zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize, Istaknuto

KOLUMNA ALENA ŠĆURICA: Zašto se smjenjuje kvalitetan kadar u zrakoplovstvu regije?

Ako se smjeni Milan Račić, direktor aerodroma Banja Luka, a o čemu se naveliko priča u političkim krugovima Republike Srpske, to neće biti ni prva ni posljednje politička smjena na aerodromima i aviokompanijama regije. I da, to je dio balkanskog folklora. Nažalost. No, to unazađuje zrakoplovstvo regije. Jako unazađuje. A u zrakoplovstvu pet godina je vječnost. Kada se izgubi par godina to se više nikada ne može naknaditi obzirom koliko je konkurencija u tom periodu odmakla.

I stoga se direktori zračnih luka ne smjenjuju svakih par godina. Nažalost u regiji to nije tako. Direktori se smjenjuju pa čak i kad su uspješni kao Račić. Zašto do vraga? Godinama pišemo o nonsensima takvih smjena. Godinama. Ovo sada prelilo je čašu. Zašto? Zato što je Račić jedan od najuspješnijih direktora u povijesti regije i što je napravio ogroman posao. I zato o takvim nonsensima treba pričati konstantno i treba tražiti političku odgovornost za takve gluparije.

Ovaj članak neće se baviti samo Račićem, iako je on neposredni povod za objavljivanje članka.

Političke pozicije u regiji

Tijekom godina smo u regiji doživljavali svakakve nekakve nonsense. Nonsense koji su unazadili zrakoplovstvo regije toliko da se nikada nije oporavilo. Sjetimo se kako je jugoslavensko zrakoplovstvo spram mađarskog, poljskog, češkog, rumunjskog ili bugarskog bilo svjetlosnim godinama ispred krajem osamdesetih. Već 1995. sve ove zemlje su nas debelo preskočile da bi danas u usporedbi sa njima mi bili patuljci, mali i jadni. Kako se to desilo, do vraga?

U prvom redu to se desilo radi katastrofalnog kadroviranja i radi političkog utjecaja u postavljanju vodećih magagera u aviokompanijama, agencijama i direkcijama, ministarstvima i zračnim lukama. To kadroviranje je istinski vrlo vrlo rijetko dobro i kvalitetno. Tu i tamo se postavi nekog tko je sposoban (i čorava koka pogodi zrno), ali u ogromnoj većini slučajeva to nije tako. Zašto? Pa zato što politika ne kadrovira po sposobnostima i strukovnim kvalifikacijama. Nego po političkoj križaljci. Treba vratiti dugove onima koji su pomogli u predizbornoj kampanji, treba se revanširati političkim istomišljenicima i koalicijskim partnerima, treba postaviti razno-razne uhljebe koji su zadužili političku stranku ili lidera stranke, treba riješiti sve kumove, rodbinu, prijatelje, a nepotizam je conditio sine qua non.

I tu nije bitno jel kadar ima ikakvog iskustva u zrakoplovstvu, jel on kvalitetan ili ne. Bitno je samo da se obavi politička križaljka i da se zaposli svoje. A ako to znači enormne gubitke, jel to bitno? Pa država će ih naknaditi novcem poreznih obveznika. I dok je to strašno u zdravstvu jer znači mrtve ljude, u obrazovanju jer znači stvaranje generacija idiota, u znanosti jer znači nazadovanje, u kulturi jer znači stvaranje mentalnih invalida… to još nekako i prolazi, utopi se u masovne brojke, stanje se kasnije možda i ispravi. Ali u zrakoplovstvu samo par mjeseci lošeg vođenja znači negativnosti koje se nikada više neće ispraviti. Nikada! I sada dolazimo na onu prvu tezu ovog članka. Sada je jasno zašto je jugoslavensko zrakoplovstvo iz superiornog u Istočnoj Europi spalo na zadnje mjesto, daleko iza svih ostalih koji ne da su nas preskočili nego su nas ostavili u zapećku.

Sjetimo se katastrofalnog kadroviranja u Croatiji Airlines koje je takvo već preko 25 godina. Kada je postavljen Mišetić on je bio Tuđmanov kadar, njegov šef protokola. Od tada se postavljaju nesposobni ljudi koji rapidno uništavaju kompaniju. Croatia je u zadnjih 10 godina potrošila skoro 400 milijuna EUR novca poreznih obveznika, udio u tržištu joj je pao sa 33% na samo 19% (16% u top sezoni), kompanija stagnira u broju putnika, floti, broju linija i frekvencija. Ona doslovce ne radi ništa. Ne odgovara na napad LCC, na nove linije drugih legacy prijevoznika, povlači potpuno pogrešne poteze. I ima megagubitak u godini u kojoj je većina kompanija Europe financijski hiperpozitivna. Kako do vraga? Vrlo jednostavno. Netko tko postavi Bajića na rukovodeće mjesto i ne može očekivati nešto drugo. Politički postavljena nesposobna osoba kojoj je jedini cilj čuvati da leševi prijašnjih direktora ostanu čvrsto zaključani u ormarima i da ne ispadnu van. On jednostavno ne zna raditi posao. On samo zna nažicati novac poreznih obveznika i ništa drugo.

No, nemojmo se zavaravati tako je i u drugim kompanijama regije. Air Bosnia i B&H Airlines su imali nesposoban politički kadar. Koji je u startu radio megagluposti, stvarao ogromne gubitke i uništavao BiH zrakoplovstvo. Turkish je ulaskom u 49% vlasništva pokušao nešto napraviti. No, politika je tu bila čvrsta. Ona nije htjela od kompanije napraviti uspješnu regionalnu kompaniju, nego joj je i dalje bilo najbitnije politički kadrovirati. Turkish se borio tri godine. Tražio, inzistirao, lobirao, prijetio… No, politika je bila čvrsta. Kadroviranje je glavna preokupacija. Loš management i puno previše nesposobnih radnika politički zaposlenih. Na koncu politika više nije ni htjela razgovarati sa Turkishem, odbijali su sastanke. I Turkish se povukao. A kompanija je bankrotirala u roku od tri godine. Usprkos enormnom novcu koji je u nju ulagala BiH. Vidi čuda!

