zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Volotea u regiji

Do sada sam obradio sve velike kompanije koje lete u regiji, no jedna kompanija je ostala ispod radara. Volotea. Čudna kompanija sa vrlo čudnim i drugačijim poslovnim modelom. No, poslovnim modelom koji stvarno funkcionira, donosi profit i lijepo se razvija.

Volotea ima priličan broj letova u regiji. Više definitivno ne spada u red malih kompanija i stoga je vrijeme da se pozabavimo i njom.

foto: Volotea

 

Tko je Volotea

Volotea je vrlo mlada kompanija, nema još ni 10 godina. Nastala je 2011, a prvi let je imala 5.4.2012. Kompaniju su osnovali osnivači konkurentskog španjolskog LCC Vuelinga, Carlos Munos i Lázao Ros.  Kompanija je ime dobila od riječi „revolotear“ što znači lepršati, letuckati, letjeti okolo.

Volotea ima 1450 zaposlenih. Suvlasnici kompanije su 49% američki fond CCMP Capital Pertners, 25% imaju dva europska fonda Axis Participaciones Empresariales i Corpfin Capital, dok Carlos Munos i Lázao Ros drže 26% kompanije. Kompanija je prije pokretanja operacija uspjela prikupiti 50 milijuna EUR osnivačkog kapitala. Na vrhu kompanije je Greg Brenneman koji je bio predsjednik i COO Continentala.

U samom početku kompanija je razmatrala flotu sastaviti od Bombardiera CRJ-1000 ili Embraera E-195, no na koncu se odlučila za Boeinge 717. Vrlo čudan odabir. Ovih aviona je bilo tek 155 u prometu, masovno su se izbacivali iz flota i pokazali su se kao ne baš dobar izbor za većinu kompanija. Volotea je pak rezonirala da joj treba manji avion za vrlo specifično tržište leisure letova iz sekundarnih aerodroma, te se odlučila na avion koji je tada bio ekstremno jeftin. Stoga je većinu svojih avione nabavila od Midwesta, koje nakon ujedinjenja sa ULCC Frontierom isti nije htio u flotu. Većina nabavljenih aviona je 2010. letjela za Mexicanu Click do njenog bankrota u VIII/2010. Svi B717 su pripadali Boeing Capital Corporationu kojima su i vraćeni nakon izbacivanja iz flote 2021. godine. Ukupno je Volotea u floti imala 19 Boeinga 717 Kompanija je kraće vrijeme u floti imala i po jedan Boeing 737-500 (2017. i 2018).

Od XI. mjeseca 2017. u flotu dolaze Airbusevi A319 (i opet prvi avioni dolaze od Frontiera) koji postepeno zamjenjuju B717. Jednostavno, kompanija je samo 5 godina po početku operacija shvatila da B717 nije dobar avion i da moraju tražiti bolju alternativu. Posljednji B717 je iz flote izbačen u I. mjesecu 2021. dakle manje od 9 godina od početka operacija. Pritom su bili posljednji europski operater ovih aviona. Od I. mjeseca 2021. kompanija je odlučila nabaviti i veće A320. Trenutno u floti više nema ni jedan B717, te ima 20 Airbusa A319 i čak 16 A320, tj. 36 aviona. No, ovog ljeta je u wet-lease uzela još 4 A320, tako da je zapravo imala 4 aviona više nego 2019. (ukupno 40) i to sa bitno više kapaciteta (A320 umjesto B717).

