zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Zagreb imao 182.838 putnika u X. mjesecu

Zagreb je u X. mjesecu ostvario 182.838 putnika, što je samo 8.254 putnika manje nego u IX. mjesecu. Prošle godine Zagreb je imao 16% manje putnika u X. nego u IX. mjesecu, a 2019. 6% manje, a u 2018. 9% manje. Ove godine postotak je manji za 4%, dočim se vidi efekt Ryanaira iako još uvijek ne u onoj mjeri u kojoj se očekivao. U X. mjesecu 2020. Zagreba je imao tek 55.289 putnika dakle 127.549 putnika manje nego ovog X. mjeseca, dok je u X. mjesecu 2019. imao 318.074 putnika. Zagreb je ove putnike prevezao na 3394 operacija (u X. 2020. 1772).

Zagreb je u X. mjesecu uspio preći i milijuntog putnika, postigavši 1.060.618 putnika (u prvih 10 mjeseci prošle godine imao je 840.610 putnika). Ovime Zagreb nakon punih 4 mjeseca ponovo ima najviše putnika u Hrvatskoj, prestigavši Split za 20.363 putnika, Dubrovnik za 67.577 i Zadar za 102.889 putnika. Ipak već sada je jasno da će Split ove godine, po prvi puta u povijesti, imati više putnika nego Zagreb. Do kraja godine Split će imati skoro 1,6 milijun putnika, a Zagreb oko 1,4 milijuna. Hrvatska je u X. mjesecu imala oko 570.000 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: MZL Zagreb

123 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Znači, vijest je da je u 10/2021 pad samo 4% u odnosu na 9/2021, što je u suštini irelevantno, a nije vijest da je pad u 10/2021 ogromnih 40% u odnosu na 10/2021?

Jel procitas prije nek stisnes objavi?

Eto, glavni i odgovorni u Croatia Airlinesu je dobio još jedan privremeni mandat od 6 mjeseci, 9. po redu.

Toliko čovjek dobro radi posao da su u Vladi RH naprosto oduševljeni.

Vijesti od jučer, objavljene sutra; istinski inovativan koncept.

BREAKING NEWS … HUGE
AIR SERBIA POVECAVA ZAG NA 10 OD SREDINE DECEMBRA, UVODE SE I NOCNI LETOVI

U istom periodu povecali su TIA, SKP, ATH, LJU, BCN i OSL

Hocemo li opet videti naslov gde pise SMANJENJA?

Vrlo verovatno

Takodje CDG na 12 i ZRH na 15.

Brisel ide na 2 a Bec na 10!

Smanjenja od 2 leta ukupno kad se uzmu u obzir sva povecanja u tom mesecu.

To je krajnje minorno i nebitno.

LJU ostaje na 9 ili se varam?
Ispada da ce za ZAG biti jedan let vise.

Tragicne cifre

Zasto nema nikakvih info za Tuzlu i Banja Luku
Zar su tolko losi

Uvijek ide prvo objava za Sarajevo, pa za Tuzlu i na kraju Banja Luka. Biće, polako.

Nije tragično loš rezultat, ali sve ispod 200.000 putnika u listopadu za Zagreb je podbačaj.

Vidjet ćemo kakav će biti prosinac.

Letio sam Ryanom za London nedavno.

Let tamo (bila je subota ujutro) je bio solidno popunjen, barem 70-ak %, iako je to manje od bilo kojeg Ryanair leta na kojem sam bio prije korone koji su uvijek bili nakrcani do kraja.

Ali za nazad (utorak) je to bilo jedva 50%. Izbrojao sam dok smo čekali ukrcaj 80ak ljudi.

U Zagrebu ili prosecno na svojim letovima?

Vidi se efekt Ryana jer je pad poprilično blag kao što je bilo u 9. mjesec naprema 8. mjesecu. Rezultat nije baš nešto impresivan no ne možemo kriviti upravu već Croatiju koja stvarno ne radi ništa da poveća broj putnika i vrati na pred pandemijski level.

