zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Air Serbia se istinski dobro vodi u krizi

Neosporno Air Serbia dobiva ogroman novac, dobila je preko 500 milijuna EUR u zadnjih 8 godina, duplo više nego Croatia Airlines. I dok bi toliko velik novac u našim realnostima značio uhljebe koji samo troše i ništa ne rade, kao što je primjer u Croatiji Airlines, kod Air Serbie to nije tako. Kompanija je inovativna, maksimalno iskorištava sve vidove prihoda i izvlači maksimum, ekstremno brzo reagira na tržišne promjene i probleme na tržištu, u krizi je istinski povukla dobre poteze. Sve skupa istinski ima glavu i rep.

 

Dobro vođenje kompanije nije od koronakrize

I da odmah budemo apsolutno jasni. Ovakvo dobro vođenje kompanije nije uzrokovano krizom. Air Serbia se stvarno dobro vodi sve od 2017. godine. I dok je kompanija konstantno rasla do 2016. nakon toga je krenulo upumpavanje bitno manje svote novaca od strane Srbije, a kompanija je krenula ozbiljno rezati linije i frekvencije. No, te 2017. kompanije se korjenito izmijenila. Što je bilo i logično obzirom na nove okolnosti: Wizz Air je ponovo doveo 2. avion u Beograd, Croatia i Adria su izuzetno povećale broj linija i letova (Croatia je uvela 8 novih linija iz Zagreba), u Zagreb je došao niz novih kompanija među kojima i long-haul (Emirates, Air Transat,  ČSA, KLM, Monarch, Brussels, Swiss, Iberia a ostale su povećale broj linija i frekvencija), Ryanair i Wizz Air su otvorili nove baze u regiji, Niš dobiva letove Ryanaira, Wizz Aira, Swissa i Germanie, Wizz Air je izuzetno povećao broj linija i letove iz neposrednog okruženja Beograda (Temišvar, Osijek, Tuzla, Niš, Skopje, Sofija, Budimpešta, Crainova). I na kraju najveći udarac desio se partneru Etihadu koji je pao na rub bankrota, povukao se iz Air Berlina, Darwina, Alitalie, kasnije i iz Jeta i Virgin Australie. Etihad tada de facto prestaje suradnju sa Air Serbiom, da bi vać 2018. ta suradnja bila još samo formalna, čak se više ne vrši ni zajednička prodaja, a kompanija ne nudi opcije zajedničkih letova preko Abu Dhabia dalje prema Istoku (npr. let Zagreb-Beograd-Abu Dhabi-Peking).

Stoga se Air Serbia pribrala, shvatila nove, vrlo loše realnosti i u samo par mjeseci potpuno promijenila koncept poslovanja i sa butik koncepta prešla na hibridni model. Izgubila je 2+2 business klasu, uvela sardina konfiguraciju sa Recaro sjedalima, vrhunsko posluženje tijekom leta svela je na minijaturni sendvič i malu bocu vode, pa je onda izgubila čak i taj minijaturni sendvič, krenula u prodaju svega i svačega tijekom leta od sjedala u avionu, preko prtljage i dodatnih usluga, dozvolila je ulazak putnicima drugih kompanija i onih koji nemaju business klasu u Premium ložu uz plaćanje, uvela plaćanje 30 EUR za putnike koji ne dođu sa boarding passom, prekinula dumping cijene na linijama koje su istinski bile niske sa intencijom privlačenja putnika (i pisac ovih redova počeo je radi toga redovno letjeti sa Air Serbiom), ukinula je neprofitabilne linije za Budimpeštu, Abu Dhabi, Kijev, Ohrid, Varnu, Varšavu i Istanbul (prebacila na code-share sa AtlasGlobalom), neke linije napravila sezonskima. Jel to dobro? Ovo pitanje nije bitno. Mjere su uvedene jer su bile nužne a kompanija si jednostavno ne može dozvoliti gubitaške linije. Nije Air Serbia ni prva, ni posljednja kompanija koja ukida neisplative linije, rade to i najveći. Analiza situacije, prilagodba linija (Varna je prvo postala sezonska), a potom ako mjere nemaju rezultata, kompanija je prisiljena odgovorno se ponašati, ukinuti liniju i kapacitete prebaciti na one koje donose profit.

I dok su svi ove mjere dočekali na nož pri čemu je javnost tvrdila da je kompanija sa državnim novcem prešla na LCC koncept, ja sam u nekoliko članaka istinski branio ove mjere, ne samo kao nužne u novim realnostima, nego sam naglasio da je kompanija prvi puta reagirala promptno, korjenito i kvalitetno. I onako kako je morala. Bio je to početak „nove“ Air Serbie, kompanije koje u prvome redu reagira munjevito.

Tijekom 2018. i 2019. dešavalo se upravo to. Air Serbia bi u samo par dana reagirala abnormalno brzo na nove promjene na tržištu. Daleko brže i od najboljih kompanija. I dok je Lufthansa uvela prve letove nakon više od mjesec dana od bankrota Adrie, Air Serbia je to napravila u samo 3-4 dana, uvevši veće A319, A320 i 737 na letove za Ljubljanu, te preuzevši putnike koji su tražili alternativu. Potom je nakon mjesec dana uvela 6 novih letova za Ljubljanu, a tri od tih letova su bili u 3. valu dočim se omogućuju konekcije iz Ljubljane preko Beograda za Zapadnu i Sjevernu Europu, a ne, kao do tada, samo u regiju, Istočnu i Južnu Europu. Kako je Air Serbia uvela i 2 tjedna leta Niš-Ljubljana sa A319, istim je Air Serbia letjela za Ljubljanu čak 19 tjednih letova (skoro 3 dnevno). Uz to kompanija je povećala i linije na kojima je uz Air Serbiju operirala i Adria i to za Podgoricu (1 dodatni let), Skopje (3 dodatna leta) i Tiranu (čak 4 dodatna leta). Air Serbia je očito nakanila preuzeti veći dio Adrijinih putnika iz ovih feeding linija. Ovo znači čak 12 tjednih letova više tijekom zime vezanih uz bankrot Adrie sa svrhom preuzimanja Adrijinih putnika. Ovime si je Air Serbia postavila jaku početnu poziciju i iskoristila gap spram ostalih kompanija koje nisu uspjele reagirati tako brzo.

No, nije Air Serbia čarobno reagirala samo na bankrot Adrie. Nakon bankrota AtlasGlobala Air Serbia je u roku od samo 15 dana pokrenula vlastite letove, iako čak dvije kompanije imaju 18 tjednih letova na istoj liniji. Čak štoviše, Air Serbia je zatamnila ponos i potpisala code-share sa Turkishem, ugovor koji je sada bitno bolji i od onog sa Aeroflotom.

Jednako tako Air Serbia je povećala broj letova za Solun sa 4 na 5 tjedno, a tijekom novogodišnjih praznika na 6, uvidjevši da će Astra Airlines, koja je tamo imala hub, vrlo skoro bankrotirati. Što se i desilo 14.11.

Na koncu Air Serbia je jednako munjevito reagirala na bankrot Ernesta i Air Italy koji su oba imali hubove u Milanu Malpensi, te je povećala broj frekvencija za taj aerodrom.

Air Serbia je pokrenula jednu izvrsnu nichu, letove za Krasnodar, ruski aerodrom sa 3,5 milijuna putnika i vrlo lošom pokrivenosti prema Europi. Nicha je postala to uspješnija nakon što je nedavno Austrian prekinuo letove za Krasnodar. Stoga su Air Serbiji jedini ozbiljni konkurenti Aeroflot, S7, Turkish i Pegasus. Od svih njih devijacija preko Beograda je najbolja, a isto čini bitno veću konkurentnost. Ovdje je Air Serbia iskoristila činjenicu dobrih poslovnih i inih veza sa Rusijom, velik broj ruskih turista u Srbiji i srpski u Rusiji, te pronašla nepovezan, a relativno velik aerodrom. Istinska nicha. Ove godine Air Serbia je nastavila sa tom praksom te će uz obnavljanje letova za Krasnodar i St.Petersburg (po dva tjedna leta), otvoriti i letove za Rostov na Donu (petkom i nedjeljom).

Kompanija je odustala od vrlo ekonomičnih, ali i za nju puno preskupih Airbusa A320neo, čak 10 naručenih. Iskreno to je bila ishitrena odluka novog managmenta kod osnivanja Air Serbie, i pametna odluka sadašnjeg managementa da previsokim troškovima ne stavi u pitanje budućnost kompanije. Kompanija je tijekom 2019. i 2020. uspjela zamijeniti niz loših i skupih lizinga iz vremena Etihada, sa bitno jeftinijim i povoljnijima.

U regiji su vremena izuzetno turbulentna, nužno je reagirati hitno, ali ne ishitreno. Ako se ne reagira hitno konkurencija će ubiti priliku, ako se reagira ishitreno stvorit će se enormni gubici kompanije, a što danas može odvesti u brzi bankrot. Stoga trebaju postojati akcijski planovi utemeljeni na istraživanjima tržišta, koji preveniraju sve moguće scenarije, te koji se konstantno prilagođavaju, jer se konstantno mijenjaju okolnosti na tržištu. Osobno tako što provodim u svojoj kompaniji već 30 godina što jako frustrira moje radnike i suradnike, jer se puno energije troši na “što ako” i planove za sve moguće scenarije od krajnjih i malo vjerojatnim, pa do svih realnijih u sredini, pri čemu se troši puno vremena i resursa za nešto što se često kada ne desi i za više scenarija od kojih se ostvari tek jedan. Ali kada ste mali to je jedini način za uspjeh. Jer morate reagirati odmah i kvalitetno. Nešto što u zrakoplovnoj regiji ne doživljavamo često, nego reakcija ili izostane ili je čista improvizacije. U oba slučaja sa negativnim posljedicama po kompaniju. I ovdje je Air Serbia do sada reagirala nevjerojatno kvalitetno. Ekstremno brzo, daleko brže od konkurencije, pa i onih najvećih, no oprezno i nikao ne ishitreno. A potom je kompanije prilagođavala poteze doslovce na tjednoj bazi. I istim zaslužila ne samo naše čestitke, nego i istinsko divljenje.

 

U početku koronakrize kompanije se nije najbolje snašla

I onda nas je sve doslovce unakazila koronakriza. I tu se Air Serbia nije baš najbolje snašla. Od 20.3. do 21.5.2020, dakle više od dva mjeseca kompanija nije imala ni jedan jedini redovni let, a odletjela je tek par rapatrijacijskih i cargo letova. Kada je Beograd prekinuo sa svim letovima Zagreb je imao 28 dnevnih letova (20 Croatia i 8 strani prijevoznici). U tih dva mjeseca dok Air Serbia nije letjela, iz Zagreba je bilo 1 do 12 dnevnih letova, većinu toga letjela je Croatia.

Air Serbia je cijelo to vrijeme koronakrize trebala letjeti. Kompanije nije mogla letjeti prema svojim glavnim tržištima. Prema Podgorici nije mogla letjeti radi zatvorenosti aerodroma, jednako tako nije mogla letjeti i prema Moskvi radi zatvorenosti ruskog zračnog prostora za sav međunarodni promet. No, kompanija je trebala letjeti barem 6 tjednih letova (svaki dan osim subote) prema Parisu CDG koji je bio jedan od 5 glavnih aerodroma Europe koji su imali nekoliko desetaka letova dnevno (uz Paris to su još bili London LHR, Amsterdam, Frankfurt i Madrid). Preko Pariza je mogla ostvariti ozbiljne konekcije diljem Europe, ali i zavidan broj letova prema zračnim lukama diljem svijeta koje su imale operacije. Dio od tih 2 mjeseca zatvorenosti kompanije je mogla letjeti i prema Amsterdamu i Zurichu. Što znači da je kompanija mogla imati 12 tjednih letova dobar dio tog perioda, te bar 6 letova u vrhuncu krize (kraj IV. mjeseca). Da se isto desilo vjerojatno bi bilo i par letova stranih kompanija za Beograd, poglavito Wizz Aira, Belavie (u krizi je imala letove za Rusiju) i Lufthanse, pa bi Beograd možebitno imao i dva do tri dnevna leta u to vrijeme krize. Air Serbia nikako nije trebala prekinuti sve letove u krizi, te ostaviti Srbiju paraliziranom dva mjeseca. Tko bi bili putnici u to vrijeme? Isti oni kao i za Zagreb, državljani Srbije koji bi se vraćali kući, političari i Covid-19 stručnjaci koji bi putovali službeno, te najviši businessmeni koji nisu mogli prekinuti poslove i koristili su privatne jetove, a dio bi ih ipak koristio redovne letove. Jel tih putnika bilo puno? Naravno da ne, tek nekoliko desetaka dnevno, no bilo ih je! I zato je Air Serbia trebala letjeti cijelo vrijeme koronakrize.

Air Serbia je prvo najavila obnovu letova 1.5, pa 11.5, pa 18.5. da bi na koncu počela letjeti tek 21.5. i nakon Wizz Aira koji je letove krenuo par dana ranije. U V. mjesecu obnovljeni su letovi za Frankfurt, Zurich, Beč i London, sa vrlo malo frekvencije. Zadnja dva dana mjeseca obnovljeni su i letovi za Ljubljanu, Paris i Amsterdam.

Cijelo ljeto, tj. još u VIII. mjesecu Zagreb je imao više letova od Beograda. Početkom VIII. mjeseca Croatia Airlines je imala 231 let, a Air Serbia 144, tj. čak 87 letova manje. Air Serbia je još sredinom IX. mjeseca imala manje letova od Croatie Airlines, jer je imala 171 let, a Croatia Airlines njih 173. I to je bilo logično jer je Srbija imala daleko rigoroznije Covid-19 mjere nego Hrvatska.

Tek od X. mjeseca Air Serbia kreće sa ozbiljnom ekspanzijom. Pa tako početkom XI. mjeseca Beograd ima 96 letova više od Zagreba, a Air Serbia 13 letova više od Croatie Airlines (JU 114, OU 101). Oko Nove godine Air Serbia već ima 31 let više (JU 124, OU 93), početkom II. mjeseca Air Serbia ima 18 letova više od Croatie, da bi sredinom IV. mjeseca Air Serbia imala 3 leta više od Croatie. No, važno je naglasiti da je cijelo to vrijeme Air Serbia prvenstveno letjela sa Airbusom A319, dok je Croatia letjela sa pola manjim Dash 8-400 i imala je tek pokoji let sa A319. Stoga ne treba čuditi da je Air Serbia imala bitno više putnika u istom periodu, pa čak i tijekom ljetnih mjeseci, nego Croatia Airlines.