Volotea na svojim letovima prodaje baš sve što se prodati može. No, pritom ima jednu vrlo specifičnu uslugu za putnike koji češće lete ovom kompanijom, Megavolotea i Megavolotea Plus. Letite li više od dva leta sa Voloteom isplati vam se uzeti Megavoloteu jel sa njom u startu dobivate do 10 EUR popusta na svaki let, dok vas godišnja članarina košta 29,99 EUR. Uz to dobivate 25% na odabir sjedala, 15% na cijenu prtljage, 20 EUR voucher za rođendan, a benefite vam mogu koristiti i do 4 putnika u pratnji. Kompanija periodično, poglavito izvan sezone daje dodatne popuste i privilegije. Megavolotea Plus se ostvaruje od 2. godine članstva i ona vam daje 15 EUR popusta po letu, 50% popusta na sjedala, 25% popusta na prtljagu, sa njom imate prioritetan ulazak u avion, dobivate 35 EUR voucher za rođendan, te neograničeni broj suputnika može koristiti benefite. Ovaj program ima preko 200.000 članova, od čega je 35% članova u Megavolotei Plus.

Kompanija je u prvoj godini otvorila nevjerojatnih 90 linija, no pritom prilično griješila, pa je skoro pola linija (njih 40) ukinuto u prvih dvije godine. 2019. godine kompanija je operirala preko 300 linija.

Volotea je profitabilna od 2014. godine, tek dvije godine po osnivanju, što je istinski iznenađujuće poglavito obzirom na njihov poslovni model. Kompanija ima 50% leisure putnika (turista), 35% njih posjećuje rodbinu i prijatelje, a tek 15% putnika su poslovnjaci. Volotea leti na sekundarne aerodrome diljem leisure tržišta Europe, iako ima i linija koje nisu leisure linije. U prvom redu leti iz Španjolske, Francuske, Italije i Grčke, a prema destinacijama u Alžiru, Austriji, Bugarskoj Češkoj, Hrvatskoj, Irskoj, Luksemburgu, Malti,  Njemačkoj i Portugalu. Kompanija je od 2019. krenula i sa letovima za Maroko.

Ove godine kompanija je potpisala code-share sa Aegeanom, te ima suradnju na čak 100 linija dvije kompanije, što je više nego pohvalno za njenu bazu u Ateni, a obije kompanije od toga imaju izvrsne koristi. Odlična suradnja koja će i te kako naškoditi ostalim baziranim kompanijama u Ateni (Ryanair i SkyExpress).

Kompanija je u VII. i VIII. mjesecu ove godine imala 111% kapaciteta iz 2019. i jedna je od vrlo rijetkih kompanija koja je imala više kapaciteta nego prije Covida-19. Ove godine je otvorila 85 novih linija, te je operirala 375 linija. Kompanija je ove godine imala nevjerojatan load faktor od 91%, što je desetak postotnih bodova više od Ryanaira. U prvih 8 mjeseci ove godine ostvarila je 28.000 letova. Ove godine imat će ponuđenih 6,4 milijuna sjedala, što je 34% više nego 2019. Volotea je od svog osnutka prije 9 godina prevezla čak 35 milijuna putnika.

Volotea ima baze u 17 gradova Španjolske, Francuske, Njemačke, Italije i Grčke: Asturias, Atena, Bilbao, Bordeaux, Cagliari, Genova, Hamburg, Lyon, Mareilles, Nantes, Napulj, Olbia, Palermo, Strasbourg, Toluluse, Venecija i Verona. U Hamburgu kompanija nema redovnih linija, no leti shuttle let za Toulouse za radnike Airbusa 2 do 4 leta dnevno radnim danom od XI. mjeseca 2019. Stoga tamo ima bazirana 2 aviona. Volotea leti za više od 100 gradova.

Kompanija u svakom press materijalu ponavlja da ona povezuje male i srednje velike gradove Europe i po tome ima istinski drugačiji poslovni model od i jedne kompanija u Europi. Ona ne leti za najveće gradove. Paris, Madrid, Barcelona, Rim, Atena i Beč su tek izuzeci. Tako Volotea nema ni jedan jedini let za Frankfurt, London, Amsterdam, Istanbul, Manchester, Minhen, Copenhagen, Dublin, Moskvu, Zurich, Lisabon… Baš drugačiji poslovni model. I njene baze su u srednjim i malim aerodromima.