Nit’ smrdi nit’ miriše. Pomak se vidi u svakom slučaju, ali se još efekt Ryana ne vidi potpuno, kao što ste i rekli. Ostao je Zagreb na oko 55% posto prometa u odnosu na isti mjesec 2019. kao što je to bilo i prošli mjesec. Isto očekujem i u 11. mjesecu što bi značilo oko 136 000 putnika. Tek bi novim linijama u 12. mjesecu to moglo malo porasti pa doći na nekih 60-65% što bi akumuliralo oko 150 000 putnika. Prema tome očekivanja su da Zagreb dođe do nekih 1,35 milijuna. Sve više od toga bi bilo pozitivno iznenađenje, barem za mene.

Za poređenje je relevantnije uzeti 2019 godinu kada je u 10. mjesecu razlika sa 9. mjesecom bila 5,8% a ove godine sa 15 novih linija FR je razlika 4,3%. Ništa drugo kao tužno i jadno nazvati se ne može i još jednom dokazuje tvrdnju mnogih od nas o perspektivama Zagreba i FR u Zagrebu.

Prošlu godinu nije u redu uzimati jer je u oktobru Hrvatska dospjela na crvenu listu a kao i što sami često kažete 2020 godina nije relevantna za bilo kakva poređenja. U Oktobru prošle godine je bilo niz ograničenja za Hrvatsku u odnosu na septembar a ove godine nije, ipak je 2019 relevantnija.

Slazem se sa vama u potpunosti. Ovo je daleko od dobrog rezultata kad se uzmu u obzir sve FR linije u Zagrebu.
1,5% je samo razlika u odnosu na 2019. Zaista tuzno.

Ma molim vas nemojte tako pricati.

Pa vase reci su bile da je 2020 u svakom smislu neuporediva godina i da svi mere procente saobracaja sa 2019 a niko sa 2020 jer je prethodna godina toliko bila posebna da je prakticno neuporediva. Da li ste igde culi da neko govori da ove godine imaju xy% saobracaja iz 2020? Ili svi ovi godinu uporedjuju sa 2019 i nadaju se da ostvare sto bolji procenat saobracaja poredjuci se sa tom godinom?

To sto vama lepse zvuci da sad uporedite 2021 i 2020 je sasvim druga prica. Moze biti milozvucno ali ne moze biti realno.

Apsolutno svi navode rezultate u odnosu na 2020. i 2019. Pogledajte JU saopštenja za septembar, avgust jul, jun…

Svi smo svesni da je to samo marketing i nista vise.

Sustina se krije u brojevima od 2019. Zar se nije i Croatia pohvalila sa 4% vise putnika u poredjenju sa 2020? Jel to dobro? Naravno da nije. Svi znamo da je to uzasno.

Pazite, prošle godine je Hrvatska dospjela na crvenu listu negdje polovinom septembar, znači 15 dana septembra su imali koliko toliko normalan saobraćaj a druga polovina i oktobar su zbog crvene liste bili lošiji, e zato je razlika bila 8%. Ove godine nema ograničavanja ni u septembru ni u oktobru i zato je razlika manja. Ništa tu pozitivno FR nije donjeo, ispada da on za sada samo preuzima putnike od drugih avio kompanija i minimalno dodaje novih putnika. Da li če se to promijeniti? Ja lično sumnjam, morate se složiti da nakon puna dva mjeseca sa 15 novih linija ništa posebno aerodrom Zagreb vidio nije. Da ne ulazimo u finansijsku priču gdje je vjerovatno stanje još gore.

Ako sam dobro pročitao, negdje ste pisali da FR nudi oko 67 hiljada sjedišta mjesečno iz Zagreba, da je sve kako treba onda bi aerodrom Zagreb trebalo da ima u oktobru minimum 215 hiljada putnika. Računica je sljedeća, manje putnika u odnosu na septembar od predpandemijskih 6% bi bilo oko 177 hiljada putnika plus Rajanovih 40 ako mu je LF 55%. E to bi bio zadovoljavajući rezultat, ovih 182 hiljade su nazadovanje za Zagreb i nikako ni sa kim ne mogu da se složim da je ovo zadovoljavajuće.