 

Što nije dobro

Iako Air Serbia fascinantno brodi kroz krizu, a što ćemo vidjeti u idućem poglavlju, nekoliko stvari nisu dobre u kompaniji.

U prvom redu nije dobro da kompanija provodi sustav letenja u samo najvećim udarnim danima tjedna. I dok je za letove koji imaju tek dvije frekvencije tjedno logično da provodi sustav ponedjeljak-patak, dva udarna dana u tjednu, sve ostalo je loša opcija, jer je razmak među letovima puno prevelik. Nije dobro da neke dane u tjednu nema po tri ili četiri dana ni jednog leta, a potom letovi idu svaki dan. Tako u ovom momentu kompanija provodi slijedeći sustav:

  • dva tjedna leta: ponedjeljak – petak
  • tri tjedna leta: ponedjeljak – petak – nedjelja, iako bi razmaci trebali biti 2-3 dana (npr. ponedjeljak-srijeda-petak) sa toliko frekvencija, ovako su čak 4 dana (ponedjeljak – petak)
  • četiri tjedna leta: ponedjeljak-četvrtak-petak-nedjelja, ovdje bi razmaci trebali biti 1 do 2 dan (npr. ponedjeljak-srijeda-petak-nedjelja), a umjesto toga su 3 dana
  • pet tjednih letova: ponedjeljak-četvrtak-petak-subota-nedjelja, ovdje bi razmaci također trebali biti 1 do 2 dana, a umjesto toga su i dalje 3 dana

 

Ovakav sustav letova nemaju ni legacy carrieri ni LCC. Svi oni nastoje letove što bolje razmjestiti kroz tjedan, da je razmak među letovima što kraći. Nije nelogično da kompanija nastoji letjeti u dane kada ima najviše putnika, no ipak, veća je šteta i manje putnika ima ako su letovi koncentrirani na vikend (petak-nedjelja-ponedjeljak), nego ako su idealno razmješteni kroz tjedan (ponedjeljak-srijeda-petak ili srijeda-petak-nedjelja).

Razmještajem letova idealno kroz tjedan putnik na destinaciji treba boraviti manje dana (manji hotelski troškovi i manji gubitak vremena), više je potencijalnih putnika koji koriste kompaniju, te su konekcije daleko logičnije razmještene (više putnika moglo bi koristiti npr. letove Skopje-Beograd-Zurich kroz više dana u tjednu).

Stoga bi daleko bolja opcija bila da se letovi razmjeste na idući način, uzevši u obzir da se moraju pokriti dani koji imaju najviše putnika (petak-ponedjeljak ili petak-nedjelja):

Na isti način krajnje je nelogično da se neki kraći letovi lete manje frekvencija uz korištenje Airbusa A319 umjesto ATR-72. I to ne rade legacy carrieri, primjerice Lufthansa (i svi ostali) ne povećava letove u ponedjeljak, petka i nedjelju na A321, umjesto CRJ-900, a ostale dane ne leti, nego ima intenciju u prvom redu povećanja letova na svakodnevni prije nego poveća kapacitete pojedinih dana. Nije logično da kompanija leti dva dnevna leta za Podgoricu od kojih je jedan sa ATR-72, a drugi sa A319. Neusporedivo logičnije bi bilo da kompanija svaki dan leti tri dnevna leta sa ATR-72, pri čemu bi, po planiranim kapacitetima, ponedjeljkom i petkom mogla letjeti jedna od tri letova sa A319. Na ovaj način sve kategorije putnika mogle bi ostvariti let, kako radi većih mogućih konkekcija, tako i radi mogućnosti povratka iz Beograda isti dan (odlazak ujutro, povratak navečer). A takvih putnika koji moraju nešto obaviti u Beogradu samo jedan dan ima prilično (poslovnjaci, posjeti bolnicama i cijepljenje protiv Covida-19, studenti, sud, administracija i birokratski poslovi, imovina, sprovodi i ostala obiteljska/prijateljska okupljanja…). Ovo je to nelogičnije jer ATR-ovi na razini cijele flote lete relativno malo i nisu u potpunosti iskorišteni. Uz to 3 ATR-a su u vlasništvu pa su time i daleko jeftiniji za eksploataciju nego avioni u lizingu. ATR-ovi bi se u 3. valu morali maksimalno koristiti, tj. svih 5 bi ih trebalo biti operativno bar u ponedjeljak, petak i nedjelju, a dio bi trebao letjeti i u ostalim valovima što više (za Zagreb, Ljubljanu, Podgoricu, Tivat, Beč, Milano, Rim, Zurich, Berlin, Stuttgart).

Iz istog razloga tri tjedna leta sa A319 za Tivat nemaju logike, jer da sve letove kompanija leti sa ATR-72, mogla je imati 12 tjednih letova. OK, ovdje još i mogu dokučiti da je više migracijskih putnika petkom i nedjeljom, a kompanija ne može radi ograničenosti aerodroma na let tijekom dana, ali i radi ograničenosti broja putnika letjeti tri dnevna leta, pa je čak i opcija imati veći avion u udarne dane, ali ponedjeljkom isto nije logično jer je samo jedan dnevni let sa A319, dok bi mogla biti dva dnevna leta sa ATR-72. Daleko logičnija opcija bi bila da kompanija leti svaki dan u valu oko 13 sati sa ATR-72, a petkom i nedjeljom popodne sa A319, te četvrtkom popodne i ponedjeljkom ujutro sa ATR-72.

Jednako tako nije logično da za Tiranu tri tjedna leta budu sa A319, a da kompanija nema letove srijedom. Daleko logičnije bi bilo da kompanija umjesto toga ima letove svakodnevno, a po dva dnevna leta ponedjeljkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom sve sa ATR-72 što bi bio isti kapacitet zrakoplova.

Nije jasno ni zašto kompanija leti tri tjedna leta za Solun sa A319, jer bi mogla letjeti 6 tjednih letova sa ATR-72 na ovom kratkom letu.

I dok bi se petkom, kada se leti na svih 8 feeding destinacija (Banja Luka, Sarajevo, Skopje, Podgorica, Tivat, Solun, Atana, Tirana) u 3. valu morao koristiti i A319, a logično bi bilo da onda leti za Podgoricu, Tivat i Tiranu (eventualno Atenu), ostale dane, uključujući i ponedjeljak i nedjelju, mogao bi letjeti ATR-72 na sve feeding destinacije, a uporaba A319 bi mogla biti daleko manja, jedino za Podgoricu u ponedjeljak, obzirom na predviđene kapacitete.

Kompanija nema sinkronizirane letove sa KLM-om, obzirom da od 7 tjednih letova, obije kompanije lete u samo 5 dana tjedna (ponedjeljak, četvrtak, petak, subota i nedjelja).

Treći minus kompanije je da ima ekstremno lošu konektiranost. Tijekom zime najveći broj destinacija nije imao konekcije utorkom, srijedom. a dobar dio ni četvrtkom i subotom. Ovo je krajnje neprihvatljivo. Stoga je kompanije trebala letjeti kombinaciju Paris-Amsterdam bar 12 puta tjedno (npr. Paris svakodnevno i Amsterdam svaki radni dan, jedan prije podne, drugi poslije podne) obzirom da se preko Air Francea i KLM-a mogu ostvariti konekcije diljem planete tako da se ostari jedan let u odlasku preko jednog od tih aerodroma, a drugi u povratku preko drugog. Kako Air Serbia ima code-share sa Air France-KLM ovo bi i te kako bila dobra opcija. Iz istog razloga kompanija je morala imati bar 4 tjedna leta za Rim (konekcije na jugzapad) i 6 tjednih letova za Milano Linate (tj. ne bi trebala imati letove za Malpensu) preko kojeg bi imala code-share konekcije prema Srednjoj i Istočnoj Europi, za što su Paris i Amsterdam predaleko i devijacije su neprihvatljive. No, ovaj problem je daleko dublji od trenutnog Covid-19 stanja, obzirom da je bankrotom Air Berlina i Alitalie (sada na respiratoru i ne leti za Beograd) kompanija izgubila najveći broj svojih konekcija. Stoga bi prioritet kompanije morao biti postizanje najšireg mogućeg code-share ugovora sa kompanijama u Europi preko kojih bi mogla ostvariti bitno bolje code-share ugovore i letove diljem planete. Najbolja opcija svakako bi bile Air France, KLM (Zapadna i Sjeverna Europa i svijet), Alitalia (Središnja i Južna Europa) i TAROM (Istočna Europa) uz intenciju ulaska Air Serbie u SkyTeam u što skorije vrijeme. Jedina ozbiljna konektiranost je code-share sa Turkishem u kojem obije kompanije imaju 17 tjednih letova, no code-share sa Turkishem je samo za turske destinacije, što je ogroman limit za kompaniju.

Konektiranost Croatie je neusporedivo bolja. Kompanija ima 35 tjednih letova za Frankfurt (5 dnevno) u code-share sa Lufthansom, 3 dnevna leta za Amsterdam i svakodnevne letove za Paris. Uz to uskoro će imati svakodnevne letove za Zurich, Copenhagen, Bruxelles i Beč u kojima ima bliske Star Alliance partnere.

Najveći problem Air Serbie je puno prevelik broj radnika. Kompanija je u 2019. imala 1439 radnika. Aegean koji je tri puta veći od Air Serbie po broju aviona i pet i pol puta po broju putnika ima samo duplo više radnika (2.924). Nikako mi nije jasno zašto Air Serbia ne poradi na ovom problemu i bitno ne smanji broj radnika.

 

A što je dobro

Daleko najbolja stvar kod Air Serbie svakako je pokrivanje velikog broja destinacija, iako neke od njih imaju minimalni broj frekvencija. No, evidentno je da kompanija na ovaj način uspijeva privući, ali doslovce, sve potencijalne putnike na svoje letove. Stoga ne treba čuditi da je udio Air Serbie u Beogradu u ovom momentu bitno veće nego je bilo prije Covida-19. U posljednjih pola godine udio Air Serbie je oko 55% u Beogradu (XII. mjesec 53,2%, II. 62,9%, IV. 55,3%), dok je 2019. on bio oko 45%.

Kompanija revidira svoje planove na tjednoj bazi. Vrlo često prolongira zakazane planove, pa je tako otkazala skoro sve dodatne letove za drugu polovicu IV. mjeseca koje je u najavi imala još početkom mjeseca. Ovo je loše za putnike i image kompanije, no to danas svi rade. A tu je Air Serbia vrlo agilna i istinski prati situaciju na tjednoj bazi, te čak i kvalitetnije reagira na tržišnu situaciju od drugih kompanija.

Daleko najbolji segment rada kompanije jer što i dalje vrlo promptno reagira na promjene na tržištu. Pa je tako kompanija odmah reagirala povećanjem frekvencija i kapaciteta bankrotom Montenegra (25.12.2020), čime je preuzela najveći dio tržišta Crne Gore. Kompanija je doslovce od prvog dana (26.12.) povećavala kapacitete da bi vrlo brzo stigla na planiranih dva dnevna leta iz Podgorice i svakodnevne letove iz Tivta, čime je povećala broj letova za duplo. U ovom momentu leti 9 tjednih letova za Tivat, od čega su tri sa A319, te 15 tjednih letova za Podgoricu od čega ih je 8 sa A319. Kompanija planira povećati broj letova za Podgoricu na tri dnevno, te za Tivat na 35 tjedno u top sezoni.

Jednako tako kompanija je povećala broj letova oko Nove godine kako bi preuzela što veći dio putnika. Kompanija je reagirala i na ostalim tržišnim promjenama pa je tako, kada su to Covid-19 mjere dozvoljavale, povećala Zurich na 9 tjednih letova (XII. mjesec), a u IV. ga smanjila na 6 tjednih letova. I na New Yorku kompanija je maksimalno iskoristila svoje resurse. Ova linija nije samo dobra radi putnika i manjeg broja frekvencija koje se nude iz regije preko velikih hubova, već i radi carga koji se sada plaća zlatom, a koji na širokotrupcu za New York donosi kompaniji velik novac. Stoga je kompanija letjela cijelo ljeto 5 tjednih letova, a vrlo dugo još 4 tjedna leta. Zimi je letjela 2 leta, no već u III. mjesecu broj letova je povećala na 3 tjedno, od 28.5. uvodi i 4. let, a od sredine VI. mjeseca i 5. tjedni let za New York. Iako je ova linija prije Covida-19 stvarala gubitak kompaniji, sada je jedna od rijetkih koja kompaniji donosi ozbiljan novac i profitabilna je. Za Moskvu kompanija je povećavala broj frekvencija iste sekunde kada je to dozvolila Rusija pa je sa jednog tjednog leta tijekom zime došla na 4 tjedno, a uskoro povećava i na 7 tjednih letova. No, dok je broj frekvencija bio skroman kompanija je potpisala code-share ugovor sa Aeroflotom za letove preko Istanbula za koji je Air Serbia imala svakodnevne letove, a Aeroflot i više od toga, pa je imala svakodnevne konekcije preko Istanbula. Jednako tako kompanija je održavala letove za Ljubljanu cijele zime i imala 2-3 tjedna leta od ukupno 7-10 tjednih letova koliko ih je sveukupno imala Ljubljana. Isto smo vidjeli i na drugim linijama. Kod inertne Croatia takve poteze ne možemo vidjeti, pa kompanija gotovo da drži isti broj frekvencija cijele zime.

Izuzetan potez je povećanje Moskve na 7 tjednih letova, te pokretanje letova za St.Petersburg, Krasnodar i Rostov na Donu, po dva tjedna leta za svaki, onog momenta kada su Covid-19 mjere Rusije to dozvolile (početak VI. mjeseca). Ovo je istinska nicha za Air Serbiu, nešto što druge kompanije Europe nemaju (osim naravno ruskih) i što će kompaniji donijeti dodatna vrlo ozbiljan broj putnika, ali i dodatne konekcije.

