zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Aerodromi Crne Gore ne idu u koncesiju

U predlogu državnog proračuna za 2021.koji je upravo podnijela na razmatranje državnom parlamentu, Vlada Crne Gore nije uvrstila ranije očekivani prihod od 100 milijuna eura od davanja u koncesiju aerodroma u Podgorici i Tivtu.

Ministar financija Milojko Spajić kazao je večeras, gostujući na Televiziji Vijesti, da je davanje aerodroma u koncesiju u aktuelnim okolnostima ekonomske krize izazvane pandemijom covida-19 “ludost” te da se nikako ne bi mogao ostvariti prihod od najmanje 100 milijuna eura koliko je od tzv.jednokratnog dijela koncesijske naknade, očekivala bivša crnogorska Vlada predvođena DPS-om koji je na izborima u ljeto prošle godine, nakon više od 30 godina izgubio vlast. Bivša Vlada lani je sprovela prvu fazu tenderskog postupka za davanje zračnih luka u Tivtu i Podgorici u 30-to godišnji zakup.

Pretkvalifikaciju su prošla četiri ponuđača: Incheon International Airport Corporation iz Južne Koreje koji upravlja najvećim aerodromom u Aziji koji ima godišnji promet od preko 65 milijuna putnika, kao i GMR iz Indije koji ima nekoliko aerodroma u toj državi i na Filipinima kao i Sabiha Gokcen u Istanbulu na kojem su od preuzimanja 2008. povećali broj putnika sa 4,3 na 35 milijuna. Tu su i konzorcijum francuskog ADP-a i turskog TAV-a koji na svojim aerodromima ima preko 120 milijuna putnika godišnje, a već imaju tri u susjedstvu – Zagreb, Skoplje i Ohrid, te Corporacion America Airports iz Luksemburga, čiji portfolio većinom čine aerodromi u Južnoj Americi, a u Evropi imaju Firencu, Pisu i Yerevan.

U međuvremenu ADP, koji je suvlasnik TAV-a sa kojim u konzorcijumu nastupa na crnogorskom tenderu za aerodrome, postao je i suvlasnik sa 49 odsto udjela u indijskom GMR Airportsu i pravom da postavi izvršni menadžment te kompanije, čime su dva od preostala četiri takmaca za dobijanje u koncesiju aerodroma u Crnoj Gori, praktično postala jedan “igrač”. Bivša crnogorska Vlada premijera Duška Markovića (DPS) ranije je najavljivala da od novog koncesionara očekuje da dobije najmanje 100 milijuna EUR u formi avansne uplate zakupnine, najmanje 10% godišnje koncesione naknade od ukupnih prihoda oba aerodroma i investicije koncesionara u aerodromsku infrastrukturu u iznosu od najmanje 200 milijuna EUR.

Aktuelni ministar financija Milojko Spajić međutim, svjestan je da su u aktuelnim uslovima krize, takva očekivanja posve nerealna zbog čega će, bar za sada, crnogorski aerodromi ostati u državnom vlasništvu. On je večeras rekao da će Vlada “razgovarati” sa kompanijama koje su prošle pretkvalifikacijsku fazu tendera, ali je i podvukao da se u aktuelnim ekonomskim uslovima koji vladaju u svijetu ne bi mogla dobiti adekvatna ponuda za takav kapitalni resurs kakvi su aerodromi u Tivtu i Podgorici.

autor: Siniša Luković, novinar (Tivat), foto: Aerodrom Podgorica

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!