zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Pula u VII. mjesecu 102.320 putnika

Pula je u VII. mjesecu ostvarila 102.320 putnika (65.745 u VII/2021). Ovo je 55,0% putnika iz istog mjeseca 2019. (186.159).  Pula je u VII. mjesecu imala 1568 operacija (1516 u VII/2021). Pula nije imala carga. Ukupno je u prvih 7 mjeseci Pula ostvarila 213.274 putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Pula

51 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Jel Pula kolateralna šteta sankcija Rusiji ili je nešto drugo u pitanju?

Ukrajina i Rusija. Puno je bilo aviona.

jednim delom da

Katastrofa,velika katastrofa,ocajno

Da, pogotovo za Ukrajince.

Pula ima vece potencijale, uprkos cinjenici da je Istra,, pre svega, auto destinacija moralo je mnogo bolje.

PUY nažalost nema potencijale. Dosta im fale Rusi koje zapadno tržište ne može nadoknaditi. Kroz blizinu jakih emitivnih tržišta, Istra je tipična auto-destinacija i to će se u idućim godinama još jače izraziti. Ja osobno PUY ne predviđam svijetlu budućnost. Oni će se kretati negdje oko 350.000-400.000 godišnje a ukoliko se situacija sa cijenama još pogorša te poraste pritisak od strane eko-fašista na avio-kompanije, i manje. A sve su naznake da EU planira daljnja ograničenja!

Hmm, mislim da gresite. Pula je uspavana. Nedopustivo je da slabije radi sada nego krajem osamdesetih. Ne ulaze se previse, a ni ne radi na promociji. Mora to neko da prodrma.

Mislim da gresite, ali postujem stav. Gomila putnika koja je ove godine u Istru stigla kolima iz Poljske i ne tako malo njih iz Danske, svakako nisu uzivali u dugoj voznji po zagusenim putevima i skupom gorivu. Jednostavno im niko nije ponudio avio alternativu. Mora se vise raditi i bice vise putnika. Austrijanci, Nemci, Slovenci i Italijani ce doci autom, ali severna Evropa bi sigurno pre avionom.
P.S. Agencija Kompas je na svojim brodskim linijama ka Veneciji, pored engleskog i nemackog, uvela i poljski jezik. Proaktivno i mudro. Treba uciti od njih.

Samo neko treba severnjacima da ponudi te letove. Mora se raditi. Pogledajte terminal u Puli, ozbiljnijeg ulaganja nije bilo od 1989. (ako se ne varam otvoren u junu) . Ne ide to tako.

Gledajte: krajem 80-tih bilo je preko Yugotoursa masa Engleza u PUY. Ali već i u ono doba su Holanđani masovno dolazili busevima, pa čak i Danci (letova za Dansku uopće nije bilo, dok je JAT letio jednom tjedno za AMS). Nijemci su imali ponedjeljkom jedan let sa Adrijom iz svih većih gradova zapadne Njemačke. Austrija nije imala niti jedan let, kao ni Poljska. Poljaci i Austrijanci su tradicionalno auto gosti, kao i cijela južna i srednja te istočna Njemačka. Danas se situacija bitno promijenila. Ljudi će radije potegnuti 1500 i više kilometara vlastitim autom nego ići avionom, čak i po povoljnim cijenama (kojih ali u sezoni nema niti će ih biti). Stoga mislim da nije niti do ulaganja u terminal niti ulaganja u promociju, već je to jednostavno stanje na tržištu koje se nikakvim promocijama ili renoviranjem terminala ne može promijeniti. Ako se poradi na povratku engleskih turista u onom broju iz sredine 80-tih (iako sumnjam da je to moguće, jer je Yugotours Istru punio sa o preko one najjeftinije šine, to su bili gosti koji su plaćali 250 funti za tjedan dana sa letom!), onda će biti nešto napretka, ostala tržišta možemo zaboraviti…

Bio sam svedok tih jeftinih letova koje je tada Aviogenex radio za Yugotours. Ta ista kategorija putnika iz UK danas koristi Ryan i Easy, ali ih je u Puli zaista malo. Sto se tice Holandjana, oni u Istru dolaze kamperima uglavnom (i tada i sada), a Poljska je cist propust ZL Pula, kao i Danska. Makar ja tako vidim.

