zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

UKRAJINA UPDATE 18

Ruska agencija za zračni transport je doživjela cyber napad na svoj server i pritom su izgubljeni svi dokumenti, podaci, registracije letjelica, te e-mailovi. Navodno backup-ovi tih podataka ne postoje jel je Rusko ministarstvo finansija odbilo dodijeliti sredstva za tu namjenu. DM

Ruska Royal Flight je u ozbiljnim problemima, a spominje se i likvidacija kompanije kao moguće rješenje. Kompanija u floti ima 15 aviona od kojih 6 širokotrupaca.

Ruska LCC Pobeda je prizemljila 40% aviona, te smanjila broj linija i frekvencija. Kompanija će operacija voditi sa samo 25 Boeinga 737.

MC-21 će kasniti dvije godine u serijskoj proizvodnji. Avion ima 175 narudžbi isključivo u Rusiji i Azajbedžanu.

Nakon što je Ukrajina protjerala Ruse iz Antonovovog Hostomel Aerodroma i preuzela kontrolu nad istim, te ustanovila da je najveći avion na svijetu An-225 Myria uništen, sada je ustanovljeno da je i jedan An-124 koji je ostao na aerodromu ozbiljno oštečen iako je bio u zatvorenom hangaru u kojem nije bilo borbenih djelovanja.

Najveća svjetska lezorska kuća AerCap traži od osiguravajućih kuća 3,5 milijardi USD kompenzacije za avione i motore koje je Rusija zadržala kao odgovor na sankcije. Navodno i druge lizing kuće planiraju tražiti novac od osiguravajućih kuća. Ukupno je Rusija zadržala aviona u vrijednosti 10 milijardi USD.

LATAM je odlučio zbog Ukrajine ponuditi UNHCR-u dvije usluge. Kompanije će besplatno prevoziti humanitarnu pomoć u svom cargu, te će ponuditi privilegirane vrlo niske, a nešto i besplatnih karata za izbjeglice na svojim letovima.

Wizz Air je objavio da zbog rata u Ukrajini otkazuje letove za Rusiju tijekom cijelog ljetnog reda letenja, tj. do samog kraja 29.10. To znači da Wizz Air neće imati letove za Rusiju više od 8 mjeseci. Wizz Air je u I. mjesecu imao više od 1300 letova za Rusiju i Ukrajinu, a imao je i bazu u St.Petersburgu.

autor: Dren Milinović, dopisnik (Sarajevo) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Royal Flight

80 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

A sad pomalo sideline tema. Kad sam se prije nekoliko mjeseci čudio zašto Airbus ide u otvoreni sukob sa Al Bakerom/Qatarom… Većina je rekla, može im se… Posao cvjeta.
Nakon što se desila Ukrajina, tko zna hoće li azijske kompanije trebati toliku količinu A350? Aeroflotovi naručeni A350 se tek trebaju prebaciti nekom drugom. I? Airbus je odustao od povećanja proizvodnje A350, čini mi se ništa prije 2025.
Sad još nek Boeing rješi problem sa 787 i krene s isporukama? To je onda “a whole new ball game” što bi rekli ameri 🙂

Pretpostavljam da ste u pravu, no mislim da nakon max-skandala, FAA “opako trenira strogoću” na Dreamlineru.

787 ce krenuti sa isporukama do kraja mjeseca.

Ljudi, danas bila vest da Srbija kupuje nove rafale. Izgleda da se nastavlja Stojko vs. Pimpek takmičenje, i da je Pimoekovo privremeno vođstvo anulirano i da je rezultat opet postao nerešen.
I Stojko i Pimpek su izabrali najskuplja rešenja, a Francuzi će se omastiti. Doduše Stojko je možda morao jer narednih par godina nema ništa da se kupi sa Istoka.

Aeroflot je juče otkazao sve internacionalne letove do 31.10.
Očigledno je da će sve trajati, čim sada otkazuju bukingde za 9 mjesec.

Izvor? Najavili su obnovu letova prema “prijateljskim zemljama”.

A u sledećoj iteraciji će osiguravajuće kuće da se preko svojih država nekim pravnim čudom naplate iz ruskih deviznih rezervi i sve rešeno. I Rusi zadržali avione i smanjili saldo svojih potraživanja od Zapada. Evro od gasa će na moskovskoj berzi zameniti u rublje. Eventualno će ponuditi popust za kupovinu u rubljama.
Jedino će oligarsi biti emotivno potrešeni.
A sve baš briga za unesrećene Ukrajince i Ruse. Evo već se Beograd polako puni. Nadam se da će kod nas pronaći svoju sreću i da će se lepo osećati.

😂😂😂 da. Bas je pred bankrotom. Mozda u vasoj glavi.

Država koja dnevno prihodu je više milijardi dolara i eura pred bankrotom.