Svjedoci smo političkog kadroviranja i u Air Montenegru. Peđa Todorović kao nestranački stručni kadar nije opstao u kompaniji više od godine dana. Sada imamo politički postavljenog Sašu Radoviće koji je u startu imao skandal sa otpremninom prethodnog poduzeća. Radović nema iskustva u zrakoplovstvu. Postavljen je na mjesto vršitelja dužnosti, a novi natječaj je upravo u tijeku. Hoće li Radović naučiti o zrakoplovstvo obzirom na neiskustvo, koliko će mu vremena za to trebati, koliko novaca će pritom Air Montenegro potrošiti, kakve će to posljedice imati po kompaniju, te konačno može li ova minijaturna kompanija preživjeti još par mjeseci ili godine „učenja“?

Ništa drugačije nije bilo ni u MAT-u, a o Montenegro Airlinesu i Jatu da i ne govorimo. Politički kadar koji je vodio Montenegro Airlines je doveo kompaniju do bankrota. Jat se sve od početka 1990-tih vodio katastrofalno. 2012. su se otkazivale stotine letova, kompanija je po svim kriterijima bila dno, istinsko dno. I da politika nije odlučila prekinuti sa praksom političkog kadroviranja i nepotizma i danas ne bi bilo Jata, čak i usprkos ogromnim iznosima novaca koji su se u kompaniju upucavali.

Čak je i Adrija imala politički postavljen nesposoban kadar što je u konačnici rezultiralo prodajom kompanije nesposobnom i neiskusnom 4K i bankrotom. Danas je Slovenija na dnu, Ljubljana je zadnja zračna luka Europe koja ima manje putnika nego Kijev koji je zatvoren radi rata, slovensko zrakoplovstvo je palo sa trećeg na čvrsto posljednje mjesto u regiji. Slovenija nema ni milijun putnika. Tragedija.

Među aerodromima prisjetimo se političkog kadroviranju u Sarajevu koje je radi toga stagniralo, bilo tek na 10. mjestu u regiji, jedva dostiglo milijun putnika, radilo u katastrofalnom terminalu. I onda je i opet politika postavila Alana Bajića. No, pritom je pogodila i odabrala super sposobnog managera. Čovjek je definitivno najbolji CEO zračnih luka u regiji, napravio je enorman posao, u tri godine je napravio ono što bi drugima trebalo 30 godina. Sve je reorganizirao, napravio je enormne infrastrukturalne projekte, povećao broj putnika na 1,4 milijuna usprkos Covida-19, bitno je povećao broj prijevoznika i linija i Sarajevo sa 10. mjesta podigao na 7. mjesto u regiji u samo tri godine. Ogroman respect. Eto koji puta i politika pogodi. I jedna napomena, Bajić mi je već tisuću puta rekao: „Nemoj druže da samo mene spominješ, mi smo tim, cijela uprava je jednako zaslužna, pa spominji njih, a ne mene“. Ovo najbolje pokazuje njegovu veličinu. Tako rijetka pojava u regiji, zar ne?

No, na Tuzli situacija je istinski tragična. Halid Ahmetbegović nije uspio opstati na mjestu direktora ni devet mjeseci. Dževat Haličević je bio četvrti direktor u samo nešto više od godine dana u Tuzli. Kada novi direktor dođe na poziciju treba mu par mjeseci da pohvata sve konce, da ulovi sve poslove. Onda on kreće pregovarati sa kompanijama, vjerovnicima, nabavljačima, izvođačima…. I tko će ga shvatiti ozbiljno, ako se u uredima kompanija pojavljuju nove osobe svakih par mjeseci? Niti će ih tko shvatiti ozbiljno, niti će htjeti raditi sa takvim direktorom jer će se bojati da i njega smijene za par mjeseci i postave novog direktora koji bi mogao imati nove vizije i nove ciljeve. Upravo zato se direktori aerodroma na smjenjuju svaki čas. To se jednostavno ne radi. Naravno, lokalna politika malih provincijalnih političara to ne razumije. Oni nemaju pojma niti što je aerodrom niti kako se vodi. Oni se samo ravnaju političkim principima, malim političkim igricama i pritom uništavaju potencijale aerodroma Tuzla. Stoga Tuzla već dvije godine nikako da napravi treći gate, nikako da napravi aneks, nikako da napravi parkiralište, nikako da se srede svjetla, nikako da više dođe taj 3. avion Wizz Aira.

Pa onda Aerodromi Crne Gore. Godinama se politički kadroviralo i uništavalo kompaniju. Godinama! Kada je na čelno mjesto postavljen Danilo Orlandić, čovjek pojma nije imao, ali je jako želio učiti i slušati stručnjake. I to čak i nije bilo loše. Aerodromi su sredili financije i krenuli napredovati. No, potom je Orlandić srušen, na njegovo mjesto prvo je stavljena vršiteljica dužnosti no i ona je otišla nakon samo par tjedana. I onda je postavljen makedonski stručnjak Goran Jandreoski. Hvala bogu konačno jedan dobar primjer u regiji. Sve je krenulo super, Jandreoski je rapidno počeo sređivati stvari na Aerodromima. No, nakon samo malo više od godine dana su ga smijenili. Zašto do vraga? Zbog jednog banalnog razloga, istinskog nonsensa. Politika nije bila nezadovoljna rezultatima Jandreoskog, ona je bila frustrirana činjenicom da Jandreoski nije htio poduzeti političku čistku u Aerodromima, te je samo djelomično zapošljavao po političkoj liniji. Daleko manje nego se od njega očekivalo i tražilo. I nakon što je Jandreoski otjeran i doveden novi politički čovjek Vladan Drašković Aerodromi zapošljavaju enormnih 932 radnika. Orlandić je imao puno previše radnika, no imao je 200 radnika manje nego danas. U Orlandićevo vrijeme Aerodromi su imali 2,7 milijuna putnika, danas imaju 1,9 milijuna putnika. Aerodrom Zagreb koji je daleko veći nego Aerodromi Crne Gore ima samo 800 radnika, Dubrovnik koji ima bitno više putnika nego Aerodromi Crne Gore ima tek 440 zaposlenika.

