zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Business loža u Zagrebu veća i manje luksuzna

Busines loža u Zagrebu je proširena i preuređena. Sada ima daleko više mjesta, što je dobro jer je istinski jako nedostajalo mjesta, pa su putnici u vrijeme gužvi tražili mjesto više, neki ga nisu uspjeli ni naći. No, istovremeno je loža izgubila na luksuzu. Naime, sada su postavljeni stolovi na mjestu gdje su bile masažne fotelje koje su izbačene. OK, ove koje su bile do sada su bile u tragičnom stanju, ili nisu radile ili su se doslovce fizički raspale, nedostajali su dijelovi, koža je otpala, istinski sramota. No, MZL Zagreb umjesto da je nabavio nove masažne fotelje ona ih je rađe izbacila. Uz to smanjen je prostor sa foteljama da bi se dobio prostor za stolove. Istinski jako loše. Sada je business loža tek osrednji kafić, ništa bolji od kafića MZL Zagreb. Jako loše!

I te kako treba postaviti pitanje što je sa seljenjem lože na 3. kat, tj. tamo gdje su nekada bili šalteri za kontrolu putovnica. MZL Zagreb je rekla da će to napraviti, no očigledno od toga ništa, te taj prostor zjapi prazan. Istovremeno u Zagrebu nedostaje ugostiteljskih objekata koji bi se mogli staviti na prostor sadašnje lože.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: MZL Zagreb

109 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zagreb pod hitno treba veću ložu. Ili možda čak dvije lože kao i Sarajevo. Jednu veću business ložu i jednu manju ložu za putnike prve klase.

Razgovaramo sami sa sobom, jer AP ZAG nikada ne odgovara, ne demantira. Kakve su teZAG lože spram Splita ili Beograda, za početak?!

Splitska je najgora moguća. A pišite vi hvalospjeve o Lukši.

A što su svi oni članci gdje vi hvalite upravu Splita? A uprava gora od uprave OU.

Toliko je dobro vođen da nema ni adekvatne piste, ni rulnice, ni dovoljno parkirnih pozicija. Kiss&ride ne postoji. Loža je među najgorima u regiji iako je dugo vremena broj legacyja u Splitu bio najveći. Ugostiteljska ponuda je užasna.

Hvala na obrani HDZa.

Ne shvaćate vi ništa.

Hvaljenje ZL Split je hvaljenje HDZa.

Nije vas briga za HDZ ali vas je briga za Tomaševića.

Tomasevicu, jesi to ti?

Boli vas briga za razvoj jedne državne zračne luke? Bravo Alene.

“Eto ni ne znam da postoji sprega Aerodroma i HDZ-a i nije me briga..”

A radi ga loše i vi to branite.

Branite HDZ i ne kritizirate ga.

To se vidi po vašim dobrim odnosima sa HDZovcom Lukšom.

Je li Lukša u stranci?

Splitska zračna luka je odlično vođena, pogotovo kad se uzme u obzir da jedna od osoba koja je dio Uprave na pitanje kako uspiju opslužiti toliki broj zrakoplova i putnika u ljetnoj sezoni kaže kako nema odgovor na to pitanje. Ali odgovor imaju djelatnici koji rade mjesečno i do 250 sati u nikakvim uvjetima tijekom tih 6 mjeseci u godini, a to je tek početak priče koja je, nažalost, iz sezone u sezonu sve gora i gora.

Da se riješiti svih vas HDZovaca ova država bi bila najsretnija na svetu.

Da da.

Gdje je rulnica? Koja to odlično vođena zračna luka (a da nema stajanku na početku piste) sa 3.5 milijuna putnika nema rulnicu?

Kaže Bajić da je pre rano. Hoćete mu vjerovati?

A to je jer?

Pročitajte moje komentare o Lukši.

Neproširivanje aerodroma, a što dovodi do gotovo nemogućeg opsluživanja dovoljnog broja zrakoplova, je vama impresivno?

Sjevernu stajanku? Ne. Novi aerodrom? Također ne.

Nije poanta je li nešto napravljeno već je poanta koliko je toga napravljeno. A napravljen je minimum minimuma.

Sjevernu stajanku? Kao što sam rekao – ne. Dobio je aerodrom nekakvo miki maus proširenje stajanke na zapadu. Smijurija.

Rent’a’car poslovnice? Sve je to lijepo i krasno, no gdje je adekvatna pista? Gdje je rulnica? Gdje je stajanka veličine dubrovačke (pa ne mora biti ni tolika, no imati svega 10 pozicija gdje može stati A320 je smijurija)?

Jer jest smijurija.

Početkom 2.mjeseca ove godine letio sam ZAG-SPU-ZAG u businessu i imao pristup u oba business salona.

U Zagrebu je “sjeverni” dio salona bio zatvoren, u preostalom djelu je bila velika gužva. Let je bio 15.05, puna lože, mjesta ni za lijek. Ponuda solidna, rekao bi manje više standardna.