Ma kakav bankrot, molim vas, nakon mesec dana rata. Besmislena propaganda sa ciljem da se evropsko mnjenje navikne na stezanje kaiša. Što se mene tiče voleo bih da Putinova Rusija danas propadne ali to se neće desiti za deset godina. A nemačka privredna komora najavljuje povećanja cena u maloprodaji za 20-50% samo tokom aprila. Imaćemo hunger games pa ko bude izdržljiviji…

Ako nije tajna možete li nam reći koliki je kurs rublje danas i koliko je devalvirala? Pošto vidim da se u sve razumijete. Sjećamo se sankcija za Srbiju pa tako i bankrot Rusije očekujemo.

Rublja je danas tačno na 1 naprema 84.
gledajte medije i jedne i druge. probajte malo razmisliti o čemu se priča, a ne unaprijed prihvatatai k znanju samo ono što dođe iz sjedišta nato pakta.
nije to baš tako kako se priča.

Zato što zapadni mediji izveštavaju o hemijskom oružju u Iraku objektivno i nepristrasno. A vi im verujete jer ste indokrinirani i nemate očigledno svog mišljenja. Šta kažu ti objektivni mediji o dronu koji je pao u Zagreb? Verujete fabriku laži i to je vaš problem, živite u medijskom mraku što se i očigledno vidi.

A ovo za sankcije prema Srbiji vas pitam kada se očekuju zbog neutralnosti Srbije u ovom sukobu, vi ste ih najavljivali.

Opet pišete nešto u šta se ne razumijete, dešavanja sa JANAF su vezana za NIS koji je u ruskom vlasništvu a ne zbog “sankcionisanja” Srbije. Stvarno ne mogu da razumijem taj mentalitet vaš, trudite se da vaša bude zadnja i hoćete da budete u pravu uprkos činjenicama da apsolutno ne vladate materijom! Kako se to zove?

23 februara kurs rublja prema euru je bio 91,88 a danas je 93,39! Zašto iznosite podatke koje očogledno ne znate?

Samo ukucate u Google “1 EUR RUB” i dobijete današnji kurs. On je 1 EUR = 93,17 RUB. 140-150 je bio pre mesec dana, zadnjih nedelju dana rublja raste prilično.

U ovakvom vremenima morate obe propagande pratiti.
Rublja je već par dana skoro na predratnom nivou.
Svi naredni dugoročni ugovori će ići u rubljama ili juanima. Pare se više neće držati na Zapadu.

Osiguravajuće kuće će uzeti pare od zaplenjenih deviznih rezervi (300 – 10 milijardi evra). Šta nije jasno?

A inflacija? Koliko se za te rublje moze robe (domace, uvozne) kupiti? Pitam za obicne ljude…. oligarsi imaju “svoje karkulatore”! :). Sem Rusije i Belorusije, ko jos prima rublje?

A najveći paradoks je što osim gasa nema nijednog uzroka za poskupljenja po Evropi.
Reč je o čistim špekulacijama sa ciljem da se sprovede Veliki reset i uništi mala privreda.

Čekajte, pa da li rublja raste ili je devalvirala? Odlučite se za nešto. Da li je Rusija pred bankrotom ili nije? Izaberite jedno pobogu.

Bolje kažite običan Rus je u problemu. Vlast i oligarsi nisu. Malo su emotivno potreseni bili pola sata.
Isto kao kod nas 90ih (pročitati Domagoja Margetića i slične).

Veliki reset neko pravi, kao što je najavljeno, a Rusi će biti izgovor.

1) Rusija je prije rata imala 643mlrd $ rezervi, od čega je 415mlrd zamrznuto sankcijama, još 132mlrd blokirano zlatnih rezervi, a 39mlrd rezervi si potrošili na mjesec dana rata. Trenutno Rusija raspolaže sa još 60mlrd $ rezervi.
2) Tečaj rublje je fiktivna brojka po kojoj nitko ne može kupiti devize, zbog čega i nitko nije spreman trgovati u rubljama, slično kao u vrijeme SSSRa. Dodatni problem je sto održavanje takvog tečaja (mjera radi politike i unutarnjeg mira) odnosi velike devizne rezerve sto nije dugorocno (vidi 1).
3) sankcije se tek počinju osjećati, treba par mjeseci da vidimo pravo stanje

Mi smo bili pod sankcijama. Presložiće trgovanje da ide sa Azijom, Turskom i ostalim delovima sveta. i to će biti manje više dovedeno u neko redovno stanje
A avijacija će im postati neka varijanta situacije u Iranu.
Sve u svemu preživeće, ali će mnogo Rusa napustiti zemlju.
Ne zaboravite da sada više zarađuju od izvoza gasa, nafte i sirovina čak i kada daju popust.