No, ono što najviše šokira zrakoplovnu javnost je kako kompanija koja ima 72% sezonskih letova, tj. samo 28% letova obnaša zimi, može financijski uspijevati, čak štoviše profitirati. Poslovni model u kojem prizemljiš skoro 3/4 flote zimi, te većinu svojih posada, po svim ususima morao bit biti opako neisplativ, on bi morao donositi ogroman gubitak. Što to Volotea ima, koji poslovni model koji joj omogućuje da uz tako izraženu sezonalnost može biti profitabilna, rasti i razvijati se? Upravo ovaj primjer volim isticati kada kritiziram cendranje Croatie o sezonalnosti koja uz to koristi još i vrlo izdašan PSO za zimske letove u Hrvatsku.

Volotea, Grčka, VII/2021, autor: Luka Babić

 

Gdje Volotea leti u regiji

Još 2019. Volotea je letjela za Pulu i Rijeku, no ove linije je ukinula u Covidu-19. Samo u ljeto 2019. Volotea je imala 5 novih linija u regiji i to za Split, Dubrovnik, Pulu i Rijeku, tek jednu manje od easyJeta.

U Covid-2020. godine Volotea je prekinula letove za Pulu i Rijeku, te ih nije obnovila ni ove godine, a za sada nema planova obnoviti ih ni iduće. U VIII. mjesecu 2020. godine kompanija je letjela iz Splita 4 linije koje su svaka imale tek 1 tjedni let i to za Bordeaux, Lyon, Marseilles i Nantes. Za Dubrovnik kompanija je imala jedan let više, njih 5, tj. letjela je po jedan tjedni let za Bordeaux, Marseilles i Toulouse, te dva tjedna leta za Nantes. To znači da je u VIII. mjesecu prošle godine Volotea letjela na tek 8 linija sa 9 tjednih polazaka. Već sredinom IX. mjeseca 2020. kompanija nije imala ni jedan jedini let u regiji.

U IV. mjesecu ove godine Volotea nije imala letova u regiji. No, ovog VIII. mjeseca kompanija je naglo povećala broj letova i to za čak 156%, te je imala 23 tjedna leta (više nego 3 dnevno). I dalje Volotea leti samo za Split i Dubrovnik. Iz Splita kompanija je imala 11 letova i to po jedan za Nicu, te po dva tjedna leta za Bordeaux, Lyon, Marseilles, Nantes i Toulouse. Za Dubrovnik je i opet imala jedan let više i to jedan tjedni let za Strasbourg, po dva za Bordeaux, Lyon, Marseilles i Toulouse, te tri tjedna leta za Nantes. Ovo znači da je kompanija letjela na 12 linija iz Francuske.

U X. mjesecu Volotea, za razliku od prošle godine, i dalje ima letova u regiju. Tako za Dubrovnik ima po jedan let za Lyon, Marseille i Nantes. Za Split kompanija do sredine X. mjeseca leti još samo za Bordeaux. Tek 4 tjedna leta (niti 20% letova iz ljeta), no ipak se još uvijek leti.

U široj regiji kompanija leti za Beč (Austrija), 23 linije za Italiju (6 baza) 17 linija za grčke gradove (1 baza), za Varnu (Bugarska), a u prošlosti je letjela i za Tiranu.

foto: Volotea

 

Bi li Volotea mogla napraviti bazu u regiji

Sa postojećim brojem letova sigurno da ne bi. Za bazu kompanija mora imati 23 do 25 letova tjedno, dok Volotea u ovom momentu imat tek pola od te brojke.