Upravo pročitah da je u Zagrebu u oktobru bilo oko 320 hiljada ponuđenih sjedala, pri ovom broju putnika LF ispada 57%. Samo je pitanje vremena kada će početi prva odustajanja i ko će prvi posustati.

Buduci da je vecina sjedala Croatie, a njezin LF je tragičan (50%) izgleda da drugi popravljaju taj prosjek i imaju sigurno više od 70% u prosjeku jer imaju i manje ponuđenih sjedala od CA pa da bi doslo na 57 moraju imati dosta veci LF. Ispada da bi trebala posustati Croatia, a to se naravno neće dogoditi. Uzeti ce jos vise nase love i dalje raditi isto.

OU je imala 144 hiljade od 320, nije većina.

Ne blistaju ni ostali u Zagrebu, ako je OU sa LF 50% od 144 hiljade ponuđenih sjedište imala 72000 putnika to znači da su ostali na ponuđenih 176 hiljada imali 110 hiljada putnika a to je LF 62,5%. Problem Zagreba nije samo u OU nego i u tražnji očigledno, koji su to razlozi e to je već drugo pitanje.

Ne znam šta vam je čudno, podaci od vas i sa druge stranice uzeti a sve ostalo je matematika.

Za podatke se još i mogu složiti ali za matematiku ne jer je matematika egzaktna nauka.

Ako LCC imaju prosecno 80-85% a u Zagrebu FR ima 40-55% LF onda je to katastrofa.

To nije pocetak linija jer su sve one vec u prodaji 6 meseci.

Gde jos FR ima tako nizak LF?

Dakle, nemate tacan podatak u kom gradu je tako nizak LF of Ryanaira.

Niste me razumeli. Mi ovde ne govorimo o ponekim linijama gde imaju los LF vec o celom aerodromu odakle imaju za sve linije iz tog grada LF u rasponu 40-55%.

Koji je to grad?

LF Rajana izgleda svakog meseca 15% raste. Narocito od prvog pisanja da je 40% 😂

To što Zagreb nije jedini koji ima LF ispod prosjeka u slučaju FR ne znači da to nije loše, to je loše. Vi ste ranije tvrdili da FR gdje god dođe odmah je uspješan i akumulira veliki broj putnika, očigledno to nije situacija sa Zagrebom. Kao što sam već rekao, moje mišljenje je da Zagreb nema veliku tražnju i nije jedini problem Zagreba samo OU.

Ponavlja se prica sa ulaskom Hrvatske u EU i NATO.

I tad ste tvrdili da ce brojevi putnika uZagrebu eksplodirati a realnost je bila da je Zagreb poceo sve vise zaostajati za Beogradom dok su ga ove godine pretekli SPU, SKP i PRN.

Takodje ste i sa Ryanaom bili vrlo euforicni (iako smo vas upozoravali da se tu preteruje) a opet se potvrdila ista prica kao sa ulaskom Hrvatske u EU i NATO. Dakle, nema potencijala i moje ocekivanja su da ce se Ryanair cim mu bude previse bacanja para u bunar zvani ZAG vrlo brzo pokupiti i otici.

Ne, ne demantuje me to jer to moze biti samo njihov pokusaj nadoknade rezultata losih linija nekim eventualno boljim. Ali ako budu sve lose ili bar na nivou od 55% LF nece oni to dugo trpeti. Nema potrebe za tim.

Procenti povecanja su minimalni kao sto smo videli i daleko je to od “bitno” vise putnika. Pogotovo je to daleko od broja putnika koji se ocekivao u Zagrebu uzevsi u obzir cak i vase reci da “cim dodje akumulira veliki broj putnika”. Ne da nije akumulirao veliki broj putnika vec je razlika koju pravi zapravi mizerna (samo 1,5% vise putnika poredjuci septembar i oktobar 2019 i 2021).