Ono što iz iskustva Srbije mogu reći, je da će sankcije samo ojačati režim i vladajuće poslovno-političke strukture.
Narod će osiromašiti i biti podložniji manipulacijama.
Mi i dan danas muku mučimo sa uticajem 90ih. I tome se kraj ne vidi.

Nije pao zbog sankcija. Jednostavno se skupila dovoljna količina besnih ljudi. A i to kada je pao je bila jako tanka većina.
Verujte mi da sankcije neće ništa rešiti, Samo će radikalizovati obično stanovništvo i skrenuti pažnju sa mnogobrojnih ozbiljnih problema u društvu i nedostatka demokratije.
A možda bitnija stvar koju diplomatski veleumi sa Zapada, koji nijednu krizu na ovom svetu nisu rešili, nego samo dodatno zagovnali, je ko bi došao posle Putina na vlast.
Da malo manje čitate vodeće zapadne medije, a malo više uistinu nezavisne, ili barem da čujete šta kaže druga strana, znali biste da je Putin mala maca u odnosu na ostatak političke ponude u Rusiji.
On, šta više, jako dugo i godinama balansira, protiv želja mnogih iz armije i politike, i uleće u vojne sukove tek u krajnjoj nuždi.
Većina Rusa se oseća direktno ugrožena od NATO i svima je jasno da je to jedan osvajački ofanzivni savez koji postoji da bi ih u pogodnom trenutku izgazio.
I sećaju se i dalje koliko ih je iziginulo u genocidnim zločinima 1941.-1944. tokom nacističkog napada.

Ko će ga znati zašto je napao Ukrajinu. Ja moram da priznam da nisam to očekivao. Ne napada se tolika zemlja sa tako malo vojnika, pa još poluspremnih regruta prvih dana. Nešto čudno je tu u pozadini. Pogledajte malo različita mišljenja o tome a ne samo od CNN lajavaca.

Realno svet bi bio bolje mesto da se NATO rasformirao na kraju Hladnog rata i da su se batalili širenja ka ruskim granicama.

Apsolutna neistina kao i sa guvernerkom narodne banke Rusije, ni 300 milijardi nije zamrznuto sankcijama, i trgovanje sa rubljama totalna neistina, vaše laži ovde ne prolaze već dugo

Pa svugdje pobogu, Vatikan je recimo prije neki dan za plin uplatio 10 miliona eura u rubljama, eto pitajte njih gdje su ih promijenili. Postaje mučno slušati vas sve indokrinirane koji vijesti o Rusiji slušate samo iz zapadnih medija, uključite malo glavu, ja ne mogu da vjerujem da su vam mozak toliko isprali i sljepo vjerujete svemu. Prvo što mi na pamet pasne izjave MAX koji je tvrdio da je Elvira Nabiulina dala otkaz i to je sa takvom jarošću tvrdio da je bilo bolno slušati. Takođe smo čuli vijesti o hrabrim vojnicima sa Zmijskog ostrva koji su posthumno nagrađeni a oni svi živi, pa o ubistvima ruskih generala koji su se kasnije pojavljivali živi i sad smo evo došli do genocida u Buči, koliko dugo ćete braniti drugoj strani da iznese svoju tačku gledišta i uporno živjeti u medijskom mraku? Zar vas nije sramota te zatucanosti? Zar vi nemate neki svoj stav vezan za slobodu govora i izražavanja? Rusija bankrotira po vama svaki dan i rublja propada i ne može se promijeniti nigdje! Dajte ljudi malo ozbiljnosti, mučno vas više slušati, nasjedate na propagandu lošeg glumca u režiji zapadnih lažova, nije sve baš tako, istina je negdje po sredini i situacija više nego ozbiljna, a sve dok ste toliko pristrasni biće sve gore i gore. Drugu stranu treba slušati i sa njim razgovarati, nije vam to bijedna Srbija ili Irak koji ćete vi svojim lažima demonizovati i provesti vojnu akciju i uništiti, ovo je ozbiljna sila koja ima moć da uništi čitav svijet a vi tome samo pogodujete svojim lažima. Danas je ta budaletina izjavila da Ukrajina više stradala nego za vrijeme drugog svjetskog rata, on svojim glupostima se trudi da izazove treći svjetski rat a vi toj budali vjerujete sve.

Samo bih još jednu vrlo važnu stvar dodao na sve, ona vrlo mnogo govori o stanju uma kod zapadnih političara, u jedan glas svi arlauču SLAVA UKRAJINI u znak podrške Ukrajini! Malo je vjerovatno da oni ne znaju o kakvom se pozdravu radi, to je čisti nacistički pozdrav iz 2 S.R. samim tim oni definišu ukrajinsku vlast i izražavaju svoj stav. Što se toga tiče preporučujem vam da pogledate poljski film Volyn iz 2017 godine, da vidite šta su radili ljudi koji su urlikali taj izraz u pozdrav, da, poljski film vam preporučujem da ne bude da je to ruska propaganda.