A tek Niš? Niš se rapidno i bajkovito razvijao do 2018. I tada Serbija odluči preuzeti Aerodrom od grada Niša, smijeni sav management i Niš krene u istinsku tragediju i stagnaciju. Aerodrom danas ima manje linija i frekvencija stranih prijevoznika nego 2018, a živi na preskupim PSO linijama. Zajedno sa Moravom 92% novaca aerodroma osigurava država, a aerodromi sami osiguravaju tek 8% novaca. Govorimo o Aerodromu koji je te 2018. bio na break evenu i sam mogao osigurati svoja sredstva egzistencije. Aerodromi imaju 277 zaposlenih, tj. tek neznatno manje od Dubrovnika, iako imaju 6 puta manje putnika. O moj bože.

Na političko kadroviranje nije imuna ni Hrvatska. Politički je postavljen kadar u svim aerodromima Hrvatske, osim Zagreba, Brača i Lošinja gdje država ne upravlja aerodromima. Na sreću Hrvatska je istinski uspjela pogoditi sa kadrom u Splitu, Dubrovniku i Zadru. Tamo aerodrome vode dobri manageri i aerodromi rastu i razvijaju se, dobili su nove terminale, povećavaju broj linija, frekvencija i putnika. Vidjet ćemo kako će biti u Osijeku jel dosadašnja iskustva nisu baš najbolja, no novi direktor Ivan Kos se istinski trudi i upravo je počeo ostvarivati dobro rezultate sa obnovom PSO linija (i jednom novom za Zadar), te dolaskom Ryanaira na aerodrom. Direktor je uspio od države iskamčiti ogroman iznos za obnovu zračne luke. Nažalost u Puli i Rijeci situacija nije dobra, aerodromi su izgubili brdo linija, a broj putnika je tragično loš.

O tragediji političkog kadroviranja u Mostaru i Mariboru, te u Beogradu, Prištini, Skopju i Ohridu prije koncesije da i ne govorimo. Taj politički kadar je bio ispod svakog nivoa i polučio je više nego loše rezultate. Iako je Matković, koji je također bio politički postavljen, u Zagrebu istinski radio dobar posao te je platio sve dugove i vratio kredite, ostavio ogroman financijski plus, enormno povećao broj putnika, linija i frekvencija, te obnovio stari terminal i povećao mu kapacitete, to ne možemo reći vrijeme dok su aerodromom vladali politički postavljeni Peović i Drljača, a kada je broj putnika, linija i cargo pao. Stoga koncesije Beograda, Zagreba, Prištine, Skopja i Ohrida i ne trebaju čuditi. I sada tim aerodromima upravlja privatnik. Bitno bolje i kvalitetnije, a aerodromi se rapidno razvijaju i rastu. Bitno bolje od regije.

Dobar primjer je svakako Air Serbia. Vučić ovaj projekt doživljava kao svoj osobni promotivni projekt. On kompaniji pomaže na sve načine, lobira u inozemstvu, koristi svoj politički utjecaj, daje enormne iznose novaca, osigurao je kompaniji privilegirane uvjete ne tržištu (uništenje Aviogenexa, privilegije na Beogradu, popusti na gorivo, ekstremno skup PSO…). I pritom se groteskno naslikava i pretjeruje u izjavama o linijama, strategiji kompanije, potencijalima, budućnosti. No, pustio je da se kompanija razvija neovisno i profesionalno. CEO je Čeh (i svi prethodni su bili stranci), koji nema veze sa politikom i profesionalac je. Management vodi kompaniju relativno neovisno (neki potezi jesu nametnuti od politike no većina nije). Da nije tako Air Serbia bi se danas mrcvarila sa SSJ100, imala bi niz neracionalnih linija, direktori bi bili zaposleni po babi i stričevima. Nemojmo se zavaravati i Air Serbia ima puno previše zaposlenih, a dio zaposlenih je zaposlen po političkoj liniji, siva eminencija kompanije je Branislav Malović koji je osoba najvećeg povjerenje Vučića i jedan od njegovih top 10 suradnika. No, ipak utjecaj države je prilično malen i management je vrlo neovisan u odlukama.

 

Zašto je smjena Račića meganonsens?

U svemu tome čovjek bi rekao da je smjena Račića samo ustaljena praksa u regiji, dio Balkanskog mentaliteta. No, to i nije baš tako. Zašto? Nemojmo se lagati. I Račić je na ovu poziciju postavljen politički, 2019. godine. No, za razliku od svih gornjih primjera Račić je ekstremno uspješan, te je iz minijaturnog provincijalnog aerodroma bez perspektive uspio napraviti čudo.

Kada je Račić preuzeo aerodrom on je imao tek 36.180 putnika. Ove godine Banja Luka će imati bitno preko 400.000 putnika. Znači Račić je u samo 4 godine uspio povećati broj putnika za preko 10 puta, preko 1000%. I to u vrijeme Covida-19. Ovako nešto nije ni izblizu uspjelo ni jednom drugom direktoru u regiji.