A možda i ne treba više turista u Istri? Ne mislim da je aerodrom bez potencijala nego da nešto i nema potrebe da juri pun potencijal… Jedino bi imalo smisla da već postojeći turista odluči da dođe avionom umesto autom i uzme rent-a-car, svakako bolje i za ekonomiju, a za ekologiju – teško pitanje.
TIV je zanimljiv za poređenje zbog sličnog problema sa kojim se suočila PUY, ali dok Istra nema problem sa brojem turista, Crna Gora ima i njima bi više pogodovao taj pristup koji pominjete.

Samo djelomično i to iz slijedećih razloga: Istra ali pogotovo Poreč kao primarni cilj bila/bio je pun jeftinih hotela koje bismo danas stavili u kategoriju 2 zvjezdice (u Poreču su to bili 4 Lotosa, Delfin, Albatros, Galeb) te u slabih 3 zvjezdica (u Poreču su to bili Zagreb, Materada, Dijamant, Kristal, Rubin, Mediteran,…). Ti hoteli su se prodavali u bescijenje samo da gosti dodju. U ono doba više je bila važna masa nego kvaliteta odnosno dobitak (ne znam da li znate da su engleske socijalne službe slale ljude na nekoliko tjedana u Jugoslaviju jer im je to bilo jeftinije nego im plaćati socijalnu pomoć za život u Engleskoj!). Osim toga u onoj kroničnoj nestašici deviza u SFRJ sve devize su dobrodošle (to je i bio primarni cilj Yugotoursa). Danas su svi hoteli renovirani i nisu jeftini. Stoga ta vrsta turista više ne postoji. Ovi što dolaze sa Rynanom i Easyjetom su koncentrirani na airbnb ili jeftini privatni smještaj preko booking.com.

Ryanair Ryanairovi putnici koji dolaze u Istru idu u jeftini smještaj, a u Zagrebu troše 200€ dnevno?

Ja nikada nisam rekao da Ryanovi putnici u Zagrebu troše 200€ dnevno. O osobno ne vjerujem da toliko troše…

Zaboravih: Poljaci su zaista tradicionalni auto gosti (kao i Madjari) i teško je da će se odlučiti na put avionom. Stoga ne vidim tu propust PUY – jer da postoji interes poljskih turista, bez brige da poljski touroperatori ne bi uveli te letove…

Moguce, ali je apsurdno da brojevi operacija u Puli u 21. veku nisu sustigli osamdesete godine 20. veka
P.S. Hotel Delfin i par slicnih i sada primaju goste niske platezne moci

Delfin je koliko znam zadnji nepreuređeni hotel koji cilja na mladu publiku. Ostali u Poreču su svi preuređeni i skuplji.

Broj operacija nisu, broj putnika mozda jesu

Za pojmove iz recimo 1988. ili 1989. da!

Da

O da! Bilo je samo iz Londona letova JAT-a sa LHR, JP je letjela za LGW, Thompson je letio za LTN a za JJ se više ne sjećam na koji su aerodrom u Londonu letjeli (OJTI, znate možda vi?). Bile su tu još destinacije kao Bristol, Manchester, Birmingham, East Midlands, Glasgow, … i to su paralelno letili i JJ i Thompson. JJ je letio sa 737-200, 727 i TU134, Thompson sa 737-200 te ako se ne varam i sa 757-200, JAT sa devetkama i 727, Adria sa devetkama i supericama, … Rista: na PUY je znalo u jedno jedino popodne pasti više aviona iz UK nego danas u cijelom tjednu.

Broj polaznih aerodroma u UK možda nije bio veći, ali je bilo daleko više frekvencija.

Trenutne ijene rent a car sigurno ne idu u prilog avioturizmu. Bolje doći svom automobilom…

A zašto bi se inzistiralo na avio gostima kada je jasno da im kao auto destinacija ide sasvim dobro, da ne kažem izvanredno i trenutno su rijetka regija na Jadranu da imaju porast u odnosu na ’19?

Ne razumijem tu opsjednutost brojkama, te stalno mora biti porast i slično. Mislim koji je plafon, dok ne bude hotela i apartmana na svakih m2. Ako je trenutno u Istri više turista nego domaćih i ako im, uz ovakve brojke, ide odlično, čemu inzistiranje na nekim luđačkim planovima i potencijalima?

Upravo tako! Potpisujem.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!