Kompanija je u Covidu-19 uspjela zamijeniti sve avione kojima je istekao lizing za daleko povoljnije. I ovdje je maksimalno iskoristila situaciju u kojoj su lezori voljni dati avione za neusporedivo povoljnije uvjete jer imaju enormno puno prizemljenih aviona. Dio aviona kompanije je uspjela transformirati u power by hour što je ogromna prednost poglavito u kontekstu zime u kojoj se letjelo jako malo, a velik dio flote je bio prizemljen, te su tada svi avioni power by hour bili minimalan trošak kompanije. Kompanije je čak i svog jedinog širokotrupca A330-200 uspjela vratiti Etihadu i uzeti duplo jeftinijeg, pri čemu je ušteda kompanije oko 3 milijuna EUR godišnje. Huge!

U Covidu-19 kompanija je smanjila flotu sa 21 na 18 aviona. Flotu je smanjila za jedan ATR-72, te jedan veći Airbus A320, koji u ovom vrijeme krize kompaniji istinski ne treba. A320 leti vrlo rijetko, tek pokoji let za Moskvu, pokoji charter i cargo let, te eventualno neki let na kojem izvanredno ima više putnika (primjerice tijekom pravoslavnog Uskrsa). Više od jednog A320 u ovom momentu istinski ne treba kompaniji, a neće joj ni trebati u idućih 2-3 godine dok se tržište potpuno ne stabilizira. Stoga je smanjenje A320 flote na samo jedan avion i te kako logično. Bravo za kompaniju.

Kompanija je konačno izbacila iz prometa i 35 godina stare Boeinge 737-300. Bilo je istinski krajnje vrijeme! Čak i za charter i leisure letove ovaj avion je istinski postao prestar, skup za održavanje i naisplativ za operacije. OK, jasno da ga je kompanija držala u floti koliko god je mogla, avion se u devedesetima tijekom sankcije i bombardiranja koristio vrlo malo, bio je u vlasništvu i nije koštao ništa. No, operirati ga sa više od 35 godina istinski više nije imalo smisla. Sada je flota unificirana sa A319/A320, ATR 72-200 i 500, te A330. I to je dobro, više nego dobro. Četvrti model na samo dvadesetak aviona znači operativne probleme (dodatne posade), probleme u održavanju, ali i operiranju. Sada će unificirane operacije biti bitno jednostavnije i jeftinije.

Air Serbia je u Covidu-19 poduzela niz radnji da smanji troškove poslovanja, od smanjenja broja i primanja zaposlenih, preko ušteda u lizingu, troškova aerodroma i dobavljača. OK, ovdje je mogla biti uspješnija, poput drugih kompanija kojima je to bila glavna preokupacija dok su minimalno ili nikako letjeli u IV. i V. mjesecu, no, nije sjedila skršenih ruku i poduzele je neke mjere.

 

Za razliku od Croatie…

I da, Air Serbia je i dalje nebo i zemlja spram Croatie Airlines. Croatia ima neusporedivo veće potencijale. No, istovremeno je apsolutno i krajnje inertna, management ne pokazuje ni elementarnu kreativnost ili čak ikakve znakove života. Čista suprotnost managementu Air Serbie. U Covid-19 godini Croatia je dobila više novaca nego Air Serbia. A rezultati su neusporedivo lošiji. I dok Air Serbia već ozbiljno radi planove za postkovid vrijeme, te već ima razrađeno nekoliko scenarija, Croatia Airlines i dalje centra i najavljuje kako joj je egzistencijalno važno dobiti još novaca od Hrvatske za puko preživljavanje. Kompanija pritom ne radi ništa da racionalizira poslovanje, u krizi preuzme tržište i povrati tržišni udio, te smanji financijski pritisak na državu.

I dok se Air Serbia više nego uspješno bori sa Wizz Airom, ne spušta glavu nego se prilično hrabro hrva sa ovim vrlo bully LCC, pa je čak i uspješna na nekim od linija gdje su konkurencija, Croatia je već počela cendrati radi Ryanaira koji dolazi u VI. mjesecu. I nije napravila apsolutno ništa. A mogla je.

U ovoj krizi Croatia Airlines istinski se pogubila, nije napravila ništa, leti se simbolično i jedino je prioritet Frankfurt, kao pijani plota se drže utabanih i loših putova koji kompaniju već preko 20 godina drže u predbankrotnom stanju. Rapidno gubi tržišni udio i stvara sve veće i veće gubitke. I već 10. puta ima v.d. direktora. Bravo vlada! A kompanija rapidno tone. Ne sporim da će dobiti još jednu veliku Covid-19 pomoć od Hrvatske, te restrukturaciju 2022, no sa svime time kompanija, poglavito sada kada joj za vratom dahće Ryanair, neće preživjeti više od 5 godina. I to nakon što rasproda i posljednje obiteljsko zlato, stare avione, motore i tehniku koja još jedino nešto vrijedi. A onda? Pa-pa Croatia Airlines, otići će putem B&H Airlinesa, Adrie Airways i Montenegro Airlinesa.

 

Što bi Air Serbia još mogla napraviti

U prvom redu kompanija se mora odviknuti izbacivati planove koji se potom ne ostvare. Tako je predsjednik Nadzornog odbora g. Mali govorio kako dolazi drugi A330 uz otvaranje dodatnih linija prema Sjevernoj Americi, a i bili smo bombardirani najavama letova iz Teherana i Astane koje bi tamošnji prijevoznici trebali obavljati uz suradnju i feedanje Air Serbie. Krajnje je neozbiljno istrčavati sa preuranjenim izjavama i tako smanjivati reputaciju kompanije. U posljednje vrijeme toga više nema toliko. Konačno!

Kompanija bi u prvom redu trebala pribaviti 100-seatere tj. Embraer E195, E190 ili CRJ-900. Od 20 aviona u floti, kompanija treba bar 6 ovih aviona, uz intenciju da flota ovih aviona naraste na 10, prije nego što krenu dalje rasti ostale flote ATR 72 i A319/320. Ovo je krucijalno bitno za kompaniju. Ovim avionima bi se postigla tri efekta. Prvo bi kompanija mogla povećati broj frekvencija i približiti se planu od dva dnevna leta na svim ili bar većini linija (u 2. i 4. valu). Ovi avioni bi mogli daleko bolje pokrivati potrebe i feeding linija (Atena, Solun, Tirana, Podgorica, Tivat). Drugo, ovi avioni bi bili neusporedivo isplativiji za 5 mjeseci mršave zimske sezone. I treće, avioni bi omogućili otvaranje novih rizičnijih linija na koje se već u proljeće 2020. spremala kompanija, no od istoga je odustala radi Covida-19. Istinski je šteta što kompanija nije iskoristila izbacivanje B737 iz flote i promjenu avione kojima je istekao lizing da nabavi bar 4 100-seaterea, uz intenciju da avione kojima ističe lizing u idućim godinama mijenja sa ovim manjim avionima. Poglavito što je njihova cijena trenutno na tržištu vrlo niska, radi toga što su ih velike kompanije izbacivale iz flota, pa ih ima više stotina trenutno prizemljenih.

Kompanija bi svakako trebala iskoristiti trenutak da nabavi i drugi A330-200 te pokrene letove za Chicago, Toronto i Peking. Već sam toliko puta rekao da je vrlo rizično i neisplativo po kompaniju letjeti samo sa jednim A330, te da je nabava drugog aviona i te kako potrebna. A sada su upravo A330-200 vrlo jeftini. Letovi prema Chicagu (najveća srpska dijaspora u svijetu) i Torontu bi, sukladno iskustvu sa New Yorkom, bili isplativi. Peking je posebna nicha. Naime, Kina ne dozvoljava više od 2 tjedna leta po kompaniji. Samim time bi Air Serbia ušla u krug kompanija koje imaju skroman broj letova prema Kini, gdje se traži karta više. Sada je vrijeme, sada je prilika. Kompanija ne bi smjela čekati da joj dođe konkurencija koje će ubiti potencijale linija i da ne iskoristi ovaj trenutak.

Na koncu od 2022. kompanija bi se trebala vratiti na prvotni plan širenja linija i frekvencija. Iako je u 2019. kompanija imala izuzetno veliku ekspanziju, za početka VI. mjeseca 2020. najavila je otvaranje šest novih linija: za Genevu, Amman, Rostov na Donu, Firencu, Lavov i Kišinev. Genevu je već pokrenula u III. mjesecu, a u VI. mjesecu pokreće i Rostov na Donu. Kao odgovor na Wizz Airovu ekspanziju, kompanija je u samo par tjedna pokrenula letove za Oslo, koje prvotno nije planirala. Još jedan dokaz kako kompanija reagira promptno i kako se ne boji pohrvati sa Wizz Airom. Ostale četiri planirane linije istinski imaju svu logiku ovog svijeta i kompanija bi ih trebala pokrenuti iduće godine, kada se situacije sa Covidom-19 smiri.

Iz svega vidljivog pred Air Serbiom je vedra budućnost. Ima podršku države koja je obećala dalju pomoć za prevladavanjem Covida-19 (očekuje se još 100 milijuna EUR), najavila je postkovid normalizaciju operacija, širenje flote i mreže linija. A glavni (i trenutno jedini) konkurent, Croatia Airlines, i dalje spava zimski san. Već preko 20 godina. Vrijeme za buđenje? Ma ne… čemu… pa kompanija tako voli spavati, a i država ju tako lijepo ušuškava svojim prekomjernim novcem.

324 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Air Serbia povecavana letove ka

CDG na 11x sedmicno
OSL na 3x sedmicno
LCA na 5x sedmicno

Upravo mi javili da je izašlo još jedno prenošenje Šćurićeve analize. U Pobjedi. Opet u mediju gde brinu o “zaštiti države” od “pokvarenih Srbijanaca”.
Počeću stvarno da verujem da je ono sve naručeno. Loša analiza kada se ispali povratka nema.
Zanimljivo je da se Pobjeda 20 godina nije pozabavila YM nijednom.

Kako se Alen prodaje za male pare. Zasto ne da intervju Vijestima ili sl. medijima koji su neutralni. I to namerno izlazi intervju na dan izbora u Herceg Novom. Intervju koji je daleko od istine

Ne sećam se da ste analizirali uskršnje i prvomajsko povećanje cena 2018. I 2019. tadašnjeg tandema JU/YM na toj trasi i isto na glavnim linijama OU.
Ovako stvarno ispada svašta.
Čim se dotični mediji za takve teme nakon 25 godina zanimaju…

Znači niste nikada ovu temu do sada istraživali, ni kod JU/YM ondašnjeg tandema ni kod OU. To me je zanimalo.

Možemo linkove ka tim člancima da vidimo?

I mene bi jako zanimalo da ih procitam, hvala autoru sto ce nam ih dostaviti i tako staviti tocku na ovu raspravu. Naravno, ukoliko ti clanci uopste postoje.

…и после нико не слуша стару Суаду. Ја вам причам све време ко је и шта је овај опаки враголан Ален.

Hvala sto ste nam skrenuli paznju.

Posto je sam autor, uz moju pomoc, utvrdio na ovom portalu da je Air Serbia smanjila cene ocekujemo da napise dopunu ovog intervjua i objasni Crnogorcima kako je “zbog pritiska javnosti” doslo do promene cena na dole.

Znajuci moralna nacela autora on ce to nesumnjivo uraditi.

Prosledjeno je ovo onima koji treba da vide.

Windrose otkazao dodatne letove za ZAG, ukinut jos jedan let nedeljom. Nece biti uopste letova do valjda 19. Jako lose.

Verovatno su puni jer su smanjili kapacitet sa ATR n’a E45. Tako barem pise na FR24.

Kad smo vec kod Zagreba da pomenemo danasnji red letenja OU.

Ukupno 11 polaska danas a od toga su:
– 6 PSO (od toga 4 Q400 i 2 A319 (oba za DBV))
– 3x FRA sa Q400
– i po jedna za AMS i ZRH sa Q400.

Osim PSO linija samo AMS ne vodi ka LH hub-ovima. I onda se pitaju zasto je aerodrom napravio dil sa Ryan-om.

Iz kog razloga nabrajate letove OU ako sam ih vec nabrojao u gornjem komentaru?

Drugo, ovde sam napisao za OU a ne za sve letove iz ZAG. Kakve veze imaju drugi letovi sa OU i njihovom pozicijom u Zagrebu?

Nije mu se svidelo kako si formulisao clanak.
Flughafen Agram mora biti prezentiran u boljem svijetlu.

Sasvim moguce. Pa ja sta cu, samo sam prezentirao podatke dok ste vi raspravljali o tom aerodromu. Lepo ste to napisali za Agram. Mislim da 95% ljudi ne znaju znacenje.

Znaci subota je najgori dan. Super, evo nedelje.
17 letova od toga samo 2xA319 (po jedan za DBV i CDG).
Od tih 17 cak 7xPSO i 3xFRA.

Samo CPH i SJJ van hubova LH. 😞

Sustina je da su OU linije 80% skoncentrisane na LH hubove. Juce samo AMS a danas CPH i SJJ. Ukupno tri polaska za 48h.
Putnici su limitirani hteli ili ne, samo LH hubove da koriste za transfer a OU dokazuje da nije sposobna bolje da radi od sluzenja Lufthansi.

Emiratesa, Air Transata, Air Canade, TAP-a, Iberia, Koreana… nesto ih ne vidim a neke verovatno vise nikada.
Qatar i Turkish smanjuju frekvencije. Vueling hm…

A drugo, mi ovde govorimo o nacionalnoj kompaniji a ne o drugim kompanijama koji lete iz Zagreba.

Er Srbija danas ima svega 4 sa turbopropom od 16. A od preostalih 12 jedan je sirokotrupni sa longhaul rutom. Ne bi bilo uopste lose da se malo Kroacija Erlajns ugleda na njih.

Nisam siguran ali cini mi se da je ZAG imao svega 50.000 putnika u aprilu, ako je imao i toliko. I to pored toga sto je bio Uskrs.

Tacnije 54.092

Pa zasto kvocas. Nemoj, smiri se. Pokvarit ces ten.

