zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Hrvatska raspisala PSO

Republika Hrvatska je konačno raspisala PSO program. I naravno nije napravila ništa novo. Napravila je copy-paste starog i krajnje neprimjerenog PSO-a. Sve linije, pa i nonsensi poput Zagreb-Osijek i Zagreb-Pula-Zadar su ponovljeni. Uvedena je linija Zadar-Osijek i još jedna notorna glupost Rijeka-Zadar. Tko će putovati između Rijeke i Zadra, dva mala grada koji su udaljeni samo 237 km i tek 2:45 sati vožnje automobilom? Avionom uključujući dolazak na aerodrom i checkiranje treba više od toga. Koji genijalci u ministarstvu! Pa za što ti ljudi dobivaju plaću?

Rok za predaju ponuda je 24.12. ove godine, a PSO će se provoditi od 1.5.2022. do 28.3. 2026. Ministarstvo nije javno objavilo analizu prethodnog PSO-a čime je ozbiljno prekršilo pravila Europske Unije, a Unija može srušiti novi PSO temeljem toga. Ostaje za vidjeti hoće li se na PSO javiti Amelia, Ryanair ili neka treća kompanija. Croatia Airlines i Trade Air će se sigurno javiti na PSO.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

63 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji Najbolje ocijenjeni
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Vidim na aerodromu tuzla da je opet danas trebao da leti pegasus al je otkazan

Sta to eto znaci haha
I na sarajevu otkazuju pegasusa

I po mogucnosti neka nabiju jos vise cijene karata, pogotovo DBV-ZAG!
Sad bih bolio vise nego ikada da dodje Ryan.

Natječaj je objavljen prije 10 dana pa vam članak o PSO-u nema smisla jer ste u njemu popljuvali državu kako nije objavila natječaj, što je netočna informacija.

natječaj je objavljen 25.10. na stranicama Europske Komisije a dokumentaciju smo svi koji smo ju htjeli dobili putem maila. Tako se i Amelia mogla javiti na mail naveden u objavi natječaja i dobiti dokumentaciju. Poslati mail stvarno nije neka filozofija za koju trebaš pomoć 😀

morate biti relevantna strana 🙂 s obzirom na to da niste aviokompanija teško ćete doći do teksta natječaja 😉

Dakle upravio ste priznali da ste prepisali clanak sa Croatian Aviationa 🤣🤣🤣 ovo je vrh!

no hard feelings Alene ali sve hrvatske zračne luke dostavljaju statistiku na zahtjev, ne samo vama 🙂

činjenica jest da je tržište malo i da često svi naši avioportali pišu o istim ili sličnim temama što nije neko čudo. Ja mislim da bi vi svi skupa, svi urednici hrvatskih portala, trebali zajedno brainstormat i djelovat po nekim pitanjima koja su jako važna za avioindustriju u Hrvatskoj, zajedničko bi djelovanje imalo velik odjek u mainstream medijima i nadam se da će do toga jednog dana doći.

Svako dobro vama, kao i vašim kolegama po temi u daljnjem radu, mi koji volimo avijaciju zapravo možemo biti sretni što imamo više izvora informacija i to je super 🙂

Meni hrvatski PSO niakko nije jasan. Kako može komercijalno isplativa linija da bude PSO? Takođe me zanima kako i na osnovu čega se donosi odluka da je nešto PSO i da li je uopšte nešto potrebno.

Tko kaže da komercijalo isplativa linija ne može biti PSO? Gdje to piše?

Da ima logike jer poanta PSOa nije financiranje neprofitabilnih linija već onih visoko esencijalnih za jednu zajednicu.

Što ne znači da nije prihvatljivo financirati linije koje imaju više putnika od toga. Niti je to zabranjeno.

Hrvatska odluka da se linije za Split i Dudrovnik finianciraju je sasvim legalna i smisla, a na sličnim linijama i druge zemlje PSO.