Račić je Banja Luku sa tek četiri linije dva prijevoznika povećao na čak 19 linija koje operira 9 kompanija. Samo ove godine Račić je doveo tri nova prijevoznika. Više nego fascinantno!

Račić je dovršio cargo i novu upravnu zgradu, obnovio veći dio terminala, bitno proširio odlazne gateove, socrealističku zgradu napravio ugodnom i oku lijepom. Račić je obnovio stari kafić, otvorio novi u međunarodnim odlascima, upravo otvara duty free trgovinu, dovršio je automatsku naplatu parkiranja, nabavio brdo nove opreme, sanirao uzletno-sletnu stazu i stajanku, osuvremenio poslovanje.

Iskreno uz direktore Sarajeva Bajića, Splita Novaka i Zadra Kišmanića, Račić spada među daleko najuspješnije direktore aerodroma u regiji. Njegovi rezultati su enormni. I zašto ga onda netko smjenjuje? Pobogu. Koja je to logika, kojeg to ima smisla.

Nakon našeg prvog članka o smjeni Račića isti su pročitali u Ryanairu i Wizz Airu. Obije kompanije su odmah reagirale i dale podršku Račiću, te su izjavila da je vrlo upitno da li će nastaviti raditi sa Banja Lukom ako se njega smijeni. Opaka poruka. Može li si to politika u Banja Luci dozvoliti? Što ako jedan ili oba prijevoznika odu iz Banja Luke? Što će na aerodromu ostati? Koliko putnika, koliko linija? Tek pokoji charter i leisure linije, te dva tjedna leta za Beograd? Kako će politika to opravdati kod svog biračkog tijela? Hoće li tako što proći nekažnjeno? Naravno da neće.

U političkim krugovima spominje se dolazak Natalije Trivić na mjesto direktora Aerodroma. Ovo je navodno dio političke križaljke u kojoj bi ona trebala dobiti ovu poziciju zbog svoje stranke Ujedinjena Srpska. Ona je do sada bila ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske. Zamaaero se, naravno neće baviti brojnim skandalima koji se oko nje vežu. Skandali su također dio političkog folklora Balkana. No, zamaaero se mora pitati kako će netko tko se bavio prosvjetom i kulturom, te nema ni malo iskustva u zrakoplovstvu preuzeti Aerodrom. Pa, pobogu, politiko, zrakoplovstvo je izuzetno specifična gospodarska grada. Tu nema mjesta improvizaciji i kemijanju. Ovdje par dana može potpuno upropastiti sve. Pogledajte primjer aerodroma London Southend. Aerodrom je još 2019. imao 2,1 milijun putnika. I zbog par nepromišljenih poteza došao je do samo 3 sezonske linije easyJeta, manje od 100.000 putnika i zatvoren je tijekom zime. Tada nema ni jednog jedinog putnika. Sve je uništeno u samo par tjedana. Želite li to, politiko u Banja Luci? A vi na rukovodeće mjesto Aerodroma postavljate potpuno neiskusnu osobu, koja nema ni dana iskustva u zrakoplovstvu. Hoće li ona dovoljno naučiti nakon par mjeseci ili godina? Ima li Banja Luka par mjeseci ili godina? Naravno da nema.

Sarajevo rapidno raste, Tuzla je ekstremno odskočila u zadnjih par mjeseci, Mostar se budi i otvara nove linije, Zagreb će ove godine skočiti sa 3,4 milijuna putnika u 2019. na čak 3,8 milijuna, Ryanair se tamo rapidno širi, Zadar je skočio sa 0,7 na 1,1 milijun putnika ima daleko više linija i frekvencija nego 2019. Osijek je ove godine dobio dvije linije, pa i liniju Ryanaira. Treba li u tom kontekstu Banja Luci sada ova promjena, treba li direktorica koja će mjesecima ili godinama učiti posao, raditi greške i sigurno unazaditi aerodrom? Ne svojom krivicom, nego svojim neiskustvom i neznanjem. Desili se smjena zamaaero želi novoj direktorici svu sreću ovog svijeta, i dat će sve od sebe da joj pomogne, ali neiskustvo i neznanje bi ovdje stvarno mogli biti presudni.

Kako god, ovo ne može biti dobro za Banja Luku. Smijeniti superuspješnog direktora i staviti potpuno neiskusnu direktoricu, staviti u pitanje Ryanair i Wizz Air u Banja Luci, te omogućiti konkurenciji da ponovo smjesti Banja Luku među provincijalne aerodromčiće gdje će putnici umjesto iz Banja Luke ponovo putovati iz Zagreba, Tuzle, Sarajeva i Zadra stvarno je krajnje nelogično. I nije moglo doći u gore vrijeme. Još jedna glupo odluka politike? Ne ovdje se ne radi o glupoj odluci, ovdje se radi o najglupljoj mogućoj odluci. A Banja Luka će, nakon bajkovitog razvoja zadnjih četiri godine, ući u mračnu statistiku balkanskog folklora i neuspjeha.

Pozdrav svim čitateljima iz Dubrovnika, gdje je ovaj članak napisan.