Znaci Beograd je proslog petka imao 10% aprilskog promets ZAG …

Nope. Samo JU je imala 10% aprilskog prometa ZAG. A petak je najjaci dan u Beogradu tako da verovatno cifra kaci 15-16%.

Ovaj strmoglavi rast beograda je jako zanimljiv, posebno kada se uporedi sa BUD i ZAG. Nadam se da ce biti neka analiza koja ce nam objasniti zasto ZAG gubi trku sa Beogradom iako je HR u EU in nema restrikcije kao sto ih Srbija ima. Svaka cast Srbiji, JU i EU ali i predsedniku Vucicu koji je odlucio da od Jata napravi Er Srbiju.

Ja pricam za ovaj period sada ne za celu proslu godinu. Imajuci u vidu okolnosti Beograd se spektakularno drzi I Kako lepo razvija. Ne treba nipodastavati tudji uspeh.

Cisto za uporediti. BUD ima danas 13 letova dok BEG 27. Sutra jos veca razlika. I to je jos jedan dokaz koliko je lose nemati svoju nacionalnu kompaniju i cekati druge da se smiluju dolaskom. Bez obzira da li je uticaj korone ili ne, rezultat je isti.

Sta vas je toliko naljutilo? Ja ne vidim nista bezobrazno i drsko sem navodjenja dobrog rezultata BEG-a.

Mora da vas je neki izbrisani komentar naljutio koji je u medjuvremenu izbrisan kako pucanstvo ne bi videlo sta vam je receno ali je zato vas odgovor na izbrisani post tu. Bas logicno.

Ne mogu nista reci jer nisam video te kako kezete uvrede.

Kazem samo da je cudno da na njih odgovarate i da vas odgovor vidimo a da ne mozemo videti na cega direktno odgovarate.

Bas bih voleo da vidim kako ce 737-300 i jos ER da leti JFK- DBV 🙂

Tako je pisalo u vasoj vesti dok je niste promenili

OT

Pre par sedmica sam pomenuo liniju KVO-IST a sad vidimo da je konzul Turske u Novom Pazaru nagovestio mogucnost otvaranja ove linije nakon pandemije (i verovatno nakon povecanja nosivosti piste) navodeci da su stalno u kontaktu sa Turkishem po ovom pitanju.

Bio bih vam zahvalan za bilo koji od linkova koji tu vasu tvrdnju potvrdjuju

Da je Turkish do sad objavljivao polaske za Moravu.

Ovo nisu sad najavili lokalni politicari vec konzul Republike Turske u Srbiji (sluzbenik turske Vlade) sto je ipak mnogo visi nivo nego li lokalni politicari i gde je pouzdanost tacnosti daleko veca.

Konzul vodi konzulat u Novom Pazaru tako da nisam siguran bas da ne poznaje situaciju sa KVO pogotovo sto je njegova zemlja delimicno pomogla novcem gradnju tog istog aerodroma.

No u svakom slucaju sam zato i napisao nakon povecanja nosivosti piste i zavrsetka pandemije sto i jeste logicno.

Ja ne govorim o skorom vremenskom roku g.Scuric. Nece ni pandemija sutra proci.

Ali ce ocigledno biti linija iz KVO i dobro je videti da je Turska zainteresovana za to.

Podseticu vas na ovaj komentar brze nego sto vi mislite da ce se to desiti.

Prije ce te ostaviti u amanet unucima da podsjete.

cete

U Puli i Splitu se ne navija za Fenerbahče, kao u Novom Pazaru.

Mogao bi Sirbistan Hava Yollari 😀 da obavlja kodšerovani let, ATR-om.

Ne, pa autor je rekao da je to nemoguce…ili bar tako prizeljkuje kako bi mogao nastaviti sa svojim teorijama o Moravi.

Ono kad ti Kroatische Fluggesellschaft puca po savovima pa moras da gledas u tudje dvoriste. Mora da je bas bolno.

Polako g.Scuricu…ni Rim nije izgradjen za dan.

Bice saobracaja vise nego sto vi to prizeljkujete.

Ma nije samo pitanje OU vec odredjenih aerodroma koji jednostavno nemaju buducnost. Croatian Aviation je odradila intervju sa FR-om i oni su izjavili da ne planiraju letove iz Osijeka u skorjoj buducnosti. Ne znam zasto se ne zatvori taj aerodrom koji ima manje potencijala cak i od Morave sa ovom pistom.
Za nas Srbe mislim da je najbolje da ne nasedamo na provokacije vec da cekamo da se realizuju neke stvari same od sebe. Eto prvi let LED-BEG vec sada ima 68 putnika od kojih 34 preseda za Tivat. KRR i ROV vec sada imaju po 20-ak putnika. Dakle stize odlican jun kao i letnja sezona.
KVO ce se vremenom razvijati svojim tokom jer taj aerodrom ima veliki potencijal. INI ce se isto tako oporaviti, ne brinem ja za njih. Kovid ce proci a ono sta je bitno je da BEG nije doziveo potpuni kolaps kao neki aerodromi u regionu (ZAG, BUD, SKG…).

Super kometar. Bravo! Tek ce se videti uspeh Beograda, Nisa i Kraljeva.
Na neciju veliku zalost.

Kako prenosi jedan drugi portal Air Serbia je pre 7 dana ostvarila svoj rekord u dnevnom broju prevezenih putnika (5324) jos od pocetka pandemije.

Svaka cast i samo napred!

I Delta objavila let JFK – Dubrovnik!

Cestitam!

JU je upravo povecala BEG-TIV na 15x od sledece nedelje. Od sredine june dizu sa 15 na 24. Svi letovi su vec u sistemu.

I pored autorove kampanje koja peva istim stihovima kao i simpatizeri bivseg rezima u Crnoj Gori, cinjenice su:
1. Karte Air Serbije NE kostaju koliko je autor naveo. Realno je autor izabrao najskuplje dane, bez da je napisao da se karte mogu kupiti i po znatno nizim cijenama za let vec par dana ranije ili kasnije. Tendenciozno do bola!

2. Ma sta lupatali bivssi rukovodioci Montenegro Airlinesa ( a i autor je euforicno prenosio njihove stavove) – nova aviokompanija Air Montenegro je dobila AOC i krece sa letovima vec za koju sedmicu! To ce se odraziti i na cijene karata na najfrekventnijoj liniji u EX-yu! Znaci, lutetanje o staju aviona, vredjanje i price o “diletantizmu” nove vlade padaju u vodu sa prvim letovima koji ce biti kako je i najavljeno – pocetkom Juna! I tacka! Dzabe spinovanje, kad je istina toliko ocigledna da bivsi diktator moze samo suze da lije!

3. Cijene avio karata su trzisne. Ja sam na par dana pred let kupovao karte Lufthanse i Swisa-a po daleko vecim cijenama na relacijama Beograd-Bec i Beograd-Minhen. U posljednjih dvadesetak godina je tako svidelo se to vama ili ne! Glupo je Air Serbiju pljuvati za ono sto rade sve Avio-Kompanije, zar ne?

4. Evo upravo gledam sajt Wizz-a. za prvi slobodni let (subota 21.06.) cena sa prtljagom je 21.309 din u odlasku za Santorini (bez ikakvog prtljaga je 14.109). JEDAN PRAVAC! Ako low cost toliko kosta, zasto je onda problem karta Air Serbije od, realno, oko 100-160 eura u pravcu?

Porucio bih vam Alene – izbegavajte ovakve ostrascene clanke. Vjerujte da otkrivaju o vama ono sto ne biste zaleli da ljudi znaju.

Pozdrav!

Nova vlast jeste zastitila svoje gradjane, Alene! Zaboravili ste da je prethodna vlada vec bila izdvojila 155 miliona evra samo da pokrije minus Montenegro Airlinesa. E, pa nece biti tog rasipanja para, svidelo se to vama ili ne.
A upravo je vasih 9000 evra koje su verovatno trebali da vam plate usluge plesne grupe (ili cega god) otpalo upravo zato sto nova vlada nece rasipati novce poreskih obveznika. To je zastita nacionalnog interesa i poreskih obveznika!
Ja znam da dijelovi bivseg rukovodstva ne mogu da prezale sto taj novac dobiti nece, ali upravo i jeste zastita svojih gradjana spasiti tih 155 miliona evra za koje gradjani Crne Gore ne bi dobili nista!

Sto se tice Air Serbije i linijama za Beograd iz Tivta i Podgorice – sve je vec ovog momenta jasno! Letece Air Montenegro, nece biti monopola i karte ce biti jeftinije nego iz Zagreba za Sarajevo ili Podgoricu!

Nemojte previse brinuti oko toga i ne prenosite zlurade informacije (kao sto je bila ona o navodnom losem odrzavanju te da ce avioni Air Montenegra biti neupotrebljivi a koje je spinovalo bivse rukovodstvo koje je dobilo otkaze a vi prenijeli).

Ne brinite se vi za Crnu Goru. Gledajte svoje dvoriste i nadajte se da cete biti te srece (i pameti) pa da i u Hrvatskoj pokazete vrata partijskim uhljebima iz Croatije.

Evo, ako cu sad ja da budem zlonamjeran kao vi: trenutna cijena karte iz Zagreba za Sarajevo je za 15.06. 14:55
Direct
15:45Direct
Duration 00h50m
Croatia Airlines (OU344)Show flight details
Lowest Fares
HRK1,757.00
HRK1,909.00
HRK2,213.00

Eto, koliko da imate o cemu da pisete u svom dvoristu!

Ugovor sa Montenegrom verovatno niste izgubili zbog kritičnog pisanja prema odlukama nove Vlade nego zbog predstečajnog postupka koji je pokrenut nad kompanijom sa kojom ste imali ugovor.

Pa produžiti ga nećete jer je pokrenut predstečajni postupak sa privrednim subjektom sa kojim ste saradjivali.. U medjuvremenu, osnovana je nova kompanija sa kojom nemate ugovor.

Bravo. Potpisujem svaku Vasu rec. Bravo!

A sta je to objavila?

vidimo da je ne bitno..bas

Upravo sam na sajtu Er Srbije i gledam odlazak iz Beograda u subotu let JU184 i povratak u ponedeljak letom JU185, cena karte sa svim taksama je 169 evra!
SRAMITE SE ALENE svoga teksta, svog neznanja i negativnog spinovanja!

To je normalna cena za let za 2-3 dana.

Upravo sam proverio i cena je za 3 dana 184 EUR. Relevantan je sajt Air Serbije a ne podaci iz teksta.
Dakle, porasla je od 169 EUR sto je i normalno jer je vremenski blize let, ali nije 210 EUR.
I, da to jeste normalna cena za let u roku od samo 3 dana.

Ukoliko zelite leteti za oko mesec dana cena je 114 EUR za petak-nedelja. Sasvim realno.

5.6 – 7.6 BEG-TGD = 104 EUR
Toliko o tome koliko nema povratnih karata za 100 EUR i to samo za mesec dana unapred.

Za 4.6 – 6.6 ne govorite istinu. Sad proverena cena za ove datume BEG-TGD je 129 EUR.

Cak i za sedmicu ranije 28.5-30.5 cena karte je 119 EUR.

Hocemo li jos sedmicu ranije? 21.5-23.5? Moze. Cena 119 EUR.

Samo pojedinacni slucajevi idu do 150 EUR u periodu od sledecig 21-30 dana i to negde u 10% slucajeva koje vi naravno naglasavate iz samo vama znanog razloga. To zasigurno nisu POKOJE cene a svaka od njih ukljucuje i prtljag kao sto je i YM svojevremeno imao.

Ne zaboravimo da se ovde govori samo o danima oko vikenda. Preko nedelje su cene jeftinije cak i za skorije datume

BEG-TGD 18.5- 20.5 = 124 EUR = samo 12 dana unapred.

Ne odgovara TGD, vise volimo TIV? Moze.
BEG-TIV
28.5 – 30.5 = 129 EUR
5.6 – 7.6 = 99 EUR
za samo 12 dana (18.5-20.5) u sred sedmice ima karata i za 104 EUR

I tako mozemo sa ovim cenama unedogled.

Zaista mi nije jasno sta vam treba da se ovoliko blamirate kad bas svako moze proveriti cene. Onaj ko se tek 5-14 dana pred let seti da treba da leti na ovoj relaciji i to bas preko vikenda treba i da plati za to. Ostali koji planiraju dovoljno unapred a mesec dana nije dugacak period itekako mogu profitirati na povoljnim cenama karata cak i za vikend i pored cinjenice da Air Serbia ovde drzi monopol.

Time sto iznosite DANAS (10.05) informacije koje niste ovog jutra proverili.

A to da Air Serbia reaguje na “pritisak javnosti” deluje pomalo hm hm…pa recimo nerealno.

Hahahahahahahahhahahaha pritisak javnosti… ajme koje gluposti ce covek sve ovde procitati. Koji pritisak javnosti kada su se letovi prodavali kao ludi po vec postojecim cenama? Verovatno je povecan kapacitet pa su otvorene nize klase. Nisu karte menjane.

I dok autor opsesivno gleda u tarifarnik JU, njegov miljeni aerodrom nastavlja sa blamazom. FR je upravo najavio ARN-BNX i konkurisace NYO-BNX, dakle dve kompanije ce leteti na ovoj liniji i to zimi kada ZAG uopste nema vezu sa Stokholmom. Bolje se time bavite mesto ovim trivijalnim i besmislenim stvarima.

Od kad je avio kompanija dobrotvorna organizacija? O cemu vi pricate?

Predlog za sledeći tekst je cena PSO letova u Hrvatskoj. Kada ih zajedničkim snagama provučemo kroz trnje, i još neko Vedranu da uključi odmah će popadati 🙂 🙂

Bar nešto korisno za narod od svih nas. Hajmo sada svi zajedno i ostale cene da rušimo 🙂

Čitao sam. Nego običan narod će biti zadovoljniji da mu se spuste cene. Na to se fokusirajte. A mi ćemo rado dati doprinos 🙂

Alene, niste dobri ni kad ih hvalite, možda je najbolje da ovo istočno tržište, ako ništa onda zbog svojih živaca, ignorirate na neko vrijeme 🙂
Meni jedino nije jasno zašto država nešto ne napravi po pitanju CA, pa valjda nije tako teško naći par kvalitetnih ljudi koji mogu odraditi ako ništa drugo onda bar solidan posao. Ovo je već davno postala tragi-komedija.