Ček, nije mi jasno ako se finansira profitabilna linija kakve koristi ima stanovništvo od toga. Ona bi svakako letjela.
Bilo bi mi logično da svi oni koji žive na krajevima tipa Split Dubrovnik imaju neke povlastice pri kupovini. Ili da država doplaćuje prevozniku ako je nedovoljan broj putnika do onog broja gdje bi bio na pozitivnoj nuli. Ovako se plaća linija koja je visoko profitzabilna, a još korisnici plaćaju užasno skupu kartu. Meni je i linija Zagreb Split nategnuta. Ima auto put i stigne se. A najgluplja Osijek Zagreb.
Možda ste i vi u pravu ali mi nije jasno kako i zašto

Poanta je u tome da su to visoko esencijalne linije koje se ne smiju propustiti komercijalnim interesima i manipulacijama prijevoznika. Vi trebate održati određeni broj letova na dnevnoj razini koji je potreban, a nije logičan da prijevoznik ih toliko leti. To vam je ta logika koja se implementira u europskim zemljama i čak ima smisla. Znate, Rumunjska nema PSO linije, a poprilično je velika zemlja sa još uvijek slabo razvijenom željeznicom i mrežom autocesta. Pa tako imate slučaj da između Bukurešta i grada Satu Mare na sjeveru nema ni svakodnevnih letova s Dashom. Ne subvencioniraju liniju tako da ona ostaje unutar svojih profitabilnih granica i interesa TAROMa (trenutačno lete tek 4pw).

Upitno je koliko bi naše linije bile profitabilne bez PSOa. Linija Split-Zagreb bilježi LF tek oko 67%. A linija je poprilično važna tako da je logično da se održi pod PSOom kao što rade i druge zemlje. Također treba navesti da je Dubrovački kraj 10 sati vožnje od Zagreba, bez željezničke veze, sa tek 120.000 stanovnika tako da je i više nego logično da se ovakva linija financira.

Linija Osijek-Zagreb je glupost poprilična. Ta linija nikom ne treba.

Odluka o PSOu se donosi na temelju koje su linije esencijalne za jednu državu koje bi trebale imati određeni potreban broj letova. Donošenje PSO ugovora nema apsolutno nikakvu poveznicu sa neprofitabilnim linijama, već onim visoko esencijalnim za određenu zajednicu. U Europi postoje daleko konkurentnije i profitbilnije linije od naših hrvatskih koje su pod PSO ugovoru, poput Cagliari-Rim koja bi znala imati i do 64 tjedna polaska, duplo više od Zagreb-Split. Također se donosi i PSO na linijama iz Pariza za Corsicu gdje prema nekim destinacijama poput Bastije i 5 kompanija operira liniju.

Prije pandemija ta linija je bila PSO i imala je toliko Alitalijinih polazaka. Poanta da je to visoko profitabilna linija koja je imala dublo više polazaka nego naše no još uvijek je bila PSO.

Da trebao bi i pokrivati komercijalne linije. Po toj logici bi trebalo sav PSO za Korziku ukinuti, PSO u Litvi i sav PSO u Hrvatskoj.

Zato što su to superprofitabilne linije sa ogromnim količinama frekvencija na kojima i postoji brza željeznička veza koja je također subvencionirana. To je kategorija linija o kojima ne razgovaramo. S druge strane linije koje imaju putnika i kapaciteta poput naših su također u PSOu, poput linija iz Korzike i Cagliaria, iz Vilniusa za London, iz Gran Canarije za Tenerife.

Nema se tu što zaključivati već su to činjenice o sveopćoj implementaciji PSOa koje nam govore gdje se PSO može primjeniti i zašto. To je opća europska praksa a ne “devijacija” koju mi ne bi trebali gledati.

“Mi si takav nelogičan odljev novaca ne možemo i ne smijemo dozvoliti.” Ovo nije nikakav argument. Ako je nešto esencijalno naravno da ćemo potrošiti novce na to. Kao išto trošimo na ceste, željeznice i brodske linije. Pa nećemo to prestati financirati jer smo “mali”. Hoćemo li onda i staviti ključ u bravu Croatiji jer smo “majušni” ili smatrate da nam treba nacionalni avioprijevoznik. I da, mi trošimo 10 mil. godišnje na cijeli PSO, Italija na jednu liniju iz Cagliaria potroši 12, a Francuska na jednu liniju za Pariz iz Bastije 9.