 

234 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sve ste lepo napisali i htedoh reci, potpisujem, ali ne mogu zbog analize ASL, jer se ne mogu u potpunosti sloziti sa njom. Jedna lasta ne cini prolece, pa ni Marec, Air Serbia. Ne mislim da tim kompanije osmisljava strategiju poslovanja i ekspanziju, vec samo sprovodi u delo osmisljenu na
nekom drugom mestu.. Sto se kadra tice, ponekad se pitam kako uopste funkcionisu. Veliki procenat strucnog kadra je napustio komp. sto me i navodi na ovaj zakljucak, kao i cinjenica koji kadrovi su postavljeni na krucijalna mesta.Malovic sprovodi kontrolu ucinjenog. Nekada je znao i da oslusne i nesto cuje, sto mu je omugucavalo da mu ponekad potezi budu dobri. Danas je to , cini mi se ,druga prica.
Mislim da je sve vise po principu , drzi vodu dok majstori odu. Zato i ova ekspanzija nije jedan normalan tok razvitka i rasta jedne avio kompanije velicine kao sto je Air Serbia.
Mada, voleo bih da gresim ,i da imam osecaj da kompaniju vodi nezavisan i profesionalan menadzment.

Е па Балкан је то, чудо невиђено од Триглава до Ђевђелије и свуда влада правило поставити послушну будалу а макнути онога ко вреди и зна. Ето зато се и јесмо претворили у зависне банана државе све колонија до колоније.

Ne sme da se dozvoli da se Račića makne. To nije dobro za aerodrom ni Srpsku.

Ovog konja se ne smije smijeniti.

Gotovo je.Račić je razrešen,a gospođa Trivić imenovana.

Uzima jos bijeli hljeb, polako..

To znaci da dobija Ministarsku platu u iznosu od 3.000km, posto nigdje ne radi, tj trenutno ne obavlja nikakvu funkciju..

Po mojim informacijama, gospođa Trivić sutra preuzima funkciju..

Uputite mu sucut od citatelja zamaaero.

Bez Račića će ovaj aerodrom propast. Bio je seoska palanka prije Račića, biti će i nakon njega. Račić je od njega napravio to što jest.

Malo pretjerujete. Čovjek je mnogo uradio ali kako je došao preko politike tako i odlazi. Ništa čudno. Ima sigurno sposobnih od njega. Na BNX letim često i stvari su se odvijale više nego sporo, presporo.

👏👏👏

Gđa Trivić je sigurno sposobnija i inteligentnija, bez uvrede za gosp. Račića. Direktore aerodroma postavlja vlada i to je tako kao i u drugim institucijama.

Idealno bi bilo da zajedno vode BNX. On ima iskustvo a ona dobre veze u Vladi i politici. Bio bi ekstra spoj

Ni približno kao ona.

Sigurno ne kao gđa Trivić. Ipak je bila ministar kao i na drugim važnim pozicijama.

Ako se to desi, videćemo svi. Ona ima potencijala. Da li će da ga iskoristi, to je sad pitanje

Ako se ta smjena desi, a većina nas bi voljela da se ne desi, mislim da joj treba dati šansu da uđe u posao što prije.

Ne smatram da će dotična gospođa biti bolji direktor BNX. Sjetite se Alene, da je na vašu urgencija direktor kupio još stolica za gejtove. Dovoljno ovo govori

M.Dodik sinoć u jednom gostovanju na tv najavio pravljenje novog terminala i popratnih sadržaja na Aerodromu Banja Luka koje će zadovoljiti naše potrebe za narednih 50 god.

Pa nije baš tako. Za par mjeseci je gotov teniski centar za ATP250 Srpska Open od 16-23.04. Dodik je podržao mnogo. Aerodrom Trebinje stoji radi opstrukcija iz FBIH. Finansijska konstrukcija zatvorena i pare čekaju. Nije baš sve do Dodika.

Znate da se stvari oko avijacije u BiH rješavanju na nivou zajedničkih organa BiH. Opstrukcije postoje i one su prisutne. To je osnovni razlog zastoja na izgradnji aerodroma u Trebinju. Ništa drugo

ATP se dijele šakom i kapom svima koji plate. Nije problem dobiti termin ako daš pare. Stoga to nije nikakva “Dodigova zasluga”. Osim toga osim Djokovića koji dolazi prije po službenoj dužnosti jer je taj turnir daleko ispod njegove razine i Čorića, sve je druga liga igrača. A za Trebinje se šalite, ili….? Opstrukcija??? Ma dajte molim vas! To je ono tipično izmotavanje tipa “eto mi bi ali oni drugi zločesti nam ne daju”!

Alene, pa vi bi makar trebali da znate da dozvole i odobrenja u vezi avijacije se donose nažalost u Sarajevu i da to nije republička institucija nadležna za te dozvole. Neka vam vaš prijatelj Račić objasni ili neko u Sarajevu pošto to ne znate.

Jedno su unutarpolitički odnosi Srpska i FBiH a drugo dozvole i odobrenja od zajedničkih organa koje sada stopira FBiH

BHDCA ima sjedište u Banjaluci. Svako budala nađe izgovor za svoje promašaje.

Lupate baš. Ne poznajete ili ne želite da prihvatite istinu. Vaš problem. Što drugi gradovi u regionu nisu tražili ATP turnir tog nivoa. Jel nemaju para ili ih možda ne interesuje. Pa nije baš

Nemojte ga zbuniti činjenicama.

Da, ali ne ovog nivoa. Banja Luka ima isto ATP godinama već ali ne ovog nivoa

Ne dijele se ATP uopšte. Pojma nažalost nemate. Takvog turnira nema u Hrvatskoj niti u regionu

O da, znam itekako kako to funkcionira jer je moj otac bio osnivač teniskog turnira “Biseri Dalmacije”. To je bio ženski turnir za 10.000 dolara ali izuzetno popularan i održavan je preko 20 godina. Puno igračica koje su poslije bile u “top 10” počele su upravo na tom turniru. Inače ti ATP250 je niz od ukupno 37 turnira i u regiji su ove godine na programu uz Banja Luku još i Kitzbühel i Umag. Inače tih turnira je u prošlosti bilo i u Zagrebu, Beogradu, Budimpešti i Beču. Ništa posebno.