Mi Hrvati kao da smo ispali iz one Einsteinove definicije gluposti, stalno biramo iste a svaki put očekujemo drugi rezultat … pa se čudimo kako nam je sve gore i gore … Bojim se i pomislit što bi bilo da nismo ušli u EU.

P.S. stvarno ste brzi u odgovorima, svaka čast 🙂

Zasto bi JU smanjila cene kada su upravo uneli nove polaske za vikend? U nedelju bice cak 4 leta!
Ocigledno da velikoj vecini ove cene ne predstavljaju problem.

Kakve beze ima YM kada su pre korone cene bile iste? Ocigledno niste leteli tada jer biste znali da YM nije bio jeftin. Najniza cena €115 I to svega nekoliko mesta.

Kakve beze ima YM kada su pre korone cene bile iste? Ocigledno niste leteli tada jer biste znali da YM nije bio jeftin. Najniza cena €115 I to svega nekoliko mesta.

Tako je, 115 i 240 nije isto kao sto 240 nije regularna cena vec ona KOJA UKLJUCUJE I PRTLJAG nekoliko dana pred put kada su rasprodati letovi zbog praznika. Da li ste svesni da nema praznog mesta na letovima? Da li znate kako se povecava cena karte sa popunjenoscu? To je najosnovnija stvar u vazduhoplostvu. Da li ste svesni da je JU dodala jos polazaka za vikend jer se sve proda za nekoliko sati?
Drvite o necemu u sta se ocigledno ne razumete.

Bilo je otpuštanja. Negde oko 100 ljudi je ove godine dobilo otkaz

500 ljudi je napustilo firmu.

Jeste, toliko ih je otislo.

Gospodin Alen je napisao vest o cenama JU prema CG. Pa da vidimo kako je dosao do cene.

1. Nigde nije napisao da su to sve cene sa prtljagom od 23 kg.

2. Da li slucajno ili namerno, ne bih u to da ulazim, bukvalno su uzeti datumi gde su bile NAJVISE moguce cene:

Primer 1.
BEG-TIV-BEG, 18.5.-20.5 kod Autora cena 249€.
Ako umesto 18.05. izaberemo za polazak 16., 17., ili 19., a povratak umesto 20.05. da bude 21.05. dobijamo cenu u totalu 161€.

Primer 2.
BEG-TIV-BEG, 14.05.-16.05 kod Autora cena 214€.
Ako umesto 14.05. izaberemo za polazak 12., 16., ili 17., a povratak umesto 16.05. da bude 14., 18., dobijamo cenu u totalu 171€. Ili koji evro vise ako je dolazak 15. ili 17.05.

Primer 3.
BEG-TGD-BEG, 18.05-20.05. kod Autora cena 163€.
Ako umesto tog 18.05. izaberemo polazak 17., 19., ili 20., a povratak umesto 20.05. da bude 19., 21., 22., dobijamo cenu u totalu 121€.

Eto ova tri primera su dovoljna za na koji nacin du „slucajnim“ odabirom datuma prikazane cene.

3. Na raznim mestima, od razlicitih profila ljudi sam mogao da cujem da uporedjuju cenu karte sa duzinom leta ali od analiticara avijacije tek sada prvi put u zivotu. Neko ko se bavi ozbiljno avijacijom nikada nece uporedjivati duzine trajanja letova BEG-CDG-BEG vs. BEG-CG-BEG sa cenom karte! Dovoljno da napisem nonsens jer su svakako drugaciji pridevi pogodniji za opis.

4. Danas je 05.05. i ne znam sta je ocekivao ako planira u vezi cene ako su putovanja u rasponu od 14.05. do 20.05.! Osnovno to je dobar znak da su letovi dobro popunjeni cim su cene otisle toliko visoko jer ako se kupi mesec dana ranije daleko je jeftinije ili cak i ranije zavisno od datuma. Ne znam u kojoj kompaniji na jednoj od najprofitabilnijoj liniji ocekuje da kupi karte za polaske za 10-15 dana i da prodje tako jeftino sa prtljagom! Jednostavno trziste je takvo. Pa povratna karta je do sada bila skuplja na relaciji BEG-SVO-BEG nego BEG-JFK-BEG! Jel cemo i tu da merimo vreme letenja, duzinu rute itd.ili sve okolnosti koje su dovele do toga?
Eto neka bude jedan od razloga i tranzit svih Rusa koji putuju za Crnu Goru preko BEG jer drugacije ne mogu da stignu. Rusija je zabranila letove ka CG do 01.06. i oni sada cine nekad i do 50-60% svih putnika u avionu BEG-CG-BEG.

5. Posto vec uporedjuje BEG-CG-BEG sa ZAG-DBV-ZAG onda treba da ga podsetimo da je ta linija u Hrvatskoj PSO. Najprofitabilnija linija je dakle PSO linija i naravno da ne moze da se uporedjuje sa regularnom. Posto je Crnoj Gori krucijalno trziste Srbija, onda slobodno nek subvencionise letove ka Beogradu pa ce mozda i JU imati cene kao OU koja ima PSO na liniji ka Dubrovniku. Koliko god zvuci ovo bez veze sto sam napisao, morao sam, jer je gospodin uporedio upravo tu liniju OU sa linijama Ju prema CG.

6. Na kraju krajeva karte jesu skuplje u odnosu na vreme kada je letela YM, medjutim sada su okolnosti drugacije ali daleko od toga kako je Autor opisao u clanku i kojim se sve izrazima sluzio.

Kome se ne svidja i kome je preskupo, ne mora da leti. Moze autom, autobusom, vozom, biciklom, magarcima… stvar izbora.

BEG-TIV 07.-09.05. 159 €
BEG-TIV 21.-23.05. 159 €
BEG-TIV 18.-20.06. 159 €
BEG-TIV 16.-18.07. 119 €

samo sam vikende gledao pet-ned pretpostavljajući da je tada najskuplje
tražilica kayak, agent opodo, 23 kg uključeno

Ja sam preuzeo sam sajta Air Serbia. Ove cene sto je on naveo jesu tacne, samo sto je lik doslovno pikao datume kad je najskuplje tj.cilj je bio da se pokaze kakva je JU nakon propasti YM i upotrebi prideve poput: abnormalno visoke cene, istinka katastrofa, monopolist, cene astronomske i na kraju les koji je ispao iz ormara. Elokventno!

Pa zar vi niste bas ovde insistirali kako Air Serbia treba da prati trendove ostalih velikih avio kompanija jer je to razradjen metod?
Ok, hajde da vidimo sta za te datume nude velike avio kompanije (na koje treba da se ugledamo) na letovima istim ili kracim nego li BEG-CG. Sto biste vi rekli “ralno kompariranje”. Dajem najjeftinije tarife, ima i skupljih od ovoga

18.05-20.05.2021
1. LH
FRA-DUS-FRA 237,-EUR

2. OS
VIE-GRZ-VIE 228,-EUR

3. AF
CDG-LYS-CDG
245,-EUR

Cene 14 dana pre puta ne da nisu normalne nego su ozbiljno naduvane cak ni kad nema popunjene kabine i cak ni u ovo vreme pandemije jer avio kompanije racunaju da putnici moraju leteti i time im uzmu vise novca. To biste vi bar trebali znati.

1. Kako to da Vi koji se bavite analizom ne napisete u clanu da su to cene sa prtljagom? Zasto dovodite narod u zabludu da misle da je to bez kao sto se obicno gleda najniza cena? To je ozbiljan propust.

2. Bas naprotiv, naveo sam Vam dane koje su bili oko tog koje ste naveli. Bukvalno ste najskuplje uzeli a narocito taj utorak-cetvrtak. Cena je drasticno niza ostalim danima. Pogledao sam popunjenost letova za ta dva dana. Ostala su samo par mesta. Zasto da ne pokupe kajmak tog dana ako su ostala samo par mesta? Otkad to aviokompanije kada skoro ceo let rasproda, ne pokupi kajmak za ta preostala? Izgleda da treba i IT da se bavite i ispravite logaritme za formiranje cena.

3. Zasto nisu normalne 14 dana pre puta? Zato sto je popunjenost ka TGD i TIV visoka kao sto je i ka SVO gde sam Vam vec napisao da su cene bile skoro dva meseca vise nego BEG-JFK-BEG. Pogledajte BEG-GVA gde je slabija popunjenost i kolika je cena… znate Vi odlicno kako se formira cena. Ovo sto sada pokusavate je u najmanju ruku degutantno.

4. Ja sam samo naveo primer ako je CG toliko zao sto JU ima takve cene da moze slobodno da subvencionise. Eto i OU dobija za najprofitabilnije linije subvencije.
Aha a sad je nonsens da drzava da subvencije kad zatvori drzavnu kompaniju, znati MAT, Malev, Adria… sve nonsens do nonsensa…

Opet se vrtimo u krug. Cene su visoke ka CG 14 dana pre puta jer je velika popunjenost letova. Pogledajte ostale linije poput GVA ili ZAG kolike su cene jer im je slabija popunjenost.

Da, utorak i cetvrtak treba da budu najjeftiniji ali ovog puta datumi koje ste Vi „slucajno“ izabrali su izuzetak jer su jako dobro popunjeni. Pogledao sam popunjenost aviona za te datume i opet Vam pisem da su ostala samo par.

JU koristi svoj polozaj ka CG kao sto koristi ka Rusiji. Isto to rade i drugi gde su im linije izuzetno popunjene.

Slazemo se oko nonsensa subvencionisanja ali imamo brdo primera i zivih i mrtvih kompanija u regionu.

I malo šale na kraju: Pa putnici su dobili ono sto su imali kod YM a to je prtljag od 23kg uracunat u cenu.

Da napomenem samo da su kod LH cene preko nedelje (tipa utorak-cetvrtak) uvek najskuplje jer se smatra da te letove koriste poslovni ljudi kojima firma placa let i da tu cena za njih ne igra veliku ulogu.
Karte su kod LH jeftinije preko vikenda jer se smatra da ih kupuju ljudi koji imaju vecu cenovnu senzibilnost (uglavnom za privatne potrebe).

Ne znam od kuda vam te cijene. Ja sam upravo gledao i dobio sam cijene 07.05.-09.05 BEG-TGD izmedju 197,38 i 232,38 te za BEG-TIV 192,38 do 232,38… Direktna stranica AS ne funkcionira momentalno!

Vi ste isto dopisnik ili novinar u Zamaaero?
Danas je 05.05. i Vi uzimate cene gde je let za dva dana? Gde su letovi odavno skoro popunjeni, dakle krcati 😏
Samo da Vas podsetim da je u Srbiji 02.05. bio Uskrs te da je danas prvi radni dan a da su mnogi spojili odmore do kraja nedelje. I gle cuda, vratice se bas krajem nedelje sa odmora iz CG.

Touchmedusa je naveo cijene jutros u 07.34… Ja sam ih pürovjerio dva i pol sata kasnije… I da, ja sam dopisnik Zamaaera… I?

Pre par godina u vreme postojanja YM sam njima išao za TIV. Petak popodne – Ponedeljak ujutru u sred leta sa bukiranjem 3 dana pred put.
Odrali su me. 230 evra. Isto toliko je koštala i JU koja je sa YM imala duopol a svi nadlemni se pravili kao ništa ne primećuju. Generalno su oba prevoznika na tim linijama po meni bili preskupi.
Mislim da je urednik portala u svom članku bio jako zlonameran.
On ili ne zna ili se pravi da ne zna da u Crnoj Gori trenutno postoje teške političke borbe između sadašnje vlade i “zaštitnika” crnogorske suverenosti. Jedan od argumenata koji ističu je i situacija oko YM, i tu često citiraju urednika ovog portala.
Stručan čovek mora da vodi računa da ne bude izmanipulisan.

Moram i dodati da je avion bio pun ko oko i da sam verovatno uzeo poslednje mesto. Karta je bila kao biznis klasa, gde nisam baš skontao razliki između biznis i nebiznis.
I ništa im nisam zamerio zbog cene jer znam kako se formiraju cene.
Isto mi se dešavalo svuda u svetu.

Ma gledajte: legitimno je da kompanije pokušavaju zaraditi koliko se može. Ja sam uvijek moje letove MUC-ZAG-MUC, bilo sa OU bilo sa LH, bukirao dobrano na vrijeme i nikada nisam platio više od 130 eura. Znam da su mnogi plaćali i 350 eura pa i više ako su kasije bukirali! Ali nije to tu poanta. Poanta je da je JU od kada nema konkurencije jako podigla cijene… I poanta je da se o tome puno i negativno govori u Crnoj Gori. I prenijeti to definitivno NIJE zlonamjerno. Zadaća novinara je da govori o stanju stvari, pa i o subjektivnoj percepciji, bilo to nekome pravo ili ne. A upravo takva je percepicja u Crnoj Gori! I ne znam zašto navodnici kod riječi “zaštitnika crnogorske suverenosti”. Molim Vas da se okanite – i svi drugi – politike!!!

Aaa znaci zato je toliko potenciranje cena… zbog intervjua po CG. E sad ima smisla i zato nema potrebe voditi dalju diskusiju na ovu temu.

Sad ima smisla i to sto neko ko sebe smatra strucnjakom putnike avijacije pise nonsense poput uporedjivanja trajanja leta BEG-CDG sa letovima BEG-Crna Gora. I to sto se traze „slucajni“ datumi. Zatim to sto odlicno zna sta sve utice na formiranje cene i zasto toliko izbegava da komentarise linije koje uporno dajem kao primer: GVA, ZAG, SVO i JFK. Sve sad to ima smisla.

Super portak, hvala Vam puno.

Haha bas ste me sad nasekirali sto cete mi izbrisati komentare.

Elem, jednom sam sa JU platio u jednom smeru 20€ kartu HHN-INI bez prtljaga. Kupljena tri dana pre leta. A jednom FRA-BEG u jednom smeru 350€. Isto 3-4 dana pre leta. Da li bih bio umnobolan da se zalim na cenu karte jer je HHN-INI duza ruta od FRA-BEG.

