zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

OTKAZIVANJA: British neće imati letove za Dubrovnik ove zime

Iako je tijekom ljeta British imao velik broj letova iz Dubrovnika za London, a i niz drugih kompanija je letio za London i Veliku Britaniju, te je postojala šansa da će British letjeti i zimi kao što je letio prije Covida-19, ipak ove zime British neće letjeti za Dubrovnik. Letova neće imati čak ni oko Božića i Nove Godine.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: British

64 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Znači, Dubrovnik će ove zime imati: Barcelonu, Rim, Zagreb i Istanbul. Aegean je otkazao, a što je s LOT-om, Iberiom i Croatiom ka ostalim destinacijama?

Mislim da bi dobar dodatak bila Air Serbia za Beograd i easyJet za Napulj preko zime.

LOT je otkazao 2019. godine sve zimske letove. Iberia je također tada učinila isto.

Croatia Airlines je za vrijeme pandemije ukinula zimske letove za FRA, ali kako imaju dosta konekcija preko Zagreba za FRA Dubrovnik neće ostati previše zakinut.

Nije previše jer OU nudi dosta konekcija.

Mislim da je većini putnika odbojno da na letu od Frankfurta do Dubrovnika moraju presjedati. Ne isplati se ljudima uopće čekati u Zagrebu za let koji direktno traje oko 1:30. Mislim da se bar 1 sedmični let morao ostaviti, radi dijaspore, nešto malo turista i konektiranih putnika.

Zašto se ne isplati čekati?

Evo, ja živim u Sarajevu. Nemamo direktnog leta do Rima, ali ja želim ići u Rim. Da bi do njega došao, ja moram prvo odletjeti do Beča (let traje 1 sat), a potom se ponovno nakon 2 sata čekanja ukrcati na drugi avion za Rim i ponovno do njega letjeti 1 sat. Znači, to su 4 sata s čekanjem, a direktan let bi SJJ-FCO bi trajao 45 minuta. Isplati li se meni ići u Rim kada moram presjedati do njega 4 sata, a direktno mogu do njega doći za 45 minuta? Zato ćemo promijeniti destinaciju ili automobilom ići do Beograda 3 sata i sjesti mirno na avion bez pritiska da ćemo morati presjedati (što smo već radili i nastavit ćemo tako ubuduće).

To je vaše mišljenje i nema veze sa realnim trendovima u putovanju.

Ljudima se dakako isplati presjedati ako je povoljno.

Ruta koju smo koristili (ugrubo): Sarajevo-Pale-Sokolac-Han Pijesak-Zvornik-Šabac-Beograd. Prosječna brzina 80-90 km/h. Put trajao oko 3 sata (udaljenost od Sarajeva do Beograda je 290 km). Auto ostavili i parkirali u Zemunu, sjeli na lokalni gradski autobus za aerodrom, došli 2 sata prije leta, u Luqu sletjeli bez ikakvih problema nakon sat i pol. Sada zamislite da smo morali ići prvo u Beč ili Istanbul, pa se onda vraćati na udaljenu Maltu. Da ne kažem koliko smo uštedjeli na kartama, a jednom smo samo točili automobil. Da je išla jedna osoba, presjedanje je isplativo, ali išlo nas je više.

Karlo, uz svo dužno poštovanje: da bi 290 km prošli u 3 sata, prosječna brzina vam mora biti oko 97 km/h. To možete postići isključivo na autocesti a ne po nomalnim cestama bez obzira kako dobre one bile. Jer već i jedno jedino naselje od recimo 3 km gdje morate voziti 60 km/h primorava vas da nakon toga morate sa barem 150 voziti idućih nekoliko minuta da to nadoknadite! A gdje je stajanje na srpsko-bosanskoj granici…

Da, vi (Aleni) ste u pravu. Upravo sam pitao osobu koja je vozila, 4 sata je trajao putovanje. Ja sam preuveličao. Znam da se nismo toliko vukli i zadržavali da idemo 5 sati, ali ipak nemamo Lamborghini da stignemo za 3 sata.

Ali poenta onoga što sam htio reći. Ako ide više od jedne osobe, bolje je 4 sata otići npr. do Beograda, nego bacati dodatan novac i gubiti vrijeme na presjedanjima, pogotovo ako je bliža zemlja u pitanju (Italija, Grčka, Češka itd.).

Питање поштовања ограничења брзине…

Presjedanje je logična opcija za one koji žele letjeti prema Frankfurtu. Letovi su povoljni, a i konekcija ima dovoljno.

Jesu. Pogledajte cijene.