Nevezano za temu, ali vezano za aerodrom u Banjaluci, posljednja rečenica ovog intervjua će biti baš interesantna za ovaj portal…
https://banjaluka.net/dodik-brojni-projekti-sirom-republike-srpska-dobro-mjesto-za-investiranje/

Čekaćemo i vidjeti. Obično ne priča u prazno

To nije tačno. Vi ste subjektivni. Čovjek je 20 godina u vlasti u Srpskoj. Sigurno nije zaslužio povjerenje građana na lažima. Vrijeđate osobe koje su glasale za gosp. Dodika.

U poređenju sa drugim političarima jeste

Nakon ove rečenice: “Naglasio je da je Trebinje među najboljim destinacijama za odmor koje su proglasile strane agencije.” prestao sam čitati…

To je činjenica. Što vas to toliko pogađa.

Da, da, činjenica…. Ća je pusta Londra, kontra Trebinju gradu… Čovječe, nemojte više: još me boli trbuh od smijeha!!!😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Račiću svaka čast. To što je on napravio nije uspjelo nikom ni izbliza. Ako ga maknu samo će Banja Luka puno izbugili. Jako puno.

Ima i sposobnijih

Bila su druga vremena. I nije bilo LCC ekspanzije tada

Evo prvi mogu reci na svojem iskustvu. Nakon 6 godina rada u ITu zrakoplovne kompanije presao sam u drugu firmu koja mi je dala 35% vecu placu. 2020. i 2021. su bas bile teske godine sa rezanjem placa ukljucujuci i nas u IT sektrou no prezivjeli smo dok sam jos bio u toj zrakoplovnoj kompaniji. Velika mi se zelja vratiti no tek kada se industrija oporavi od zajmova/kredita koje su digli da prezive Covid period.

Sami ste sve napisali. Politika će smeniti Račića bez obzira na upozorenja Wizz-a i Rayanair-a. Njihov trenutni interes je postaviti nekog po političkoj liniji bez obzira na cenu. Ako propadne, pa bože moj. Ni prvo ni poslednje što je propalo. Na našim prostorima politika ne mora nikom ništa objašnjavati niti se mora kome pravdati. Rade ono što je njihov trenutni interes a to je uvek izvući nekako novac od države i napuniti džepove njime. To je mnogo lakše nego ga zaraditi.

Pa zar u Hrvatskoj nije isto takav primjer ili je možda sve tako super jer je u EU. Malo realnosti

Verujem da i u Hrvatskoj ima takvih primera u firmama gde država postavlja direktore. Ne znam ko je postavio direktora Croatie i zašto ga drži toliko dugo. Neki razlog postoji.

Osijek, Rijeka

Šta je bilo na Osijeku svih godina do sada. Sada samo najave. Možda ništa i ne bude od toga. A Rijeka. Aerodrom na moru koji jedva da ima letove. Ma da, sve je to ok jer je to EU

Pa vi stalno ponavljate kako najave ne znače mnogo.

Ne kažnjavaju se jer recimo 80% glasača u Srbiji nema pojma o mnogim takvim stvarima jer nemaju gde da čuju i vide. Jako puno njih zavisi od stranke na vlasti koja im tu i tamo da neki dinar i oni zahvalni do groba. Za izbore im daju po 2000 dinara (manje od 20 eura) ili brašno i ulje i svi sretni.

Račića je dovela politika na mjesto direktora i politika ga smjenjuje. Nije ni on imao pojma o avijaciji pa je postao direktor. Mnogo je uradio ali je mogao i više. Treba dati šansu i drugima da poboljšaju stvari. Terminal se na BNX samo malo proširio za njegovog mandata. Trebalo je mnogo više. Air Serbijina linija za Beograd je trebala da se poveća na minimum 3 puta sedmično po dva leta, ujutro i naveče. Mnogo toga se trebalo uraditi. Parking i automatska naplata su davno urađeni ali se još naplaćuje ručno. O higijeni u toaletima ne BiH sada kao i o na štikle namontiranim damama sa ekstenzijama koje dočekuju avione na pisti i čekanju vani na pisti red za pasošku kontrolu. Nije samo u pitanju broj linija nego i ostali normalni uslovi za putnike. Ne govorim o VIP lounge ili sl.

Alene, nije samo u pitanju broj. Ima mnogo stvari pored brojeva koje su važne

Vi ste subjektivni prema Račiću. Kad se u Tuzli smjenjivao direktor svakih par mjeseci, niste ih toliko branili a nisu baš loše radili.

Cargo zgrada je promašaj strogi a vi ga hvalite. Nemojte se blamirati

😂😂😂

Slazem se..

Kakve veze ima Ryanair i Wizz sa tim. Njih to ne interesuje. Svašta se ovde može vidjeti

Dajte link da i mi to vidimo.

Da ne povjeruješ. Balkanska posla na način ala Republika Srpska. Zašto ne uništiti sve. Račić svaka čast.

Pa Račića je ta ista politika dovela na to mjesto kao i sve direktore aerodroma koji nisu pod koncesijom.

Prestrašno. Podrška Račiću. Ne dajte da aerodrom propadne.

Neće propasti. Nije on aerodrom.

Ajmo Republika Srpska. Uništite sve što se godinama stvaralo na Banja Luci. Bravo genijalci.

Da, Racic je konj koji pobjedjuje.

Idemo onda na proteste sa gosp. Šćurićem na čelu. Struka prije svega

Šta je to grad Banja Luka uradila za aerodrom. Ništa. Sramota za gradonačelnika koji se samo hvali kako je najbolji

To prvi put čujem od vas

A baš svašta. Račić super vodi aerodrom. Tko god da dođe neće ni izblizu tako voditi aerodrom. Znači Banja Luka će samo pasti. Čemu to.