Jednom sam leteo iz Sofije za Madrid za 60€. Kupljena karta 10 dana pre puta. Jednom iz Sofije za Milano za 155€ i to mesec dana pre puta. Da li sad treba da kukam kako me je Ryan pokrao jer mi naplatio bitno visu cenu karte na kracoj relaciji?

Zasto se pravite nenormalnim da ne znate sta sve utice na cenu karte? Citam da ljudi prelete pola Evrope sa 20-30€ i sad ja treba da kazem da od ZAG do SPU karta ne sme preci 7€ uporedjujuci duzinu rute!!! Da li shvatate sta pisete?

Da se nadovezem. Na sva zvona najavljuju vaskrsnuce YM pocetkom juna. Jedva cekam da ih vidim da li ce leteti za 80€ i to za povratnu kartu ili cak i nizu s obzirom na kakve „muke“ su stavili gradjane Crne Gore gde se zla Air Serbia izivljava cenama iako su joj letovi puni! Jadni ljudi.

Izgleda da ipak hoce.

Ako mozete, postavite mi linkove gde se ljudi zale na cene kao i na novinske clanke.

pa napisao sam, Kayak, agent opodo, da li je realno da opodo nudi niže cijene? ne znam a trenutno nemam ni vremena za istraživanje. Gledao sam samo beg-tiv povratno

Moje iskustvo sa opodom je takvo da često daju jednu cijenu koju “provlače” sve do trenutka kada ideš na button “kupi”… I onda odjednom dolazi sasvim druga cijena. Stoga sam cijene provjerio preko nezavisnog portala sa kojim radim! Ali nema veze…

Poštovani, ja stvarno verujem da Vi nemate zle namere. Ali ovde su Vas ozbiljno izmanipulisali.
I Pobjeda i Cdm su mediji koji su potpuno na strani “zaštitnika suverenosti” i u službi krugova moći bliskih staroj vlasti. Znači promaklo im je mnogo šta da primete i istraže u zadnjih 20 godina a sinonim za Srbin i nova vlast im je postao Četnici/Fašisti i Fašistička/Okupaciona vlast. Retorika im je kao da žele da izazovu krv u Crnoj Gori koja je po mnogim temama duboko podeljena upravo njihovom zaslugom.
Zašto nisu istu pojavu istraživali prošle godine kada su JU i YM zajedno to isto radili? Ili višegodišnje stanje u YM?
Iskoristili su Vas.
Pogledajte sami naslove potim medijima pa mi recite da li to može neko normalan da napiše, koji svojoj zemlji želi slogu i dobro.

Što se mene tiče i JU a i nekadašnji YM su preskupi. Oduvek. Cene su dogovarali i to se vidi. A pošto znamo koliko im para svi dajemo/doniramo i šta se tamo često radi, to mi još više ide na nerve.
A da je JU sada više nego inače podigla cene, moj je utisak da nije tačno, ali se ne bi iznenadio da jeste.
A čim Cdm i Pobjeda odjednom nakon 20 godina te prakse skupih letova tokom Uskrsa i 1.5., postanu zainteresovani baš ove godine za tu temu, e to je već simptomatično.
Najdobronamernije Vam preporučujem da pazite da Vas neko ne izmanipuliše.
Prava analiza bi bila da ste poredili povećanje cena za 1.5. i pravoslavni Uskrs 2019. I 2018. I onda rekli 2020. je povećanje bilo veće nego inače, i smatram da je to jer nema YM na tržištu, a moguće da ima veze i sa dodatnim troškovima zbog korone, blabla… Ili tako nešto.
Ovako niste ništa dokazali, nego ste još izmanipulisani.

Fakt je da je JU digla cijene! Naravno da ima dana i letova koji su manje puni i stoga jeftiniji. Ne gledamo svaki dan i svaki let posebno, nego prosjek. I on je cjenovno viši od onda kada je YM letjela u konkurenciju JU. Tu se nema što osporiti! I možemo diskutirati da li je to dobro ili ne, i za koga je dobro,m a za koga ne. Ali za Krista Boga: prestanite sa tim politikanstvom!!! U svakom zarezu, u svakoj točci, u svakom slovu tražite nekakvu zavjeru protiv Srbije i Srba… E pa da vam kažem: NEMA TU ZAVJERE NITI PROTIV SRBIJE NITI PROTIV SRBA! A niti protiv nekog trećeg!!! U stvari: nama se u Hrvatskoj fućka za cijene izmedju Beograda i Podgorice ili Tivta: nama ni iz džepa ni u džep. Što se nas tiče, može let koštati i 10.000 eura! Mi samo izvještavamo, realno i na osnovu nama dostupnih podataka. I naravno da možemo u nekoj procjeni pogriješiti, možda čak dobijemo i pogrešnu informaciju pa na osnovu nje izvučemo krive zaključke! Bez ikakvih zlih primisli ili insinuacija! Mi smo samo ljudi: pa ispravite nas! Ali argumentirano i bez politike i politikanstva, bez spominjanja Jasenovca, NDH, ustaša (i sa malim i sa velikim “u”), Pavelića i da dalje ne nabrajam! To više NIKOGA ne zanima! Pogotovo ne ovdje. Mi smo zrakoplovni portal i diskutiramo isključivo o zrakoplovnim temama. Ponavljam što sam vec jednom rekao: ako vam ovaj portal ne paše, ima dosta drugih pa čitajte njih i zadovoljite tamo svoje potrebe! Mi nismo ovdje da bi liječili nečije komplekse!!! Ili da ih netko liječi preko nasih leđa!!!

Tako treba. Samo napred.
Onda svoje analize radite na najbolji razumno mogući način i ne dajte da Vas manipulišu u korist dnevne politike druge države.
Ako je JU podigla cene za 1.5. i pravoslavni Uskrs više nego što inače podiže (2018.,2019.), to meni nije u interesu i bio bih Vam zahvalan da nam svima na to ukažete. Mi im debele pare dajemo i oni nas još za Uskrs i više nego inače deru, ako ste vi u pravu
Upravo zato i čitamo Vaše analize, zato što mnoge stvari gledate, drugačije nego mi koji živimo u ovom društvu, a opet niste tamo neki sa npr. Madagaskara koji niti jezik niti okolnosti razume.
Ali kada vidim ovakvu polovičnu analizu pa nakon toga i intervjue u korist jedne strane koja uporno pokušava već 20 godina da građanima Crne Gore zgadi sve šta ima veze sa Srbima i Srbijom, onda mi nije svejedno.
Kao što vidite očas posla, možete da upadnete u neželjene vode, ako analiza nije potpuna i još neko pokuša i uspe da Vas izmanipuliše.

Gospode Bože: ima li ikada kraja vašim frustracijama??? Over and out!

Više stručnosti u sledećem izdanju.

Ja lično tamo nikom ne bih dao nikakav intervju. Svaku poru društvenog života su zagadili.

Ovo baš niste pošteno napisali. Realno. Dal sa namjerom ili su Vas izmanipulisali…
Ne malo puta sam platio kartu Bograd Podgorica i kod Montenegra preko 250eura ako je bila sad za sad.
Recimo da sam kartu beograd – london svojevremeno platio 110 eura, a drugar koji je išao samnom, ali je kartu rezervisao dosta kasnije platio je 340 eura.
ako pogledate karte za jun mesec videćete da su karte u rasponu 50€ do 80€. Što je sasvim pristojno. Sad oko praznika naravno da su digli cijene jer je sve bilo rasprodato.
Ovi spinovu su vjerovatno naručeni od strane zaštitnika Crne Gore kojima je sve odvratno što je iz Srbije, mada su redovni u Beogradu.

Potpuno ste u pravu i to je jasno cak i laiku.

Gledam ZAG-DBV-ZAG za sledecu nedelju I najjeftinija je €150. Mislim da je to puno za PSO let od 40 minuta.

Koliko smo mi puta ovdje tvrdili da je cijena za DBV-ZAG u 95% slučajeva previsoka??? Što nam ovime želite reći???

A mukice… ono gledas trn u tudjem oku a ne vidis balvan u svom. Sreca pa niko nije pitao iz Jutarnjeg lista ili dnevno.hr za intervju nego samo crnogorske huškačke novine koji pokusavaju da dele narod na svaki moguci nacin a „relevantni“ da bi dobili 5 minuta slave svašta _____. (Dopunite sami rec).

Cekajte da li ovaj portal finansira Milo? Ne shvatam vezu izmedju autora I CG?

Nadam se da je nema. Ovde su tri varijante.
a) autor je izmanipulisan od strane pojedinaca bliskoj prošloj vlasti;
b) autor je kao cijenjeni analitičar ex-yu bio meta stranačkih botova te je podlegao “mašineriji” i nije sve sagledao;
v) autor ima poslove sa bivšim menadžmentom MA te pokušava da ih opravda.
Pokušavam naći nekog ko je putovao oko praznika iz/u Podgoricu prijašnjih godina da se uporede cijene.

Ovo je već preterivanje. Svako ko se trudi ima pravo na grešku. Svakome se sigurno desilo da ga neko izmanipuliše i da pogreši u svom poslu.
Sama činjenica da nam komentari nisu pobrisani govori o demokratskom potencijalu portala. A zdravo je za sve da čuju neko drugo mišljenje.
A zdravo je i za JU da povede računa o povećanju cena sada kada su jedini na linijama BEG-CG, upravo da ne završe u novinama pod ovakvim optužbama.

Ne znam zasto se toliko drvi o cenama kada one nisu problem. U nedelju bice cetiri leta, dodati su po jedan let u subotu i ponedeljak. Sve he puno do zadnjeg mesta. Manite we gluposti. Next topic please.

Ne mogu jer nije zanimljivost vec maliciozna propaganda gde se izvrcu cinjenice.

E pa JBG onda.
Karte za bilo koji dan u periodu od 25 i više dana idu od 50 do 85 eura. I šta je tu skupo. I sad treba nešto sto puta govoriti. Eto u pravu ste i budite srećni.

kako mogu ovde da postavim fotografiju?

06:55
BEG
07:55
TGD
1 hr
Direktan

(Pogodnosti mogu varirati u zavisnosti od leta)
Air Serbia
JU 170
ATR 72
Obavlja Air Serbia
Pogledajte ponude kabina Ekonomska. Cene:
Od
EUR
82
.
18
Preostalo: 3 sedišta!

DETALJI
13:45
BEG
14:35
TGD
50 mins
Direktan

(Pogodnosti mogu varirati u zavisnosti od leta)
Air Serbia
JU 172
Airbus A319
Obavlja Air Serbia
Pogledajte ponude kabina Ekonomska. Cene:
Od
EUR
62
.
18
Preostalo: 4 sedišta!
Pogledajte ponude kabina Biznis. Cene:
Od
EUR
124
.
18

DETALJI
20:45
BEG
21:45
TGD
1 hr
Direktan

(Pogodnosti mogu varirati u zavisnosti od leta)
Air Serbia
JU 174
ATR 72
Obavlja Air Serbia
Pogledajte ponude kabina Ekonomska. Cene:
Od
EUR
62
.
18
Preostalo: 2 sedišta!

Za jun je to manje više uobičajena cena. Uporedite molim sa 2018. i 2019. Hvala unapred.

Niko me nije udario. Hvala na brizi.
Pravilno je bilo da uporedite situaciju odnosno povećanje cene sada sa povećanjem cene u 2018. i 2019. u vreme dok je postojala YM (isti dan odlaska i povratka, termini letova, popunjenost aviona u trenutku bukiranja,…). To niste uradili. Iz priložene diskusije sa drugima je moj utisak da povećanje cene nije veće od uobičajenog povećanja cene. I taj utisak su mi podelili i ljudi koji su upravo sada otišli u Crnu Goru.
Realno ste lošu analizu uradili i pride dopustili da Vas izmanipulišu u korist dnevne politike. A kako se zna da ste radili za prošlo rukovodstvo YM (stara vlast), zbog toga ste morali još mnogo obazriviji da budete. A niste.
I normalno je da se u brzini dešavaju greške.
I najlakše je priznati grešku a ne silovati diskusiju.

Hahahaha ulepsali ste mi dan. Hvala Vam 😉

Prethodne 3 uprave su bile pod kontrolom stare vlasti. Možda i bolje što ih više me savetujete sa Vašim postulatima. I za Vas i za njih 🙂
Nego, zar niste beše više puta propovedali da nova kompanija nema šanse da poleti tako brzo? A sad ono eto ih već u junu i to pravo u centar 🙂

Analitičar Vašeg formata je trebalo da pretpostavi da će sve biti podređeno izdavanju AOC. Nisam iz struke ali čim su kupili onaj avion znao sam šta sledi. Nije baš da je Crna Gora toliko velika i da svake nedelje Vlada osniva takve kompanije :-).

Iskreno nisam siguran da li ATR ima mogucnost za let do Berlina ili Hamburga. Ima tu par finesa, kao npr mali broj sjedista, visoke rutne naknade, oba aerodroma su skupa, limitiranost tanka za gorivo i da li moze sa jednim sipanjem odraditi rotaciju, nisu iste cijene goriva u BG ili Berlinu ako treba da se sipa gorivo. A nema popunjenosti za A320.
Moramo uzeti u obzir tako neke detalje prilikom analize. Nije to samo reci dajte da se ubaci linija i treba da se leti tu i tu. Swot, Pest analiza itd itd.
Ne uvodi se linija na neku destinaciju tek tako. Pozdrav

ATR je išao kao JU354 03.05. za Berlin. Let je trajao 2 sata i 31 minutu (TO 17.45, TD 20.16) i išao je ALU. Samo za usporedbu: dan ranije 02.05. je išao APK i let je trajao sat i 29 minuta.

Odličan članak,svaka čast .
Interesuje me da li se može doći do podatka,koliko ima zaposlenih u ASL i CTN tj.koliki je broj(pilota,kabinskog osoblja i operative) vs.administracije?

Javljanje sa aerodroma Trebinje :)). Nove vijesti i još veća sprdačina. Opsirno u prilogu

https://youtu.be/FKVFMacmfQw

Pozdrav iz Trebinja gde sam na odmoru …Ovog lokalnog politicara u pokusaju ne treba ni komentarisat .
Skoknuh i do Dubrovnika kako je ovo lepa regija .I u ovoj pošasti covek se toliko napuni pozitivom energijom i zaboravi na sve probleme.
Sve preporuke za lep odmor…
Malo van teme ali prastajte…..poz.