No, iduće godine Volotea planira nove linije i to iz Splita za Atenu (od 24.4.), Veneciju (od 27.5.), Bari (od 1.6.) i Palermo (od 1.6.). Iz Dubrovnika nove linije su za Atenu (od 23.4.), Veneciju (od 27.5.), Mykonos (od 28.5.), Bari (od 1.6.) i Palermo (od 1.6.). Dakle, iduće godine kompanija planira letjeti iz Splita za:

 • Atena 2 leta tjedno
 • Bari 1 let
 • Bordeaux 1 let, u top sezoni 2 leta
 • Lyon 2 leta, u top sezoni 3 leta
 • Marseille 2 leta
 • Nantes 2 leta, u top sezoni 3 leta
 • Nica 1 let, u top sezoni 2 leta
 • Palermo 1 let
 • Toulouse 2 leta, u top sezoni 3 leta
 • Venecija 4 leta tjedno

Iz Dubrovnika kompanija planira letjeti za:

 • Atena 2 leta, 3 leta tjedno u top sezoni
 • Bari 1 let, 2 u top sezoni
 • Bordeaux 2 leta
 • Lyona 2 leta
 • Marseilles 2 leta
 • Mykonos 2 leta
 • Nantes 3 leta
 • Palermo 1 let
 • Strasbourg 1 let
 • Toulouse 2 leta
 • Venecija 3 leta tjedno

To znači da će Volotea iz Splita izvan sezone imati 18 tjednih letova, a u top sezoni 23 tjedna leta, na 10 linija u Francuskoj, Italiji i Grčkoj. Dubrovnik će pak imati 21 tjedni let izvan sezone i 23 leta u top sezoni na 11. linija za iste te države. Većinu letova 2022, zar razliku od ove godine, kompanija će početi operirati već u IV. mjesecu, te do X. mjeseca. Samim time i Dubrovnik i Split bi mogli dobiti baze i iduće godine će imati dovoljno letova za baze. Konačno, u 2023. se očekuje da će kompanija imat bar po 40 letova za Split i za Dubrovnik.

Te baze nemaju pretjerano šanse imati letove zimi. Možda po jedan let tjedno za Atenu, Nantes i Veneciju. No, Volotea je i ovako i onako sezonska kompanija koja je naviknuta ne letjeti zimi, te ima takav poslovni model.

Postavlja se pitanje jesu li Dubrovnik i Split premali aerodromi za bazu Voloteje. Nisu. Volotea ima baze u malim aerodromima i manjim od naša dva najveća jadranska aerodroma poput Asturiasa (tek 1,4 milijuna putnika u 2019.), Genove (1,5) i Strasbourga (1,3 milijuna putnika u 2019.). Na razini Splita i Dubrovnika su Verona (3,6), Bilbao (5,4), Cagliari (4,7), te Olbia (2,9 milijuna putnika u 2019.). Ovo jasno pokazuje da bi Split i Dubrovnik ulazili u prosječne baze Volotea po broju putnika. Konačno Volotea svoje baze pokreće sa tek jednim avionom, a onda raste sukladno potrebama baze, što čini realnost da Split i Dubrovnik dobiju bazu već iduće godine ili bar 2023.

Već 2023. za očekivati je da Volotea ponovo krene letjeti za Pulu i Rijeku. U idućih par godina vrlo vjerojatno će se desiti i letovi za Zadar, a sa A319 mogli bi letjeti i za Brač. Da sam ja direktor ZL Brač uložio bi sve resurse da dobijem ovog leisure prijevoznika u svoj aerodrom. Nije nerealno da u idućih par godina kompanija krene sa letovima za Tivat i Ohrid. Konačno, za očekivati je da Volotea uskoro krene i sa letovima iz regije za Španjolsku i Njemačku, te da poveća broj linija za Francusku i posebno Italiju.

 

Volotea je istinski zadivljujuća kompanija sa nevjerojatno specifičnom poslovnim modelom. Samim time Volotea je idealna za leisure linije na Jadranu, te ju svi turistički aerodromi regije trebaju maksimalno privući da leti prema njima. Kompanija se širi kao poplava. U regiji će iduće godine imati 100% više letova, pa je za očekivati da će se ova brojka poduplati već 2023. tj. da bi kompanija mogla imati i 100 letova tjedno u regiju za dvije godine. A to će je svrstati u sam vrh kompanija koje lete u regiju.