Njihova strategija sa niskim cijenama i niskom LF je pogubna za Zagreb i OU. Aerodrom Zagreb je subvencionisanjem FR finansijski prilično oštećen, kao što vidimo povećanje putnika je mizerno a većina putnika FR je očigledno preuzeo od drugih avio kompanija, računica je tu prosta. A OU će da se ugasi jer sa LF od 50% ni država neće biti u stanju dugo da ih izdržava. Bojim se da dolazak FR u Zagreb neće biti sretna priča. Da su bogd’o država i uprava aerodroma poradili na jačanju OU i privlačenju konektiranih putnika a onda pozvali neki LCC na ravnopravnim uslovima e tada bi to bila dobitna kombinacija, ovako mi izgleda mrka kapa.

Mislio sam na popuste koje mu daje, i to je neka vrsta subvencije.

Upravo to, od FR je u kasi manje novca nego od recimo BA, i kada FR preuzme putnike od BA aerodrom Zagreb ima manje para u kasi. Jednostavno zar ne?

Otkud vama podaci koliko MZLZ zarađuje od FR?

Nabacujete se tu nekakvim neprovjerenim ciframa i onda na temelju njih izvlačite zaključke.

Za ovakav rezultat u Zagrebu u prvom redu “zaslužna” je Croatia Airlines, tj. posredno država, s lošim upravljanjem kompanijom i oslanjanjem na državnu pomoć i rasprodajom onog šta se prodati može da bi se pokrpao manjak u bilanci. Dokad će takva situacija moći trajati s OU, vidjet ćemo, ali sumnjam da će dugo.

Odgovornost snosi i uprava MZLZ koja je prije pandemije stvari prepustila inerciji zadovoljna i situacijom da broj putnika ne prijeđe 5 milijuna na godišnjoj razini kako ne bi morali proširivati terminal što im je ugovorna obveza. U takvim okolnostima Zagrebu nije mogao primirisati niti jedan LCC. Sad kad je u covid krizi došlo do shit hit the fan situacije krenuli su sa strategijom dovođenja Ryanaira.

I onda se očekuje da se u dva mjeseca dogodi čudo. Prije svega, nema izranjanja na površinu bez faze dekompresije. S jedne strane, FR će sigurno generirati određeni broj putnika, a s druge će uzeti i dio putnika legacy kompanijama. Kad su uvedene svakodnevne linije za Stansted i BA i OU su osjetno snizili cijene za Heathrow. Tako će biti i s ostalim linijama na kojima operiraju i Ryanair i legacy kompanije.

E sad, pitanje je kako će Croatia Airlines reagirati na FR konkurenciju? Prema prvim potezima ne snalaze se baš najbolje. Najbolji primjer je direktan let za Dublin. Najprije su najavili ukidanje, pa su odlučili letjeti do kraja godine, pa onda u 2022. ne lete u 2. i 3. mjesecu. Totalno konfuzno i nelogično. Međutim, ako cjenovno ne budu konkurentni Ryanair će ih pojesti za doručak.

Pa jednostavno, FR je dobila popust i sigurno aerodrom Zagreb manje zarađuje, kada ti FR preuzme jednog putnika to automatski znači manje para za aerodrom, jednostavno je. Što se tiče očekivanja ja ih nisam imao, autor je taj koji je tvrdio da će FR da odmah akumulira veliki broj novih putnika a ja sam tvrdio i dalje tvrdim da neće. Nije samo OU problem u Zagrebu, veliki problem je i tražnja što pokazuje LF a boga mi i broj putnika.

Cijena usluge nema nikakvog utjecaja na potražnju? Ovo je nova paradigma u ekonomskim zakonitostima.

Vrlo važno koliko MZLZ zarađuje.

Jedini je problem što FR za sada donosi mizeran broj novih putnika a očigledno samo preuzima od drugih kompanija. Ni blizu to nije te vaše računice. Pogotovo u ova 2 posljednja mjeseca, a to šta će da bude ćemo tek da vidimo.

Po sadašnjem LF oni su donjeli jedva više od 70 000 putnika i veliko je pitanje koliko su preuzeli od drugih, sudeći po brojevima aerodroma Zagreb malo je tu novih a velika većina je onih koje su preuzeli od avio kompanija koje su profitabilnije za MZLZ. Kakvih 422 400, o čemu vi pričate?