Odlična analiza Alene. Sveobuhvatno i objektivno i nadam se da iz Air Serbie čitaju ove članke i da će poraditi na svojim greškama.

Pošto je Air Serbia dobila novi A330 sa likom Nikole Tesle, mislim da bi trebali da se fokusiraju na to da let JU500 bude “brendiran” u duhu nauke i samog Tesle. Smatram da JU može da napravi nešto slično kao što je EVA Air uradila sa Hello Kitty gde se cela usluga u avionu vrti oko tog crtanog filma. Avion je već prikladno ofarban a sada bi trebalo da se radi na tome da se putnicima prezentuje život i naučna dostignuća Tesle. Na putničkim ekranima bi mogla da postoji sekcija gde ljudi mogu da gledaju kratke dokumentarce o njemu. Za najmlađe može da se napravi neka igrica na istim tim ekranima dok bi na kraju leta bili podeljeni mini suveniri (opet u znaku Srbije i Tesle). Takve stvari nisu skupe a siguran sam da bi imale pozitivan efekat na putnike i njihovo celokupno iskustvo na letu.

Jeste Air Serbia krenula u tom pravcu. Navodno je jelovnik inspirisan hranom za koju se zna da ju je Tesla konzumirao. Vidim da celokupna posada nosi maske sa nacrtima izuma na sebi. Ali da, treba krenuti u tom pravcu

Nije navodno nego jeste tako. Neko je postavio slike kabine, menija itd.

A putnici će tokom leta hraniti golubove.. 🙂

Čitamo i kvalitetno se zabavljamo.

Fascinirajuce je Vase ubedjenje Alene da ste neki analiticar i da se razumete u komercijalnu avijaciju. Tekstom o cenama karata ka CG ste potvrdili ono sto sam napisao juce, sto mislim od prvog dana i sto svako normalan vidi – da nemate pojma o zivotu. Jedino sto znate jeste da budete arogantni sakrivajuci svoju proizvoljnost i nagadjanje iza toga. Zastrasujuce.

E to već ne zna da odgovori. Bitno je da vrijeđa. To mu je jedini argument.

Citaj iznad, Anonimuse.

Odgovorio je vec neko pa da ne gubim dodatno vreme da objasnjavam.
Jedan ozbiljan ekspert i analiticar, za sta sebe smatrate i prodajete, ne sme sebi da dozvoli jedan ovakav nebulozni tekst. Tekst koji je plod javnog mnjenja koji evidentno ne razume osnovne principe komercijalne avijacije.Da li je za ocekivati da cena karte u doba praznika, dva dana pred let bude 115 evra? Zaboga, ne budite smesni. Zato sto su navikli da lete Montenegrom dan pred put za 100 evra, zato ga i nemaju danas.

Vise od onoga sto je napisao A319 nemam sta da dodam.
Nazad u klupe, na osnove revenue menadzmenta (ako ste ih zapravo ikada i ucili).

Gospodin Alen je napisao vest o cenama JU prema CG. Pa da vidimo kako je dosao do cene.

1. Nigde nije napisao da su to sve cene sa prtljagom od 23 kg.

2. Da li slucajno ili namerno, ne bih u to da ulazim, bukvalno su uzeti datumi gde su bile NAJVISE moguce cene:

Primer 1.
BEG-TIV-BEG, 18.5.-20.5 kod Autora cena 249€.
Ako umesto 18.05. izaberemo za polazak 16., 17., ili 19., a povratak umesto 20.05. da bude 21.05. dobijamo cenu u totalu 161€.

Primer 2.
BEG-TIV-BEG, 14.05.-16.05 kod Autora cena 214€.
Ako umesto 14.05. izaberemo za polazak 12., 16., ili 17., a povratak umesto 16.05. da bude 14., 18., dobijamo cenu u totalu 171€. Ili koji evro vise ako je dolazak 15. ili 17.05.

Primer 3.
BEG-TGD-BEG, 18.05-20.05. kod Autora cena 163€.
Ako umesto tog 18.05. izaberemo polazak 17., 19., ili 20., a povratak umesto 20.05. da bude 19., 21., 22., dobijamo cenu u totalu 121€.

Eto ova tri primera su dovoljna za na koji nacin du „slucajnim“ odabirom datuma prikazane cene.

3. Na raznim mestima, od razlicitih profila ljudi sam mogao da cujem da uporedjuju cenu karte sa duzinom leta ali od analiticara avijacije tek sada prvi put u zivotu. Neko ko se bavi ozbiljno avijacijom nikada nece uporedjivati duzine trajanja letova BEG-CDG-BEG vs. BEG-CG-BEG sa cenom karte! Dovoljno da napisem nonsens jer su svakako drugaciji pridevi pogodniji za opis.

4. Danas je 05.05. i ne znam sta je ocekivao ako planira u vezi cene ako su putovanja u rasponu od 14.05. do 20.05.! Osnovno to je dobar znak da su letovi dobro popunjeni cim su cene otisle toliko visoko jer ako se kupi mesec dana ranije daleko je jeftinije ili cak i ranije zavisno od datuma. Ne znam u kojoj kompaniji na jednoj od najprofitabilnijoj liniji ocekuje da kupi karte za polaske za 10-15 dana i da prodje tako jeftino sa prtljagom! Jednostavno trziste je takvo. Pa povratna karta je do sada bila skuplja na relaciji BEG-SVO-BEG nego BEG-JFK-BEG! Jel cemo i tu da merimo vreme letenja, duzinu rute itd.ili sve okolnosti koje su dovele do toga?
Eto neka bude jedan od razloga i tranzit svih Rusa koji putuju za Crnu Goru preko BEG jer drugacije ne mogu da stignu. Rusija je zabranila letove ka CG do 01.06. i oni sada cine nekad i do 50-60% svih putnika u avionu BEG-CG-BEG.

5. Posto vec uporedjuje BEG-CG-BEG sa ZAG-DBV-ZAG onda treba da ga podsetimo da je ta linija u Hrvatskoj PSO. Najprofitabilnija linija je dakle PSO linija i naravno da ne moze da se uporedjuje sa regularnom. Posto je Crnoj Gori krucijalno trziste Srbija, onda slobodno nek subvencionise letove ka Beogradu pa ce mozda i JU imati cene kao OU koja ima PSO na liniji ka Dubrovniku. Koliko god zvuci ovo bez veze sto sam napisao, morao sam, jer je gospodin uporedio upravo tu liniju OU sa linijama Ju prema CG.

6. Na kraju krajeva karte jesu skuplje u odnosu na vreme kada je letela YM, medjutim sada su okolnosti drugacije ali daleko od toga kako je Autor opisao u clanku i kojim se sve izrazima sluzio.

Kome se ne svidja i kome je preskupo, ne mora da leti. Moze autom, autobusom, vozom, biciklom, magarcima… stvar izbora.

Da li se sjećate one “Aukcije iznad Atlantika” koju je svojedobno baš na JU500 radio JAT i koja je bila izuzetno uspješna? Ima onaj izvanredan igrani film iz 1980. u režiji Krste Papića “Tajna Nikole Tesle” – to bi na svim letovima sa Romeo-Bravo trebalo biti u kino programu!

Nisam mislio u smislu prodaje umjetnina, nego upravo na marketinški efekt! A to i jest bio cilj…

Nisam upoznat sa tim aukcijama ali ću svakako istražiti o čemu se radi

Da li je ralno, sad kad je skoro 50% flote prizemljeno, da se nabavlja još 5/6 aviona?
A nesporno je da trebaju.

Nije loša analiza. Predlažem Vam da malo modifikujete Vaše postulate.
Skroz insistirate uvek na konektiranosti. Kao i u ostalim biznisima, firma mora da ponudi balans između želja i prohteva putnika i onoga što je isplativo. Samo unutar ASa znaju koliko njih koji let košta i ja ne bih tako često koristio izraz “logično bi bilo”. Imam utisak da je sistem ponedeljak – petak – nedelja sasvim dobro rešenje dok zemlja ne ojača i ne bude dovoljno poslovnjaka. Vidi se da AS gađa da dijaspori ponudi vikend izlete u Srbiju, kao i puno iskorišćavanje svog odmora. Svi uzimaju odmor tako da maksimalno dana odmora dobiju za najmanje utrošenih dana odmora.
Drugi, po meni, pogrešan postulat Vam je, da LH, AF i veliki igrači rade sve ispravno. Svi imaju, po meni, preveliko strahopoštovanje prema njima. Teške gluposti prave, ali to sebi mogu da dozvole, jer je tržište jako. Pogledajte samo lutanje LH sa Eurowings. Ili čuveni Etihad. Ili Emirates. Pa njima su se dogodili Ryan i Wizz.
Treći delimično pogrešni postulat Vam je da AS treba po svaku cenu da ima gomile letova koji se kače na velike igrače. Zašto bi AS njima dovodio putnike ako to nije u interesu (finansijskom ili drugom) AS? Eto CA to ima i samo što ne propadnu. Sumnjam da oni u tim alijansama daju dobre uslove malenim kompanijama.
A CA su stvarno neverovatni. Imaju najbolje tržište u celoj SFRJ i ništa da naprave.
Što se tiče Kijeva, moguće da je reč o bojkotu. Naime u nesrećnom sukobu u Donjecku je učestvovalo puno Srba na strani pobunjenika i od toga je napravljena velika medijska galama.

Kako da leti 3-4x dnevno za CDG kad ima A319 koji ima 144 mesta? Kako? Odakle toliko putnika dnevno? Tek sada su na 9x nedeljno a uskoro na 10. Kroacija bi jedva 2x dnevno letela za FRA da mora A319 upregnuti.

Drugo odnos OU-LH nije isti kao JU-AF. JU leti onim sto ima i koliko moze. Druga prica bi bila da imaju Embraere u floti.

Ne odustajete od svojih postulata. Pa će Vam i zaključci (“logično bi bilo”) biti pogrešni.
A broj primera da moćne najveće korporacije prave teške greške je neverovatan. Ali njima njihova situacija to moze da dozvoli.
Svaka kompanija mora imati svoj model koji odgovara njihovoj situaciji. Primer AS tokom i nakon ere Etihada je dobra lekcija. Isto važi i za CA, samo što oni model ne menjaju.
Pitajte nekoga kako funkcioniše političko delovanje unutar korporacija.

Ryan i Wizz su se pravili pametni izgleda.
AS da krene da primenjuje isti sistem ko LH ili AF ili Ryan momentalno bi propali.
Svaki model ima svoju primenu u datoj situaciji. Izgleda da AS uspeva da nađe neki balans između idealnog i razumnog i ostvarivog. Sve Vam se svodi na to, da li ima tržišta (broj putnika puta ostvariva cena karte) za nešto ili nema.
LH npr. ima nenormalno jako tržište sa poslovnjacima koji im let dovedu na pozitivnu 0 očas posla. Sve preko toga je čist profit. AS to nema i tu se svaka sličnost završava.

Ne treba da budu inovativni. Samo da iskombinuju postojeće modele, prilagode svojoj situaciji i malo se potrude da to uspe.

Pa nije različit. Uzeli su od svih po nešto i iskombinovali šta odgovara njihovoj situaciji. Ideja sa Rostovom, Krasnodarom, malo A319 malo ATR za Crnu Goru, … je stvarno super. Uz malo sreće i puno truda to će biti lep biznis.
Nisam ubeđen da će im Livov i Ukrajina profunkcionisati.

Po meni ima smisla ako Vam je glavno tržište dijaspora. U Srbiji nema puno poslovnjaka.

LH mora tako. Njihov koncept je da izađu najširem mogućem broju putnika odnosno skoro celoj EU u susret, preko svojih habova.
Pa nije valjda da poredite recept uspeha LH i kopirate ga na AS. Sasvim pogrešno.

LH je decenijama radio da dođe do ove tačke. Stvarno ste pobrkali stvari.

jetBlue, Aegean, Volotea…

Odgovor na ovo pitanje:

Super portak recite mi jel znate i jednu kompaniju koja je u svijetu bila inovativna i radila po svome, a da je uspjela nakon Ryanaira i easyJeta, tj. u posljednjih 25 godina?

I zato ima tako malo profitabilnih kompanija.
Kao i u ostalim biznisima, dobar balans između frekvencija i troškova leta po putniku Vam čini kompaniju pozitivnom ili negativnom. Imam utisak da šef operacija AS zna šta radi, čim onako kombinuje avione na letovima za Crnu Goru. Verovatno vodi računa da niko ne bude predugo prizemljen (zbog korone), da što više izađe u susret putnicima i da je avion što puniji. A332 za TGD pre neki dan je odličan potez. Verovatno je trošak leta po putniku bio jako jeftin.
Nemoguće da mi ovde bolje poznajemo njihove troškove i dnevnu situaciju.
U redu nećemo se složiti. Ali ostajem pri stavu da kopiranje modela i vođenja dnevnih operacija evropskih teškaša (sa prejakim tržištima i visokim ostvarivim cenama karata), na malene firmice je pogrešno da ne može biti pogrešnije.

Brussels i Austrian uzimate kao primere 🙂 ? Mislim da je svaka dalja diskusija bez svrhe.

Realna analiza sa svim prednostima i nedostacima. Ovoga puta bez nepotrebnih provokacija i nadam se da ce tako i da ostane.

Sto se tice neletenja tokom aprila i maja prosle godine…Nije li beogradski aerodrom bio taj koji je odlucio da se zatvori sto je direktno uticalo i na avio kompanije da ne lete?

Niste pominjali cinjenicu da Air Serbia nije niti u jednoj alijansi. Da li po vasem misljenju treba da se prikljuci na primer SkyTeam-u, da li bi je oni hteli i da li bi troskovi clanstva bili veci nego benefiti u ovom trenutku?

Sto se tice unicifiranosti flote cini mi se da je doslo do kontradiktornosti u teksu…
Naime navodite
“Sada je flota unificirana sa A319/A320, ATR 72-200 i 500, te A330. I to je dobro, više nego dobro. model na samo dvadesetak aviona znači operativne probleme (dodatne posade), probleme u održavanju, ali i operiranju.”
a posle citamo
“Kompanija bi u prvom redu trebala pribaviti 100-seatere tj. Embraer E195, E190 ili CRJ-900.”