*THE INFORMATION THAT THE VATICAN BOUGHT RUBLE FOR THE RUSSIAN GAS IS BASED ON A SATIRICAL POST.”
Toliko o vašim informacijama :))

Takodjer, informaciju da je Nabiulina predala ostavku i da je Putin odbio sam vidio na ruskim stranicama, da bi idući dan nestale. Slično kao sto su nestale o broju poginulih pa je na kraju ipak ispalo tocno.
Vjerujete Lavrovu i njegovim informacijama? Da nece napasti Ukrajinu i da su to samo vježbe?

Polako polako. Tek je u povoju. Sa Kinom će biti u juanima i rubljama. Sa Indijom u rupijima i rubljama.
Živo me zanima po kom pravnom osnovu su zadržali ruske državne rezerve u zapadnim bankama. Nemoguće da je po ustavima i pravnim sistemima zapadnih zemalja dozvoljeno da trenutna vlast sedne i donese odluku da se nekome pare zaplene. Pa to ne rade ni masovnimi ubicama i dilerima droge bez dugog i ozbiljnog sudskog procesa.
Da li će i kada Libiji i Venecueli vratiti pare odnosno zlato?

Ovaj portak ne može sebi doći kako to neke zemlje mogu zamrznuti pare, a uopće se ne čudi što su vlasnici tih para agresori na suverenu državu. Mein Gott!!!

To sve nije tačno. Ja kao i mnogi dobronamerni ljudi širom sveta isto osuđujem i kada to radi NATO, Amerika, Britanija, ko god. Pa i kada to radi Rusija. Ja sam tu jako dosledan, pogotovo zato što smo mi to doživeli.
Samo vi i vama slični koji se naduvavaju zapadnim medijskim tokovima ste posebno ogorčeni kada to radi Rusija a sasvim vam je u redu kada to rade vaši saveznici individualno ili vaš vojni savez.
Ovako ako se nastavi sve male zemlje treba da se zabrinu za svoj suverenitet.

Mene u ovom ludom svetu više ništa ne može iznenaditi. Onaj zbunjeni sovjetski krš što je pao pored studentskog doma u Zagrebu me je jako zabrinuo. Ko zna šta je te noći nekom ludaku palo na pamet. Bojao sam se da će Kina iskoristiti priliku i krenuti na Tajvan. I onda bi krenulo u stilu svi udri po svima. Srećom to se nije desilo.
I zato je od velike važnosti da mi u našem regionu maksimalno na svakom nivou od običnog čoveka do predsednika države radimo jedni drugima u korist, a time i sami sebi

Wizz otkazuje letove za Rusiju do kraja 10. mjeseca. Opako!
A sve ovo ostalo, stvarno nije dobro po Rusiju.

Wizz svakako nije ni imao mnogo linija ka Rusiji. Wizz ima sad vecu brigu gde da uposli avione iz Ukrajine. Imali su ogromno trziste tamo.

Ovaj potez Wizza je za ocekivati – jer, da se i sutra potpise “mirovni ugovor” , Rusija ce ostati iza “celicne zavese” jos duuugo vremena (sa ili bez Putina na celu vrhuske, nebitno). Bice to prostor gde je Bog rekao “laku noc”, u privrednom, tehnoloskom i kulturnom smislu. A novi set sankcija sledi. Pa, potom sledi obrada ratnih zlocina, i ratnih razaranja… Ovaj rat je definitivno promenio “grografiju sveta”, i mislim da je je to svima sada jasno (posle 40 dana rata).

Znači, Exclusion Zone? Da nemaju plina i nafte mislim da bi im to stvarno bio scenarij za sljedeća desetljeća, a ovako…..hm…..vidit ćemo što će biti…

Informacije radi, Rusi su u mjesecu martu prodali Indiji nafte količinu ravnu čitavom izvozu nafte za cijelu prošlu godinu, takođe i Kina kupuje mnogo više, Amerika u zadnje vrijeme kupuje mnogo veće količine nafte od Rusije nego što je ranije kupovala, sankcije koje su uveli na kupovinu nafte od Rusa stupaju na snagu tek za 40 dana. Nego vi meni recite koje su to EU zemlje otkazale naftu i plin i koliko su ranije kupovali pa ćete shvatiti da je to smiješna količina. Evropa za sada ne može bez ruske nafte i plina i pitanje je da li će ikada moći. A Rusi će kupca za to uvijek naći a Evropa dobavljače teško. Vi ste spominjali Iran i Venecuelu, moram vas ogorčiti, ništa od toga, oni tako lako američka zvjerstva ne zaboravljaju.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!