70 hiljada je cifra otprilike po vašim podacima, prvi podatak je bio LF od 40% a drugi od 55%, broj sjedala na mjesečnoj bazi je oko 67 hiljada i tako dođete do moje cifre. A vaš broj se zasniva na 12 mjeseci a Fr je ozbiljnije prisutan tek 2 puna mjeseca, tako da to ćemo još da vidimo. Da ne govorimo o tome da je za sada sudeći po brojevima u Zagrebu vrlo jasno da je broj novih putnika mizeran, to smo već elaborirali. Pogledajte kako je wizz air uticao u Sarajevu, Sarajevo ima 88% putnika u oktobru u odnosu na 2019 godinu, Zagreb sa 15 novih linija FR ima 55%, to jasno govori da je wizz u Sarajevu donjeo mnogo novih putnika a FR u Zagrebu nije nego je preuzeo izgleda većinu starih. Zagreb je u oktobru da bi se osjetilo prisustvo FR morao imati bar 215 hiljada,

Cifra od 442 400 je vaša projekcija, FR je prisutan u Zagrebu tek nekoliko mjeseci i nema ni 100 hiljada putnika a kamo li te vaše cifre, čuj 442 400, svašta. Recite vi nama koliko je prevezao FR za ovo vrijeme, to se broji a to šta će biti ostavite da vidimo. Govorili ste vi da će od 9 mjeseca Zagreb da skoči a on jedva na 55% od 2019, pogledajte Sarajevo, to je rezultat pojave Wizz-a a ovo u Zagrebu sa FR za sada je mizerno.

Niske cene i nizak LF? Dobitna kombinacija 🙂

Bas interesantna strategija. Strategija za gubljenje novca. To ne moze nikako biti na duzi rok ostvarivo, Ali nikako.

Putnika koji ce nestati cim podignu cene.

Bas super strategija.

Ne moze ni mom razumu niko deliti lekcije kako god da se zove.
Nizak LF i niske cene ne mogu ni u jednoj varijanti doneti uspeh pogotovo na malom aerodromu kao sto je ZAG sa niskim potencijalom broja putnika.

Zagreb mali aerodrom? Koje je onda objašnjenje za 80.000 putnika u listopadu u Zadru, aerodromu koji je u neposrednoj blizini Splita i to u mjesecu kad je sezona već završila?

Da, Zagreb je na 5.mestu ex-yu i ima ispred sebe Beograd, Pristinu, Split i Skoplje.
Nikad nije bio na nizem mestu.
Ovde se ne govori o Zadru nego o Zagrebu.

Korektan rezultat. Međutim, broj operacija je u odnosu na prošlu godinu veći za 90%, a broj putnika za 130% pa možemo da aproksimiramo da je u avionima u proseku 20% više putnika nego prošle godine. Ali to bi bilo pogrešno jer Rajan nije leteo prošle godine, pa ako njemu ide dobro onda ovaj rezultat sugeriše da drugima ne ide. Ovaj rezultat ne ostavlja mogućnost za win-win situaciju, bar u oktobru.

Dakle, njeni putnici su se prelili ka Ryanairu.

Poredeći sa prošlim oktobrom ne možemo reći da je to slučaj jer OU sigurno ima u apsolutnim brojevima više putnika nego prošle godine (nadam se). Međutim taj rast OU je tokom godine značajno manji od rasta Zagreba tako da možemo da zaključimo da u strukturi novih putnika Croatia ima simbolično učešće.

Onda je to strašno.

Ovo je najveća istina. Letjeti većinu letova na Dashu i imati LF od 50% ne može uspjeti nikome osim njima. To bi trebalo ući u sve knjige o zrakoplovstvu, menadžmentu, ekonomiji i bilo čemu sličnome…

Promijenom politike cijena karata može LF biti puno bolji i na A320, A220, E195 i bilo kojem drugom zrakoplovu. Ovakvim cijenama i glupostima koje izvode, badava bilo koji novi avion.

Lol

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!