Sto se tice Kine slazem se da bi trebalo da se otvori linija ali zasto Peking a ne Sangaj kad znamo da je Sangaj zapravo grad koji je broj 1 iz Beograda po broju putnika gde nema direktan let a Beograd osmi u Evropi po broju putnika iz Sangaja za koji ne postoji direkta avio linija.

Da li smatrate da ce Wizzair ipak u neko razumno vreme bazirati treci avion u Beogradu? Za ovo leto verujem da je kasno ali mozda negde od marta iduce godine…

Mene mnogo vise zanima sta ce biti sa Oslom. U junu JU povecava na 3, Norwegian se vraca 31.05 a u junu ima 4 nedeljna u planu. To je ukupno 7 nedeljnih za Oslo. Zivo me zanima sta Wizz planira. Ne bi me cudilo da odustanu od onog sela za koje su planirali da lete. JU ih je tu maestralno zeznula i mislim da su propustili priliku.
Izgleda da se EU otvara za Srbe 10.05 tako da ce Wizz sigurno odreagovati.

Morao bi Wizz dobrano cijenama motivirati putnike da izaberu Torp umjesto Gardermoena gdje iz Beograda lete JU i Norwegian. Razlika u dolasku u centar Osla je enormna vremenski

Ma naravno, apsolutno se slažem, uostalom ljudi često ne vide skrivene troškove kod LCC i pritom mislim upravo na taj put do aerodroma i duže trajanje. Uostalom, danas je dostupan internet i sve troškove/itinerere možeš napraviti davno prije dana putovanja pa svakom odluka što je jeftinije/isplativije/ekonomičnije. Osobno, ako ima alternative u obliku legacyja, cijena bi stvarno trebala biti daleko niža (ako se radi o turističkom putovanju), da bi pristao na muke vožnje busevima.

Nisam ja jedini koji vidi te provokacije. Da sam jedini ne biste imali onoliko komentara drugih ljudi ali vi to ne zelite videti. Ili bar priznati.

Pa pazite, Vinci je koncesionar i tesko da bi bez njega mogla da se zatvori najveca vazdusna luka u ex-yu. Ocigledno su procenili da bi im u tim ekstremnim uslovima kad su mnogi drugi aerodromi bili zatvoreni bilo isplativije da se zatvore nego li da obavljaju mali broj letova. I ne vidim sta je tu cudno.

Uvodjenje E195 bi zasigurno povuklo ogromne troskove za sobom sto ukljucuje obuke pilota, odrzavanje ali i operacije. Sami ste to naveli. Ne kazem da se gledano na duze vreme to ne bi isplatilo ali u sadasnjem trenutku bi to bio preveliki trosak. Nesto kao A320neo.

Ja pre svega u Kini glasam za Sangaj i mislim da je ovde trebao bar biti spomenut.

I ja se nadam i ocekujem treci avion Wizza u Beogradu. Prosle godine su se opekli kad su mislili da ce biti pametniji od svih pa su morali otkazivati svoje planove. Bilo bi im daleko bolje da su ove godine taj treci uveli jer izgleda da ce ovo leto biti mnogo bolje nego proslo, bar u Srbiji. Ali sacekajmo da vidimo njihove poteze.

I ja smatram da ce u Oslu tesko biti mesta za sva tri igraca i da ce najpre Wizz tu povuci rucnu.

Znate zaista ste dosadni sa tom pricom da se samo Srbi bune.. Pre svega toliko ste puno to ponovili puta da biste po pravilima svog foruma odavno vec sebe trebali da bristete kao sto brisete druge kad vam samo dokazu da niste u pravu.

A kao drugo ne znam zasto uopste delite ljude ovde po nacionalnosti i koju imate korist od toga. Dokle brojanje krvnih zrnaca (“da se samo Srbi bune na svaki zarez”)? Jednostavno shvatite da ima ljudi, vasih citalaca bez obzira koje su nacionalnosti i gde zive, koji se osecaju pogodjenim i uvredjenim vasim provokacijama koje jako cesto nemaju veze sa avijacijom. U danasnjoj analizi takvih provokacija niste imali i to vam je vrlo jasno stavljeno do znanja. Sta vi u takvoj izjavi lose vidite? To moze samo doprineti boljem kvalitetu ovog sajta za razliku od kuknjava, prizivanja roditelja ili nekog treceg…

Beograd je bio otvoren samo za neophodne letove i to smatram ispravnim u trenutku kad se nije znalo ni kakav je virus, niti koliko ce stete prouzrokovati. Na kraju krajeva to je trajalo tek malo manje od 2 meseca i ne vidim zasto se tu treba praviti neka velika fama oko toga. Pa i PRN je bila zatvorena pa je na kraju godine imala vise putnika nego ZAG.

Vi zaboravljate da pored troskova preobuke, licenci, odrzavanja postoji i veliki trosak kupovine aviona a to je ono na sta sam ja mislio govoreci o troskovima za A320neo. Da bi se uopste doslo do preobuke ti avioni moraju prvo biti placeni a to je trosak kao i kupovina ili lizing 100-seatera.

Vidiš nekome je iprovokacija vaše stalno propinjanje. Čemu ta agresija, nimalo simpatično. Samo izaziva agresiju druge strane.

sjajno receno….i Alen to zna , nego nikada nece da prizna…pozdrav

A vi se i daje bavite posledicom a ne uzrokom.

U tom trenutku se nije znalo da ce kasnije biti jos gore sto je od presudne vaznosti. To je bio prvi talas i svako je reagovao kako je najbolje znao. Bilo je i vecih aerodroma od Beograda koji su bili zatvoreni.

PRN je dobar primer da otvorenost odnosno zatvorenost u aprilu prosle godine nemaju skoro nikakav uticaj na ukupnu godinu jer je broj putnika u tom trenutku bio minoran i zanemariv a steta koju su mogli, sa tadasnjeg aspekta gledista prouzrokovati, ogromna.

A320neo je trebao da se kupi a ne uzme na lizing i to bi bio ogroman trosak.

Mislim da je JU tu najjaci jer ima transfere koji ce im puniti letove. DY i W6 to nemaju. Moje pare su na Wizzu da izgubi ovu trku.

Kako vecini kada in je pobedio Samo na Malti

Kako su ih mogli poraziti na HAMu kada ga tek sada uvode, skoro dve godine nakon sto je JU ukinula tu liniju?
Sto se DTM i LON tice, tu bitka i dalje traje a iskreno mislim da nisu primereni primeri jer je pre kovida JU imala vise sedista na oba trzista.
Tom logikom JU je porazila Wizz u Rimu, Zirihu (Wizz je ukinuo onaj Fridrihshafen), Briselu, Parizu itd

Wizz je ukinuo HAM tokom leta tako da se ne moze reci da je porazio JU. Drugo, JU se povukao sa tog trzista ne zbog Wizz nego zbog okolnosti i jer su odlucili da salju avion negde drugde.
Eto onda ako pratimo tu logiku, sa kojom se ja inace ne slazem, JU je isto tako porazila Wizz u Milanu, Barseloni i Oslu posto se Wizz povukao sa tog trzista.

Na kraju ako sagledamo celu situaciju, JU je bila uspesnija u bitci protiv Wizza nego sto je Wizz bio protiv JU. Kao sto rekoh, oni su ih samo direktno porazili na Malti.

Nije li ih Air Serbia pobedila i u LCA?

Naravno da jeste, JU ne prestaje da pobeđuje!

Pa ti ne znas ni nick da pogodis kako bi hteo 🤣

Wizzair je suspendovao HAM u toku leta. Pozdrav!

Ali je zato bitno da odmah imate konstataciju da je Air Serbia izgubila. Dajte se kontrolirati malo, zaboga!

Mislim da vredi pomenuti i LCA (Larnaka) kao jedno jako uspesno trziste. Preko zime JU je bila jedna od retkih kompanija koja je tamo letela, cak su se kompanije kao LO, BT ili LH bile povukle na odredjeno vreme. U martu LCA je povecana na 2x a sada oko Uskrsa dodali su jos 2x leta te nedelje. U junu dodaju polazak ponedeljkom kako bi se nudile konekcije iz ROV i KRR. Oko 800.000 Rusa letuje svake godine na Kipru i to je ogromno trziste. JU planira 3 dnevna leta i 2 nocna leta za LCA tako da ce se sada kaciti letovi iz SVO, ROV i KRR. Inace koliko sam video ROV ce se kaciti i na JFK sto je super.

Sto se reda letenja tice, vidi se da su polako pojacali ponedeljak popodne sto otvara mogucnost dodavanja letova u noc, tj utorak posle ponoci. Ovog ponedeljka popodne valjda su isli FCO, BER, AMS, FRA i STR. Do skoro nije bilo polazaka ponedeljkom popodne.

Iskreno mislim da je super sto JU ne blokira razvoj beogradskog aerodroma. Kijev je odlican primer tog fenomena. JU se bas mucila tamo i pre nego sto su digli ruke dve UA kompanije su uletele na trziste i stavile tacku na povrtak JU. Izgleda da obe sada odlicno posluju i stabilizovale su trziste koje JU nije moglo da odrzi/razvije. Doduse JU se bori sa LCC od 2010. godine. Mozda je to ono sta je falilo OU, malo zdrave konkurencije. Ko zna… mozda ih FR malo prodrma… samo da se ne raspadnu od drmanja.

Hoće i nakon ovog članka netko reči da Šćuric mrzi Air Serbiju i da je srbofob?

Ako je to nekome bitno ja sam Srbin, a Alena (uz duzno postovanje) odavno smatram jednim od najboljih Srba. Naravno postujem i cenim sto je on sam Hrvat i od Hrvatskog roda ali takodje mislim da Srbin itekako moze biti onaj koji zasluzi a ne samo po rodjenju. Kada bih bio vlast u Srbiji, sve bih ucinio da se Alen zaposli kao savetnik sa veoma sirokim ovlascenjima u AS. Analize i strucnost kao i posvecenost poslu koji radi su za primer i ponos svakom poslovnom coveku. Njegove clanke o civilnom vazduhoplovstvu citam vise od 6 godina i o napisanom mogu reci sve najbolje. O likovima i karakterima koji su decenijama vodili JAT i jos po nekima koji su vodili ili jos vode AS, ne vredi trositi reci.
Alene, posto sam procitao bezbroj clanaka i gledao i Vase intervjue, ako nam se putevi ikada ukrste i vreme dozvoli, prepoznacu Vas i dozvolicete mi da ja castim rucak.

Naravno… Jer je zarez u 17. rečenici na krivom mjestu…

Primjetio sam da par rečenica počinje sa velikim slovom U. To je preočita provokacija hehehehe.

Ovo ne brisete nego jos podrzavate? Uzas

Izgleda da vam se svidja kad vidite veliko slovo U

Na TO zlo aludira pre svega vas sunarodnik i od takvih “sala” krecu obicno krecu diskusije koje nisu vezane za avijaciju. To ste trebali vec uociti.

I eto nam prvog vijesnika proljeća…

Svidja mu se i nick „Srbija dio Otomanskog carstva“.

Vec drugi put mi pisete da ne lupam gluposti. Nije li Vas sramota? Kakav je to nacin komunikacije? Vi valjda treba da budete uzor primerenog ponasanja a ne baustelac ispred seoske zadruge!
Kao drugo nisam se Vama obratio vec Anonimusu.

Pa da ste odmah reagovali kad se pojavio nick prvo “goloruki narod” pa posle isti taj kompleksas sa “otomanskim carstvom” sigurno ne bi bilo danas ni “tisucljetne”…
Gore je bila pomenuta beza posledice i uzroka vrlo jasno…
Ali kome ja pricam…

Sto niste brisali onda od pocetka “goloruki naord” i “otomansko carstvo”?

Dovoljan je neprimeren nick jer se zna na koga se odnosi i kome je upucena strelica bez ikakvog razloga.
Granica je vrlo jasna – sve sto podseca na uvedu ili neprikladnu provokaciju kao sto je prvi post tog diskutanta u korenu teba brisati. Vrlo lako i vrlo jasno. i nece biti “tlake”.
Umesto uvodjenja takvog kriterijuma brisanja vi brisete dokaze vasih gresaka. I to je tlaka!

Bilo je vrlo simptomaticno da ste se odlucili na brisanje onog trenutka kad vam je predocen dokaz o vasoj gresci dok ste do tad pustali diskusiju. Vrlo simptomaticno. Bas tad to niste trebali ako ste vec imali 40 komentara pre toga.

Za pohvalu je sto ste poceli razumeti kako sam nadimak moze vec biti provokacija koja nikome ne treba, na koju se odmah odgovori i to onda ode u nekom nezeljenom pravcu. Svi bi voleli da se ovde bavimo samo avijacijom a ne citati o “golorukom narodu” sta god da taj diskutant pise.

Opet gresite.
Ja sam vam to napisao. Dokaz je bio registracija aviona koji su tu leteli a ponudio sam vam i u minut vremena letenja i sletenja kao i trajanje leta. Mogu to opet da uradim ako zelite. Mogu da vam dam i link gde to mozete videti. Internet je cudo.
Da niste reagovali tad na nacin na koji jeste reagovali ne bi se o ovome vise uopste pricalo. Takticku gresku ste napravili.

Da, verujem da nije lako moderisati ali o tome ste trebali misliti kad ste otvorili sajt. Zaposlite nekog od poverenja ko ce to raditi, nadjite neko resenje ali nemojte da vise gledamo i citamo te osobe koje na direktan nacin otvaraju rane iz bliske ili dalje proslosti. I svima ce biti bolje.
Hvala.

Upravo tako. Neko si je stavio šovinistički nick kojim pokušava da vrijeđa čitavu naciju. Nije ni svjestan u kakvom svjetlu sebe predstavlja. Znači šovinist istinski.

Pa prestani da lupaš. a njemu se obračaj privatno, a ne da svi čitamo.

Jel vi to meni da sam ja budaletina s obzirom da se Anon obratio meni?

Ja ne razumijem šta vi Alen Ekspert trošite ovdje vaše vrijeme i čitate kad vam ne odgovara? Da li nemate drugog posla? Ima i drugih portala… Izvolite

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!