Povratkom iz Splita 19.50 smjestio sam se u salonu, ono što je fascinantno je da ima puno mjesta, loža gleda direktno na dio piste iz smjera Trogira možete pratiti dolaske, a i djelomičan je pogleda na stajanku. Ponuda jadna, nažalost. Nikakva topla hrana (npr. juha), ništa od peciva (burek je sceince fiction), samo krekeri i sl. Možda se početkom sezone stavi kvalitetnija hrana, vrag će ga znati.

Ocjene – Zagreb solidna 4 (mali prostor, dobra ponuda), Split jedva 2 (samo zbog prostora i pogleda, ostalo ništa ne valja).

zag loža (bio mnogo puta zadnjih godina, zadnji put 04/23) je u rangu beg lože (također više puta zadnjih godina, zadnji put 06/21), air serbijina je klasu iznad, ala carte naručivanje, posluga za stolom, prema nekim renomiranim specijaliziranim blogovima najbolja loža iz priority pass ponude (osobno mišljenje autora a ne neko glasanje ili izbor), splitska klasu ili čak dvije ispod (bio 04/23), ponuda se svodi na osnovna alkoholna i bezalkoholna pića te grickalice i slatkiše, forte joj je pogled na stajanku, doduše kroz zgradu terminala i dvostruku staklenu stijenu, uživao sam u tome, gemištima i kikirikija. Splitska nije u PP programu dok ove tri jesu, za ostale programe ne znam

zaboravih napisati, u JU loži sam bio 12/21, a navodno je u međuvremenu izbačen a la carte i posluživanje, neka me neko ispravi ako griješim

Ako će ići s onim cjena ugostiteljskih usluga kakve su im danas, onda i ne treba novih ugostiteljskih sadržaja… Samo ukoliko bi se cijene “unormalile”onda bi to imalo smisla. Ipak nisam ovca za šišanje i enormen ekstraprofite.

Ako sam dobro razumeo, izbačene su fotelje i umesto njih stavljeni stolovi? To je proširenje? Ovo je vest? Neka fotografija, nešto?

Jedna tema donekle vezana za lože. Tema – koje europske (kreditne) kartice nude pristup najvećem broju loža. Meni su uslijed korone istekli bodovi, nema više amexa za skupljanje bodova, ono od croatie je tragično. Uzeo sam zlatni diners ali moram tek skupiti neko iskustvo šta mogu s tim.

To s karticama i skupljanje milja i pokloni koji se mogu dobiti i putovanja. Ima tu materijala za dobru analizu. Malo za promjenu. Ali da ne bude sad neki stiklic sa pet rečenica. Da moze da se čita uz kafu i cigaru ujutru

“Evropske” kreditne kartice vam za ovo ne znače mnogo, jer vam niko neće odobriti kreditnu karticu u zemlji u kojoj niste rezident/poreski obveznik. Tako da je u vašem slučaju tema koje hrvatske kartice (banke) nude Priority Pass/Lounge Key pristup, s tim da najbolje lože ne učestvuju u ovim programima.

“najbolje lože ne učestvuju u ovim programima.”?? I loža u Zagrebu i Air Srbijina loža u Beogradu primaju Priority Pass i Lounge Key.

generalno najbolje lože, tipa Lufthansa senator ili first lože i ekvivalenti drugih aviokompanija ili kartičnih kuća

može se ali ne karticom izdanom u Hrvatskoj. Govorim iz osobnog iskustva pa mi molim vas nemojte napisat da nije istina. No takve lože kao ni ostale elitne lože aviokompanija i kartičarskih kuća ne sudjeluju u PP ili LK programima što je prvi Anon ispravno primijetio.

U Air Serbia lounge se vise nece moci uci s Priority passom, guzva im je bila pa ukinuli.

Ne, to tek od 25.03.2024. Do tada i dalje može

loža izlazi iz PP programa a do 25.03. je još tranu i može se uć na PP

Čak i nije tako, većina tih partnerskih kartica koje izdaju aviokompanije su dostupne za sve EU gradjane, imam jednu takvu. Veći problem je šta većina tih kartica osim što dobijes par milja/bodova kod kupovine vise ne nude nikakve privilegije.

napisao sam već dvaput, elitne lože aviokompanija i kartičarskih kuća, recimo LH Business, Senator i First lože, Amex Centurion, KLM Crown… u te nećete uć s PP ili LK

Sa Gold Dinersom možete ući u preko 1300 salona diljem svijeta. Rijetki ne priznaju zlatni Diners. Popis salona imate unutar ECC aplikacije. Prvu godinu imate neograničen broj ulazaka u salone, a nakon toga ako ostvarite minimalnu potrošnju na kartici odnosno zbrojno na svim karticama ako imate dodatnog člana.

Super info, hvala!