Naravno da postoji i to na komercijalnoj liniji jer i Litvanci znaju da se treba davati PSO na visoko esencijalnim linijama za državu bez obzira koliko putnika i profita bilo. I logično je. Daju oko 5mil.€ godišnje LOTu za liniju Vilnius-London City sa 6 tjednih polazaka jer smatraju da je to linija od istinske važnosti za ekonomiju jer omogćuje bolju povezanost za poslovnjake.

Profitabilna je poprilično no ne dodjeluju novac. No linija Menorca-Madrid naprimjer ima oko 370.000 putnika godišnje i još uvijek je PSO.

Ovo nije do ne slaganja već do definiranja što je to PSO i njegovog značaja. Ja se koristim primjerima iz drugih zemalja i definicije PSOa.

Ovo su najvažnije linije za hrvatsko pučanstvo. I zasigurno bi smanjio, pogotovo tijekom zime jer linija za Split uopće nema baš neki LF. Postoji razlog zašto dajemo novac za te linije kao i što španjolci, talijani i francuzi daju za još profitabilnije i frekventnije linije. Nisu oni glupi zar ne? Ili vi tvrdite da apsolutno svi onda rade PSO po krivim principima?

“Koja je to linija iz Litve koja je komercijalna i dobiva PSO?” Rekao sam vam. Naravno da ima drukčiji karakter i smislena je kao PSO linija iako po vama ne bi trebala biti.

Ekstremno malo? Uff, previše pogrešno.

12 od 23 španjolske PSO linije imaju iznad 100.000 putnika godišnje. 2 u Italiji, oko 8 u Francuskoj, 2 u Hrvatskoj, 1 u Litvi. Ok, nazovimo to devijacijom, no je li to onda pogrešno što ove zemlje rade? Naravno da nije, jer PSO na svim esencijalnim linijama koje nemaju baš previše putnika ima smisla. Pogotovo kad je riječ o krajevima koji su udaljeni, a nemaju baš bolju prometnu povezanost.

To što smo mala zemlja znači što točno? Ne razumijem? Kažite mi logičku povezanost u tome što govorite? Ako imate 200.000 putnika na liniji u Italiji i 200.000 na liniji u Hrvatskoj, gdje je razlika? Kakve veze uopće ima cijelokupno stanovništvo?

“Ajmo ovako Italija od 14 svojih PSO linija 6 ima koje imaju preko 100.000 putnika, Španjolska od 20 ima 7 takvih linija, Francuska od 43 ima 8 takvih linija (4 su prekooceanske), Velika Britanija tek 1 od 22 linije. Mi imamo 2 od 10 linija!!!!”

Da i? Zaboravili ste Litvu.

Cipru to ne treba zbor male površine zemlje pa uopće nema potrebe za tim, Estonija isto, a i ne vidim koja bi to linija uopće imala 100.000 tamo, isto vrijedi za Litvu i Irsku. Jednostavno nemaju linije od 100.000 putnika, a ni previše potencijala za domaće linije zbog povoljne geografije.

Grčka? Istina, oni ne plaćaju PSO za linije iznad 100.000 putnika za razliku od nas. No kako to utječe na linije? Pa linija Dubrovnik-Zagreb je imala 24 tjedni let na zimu 2019. godine što je gotovo 4 dnevno, dok je linija Krf-Atena tek oko 2 dnevna. Uzmite i u obzir da su gravitacijska područja slične veličine. Eto, vidite rezultat?

Slične primjere možemo naći i u Finskoj gdje na liniji Vaasa-Helsinki ima tek oko 2 dnevna leta tijekom zime, tijeko ljeta oko 3 no sa ATRom ili Embraerom. Također, ponovo je riječ o ne PSO liniji prema kraju gdje živi oko 180.000 stanovnika. Ja jednstavno vidim da je poprilično dobro što mi dajemo PSO i što postavljamo granicu koliko nam letova treba između naših gradova.

