce raditi kad ima po jedan let svako nekoliko sati 🙂 BTW osoba koja radi na check in-u ima pregled svih putnika na svim letovima dolaznim i odlaznim letovima…
I da, i LOT je prije pandemije otkazivao letove, mozda nije ukinuo liniju, ali ako u 12. mj otkazu sve letove do kraja 3. mj. to je isto kao da su ukinuli (zimsku) liniju.

I kakva je popunjenost linije DBV-FRA.

A tko to vama dojavljuje da je LF čudesno dobar? Naravno da je čovjek sa šaltera legitiman izvor, a vaša nagađanja nisu.

Naravno da je legitiman izvor kada je radnik zračne luke i ima informaciju o popunjenosti zrakoplova na letu.

Kojim “informacijama” on nema pristup? Naravno da osoba sa šaltera zna koliko je LF jer radi na šalteru i posjeduje informaciju o popunjenosti zrakoplova.

Lijepo vam je čovjek objasnio da osoba koja radi na check inu u Dubrovniku ima popis broja putnika na svakom letu. U čemu je problem? To što se ovo ne poklapa sa vašim deluzijama o odličnoj popunjenosti letova tijekom zime?

Niste apsolutno ništa objasnili već bez ni jednog smislenog argumenta odbacujete činjenicu da bi ste dokazali da ste uvijek upravu.

A eto, na temi o Novaku Alen F. piše “Mislim da će ” big bang” uslijediti najkasnije do kraja veljače, +/- dva tjedna.”, dok Alen Š. “Misli da neće.”
I što sad? Netko nije u pravu? Tko? 😉

To je ogromna sramota CA i države koja joj daje tolike novce.

Croatia Airlines bi trebala postati profitabilna aviokompanija jer u državnom interesu definitivno nije neprofitabilnost nacionalne aviokompanije. U apsolutno niti jednoj EU zemlji se ne tjera nacionalnog avioprijevoznika da guta gubitke na neprofitabilnim linijama iako dobiva novac od države. Prije koji dan ste pisali kako Montenegro ne bi trebao uzeti drugi tip aviona jer to nitko u Europi ne radi. Zašto sada tjerate Croatiju da radi nešto što također nitko u Europi ne radi?

Croatia Airlines je, kao i dosta ostalo navedenih kompanija, dobivala poticaj za letenje ove linije. Taj poticaj očito u pandemijskom vremenu više ne pokriva gubitak na navedenoj liniji, a samim time je razuman potez se povući sa navedene linije.

Zašto ne bi bila profitabilna ta linija?

Kažimo da rade. Zašto bi Croatia pratila tu praksu? Zašto bi Croatia bila još ne profitabilnija nego što jest? Novac koji smo dali Croatiji služi da pokrije gubitke zbog pandemije, a ne da otvara ili sadržava linije na kojima bi gubila još više novaca.

Vi očito imate potrebu kritizirati Croatiu što god da učinili, zar ne? Ja ne mogu vjerovati da vi kritizirate zatvaranje ne profitabilne linije. Kako vi mislite da Croatia ide u boljem pravcu ako želite ostavljanje ne profitabilnih feederskih linija u mreži?

Zato su OSI-MUC i SPU-MUC, SPU-FCO profitabilne, kako da ne.

Očito im se navedene linije daleko više isplate nego FRA-DBV.

Zašto onda linija MUC-SPU nije ukinuta?

To bi bilo smisleno. Feederske linije za LH bi se trebale ukinuti i proširiti konekcije iz Zagreba.

Radi i vi je kritizirate zbog toga. Napokon je ukinuta jedna ne profitabilna feederska linija i vi kritizirate Croatiu.

Očito su te linije bolje popunjene nego što je bila ona za Dubrovnik. Da nije yako ukinuli bi i navedene linije.

Croatia leti iz Dubrovnika. Tko želi za Frankfurt može preko Zagreba.

Profesionalno postupanje po standardima uspješnih legacy prijevoznika je ukidanje feederskih linija izvan huba iz manjih mjesta i forsiranje nekoličinine putnika da putuju preko huba iste te aviokompanije.

Ma naravno…

Uredu. Zašto?

Ako već znate toliko o profitabilnosti linija u Croatiji molim vas pokažite brojeve koji pokazuju profitabilnost svake Croatijine linije.

Više se vi zalažete Alene od uprave ŽL DBV da bi Croatia letjela zimi međunarodne linije s juga

Objasnite zašto je baš Croatia odlučila baš tu liniju srezati, a eto ne Rim-Split(ovo nije ne profitabilna linija jer se pune ti letovi zbog Zagreba) ili Zagreb-Copenhagen? Možda zato što bi više novaca izgubili letenjem a toj liniji nego na navedene dvije?

To se slažem, pogotovo zato što je za CA Dubrovnik zlatna koka (prvenstveno mislim na liniju DBV-ZAG), odbijanje da barem dio toga vrate nekakvim subvencioniranim inozemnim letom iz DBV je čisti bezobrazluk.

Ovom logikom je i Croatia došla do pozicije gdje sada jeste. Jer eto, Croatia je nacionalni avioprijevoznik pa koga briga što će letjeti ne profitabilno to je njihova “dužnost”. Koga briga koliko će biti profitabilni, neka gube oni novce, oni su nacionalni prijevoznik.

Koliko Air Baltic leti međunarodnih letova iz manjeg grada Liepaje? Ili Finnair iz Oulua, Turkua, Vasse? Koliko te aviokompanije lete feederskih ne profitabilnih linija iz mnajih mjesta?

DBV-FRA očito radi daleko veće gubitke nego ostale linije.

Da. Zašto ne bi?

A kako vi možete znati da su sve Croatijine linije ne profitabine onda?

Zašto ih nikad niste objavili? Zašto ne objavite kolika je profitabilnost linija o kojim diskutiramo?

Pa kako onda znate da je linija MUC-SPU ne profitabilna kao i linija DBV-FRA?

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!