Dajte malo realnosti. Pa Račić do juče nije imao pojma o avijaciji. Malo se uhodao i zainteresovao pa ga sad neki dižu u zvjezde

Ne BiH se složio. Račić je mogao i trebao mnogo više da uradi.

Sve to stoji. Ali da je pare za cargo terminal uložio u putnički, bilo bi za pohvalu. Ovako promašaj

Koja budala moraš biti da otpuštaš nekog sa rezultatima Račića

Sramota da se Racic kao tako uspjesan direktor smjenjuje. Toga ima samo u Republici Srpskoj.

Nema nego i svugdje gdje politika o tome odlučuje i još mnogo gore. Npr. Croatia Airlines I dr

Predrag Todorovic nije nikakav strucnjak za vazduhoplovstvo a bio je postavljen po politickoj liniji kao prijatel Milojka Spajica koji je maltene vodio glavnu rijec u Vladi Crne Gore iako je Krivokapic bio premijer.Sasa Radovic nece dugo biti izvrsni AirMontenegra jer konkurs za izbor zavrsava sjutra tj 5.04.Inace Radovic pokazuje da je inteligentan da razmislja logicno i daleko je sposobniji od Todorovica.

“Da nije tako Air Serbia bi se danas mrcvarila sa SSJ100”

Ne bi jer ih nikada ne bi imala. Da, stoji da je SSJ napadno nuđen za JU ili za potrebe Vlade Srbije ali je uvek glatko ignorisan, čak ni razmazran. Za vreme najboljih odnosa bivših SSSR i SFRJ tadašnji JAT je imao samo zapadne avione a kako neće sad. Ovo je civilno vazduhoplovstvo i za razliku od vojnog tu postoje jasni kriterijumi kod nabavke aviona koji su se u JU uvek poštovali.

Da ne povjeruješ kako netko može smijeniti čovjeka sa tako dobrim rezulatatima. Povećati broj putnika za 1000%, 15 novih linija, 7 novih prijevoznika. Pa halo! Tko je ovdje normalan. Ovo se ne smije dozvoliti.

Niti tragedija niti katastrofa.

Ryanair je dovela vlada Srpske i platila. Nije Račić. Preuveličava se njegova uloga.

Potpisujem..

Nije platila nista. Niti centa. Niti jednog jedinog centa za privlacenje aviokompanija.

Kod koga su bili predstavnici Ryanair. Kod predsjednice Srpske i tako sve dogovorili

Koliko se linija ukinulo u zadnje vrijeme. Ko je za to kriv. Jel Račić nije? Njegov prioritet je trebao da bude linija Banja Luka Beograd koja se samo smanjivala za njegovog mandata. On nema veze niti sa Wizz niti sa Ryanair. To je platila srpska vlada. On je jedino Tivat odradio.

Air Montenegro je doveo gosp. Račić

Davno je mene prestalo bilo šta čuditi u ovoj zemlji. Tako da dolazak konobarice, pardon, ministrice prosvjete i kulture na mjesto direktora aerodroma ni malo ne čudi. Ali tužno jeste. Upropastiće sve što je urađeno do sada.

Imate prave informacije..

Ne interesuje nas primjer takve žene..

Mene boli briga ko dolazi, ko god dolazi dobro došao, izvinite na izrazu, prave od aerodroma veliko sranje, poserem se na Vladu R.S i ko odlučuje ko ce doci za direktora, Aerodrom treba da zatvore kada ga ne znaju voditi! 🤮🤮🤮

Nisam rekao da nije, ali je mogao dosta bolje, a i shvatam da nije bas ni imao neku podršku Vlade R.S, tako da, mislim da treba otjerati sadašnju upravu, Račića ostaviti za direktora, Vlada R.S-a treba znatno podici subvenciju prema Aerodromu, podici plate radnika da ne idu u strajk, i modernizovati zgradu Aerodroma, ono mi liči na (stalu) a ne na zgradu..

Jel vam smeta što je neko sposoban i uspješan.

To samo govori da je vrlo sposobna i pametna. Ona može da uradi za aerodrom mnogo više.

Kod nas je ministar finasija neko ko je zavrsio knjizevnost, i sada predlazu da vodi NATO, pa vi vidite.

Govorimo o ministru finansija G7 države

U njemačkoj je ministar spoljnih poslova bio taksista. Joška Fišer.

Pa što onda ex konobarica ne može biti direktor aerodroma

Nije gđa Trivić postala akademik. Nego izabrana u zvanje docenta. Akademik je nešto drugo. Ne znam možda je tako u HR

Predlažem Vas kao stručnjaka da ponudite svoje usluge.

a nije vam valjala Jugoslavija…

Dobar deo građana Hrvatske se ne bi složio sa vama Alene.
Tačnije, njih blizu milion koliko ih sada manje živi u odnosu na pre 30 godina.

Za njih milion znamo sigurno da se ne bi složili, inače ne bi otišli iz nje.
Za ostatak ne mogu da tvrdim, ali mogu sa sigurnošću da potvrdim da se makar deo ne bi složio.

To je već 1+ milion ljudi, ne kažem da je većina, ali jeste dobar deo.

Tako je, iskoristili su benefit EU i otišli iz Hrvatske, koja nije dobro mesto za život.

Iz perspektive miliona ljudi nije, to imamo crno na belo.

Dođite samo na bus stanicu u Minhen pa vidite koliko ima polazaka za Zagreb i cijelu Hrvatsku. Ništa vam drugo ne treba. Nisu ljudi otišli i je odlaze radi ljepote i novih iskustava nego radi lošeg života i malih plata

Demografska katastrofa (-25% stanovništva to jeste) vam govori jedno, a sad, vi možete tvrditi nešto sasvim drugo, brojke su neumoljive.