32 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji Najbolje ocijenjeni
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Volotea razvaljuje u Splitu i Dubrovniku. Nadam se da ce krenut letit i za Zagreb u doglednoj buducnosti.

Volotea je najgori prijevoznik čiju sam uslugu (ne)koristio. Ono po čemu su poznati u ostatku Europe je da njima njihov vlastiti red letenja ništa ne znači i da redovito ukinu letove na kojima je malo putnika dan/dva prije leta.
Nisam vjerovao da je takvo što moguće u EU, ali u dvije godine što “lete” na liniji Dubrovnik – Atena, na desetke rezerviranih letova i kupljenih karata i svi su otkazani koji dan ili tjedan pred let.
I dok se za 2020 i mogao covid19 optužiti (makar i tada nije bio covid19 kriv za otkazivanja), ove godine su potvrdili da su apsolutno žnj kompanija. Jesu nazivni LCC, ali neprofesionalnost koju su pokazali se može vidjeti jedino kod autobusnih prijevoznika na liniji Andrijevica – Plav – Peć. I onda ostane pitanje, ako su takvi kod organiziranja letova, kakva je sigurnost njihovih zrakoplova, održavanje i slično?

Volotea leti samo za Hrvatsku. U 2023. vratila bude se u Pulu i Rijeku, te krenula sa letovima za Zadar. To znaci 5 aerodroma u Hrvatskoj i ni jedan jedini u ostatku regije. Ovo najbolje pokazuje kakav je odnos stranih kompanija prema ostalim aerodromima i koliko preferiraju Hrvatsku.

Pogledajte samo IAG kaj radi u Hrvatskoj, a nema ga nigdi drugdje u regiji. Pa TAP, Air France, Smatrwings, Brussels, airBaltic, Jet2…

Brussels vec vise od godinu dana ne leti za Hrvatsku, TAP se prebacio na sezonsku liniju kao i svi navedeni avio prevoznici koji lete na primorske aerodrome.

Malo si se zajebunio 🤣

Brussels, AF, BA i Iberia lete u LJU ako još ne znate.

Gledajući kartu gde su prisutni vidi se da istočni deo kontinenta od Poljske, Slovačke, Ukrajine , pa i veliki deo naše regije nije pokriven letovima. Ako lete sa sekundarnih aerodroma iz naše regije sigurno postoje interesantni aerodromi a iz šire regije verovatno i mnogo veći broj potencijalnih aerodroma za širenje mreže.

Na Voloteu sam slučajno naleteo u decembru 2016. godine kada su imali božićne popuste. Prodavali su karte za 0,97 evra (da dobro ste videli manje od 1 evra), koja je uključivala ručni kofer + ranac za računar. Jedan od tih promotivnih letova bio je Dubrovnik – Nant (tako da je Volotea bila prisutna u Hrvatskoj još u letnjoj sezoni 2017. godine, a ne od 2019. kako se može naslutiti iz vašeg teksta). Tog aprila 2017. leteo sam na ovoj liniji i to je bilo jedno od najboljih iskustava na letu sa LCC: sedište su relativno tanka, ali udobna i bilo je mesta za noge više nego kod legacy prevoznika. Osim ove karte uspeo sam tom prilikom da kupim karte (ako je plaćanje 0,97 evra kupovina)i za letove za naredno leto (Strazbur-Biaric, Bordo-Pisa). Naravno da sam se pretpalti na njihov news mail i ispratio sam sve njihove akcije prethodnih godina koje su česte sa cenama počev od 5 evra.
Specifičnost ove kompanije je da na letovima kabinsko osoblje čine 3 a ne 4 zaposlena, što je verovatno znatna ušteda u troškovima zarada.