Naravno da si ne smimo dozvoliti bacanje novaca. A PSO to nije već logično financiranje esencijalnih linija.

Na Liniji London-Vilnius ima i preko 400.000 putnika godišnje.

Narvno da je bitno. Pa koju liniju od 100.000 putnikada financiraju kada im ni jedna nema preko 100.000? Jednostavno im geografija godi, pa im ne trebaju dosta domaćih linija. Stvarno ste provalili s tim nebitno.

I to je sve više manje samo Dash i Atr, pogotovo kada Aegean odluči poslati Olympicov Dash tijekom zime. Ali ajde, amo reć da smo na jedankoj razini. No što je sa Finskom onda? Rumunjskom?

Ne morate biti zato, ali nemojte ni to zvati nelogičnim kada i drugi to rade, a rezultati ne postojanja PSOa u dosta zemalja je slaba aviopovezanost na esencijalnim linijama. Tih 6.5 mil. je ništa naprema koliko ostali daju.

To je jer je to jedina linija prema London Cityu. Realnost je da se prema Londonu preveze i više od 400.000 putnika, a još uvijek imaju PSO.

Najlogičnije i najpotrebitije linije su iz Zagreba za Dubrovnik i Split.

Kako neočekivano – trebalo im je skoro 2godine da iskopiraju stari PSO.
Netko se pretrgnuo od rada. Trebalo bi osnovati posebnu agenciju za PSO sa direktorima, tajnicama, odborom, službenim voznim parkom i razmisliti o bonusima.

Da, dobra ideja.

S kojih? Htio bi još jedan izvor informacija. A ne vidim da ima išta objavljeno o PSO na exyuaviation.

Hoce. Evo Rajan samo sto nije poleteo izmedju Rijeke i Zadra. Eno ga, ceka u redu.

Stvarno mislite da Ryan nije zainteresiran da leti Rijeka-Zadar?

Zapravo to nije linija Zadar Rijeka nego Zadar Krk još se trebao dovuci iz Krka do Rijeke što treba puno puno vremena.. to je najgluplja linija uz Osijek Zagreb gdje također aerodrom Osijek bliže Vukovaru, nego Osijeku. Sve to vodi i upravlja gospođa Vildana Megla, veliko zlo hrvatskog zrakoplovstva, ali je Alen ne želi intervjuirati .

A jest mi to glupo sto croatia ne vidi Tuzlu kao novu liniju.
Rijeka-Zadar potpuno bespotrebno

Pegasus ce doci u Tuzlu.
Mislim da rade pregovore sa njime
A jos ima pregovora to su rekli i sa nekim kompanijama su blizu zavrsetka pregovora

I bolje da ne vide Tuzlu kao novu liniju jer bi to bio još jedan loš potez. Samo bi kanibalizirali obližnju liniju za SJJ, a protiv ULCCa svejedno ne bi imali nikakve šanse na većinski gasterbajterskom tržištu koje je već pokriveno svim potrebnim linijama.

Bolje bi bilo da gledaju obalu i nove linije prema Skandinaviji jer je tržište praktički monopolističko zbog stagnacije Norwegiana ili da otvore nove linije sa obale koje još nisu iskorištene, a zasigurno bi funkcionirale poput Vilniusa, Budimpešte, Tallinna, Lisbona, Sankt Petersburga, Debrecena…

Mislim na Croatiju kakav Pegasus. Odgovorio sam prvom anonu.

Mislim na Croatiju iz Splita i Dubrovnika, a ne o Wizzu iz Tuzle i Sarajeva.

Imale bi smisla zasigurno.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

NAGRADNA IGRA

Osvojite 9 starih razglednica (50+ godina) InexAdrije, Lufthanse, Balaira, Air Lloyda i Ju52
tako da nam pošaljite fotke za foto-spotterski kutak

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!