Koji nisu navikli raditi, vraćaju se.

100%

U Sloveniji se ne živi bolje nikako. Plate su male i ljudi beže u Austriju i dr. U Hrvatskoj med i mlijeko

Verujte da jeste. Dok je bilo para na Kamari u Ljubljanskoj banci koje su pripadale filijalama u ostatku Jugoslavije, fino se živjelo, pa su onda banku likvidirali

Alene, otiđite malo u Sloveniju pa se raspitajte kolike su plate radnika u fabrikama, ljekara i sl. Jako male.

Samo nešto veće plate imaju

A Jugoslavija bi što promjenila?

Sve to Alene stoji, nema priče. Ali da je sada veći standard ljudi nego U Jugi, nije.

Apsolutno netačno.

Svedok sam da kompanija Belgrade Airport ugnjetava svoje zaposlene, direktore boli uvo za svoje podredjene a moral je na najnizoj tacki ikada. Sto je najgore od svega, vecina nas obozava posao kojim se bavi, odlicni smo u tome, znamo sve kako Ali nas poslodavac polako odgurava od sebe.

Kolege se plase da se izgubiti posao jer je vecina ugovora na odredjeno, nakon onoga u Keteringu tek se plase.

Tu ste potpuno u pravu.. Kako kažu, onaj koji posmatra sa strane i ćuti na ne pravdu i zločin, je kao da je saučesnik i istome.

Takva je situacija u skoro svim “državnim” preduzećima i apsolutno svim javnim institucijama. Svi se boje za posao jer je većina zaposlena po partijskom spisku. Možeš biti hrabar na poslu ali kad dođeš doma treba novac.

Ni JU nije daleko iza… Na žalost…

Koliko god se ovdje sve čini tačno, nadam se najiskrenije da ste u krivu. Samo kratki komentar na B&H Airlines, imao je i Turkish oraha u džepu. Sve je tačno za vlast, ali nije bila sama u tome. Znam dobro zašto ovo govorim vjerujte mi.

Po informacijama radnika iz firme:

– Direktori koje je postavio Turkish Airlines pravio je namjerno neprofitabilne rute, tipa Istanbul, Kopenagen,…;
– Slotovi sa aerodromom Sarajevo pravljeni, u dogovoru sa vladom FBiH, da Turkish kupi sve putnike za Istanbul a B&H Airlinesu su neki slotovi bili tipa 15 min. nakon Turkishevih (znači neki višak putnika ako ima da pokupe oni) i plus nevjerovatno ali karta ATRom bila skuplja od one Turkisheve sa A32X ili B737, u najmanju ruku nije trebala ruta ni postojati zbog Turkisha;
– Ugovor za avione koji su trebali biti dostavljeni nikad u potpunosti nije ispoštovan niti su postojeći avioni prebačeni na E7 registraciju (što je bio dio ugovora).

Imaju i video reportaže sa televizijskih kuća na youtube-u, vrlo lako za pronaći…

Još jednom da napomenem, ne krivim ovdje Turkish ni ublizu koliko krivim naše ljude koji su ovo i dopustili sve i radili još gore stvari, od kašnjenja plata radnicima do 10-11 mjeseci nekad pa do katastrofalnih radnih uslova, da ne pričam o prijetnjama otkazom ako se desi neposlušnost… Eto za te stvari nije kriv Turkish, ali nikako. Jednostavno nije bilo tada nikome u cilju da se firma dovede na neki barem održivi nivo, da ne kažem profitabilan. Na kraju nikome nije bilo stalo ni da se izbore da firma opstane. Jednostavno sve fuj potezi stranačkih kadrova koji su za istu samo skupljali bodove i služili kao marionete za njihove ciljeve. Stvarno se može retrospektivno pogledati u emisijama na youtube-u. Ovo je sve i mimo prethodne Air Bosne (o čijem poslovanju ne znam toliko koliko znam o narednoj). Nadam se da se razumijemo sada.

Slotovi sa SJJ? A da možda ne mislite na slotove u IST?

@Alen Foglar, za SJJ znam 100%, za IST stvarno ne znam kako su se dodjeljivali slotovi, međutim zna se kako IST i ostali turski aerodromi rade slotove sa Turkishom. Turkish će uvijek imati prednost nad bilo kojim drugim operatorom u Turskoj. I to se zna i neosporno je, ono što je sporno je SJJ, gdje su “naši” davali te slotove kako je Turkishu odgovaralo.

I još nešto, izvinite, zaboravio sam u prošlom komentaru. Zašto se danas ne pokreće priča o novom avio prevozniku u BiH?

Suprotno onome što je @SU27 rekao o osnivanju neke nove firme u članku iz arhive o FLY BOSNIA (presmiješno je zaista), ne smije se ni pomišljati na to u dogledno vrijeme u institucijama države BiH ili entiteta FBiH (RS nema taj problem jer se nije obrukao u tom smislu ni ublizu). Zašto? Prvo, dugovi od B&H Airlinesa su preogromni, stečajni postupak pred likvidaciju nije ni ublizu gotov, nikad se još strana dugovanja (npr. prema aerodromu u Zurichu ili prema Eurocontrolu, a ima ih još mnogo drugih) nisu isplatila, radnici nisu obeštećeni svi do kraja nikada.

Avio prevoznik je kod nas sada jedna Pandorina kutija koja se ni pod razno ne smije otvarati. Mogu izaći u javnost svakakve stvari koje su se dešavale, imaju odličan razlog zašto se to nije do sada desilo. Svi šute, svi će još dugo i šutjeti. Moraju nekako sakriti sve što su radili ako hoće mirno do penzije (svi odgovorni u slučaju B&H Airlines).

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!