Za FRA definitivno ima dovoljno konekcija.

To uopce ne postoji zimi (tri leta u razmaku 30 min), tada su im valovi prema Zagrebu dobri i hvataju se konekcije.

Два преседања, кофер стиже месец дана касније…

Mislim da bi Air Serbia mogla odlično poslovati u Dubrovniku preko zime.

Ukoliko bi se ostavilo 5 sedmičnih letova (kao sada), otvorila bi se mogućnost konektiranja ka desetinama destinacija Air Serbie.

Poglavito što se pored New Yorka otvara i Chicago, a dosta putnika leti iz Amerike za Dubrovnik, ovdje bi se pokupili svi potencijalni putnici Uniteda koji leti samo preko sezone.

Također, za Cirih su dosta bolje konekcije iz Beograda nego iz Zagreba. Isto važi za Atenu, Pariz, London, Beč, Milano i još dosta destinacija koje ne lete iz Zagreba (Moskva, Berlin, Stockholm itd.).

Za Europu se dosta lakše konektirati iz Beograda nego iz Zagreba. Naravno, to ne znači da Croatia nema dobrih konekcija. Recimo, Brisel, Minhen i za sada Frankfurt su dosta bolji iz ZAG nego BEG, ali općenito, BEG je definitivno bolji.

Naravno, moglo bi se povećati s 5 na više polazaka, ukoliko bi se dokazala kao dobra strategija. Tako se može oštetiti Croatia koja svakako nije profitabilna na liniji ZAG-DBV-ZAG.

Slažem se, Split je daleko bolja opcija, a u tom slučaju Dubrovnik bi mogao kao i Banja Luka, 2 puta sedmično.

Nisam baš siguran da su konekcije za Paris i London bolje nego iz Beograda.
Paris CDG:
Air Serbia – 2 puta dnevno + codeshare s AF
Croatia – 1 let dnevno, nema codeshare s AF
London LHR:
Air Serbia – svakodnevni letovi, nema codeshare s BA
Croatia – 3 leta sedmično, nema codeshare s BA

Beč je daleko bolji iz Zagreba i to se slažem. Croatia ima codeshare s Austrianom i daleko je više letova kada se uzme to u obzir, te se lakše ka njemu konektirati iz ZAG.

Kada je Croatia bila profitabilna? U prvom kvartalu su na 144.000 međunarodnih putnika ostvarivali 106 eura gubitka po putniku, bez 56.000 regionalnih, jer je tada bio PSO. Sada više PSO-a nema i stalno se odgađa, tako da je vjerojatno gubitak sada sigurno veći.

Ako je postala profitabilna, onda bi bilo odlično da napišete jedan članak o tome. To bi nam svima bilo iznenađenje i vrlo pozitivna vijest.

Je li postala je profitabilna u lipnju? Tako mi se čini da je pisalo…

Hmmm… u lipnju je baš otvorila bazu u Splitu? Znači da je bolje da su prebacili tamo kapacitete? Zanimljivo… Čini se da im ne ide loše u Splitu onda ipak

Da, profitabilna je u lipnju kao i svake godine prije pandemije. No ovo dokazuje da je potez sa otvaranjem baze u Splitu bio pametan.

Vidimo isto svake godine. Čim dođe turistička sezona i pojačanje OU letova s obale uvijek su u plusu.

Ali Zagreb ima tvornicu Kraša… kako je moguće da nisu u plusu inače?

Zagreb je kao aviotržište bolji od Splita u 30+ kategorija. Samo ne i u onoj tko ima više putnika.

Neće.

Jer ovo ozbiljan komentar? Iz Zagreba ove zime za London ima tri leta dnevno. Ryanair svaki dan, Croatia 4 tjedno, British Airways 8 tjedno.

Zar su uopće najavili letove za ovu zimu?

ahahahahahah klasika!

Zašto mi je izbrisan komentar?

Znate jer ste ga vi izbrisali nekoliko puta.

Čudno….
Dubrovnik je toliko živahan tijekom zime…

Bolje radi nas domaćih turista da nije zimi živahan. Od polovice 1 do polovice 3 mjeseca stvarno se isplati otići u jedan hotel od 5 zvjezdica u Dubrovniku. Normalne cijene, popusti na zidine, šetnja starim gradom.
Svake godine odem, i odličan produženi vikend

To je vaše subjektivno iskustvo i uopće ne mora biti tako u svakom hotelu.

Ma gosp. Šćuric je mjerilo svih stvari. Ako je u hotelu u kojem je on odsjeo bilo tako, onda je u svakom hotelu tako

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!