Alene, ja nisam napisao da ste to Vi eksplicitno rekli, već da se iz Vašeg teksta to moglo naslutiti. U poglavlju kojim počinjete da pišete o Volotei u našoj regiji, prva rečenica je:
“Još 2019. Volotea je letjela za Pulu i Rijeku, no ove linije je ukinula u Covidu-19. Samo u ljeto 2019. Volotea je imala 5 novih linija u regiji i to za Split, Dubrovnik, Pulu i Rijeku, tek jednu manje od easyJeta…….”. Eksplicitno ne piše od kada Volotea leti u Hrvatskoj, ali iz ovako koncipirane rečenice većina čitalaca ovu informaciju obradjuje upravo tako da je početak rada kompanije u Hrvatskoj bio 2019. godine. Nisam bio lenj i zamolio sam 10-tak svojih kolega i prijatelja da pročitaju tekst i nakon toga ih pitao šta misle, šta je smisao ove rečenice. Svi do jednog su rekli da je to informacija da je Volotea tada počela da radi na ovom tržištu. Ovo je potpuno nebitno da bi raspravljali o tome, ali s obzirom na Vašu dikciju u odgovorima na ovakve komemntare moram da Vas dobronamerno posavetujem da sve tekstove pre nego što ih objavite date nekom potpuno neutralnogm, čistog mozga, da ih pročita. Radim regulatorne poslove i u svom radu često ono što je u mojoj glavi ne napišem tako da i drugi to shvate. Zato uvek zatražim mišljenje od drugih. Na osnovu rasprava na ovom portalu, zaključio sam da ste veoma temperamentan, nestrpljiv čovek, koji radi milion poslova istovremeno i da s toga često pomalo brzopleto reagujete. Razmislite o ovom što pišem, jer bi onda bilo manje rasprava na temu šta je ko rekao i napisao, bilo bi manje Vaših “lapsusa” koji izazivaju polemiku….Dakle, poenta je u slušanju drugih, ja sam napisao “moglo se naslutiti”, a Vi odgovarate sa “Ma odakle ste vi pročitali da je Volotea na hrvatskom tržištu od 2019? To u tekstu ne piše i to nikako nije istina!!!!!”. Ovakva Vaša reakcija pojačana sa tri uzvičnika je više nego neprimerena.

1 kabinac na 50 ljudi mora biti

Kabinskog osoblja mora da bude onoliko koliko ima izlaza iz aviona. Vazduhoplovni entuzijasti bi morali da znaju ovo osnovno pravilo bezbednosti letenja.

Piše Vam licencirani stjuard.

Mozda se gospodin Peovic napokon malo trgne i poboljša komunikaciju sa zainteresiranim kompanijama za Brac i napokon nadu zajednicki jezik..

Da nije bilo Covida Volotea je trebala da otvori liniju Nant Beograd. Sve je bilo dogovoreno.

Jel imate negde link za tu vest?

Nije nemoguće da je bilo nekih dogovora jer je VIinci u Nantu veoma prisutan kao gradjevinska firma (izgradio je tamo značajne zgrade), a i upravlja tamošnjim aerodromom, mada ne verujem da bi ta linija bila mnogo isplativa (osim turista za obilazak Bretanje i Loare, drugih putnika bi bilo malo, a ni ovih prvih ne bi bilo previše). Linija Wizza prema Lionu nije opstala, a ova linija ima veći potencijal jer u ovom delu Francuske i obližnje Švajcarske postoji dijaspora za razliku od regije Nanta.

I ja letio s njima, ugodno i pomalo smiješno iskustvo. Stjuard je u prvom dijelu leta glumio vodiča pa nije prestajao govoriti, s lijeve strane sada možete vidjeti… s desne strane sad imamo najljepši pogled na Dubrovnik… :)))

Letio sa njima i uživao u B 717 . Komforan sa debelim udobnim sjedištima . Jedino mi je Norwegian ostavio bolji dojam od LCC .
Moja iskustva tj ocjene LCC sa kojima sam letio:
1.Norwegian
2.Volotea
3.Eassy
4.Click/Vueling
5.Germanwings
6.Ryanair

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!