Diners koristi Priority pass i gdje to ima moze se uci dinersom.

ne znam kako kod dinersa funkcionira ali kod amexa tako da je među pogodnostima puno članstvo u PP, zatim se prijavite u PP, i onda s njihovom karticom fizičkom ili digitalnom ostvarujete ulaz u ložu. Treba i reć da su na nekim tržištima neke lože ili restorani isključeni ako ste član PP-a preko amexa, u principu bi trebalo biti vidljivo preko PP aplikacije a meni se još nije desilo

Diners Miles and More (Erste), to je u biti Priority Pass, nudi besplatan pristup u Zg lounge i ostale koji imaju ugovor s Priority Passom, ako ste u pola godine potrošili 2400 eura preko te kartice. Ako niste, plaćate ovisno o loungeu, piše u aplikaciji točno za svaki lounge. Otprilike nekih 20-30 eura. Za gosta plaćate uvijek, ostvarili prag ili ne. Neki su loungevi super i isplate se i da nadoplatite (recimo Barcelona), a neki su koma i gubljenje vremena i da vam je besplatan ulaz (tu je konkurencija poveća). Nekim su aerodromima loungevi očito bitni, a na nekima su tu jer eto red je da ih imaju pa je nabacano par fotelja koje vape za čišćenjem, neke bezvezne “hrane” i to je to. U Zg loungeu zna recimo biti prevruće, osim što zna biti krcat. Meni osobno i nije tako loš ako nije pun. Osoblje je malo kilavo nekad, prebiru po mobitelu umjesto na čiste stolove, vidio više puta, pogotovo mlađi zaposlenici. Da bi moglo bolje na aerodromu na kojemu golemi prostori zjape prazni, bi. Da ne spominjem da Zg lounge nudi pogled na ništa. Ako letite izvan Schengena, bolji je pogled s onih ležaljki na katu. Priority Pass je općenito sve lošiji, npr. više se njime ne može ni uz plaćanje u lounge na Heathrowu na terminalu 2, a donedavno se moglo. Jedino možete ući, čini mi se, platinastim Americanom, koji u HR ni ne postoji, odnosno ako imate lounge key ako se dobro sjećam, ili, jasno, biznis kartu. Nijedan lounge vam neće reći plaćate li preko Dinersa Miles and More upad u lounge ili ne, provuku karticu i onda ovisi o Ersteu hoće li vam naplatiti, dakle sami morate znati plaćate li, ali imate aplikaciju za to. Visa Miles and More isto ima Priority Pass, ali plaćate upad u loungeve uvijek. Nisam ni znao za zlatni Diners. Bilo bi dobro vidjeti usporedbu.

Business salon zracne luke nije veci nego prije, iste je povrsine.
Samo je u salonu promijenjen namjestaj cime se povecao broj mjesta za sjedenje.
Ovo je po meni pohvalno jer je u salonu bila cesto guzva, pogotovo u jutarnjem valu Croatije.
Kako je ovo zahtijevalo samo novi namjestaj smatram ovo dobrim rjesenjem koje je uz male novce rijesilo problem zakrčenosti. A za novi business salon bi trebalo vise vremena za sagraditi ga, a sto svakako mogu s vremenom. Zagreb nije tako veliki aerodrom pa mu je ovaj salon dovoljan.

Krivo ste vidjeli.

Imate neku fotografiju tih gužvi? Opšte je poznato da se u Zagrebu povećava udeo LCC čiji korisnici retko koriste taj salon pa ne znam ko ga toliko koristi i pravi gužvu o kojoj pričate. Čemu megalomanija ako za tim nema potrebe a nema izgleda ni da će je biti u skorije vreme?

pogledajte gore malo više, ja ju recimo koristim i kad s lcc putujem, zahvaljujući priority passu

pa ulaz je prema sjeveru, pogled na pistu je prema sjeveru

Nije povecana povrsina, tv je na istom mjestu, a taj zid je trebalo pomaknuti za prosiriti se. Plocice isto nisu mijenjane, a i kako bi se kuhinja mogla skratiti bez vece intervencije. Ocito rijetko idete u taj salon kad to niste uocili.
Kad su dodali vise stolova i stolica nisam dozivio guzvu za sjesti. Zna biti popunjeno, ali mjesta ima.

cini se da su mogli u pocetku planirati malo bolje, cijeli terminal gleda na pistu, ali ne i lounge, lounge ima jedan zenski i jedan muski wc (s rasklimanom pipom na lavabou valjda vec godinu dana). Mora li ovo biti ovako traljavo? OK, bar su nesto preuredjivali. Cini mi se da bi sve moglo biti puno bolje uz samo malo vise truda. Da, tu je koncesionar koji ima svoje (financijske) interese, o tomu se na ovom portalu dosta pisalo i komentiralo.

pa šta niste neki dan tvrdili da se još preuređuje?

Znaci prije 10 dana sam bio pitao jel se preuredjuje i to je onda bio prvi glas, sto bar znaci da su bili brzi s preuredjenjem.

Složićete se da zamena fotelja stolovima nije neki preterani posao🙂

preuredjivali su jos u sijecnju, odmah nekako iza Nove godine. Znaci cca nekih mjesec i pol

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!